funtasticko design

http://funtasticko.net

PANAS : Gambar terkini P3-21A!!!

279 Komen

UPDATE : Gambar terpaksa ditukar atas sebab-sebab tertentu

Memandangkan forum.lowyat.net dah keluar gambar ni, jadi saya pun buka la topik baru. Apa pendapat anda semua? Sekarang nama sebenar dia je yang masih menjadi rahsia. Ada sesiapa yang tahu ke?

Advertisements

279 thoughts on “PANAS : Gambar terkini P3-21A!!!

  1. dari depan memang lawa,yang belakang pon bila ditengok lama2 lawa jugak

  2. kenapa safety ade kat situ

  3. just nice.

  4. looking forward to this car, but the rear design…hmmmm….haiz…
    Hopefully the quality and reliability will offset it’s conservative design…

  5. penat je diaorang cover pagar tu dgn canvas, last2 org kat dlm jugak leak

    belakang dh nampak ok, tapi kalau depan yg warna silver lg canntik

    interior please….

  6. erm nmpk spoil la blkg tu.. erm.. garisan tu kalau chrome or letak kaler carbon fiber or stiker bom lawa gak

    • chrome utk premium je bro

      • Tula pasal. Ni bkn Premium. Sapa yg pandai sangat photoshop tolong kasi chrome itu belakang bley. Nak plan nak wat guane ni. Pastu klu pandai lgi jadi kan warna fire red. Hehe. Tq brader2.

        Bro FD, ramai yg kata design ada DNA kia la, audi la, city la, etc2 la, kalau en fd rajin, bukak post letak gmba sebelah2 dengan model2 berikut, dr angle yg lbey kurang pon jadila, tp jgn pakai professional shoot, google berlambak gambar cikai2 ni. Hehe. So kita tgk sama2. Confirm satu hari 300 reply bro. Haha. Pada pandangan mata saya la, memang DNA Proton. Tp pandangan org lain, lain la kn, pendapat drg. Pekata kita bincangkan. Best uww.

    • bro campro..

      training yg latest hari tu, chrome lining belakang tu da x der.. either premium or exec smua body color.. yg ini premium sbb ada lips spoiler.. huhu…

      • konfirm ke bro nazz?…dari segi bodykit mcm skirting, bumper ad beza x antara stndrd, exec ngan premium?

  7. terbaik…

  8. tgok la sapa buat…hahahha

  9. nama:

    PROTON renaissance,proton pride

  10. dengar cerita launching tunda ke hujung mac

    • biar btol bro?

    • Dgr kata bulan 4 bro sbb ada mslh kat vendor katanya

      • info dari org dalam proton,
        Launch 24 march during F1 kat Sepang

      • please prolong the delay…

        Sepatutnya P321A dah kena launch dr awal tahun lepas lagi.. exterior design die adalah se era forte. Tapi kini banyak design kereta baru yang mn P321A dah agak ketinggalan. No wonder kalau kt PT forum byk yang bashed sbb mereka telah didedahkan dgn byk latest design kereta2 import..Jd jgnlah terlalu menyalahkan basher atau pun negatif komen sbb proton sendiri yg outdated design.
        Tapi nasib baik feature and power train adalah yg terbaik. Inilah penyelamat proton. Safe design hanya sesuai utk kereta mewah kerana orang dah tahu quality dan reliabilty kereta ini. Untuk low dan medium entry memang tidak sesuai krn nilah masanya utk proton grab the attention majoriti pembeli. Tapi jika 1st impression gagal kebanyakan hanya hardcore pembeli yg akan proceed membeli kerana lebih mengutamakan ciri dalaman dan kehebatan engin.
        Why? Most people still judge the book by its cover becoz majority of people are average and still thinking in most common ways. Kalo luar x cantik perception dalaman automatic akan degraded ke hodoh ditambah history proton yang sgt not so good.

      • Mmm… kat PT tu, tak kisah la kalau negetif atau positif komen. Tapi sepatutnya komen2 tu biar membina. Pro n con tu biasa la pendapat masing2. Kecantikan itu adalah subjektif dan kita komen pun sehingga hari ini hanya berdasarkan kepingan2 gambar tidak dgn melihat secara langsung, menyentuhnya, menghayati dan merasai konsep sebenar yg proton ingin tonjolkan. Design wise tak lah outdated. Kan semua tu terkandung dlm standard piawaian global car? Kalau compare design dgn kereta2 import tu jgn ar compare design yg berharga 80k, 100k. compare ler dgn segment yg dimasuki dan nilai plak harga yg ditawarkan. Strategi proton menawarkan model2 ‘value for money’ setakat nie mmg terbaik – Mengapa perlu beli kereta 100k kalau anda bleh dpt hanya dgn 70k? kereta 1.6 sehebat 2.0?, segment C sehebat segment D (bila ada org compare dgn Civic, altis, jetta dll.), ruang dalaman sebagai bonus dll laa… tu blum lagi ride n handing.

        Penilaian2 dangkal mmg mudah utk dibuat terutama basher2 yg ada niat n agenda tersendiri. Selain pengomen dari org biasa2 dikalangan mereka juga dari puak2 pesaing yg menunggu resah akan feedback positif model nie. Jika feedback positif, bermakna bisnes mereka juga memberi kesan. So, taktik provok n melekeh2kan produk nie supaya org2 biasa2 nie pun terikut2 rentak mereka, yg nie menjadi pilihan. Dgn harapan model nie gagal dipasaran.

        P/S : sedar2 la. nie dah zaman milinium. proton pun dah improve n update teknologinya, yg kita2 nie pun kena ar update n improve minda kolot dgn persepsi proton tetap mcm dulu:)

        my 2 cents.

        cheers!

  11. PRIMA or SIGMA?

  12. Wow. Dpn nmpk menarik n blakang acceptable design

  13. Wah, segar dari Tg. Malim Proton Plant ni..

  14. yang ambil gambar tu tak pandai.. biar photographer yang ambil gambar Exora Bold tu yang ambil..baru ok..ni nampak hodoh je..blurrr

  15. antenna dia cmne tu???cm sirip bmW je

  16. keta ni mmg x sesuai utk udemg. utk aku mmg sesuai sgt. persona sedia utk di trade in.tangguh amik exora.tggu exora kuar design baru plak.

  17. gmbr full interior x de ke? alaa…jgn la simpan bro…

  18. akhirnya..gamba belakang..angle gambar kali ni buat design belakang nampak lebih kemas and complete..aku rs tgk live sure nmpk cantik..cepat2 la launch yer

  19. Dalam gambar pertama, kereta apa yg color putih tu? Lain pula stroke c-pillar nya..

  20. adusss pening ….ingat bulan 4 ni nak angkat bold, skrg ni terpaksa masak masak nak pilih mane satu….\

  21. Kereta yg cantik, belakang macam BMW

  22. mintak maap yer.. ni je gmbr yg aku dpt dr sepupu aku.. die mms kat aku pagi tadi.. tekejut gak mula2 tengok.. interior takde la.. dpt ambil luar je.. ni pun senyap2.. and yup, ni kat tanjung malim.. die park kt situ untuk tontonan vendor..

    • TQ bro sbb share gambar ni…

    • berkongsi adalah menyayangi..hehe

    • Terima kasih kerana boh gambaq nih. Tapi saya kekadang terpikir gak. ini P&C bagi proton. Orang yang ada access mesti orang ada ada kena mengena ngan proton tak kisah ler vendor ker staff. Adakah tindakan ini dikira pecah amanah dan tak bertanggungjawap. Perlukah kita menyokong orang yang pecah amanah. ermmm

  23. ni model exec sbb x de crome bar kat boot, kalau ada standard blh pakai steel rim

  24. funtasticko..hopefully not too early to expose leak info mcm ni.. all the effort by Proton must be respected.. very impossible to detect the culprit.. Allah sahaja yg mengetahui dan dpt membalas apa yg baik dan buruk.. at least let Proton once surprise the public.. ramai yg menyokong di luar sana, Alhamdulillah.. tp tak kurang juga yang cross the border when giving comment.. so please do not the fully naked photo mcm ni, at least those with camouflage are considerable.. 🙂 – teringat saat saat pembangunan Malaysia apabila Proton mengorak langkah pertama 1985..

    • lowyat.net yang leakkan benda ni dulu, sy just share info sahaja… blog lain pun dah exposed gambar2 ni… kalau nak sy remove please make sure info asal kena remove dulu, tqvm… 🙂

    • apa kata pandang dari sudut yg positif? bukan kah perkara macam ni boleh “membantu” proton mempromosikan produk mereka? proton juga saya rasa agak kurang mempromosikan kenderaan mereka..

      btw, kalau saudara boleh berikan penjelasan relevan tentang isu ini, saya akan close thread kat lowyat.net.. tima kasih dan harap reply..

      • setuju…… sebagai contoh saya memang plan nk beli kete, isu skrg nk beli kete apa? bila ada leak mcm nih secara tak langsung akan masuk list utk sy pertimbangkan… tgk skrg saya hold dulu beli kete, asalnya nak beli Persona @ Alza.. bila tgk P3 21A saya lebih suka kete baru nih..

      • kalau tak da spy shot macam ni tak ada boom la bila launch P3-21A. tgk saya punya excited pun mcm bro dia atas sgp tangguh beli kereta sbb takut nyesal. yer la Proton selalu jual kereta spec lagi baik tapi lg murah.

        Dan untuk makluman excited saya tu telah membawa saya ke Proton Edar untuk bjumpa salesman/ salesgirl utk bg tau sy nak jd antara penempah terawal.

        AT least usaha camni plg lekeh pun Proton dah dpt 2 customer. saya dan maybe cik suci

      • Sama la kita bro… saya memang plan nak beli keta tahun nie…
        antara dalam list.. Persona, Exora, Alza….

        Bila dah leak mcm nie… saya hold dulu la..
        Nak tengok live dulu bila lunch nanti + test drive…
        Kalau kena harga n spek dia…
        Memang akan angkat 1…

        1st impression.. keta nie memang cun kalau kena colour dia..
        Mcm warna merah yg photoshop tu… warna putih pun cun jgak nie..
        haahh… kan dah bertambah potential buyer utk keta nie…

    • Inilah strategi marketing yang bagus :). Seperti bro-bro lain dah katakn sebelum ini, budget kecik, tapi impak besarrr. Setakat program VIP x cukup. Makcik2x yg duduk depan TV tengok drama x tau pun. A good marketing team mampu membuatkan orang Eskimo beli peti sejuk. Pls take note drpd marketing Perodua, how they influence the people. Saya teringat lagi waktu pelancaran Wira pada 1993, memang rakyat Malaysia dihujani dengan iklan Wira. Ada iklan yang macam robot bulat yang terbang yang keluar dari logo proton, daripada fluid jadi Proton Wira. Ada iklan Wira yang sorang pompuan nyanyi, sorg lagi laki yg nyanyi, amik anak dia balik dr sekolah. Tapi zaman la ni x perlulah sampai mcm tu, dengan adanya internet dll. Tapi jgn lupakan juga org yg x terdedah dgn internet mcm sesetengah makcik2x dan pakcik2x.

