funtasticko design

http://funtasticko.net

Lagi tambahan info spesifikasi yang ada pada P3-21A

65 Komen

Info terkini mengenai P3-21A saya ambil dari blog proton-sales.blogspot.com

  • P3-21A ini didatangkan dengan 2 point ‘Front strut bar‘ yang memegang kedua-dua roda hadapan kereta. Strut bar ini berfungsi untuk mengurangkankan body roll ketika kenderaan berada di selekoh-selekoh tajam, sekaligus mengembalikan cengkaman pada kedua-dua roda tersebut keatas jalan raya.

  • Boot Hinge tidak menggunakan sistem absorber seperti Persona, tetapi hanya menggunakan sistem seperti Saga. Kedua-dua sistem ini sama sahaja fungsinya dan tidak memberikan apa-apa perbezaan malah Honda City juga menggunakan sitem yang sama. Mungkin ini adalah salah satu cara untuk mereka menjimatkan kos supaya mereka dapat fokus kepada bahagian yang lebih utama.

  • Saya difahamkan bahawa tiada lagi lining Chrome di bahagian belakang untuk versi Premium P3-21A ini. Untuk kesemua versi lining tersebut akan di cat mengikut warna kereta.

Untuk maklumat yang lain mengenai model ini klik sini : https://funtastickodesign.wordpress.com/2012/02/14/panas-gambar-info-lengkap-mengenai-p3-21a/

* Dengar cerita tarikh pelancaran model ini ditunda hingga ke hujung Mac, atas sebab-sebab yang tak dapat dielakkan. Nama model ini masih lagi menjadi tanda tanya, ada yang kata bermula dari huruf P & hujungnya bukan lagi berakhir dengan A, yang pasti kata sumber tu perkataan yang dijadikan nama model ini BUKAN perkataan Bahasa Malaysia/Inggeris… JOM KITA TEKA🙂

65 thoughts on “Lagi tambahan info spesifikasi yang ada pada P3-21A

  1. Dah tentu tn tanah dah tahu namanya, dah tersebar pun kat web lain, peave kalau tak silap r web tu tulis,xde pulak maksud

  2. Proton Pertiga

  3. kena harus Preve? macam pelik r..

  4. terbelit lidah

  5. maksudnye boot belakang guna palang n spring la ye.. klau cmtu x jimat ruang la sbb mase nk tutup boot, perlu ada ruang utk palang tu masuk. tp xpela kot sbb ruang boot pun lbh luas daripada persona @ 508 litre.
    ( x sabar nk tgk P321A depan mata esok..hehe..)

  6. kecewa aku xde chrome lining. terpaksa la buat sendiri. cit. BAGI MATA AKU, klu sama colour ngn body buat nampak messy, coz mcm bnde bertampal, tanpa function untuk menyerlahkan kehenseman p3. so better flat je portion lining tu. aish! hrp2 ni rumours je, coz proton nak kelirukan readers. sbb tu skrg byk sgt rumours, spec la, harga la, mcm2 versi.

    haritu jumpe area jln pinang klcc, drg wat shooting, pkol 11 mlm camtula, dgn police escort. side profile cun giler, besa tu, lbey krg je size camry. pastu bonet takde, ada 2 orang mamat duduk dalam boot. apsal eh? cameraman kot. mule2 xperasan, igt penjenayah, skli p3 daa. haha.

    • ada sesetengah berpendapat chrome lining tu buat p3-21a nampak “cheapo”/guna material murahan. mungkin material yang diorang guna buat nampak macam tu. sebab tu proton cancel kot.

  7. kene tengok jugak maksud dari bahasa lain. Preve. bagi saya ok aper ibarat preview untuk dunia.

  8. http://www.thefreedictionary.com/Preve

    v. i. & i. 1. To prove.
    n. 1. Proof.

    two different pronunciation (US vs British)

    • untuk membuktikan proton commited to be better?
      hurm.. bagus la, atleast Preve tu bunyi best gak.. kalau guna Proton ‘Proof’ kan lagi buruk bunyinya.. hahah

  9. Takda lining chrome kat blkg? yahoo…
    preve?tul dah kot tuu..hehehe

  10. Preve? macam mana nk pronounce tu. bahasa aper ek.. pre-ve ke.. priv ke sebutannya.. mmg pelik. huhu. btw mmg aku rasa better gak kalau ada chrome lining. hmmm… let see…..

  11. disebabkan ada lampu pada boot sedan baru nie..terpksalah guna cm sistem saga. ^^,

    • inspira pun ada lampu kat boot, tapi still guna sistem absorber. pakai sistem macam saga makan space, leceh sebab nak kena ada space untuk tutup kalau barang banyak..

