funtasticko design

http://funtasticko.net

PM LANCAR ‘CABARAN MOBILITI HIJAU PROTON 2012’

8 Komen

PUTRAJAYA, 29 Februari 2012 – Perdana Menteri Malaysia YAB Dato’ Sri Mohd Najib bin Tun Haji Abdul Razak hari ini melancarkan Cabaran Mobiliti Hijau PROTON 2012 (PROTON Green Mobility Challenge – PGMC 2012), iaitu satu cabaran yang dianjurkan bersama oleh PROTON Holdings Berhad (PROTON) dan Agensi Inovasi Malaysia (AIM) bagi membangunkan kenderaan elektrik mesra alam. Dalam cabaran yang julung kali diadakan dan dibuka kepada pelajar-pelajar universiti tempatan ini, mereka dikehendaki menukar sebuah kereta Proton Saga berenjin konvensional kepada sebuah kenderaan elektrik sepenuhnya.

Perdana Menteri berkata PGMC 2012 merupakan satu contoh yang baik bagaimana tiga komponen utama sebuah masyarakat madani iaitu pihak industri, akademia dan juga Kerajaan, dapat menjalinkan kerjasama bagi mencapai pelbagai matlamat yang dapat memberi manfaat kepada Negara. Kerjasama seperti ini juga dikenali sebagai ‘Triple Helix’.

PGMC 2012 merupakan salah satu projek ‘Innovation Accelerator’ Triple Helix (THX) yang dikendalikan oleh AIM dengan melibatkan kerjasama pelbagai pihak dari pelbagai sektor bertujuan mempercepatkan inovasi teknologi dalam Negara. Melalui sinergi sumber dan kekuatan yang dimiliki oleh semua pihak yang terlibat, mereka akan mendapat manfaat yang besar daripada kerjasama tersebut.

Kerjasama ini juga akan memperhebatkan lagi aktiviti-aktiviti penyelidikan dan pembangunan (R&D) PROTON dalam membangunkan model-model kereta masa hadapan sekaligus mengukuhkan lagi aspirasi PROTON untuk menjadi sebuah pengeluar kereta yang benar-benar global. Inisiatif-inisiatif bagi mempelopori dan mengkomersilkan teknologi automotif yang canggih juga akan memberikan satu lonjakan yang besar bagi industri automotif Malaysia.

Teknologi baru yang bakal dihasilkan melalui PGMC 2012 bukan sahaja akan membantu PROTON untuk membangunkan kenderaan yang lebih mesra alam dan meningkatkan ilmu pengetahuan dan kepakaran pihak universiti, malah ia juga akan memberi impak positif yang amat besar kepada seluruh rakyat Malaysia melalui pembangunan harta intelek tempatan, industri, sistem dan komuniti vendor serta pengurangan kesan karbon dalam Negara ke arah pemeliharaan alam sekitar yang bersih untuk masa hadapan.

Universiti yang mengambil bahagian dalam PGMC 2012 adalah UNITEN; UTeM, UNIKL MSI, UMP, UNISEL, IIUM, UTM, UNIMAP dan UKM. Setiap pasukan perlu membuat modifikasi ke atas sebuah kereta Proton Saga mengikut peraturan yang ditetapkan. Peringkat akhir akan diadakan dari 4 hingga 7 Oktober 2012 dan pemenang PGMC 2012 akan ditentukan berdasarkan keupayaan kenderaan tersebut melalui pelbagai ujian termasuklah jarak pemanduan, tahap pecutan dalam jarak suku batu, masa terpantas  dalam dua pusingan serta kelajuan maksimum.

PGMC 2012 adalah selaras dengan objektif AIM untuk membantu membangunkan kekayaan intelek melalui inovasi. Sebagai sebuah badan berkanun kerajaan di bawah akta Agensi Inovasi Malaysia 2010, AIM memainkan peranan yang penting dalam menggubal strategi bagi membangunkan eko-sistem inovasi Negara dan arus pendapatan baharu Negara melalui inovasi.