      At least bila mcm ni, org akan hold deposit sbb nak tunggu keta ni launch dulu. P3-21A dah create buzz. Dulu BMW sengaja leak brosur E46, sebab dah tahu Audi nak kuar A4 baru waktu tu.

      Nak harapkan team marketing Proton, hmmmm. Maaflah cakap, kalau marketing x berapa cekap, sia-sialah usaha DSZ dan team R&D, manufacturing bekerja keras untuk memberikan yang terbaik.

      Setakat leak mcm ni kira oklah, asal jgn leak blueprint kereta/company sudah. Isu etika memang utmost importance, tapi pada masa yang sama jglah pula dimatikan sifat ingin tahu manusia. nanti kalau dah launch org x berminat sgt nak beli sapa yang susah?? 🙂 kan bro-bro sekalian?

  25. rase yg P3-21A tuh spec(variant) die bukan yg paling tinggi rasenye

    Sebab: tak de chrome line kt belakang bonet tuh.. yg line body-colour tuh

    tapi gmbar ni ade chrome line kt belakang die..
    https://funtastickodesign.wordpress.com/2012/01/30/kereta-apakah-ini/

  26. spec gempaq, design huduh!
    belakang cam bontot beruk

    • hari2 komen. get life ape!

    • macam ni ke pemikiran orang Malaysia? macam mana nak maju kalau fikiran asyik negatif, hasad dengki dan berdendam sampai ke mati. kalaulah otak ko pun dah sekotor macam ni, aku rasa bontot beruk pun lagi lawa dari bontot ko…

      • Dia ni mungkin spesis salesman T & H atau sewaktu dengannya yg mungkin akan affected. Aku rasa sgt pelik bila ada orang sanggup tiap2 kali entry pasal proton ni, dia akan komen, tapi semata2 komen mengutuk2 yg melampau. Masalahnya kalau memang buruk dan boleh diterima statement dia, takpe juga.

        Ni bagi aku ok la, kalau ada org tak suka tu biasala kan subjective, tapi kalau sebut buruk gila macam bontot beruk etc, bagi aku ni dah kerja org yg sama ada memang dengki ya amat, atau org yg periuk nasik dia mungkin akan terjejas. Pasal org kalau periuk nasik ni kadang2 sanggup buat macam2 benda. Tapi kalau dia ni Islam, harap2 diberikan hidayah la insya Allah..

    • Ye beruk, nk ape??keh3…

    • Like if you can design better than this….sigh..get a life bro!

    • looks ugly,, its your perception.
      others might look at it differently.

      what now is that , perceptions by looking at the picture. and it may give a different feel when looking at it in open. (on the road)

  27. lawa la blkg dia…nk bash ape lg ni

  28. kepada designer plus engineer proton yg syok sendiri, rear lamp yg korang buat tu mmg mcm budak sekolah design. tdk seni, tdk nilai yg menarik.
    lampu kt bonet dgn lampu kt sisi mmg tak masyuk la oii…
    ini italdesign buat ka? tak percaya aku…design tunggang langgang…

    kalau betul2 proton rasz hebat dgn kereta ni, pergi launch kat thailand….tgk boleh jadi no 1 tak….kat mesia mmg boleh sebab ni ja keta termurah yang ada…

    grill depan dgn logo gabak kt tgh…adoi….krisis identiti proton nih..

    • budak sekolah pun boleh design lagi cantik, kat atas kertas je lah. Ini kereta bro, bukan kertas a4.
      Gambar pun tak jelas, bro punya komplain pun dah boleh buat filem blockbuster, apapun kita tengok depan mata, baru boleh buat plot cerita.
      Apa yang lebih penting, kualiti keseluruhan kereta ni bertambah baik, design sudah ok bagi saya, tak bland sangat(VW), tak over-styled sangat(Hyundai).
      Tapi saya saya sendiri mengharapkan design yang lebih bagus.
      Dah namapun kereta global, jadi mungkin design sebegini sesuai.

    • bro, design kete sbijik.. gua nak tgk..

      x up2date la mamat ni..
      kan skrg trend pkai logo besau..

      cuba usha vw, merc, hyundai sume tuh

    • aikk..comment ko ni pon bole dikategorikan syok sendiri ni..hehe

      logo besor la best..bole tayang kat orang yg butthurt dgn proton mcm ko..bior makin sakit ati..padan muka ko..haaha

    • jom bro akupunya, nanti buat kat rumah dan bengkel2 yang ada ya..

      ambil kertas dan pensel 2B.. buat lakaran sebuah kereta yang cukup inovatif, ya.. kemudian adaptasikan ia kepada rekabentuk yang lebih teknikal.. dari sekecil-kecil part sehingga sebesar-besar part pada kereta berkenaan.. buat spesifikasi teknikal yang tepat..

      kemudian, lukisan2 teknikal yang bernilai itu, anda jadikan sebuah part sebenar mengikut spesifikasinya.. part tersebut dipasang dan diuji.. atau bahasa lainnya, kita buat pilot test, atau pilot run.. ini untuk memastikan rekabentuk tadi benar-benar sesuai dengan keadaan sekeliling, selamat, dan segala apa laa yang anda nak sangat, apa yang nak perfect sangat kat kereta tu..sampailah semua ujian awal selesai..

      jika ada yang tak tepat, tak sesuai.. buat sekali lagi dengan spesifikasi lain sehingga benar2 mencapai ciri-ciri teknikal yang tepat.. dan mampu menjadi sebuah kereta yang anda idam2kan sampai tak kena kutuk orang2 lain yang ada mentaliti seperti anda.. ok..

      lepas tu, kereta anda dah siap, ujian keselamatan, ujian itu, ujian ini.. boleh bawa penumpang, boleh jimat minyak, boleh itu, boleh ini, cantik itu, cantik ini.. try la jual tengok camne.. mesti superb lazat.. hehe~!!

      *saye budak tadika yang suka main tekan2 keyboard, dan suka hati saye nak cakap apa, macam bro buat, laa~ laaa~

      • Ko lupe satu benda.. “pastikan product/kereta idaman yg mengikut selera hati anda dan rakyat jelata di siap kan dalam masa 24-30 bulan dn pastikan tiada langsung rakyat jelata yg x berpuashati terhadap produk anda”

    • Hahahaha… Lawak la statement ko ni.. Ada ke proton cakap nak jadi no 1 kat thailand?? Diorg just nak jadi pembuat kereta national pertama yg masuk pasaran global.. Haiiih… Aku baca ko nye komen macam budak br masuk university je.. Dn kebanyakn komen2 ko ni mcm nak sgt dpt perhatian kat pngunjung blog ni..

    • buat sakit hati ni komen akupunya dengan antara 3 kereta proton yg aq minat selain saga flx se dgn prime.
      tlng la komen berseni sikit.

    • pe plak mslah akupunya nih?

    • ko ni bengap, mmg anti proton & x amik tau p’kmbgn sbb jenama buatan m’sia.ko tau x proton br masuk thailand br thn ke 3 & thn lps proton masuk top 5 sales keta kt sna? antra ranking t’atas ialah audi, bmw, toyota & …. (x ingat jenama apa…) aku ade bc dlm paper thn lps.

    • Bro, lu tgk keta Lexus, logo dia beso gedabak, x de sape pun komplen.

  29. cam ramai je kecewa…

  30. aku punya bodoh….

    • hati dia busuk, sebab tu la dia sakit hati. dia takyah nak sorok dah kebusukan hati dia tu, dah macam telur tembelang. otak dia pun busuk.. dok pikir tembelang apa plak nak auta lepas ni.

  31. apa fungsi horizontal bar tu? kalau xder x boleh ker?

    • benda tu kiranya macam styling la.. menandakan identity kereta2 proton terkini. semua kereta proton yang baru2 ni ada bar tu. masa depan, proton akan ubah menda lain plak sebagai identity mereka.
      kalaulah semuanya kena ada fungsi tertentu, semua kereta akan sama je rupa… takde yang nampak lain dari yang lain…

  32. Wow!! Nice…Simple…ader guna Fin gak kt blakang…cam BMW…Perghhh!!

  33. aq xsuka proton berdebar2 tunggu ni proton keluar…

    • apa yg paling aq suka ni keta bakal keluar:

      1 Wiper Auto Speed
      2 Push-button Start/Stop function
      3 CVT gearbox with 7 virtual speed manual mode(std 6 virtual manual speed)
      4 Steering-mounted paddle shifters
      5 Soft touch plastic dashboard
      6 ada ESC!!
      7 dan banyak lagi!!

      • saya pulak suka mengikut keutamaan selain daripada size, design, ride and handling

        1-enjin CFE 140 Hp 205 Nm
        2-7 speed gearbox CVT with shiftronic funtion. (kalau hati of coz la nak dual clutch. tapi maybe Proton ada alasan sendiri pilih CVT)
        3-paddle shifter
        4-DRL
        5-multilink suspension
        6-push start button
        7-boot besaq gila
        8-4 airbag
        9 -ESC
        10- soft touch dashboard
        11-auto sensor wiper and headlamp
        12-keyless entry
        13-16″ sport rim
        14-leather seat
        15-touch screen DVD double din
        16-of coz la YES wifi in car. leh bukak2 funtastickodesign
        17-tak larat dah nak mention. byk sgt function proton bg. lum lg kira abs, ebd, ba, multiinfo display, electric power stering, autocruise, sound system dll.

        yg sy ckp ni versi hi spec sbb sy rasa macam rugi kalau tak beli versi yg lengkap ni sbb nak install di kedai konpem2 la tak boleh punya. kalau leh pun tak seselamat mcm kilang pasang plus kos maybe lg tinggi

      • eps ke hydraulic? klu eps , steering response masih ok ke? aku expect dh di’tune’ supaya x numb mcm brand lain

      • kalau pakai electrohydraulic power steering memang sedap..klu purely electric memang sedeyla..

      • hai cik wajarian
        xtau la kalo ada eps. kalo ESC ada.
        tp kan guna lotus r&h. jadi mesti guna hydraulic supaya dapat real respon dari tayar.

      • ooo mcm tu ke tq

  34. Saya rs ramai yg agak kecewa design belakang tu..walaupun x mau mengaku..dr sudut benak hati mmg terasa kekurangan coz we have been expecting bit more than this at least..tp x perla nak sedapkan hati sendiri dan semua..design depan dan spec engine n interior dah cukup okay..

    • yer mmg kecewa betul..
      tp xpa. 1 ja, spec lain semua puas hati..

