funtasticko design

http://funtasticko.net

VW bakal jadikan POLO sebagai kereta Proton???

101 Komen

Ini merupakan berita yang amat mengejutkan! Difahamkan VW mempunyai cita-cita besar & telah mengenalpasti model POLO merupakan model yang paling afdal untuk dijadikan sebagai kereta Proton. VW telah menubuhkan pasukan khas yang diketuai oleh Soh Wei Ming, ketua bahagian operasinya di Asia Pacific, untuk mengkaji kesesuaian untuk mengubahsuai Polo sebagai kereta nasional.

VW telah berjaya menukar pembuat kereta dari Republik Czech, Skoda Auto yang mengalami kerugian pada awal tahun 1990. Kini, Skoda telah berjaya mengaut keuntungan dan berjaya menjual sekitar 879,200 unit kereta mereka dipasaran global. Polo ketika ini berharga di atas RM100,000 namun cadangan yang dibuat kepada pemilik baru Proton, DRB-HICOM Bhd, bakal menyaksikan harganya di bawah RM70,000 melalui pemasangan tempatan dengan menggunakan teknologi Jerman.

Mungkin ini cuma spekulasi semata-mata. Apa akan jadi dengan perancangan GSC Proton dengan Mitsubishi yang difahamkan masih lagi berjalan? Kita kena fikir balik apa yang telah terjadi antara Suzuki dengan VW sebelum ini. VW telah mengambil kesempatan ke atas Suzuki & langsung tak berikan apa manfaat kepada mereka. Siap control Suzuki macam syarikat mereka sendiri. VW kini sedang mencari tapak untuk hub kereta kecil berkuasa turbo mereka di rantau Asia.

Ini yang patut DRB-HICOM Bhd fikir secara mendalam sebelum membuat sebarang keputusan. Bagi saya lebih elok benarkan VW guna kilang Tanjung Malim untuk pasang model mereka & secara tak langung kilang tersebut digunakan sepenuhnya dengan Proton membuat keuntungan. Sebenarnya banyak lagi syarikat yang berminat nak guna kilang tersebut, tetapi tidak boleh disebutkan atas sebab-sebab tertentu. Sebab sebelum ini DRB-HICOM Bhd pernah bagitau yang rebadge bukanlah cara mereka untuk transformasi Proton, mereka sebenarnya nak Proton jadi hub kereta teknologi hijau di rantau ini & juga pasaran global.

Apa pendapat anda?

sumber : www.btimes.com.my

101 thoughts on “VW bakal jadikan POLO sebagai kereta Proton???

  1. Ustad Azhar Idruce pakai WV Polo..nanti dia marah proton rebadge polo..haha
    mcm pemilik Lancer terkesima proton amik model lancer jadikan Inspira..

    bagus juga rebadge polo..semua pemilik myvi extreme menyesal lagi la..kah kah kah..

  2. Kalau jadi macam Skoda, okay juga kerana masih ada kebebasan untuk mereka cipta dan reka kenderaan sendiri, seperti Roomster contohnya. Jika jadi seperti Seat, saya kurang setuju kerana mereka tidak lebih seperti Perodua, tukar sikit je versi asal kereta VW lain.

    Jika benar Proton mahu dijadikan hab kereta teknologi hijau, rasanya kerjasama dengan VW adalah antara jalan terbaik. VW sudah mempunyai model yang baik seperti UP dan beberapa teknologi hijau lain termasuk enjin diesel yang sangat ekonomik.

    Jika kita fikirkan masalah VW dengan Suzuki, ianya tidak lebih daripada batu sama batu bertembung. Masing-masing keras kepala dan ada ego sendiri.

  3. tapi suzuki tak dapat apa yg vw janjikan masa mula2 nak beli saham tu…last2 bila terkena mula la tuntut cerai, hahaha… proton kena hati2 dengan diorang ni, nak kerjasama develop model baru boleh tapi persoalannya apa yg proton boleh bagi kat vw selain kilang tanjung malim? ni yang menjadikan syarikat luar berfikir utk kolaborasi dengan proton… tapi proton kena la bijak, umpama orang miskin nak tackle orang kaya la, kena la betul cara dia baru boleh dapat, betul tak?

    • Leverage Proton adalah Lotus tetapi hanya Lotus Engineering. Rasanya VW tidak berminat dengan Lotus Cars kerana mereka ada Lambo, Audi dan Porsche. Cuma rugilah kalau Proton bagi VW kolam ilmu Lotus Engineering tu.

      Syarikat lain yang berpotensi seperti dari US, kecuali Ford, saya fikir GM dan Chrysler (sekarang dengan Fiat), bukanlah pilihan yang bagus. Kalau Renault-Nissan, cuma Renault sudah ada Logan dan Dacia serta Nissan bakal hidupkan balik Datsun. Toyota? Mereka sudah ada Perodua. Syarikat besar lain? BMW, Merc, PSA (Peugeot/Citroen) dan syarikat China… Rasanya tidak kot.

  4. ade pro dan cons dlm kes nie:

    pro’s:
    > dapat model baru tnpa kos r&d yg tinggi.
    > quality kereta setanding eropah.
    > xperlu nk develop enjin baru.
    > kilang PTGM akn fully utilized.
    > new technology will be introduced.

    con’s:
    > status proton as national car maker akn tercalar.
    > campro engine family akn jd kenangan.
    > proton ride n handling akn jd kenangan.
    > rmi staff tmptn akn kne sepak keluar.
    > rmi engineer tmpatan akn d;gntikn dgn engineer luar (development professional engineer among malaysian akn berkurang)
    > kete jd mahal.
    > r & d proton x mustahil akn pupus. (kesian team r & d)
    > supporters akn jd basher dan basher akn jd super basher.
    > kita sbg rakyat akn pening kepala.

    just my sposen dua…hrap2 DRB dah pk msk2 ttg kes nie..

  5. kalau just pure join venture yang tidak melibatkan penjualan share proton kepada VW, saya rasa ok la. tapi kalau VW beli share proton, saya x setuju. walaupun proton nie skrg private company, saya xnak lihat ada entiti asing control kite punye national carmaker

    incident vw suzuki bole dijadikan ikhtibar kepada kite semua.lagipun banyak lagi option untuk proton buat join venture seperti mitsubishi and GM. Exploit technology dari Lotus sebaik mungkin, insyallah 1 day nanti kita bole la lihat proton nie setanding dengan lain2 automaker around the world

  6. making proton like skoda is good. give them proper tools and create their own unique looks and etc. win win situation.

    lets face it…after almost 30 years…proton is not really up to mark.

    • yup…
      walaupun susah untuk ditelan..tapi memang betul..
      saya mmg sokong proton..cuma kdg2 kala kualiti proton mengecewakan..
      mungkin salah proton dalam bab2 inovasi sendiri..
      dalam competition memang gah..exora reev..saga eletrik..
      tapi dah bertahun2..macam x ada plan untuk utilise for production car..

      jgn la macam ni proton…ramai orang berharap kat awak taw tak

      • i saya baru naik genting dengan sat neo cps saya…puas betul..gearbox manual..brakes..engine performance..n handling….semua mantap..but this is once it impressed me…

        rest of the days..in jam..in traffic…dashboard vibrates…seats making noises..dunno from where..aircon vent has a weird sound coming from it…
        n wiper cant be fixed or adjusted… :(….its a great product if only they had better QC n better management.

  7. lepas ni bersepah la polo kat atas jalan..

  8. Ini cme cadangan vw kpd drb. Hrap2 x menjadi sbb p1 on d way buat GSC kn? Sye lg prefer vw assemble kete die je kt tg malim tu….