PGMC 2012 juga dijangka akan dapat menggalakkan rakyat Malaysia untuk menjalani kehidupan yang lebih inovatif dan kreatif serta memupuk budaya dan semangat berdaya saing.

Pengerusi PROTON Holdings Berhad Dato’ Sri Mohd. Nadzmi Mohd. Salleh berkata usaha syarikat tersebut ke arah menerokai teknologi canggih dalam bidang automotif adalah selaras dengan fokus industri automotif global dalam bidang teknologi hijau serta mobiliti yang mapan

“Kreativiti menghasilkan inovasi dan inilah tujuan utama aktiviti-aktiviti seperti PGMC 2012 diadakan. Jauh lebih penting daripada cabaran ini, inovasi itu sendiri merupakan komponen yang amat penting bagi mencapai kejayaan dan menjadi lebih berdaya-saing dalam apa juga bidang ekonomi. Dengan menggunakan industri automotif yang pantas berubah sebagai platform cabaran yang sememangnya ideal, saya percaya cabaran ini akan dapat menyumbang ke arah mengukuh dan memajukan kepakaran teknologi Malaysia dalam semua aspek penting,” tambah beliau.

Kerjasama antara PROTON dan AIM ini juga menunjukkan komitmen PROTON terhadap usaha transformasi Nasional untuk menjadikan Malaysia sebuah Negara berasaskan ilmu pengetahuan dan berpendapatan tinggi seperti yang termaktub dalam Program Transformasi Ekonomi (ETP) kerajaan untuk menjadikan Malaysia sebuah Negara maju menjelang 2020.

“Masa depan industri automotif bergantung kepada tiga faktor utama iaitu; kebolehan pengeluar kereta untuk membangunkan secara komersil kenderaan generasi baru dengan kos yang paling efisyen; sokongan pihak Kerajaan dan penggubal dasar untuk memformulasi undang-undang jangka panjang yang bukan sahaja membolehkan pengeluar kereta untuk merangka rancangan masa hadapan, lebih daripada itu untuk turut menggalakkan faktor yang ketiga iaitu, kesedaran dan penerimaan masyarakat kepada penggunaan teknologi hijau atau sistem alternatif seperti hybrid dan kenderaan elektrik,” kata Pengarah Urusan Kumpulan PROTON Holdings Berhad Dato’ Sri Haji Syed Zainal Abidin Syed Mohamed Tahir.

“PROTON berhasrat untuk bukan sahaja meningkatkan kesedaran pengguna terhadap faedah teknologi hijau dalam bidang automotif, tetapi juga merapatkan jurang di antara kewujudan teknologi baru tersebut dan penerimaan orang ramai dan pihak Kerajaan terhadapnya.”

Ketua Pegawai Eksekutif Unit Inovasi Khas (UNIK) Dato’ Dr Kamal Jit Singh berkata, inisiatif seperti PGMC 2012 dapat meningkatkan lagi kualiti tenaga kerja masa hadapan.

“Apabila pelajar diberi peluang untuk menyelesaikan masalah sebenar yang dihadapi oleh Industri, pengalaman itu akan menjadikan mereka lebih efektif dan relevan. Mereka akan lebih bersedia untuk menghadapi pasaran kerja apabila mereka tamat belajar kelak,” kata Dr Kamal.

Sementara itu. Ketua Pegawai Eksekutif, Agensi Inovasi Malaysia En. Mark Rozario berkata PGMC 2012 merangkumi nilai-nilai yang terkandung di dalam Strategi Inovasi Nasional yang dilancarkan AIM pada tahun lepas.

“Bagi AIM, PGMC 2012 bukan hanya sekadar satu usaha untuk mencipta kenderaan berteknologi hijau dan menyumbang kepada pemeliharaan alam sekitar. Ia juga bertujuan memacu Malaysia menjadi sebuah Negara inovatif menjelang 2020, dalam konteks pembangunan sumber pendapatan baru dan kemajuan eko-sistem inovasi Nasional,” kata beliau.