    • Depan n dalam memang cantik, tapi aduyai blakang buruk la pulak, nampak mcm ade xkena, lampu kat boot tu cam x synchronize dgn lampu kat boot…memang masalah utk proton design blakang sejak zaman Savvy lg…please redesign lampu kat boot tu sebelum keluarkan SE version…wat ala2 Tuah pun dah ok..idea dah ade tp yang actual biase2 je, xde ape yg special….

      • Saya suka design blakang dia… ala ala BMW..

        – saya rasa tiada yg xkena dan x synchronize dgn lampu kat boot…mata saudara kot..cuba tgk ikut angle dia..tgok lampu belah kiri…smooth je garisan dia..

        peace…

      • ^^ mungkin iyolah kut kan, tp kalo tarik lampu putih kedalam sket buek tajam sket mesti lg cantik…pokcik pun peace jugak

    • rasanya design belakang tu OK… ala european.. tapi kalau typical mesian yg dah biasa dgn design ala2 jepun.. mungkin dia rasa kurang menarik..
      tapi kena ingat.. keta tu global car… keta citarasa luar.. waima companay keta jepun cam nissan sume model baru meeka design ala2 eropah

  35. selalunye design simple yang bertahan lg lame dari design2 yg advance2 mcm hyundai dengan fluidity shape..lg satu..kebanyakkan pembeli kereta ni bkn sahaja dari golongan mude..tapi ada yg dari pertengahan..jadi mereka tidak mahu design yang keterlaluan sgt..just my opinion

  36. kalau rear lamp buat cam lampu bmw 3s 2012 mmg memukau..

  37. saya rasa design kereta ni dah ok…klu nak bandingkan dgn kereta lain macam vios, city, accent, fiesta, latio tu, kereta ni lg lawa…tu belum lg dibandingkan dn specs, jauh tertinggal semua kereta tu….well done proton!!!hope to grab one soon..sapa yg nk bash kete ni, lantak la…stkat dorg nk bash, rasa keter ni tetap terjual gak…dan mgkin yg bash tu jugak terkebil2 pg dealer nak tempah 1…

  38. erm,rasa kete putih tanpa bumper tuh p321a versi premium,kat cermin belakang lain ckit,ada plastik itam xsilaplah. Yg silver iklan n blue lagoon nih versi executive coz ada sportrim n spoiler. Baseline xda.

    Tp color blue lagoon nih nampak lain dr yg aku tgk sblm nih,mgkin sbb kamera kot.

    Tp kat boot nampak mcm ada guna hybrid plastic kat kiri n kanan,cam exora. Klu tgk btl2 blakag dia,nampak ada curving line kat emblem, bumper, led straight sblh atas sampai ke hood, belah bwh cam samada casing kosong@ada mentol biasa :-).

    Klu tgk btl2,bukan flat design, bumper punya curving selari ngan sisi klu tgk gambo no 2. Complicated gak design dia dimata aku walupun klu tgk sekali imbas mcm flat ajek. Tp angle paling lawo depan klu gambo amik dr atas ckit,nampak sume slope n curving.

    Klu gambo studio nanti mesti lawo coz lighting cukup,akan nampak segala lekuk2 design. Klu tgk camera biasa,xnampak sgt,unless tgk secara live. Sbb tuh byk yg dh tgk live,mmg nampak lain dr gambo, he..he..

  39. tp yg paling best,baca komen kat mana2,ramai banding ngan civic baru, vw jetta, camry, jaguarpun ader.

    Xda plak nak banding city@vios@latio. Paling tidak elantra md n forte. Maksudnye prtn dh berjaya buat org banding ngan kete2 yg hebat globally,walupun ada yg positif n negatif. Nak banding ngan myvi,jauh sekali, alza,mpv n juga sedan pun jrg2 walupun bg aku, alza nih dh mcm kete wagon,cume ada seat tambahan kat blakag which is not a bad thing krn flexibility.

    Aku rasalah, p2 mgkin sedar yg p321a nih mgkin akan mkn market alza mahupun myvi, coz skrg nih makin kencang aku tgk promosi kat mana2,terutama radio.

    Xper,persaingan yg sihat. Tambah satu lg option org nak membeli. Tp cume elantra md,walupun ramai ckp best,termasuk aku jugak, jualannya xkan memberangsangkan coz tgk pd forte punya jualan. Persepsi org malaysia, ckp lain,tp belinye lain.

    Klu xkerana aku plan nk angkat mpv in future,aku angkat jek p321a nih. Tp save duit dl utk mpv. Well done prtn, u r nearly there. Prove all the critics are wrong. Prove that u can get good comments even from feymes crazy jeremy clarkson. If u can win his heart, u can get better sales in europe coz eventhough he is not that professional in his comments,but his influence is really big. He likes oprah in automotive market in europe.

    Hrp2 prtn berjaya walupun mamat tuh agak skeptikal ngan prtn coz owning lotus.

  40. Mantap!!!!!

  41. Kalau garisan dkat blakang kete ni naik ke atas skit bg sederet dgn lmpu signal/reverse kn kne design ia. Xtau la npe deorg wat cm ni, mngkin ad sbb ia kot?

  42. terbaikkkk!!!! cancel persona.. p3-21a lebih mengancam.. peduli owg nk kutuk aper.. janji aq suke design proton nieee

    • test drive dulu..n survey market complain….dengar cite Saga FLX ade masalah quality CVTnye..ade yg ckp tgh bawak speed 150km/h enjin mati..mungkin CVT panas kut, xtaulah pokcik…..kawan pokcik pun sorang accident masuk longkang enjin Saga die mati tibe2..ermmm, leh caye ke CVT Punch-Proton ni untuk cuaca di Malaysia ni??? tunggu dan lihat

      • dengar cerita,
        mungking,

        the most reliable imformation to get about car is
        1. the first hand owner, or the nearest person to you who owned the car.
        2. technical assistance in proton serice center.

        dengar cerita
        mungking ,are all , tara boley pakai punya statement.

      • atan,

        1. Pok cik, mana nak cari survey market complain kalau dah pakat semua nak tunggu org komplain baru pakai. Kite kene pakai baru kita tahu.
        2. engin mati tibe2 boleh masuk longkang. Hmm setahu saya kalau cvt/auto mati, kereta automatik akan berenti emergency. itu yg saya tahu la. Kecuali manual yg mmg boleh bergerak perlahan dan berhenti tepi.
        3. cvt punch proton x tahan. cvt mmg la panas dan sebab tu ada cooling system. Tapi pokcik, panas bebenor ker cuaca malaysia nh. Ada lebih 50’c setiap hari ker pok cik. Setahu saya x d la.

      • Biar betol bawak keta 150km/h enjin mati. Koi bawak saga FLX 1.3 koi takde la mati enjin pun. elok je. Bawak 150km/h pun takde plak mati enjin nye. (tak buat slalu le 150km/h, nak pegi keje je punn…)

        Tak kan la Proton bengap sesangat tak buat test sume bagai nak tengok enjin & gearbox nye tak tahan cuaca panas kat Malaysia tanah air kita ni…banyak dah kita tengok leaked gambar & video Proton test kereta kat NKVE Damansara, PLUS North-South, LPT ke pantai timur pun ade.

        Dengar2 yang susah ni.

      • p3-21a replace ntok model persona.. mungkin lg bgs laa.. cz harga 60k ntok manual.. baek tunggu model p3-21a kuar.. biar lmbt asal puas hati.. kalo persona elegance manual pun dh best.. mesti p3-21a manual lg best.. apa2 pun proton dah maju.. tabik kt proton..

      • atan,ni pokcik nak komen plak. Psl aduan rakyat tuh(hrp owner tuh baca, buat laporan kat aduan rakyat sebenar,itu skdr blog biasa ajek), flx mati tgh bwk kelajuan 150kmh. Pd hemat aku,bkn msalah cvt coz dia ckp nampak lampu cvt menyala. Utk pengetahuan atan, lampu cvt kat flx,pada numbering gear lever dia. So,klu tgh bwk 150kmh,xkan tgk kat gear lever dia,mesti tgk kat panel meter,so yg kat panel meter lampu check engine. Lampu cvt kat gear lever akan berkelip klu gbox problem. Klu overheating problem, engine speed akan reduce(speed cut) utk cool kan gbox dia,bukan mati terus.

        Byk kes berlaku mcm nih termasuk kat geng2 eocm, puncanye,dealer xikat kepala bateri dgn betul. Member aku punya wishpun kena,tp nasib baik masa kat traffic light. Bini dia bwk, mati tetibe. Check2,kpl bateri xkemas,mmg lampu check engine nyala skjp,pastuh ilang. Nyaris nak call toyota suh dtg,rupe2 kpl bateri punya angkara, n ini sume salesman punye keje,coz kete lat stockyard cbt kpl bateri. Masa psg,ikat xkemas.

        So,jgn cepat melatah. Ada sorg lgpun aku baca kat aduan rakyat ckp nampak lampu cvt nyala, tp aku rasa yg depa nampak lampu check engine coz klu cvt punya lampu nyala, dia berkelip2,xda plak depa mention. Mgkin xtau nak beza kot,yelar,xbaca owner’s manual,so,xtau. Xslh gak depa coz mmg tabiat org kite camtuh.

        Sbb tuh aku lebih suka baca owner’s punya forum coz dpt balik feedback bile depa anto sc dr baca kat sumber lain. Diaorg lebih telus coz mmg depa registered member n cnfirm owner. Yg lain,masih xpasti coz kdg2 saje buat cite jek.

        Aper2, check kpl bateri kete anda, pastu buat aduan kat tmpat yg betul agar dapat selesaikan masalah. Blog yg xofficial camtuh, xdanye prtn nak bace. Bkn prtn jek, cube check komplen kete2 lain,xdanye manufacturer lain amik kisah unless report kat tmpat yg betul. Smoga masalah owner tuh selesai,tp mmg bkn masalah cvt coz pernah berlaku,mmg ada satu kes(kat blog club), cvt diganti baru seketul, tp xda enjin matipun,cume kete xberapa nak pegi,masalah pada pulley n belting. Punch ganti one to one. Bkn repair. Klu enjin mati tetiba,kbanyakan kpl bateri@ecu software prob@hardware prob(tp jrg kes camni sbb ecu). Kes mati tibe2 krn kpl bateri@ecu, bkn prtn jek,sume kete yg pkai ems akan ada prob camtuh klu kpl btr longgar n ecu prob.

      • msalah tu kat mana2 pon ada….yg penting kalo ada prob g je sc suh betulkan…sy rasa honda nye kes lagi teruk..tapi takde lak orang bising2..