  12. Proton Parameswara! Hahaha..

    • taklehh.. tu nama hindu. org islam malaysia sensitif woo.
      lepas dia masuk Islam, tukar nama jadi Mahmud Iskandar.. kalo nak jugak guna nama sultan melaka tu baik guna “iskandar”.. macam kat johor tu🙂

  13. Why not using Persona type Absorber?? Nvm, as long it is still using Multilink Suspension rather than Torsion Beam.
    Why postpone to end of march?? Wait for so long already, please faster a bit launch! Because i’m waiting it!

    • The absorber mention here is for the boot not for the suspension. The rear suspension are using multi link as mention in earlier post regarding P3-21A spec.

    • Tu bukan absorber suspension la. Yang dia cerita tu damper/yang macam absorber gas untuk buka bonet. Biasa budak main Wira pasang damper kat hud kereta depan nak automatik buka. Kenapa pula nama dia PREVE? Nak sebut pun susah. Lepas tu kalau diperhatikan, model Proton yang berakhir dengan huruf A aje yang berjaya, selainnya selalunya out macam Gen2, Savvy. Juara tu lain kes.Better proton cari nama yang lebih baik. Ada sebulan lagi ni. Cuba Google cari PERVERT..:-) PREVE??

      • dapat gelaran PROTON PERVERT lagi masyuk kot… basher2 dah standby tu….

        bukanke dah beratus ribu hantar nama sempena namakan Exora dulu.. nama PERVERT jugak jadi pilihan…

        pervert (noun)
        -orang yg sesat
        -orang yg tidak mengikuti jalan yg benar

        pervert (verb)
        -menjadikan keliru atau tersalah (fikiran, faham dll)
        -menyalahgunakan sesuatu

    • ya. why postpose? kecewa gila

  14. klu itu namanya.. basher dah tak perlu pikir dah nak guna nama timangan apa…. semua dah tau nampaknya..

  15. Proton Personage or Proton Personae

  16. Proton Perkasa lah!
    ekekeke… :p

  17. gua t’ingat mantan PM iaitu Tun DM slalu sebut “…Pa nama…” (loghat kedah) klu diinterview. PA NAMA…hahahahaaa…dh nma negara amerika latin la plak.

  18. preve from prevail maybe. Tp eloklah cr nama lain,tkt dorg duk buat main walupun maknanya ok jek kot. Hati2, waja penah jadi wajunk satu masa dulu. Persona nama yg bgs, tp coz track record lama xberapa nak bgs. Entahleh, xlama dah,tggu jelah

  19. Macam mana dengan beg udara? Yang Premium dilengakapi dengan beg udara tingkap? Kalau yang Premium hanya ada 4 beg udara? Minta maaf…. tidak dapat cabar dengan Kia Forte!

    Dalam ujian NCAP, beg udara tingkap dipasang dalam ujjian perlanggaran sisi dan juga perlanggaran tiang (pole test).

    Saab membina jalan khas untuk malakukan simulasi sebenar kemalangan dan bukan di dalam bangunan. Itulah sebab Saab dapat buat pada 100km/j (atau ke atas). Proton sepatutnya ikut langkah Saab!!!! dan bukannya setakat 5 bintang pada NCAP. Tidak cukup, bila di jalan raya kita biasa memandu lebih daripada 64km/j. Harap ada orang beritahu Proton nanti cadangan ini!!!!!Memang logik!!!!

    Harap saya diberi peluang untuk berjumpa DSZ dan para R&D. Hahaha….

    I’m really crazy wanted to know whether Satria The Next Generation is on Proton’s future products list! I got some wish lists actually. Hahahaha…..

    Don’t let me wait for another 10 years to see things happened just like I was waiting Proton’s 5 star crash test rating by NCAP and 4 airbags! Yet, only one model and not even launched yet!

    The things is that, how many 10 years we all got! Act now, and fast! TIME ABSOLUTELY CRITICAL!

    SHOULD GO BEYOND NCAP! NCAP IS ONLY THE GUIDE LINES.

    Dear DSZ and PROTON….. hope you listen!

    • tgk je la nanti 4 tu mgkn jugak bermaksud 4 set , bukan 4 unit

    • highest spec ada kata 6 airbag

    • cant follow saab bro…true their cars are safe…but over engineered…to the point they went bankrupt😦

    • betol kalau dalam keadaan sebenar kita bawak > 100 km/j. but in the event of accident mesti kita akan tekan brek jugak. Melainkan driver tido. So dalam kes ni mesti laju kereta tu dah berkurangan.

