funtasticko design

http://funtasticko.net

Info mengenai Proton Power of 1

90 Komen

Di sini saya ingin memberikan beberapa info menarik acara Proton Power of 1 yang bakal berlangsung mulai 14hb – 18hb Mac 2012 di Stadium Nasional Bukit Jalil. Acara ini merupakan pameran (motorshow) terbesar Proton setakat ini iaitu dengan keluasan 35,000 meter persegi. Ia merangkumi pelbagai aspek yang melibatkan teknologi, kejuruteraan, inovasi & permotoran Proton. Pengunjung boleh menjelajah ke beberapa zon yang dikhususkan seperti yang dinyatakan tadi.

Yang bakal menjadi tarikan utama ialah pra tonton model yang paling dinantikan oleh seluruh rakyat Malaysia & bakal dilancarkan tidak lama lagi iaitu model P3-21A. Selain itu ada pertunjukan demonstrasi aksi stunt yang bakal diadakan di litar khas yang bakal menyaksikan kehebatan pemanduan & pengendalian (ride & handling) kereta Proton, kereta lumba Formula 1 Lotus & kereta rali Satria Neo S2000.

Jadi sesiapa yang tinggal disekitar Lembah Klang boleh la berkunjung ke pameran tersebut, jangan lupa bawa kamera (kalau boleh DSLR), skodeng model P3-21A tu dengan gambar sekali ye. Saya nak ke sana tu tak pasti lagi, jauh gak tu, harap sahabat-sahabat je la boleh bagi info & gambar.🙂

Saya harap acara ini dapat diperluaskan ke seluruh Malaysia, takkan nak bagi orang KL je kot tengok…orang negeri lain nak juga join acara ni kan? Layari www.protonpowerof1.com untuk maklumat lanjut.

90 thoughts on “Info mengenai Proton Power of 1

  1. Saya akan pastikan ke sana!
    Pegi sorang pun takpe lah.
    Janji dapat tengok P321a tu depan mata. 🙂

  2. ja0nye…mehla dtg j0ho..org j0ho nk dtg jgk=)

  3. saya nk p jugakk…

  4. mesti pegi ni.. huhu

  5. Mesti kene pegi ni. Support Proton, tak peduli la orang nak kata pe pun. Proton, semoga berjaya!

    Off topic: Nak JV ke, nak pe pon ngn VW, make sure ambil kira segala bende, even seposen pon! Ni negara kita, company kita, kita tak kan di jajah lagi! Masih ada yang support Proton! Percayalah!

  6. ok pratonton tuh kira camner.. soft launch tengok tengok celah lubang dan dah boleh buat booking ker? klu takde hal mungkin saya akan sampai..

  7. sayangnya tak dapat pergi…. sbb nak g LANGKAWI dgn family baru EXORA BOLD WHITE!!!!! baru dapat tadi dr kedai..huuhuhhu kepada sesiapa yg pergi jgn lupa ambil gambar… ada sesuatu kejutan di sana….. so dtg ramai2….

    • Jangan lupa tulis pandu uji

    • exora lama trade in ker…

    • kwn gua yg pakai inspira dh jual & dh amik exora bold.adik ipar gua yg fanatik jenama jepun 9spt yg prnh gua post sblom ni) dh pun byr d/p exora bold.dia hrp sgt dpt dlm mggu ni jgk sbb weekend ni nk check in gambang resort 2 hari.bkn ape, gua nk test drive exora bold.klu japan wannabe (x-japan wannabe) pun bleh t’pikat dgn PROTON exora bold, x kan gua yg mmg setia dgn proton x bleh nikah 1 lg…

  8. insyallah aku ke sana… harap dapat jumpa ngan Nazz Glenmarie sebab adik ipar aku tengah nak cari kereta nih… sambil sambil tu aku nak bawak dia bukak mata dengan kehebatan produk proton kat sana! Bakar! jangan tak bakar!

    p/s: sila sediakan komisen untuk aku hehehehhe…

  9. Definitely i’ll go..

  10. mesti pg…umah x jauh..

  11. kan sy dh kate…mesti ada kotak pi ka bu punyerrrr

  12. bro.. sy ada foward satu poster kat email bro.. xtaula bro dah ada ke belum..

  13. Aku ad sedikit cadangan buat marketing proton. Kot2 ada yang baca, ni just pendapat budak hingusan yang tengah selsema. Klu buat peek a boo x cukup bagi saya. Aksi stunt tu selamba pakai p3. Amcam, watla camo yg giler2 babeng (byk camo yg cun), yg memang xleh detect. Lagipun gmba pon dah tersebar. Bru la ada kejutan sikit. Hehe.

  14. Offtopic: Saga-Polo terpampang di PT hasil photoshop seseorang. Dan komen yang diberi semuanya menyokong resolusi Saga-Polo ini. Kecewa, kerana kebanyakan rakyat Malaysia ni masih tiada jati diri dan selalu berfikiran pendek.