      • Owh pokcik terkono lah ni, tenkiu2…..xpo2, ado ubi ado batas, ado doit, den boli keto Proton Rosma ni…

  43. Proton Exprit

  44. yg ini high spec ke lowest spec? yummy. syioknya. bila leh start tempah ni? tunggu orang Proton call belum2 call pun. excited nak tengok colour putih dan colour hitam. hehe. memang 2 keping gmbr ni je ke, manatau kot2 dah lewat bukak gmbr kena buang.

  45. Proton Waja Baharu

  46. belakang mungkin takder wow factor…. tp real depan mata saya rasa memang akan nampak lebih lawa…. apabila kita boleh tengok detail lampu tu..

    cuma bagi saya kaler ni memang tak cantik… dari masa spyshot lagi memang saya tak berkenan…. mungkin kaler ni bukan diciptakan untuk saya.. haha

  47. apasal design bonnet dia tak sama dengan curve line dekat lambang proton tu?..spoil betul..lampu depan pun macam kecik je untuk kereta saiz ni..kalo macam kat dalam gambar bawah ni memang terbaik la..yang peliknya, kenape proton tak boleh design lagi lawa?..bonnet lip betul2 curve, lampu lagi besar dan garang..orang kat luar guna photoshop je dah lawa..

    credit untuk Sai91 dari forum lowyat..

  48. kompem angkat 1..bila leh booking ni? x sabo dh den nk bw keta ni hehe..

  49. mohon share tuan…

  50. aper pasal bumper warna putih tu kene cabut. Tapi aper2 pun saya bangga dengan jurutera kita..

  51. Dgn kuar nyer model global ni, harap attitude staff kat service centre proton akan ‘global’ jugak. Dah 14 tahun pakai proton, dah tak sanggup nak layan ‘tak apa’ attitude diorang.

    • betul tu. harap proton bagi ‘pelempang’ je kat mechanic yg jawab ‘.. biasa lah bang, proton’. harap proton tambah lagi pusat service macam coe, under proton-edar sendiri, bukan authorized service center. tiru macam perodua, diorang byk Perodua service center, directly under perodua, bukan vendor. so maklumat masalah, proton dapat kumpul dan salurkan terus pada product team. kalau harapkan authorized vendor, diorang bukan berminat nak improve product, lagi product banyak masalah, lagi diorang suka sebab lagi customer kerap datang workshop diorang.

  52. kereta dah cun….spec mantap…tech mantap…hope pasnie….proton focus on marketing…..and yg penting after sales service….hope….perfect quality wise….takdela bunyik..tikus ke….part patah ke….baru la global…marketing perlu cergas…staff/salesman di show room perlu betul2 tau produk nie….baru boleh convince org beli….lagi satu gunakan it …pas launch terus upload dlm youtube review…by 3rd party auto expert or media….e.g bagi video sprint test 0-100km/h, topspeed and handling….baru sempoi

  53. Kenapala proton masih mengekalkan design lampu belakang yang berpetak dan berketak2 dan bumper yg plain simple. Era ni sudah berlalu skg kereta baru bercirikan kontur line yang smooth, sharp dan dinamik. Malah kereta dr blok eropah skg menggunakan konsep ini, kalo korea model lg la dasyat cue die walaupun agak over kdg2. But this is the current people taste walaupun keta ini ingin kekalkan conti style and global. Kalo model jenama kereta mewah org bole terima lg..tp kalo proton susahla..ni mindset org ramai.

  54. nk tnya ni…lampu vios 2nd gen tu cntik sgt ke? oh ye,vios tu toyota punye…asalkan dr jepun,ttp org kata cntik wlupun realitinye…

    1st gmbr…keta tu yg bsr ke brader tu yg kcik? besar gak saiz p3-21a ni…

    • Sori bro. ada ker orang kata lampu vios tu cantik molek sangat. oleh kerana vios tu toyota than Ko buat andaian sendri. Fobia ngan toyota ker bro…

      • gua wat p’bandingan, faham tak? mentaliti kbykn rkyt m’sia,klu jenama sendiri sume x cntik.asal design luar wlupun huduh, ttp kata yg t’baik la, cun la, t’kini la…knp gua pilih vios? bkn sbb gua fobia tp kbykn rkyt m’sia lbih suka puji vios wlupun spec cikai (kecuali TRD sportivo) tp hrga mhl (J spec) dgn design yg huduh.org ttp beli,sales vios ttp tggi sbb pe? sbb jenama TOYOTA, dr JEPUN. lu bygkan klu design vios tu dikeluarkan oleh PROTON, jenama MALAYSIA. gegak gempita kena kutuk & gelak dgn kbykn rkyt m’sia…

  55. pendapat peribadi, rear yang lampu silver tu nmpk hanging…. yg lain semua ok….

  56. 1.Wei bro akupunya, cuba ko tgk desgn lampu honda accord skg nih. Ko tak rasa nak mengutuk ker?! ker pasal Accord tu HONDA? bagi aku ni dah cukup lawa bagi model global pertama proton.

    2. Geng agak2 nya price range dia 60k-75k ker?

    • no need to entertain him,
      he is he,
      he wants every car in the world look the same according to his taste.

      he forgot that car manufacturer has its own way of design.
      renault has their own
      citroen has their own
      porsche has their own
      toyota has their own
      honda has their own
      merc has their own
      proton has their own

      he just go and pick any of those, but at the end of the day he might be complaining, like ‘mahal’ or tak mampu.
      and later he would understand what in the world automotive industry is.

    • ye betul, sbb accord tu honda. klu lmpu style accord tu ade kt p3-21a mau gegak gempita diaorg gelak & kutuk…

  57. lower skit ok la, ni mcm mendongak menunjukan keangkuhan,..wakaka

  58. Looks like european old school…which is good…I like it…

  59. kalo rege IAFM+ CVT RM60k++ rasanya tak berbaloi sebab tak ada beza dengan persona Hline sekarang dgn saga FLX 1.6 SE..

    bodi bertambah berat tapi tiada CFE (selain premium) bermakna kurang pickup dan kemungkinan under power… just my 1 sen berkarat

    • persona iafm+ ke?….tak kan?…iafm+ ni ade vvt ade bonjol kt intakecam

      • iafm+ sama ngan saga. Bandingkan saiz saga ngan saiz keta nih. berapa banyak beza

    • frankly i feel that way too,

    • x silap iafm + die nh x sama mcm persona. Die ada extra plus2.

    • secara teorinya kalau body besar dan dapat ncap 5star safety rating dah tentu berat..melainkan pakai material yg ringan tp kuat(kos tentu tinggi) ..

      tapi xberani cakap lebih..kene test drive dulu baru boleh kata p3 dgn enjin iafm+ underpower atau tidak..

    • for me la kan..
      mungkin value kereta ni lg tinggi dari persona kalau harga yg lebih kurang dengan persona.
      ni kan penganti persona. maksunya lagi banyak yg d improve. aq dah rasa selesa persona mungkin p3-21a ni lagi selesa.

    • but it has different gearbox ratio program to overcom this extra weight.

  60. sebenarnya sy x suke keta nie..
    tp satu yang saya suka pasal keta nie..
    maker keta nie sy suke..lambang rimau..
    Proton rimau malaya..

    p/s;dah xde ape lg nk komen..mula la start mengarut..

    • tsk.. x per bro. Sebab design subjektif. mcmm saya, saya suker kereta nh dan logo rimau. Tapi saya x suke rimau malaya. Jadi nampak, ia akan ada berbeza2 pendapat.

      p/s: nak buat mcm mana, dah saya mmg x minat bola..

  61. yg dok kutuk2 tu..derang nk kete power cam honda or toyota or impreza…tapiiii xmmpu…pahtu nk amik prtoton..tp tk mmpu gak..tk hampir2 mmpu…habis derang meroyan la..mahal la tk best la..lal ala labala bla blaa..

  62. rear lamp tu kire ok dh…tapi garis chrome atas no plate tu..buat jd serabut..cam benda bersepah tk kemas..huhuhu

  63. OK dah redesign lampu belakang (2 options). Amacam? Mana satu yg best???

    Lampu ada melintang White-lining ?

    Lampu Full-red ?
    http://tinypic.com/r/16kquck/5

    Disarankan agar Funtasticko buat undian poll…he he he!

    • update design baru nmpk elegan rearnya.. design asal nmpk awkward sbb lampu kat penutup lugage tu seakan hanging.. bila dh kena edit tu.. nmpk cun..

      byk2 features the love the Electronic Stability Program (ESP) / Electronic Stability Control (ESC) yang paling sangat2 penting.. well, 2 kali occasion while drove my current car save by the ESP while taking high speed cornering… ESP kick in action…

      features mcm auto headlamp not so handy as if u always put it on auto mode, ur headlamp bulb life will much shorter than manual mode..

      paddle shifter jarang guna sgt… mula2 je dpt keta akan eager nk pakai..lama2 jadi perhiasan je. auto wiper (if any) lagi tak syiok… aku offkn aje auto wiper ni…

      autocruise berguna when long distance travel.. ringan sikit beban kaki…

      kudos to proton for this new proton. just really look forward their vendors will produce quality parts in order to maintain the quality of the car..

      also, hope sgt2 all the features ni reliable dan tak fail as tis is the 1st car proton intro with this kind of gadget… compare with T & H and even korean car, all those gadget has been in their manifest quite long time ago (only not bring it to msia)….

      p/s japan die hard fan sure tetap menyanjung T&H brand even the vios is = to tin kosong, city pulak ok le ada sikit features basis.. but all is overprice car… if proton manage to lifted up its quality, T&H can look forward to sell their car vios/city with 50% discount lor…

    • cantik

    • Lampu ada melintang White-lining – nampak complete. me vote this!

  64. pandangan belakang tu clean sikit tak dak garis bukan2 tu konpem lg cantik. tp warna hitam mesti leh atasi masalah ni kot

  65. design blakang EURO sgt…anyway terbaik!!!

  66. lambat betul keluar ni keta.

  67. mgkn design ni krg menarik minat malaysian yg japan wannabe tpi model ni sgt2 berlainan dgn model2 p1 sblm ni…congrates p1 journey to success~~~

  68. bleh tahan la…nk ckp mcm mn lg kn..baru angkat persona…huhuu…

    • xpew bro….biar p3 dlm market 2-3 taun dlu…nnt klu ade facelift bro trade in la persona bro…persona elegence pon nice…

  69. Memang cantik. Ada iras2 VW Passat. Cuma logonya saja tak sesuai dgn design kereta ini. Hrp facelift akan dtg lebih teruja lagi. Dijangkakan “mood” pembeli kereta akan berubah selepas ini. Sudah buleh say good bye to T & H. Hanya pandangan sahaja. Salam . Gracias.

  70. lau garisan blakang 2(crome) tukar pada merah mmg cun..perghh…

  71. nanti bila dah launch, nanti korang akan nampak kenape lampu blkg,bumper design camtuh coz klu tgk 360 darjah,akan nampak slope n curving dr lampu blakang n bumper simetri dgn curve n slope sisi, sampai ke slope kink tyr depan.