  9. kalau lah jadi.. lepas ni aku dah tak berminat ngan Proton.. supporter akan jadi basher…

    p/s: betul cakap aku sebelum ini … Proton akan jahanam bawah DRB..

  10. DRB sibuk nak melingkupkan Proton,.. korang tengok ni,.. Indonesia sibuk nak develop their own national car brand..

    http://www.thejakartapost.com/news/2012/03/05/indonesian-car-brands-has-time-come.html

    Indonesian car brands, has the time come?
    Linda Yulisman, The Jakarta Post, Jakarta | Mon, 03/05/2012 9:19 AM
    A | A | A | When Surakarta Mayor Joko “Jokowi” Widodo conveyed his intention to replace his official vehicle, a Toyota Camry, with a vocational student-made Kiat Esemka, he could not possibly have imagined he would create such a hit across the nation.

    The sports utility vehicle Kiat Esemka — which stands for Kiat Motor workshop and vocational school (SMK) — assembled by students of state-run SMK 2 Surakarta, seems to have not only stimulated talks of developing a “national car”, but has also prompted the public to look at similar locally-manufactured cars, which so far have never come to center stage.

    Take a look at Gea (a girl’s name in Indonesian), made by state-owned train manufacturer PT Industri Kereta Api (Inka); Tawon (meaning “bee”), produced by Banten-based PT Super Gasindo Jaya; or Fin Komodo, made by West Java-based PT Fin Tetra Indonesia, as examples.

    The Gea, whose 650 cc machine is developed by the Assessment and Application of Technology Agency (BPPT), is a city car that can run up to 85 kilometers per hour and is sold at between RP 45 million and Rp 50 million each.

    Using a machine with a capacity similar to the Gea, the Tawon is set to run up to 100 kilometers per hour on gasoline or gas fuel (CNG) and is sold at Rp 48 million per unit.

    Unlike the Gea and the Tawon, the Fin Komodo, equipped with a 180 cc engine, is an off-road car designed to run in various locations, including forests, and can run up to 100 kilometers per hour and functions as a utility car with the
    capacity carry goods weighing up to 250 kilograms.

    Indonesian Automotive Industry Association (Asia Nusa) chairman Ibnu Susilo said that it was the right time for Indonesia’s automotive industry to go beyond having more than 80 percent of local content and start developing locally-branded cars.

    “National vehicles”, he said, should be ones owned by Indonesian firms, designed by local engineers and, thus, patented on behalf of Indonesians.

    “If we can stick to this definition, we can build our own automotive industry and can be sole-authorized agents all over the world,” he told The Jakarta Post.

    Ibnu, who is the architect of the Fin Komodo, and once the aircraft designer of the CN-250 Gatotkaca airplane and Maleo car prepared under former president BJ Habibie, said that by creating locally-branded products, local manufacturers would be able to stimulate the growth of its supporting industry at home by using locally-made materials, thus bringing higher multiplier effects to the economy. He cited the Fin Komodo, which used steel made by state-owned steel firm PT Krakatau Steel, while other foreign manufacturers required imported steel.

    “Technology is culture. We are trying to build the industry with formulas oriented toward our local-supporting industry. The supporting industry can grow because of the culture we build,” he said.

    Indonesian Automotive Industry Association (Gaikindo) deputy chairman Jongkie D. Sugiarto said that while building local brands would not be easy and would require high investment, particularly for research and development, the local industry had several alternatives, including teaming up with foreign automakers to create national brands.

    “We should not be shy to buy the technology from foreign firms. We can redesign and redevelop, create our own brands and use local content as much as possible and after reaching an economy of scale, we can stop importation and become independent,” he said, citing the experience of Hyundai that cooperated with Mitsubishi to build the South Korean automotive industry.

    In a similar move, neighboring country Malaysia created its local brand, Proton. Set up in 1983, the government-linked company Proton cooperated with Mitsubishi Motors to develop its own car with Malaysia, at first only creating the brand and handling the management.

    Later, upon finding technology transfer was more difficult than expected, Proton teamed up with car manufacturer Lotus in 1996. Mitsubishi finally released its shares in Proton in 2004.

    Former Malaysian prime minister Mahathir Mohammad acknowledged that the government support, including protecting the domestic market, was essential to building a local car industry.

    Unlike Malaysia’s Proton cars, none of the so-called national cars have entered the market.

    The Industry Ministry’s high technology priority industries director general, Budi Darmadi, on the other hand, said that Indonesia’s automotive industry had surpassed the “buying technology” stage as it already exported its product to more than 60 countries.

    “Our target is to become ASEAN’s production base of any cars without limiting the brands,” he said, adding that by doing it that way, investment would come, absorb the labor force, and thus drive the country’s economy.

    “The government has supported local brands in promotion, testing, research and development, and finding investors, as it will take huge investment of around Rp 2 trillion to build an automotive industry,” he explained.

    The Industry Minister MS Hidayat, however, said his ministry was supportive of the birth of the so-called ‘national vehicles’, but the criteria should be clear and the goal must be achieved through sensible steps.

    “If all people want to have “national vehicles”, we can begin, but we need to be realistic about which size segment we want so that they can thrive. I suggest that local brands can enter the segment that sole-authorized agents are not in, for example the 700 cc category, and later they can gradually climb up to a higher size segment,” he said.

    Asserting that the government would not provide any special treatment, Hidayat said that it might buy locally-branded cars as part of government procurement.

    Under the road map up to 2025 , designed by the Industry Ministry, automakers operating in Indonesia are expected to produce multi-purpose vehicles, light commercial trucks and green cars, as well as wide-ranging components, including machines, transmissions and components for the vehicles.

    In 2015, manufacturers are expected to make commercial trucks with 24-ton loading capacity, while in 2020 and 2025 they are slated to produce hybrid cars and luxury cars, respectively.

    In fact, the government has long endorsed local manufacturers to produce vehicles, starting in the 1970s. Among its efforts were to offer incentives to PT Astra International to collaborate with Japan’s largest automaker Toyota Motor Corporation to initiate its own brand. Nevertheless, Astra has yet to go further beyond assembling and distributing Japanese-branded cars, especially Toyota.

    Under the regime of former president Soeharto, the government launched a national car program to follow Malaysia’s government Proton plan with which PT Timor Putra Nasional, owned by Soeharto’s son Hutomo “Tommy” Mandala Putra, was granted the privilege of covering luxury taxes and import tariff exemptions.

    The policy became so strong that it drew opposition from international manufacturers, including from Japan, Europe and the United States, who later brought the case to the World Trade Organization (WTO).

    The company, in partnership with South Korean company KIA Motor, produced thousands of 1,500 cc sedans under the Timor brand, which was rebranded to KIA Sephia. However, the project halted following the fall of Soeharto in 1998.

    Automotive observer Suhari Sargo said that Indonesia’s huge domestic market would be a particular advantage for the local firms to develop its own brands. Gaikindo earlier this year estimated that Indonesia’s car sales can hit 940,000 units this year.

    “This is just the right moment to build a local industry. There is such a spirit to start loving locally-made products,” he said, citing the intervention from the government would be necessary to provide a conducive climate, thus accelerating the proliferation of local brands, including taking part in investment through state-owned firms.

    Evolutionary tales of Indonesian-brand cars

    Maleo: Developed in 1993 by state-owned aircraft maker PT ITPN, which teamed up with British-based Rover and Australian-based Millard Design. The project was halted as the government was more focused on initiating Timor.