      Apa yang penting ialah,

      PANDU CERMAT JIWA SELAMAT

      p/s: sekarang dekat hiway pon cam susah nak capai laju >140 km/j sebab kereta banyak huhu

      • Banyak kemalangan terjadi akibat tidak sempat brek. Macam mana pula kalau ada orang yang langgar ke arah bertentangan.

        Bila kereta melanggar pembahagi jalan dan terbabas berlanggar ke arah kereta seberang jalan, macam mana pula mahu tekan brek apabila roda tidak berada di jalan.

        Saab terlebih buat? Oh tidak kawan, dan bukan sebab itu mereka muflis.

    • kadang2 ayat basher ni banding2 proton dengan kompeni besar2 modal besar2 rase bangge la jugak, sebab persepsi korang dah meningkat pada kualiti proton.

      takde lagi nak banding2 dengan brand cikai2..

      tapi komen tu pikir 2 3 kali dulu la.. saab tu modal die banyak mane pulak,pengalaman die banyak mane pulak. proton baru nak up..

      pelan-pelan kayuh, jangan gelojoh. orang tamak selalu rugi

      ok.. tu je🙂

  20. 1-kecewa ditangguhkan pelancaran. mksd nya buka utk tempahan pun lambat lagi
    2-bagus penambahbaikan utk minimum body rool. janji dikota DSZ utk bg produk terbaik dlm segmen C
    3-tiada chrome lining. krg mewah nampaknya sbb tiada elemen chrome. pepun masalah kecik. leh makeup kemudian.

    • chrome lining tu agaknya ada masa facelift nanti

      • tapi takkan nak tunggu facelift baru boleh dpt chrome lining. pepun isu kecik je. lebih suka facelift ni tukar design sikit (eg bumper dll) daripada penambahan aksesori. kalau penambahan aksesori kesian pembeli terdahulu plus perubahan pun x nampak mcm dari OEM sgt. kedai luar pun leh bikin senang2

  21. bln 3 nie ramai yg buzy… PM buzy proton buzy drb-hicom buzy…

    dengar kata nak suh pm lancarkn so pm tgh pusing m’sia wat kerja melawat negeri2..

    14/3 drb-hicom akn wat egm tuk take over sepenuhnya proton

  22. Proton Prestige!!! Come on Proton Prestige R3 sound nice. R3 Division, are you ready?

  23. I’m waiting to see R3 variant(s)!

    Don’t let me wait! Hahahah…..

  24. maklumat dari dalam cakap Proton Panahmerah…aku pun tak berapa dengar mamat proton tu cakap Panahmerah ke Panaumerah.

    last time diorang mintak nak pakai nama lisa, aku tak kasi. tapi kalau nak pakai nama erra, ambik laa, ade aku kesah?!

  25. Front strut bar‘ ?

    youngman L3 L5 di china low spec sudah ada …. haha

  26. sy skrg d UK. Utk makluman, ramai org UK suka beli keta VAUXHAUL. kalau betul proton baru tak de chrome lining kat belakang pun ok juga. Sbbnya, keta VAUXHAUL semua ada chrome lining n tak jauh beza dgn spyshot proton yg baru. bahagian airgrill n dashboard pun ada mirip VAUXHAUL baru kat sini. apa pun, jika kualiti keta ini boleh capai kualiti VAUXHAUL di sini mmg terbaik! knp org UK suka VAUXHAUL? HARGA MAMPU MILIK N KUALITI TERBAIK. buat yg terbaik proton!

  27. spatutnye kekalkan nama model dgn mula huruf E mxm exora n adik beradik lotus lain. Seb baik bukan kereta elektrik…klu tak aku kasi nama PROTON ELEKTRON

  28. proton preve…..
    kasik list sikit…
    proton previa..
    proton privera..
    proton presta
    proton protege…
    proton estica..
    proton psecca..
    proton provitamin b5

    ~trollface.jpg

  29. ini Proton M.Nasir kan??

  30. nama sbnarnya ialah protonton, lbih kurang mcm pra tonton

  31. hahahaha….lu org mmg pandai wat lawak la bro…boleh jd bahan rujukan johan raja lawak…ape pun…terbaik!!!!😉

  32. Kebanyakan test car P3-21A yang dijumpai sekarang body colour seperti pix yang leak di Proton Plant tempoh hari, menarik juga warnanya🙂

  33. Pingback: p3-21a features « itsallaboutmetz

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s