    Dpn plak,klu tgk dr dpn, nampak seakan rimau mengaum. Mulut rimau bumper depan belah bwh he..he..bumper depan sblh bwh ada cam front spitter. Intergrate ngan bumper,xmcm inspira,separate.

    Sbenarnya keter nih klu tgk keseluruhan,akan nampak temanye selari. Cermin tingkap dr sbelah tepi mmg cun.

    Bukan kete paling lawo dlm dunia, tp kete paling lawo prtn pernah produce selain neo. Dlm kelas diapun,dah on par. Org bleh ckp psl kinetic design, fluiditic design, windcraft design n etc, tp stiap design ada tema dia n prtn perlu ada identiti tersendiri coz klu xda masalah,emaspun akan nampak flow dia gune tema yg sama, p322apun sama,cume lebih sporty coz target market berbeza.

    Yg bgsnya,xdalah nampak pelik cam kinetic pada fiesta, bile hatchback,mmg cun,tp sedan version, mcm xkena jek. Sama gak mazda 2,hatch cantik, sedan, lebih kurang fiesta sedan gak, lgpun platform same. Latio sendiri,hatchback ok,sedan kureng ckit. Atleast p321a, design dia proportion dlm bentuk sedan coz nak nmpak bold n elegance, p322a,lebih kearah sporty. Klu tgk depan exora bold,akan nampak tema yg same,cume ada lubang angin lain utk intercooler sbelah tepi.

    Tp ini sume kat mata aku,pandangan peribadi aku. Org lain,lain pandangan. Aku walupun xdpt lg tgk live,tp masih bernasib baik ada yg baik ati tunjuk gambo yg angle n lighting dia cantik,termasuk kamera yg cantik. Tp mlgnye,xdpt nk copy,hanya utk tatapan ajek.

    Dalaman diapun mengekalkan tema bold n elegance cam exterior dia. So, bg aku,dh simetri design dia inside n out, itu blum kira lg yg design nih mesti selaras ngan safety regulation. Mmg respek italdesign buat. Xbyk adjustment dr segi engineering coz diaorgpun pkr bab2 engineering design nih coz dh biasa design kete utk market europe n world.

    Dulu masa tuah kuar,ramai gak komen xlawo. Aku plak, depan tuah masih lg biasa,cume lampu jek yg buat nampak best. Tp yg nih,keseluruhan dpn, mmg ol dr tuah.

    Aku stuju, rear end tuah lg wow, tp yg inipun ok gak, tuah tuh nampak lawo coz tang lampu dia, yelar, conceptkan,mcm2 bleh buat coz xperlu ngat ikut budget n engineering sgt. Dari sisi,p321a, jauh lg lawo dr tuah.

    Aduh,tunda jugak akhirnya,hrp2,jgn sampai lepas march,udah ler. Hanya kualiti material n fit n finish jek xtau lg. Nanti dah launch,tgk puas2 nak cr tang mana ada flaw dr segi fit n finish. Tp klu ikut gambo,interior tuh,nampak cam xda uneven gap langsung kat mana2. Tggu tgk live br tau. Bwk kanta kali nih..he..he..

  72. nanti bila dah launch, nanti korang akan nampak kenape lampu blkg,bumper design camtuh coz klu tgk 360 darjah,akan nampak slope n curving dr lampu blakang n bumper simetri dgn curve n slope sisi, sampai ke slope kink tyr depan.

    Dpn plak,klu tgk dr dpn, nampak seakan rimau mengaum. Mulut rimau bumper depan belah bwh he..he..bumper depan sblh bwh ada cam front spitter. Intergrate ngan bumper,xmcm inspira,separate.

    Sbenarnya keter nih klu tgk keseluruhan,akan nampak temanye selari. Cermin tingkap dr sbelah tepi mmg cun.

    Bukan kete paling lawo dlm dunia, tp kete paling lawo prtn pernah produce selain neo. Dlm kelas diapun,dah on par. Org bleh ckp psl kinetic design, fluiditic design, windcraft design n etc, tp stiap design ada tema dia n prtn perlu ada identiti tersendiri coz klu xda masalah,emaspun akan nampak flow dia gune tema yg sama, p322apun sama,cume lebih sporty coz target market berbeza.

    Yg bgsnya,xdalah nampak pelik cam kinetic pada fiesta, bile hatchback,mmg cun,tp sedan version, mcm xkena jek. Sama gak mazda 2,hatch cantik, sedan, lebih kurang fiesta sedan gak, lgpun platform same. Latio sendiri,hatchback ok,sedan kureng ckit. Atleast p321a, design dia proportion dlm bentuk sedan coz nak nmpak bold n elegance, p322a,lebih kearah sporty. Klu tgk depan exora bold,akan nampak tema yg same,cume ada lubang angin lain utk intercooler sbelah tepi.

    Tp ini sume kat mata aku,pandangan peribadi aku. Org lain,lain pandangan. Aku walupun xdpt lg tgk live,tp masih bernasib baik ada yg baik ati tunjuk gambo yg angle n lighting dia cantik,termasuk kamera yg cantik. Tp mlgnye,xdpt nk copy,hanya utk tatapan ajek.

    Dalaman diapun mengekalkan tema bold n elegance cam exterior dia. So, bg aku,dh simetri design dia inside n out, itu blum kira lg yg design nih mesti selaras ngan safety regulation. Mmg respek italdesign buat. Xbyk adjustment dr segi engineering coz diaorgpun pkr bab2 engineering design nih coz dh biasa design kete utk market europe n world.

    Dulu masa tuah kuar,ramai gak komen xlawo. Aku plak, depan tuah masih lg biasa,cume lampu jek yg buat nampak best. Tp yg nih,keseluruhan dpn, mmg ol dr tuah.

    Aku stuju, rear end tuah lg wow, tp yg inipun ok gak, tuah tuh nampak lawo coz tang lampu dia, yelar, conceptkan,mcm2 bleh buat coz xperlu ngat ikut budget n engineering sgt. Dari sisi,p321a, jauh lg lawo dr tuah.

    Aduh,tunda jugak akhirnya,hrp2,jgn sampai lepas march,udah ler. Hanya kualiti material n fit n finish jek xtau lg. Nanti dah launch,tgk puas2 nak cr tang mana ada flaw dr segi fit n finish. Tp klu ikut gambo,interior tuh,nampak cam xda uneven gap langsung kat mana2. Tggu tgk live br tau. Bwk kanta kali nih..he..he.. ..

    • ni yg tak sabar ni. memang mcm syiok. tangguh? ishh jgn la macam tu. tak sabar dah ni. tangguh kalau bg tempah dulu tak pa la jugak

  73. Ini kereta production lagi ni kan? Takde stiker nama pon?? Kalo btul2 mesti dah ada nama ye dak? Proton, kalo boleh pakai stiker nama yg mcm ‘exora’ and ‘inspira’. Jgn mcm ‘prime’ kat exora tu or “SAGA FL”. Nampak murahan..
    Selamat berjuang..

  74. lupe plak,yg tanya mpv tuh,klu bkn brand prtn,stream@wish,estima bkn coz anak2 masih kecik,xperlu mpv yg beso sgt. Ni tggu yg ketiga, i.allah akhir bln 9 thn nih. Lambat lg nak angkat mpv, tggu yg sulong skolah dulu,mgkin masa exora r kuar kot. Aku nih xbyk duit,so,saving dr skarg coz xsuka utang lama2. Wish n stream, mmg mampu bayo,tp rega hampir 2x dr exora,bg aku personally xberbaloi coz lebih baik simpan utk education anak masa akan dtg coz skrg kos blajo dr skolah rendah sampai u,mahal.

    Aku nih xda byk duit,yg byk duit,xkisahlah bleh spend mana2pun. Janji selesa,oklah. Pkai mahal2 ketepun,bukan nak tido dlm kete,bkn bleh mkn pun. Klu org duit byk,xdahal :-).

  75. amik komen kat paultan : my friend told me it will name as proton PREVE. cheers!

    boleh caye ke ni? lain macam je bunyinya, macam bunyi FORTE je… 😉

    • Preve ada sync tone ke pervert (geng2 gro)

      Kalo basher mesti gelar porton prevert.. totally wrong idea..

  76. rasa xpkai sticker dah,pkai plastic celup krom. Klu sume prasan,saga fl pkai sticker,tp flx dh pkai plastic celup,long lasting. Exorapun sama,inspira,xpasti plak,xnengok btl2 tang nama tuh.

    Klu pkai sticker,bkn jek masalah tercabut,tp jd buruk lama2,cam waja n savvy aku. Tp aku rasalah, xpkai sticker dah coz klu saga flxpun pkai yg ok,xkan kete terbaik prtn pkai sticker smulakan.

    Tp yg pasti,kete nih yg terbaik yg pernah prtn kuarkan dr sume aspek, design,engineering, safety, aerodynamic,material, nvh, rnh, enjin,trans,equipment, comfort n yg plg penting,kete plg worth the money yg pernah prtn kuarkan.

    Itu untungnye guna istilah global coz bkn shj vendor kena global(bleh lari ckit dr kekangan local contents;phm2 jelah,dh syarat sblm nih,so,bila guna istilah global car,xbleh pkai syarat2 camtuh,ssh nanti) coz sng nk dptkan alat ganti,xperlu shipping dr malaysia. Vendor yg bertanggungjwb utk shipkan ikut kat mana regional kilang dia,sbb tuh dsz asyik ckp psl oem.

    Insider aku ckp,mmg p321a outright segala product prtn sblm nih,mana yg baik,depa amik,yg buruk,depa improvekan.

    Jgn plak ada yg mrh banding ngan produk lain plak, aku ckp produk prtn yg terbaik diantara produk prtn yg dh ada. Bkn perbandingan ngan produk lain. Itu tggu tahun depan pas launch,tgk sales n statistic,tgk komen journalist sluruh dunia,tgk komen owner2 kete nih. Klu sume nye ok, aku brani ckp on par ngan kete lain yg global dlm dunia mahupun t n h keagungan org kite. Tp,sblm tuh,kena reserve dulu,lets the product do the talking 🙂

  77. Kurang minat kat lampu belakang dea. Kalau led lagi mantap!

  78. tp xbleh jgk nak ckp coz masih ingat,opel insignia xslh akulah,penah dinobatkan sbgai kete terbaik eropah, n dikatakan selalu diunderrated, tetapi,penjualan dia, xlah laku mana sgt berbanding competitor,yg xmenangpun anugerah tu. Kdg2,dunia ni pelik.