    Timor: Using the KIA Sephia in its early stages, the Timor – later owned by former president Soeharto’s son Hutomo Mandala Putra – aimed to become Indonesia’s national car in the way Malaysia’s Proton had done. The Asian economic crisis led South Korean KIA Motors to bankruptcy and with the fall of the Soeharto regime in 1998, the project was halted.

    Beta MPV: Made in 1994 by the Bakrie Group’s Bakrie Brothers, the car was designed with the assistance of British-based automotive designer Shado. It was slated to be launched by the end of 1997, but ended up falling victim to the first throes of the economic crisis, which were affecting the country at the time.

    Bimantara: Owned by Soeharto’s son Bambang Trihatmojo, the car was built in collaboration with South Korean Hyundai. However, like the Timor, the project stopped during the 1998 financial crisis.

    Macan (“tiger” in Indonesian): Developed by diversified manufacturing giant the Texmaco Group, with Mercedes Benz, the multipurpose vehicle with a 1,800 cc engine launched its prototype in 2001. However, it was not produced on a massive scale as the firm became bankrupt during the 1997-1998 economic downturn.

    Gang Car (literally “alley” car): The two-seater car, which was developed by state-owned aircraft maker PT DI, was designed and equipped to pass down narrow alleys in urban areas. The project stopped when the firm faced financial problems in 2003.

    Marlip (the name was composed of “marmut”, the Indonesian word for guinea pig, and LIPI): The electric car was built by the Indonesian Institute of Sciences (LIPI) and distributed by PT Marlip Indo Mandiri. The car serves various functions, including security and hospital services.

    Kancil (literally “deer”): It was planned that the car, which was developed by PT Kancil along with Indonesian Aerospace (IAe) and renamed from the ITPN, would replace bajaj (three-wheel motorized vehicles). It has a 250 cc engine and can travel at speeds of up to 70 kilometers per hour. The project, however, did not produce the expected results.

    Newcomers:

    Tawon (Banten-based); Kancil, Boneo, ICM (Greater Jakarta-based); Fin Komodo, Wakaba (West Java-based); Merapi (Central Java-based); and GEA (East Java-based). They are all waiting to be launched into the market.

    • biggest market in SEA now is indonesia. to start a business is good..because they have market…proton was started with little market in msia n supposed to masuk SEA market…until now, r we very famous in SEA?

  11. kalo jd psg kereta vw kt kilang tg malim.. ok gak tu.. ada peluang utk tingkatkan tahap kualiti yg ada skrg.. vw takkan sebarangan bg izin psg kereta dia kalo tak capai standard kualiti yg dia nak.. kalo kereta p1 pn dipsg pd production line yg sama tentu sekali terpalit bau2 kualiti vw sbb dh share proses dan equipment tool yg sama digunakan utk psg kereta vw.. anggap ler mcm minor technology transfer.. org kita pn boleh belajar byk huhuhu..

  12. mungkin ada rundingan disebalik tabir (underground punya rundingan) diantara DRB dan VW(sapa tau)..Janji untung besar..kalau jadi, proton dah boleh lupakan pembangunan modal insannya utk melahirkan lebih ramai enginer automotif,lupakan Rnd, hanya wujudkan rnd just utk facelift dan bumper sahaja,…susah kata,lebih kurang jadi mcm perodua jelah..alahai DRB…

    • that’s my point… Proton nanti serupa mcm Perodua ajer.. tak ada benda yg boleh kita nak bangga kan…

      SKODA utk eropah timur, so business model utk asia adalah Proton utk Asia Tenggara sahaja… kecewa sungguh aku…😦

      p/s: KIA/Hyundai, sepuluh tahun dulu, kereta yg tak dipandang oleh masyakat dunia, tp sekrg, ramai yg ingin memilikinyer…

  13. erk..ni ura2 atau perbincangan mulut je kan..takde lagi hitam putih. Spekulasi/rumors je ni. Lagipun sejak tahun2 dulu lagi VW sibuk nak pasang kereta dia kat tanjung malim. Aku lebih suka kalau proton sekadar bagi sewa kilang tu je..setakat nak rebadge polo baik tak payah sebab proton dah ada kereta segmen tu..

    kalau VW betul2 ikhlas untuk menjalin usahasama, bagilah rebadge VW passat, SUV tiguan, Amarok cab ke…baru betul2 boleh isi kekosongan segmen2 yg proton tiada..amacam vw, ada berani??hehe

  14. Tukar logo x apa, jgn tukar spec & enjin sudah .. mcm kes inspira…

    • inspira pun proton tak tukar enjin dengan spec, cuma tukar bumper depan belakang & emblem kat steering je..yg lain semua mitsu tak bagi usik kecuali tune handling shj

      • dia tu tak penah nengok pon dalam engine bay inspira… agaknya nak masuk showroom tengok kreta tu pon dah segan. dia cakap proton tukar engine sebab dia dengar fitnah & kelentong dari kawan dia je.
        takde usaha langsung ke nak pastikan berita yang dia terima tu sahih atau tidak?? zaman sahabat nabi dulu, bertahun2 mereka berusaha mengesan dah mensahihkan hadis2 nabi, bukan main dengar je bro!
        orang melayu ni, dengar sekali terus percaya, kalau berita buruk & fitnah2 yang hangat2 tu lagi la cepat tersebar seluruh kampung… bagus.. bagus..

      • xpe la,jgn mrh die,kecian..bia la die bru dpt tnet tu hahaha

  15. hahaha…..proton sama taraf mcm NAZA, Inokom, Perodua..ini yg dikatakan hebat?
    ini yg dikatakan usahasama bijak? apa teknologi proton bagi kat VW???!! tarakkk!!!

    takat usahasama macam ni, baik tak yah bukak kilang besar even buat proton city..
    lepas ni ada pencacai proton kata sama mcm pengeluar kereta lain buat…

    adoi..26 tahun hidup, asyik rebadged jer..
    Malaysia boleh!

    drb lepas ni rebadged semua model dia macam passat, touran, etc jadi proton…syabas rakyat Malaysia kerana dpt beli VW pada harga murah…mana ada kat negara lain macam ni…hahaha…adoiii….

    lepas ni kereta polis Malaysia ada inspira sama polo…majunya Malaysia..

    p/S; ingatkan usahasama bijak nak bangunkan model baru… ciplak lagi..marah la orang2 yg dah beli Polo kat Mesia ni…..

    naik basikal je lah..KL pun tk lamalagi mesra basikal..

    • JADI ADA AQ KESAH????

      basikal?? kesian bapak ko x dpt belikan ko kereta..
      kekek

      • naik basikal kalau setakat tmpt kerja 1@2 km boleh lah..ni kalau yg kerja kt KL sume dok area selangor/n9..

        better using public transport..KL aku tgk tiap2 kali nak pergi keje jem aje memanjang..plat W pun dah nak bertambah 1 huruf xlama lg..hmm..

        tapi nak buat cmne public transport lembab dan x efisien. New graduat macam aku terpaksa berhutang utk beli kereta…nak beli moto takut kene hujan..apatah lg naik basikal lg kene hujan..

        pilihan yg ada cume proton n perodua..
        beli kereta kene cukai XKIRA kereta nasional atau import..
        nak pergi keje naik kereta pun kene cukai melampau2…

        kerajaan kaya dengan cukai yg dikutip…tp hasil cukai buat bg gula2 utk pru..dan buat bela lembu..
        bank pulak kaya dengan hasil bunga yg bertopengkan perbankan ISLAM

        xguna simpan PROTON kalau sasaran jualan hanya utk rakyat Malaysia..tapi kemudahan pengangkutan awam x ditingkatkan semta2 nak suh orang beli kereta..setakat projek MRT/LRT/double track Padang besar – JB yg over budjet 2 belum tntu lg berkesan..landasan dah nak siap tp rooling stock xbeli lg..

        konon patriotik sgt nak buat Rnd sendiri..design sendiri..tp kualiti Rnd rendah…pemasaran FAIL..fokus utk jual kepada rakyat malaysia aje xkan pergi mana2..

        aku pun patriotik juga dgn membeli kereta Proton..tp mcm bnyk sgt kepincangan berlaku dlm malaysia sampai semangat patriotik hilang..kecewa sampai kereta x berbasuh berbulan2..huhu

        Malaysia oh malaysia…

    • kah2..bangang ape nak jadikan kl mesra basikal..
      tak beragak la idea tak masuk akal..

      konon nak ikut putrajaya..
      xpernah aku nampak orang nak naik basikal p kerja kat putrajaya tu..
      jem kereta ada!

      dei malaysia ni panas..kalau kau sendiri sanggup ke nak berbasikal..
      even g shopping mall? puih!