    Ontopic: Kalau tiada halangan, saya akan pergi showcase ini. Dimana harapan saya ialah utk:

    1) Mengintai kemunculan P321a.
    2) Menjadi co-pilot kepada Alister McRae dalam Neo S2000

    • Tula bro, kecewa giler. Aku setuju ngn kau. Tp apapun , apa decision pon, aku hrap proton/drb watla keputusan yg terbaik. Bacala pendapat n luahan supporter/basher proton. Yg ilmiah jela, bukan yg berunsurkan nafsu, politik, etc2.

    • Pergi jer bro..Saya mmg bercadang nak pergi. Rumah makcik kat bandar tasik selatan. Satu stesen jer. Tapi pasal kene bawak group pergi Umrah, tu yg x dpt pergi tu.

      p/s offtopic:
      kalau ada sesiapa nak pergi umrah/haji leh la bagitau saya

    • ” Menjadi co-pilot kepada Alister McRae dalam Neo S2000″, best gak ni kalau dpt peluang…
      teringat tahun 2005 dulu..saya dpt peluang jadi co-pilot karamjit singh…masa demo kete savvy dulu..
      memang best gilerr…

      • pernah juga le jadi penumpang kat belakang kereta dipandu karamjit singh… masa tu dia masih jadi salesman proton di Rawang… masa tu nak introduce satu alat magnet yang lekat kat enjin tu… perjalanan tak sampai sejam tu, macam nak putus nyawa… adake belakang lori macam tersondol baru nak brek, pas tu tetiba je motong selamba badak.

        entah berapa kali aku terantuk kat tempat duduk depan setiap kali brek… menggigil badan tapi syiok gilerrrrrr….

    • lagi ok alister mcrae jadi co pilot hang, cuba bayangkan ‘jatinya’

  15. sebenarnye bile tarikh pelancaran rasmi proton tuah ni..??? adooiii..xsabo den menunggunyo ni…

  16. pi lah..16 hb 3 tu yang launch p3 kat situ..dengar2 kabar la.. cuma launch penuh atau tak tak pasti ar..

    • geng FD ley la gathering pi sama2🙂

      • bestu. jomla, kita lepak2. ajak udemg n akupunya gak. leh berkenalan, xdela lepas ni gado2 lagi. sedara kita jugak kan.

      • Nak share pagi2 selasa ni:

        Firman Allah SWT maksudnya : “Sesungguhnya orang-orang mukmin itu bersaudara kerana itu damaikanlah antara kedua saudaramu (yang berselisih) dan bertakwalah kepada Allah agar kamu mendapat petunjuk.”(Surah al-Hujurat ayat 10) Sedangkan Allah Subhanahu wa Ta’ala telah berfirman: “Janganlah kamu termasuk orang-orang yang mensyirikkan Allah, iaitu orang-orang yang menjadikan fahaman agama mereka berpecah-belah mengikut puak. Setiap puak berbangga dengan apa yang ada pada puak masing-masing.” (Surah ar-Ruum, 30: 31-32) Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa Sallam bersabda: “Sesungguhnya Islam itu bermula asing (ganjil) dan akan kembali asing sebagaimana asal datangnya. Maka beruntunglah mereka yang dianggap aneh (asing).” (Para sahabat) bertanya:“Siapakah al-Ghuroba’ (golongan yang asing) itu?” Rasulullah bersabda, “Orang-orang yang menjauhi sikap berpuak-puak.” (Hadis Riwayat Ahmad, 6/325, no. 3784. Kata Syu’aib al-Arnauth, “Isnadnya sahih di atas syarat Muslim”)

  17. mcm best~…..
    kalau abg jib penuh time tablenye kasi itu menteli pengangkutan rasmi itu keleta maa…..
    lg mau kasi berjanggut tunggu kaa?
    susah citer suruh che det je yg lancarkan

  18. So P321A punye launch bukan 17hb ni la sperti yg digemburkan? klau btul, Alhamdulillah sbb tarikh tu ade agenda lain. klau x, mmg kne dok showroom la lyn customer..

    • Bro savvy88,

      aik, salesman pun x tahu ke date launch die..

      • sebenarnya masa pamiran tersebut P3 tidak dilancarkan.. hanya gimik sahaja… pelancaran ditangguhkan atas sebab-sebab tertentu.. tetapi usah risau.. sbb ada sesuatu yg mengejutkan … so yg ada kamera DSLR g serbu ramai2 kt sana seperti mana yg bro savvy88 cakap ada ‘AGENDA LAIN’… tunggu dan lihat… seminggu lagi….ihhihhi

        (kecewa tak dapat pergi sbb g holiday kt LANGKAWi…)

      • hehe…. mmg x dapat ape2 memo lg la…

      • klu agenda atau kejutan atau apa2lah.. mcmana nak tahu hari yg mana satu. karang usung dslr kehulu kehilir hari lain yg kuar kejutan… haha

      • ohh.. X per.. Yg pasti balik 25Mar nh nak tahu maklumat lengkap pasal show nh..