    So,kita tggu n lihat jelah. Hrp2 prtn berjaya coz klu berjaya,dh dpt economy of scale,lglah bleh buat produk lg mantop akan dtg. Klu x,mmg prtn akan kerugianlah. Break or make deal, mcm kes persona dulu,itu projek break or make, modal max 200 juta nak buat sedan,sales mesti beat sales gen2. Tp akhirnya berjaya jugak. Klu x, dh bgkus awal2 lg prtn. Walupun projek gen2 sedan@persona telah diwarkn dr zaman tm, tp praktikaliti n mesra pengguna adalah dsz yg masukkan,klu x,masih xda glovebox persona tuh. Tp,xslhkan tm coz dia ada objektif dia sendiri,dia nak prtn berjaya dgn cpt, tp bg aku,bio lambat asal selamat, step by step,cam dsz buat. Projek nak buat globar car nih dh lama,asal dr saga,pastu exora, tp dsz kata masih xsesuai coz blum sampai standard global lg,maka terhasillah p321a, didesign oleh co global dgn input n kolaborasi prtn design sendiri, enjinpun dh bleh kata global coz dh euro 5, transpun dh pkai global oem, safetypun dh ikut trend global.

    Pasni,dh blajo2 ngan italdesign,hrp2 team prtn design dpt kuarkan design ver 3 keatas yg lebih power.

    • kdg2 faktor harga, interest rate, after sales services jugak main peranan penting. x lupa kempen pemasaran bukan just jualan kereta tp termasuk program meningkatkan nilai jenama.bab2 ini saya nampak Proton kurang banding competitor dan Perodua kecuali harga je Proton menang. Kalau boleh tgkt after sales service dan nilai jenama, insyaallah Proton akan gemiling di ASEAN

    • opel insignia, vauxhall insignia , buick regal rasanya cam sama je…apa pun aku minat dgn design exterior keta2 tu…

      • ye 3-3 tu termasuk chevrolet cruze guna platform yg sama. sykt pun payung yg sama GM. cuma brand dgn design je lain sikit. ada untuk mewah adan untuk mampu milik

  79. akhirnya dapat gak gmbr yg jelas. Rasanya proton “tried hard” untuk design grill depan dan belakang kereta ni. Sebab ramai jugak yg suka, yg tak suka dgn design depan dan belakang. part2 lain jarang pulak orang perdebatkan.

    Cuma mcm aku ckp sebelum ni, kalau spec dan kualiti kereta P3 ni mantap, org akan “lupakan” designnya yg subjektif kecantikannya. dorang akan lebih menikmati pemanduannya berbanding kecantikannya.

    but for now, just wait and see.

  80. Please give us R3 version soon. Thank you.

  81. versi photoshop bhgn blkng blh thn cun gak…

  82. cantik gak versi photoshop tu, aku rasa mmg proton tinggalkan lampu bonet bhgn bwh utk facelift nanti, mcm tu jugak dgn design gril dpn dan bumper dpn, good luck proton

    • First impression kalo dh fail x da guna facelift version..rupa yg buruk akan sentiasa org ingat walaupun facelift sehebat mn nnti ..very2 bad marketing startergy..

      • not bad sebenarnya, klu tgk fluidic design pun aku rasa cpt muak dan susah nk jd evergreen, tgk japs car pun tak secntk mana, mcm tu jugak vw..apa pun kena tgk dgn mata sendiri, gambar pun blh jd dgn real world

  83. lampu blkg aku lebih suka yg edit version.. yg putih semua tuh..

  84. HOW MUCH

  85. yg kale biru bolehlaa…cantik jgk sbb besi melintang same kale ngan body…

    yg bawah kale merah tu….aduyai belakang dia…nape mcm pelik je…

  86. Masya-Allah!Yarabi!OMG!!!Cunn siot yg gmbr blkng yg kaler merah 2!!Sape buat 2??Wahai empunya blog, tlg la fwd gmbr blkng yg merah 2!!Lawa siot!!Propose kt diaorg utk P3-21A pnya FL (facelift).Kompem laris mcm goreng pisang!!Tlg la forward kt proton!!

  87. harap pihak2 tertentu kaji semula kadar cukai kenderaan baru dan kadar bank terhadap kenderaan tempatan. harga lepas kena itu ini mempengaruhi kualiti keluaran kereta baru di malaysia sedangkan kualiti proton jauh lebih baik di luar negara. p321a satu lg antara hasil terbaik proton.

  88. mgkin dah trend proton kot, mula2 kuar facelift dia biasa2 je..pastu bila kuar 2nd facelift baru buat yg lagi cun..tgk je la exora bold dgn mc, dan juga saga blm dgn saga fl/flx. saya yakin akan ada facelift yang lebih sporty and cantik daripda yang ni nanti

  89. Kenapa diorang tak buat depan dan belakang macam gambar photoshop ni, cantik sikit.

    http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTQemJrR-sqmrQusrbHeAaJXQXPGZ4AfaxYRGEfcBkeMLBeUETmBg

  90. lawa..cantik…nice..beautiful…simple..clean…easy….cool…tenang….
    BNM butuh ! aku nk beli kereta ni!!!! aku nak aku mahu kereta ni!!!!!…

  91. raser mcm nak bunuh jer paultan punya readers…..
    tak patriotik langsung…………………………………………

  92. lepas negok pic nie..pada pandangan aku..keta nie lebih sesuai dikatakan sebagai model penganti Proton WAJA..sbb dia punya harga dan spesifikasi dia mirip kepada WAJA tuk golongan eksekutif muda..maybe ramai yg kate keta nie penganti persona(walaupun proton kate nie bkn penganti persona)…tp pada aku persona dan GEN2 adalah penganti WIRA..klu korang masih ingat gen2 punya code name dulu WRM…
    klu model nie ade yg eksekutif(yang pintu belakang panjang sikit),lps tu kaler itam..kompem pak-pak menteri berminat nak tukar perdana V6 diorang kepada P2-31A eksekutif…

    ape pun aku suke gamba pic belakang keta nie yg kaler merah(yg dh edit tu)…aku br nak suh tambah lampu belakang yg separuh tu…hehehe

    GOOD LUCK PROTON

  93. semalam proton tgh shooting iklan depan klcc..terus jam jalan sume nk usha kereta ni. papepun tgh depan mate mmg cun! lain dari tgk gmbar. smlm warna silver matelic. shooting depan binjai untuk commercial tv kot.

  94. mat ,,how would they position inspira along the line.

  95. proton x wat test kat Pasir Gudang Joho ke??..mybe ade kot tp x de rzki nk tsempak…huhu….dulu time proton test exora bold sye tsempak n siap bual2 g ngn brader tu tnye sikit2…pape pn mmg gempakla lw hri2 kne abeskan 800km smate2 nk test durability powertrain…bguz2~

  96. korg semua x rasa ke yang p3 ni mungkin membunuh pasaran abg dia sendiri(inspira)??

    • inspira bkn core model proton pon..

      • btol.. aku pon tak hambik tau pasal inspira sgt. sekadar mengisi ruang je kereta tu.

    • cara ni akan memperlihatkan samada proton lebih baik atau inspira(mitsu) lebih baik.

    • Mmm… inspira nie sebagai platform utk model proton dlm segment C-D sementara p3-21A dlm segment C sepenuhnya. By the time p3-21A nie launch sepatutnya projek inspira phase 2 dah jalan dah utk transform bentuk inspira yg baru yg lebih moderate design nya, ker sampai di situ jer? 🙂

      cheers!

  97. Aku tak risau sangat bab2 design/rupaparas p3 ni..sejarah proton pun mmg keluar kereta biasa biasa aje.. tapi akan dicantikkan oleh rakyat malaysia yang amat pakar dalam aspek2 makeup ni..huhu. yang penting kualitinya haruss mantopp..caiyokk!

  98. ramai pencacai proton dlm ni…
    konon2 support kerja org malaysia,
    tapi taraf pencacai..
    dh design tk elok, ckp je la tk elok…
    lemau la korang ni.
    busuk la pencacai proton dlm ni…

    • ape masalah bro nie yer……

      dh sah2 ade komen suke dan benci psl p3 kt atas nie….xkn x boleh bace sndri kot???

      mgkin pd bro, klu komen x suke msti kne ade perkataan caci, maki, hina kot??? sorila bro….org skng x perlu nk perkataan tersebut semata2 nk kate x suke…..

      x suke, xpe….bukan sruh bro beli pun

    • pencacai??perkataan tu dah pupus bro..sekarang dah ganti dgn fanboys..x KL la pakai pencacai..mcm org ulu jer..buat malu ah ko ni..ulu giler..hehehe

    • x bersyukur langsung dengan apa yg ada.. kita patut rasa beruntung sbb ada kereta sendiri banding negara2 jiran. kalau ikut kan bab kualiti dan reka bentuk, aku ingat lagi kereta ford escord bapak aku tahun 80an, xde lh baik sgt kualitinya. sekarang jenama ford pun cukup gah lepas 30 tahun aku naik kereta jenama tersebut.

      camtulah nanti lepas 30 tahun lagi, proton jauh lebih baik. insyaallah. mcm mana masih ada org komen dgn alasan yg x masuk akal mcm ni..

      • bersyukur ada keta sendiri tu rasanya ada polemik. ye kita leh kata kita mampu bina kereta sendiri. tp dek kerana itu, rakyat kita tak dapat privilege utk beli kereta2 luar negara dgn harga yg kompetitif kerana dasar protectionism… import tax ridiculous ditambah dgn keperluan AP import.

        mungkin org akan kata aku tak patriotik, but kebenaran tetap kebenaran, kerana adanya proton, kita beli harga keta yg mahal yg secara tak langsung naikkan kadar hutang isi rumah. persoalan yg org slalu ketengahkn, kenapa di luar negara, coth yg fame di timur tgh, harga keta proton dijual lg murah dr kita rakyat sendiri?

        kerana few thousand ppl n vendors of proton, the more than 24million rakyat suffer for this. i dont think it is fair. if u want to do a bizness, why u have to kill others pocket? nak setup proton, fine, tp dasar AP dan tax yg gila2 perlu ditiadakan. kerana dasar protectionism inile proton dn p2 rasa relax.. tgk je p2 leh kluarkn alza versi murah tnpa airbag wpun menteri pengangkutan ckp mulai jan 2012 smua keta kena wajib kurang2 ada 1 airbag.

        pengeluar kita proton dn p2 tak offer yg terbaik utk rakyat sendiri dgn harga yg mampu milik. kita tgk pengeluar negara lain mcm jepun, korea, german, keta2 top line mereka jual dahulu di negara mereka..high spec utk rakyat mereka.. harga yg munasabah.. VW adalah keta rakyat german.. cube le google apa maksud volkswagen sbnrnya… tp bila smpi msia jd kereta premium.. termia kasih kpd kewujudan proton dn p2.

    • gelabah la mamat ni

    • dia ada masalah ni,

    • akupunya = pencincai proton ke P2 salesman?