      • kat jepun pun mereka berbasikal untuk ke stesen kereta api terdekat untuk pergi bekerja..cuaca di sana tidak sepanas malaysia..sebab 2 xkisah berbasikal…
        tapi kat msia yg pakai basikal banyak bangla ajer..tp negara diaorang panas juga kan?

        pakai motosikal mungkin releven nak kurangkan kesesakan..tapi tengok lah jalanraya malaysia xmesra pengguna motosikal…banyak berlubang sana sini, lorong motosikal yg sempit dan berselekoh tajam..bina lebuhraya kononnya nak mengatasi jem tp last2 jem jugak..

    • kira okla myk ada subsidi..klu keta mahal2 tp xdpt isik myk buat pe..tol memangla kene baya..nk cepat lalu hiway..nk lmbt lalula jln biasa..

      public transport xefisien pon salah company tu maintain xok..xsemua salah gov..

      semua kerajaan dlm dunia punyer income dtg dr cukai.xkan jual kerepek kot..kerajaan bg bantuan kena kondem bg gula2..klu x bg bantuan ckp korup..susah jd kerajaan cmni.buat aperpon kene kondem.

      bela lembu bior bekalan dgg cukup. rege dgg x mhl sebab xyah import dr india..kene kondem jgk ckp korup…

      buat system perbankan berlandaskn syariah..kene kondem jgk ckp haram

      td kondem public transport x efisien..biler nk upgrade double rail kene kondem jgk..

      patutnyer bangga rakyat mesia bole buat keta sendiri..tp tak..kondem jgk..

      malaysia pincang tang mane pon aku xpaham..selamat jer aku rasa..cuma aku rasa pincang time orang dok semak buat demonstrasi..memang pincang sungguh..

      malas basuh keta tu ckp jerla pak abu oii..xkan nk salahkn kerajaan jgk xbasuhkan keta..

      pak abu oh pak abu..kurangkn la baca blog pembangkang tu..minda jadi negatif sgt nanti..kurangkanla jgk mengondem tu yer

      • saya baca blog yg saya boleh klik dan aksess. bukan aje blog pembangkang..ada sesetengah isu yg mereka utarakan memang betul. Saya bukanlah jenis angguk kepala terima sahaja apa yang ada..jika tiada pembangkang yang kuat, kerajaan buat apa sahaja ikut SYOK sendiri aja…macam proton design Gen-2 dengan Savvy, dan redbadge minivan Juara..

        bab public transport memang teruk..xpernah naik komuter ke? salah ktmb ke xselenggara rolling stock sampai tersadai? Harini baru ktmb nak kenalkan set komuter baharu setelah bertahun2 masalah kesesakan semasa menggunakan komuter..siap perkenalkan koc wanita utk mengelakkan ganguan seksual..Yg decide beli komuter car set bukankah kerajaan? nak harap ktmb beli sendiri memang xmampu..double track projek harapkan lawa rupa stesen aje lah, tapi guna teknologi lama, still guna meter gauge untuk landasan..dalam dunia nie cume negara dunia ketiga aje yg masih kekalkan landasan keretapi dgn standard meter gauge..maka xhairanlah rolling stock susah nak beli dan perkhidmatan keretapi lambat…

        dulu tengku razaleigh sendiri pernah berkata yg projek kereta nasional x relevan dengan jumlah bilangan penduduk malaysia yg xramai mana pun..nak jual berjuta2 unit dalam negara yg penduduknya 20-30 juta aje? nak paksa setiap orang beli kereta? cari lah pasaran baharu baru lah proton boleh maju..dahulu masa saya start kerja xmau beli kereta sebab tidak mahu berhutang, tetapi akhirnya terpaksa beli kereta kerana susah nak bergerak..nak naik bus xde lalu kat tempat kerja..

        bab proton nak redbadge VW, saya sendiri tidak berstuju, saya menantikan dengan penuh sabar pelancaran p3-21a…mungkin model tersebut boleh berjaya..bila dah berjaya dijual tentulah proton mampu menjana keuntungan dan membina model lain yg lebih hebat. bila drb beli proton, sy xnampak yg proton akan teruskan rancangan pembangunan model mereka sekarang..

        saya bukanlah seorang yang bersyukur dengan apa yang ada. Kalau ada ruang untuk penambahbaikan saya tegur..mungkin pendapat saya tidak dibaca oleh orang2 yg ada kuasa tetapi sejarah pru lepas dah tunjuk kuasa blog boleh merubah sesuatu kerajaan yg ada…mungkin juga blog nie boleh buat proton ambil kira dalam menghasilkan dan menjual kereta..😛

  16. Mmm… betul ker rumours nie? Aduhai… Xyah ler proton… masih ingat proton rebadge certains model utk niche market kn? So, segment dgn POLO bukan lagi niche market bagi proton, lagi pun proton dah ada perancangan utk keluar dgn model baru utk segment itu. Mengapa mesti POLO? Cuba la lihat gambaran besar taktik VW nak kuasai pasaran. Diorg nie tahu potensi proton di sebelah Asia tengara nie. So mcm2 cara diorg buat. Masih ingat Italdesign? Utk mghalang company2 kecil drp menjadi singa atau harimau, diorg sanggup beli italdesign tu. Sekarang italdesign hanya bleh reka utk model2 dibawah VW sahaja. Nasib baik proton sempat beberapa model, itu pun model konsep jer, utk buat mass production belum tentu lepas, yg terlepas pun p3-21A nie jer.

    Bila tak berjaya mengumpan proton utk milikan share proton, diorg gunakan kesempatan penguasaan DRB terhadap proton. Diorg mesti tau punya, dgn gandingan proton-lotus sudah mampu menghasilkan sesuatu yg spectacular nanti utk segment compact tu. So, penawaran POLO sudah bleh menyekat potensi proton tu bila VW sudah ada model2 Siri UP nya. So, natijahnya nanti proton hanya akan keluar dgn design2 statik taraf polo jer dan VW akan bersaing dgn model siri UP nya (yg mmg dah ciplak EMAS italdesign tu) yg sememangnya lebih baik dan menarik drp POLO tu. Ini akan memastikan peluang yg lebih besar utk VW menguasai pasaran sebelah sini. Bijak kan?

    my 2 cents.

    cheers!

    • Saya setuju..

      Tapi bila baca komen blog sebelah sana, kenapa mereka tak fikir macam kita disini fikir?

      • sbb kt sne diorg dah jd super basher…nk kete high class tp nk harga mcm viva..mmg x dpt la der…..mentaliti diorg nie mmg x membina langsung….