“Teknologi baru yang bakal diraih dari penganjuran PGMC 2012 bukan sahaja akan membolehkan syarikat kereta nasional kita membangunkan kenderaan-kenderaan elektrik yang lebih efisyen, tetapi ia juga akan memberikan satu impak yang amat besar kepada seluruh rakyat Malaysia.”

Turut hadir di majlis pelancaran PGMC 2012 yang diadakan di Pejabat Perdana Menteri adalah Pengerusi bersama Jawatankuasa Penganjuran PGMC 2012 Dr Abdul Reezal Abdul Latif, yang juga merupakan Naib Presiden AIM, serta Professor PROTON Dr. Mohd Azman Zainul Abidin, pegawai-pegawai dari rakan-rakan strategik yang terdiri dari Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI), Malaysian Green Technology Corporation (GreenTech Malaysia), Malaysia Automotive Institute (MAI) dan Society of Automotice Engineers (SAE) International, Malaysia, ahli-ahli jawatankuasa teknikal, penaja-penaja serta Naib-naib Canselor, Timbalan-timbalan Naib Canselor, Dekan-dekan serta pasukan-pasukan dari universiti yang mengambil bahagian.

8 thoughts on “PM LANCAR ‘CABARAN MOBILITI HIJAU PROTON 2012’

  1. Bagus idea ni.. dapat jimatkan kos research Proton tu sendiri..

    Di universiti, banyak Professor yang boleh sumbangkan idea mengikut kajian-kajian yang masing-masing telah buat, itu sendiri pun dah jimat kos kerna tak perlu hire Professor dan dapat khidmat pakar dengan percuma.. Btw, professor pun dapat benefit juga, mereka dapat masukkan aktiviti ni sebagai salah satu KPi mereka dan kalau dapat harumkan nama universiti lagi la dapat penghargaan.

    Pelajar dapat benefit dari segi pengalaman rekabentuk dan kemahiran hands on.. dari sini dapat cungkil bakat dan mungkin boleh dijadikan pelapis kepada Proton nanti.

    So, since semua orang dapat faedah. It’s good start since the new Semester just started..

    p/s: Perodua pun boleh bagi ‘keuntungan’ mereka kepada universiti-universiti teknikal untuk membangunkan sebuah kereta secara in-house sebagai dana R&D… takkan nak duduk di tahap pemasang je..

  2. Proton rugi RM84j dalam suku ketiga 2011. Dalam BERNAMA;

    Kerugian pracukai syarikat pembuat kereta negara, Proton Holdings Bhd telah meningkat kepada RM84.054 juta untuk suku ketiga berakhir 31 Dis, 2011 berbanding kerugian pracukai RM51.535 juta dalam tempoh yang sama 2010.

    Mohd Nadzmi juga berkata yang penangguhan pelancaran model terbaru Proton turut menjejaskan unjuran jualan.

    “Bagaimanapun, penangguhan itu perlu bagi memastikan semua isu dapat ditangani dan pengguna akan mendapat yang terbaik daripada model itu,” katamya.

    Selain itu, PROTON Iran, yang merupakan anak syarikat 100 peratus kumpulan, baru-baru ini telah dilancarkan dengan objektif memenuhi permintaan selepas jualan pengguna-pengguna sedia ada, kataya.

    “Langkah seterusnya ialah untuk memulakan jualan kereta di Iran sekali lagi menggunakan CBU pemanduan kiri.

    * Bukan iran ni tengah kena sekatan antarabangsa naungan Amerika bawah UN tu ke? Tak pasal2 ekonomi kita nanti tersekat juga.

    Proton sees RM84m loss in Q3 2011. Dalam Malaysian Insider;

    KUALA LUMPUR, Feb 29 – National car maker Proton Holdings Bhd said its pre-tax loss widened to RM84.054 million for the third quarter ended Dec 31, 2011 compared with a pre-tax loss of RM51.535 million for the same period in 2010.