    • hati ko yang busuk, apsal tuduh org lain plak?
      cuba ko cium bau badan sendiri dulu. kalo ko lalu depan aku, dah lama aku tendang macam kat KFC I-City tu.. busuk gileee.

    • rasa tak elok tok sah komen,kami rasa elok dan cantik,kalau akupunya banyak duit belilah kereta yg dia rasa elok,tupun kalau ada duit

    • aq rasakan ni org dah terbeli keta mahal baru2 ni.. lepas tu dia dpt berita n cari kat internet pic keta ni. baru lah dia perasan dan kecewa kerana dia dah terbeli kereta mahal dah tu x cantik mcm ni p3-21.

      ni la sebab dia sakit jiwa ngutuk2 proton.

  99. anyway i suspect the car will be released by march.

  100. Abaikan komen-komen dari “akupunya” dan “udemg”..buat-buat tak tahu je..
    just thumb up jika fakta dan thumb down jika rasakan selayaknya dia kaki auta..

    mereka ni wujud atas kepentingan ‘politik’ masing-masing..

    “pencacai” ni istilah yang biasa org pkr guna pd org umn.o, cthnya pencacai umn.o… kiranya Akupunya ni peranan dia pencacai PKR la…

    aku sendiri undi pkr tahun 2008.. kalau pencacai PKR kutuk benda yang aku minat, automotif..dengan alasan bodoh kononnya Proton tak design bagus dll..tahun ni pilihanraya, aku akan seru semua ahli keluarga dan penyokong automotif menentang parti yang disokong pencacai PKR iaitu Akupunya dan Udemg (bukan nama sebenar)..
    Ada Bran Bro?

    p/s: Blok PT aku dah tak baca, semua tu dah jadi tempat orang ludah dan buang kahak… takde guna balas respon positif pun..diorang tetap ludah..

    prtffhhhhhh..<—entah sapa punya style ni aku pinjam haha

    • di dlm alam maya ini kita sendiri tatau siape “trolling” siapa…maybe pihak belah sana cuba berupa buruk belah ini dan sebaliknya…

      bagi aku lah.. akupunya dan udemg ni trolls..feeding on positive or negative feedback and they are laughing at u back.. better just ignore them or just lay-back easy casual feedback to them.

  101. best veedioo

  102. kalau rear lamp itu sudah finalised, i guess final decision proton should TINT MERAH smue pada lampu signal n reverse tu. improvement yg cepat n save cost untuk hilangkan unbalance rear lamp tu.

  103. Proton Elisa nak lebih kurang dengan Lotus Elise dan Proton Exora punya nama. 🙂 Tapi kalau recycle nama Persona, dah cukup baik dah. Persona Neo kot.

  104. design boot membuatkan ia nampak tak tutup rapat..
    Salah mata ku kah???

    • Aah..mmg nampak mcm tu..sejak dr gambar keta putih pun nampak x rapat..tp ade yg kate tgk live nampak okay..

      Konsep safe design proton implement dan too comply strict regulation menyebabkan daya kreativiti dan inovasi proton ds berkurang dan jd takut mengambil risk.. adakah art designer proton hanya kreatif di atas kertas sahaja..bab implementation to real product masih di takuk lama..

      Pada saya rekabentuk exora terutama bold lagi berani berbanding dgn P321 dalam exterior styling seperti grill, bumper dan lampu. Apapun feature lain spt interior dan performance spec P321a still a beast.

  105. erm,sebenornya,kat paultan, ramai basher xsedar yg diorg dh upkan level kete prtn secara xsengaja. Dulu asyik banding saga ngan myvi ajek, exora ngan alza,livina,eastar,innova n avanza, skrg nih,start kuar flx,diaorg dh banding ngan vios, city, kuar exora bold, banding ngan pug 3008, 5008, ford smax, citreoen grand picassa n etc. Stream ngan wishpun xda diorg banding ngat ngan bold,terus jump ke lagi high end. Pelik gak,mgkin klu banding ngan stream n wish,xda modal sgt nak bash kot.

    Skrg,p321a,lg walauweh,siap banding ngan camrypun ader, bmw pun ada,aku sendiripun tkt nak banding ngan kete2 tersebut coz jauh ngat league dia.

    Itulah hakikat, basher2 akan ttp cr point nak bash, esok kalu p321a berjaya i.allah, tgklah,p322a, org akan banding ngan beemer n merc plak,silap2 ferarri :-). Emas klu kuo silap2 dgn aston cygnet, he..he..

    Menda yg positif sebenornye, tp ayat yg digunakan xsesuai coz kat pt,ramai org luar yg baca,nampaklah sgt mentaltit org malaysia nih entah aper2. Malu gak eden kdg2. Nak kritik,xsuka,gunalah ayat yg elok2. Expat vn pun dh snyp, bz kot.Xgitu akupunya.

  106. rumours kembali kepada harga awal…. naik balik.. haha

    HMetro

    “Model yang akan dijual pada harga di atas jalan raya (OTR) termasuk insurans antara RM65,000 dan RM75,000 itu ditawarkan dalam dua varian iaitu Executive dan Premium akan dilengkapi pelbagai ciri terkini serba lengkap, sama ada kelengkapan aksesori, utiliti, mahu pun ciri keselamatan bertaraf tinggi. Selain dilengkapi enjin Campro 1.6 Liter Turbo (CFE) dengan tujuh kelajuan Pro-Tronic CVT3 (VVT) yang mampu menghamburkan kuasa maksimum 205Nm pada 2,000rpm, model itu turut lulus markah penuh lima bintang dalam ujian pelanggaran Program Penilaian Kenderaan Baru (NCAP) yang dijalankan wakil NCAP dari Australia.”

  107. xsalah maklumat prtn bg italdesign buat design dgn input dr prtn design di konsult oleh magna styer. Dah outsourced dh kat company bleh ckp antara otai2 wat design, sampai vw grouppun beli italdesign walupun rasanya dia dh ader walter da silva.

    Dh dbuat rasanye ikut market survey pasaran kete prtn di dlm mahupun luar negara. Krn kekangan kos yg nyebabkan prtn xleh kuo byk design cam honda@toyota@hyundai, kat europe design lain,kat amerika n asia,design lain,dlm n luar.

    Tgklah civic fn n fd, byk beza dalaman n luaran, accord europepun lain ngan kite dpt,luar n dlm, steeringpun lain, hyundaipun sama, elantra n i30 lain, sonata n i40 lain, kia plak,kia ceed n forte lain.

    Tp xper,nanti ada versi p322a plak thn depan,yela, budget xbyk,kuar satu2. Emaspun nak kuarkan jugak,sbb tuh cr kolaborasi supaya cost dpt dkurangkan.

    Klu nk kuar kete ikut costing global,plg tidak rm1 billion,klu x,biasanya cecah rm2 billion per product. Exorapun bwh rm 500 juta. Klu exora rnd dia sampai 1 billion,lgla mcm2 bleh buat.

    Nak kata save design,xtaulah save mcmmana,cume yg aku rasa,dh ikut trend kete europe yg diterima di asia, klu ikut pug@citroen yg agak radikal, kat asia x feymes sgt. Lebih baik ikut vw punya design, kan vw tuh people’s car, prtn pun nk buat people’s car,utk sume golongan.

    Cube tgk design sonata,mmg wow gile babas bg aku, tp penerimaan dimalaysia, accord n camry jugak jd pilihan, kia k5@optimapun krg sambutan xmcm accord n camry waktu launch. Ng aku,mazda yg lebih dahulu buat design sporty nih,tp xberapa sgt popular berbanding ford yg lebih elegan.

    Xsume minat design sporty. Sbbtuh beemer@merc,hanya kete sport dia jek yg dia buat sporty coz target market. Yg lain,lebih kpd bold n elegance.

    Yup, exora bold lebih sporty coz yg lama dah design theme lain. Nk sporty,mgkinlah kena tggu p322a.

    Tgk gen2 vs persona, org malaysia lebih suka persona walupun gen2 jauh lebih sporty. Mmg persona headroom ok,gen2 kurang, tp flexibility gen2 kat boot blakag,lebih dr persona. Walupun dh facelift sampai 3x,bg dalaman sporty dgn kulit, enjin cps, rega lg murah,tp ttp krg laku. Org lebih ke persona coz elegance :-).

    Tp sume org entitle bg komen,aku cume bg pandangan aku jek. Skdr nak bgtau dh didesign oleh design house terkemuka(italdesign) dibawah konsultansi syarikat global(magna styer),tp masih susah nak memenangi hati org malaysia.

    Mgkin pasnih kena consult dgn toyota@honda design kot, br org malaysia trime,tp mgkin tidak,slagi ada kpl rimau tuh, ia menjejaskan markah design.

    Tp klu prtnpkai design lotus eterne,mgkin org puji kot,tp rega,sendiri mau ingat,kcuali prtn dh dpt economy of scales,br bleh buat coz ada loyal customer.

    • ape ko mrepek ni

    • teringat lak dulu2 ada ford laser dgn mazda 323 yg lbh krg je design, rasanya mmg satu platform. masa dulu2 la, citer lama..huhu

      mazda sedan mmg sporty tgk je la mazda3 , mazda6, mmg design sporty tp jualan tak dpt gak nak lawan t n h.

      gen2 lak boot blkg tak kecik, lapang gak cam waja 400litre, cuma bhgn headroom blkg je rendah sikit dr persona. tatau la kenapa mgkn gak dh mmg mindset klu hatchback , boot kecik pastu tak bole bw brg banyak, sbb tu krg dpt sambutan. tambah lak design lekuk ke dalam kat shoulder lebih jelas, lg la bg persepsi yg dlm dia kecik, tp sebenarnya tak sekecik yg difikirkan, mgkn jugak glove box takde sbb tu yg jd deal breaker, entah la..huhu

      • ford leser dgn mazda 323 tu sama ja. engine pun sama. dalam pun sama.
        bapa aq mazda 323. pacik aq ford leser. untuk pengatahuan je. yang lainnya jenama ja. satu “ford leser” satu lg “mazda 323a”
        yg ori nya 323. copynya ford.
        boot ni p3-21a mesti besar mcm persona.
        baru jer aq bgtau mak aq suru delay beli saga flx se.
        tunggu bulan 3 ni. nak angkut 1 masuk guni bawa balik rumah.. kehkehkeh..

  108. tp bab boot xrapat,kena tgk masa launch coz dlm gambo,dr tepi, boot blakang x flat,dia mcm kebung ckit@bulat. Kena inspect nih masa launch nanti,kes design kembung,atau kes vendor buat bumper@boot xngam :-). Klu kes yg kedua,mmg kena kritiklah,akupun join the club 🙂

  109. tp bab boot xrapat,kena tgk masa launch coz dlm gambo,dr tepi, boot blakang x flat,dia mcm kebung ckit@bulat. Kena inspect nih masa launch nanti,kes design kembung,atau kes vendor buat bumper@boot xngam :-). Klu kes yg kedua,mmg kena kritiklah,akupun join the club :-)..