      • sbb pikir nak pakai kereta vw , nak rasa tsi dgn harga murah,
        tak pikir benda lain..klu pikir jauh2 takkan tak terfikir kenapa kena pertahan proton drpd bungkus atau setidaknya jadi sykt automotif yg ‘lemah’?

  17. VW sedang menggunakan DRB Hicom untuk ‘menggunakan’ Proton.

    Saya cuma setuju kalau VW Polo dipasang di Tg. Malim. Yg mana sebahagian besar part di-supply oleh vendor tempatan. (Local vendor yang kaput, sila pergi)

    Ceritanya tak sama macam VW-Skoda. Cuma saya tertarik dengan Skoda yang ada identiti sendiri walaupun tak banyak yang mereka lakukan lebih2 lagi tang enjin TSI..Saya bimbang jika Proton terlalu bergantung kepada VW nanti, dan Proton akan hilang keupayaan untuk menghasilkan produk sendiri, tiada jati diri dan Jabatan R3 akan hilang wibawanya dalam Proton.

    Berita ini ada pro dan contra nya..Apepun kita tunggu kenyataan DRB

  18. Why not kalau senang cari makan, senang jual, proton pun boleh sembang tinggi dan lambung tinggi2. Rebadge pun rebadge lah, ,,,,, start dgn Polo, Golf pastu Jetta ,Passat wow…..!

    • klu mcm nie x leh nak jd negara bpendapatan tinggi la… ilmu takat rebadge je… x leh nak jd maju lah… cuba buat research skit… jom2 org2 mlayu kita bangun sama2… jgn dok tengok pandang brand saja… study safety, quality, performance dan price juga….. baru buat penilaian… nie main dengar je…

      tak abis2 dok bangga dengan produk n keluaran luar… klu ada anak bkn nak bangga dgn anak sendiri tp dok bangga dgn anak org lain… apa punya mak bapa cam nie???

      pandangan peribadi sahaja😉

  19. Buat apa malu nak bagi Proton direct kat VW tapi bagi ke DRB sebelum dapat ke VW juga.!
    Dulu time Pak lah sapa yang cancel?

    Tak Fair la kutuk VW dalam kes Suzuki- itu buku bertemu ruas namanya. Secara umumnya, VW lebih jujur daripada Jepun.

  20. kalau proton rebadge VW polo, p3-21a hatchback tinggal harapan je la……VW tahu orang Malaysia ni suka kereta yang besar2 dan selesa, sebab tu dia bagi rebadge polo je supaya jualan kereta sedan VW tak kacau….

  21. Menyampah dgn blog sebelah. Komen mcm org bodoh. Ad ke die nk salahkan p1 dlm situasi ini padahal ni sme rancangan jahat vw. Sedih tgok pemikiran org m’sia ble bercerita mengenai dunia automotif. Lg best berbincang kt sni.

    • btul kate bro…kt PT major bg comment yg mcm sampah…complaint sne…complaint sni…ape yg proton buat sume salah….

  22. Jika realisasikan, ia akan memberi kebaikan kepada Proton dgn syarat VW melatih pekerja Proton. Baru ada pemindahan pengetahuan dari VW kpd org Proton. Ianya bagus utk jangka panjang dari segi pengetahuan org Proton. So, org Proton ada byk pengalaman dari Mitsubisha, Renault, Lotus kemudian dr VW. Pandangan saja. Salam. Gracias.

    • Mmm… kalau dari sudut positifnya mmg patut begitu, tapi realitinya sesiapa yg mengikuti cara VW deal dgn mana2 company pesaingnya, sangat mengecewakan dan kalau baca artikel2 diinternet n media massa, boleh disimpulkan diorg nie sebenarnya kemut utk turunkn ilmu n teknologi yg diorg ada. Thats way proton perlu lotus utk pengembangan ilmu n teknologi dan parner luar lain utk tujuan pengembangan pasaran2 baru tapi tidak dgn VW.

      Seperti yg saya pernah katakan, matlamat VW hanya satu, to be no. 1 dlm industri automobil dunia. Diorg sanggup lakukan apa sahaja bagi tujuan itu. Selepas siap sepenuhnya kilang pemasangan baru terbesarnya di China nanti, by 2013 target mereka utk kuasai pasaran. Stastistik jualan kenderaan dunia 2011 VW berada di ranking no. 2, sedikit di belakang GM. Mujurlah kerajaan China baru2 nie mengetatkan syarat2 kemasukan kereta import, tapi dah terlewat bila VW dah bertapak seawal 1984 lagi hasil JV dgn beberapa company dari negara itu.

      cheers!

    • gua setuju sama lu bro…
      tgk saja knowledge transfer dari british yg kita dpt sejak dijajah
      – bahasa omputih
      – tulisan rumi
      – undang undang sivil british
      – sistem pendidikan british
      – kristian
      byk lagi laa..

    • proton ade ramai skillful engineer. tp sayangnya ramai da cabut sbb gaji tak setimpal dengan usaha mereka. tambah pula dengan high cost of living kt shah alam tu. kalau latih2 tapi org yang dilatih tu da cabut, ape gune?

      • tambah lagi sikit selepas implementation naik gaji.

        vw join development dengan proton for GSC instead of rebadge polo tu. kl setakat rebadge, rnd tk dpt significant knowledge pun. engineer proton suka nak belajar. cumenye sedih bile dengar rata2 yang keluar sbb gaji tak cukup

        just a thought

  23. drb hicom gila duit.
    vw gila market.
    yg jadi barua, proton.
    yg muka monyok, rakyat malaysia.
    yang sentiasa sorak, pencacai proton.
    pencacai proton pantang org condemn proton, asyik nk emo.
    tapi hakikatnya, pekak badak.
    dh depan mata proton jadi bola, disepak merata.
    tu tk sedar diri.
    proton akan jadi batu loncatan vw utk luaskan pasarannya di asia.
    jgn harap proton akan dpt share the best technology with vw.

    • semua org dlm dunia ni dah tau perangai ko.. nasihat la cmne pon suruh guna akal before berckp… but ko still akan berckp mcm org hilang akal…

      weh.. ko komen berapi2 dari dulu ni, ce cite sket ape yg ko buat utk perbaiki semua mende yg ko x suke?

      ke pandai cakap je…

    • bro akupunya..ayat tu biar la elok sket..
      ayat macam nak carik gaduh jer..
      berdosa besar ke kalo sebut elok2??

    • AKu dah pernah nasihatkan budak kecik ni, tapi nak buat camna, budak kecik tak matang mmg cepat emo, suka provoke orang, pastu pandai pulak kata org lain yang EMO! Teringin betul aku nak tengok siapa la mamat ni sebenarnya…

  24. erm, nak bg rebadge,oklah, tp cume doubt rega tuh vw yg bg. Xnafikan ckd utilization lebih rendah dr cbu coz cif lg rendah, lebih2 lg klu byk part produce kat sini, xda cif. Klu rega docket polo dlm 60k, klu buat n psg,mgkin leh krg dlm 50k, tp campur tax local, jadik la dlm 80-90k. Masih mahal bagi b segment hatchback. Klu rega 70k, maksudnya mgkin hanya versi paling murah n basic, tp myvi mgkin tergugat. Cume tkt lain jd, kena ati2 buat agreement ngan geng nazi nih, kena pastikan sume detailing dbuat dgn btl,klu x,jadik cam suzuki jek.