    * Timing yang agak baik bagi Khazanah disposed share kepada DRB-HICOM sebenarnya. Makin jelas lah yang LOTUS akan dijual lepas ni. Begitu juga dengan MAS yang rugi 2.52 billion. Nasib baik la 10% dah dipegang Tony Fernandes. 10% kerugian Khazanah dah ditanggung oleh Tony Fernandes secara tak sedar rupanya.

    PS:- Bagi yang masih pertikai PROTON guna timing belt dan PERODUA guna timing chain, motosikal yang moden pun tak guna chain lagi la. Cuba la fikir2 kan.

  3. Sepatutnya tumpu penyeldikan pada bateri sahaja. Tak payah seluruh kereta. Benda lain tu memang dah boleh buat. Tak payah professor. Dulu UTM (Electrical Engineering) dah buat bawah Proton. Sekarang lebih banyak lagi masuk. Kalau asingkan pengkhususannya lagi bagus. Contohnya; 3 uni buat bateri, 3 uni buat controller, 3 uni buat powertrain. Kena tengok mana uni yg sesuai ada yg buat development lebih awal atas program sendiri.

    Selepas ini, sepatutnya SIRIM keluar piawaian untuk kereta elektrik di Malaysia. Piawaian ini dapat menitikberatkan produk selamat digunakan di kawasan tropikal. Piawaian untuk motor elektrik dah keluar. Cuma perlu dikemaskinikan sikit.

    Bateri yg menentukan jauh, laju dan berapa kerap boleh pakai. Boleh gak research kat fast charging system atau sistem pantas tukar bateri. Manufacturing process pun perlu tengok. Sambil tu dari segi PR nye kena tengok mcm mana nak meningkatkan kesedaran mengenai Kereta Alternative.

  4. rasanya elok juga para pengomen juga sendiri di berikan peluang utk RND kan bahagian ini memandangkan para pengomen di malaysia sangat bijak pandai, juga bole di berikan ruangan untuk mereka rekabentuk styling atau pakej kenderaan apakah yang lagi di fikirkan sesuai untuk proton hasilkan. just imagine an open source RND n design (rekabentuk ini bole merujuk bagaimana local motors USA menjalankan kritikan dan design evaluation secara terbuka dan berforum). namun adakah kesemua pengomen2 itu tiada kerja lain selain mengomen dan tiada kerja tetap sebenar?

    *mesti aku dpt byk thumbsdown.. lol😛

    • hahaha, ayat sinis tu bro…😀

    • yup… yang mana cakap pandai tur, sila cabarkan diri anda dalam pertandingan ini…
      rasanya nak buat side mirror pun tak lepas lagi, inikan pula sebijik kereta lektrik…
      huhuhu… teringin gak nak tengok hasil cipta basher2 proton…
      sila uji tahap kemahiran masing2… n boleh la kami2 kat sini kritik hasil anda…
      persoalannya, ada kew yang mampu nak buat…

    • mak bapak ko tak pernah ajar peribahasa “sambil menyelam minum air?”

      kurang ajaran mak bapak la ni..haha..

      sekarang ni ipon, tab, dll semua gajet ada boleh akses dimana2, dlm jamban semasa membuang pun boleh, hatta dalam inspira 4G Yes… dah minat diorang berblog dan baca blog…

      Komen dan kritikan ni boleh dijadikan satu rujukan… cuba tgk sejak DSZ take over Proton bnyk modelnya memenuhi dan ikut kehendak pelanggan.. sebab DSZ pernah email dia selalu jenguk.. haha..

      p/s: Dalam solat pun ada tomakninah (berhenti sejenak) sebab apa? lu kaji la sendiri..

      kalo rasa gaji tu ‘gaji bute’, keluarkan la zakat banyak sikit, sedekah kat masjid, surau dll..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s