  110. Bila terbaca komen-komen yg mengarut saya mula tawar hati untuk datang ke FD lg.. Di PT saya dah mula banyak baca saja, komen dah makin takde.. Sekarang ni sangat kurang blog automotif tempatan yg boleh saya kunjungi dan mendapat info dan komentar sebenar. Rata-ratanya berbaur cercaan, kutukan dan tuduhan..Di akbar harian online pun sama..CBT, BHOnline dll..
    Kecewa..
    Lebih baik ke blog luar negara yg lebih bersifat kritis dan membina..
    Walau apapon, tahniah FD..

  111. ACCESSORIES

    Auto fold/unfold side mirror – Side mirror akan automatik fold setiap kali alarm kereta diaktifkan, dan automatik unfold selepas kenderaan bergerak selaju 5km. Selain itu ada juga butang untuk kegunaan manual seperti yang ada pada Exora BOLD
    Auto Off Rear Demister – Mengelakan tint menggelembung
    Follow Home Lamp
    Headlamp Warning Buzzer
    Trunk Remote Release
    Front & Rear Socket 12V – Terdapat di bahagian hadapan dan belakang
    Utility Hook – Terdapat pada ruang penumpang hadapan seperti Exora, dan juga di ruang belakang pada area ‘pilar B’
    Low Rear Hump – Ruang kaki penumpang belakang tidak lagi sempit dengan kini bonggolan tengah di lantai ruang kaki belakang lebih rendah
    Front & Rear Fog Lamp
    Anti-Trap Power Windor – Driver side only
    Seat Material – Water repellent Fabric. Seat boleh fold 60:40. Material sangat lembut dan selesa
    Smart Info Display (SID) – Mempunyai 3 bacaan kilometer, Trip A, Trip B dan Trip C. Terdapat pelbagai lagi maklumat seperti memberi amaran jika bateri pada kunci lemah dan lain-lain
    Autolock & Advance Lock System
    Magnisium Inside Door Handle
    Keyless Entry – Tiada lubang kunci pada keempat-empat pemegang pintu
    BOSCH Head-Unit – 2-Din, Touch Screen Monitor, Navigator, Bluetooth, USB, AUX, MP3
    YES WiFi Modem – In-car Internet, first ever car in Malaysia, coverage Semenanjung Malaysia
    S-Mode (Sport) – Terdapat pada gear column (P-R-N-D-S), S-Mode akan menambah RPM sebanyak 1,000 secara serta-merta untuk pemanduan lebih agresif
    BCM – Body Control Module

    SAFETY

    4 Wheel ABS & EBD with 4 Wheel Disc Brake
    TC (Traction Control)
    ESC (Electronic Stability Control)
    BA (Braking Assist)
    4 AIRBAG – Airbag penumpang hadapan boleh di ON/OFF, untuk keselematan jika Bayi diletakkan di tempat duduk hadapan
    5 STARS Australia NCAP – Orang ramai tidak perlu lagi ragu-ragu tentang ketulenan markah penuh ujian perlanggaran P3-21A ini, kerana prosedur NCAP, pemilihan unit yang akan diuji bukan ditentukan oleh Proton atau syarikat pembuat kereta. Tetapi wakil NCAP dari Austrlia akan datang sendiri ke kilang model tersebut dan memilih sendiri secara rawak unit yang akan diuji. Jadi tiada lagi persoalan tentang markah penuh ujian perlanggaran NCAP. Dan saya sendiri tidak hairan tentang markah penuh tersebut setelah milihat video perlanggaran P3-21A dengan kelajuan 140km/h, bahagian ‘pilar A’ langsung tidak bengkok, terkesan atau sebagainya, ini membuatkan cermin hadapan tidak berderai, hanya retak atas kesan letupan Airbag sahaja. Untuk perbandingan, diantara City, Vios, Forte, Altis & Civic, hanya Civic sahaja yang mempunyai rekod NCAP, iaitu Japan NCAP.

    DIMENSION

    Length = 4.543m
    Width = 1.786m
    Height = 1.524m
    – Size luar keseluruhan kereta menunjukkan P3-21A lebih besar daripada City, Vios, Forte, Altis & Civic

    CHASSIS

    Boot Space: 508 liter – Terbesar diantara City, Vios, Forte, Altis & Civic
    Turning Radius: 5.3 meter
    Full Tank Capacity: 50 liter
    Aerodynamic (Rintangan Angin): CD Factor = 0.30 – Untuk perbandingan, Audi TT memiliki CD Factor = 0.29. Secara theory nya, semakin kurang rintangan angin, semakin kurang penggunaan petrol 😉

    POWER-TRAIN

    1.6L CFE with 7-speed Pro-Tronic CVT3 (VVT) – 205Nm @ 2,000rpm ; 140PS
    0-100km/h: 9.6 saat – Untuk perbandingan, Kia Forte 1.6: 12.5 saat

    VARIANT

    Executive MT, 1.6 IAFM+ 5-Speed MT
    Executive CVT, 1.6 IAFM+ 6-Speed CVT
    Premuim CVT, 1.6 CFE 7-Speed CVT

    COLOR

    Solid White
    Tranquility Black
    Genetic Silver
    Fire Red (my favorite)
    Blue Lagoon

    Ciri-ciri lain yang telah diketahui sebelum ini:

    Auto Cruise Control
    Keyless Push Start (ON/OFF)
    Magnesium Paddle Shift 7-speed & Manual Mode (+/-) on gear column
    Audio Switch Steering Control
    Soft touch plastic dashboard
    Emblem on Steering Wheel
    ISOFIX
    Rain Sensor
    Light Sensor
    Day light Front LED
    Sport Rim 16″ (10 Spoke)
    Multi-link rear suspension with Lotus RIDE & HANDLING

    • Magnesium Paddle Shift – cam inspira dgn lancer , lps ni jgn ada pulak yg kata dari plastik mcm masa mula2 inspira kuar dulu…

  112. Launching Date: 17 March

    standard spec MYR61999 dual airbags with abs+ebd+ba
    executive spec MYR65999 four airbags with abs+ebd+ba
    premium spec MYR71999 six airbags with eps+abs+ebd+ba,push start,paddle shift

    Insider news not from me, from other sos.

    • wah, spec sdh lain dr yg aku dpt,ada perubahan last minute ke. Aku lebih suka spec yg ni dr spec yg aku dpt. Klu btl camnih, lg bgs dr aper yg aku dpt. I like it.

      Em, ada lg yg ckp pasal tax kat atas,letih dah rasa ckp psl tax nih,ado jugok yg maleh membaca.

      Tax mmg tinggi,tp klu tax rendah,kete tempatanpun lg rendah rega. Akupun suka. Klu dulu2,blehlah sslhkan tax kete luar tinggi dr local. Skrg dh kira hampir fair ground ngan kete luar asean n fair n square ngan kete asean. Sampai bile lah kita nak maju klu masih ada yg mls membaca.

      So, nak kete murah, pru dh dkt, pilih mane yg suke. Jgn slh pilihan udah ler. Tp jgnler hrp sgt akan ada tax free dlm dunia nih. Klu ada,adalah lg indah dunia ni kan 🙂

      • sesamer lah kiter tukar kerajaan lepas nih… bukan orang mesia nak bising sangat pasal tax. tapi maybe ramai yang terpaksa bayar lebih sepertiga gaji untuk kete. pastuh nasib tak baek. banyak kerenah masuk bengkel. lagih derang rungut kot….
        harap kete nih murah…jual banyak. more fund to next model.

  113. Tengok ni New Hyundai Elantra Avante MD -12 1.8 RM 86 888 interest pn rendah, proton patut cptkn launch sbb takut potential buyer lari…
    http://www.mudah.my/New+Hyundai+Elantra+Avante+MD-13807944.htm

  114. bro,

    minta buang blog post ni. ASAP.. terima kasih. saya sudah buang thread di lowyat.. dah jadi isu.. harap boleh buat dengan segera..

    memandangkan blog ni comment nya perlu di approve, harap tak perlu approve post ni dan delete saja blog post ni.. terima kasih bro.. harap memahami..

    • ye ke ? tp mcm mustahil je sbb dah tersebar luas, dekat thread bro dekat lowyat tu pn ada gambar ni lg, hmmmm….

      • aku dh sruh admin sana delete.. buang mana yg boleh..

      • sy buat masa ni boleh buang gambar dulu, post ni sy kena maintain buat sementara waktu atas2 sebab2 tertentu, lagi 1 baik mintak blog lain macam paultan, arena kereta & lain2 keluarkan gambar ni segera… yg lain sy tak boleh nak bantu, kena mintak bantuan diorang la

  115. back to square one.. well done drb

  116. i know the pic its good to be true…

  117. sy kompiden..keta memang cun,hansom..

  118. latest news yg sy dpt

    launching Date: 17 March
    standard spec MYR61999 dual airbags with abs+ebd+ba
    executive spec MYR65999 four airbags with abs+ebd+ba
    premium spec MYR71999 six airbags with eps+abs+ebd+ba,push start,paddle shift

    not sure whether true or not

  119. bro Campro & bro Nazz
    saya nak mengcadangkan agar pada waktu launch P3 nanti, minta jasa baik Proton hantar 3 unit P3 utk buat test drive & promo, lepas tu ajak semua forumer datang.. saya cadangkan spt dibawah:
    lokasi: car park Stadium Shah Alam Seksyen 13
    waktu: jam 8.00 pagi smpi 4.00ptg
    amacam, ok tak?.. 🙂

    p/s: kalau launch 17/3/2012, mmg tak dpt nak join sbb dah ada program lain lak.. huhuhu…

  120. Proton IMPIANA

  121. mcm mcm la org komen kat p.t. kata p3 ni platform persona la, design ubah sini sikit sana sikit la..ntah apa2 la, main bash je, lg teruk dr tahun 2000 iirc , aku ada bc satu thread ttg cpu komputer, bkn forum pengunjung malaysia la, luar negara, usa gitu..byk2 komen pun cuma ada satu dua je yg ‘teruk’ – komen pasal cip tu dibuat kat wet market , mmg lawak la, tp aku rasa kat p.t. lg teruk sbb byk benda2 merepek meraban huhu

  122. nk tny , kereta ni ade Smart Key tak ?. tringin nk pkai kereta yg ada Smart Key mcm kereta Hyundai , Kia & lain2 . please , jwabkan soalan ini . 😀

  123. skrg trend design rear view ada line silver. so saya rasa proton mmg ikut design terkini.
    cuma proton ubah sket. so saya rasa dah acceptable design rear p321a

    http://paultan.org/2012/02/29/more-wagon-jaguar-xf-sportbrake-fully-revealed/xf-sportbrake-06/

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s