  25. sekurang2 kalau hendak jual vw polo itu rebadged jadi proton kena tengok market segment dan harga di dlm nya dahulu, rm70k utk local vw polo pasang kat tg malim atau rm40k proton polo rebadge?

    tengok lineup vw skrg ini, mula2 dengan Up, polo, golf/jetta, passat and so on.. kalau di berikan polo dan up pada proton dan mampu di jual di bawah rm40k baru lah sesuai dgn market dan juga counter jualan perodua.

    jadi polo akan vs myvi dan up vs viva. pastikan juga sekurang2nya bukan sekadar minor facelift (tukar front n rear bumper shj), habis kurang kenalah major facelift (new redesigned front n rear lamps, new designed bumpers, new steering and new designed seats).

    berikan hanya minor share pada vw contohnya below 12% shj untuk melicinkan penggunaan vw di tg malim dan juga maybe PE bole di gunakan sebagai dealer vw pula.

    *atau pun..drb kan ada inokom..so better bagi vw take over inokom dan juga beli sedikit saham minor kat tg malim shj, if di bawah inokom semua model vw akan di jual lebih elok dan rendah. atau pun lagi sempoi drb just create a JV brand dgn vw dan berikan separuh kilang tg malim kepada new brand itu (maybe terpaksa buat begini coz inokom dah ada deal dgn hyundai)

    hanya pendapat 2 sen berkarat sy shj…

  26. if harga masih tak dpt di rendahkan below rm60k untuk local polo..better buatkan satu company venture baru di mana proton pegang 40/60% dan vw selebihnya, kiranya brand ke-2 utk proton expand market keta premium + mewah, dan dengan harga sebegitu (rm70k) rasanya lagi berpatutan lah dgn market lokal.. prowagen? volkston? hehe…

  27. tp bese kalau berita dtg dari business times adalah kurang tepat infonya

    bagaimanappun ada kemungkinan jgk komen2 bro sekalian

  28. video terbaru p3-21a dari carigold

    • Mmm… biar betl mamat nie? bahaya ty amik video dgn motor tu… anyway, p3-21a mmg kelihatan anggun walaupun bertampal…

      cheers!

  29. rival p3-21a dah nak klua…
    civic 2012 1.6 i-vtec, 151Nm at 4300 rpm…weight?
    p3-21a 1.6 iafm+, 150Nm at 4000 rpm…13++ kg…
    so mane you all nak?

    http://www.livelifedrive.com/malaysia/galleries/view/707/1/2012-all-new-honda-civic-malaysian-version-spy-photos-gallery

  30. merempit sambil ambik video p321a…jgn terbabas sudahhh…ni kt karak highway…area exit bukit tinggi resort..byk lap kat sini…

  31. ape hal tiba-tiba vw nak buat polo jadi kereta proton pulak? ape kaitan vw dgn proton? bukan ke drb-hicom yg beli proton. vw have nothing todo with proton except they already eyeing for proton’s infra for years!

    jeng jeng jeng…. nampak sgt drb-hicom telah jadi ali baba. konon-konon dulu khazanah tanak jual proton pada org asing. patriotik konon, padahal kecut teloq takut kena condem dgn rakyat. pakai drb-hicom jadi org tengah utk jual proton. at last, vw the winner, letak polo jadi model proton. kalau untung, vw untung. kalau rugi, proton & drb hicom yg rugi. wv bukan ade share dlm proton pun. untung dapat, rugi selamat.

    selamat jahanam proton. to dsz, lebih baik mintak pampasan ceo, beli tanah, tanam jagung, lagi apdal rezeki bertani, diberkati Allah.

    • pergh cakap mcm pernah pegang company besar jer.. baca balik statement tu betul2 yang VW berminat nak suruh PROTON pasang kerata dorang jadi kereta proton.. takde lah yg kata PROTON nak kereta VW jadi kereta PROTON…

      setiap urus niaga ada perjanjian.. ingat mcm bini ko ker(ops kalu adalah) main buat jer.. kalu jadi kuar lah.. kalu tak cuba lagi mcm tu… nampak sangat ko nie pekerja biasa jer yang tak buat decision dalam company.. masa meeting duk makan karipap angguk jer.. bila tnya ada soalan yg pertama tengok bawah takut bos suruh tanya…. BANGANG

  32. korang nie belu apa2 lagi dah heboh.. dulu DRB masuk mcm2 kisah keluar… sabo jer lah…. kemajuan dan perubahan kene ada… nak sustain dalam dunia automotive ni bukan senang kalau bergerak sendiri. Modal yang besar di perlukan, tak kisah kalau PROTON bergabung atau rebadge kereta VW, kira satu kepercayaan besar pada org luar terhadap PROTON, sebelum apa2 berlaku perjanjian akan di buat, bukan main buat jer… sesiapa yang jadi bos2 besar dalam syarikat tahu lah.. tp kita nie sekadar curi2 tulang baca blog nie hanya bergossip kosong jer.. dah time tu kerja

  33. DSZ orang hebat, Kalau Hasan Merican ex-ceo Petronas pun disambar syarikat luar, inikan pula DSZ. Melayukan Gagah di Nusantara.
    Sayangnya ada Melayu yang tak sedar diri, biar tembolok penuh duit, jati diri takde, apa nak diharap Melayu Keparat sebegini. Hanya tahu menjual tanah, syarikat pada orang luar. Akhirnya Proton hanya setakat rebadge, tukang pasang dan tukang angguk pada bangsa asing yang ketawa pada ketamakan sesetengah Melayu.
    Bagaimana DRB, hanya layak setakat pakai kot , terima gaji berbelas ribu, cukup sekadar tukang angguk atau masih berfikir tentang nasib bangsa.

  34. Cuba korang fikir, dari mana agak2nyer DRB nak cari fund utk beli Proton?… hihihihihi….🙂

  35. Apa komen anda article bawah ni?

    http://biz.thestar.com.my/news/story.asp?file=/2012/3/6/business/10861024&sec=business

    PETALING JAYA: A plan to rebadge the Volkswagen Polo compact car as a Proton Saga replacement would be a positive move for Proton Holdings Bhd and the domestic automotive parts sector, said research analysts.

    OSK Research said in a report that this could help the national carmaker recapture market share and benefit the local automotive component makers in the event that the rebadged Polo result in huge production volumes catering to the export market.

    “We see this rebadging possibly materialising in one to two years, given that the present Proton Saga is nearing the end of its life cycle.”

    A local business daily reported that Volkswagen was looking into the possibility of rebadging a Polo model as a Proton Saga replacement via a tie-up with DRB-Hicom Bhd. The report said a locally-produced Polo might be priced below RM70,000.

    Presently, the imported 1.2-litre turbocharged Volkswagen Polo TSI is priced at RM113,888 in the peninsula.

    In January, DRB-Hicom Bhd had won the bid to buy Proton’s 42.7% equity stake held by Khazanah Nasional Bhd for RM1.29bil or RM5.50 per share.

    DRB-Hicom will undertake a general offer to minority shareholders at RM5.50 per share to acquire the remaining shares it does not own in a bid to privatise the national carmaker.

    The present generation Saga was introduced in 2008.

    According to the Malaysian Automotive Association, the Saga is Proton’s bestselling car and constituted 46.8% of the national car maker’s sales of 158,657 cars last year.

    OSK Research did not rule out the possibility of Proton exporting the rebadged Polo to the Asean markets in order to benefit from economies-of-scale.

    “By then, it would have complied with the minimum 60% localisation of content to benefit from Asean Free Trade Area’s 0% import tax duty.”

    Another motor analyst concurred, and said that Volkswagen wanted a bigger market presence in Asean, and Malaysia had been a potential Asean manufacturing hub for the German carmaker for a long time.

