funtasticko design

http://funtasticko.net

F12 Berlinetta, kereta Ferrari terpantas

10 Komen

Ferrari telah memperkenalkan model terbaharunya F12 Berlinetta yang menggantikan model 599. Dikatakan sebagai model atas jalan Ferrari terpantas pernah dibina. Kuasanya dijana oleh enjin tengah hadapan berkapasiti 6.2-liter (6262cc) 65 darjah naturally-aspirated V12 yang menjana sebanyak 740 HP (544 kW / 730 bhp). Kotak gearnya pula menggunakan teknologi F1 dual-clutch.

Kereta ini mampu memecut dari 0 ke 100 km/j dalam masa  3.1 saat dan dari 0 ke 200 km/j (124 mph) dalam masa 8.5 saat. Ia juga telah berjaya melengkapkan pusingan penuh di litar Fiorano dengan catatan masa 1 minit 23 saat, lebih pantas daripada kereta Ferrari yang lain.

Ada sesiapa yang berminat ke? Kalau ada duit semua boleh jadi kan, hehehe…🙂

10 thoughts on “F12 Berlinetta, kereta Ferrari terpantas

  1. aku tak pernah suka design ferrari. tapi yang ni amat cantik.

    • aku pulak suka dgn semua design ferrari. mula dari model maranello sampailah ferrari FF, semuanya cantik2.

  2. klu saudara akupunya tngok, msti dia ckp..”design gempak, x mcm proton…”

  3. Udemg kasi angkat ni kereta sebijik.

    • setakat income 3.1-3.3 mil setahun masih belum mampu nak pakai kereta ni..

      • Xpe bro, tu pon dah cukup baik. Mana tau ada rezeki lebih akan datang, boleh la angkat sebijik. Tp kan udemg, aku minat lagi lambo dr ferrari. Ape pendapat kau? Ferrari ke lambo?

        Aritu aku baca paper ad kete hilang dijumpai, ada hilux, teringat kat kau, ko punye dah jumpe?

      • dua2 x minat.. haha..
        tp bunyi enjin ferrari tiada tandingan, design terbaik aventador la kot..
        dah 2 tahun lebih hilang, jangan mimpi la nak dapat balik
        insuran pun dah lama setel, jadi x payah pening2 nak fikir lagi.. haha..

  4. semua design ferrari cantik dan artistik….
    design belakang macam spender dah aku tengok…hahaha…dashboard superb…

  5. jangan katakan mampu beli… nak dapat naik pun belum tentu lagi…

  6. inilah spender yg paling laju kat duniaa…laju jgn x laju, hahahah, kalau xcaye tgk blakang die, ferrari spender der!

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s