    “A rebadged Polo could provide Volkswagen with a significant presence in the entry-level passenger car segment in Asean markets.” However, one motor analyst pointed out that there was no guarantee that the rebadged Polo would be well-received by car buyers.

    “For example, the Proton Inspira, which is essentially a rebadge of a Mitsubishi sedan, is not selling as well as expected, with 9,840 units sold last year. The Proton brand does not have the prestige level that the Volkswagen brand has here.”

    He said in order for a rebadged Polo to be priced more competitively, it might not come with the same specifications and equipment level that the imported 1.2-litre Polo TSI has.

    “For example, it might not come with specifications such as the high-tech 7-speed direct shift gearbox.”

    • 1. xpercaya sgt ngn researcher economy cmni.
      we’re talking about car, not money. no short, no long.

      2. inspira sales rendah sbb tu bukan main product.
      itu lebih disasarkn pd higher income people.

      3. utk cycle skrg, saga blm ialah main product.
      kalu skrg polo jadi saga (rebadged), maka saga blm akan stop.
      tp kalu next cycle polo jd saga, proton jimat r&d.

      4. setuju ng opinion dia kata mgkn akan downgred model tu.
      saga polo entry level, xkn ada dualclutch etc. pls expect less.

      5. aku rasa mgkn polo sedan yg akan di”saga”kn.

      btw, dari mana dia dpt sumber kata polo akan jd saga?
      yg aku baca polo akan proton psg je..musykil aku.

      bab Transfer of Technology (ToT) aku kurang percaya la. pesimis.
      selalunye company yg psg kete tu hanya pasang je.
      cm kt shah alam dulu, sblh line psg ford ranger, sblh lg bmw 3-er, sama je aku tgk?

      • yup itulah seharusnya

        proton saga (polo sedan/polo hatchback) counter myvi/myvi sedan.

        proton kecil kompak (up hatchback) counter viva

        other variant yg bole di produce if dpt venture VW:
        1. dari polo bolelah di buatkan compact MPV untuk counter perodua Alza
        2. pelbagai spec upgrade or tech (itu pun JIKALAU vw baik hati nak bagi)
        3. platform dari polo, golf or lain2 itu bole la di share seperti biasa utk create mpv, suv atau maybe sport car (seperti neo)

        namun semua ini kena tgk faktor harga tempatan juga..if polo tu benar nak ganti saga maka kena lah buat di bawah rm40k sekurang2nya…

      • Mmm. Jgn la berangan vww akan bagi vw up utk proton rebadge. Masih ingat isu model passat yg vw nk kasi proton replace perdana sewaktu rundingan peringkat akhir jv proton-vw dulu? Akhirnya jv tu gagal sebab vw nk pegangan saham yg besar dlm proton. Semua nie umpan sahaja utk agenda mereka jer. Passat ke mana perdana ke mana. Kalau ikhlas, x yah libatkan terma terma jv tu. Bagi jer. Nie polo plak. Udang apa plak disebalik mee selepas nie.

        Cheers!

  36. Ketika VW memasuki China, syarikat itu mengisytiharkan dan mensasarkan untuk menjadi syarikat kereta No. 1 di China dan lihatlah sejauh mana syarikat ini sudah berjaya di sana. Begitulah juga ketika syarikat ini diberi peluang memasang kenderaan mereka di sini, sasaran sama telah ditetapkan. Renung2kan lah..

  37. pelik gak penganalisis nih, klu ikutkan maa n kastam, utk dpt satus afta kat malaysia, minimum 40% local contents(local means asean countries kat sini).

    Tp diaorg tulis 60% local parts(yg mgkin disalah tafsir local sbgai malaysian parts).

    Mgkin sbb tuh diaorg semudah itu tafsir rega polo akan jadik rm70k coz xtau yg import tax hanya 30% ajek, n diorg ckp cam afta xtermasuk local tax(excise n sales).

    Mmg respect cara ulasan diaorg, tp kbanyakannya dr sudut kewangan sahaje, tp sampai struktur cukaipun mcm xtepat, something wrong nih. Mcm ada sorg pg semalam kat tv3, cdgkan org beli kete 2nd hand. Mmg bgs, tp klu berkemampuan, amik kete baru, bukan aper, yg dikaji hanya dr sudut monetary value, tp diaorng xkaji dr segi aspek keselamatan kenderaan lama yg xmematuhi piawaan keselamatan terkini.

    Lainlah klu xberkemampuan@dh xda pilihan dgn wang yg ada, tp klu anggap beli kete lama lebih berbaloi, segi duit yes, segi keselamatan no.

    Mmg suke baca report2 ekonomi, tp kengkadang, mc ada xkena coz tgk dr satu sudut. Tp agak sedih gak coz mereka nih org yg hebat2 buat analisis, tp struktur cukaipun salah, aduyai, jiwa kacau betul. Bg org yg xtahu, mereka akan terima bulat2, tp bg mereka yg tahu, rasa cam xbest jek.

    Polo ganti saga, walupun versi basic,rega bwh rm60k. Masih mahal dr objektif awal saga sebagai kete rakyat, kete yg sepatutnya bwh rm50k dgn tidak abaikan aspek2 keselamatan dan teknologi. Tp bg polo,gear manual,enjin oto cycle, airbags 2(oklah),tp mgkin byk2 menda xda,kot2 abs n ebd xda coz nk reduce price,lgpun menda itu xwajib oleh government,rasanya xsepatutnya. Even the poor deserve better safety equip cars.

    Senang2 ajek buat analisis ganti saga. Klu bleh bagi polo sedan, enjin atleast 1.4@1.6fsi(bkn tsi), gearbox manual n auto atleast 6 speed, safety equipment n rega mcm saga flx sekarang, aku stuju. Tp klu sekitar rm60-rm70k really basic car, aku xstuju, mahal boh utk saga.

  38. maaf off topic…

    Weststar ada keluarkan Produk 4×4 untuk Military….. DRB Hicom dan AMDEC kalah dalam tender…

    Weststar GSC 4×4

    New 4×4 Coming Into The Market

    Weststar GSC 3/4 ton provides arm forces with vehicles that are designed to meet a wide range of security and defence roles. The vehicle is purpose built.The GSC is available in hard or soft top, flexible enough for transportation of personnel, cargo and general utility.

    The vehicle is powered by a robust and powerful 3.0 litre TDI diesel engine. The power train is common with that fitted to most commercial vehicles in the market,giving high commonality of parts and simpler maintenance and logistic support. Excellent value for money in all aspects of operations make them the rational choice for cost effectiveness.

    http://www.weststar.com.my/

    • manenye tak kalah..depa tak sanggup spend RnD dan lebih2 lagi design utk range product mereka.. asyik hire engineering je..otak designer lain dari engineer tu yg penting..

  39. ramai penganalisa adalah banggang.. buat analisis tak berpaksi dibumi yg nyata…

    • entahler, nak ckp depa xpandai penganalisis nih, depa nih mmg ilmu tinggi. Tp klu bg aku personally, buat kajian kena kaji pelbagai sudut.

      Drb plak,jgn pk nak cepat tgk profit byk2, tgk gak kenapa loss pada thn nih,kat mane prtn spend sume duit. Adakah utk develop n up market brand image@saje jek buang2 duit.

      Sepatutnya, bg aku yg xpandai nih, kena ada short n long tern plan. Dsz buat plan transformasi 5 thn bermula dgn p321a. So,tgklah plan tuh btl2, sama ada bgs atau x. Nak buat profit byk2, buat cam zaman wira n saga dulu, xabis2 ngan kete sama sampai 25 thn br tukar. Tp klu nak kete bgs, quality tinggi, profit long term baru nampak,kena spendla ckit.

      Nak suh vw utilize tanjung malim ngan bg sewa utk assemble,ok gak. Aku ada gak dgr,kabar2 angin gm n nissan ada melawat plan nih sblm drb amik alih nak assemble kete diaorg, tp dgr2 xjadi coz drb amik alih, mgkin drb prefer vw@yg ada link ngan diaorg. Kabar2 angin ajek. Ntah btl,ntah tidak.

      Klu dpt transfer of tech, quality n even knowledge, bgs. Cume tkt xdpt aper2, hanya dpt cam perodua ajek. Mmg bleh untung byk, tp xda aper yg dpt dr segi tech,knowledge n etc. tp aper akan jadi klu tibe2lah sales merudum? Katalah prtn bwh vw tibe2 sales naik, makan sales perodua sampai jatuh teruk. Myvi,viva sume xlaku. Aper perodua bleh buat? Rnd xda, hrp daihatsu, daihatsu hanya bleh bg kete depa yg tertentu ajek. Toyota nak bg kete diaorg yg feymes kat asia sbgai perodua, mgkin dlm mimpi jek coz dh bleh jual sbgai toyota,untung byk,buat aper nk bg perodua plak rebadge, buat perabis beras ajek.

      Last2, xleh nak diri atas kaki sendiri, rugi, tp ader ke company lain nak beli? Tech xda, rnd xda,xda sapa peduli. Akan tinggal kenangan ajek. Begitu jugak klu itu berlaku kat prtn.

      Mmg menda nih xberlaku dgn segera, tp utk anak cicit kite jugakkan. Jv,colloboration,bgs,amat aku suke, tp kembali ke jalan rebadge kat mass market prtn,akan ada prob. Klu niche market,ganti neo ker,ganti perdana ke,ok gaklah.cam kes inspira,just nak fill in market jek.

  40. tahun 2012, sepatutnya jadi tahun paling exciting bg prtn. Dah lama aku tggu sejak 2009 lg bile dgr prtn nk buat global car pas exora kuar.

    Malahan, masa bold launch, byk ahli2 keluarga prtn begitu excited xsabar2 p321a kuar coz they dont see its coming, the selling stakes by khazanah n bid winner is drb.

    Tp sekarang nih,nampak huru hara ckit, mcm2 brite kuar,padahal sebenarnya prtn kena tumpukan pada p321a dulu, launch dl,dah 6 bln pas launch, barulah nak memikir pasal menda2 lain. Klu naj buat rundingan pun, biolah underground jek sehinggalah dah agreed term n condition, br umum.

    Tp sebaliknya, p321a blum kuar lagi, ada yg resigned, drb dh sebok nk kuar polo ganti saga n akan dtg, xtaula aper lg nak dicanangkan. P321a,xnampak teaser langsung, xmcm mula2 saga blm nak launch, xmcm exora nak launch. Inspira,walupun fill in market jekpun ada teaser.
    Tp p321a nih pelik. Adakah p321a ini ader perubahan spec n sbgainya bile drb masuk? Adakah marketing people xbuat aper2@di holdkan oleh owner br atas sbb tertentu?@ mmg dh plan awal2, buat gimik beso2 waktu launch ajek. Sblm tuh xperlu coz ada byk menda drb nak umum sblm launch?

    Byk persoalan bermain diminda. Kenapa rasa tetibe jek global car prtn, xdi gemilangkan dgn selayaknye sebagai global car yg sulong utk prtn? Pihak2 blog plak yg lebih advertise dr prtn sendiri.

    Klu pelancaran xbleh beat pelancaran exora punya excitement, mmg hampehlah.

  41. mana pergi plan yg prtn tunjukkan kat journo sblm nih, aper akan jadi pada saga r, exora r, gsc n small mpv based gsc? Aku dh nampak hala tuju yg baik bg prtn masa present menda tuh,tp kini,kian kelam. P322a silap2 tinggal kenangan ajek….harap sgt aku tafsiran aku salah, prtn n drb,please buktikan aku salah, klu salah,aku puas ati coz itu yg aku mahu….salam

    • bro mat…
      p3-22a ttp jln….
      >production line tg setup…pki line persona tp pcah 2…bleh kiri p3-22 blah knan p3-21.
      > mule car tgh buat….
      > die utk stamping tgh buat…

      xkn diorg nk cancel…bnyk dwet bazir woo…

  42. tq bro, bkn aper,tgk gambo sketches, mmg masyuk. Tp yelar,mgkin realiti nanti lain, cume tkt kecewa p322a cancel,manerler tau. Tp alhamdulillah klu masih berjalan.

    • klu proton cancel p3-22 mmg sengal la…bazir dwet cmtu je…bkn murah nk buat die (mould)…insya allah…projek nie jalan…kita doakn je la..ia akn menjadi realiti…

  43. offtopic* : Kenapa kat Mudah.my dah xde ad untuk Persona Elegance H-Line ?.. Ad yg ade smpi M-Line je.. Adakah Standard varian P3-21a akan ganti H-Line Persona Elegance in terms of pricing ?.. Sesape yg boleh jelaskan kat saya ?

  44. No way we will get DSG, TSI technologies for the new Proton Polo ….

  45. Rasanya pelik kerana pendekatan DRB seolah memberi bayangan harga Saga yang merupakan kereta paling asas sekali di bawah RM 40k tiba-tiba melonjak kepada RM70K. Inikah harga yang rakyat Malaysia perlu bayar kepada sebuah kereta asing yang diMalaysiakan?
    Apa bangganya kalau identiti kereta tempatan makin terhakis. Kalau DRB jujur, harga Saga perlu kekal pada harga yang lama, dan jika ada suntikan teknologi seperti pembangunan enjin diesel dan langkah kawalan kualiti QCC dari WW supaya kualiti kereta tempatan tidak lagi dipertikaikan.
    Bukanlah untuk mengatakan Saga berada pada kualiti yang teruk, tapi jika dibaca ulasan Saga 1.6FLX berkaitan NVH yang rendah, inilah antara kualiti yang perlu dipertingkatkan.
    Tak semua dari WW itu baik dan tak semua produk Proton dalam kategori buruk.

  46. just to share my artwork- persona-E inspiration from mazda

  47. Pembeli hanya mahukan kereta yg baik dan mampu dimiliki bukannya kereta yg bermasalah kualitinya berterusan. Kalau rebadge kereta vw macam polo yg low end harga RM70K lebih baik tak payah buat kereta nasional. Buka pasaran kpd kereta luar utk masuk dan kurangkan cukai sepatutnya, supaya rakyat mampu membeli kereta dgn harga berpatutan dan berkualiti.

    Sepatutnya bila proton sudah jadi syarikat swasta sepenuhnya kenapa perlukan perlindungan lagi, biarkan ia bebas bersaing dan majukan syarikatnya secara pro. Kita lihat Taiwan dan singapura yg tiada syarikat kereta pun lagi kaya dan maju dari segi pendapatan dari negara kita. Pendapatan perkapita singapura 4X dari pendapatan kita. Jgn tuduh saya tidak mencintai negara ini dan suruh keluar adri mesia pula? Sebab sayanglah kita tidak mahu negara kita jadi macam Greece yg bangkrup dan jadi pengemis kpd negara lain.

    Perkhidmatan pengangkutan perlu dipertingkatkan macam negara maju supaya cekap, berpatutan dan pantas.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s