      • btw, “yg mengejutkan” tu rase2 nyer aper a . ada preview future suv/gsc/p322a ker.. or like Exora, Saga and Persona R3..

      • prodas, apa susah…. time family tetido dalam exora bold tu ko melencong la ke Bkt Jalil. bila derang bangun, cakap la tersesat ntah macam mana tersampai kat Bkt Jalil plak….

  19. akhirnya🙂

  20. test drive neo superchaged,,,,,
    so good if available,

  21. dok sabo nok mendrebar proton tuah ni haaa…hehe

  22. Umah aku kat kinrara je.. tapi aku dah pindah dok JB skrg ni. time aku dok kl, takde plak program macam ni.
    nak naik KL ke idak.. nak naik ke idak… nak naik ke idak…

  23. kalu ad sudut sketcing mcm pameran KLIMs ritu best jugk.. spoting gler aweq2 kat situ…aku draw front design keter aweq tu tolong tacap kan…

    aweq tu trus tny “ade ambik engineering ke??”

    “x…sy sport science “/…..

    trus tukar2 numbr fon…B-)
    o_O

  24. dari pukul berapa sampi pukul berapa program ni?.. insyallah datang

  25. korg ni racun betul la..kalu xblk sg petani, ptg jumaat insyaAllah aku p..hehe

    • hahahahaha, racun la. kita la nak support bro, sapa lagi. jom la, kasi meriah sikit, nak harap pt readers, x pegi pon, semua derang tau dah. hahahaha

  26. Haramak….ni rasa nak pegi….KLIMS yang pertama pegi, yg last tak pegi, yg Proton ni x boleh lepas peluang, kena pujuk wifey la ajak p jalan2 KL…he..he

  27. Off topic:

    event proton power of 1 adalah replacement event kpd launching p3-21a yg jadi..

    http://proton-sales.blogspot.com/2012/03/proton-power-of-1-adalah-replacement.html

    • typo: launching p3-21a yg tak jadi..

      • kecewa la… perangcangan sekian lama.. dengan belanja yang tinggi untuk pelancaran akhirnya kereta global proton yg ditunggu2 tidak dapat muncul padahal P321A nilah sepatutnya star dan tumpuan utama dalam event besar-besaran ini……

        tak jadi kenyataan jugak harapan sekian ramai peminat outomotif….

      • nampaknya dslr saya akan guna untuk ambil gambar belon sajalah dekat putrajaya.. lebih kurang sama gak tarikhnya… haha

      • so betul la tekaan saya.. yes!!

  28. adoi…kenape laa cuti ni ad kelas tambahan…isnin-khamis lak tu..kalo x sure dtg..nk dtg petag mlm ad tusyen…adoi..rugi2

  29. haha..lens ape nak dibawak yek? 18-55? 50mm? 55-200? bawak je semua…ahahaha😀

  30. Sleep and rest at home better…don’t waste too much time there….
    Do something which is more meaningful….
    Really disappointed ler…

    Failed to Plan = Plan to Failed….
    Waste country money, Rakyat Money and times……
    This is the reason why Proton rugi teruk……………

  31. proton rugi drb hicom la yg tanggung bro, bukan guna duit u lagi…

  32. Even not waste rakyat money, but it still wste money…..due to poor project planning……plan to failed….

  33. Dgn kegagalan untuk melancarkan p321a yang sudah dicanangkan2 dan planning sekian lama.. apakah proton betul2 bersedia untuk menjadi global player dlm industri kereta. Nampaknya mungkin tidak lagi.
    Saya rasa mmg banyak masalah yg sedang dihadapi dlm proton ketika ini berkaitan model P321A. Kalo tidak mana mungkin the biggest preparation ever dlm proton utk launch model ni tetiba boleh ditunda. Malah projek global small car pun nmpak sudah bermasalah. Apatah lagi yang diuar2 kan SUV dan innovative electric car adakah berjaya di mass market kan? Semuanya enak didengar ttg kejayan itu dan ini pasal proton tp adakah berjaya untuk keluarkan model yang bole diguna untuk rakyat dengan kualiti dan spesiikasi yang bagus dgn masa yang ada..
    Bayangkanlah hampir 4 tahun sudah tapi P3 msih x bersedia lagi. Pengeluar kereta lain dalam short time frame 3-4 tahun bkn satu tp macam2 model bole kuar dari class kecil, sedan, mpv dan suv. Tapi proton last new model kuar adalah exora 2009- hingga sekarang blom ada satu pun model baru selain facelift. Macam mn nak bersaing kalo yang sebiji ni pun masih tempang. Nak keep up with current market mcm KIA, ford atau VW x usahla dicerita..
    Sebenarnya aku masih menaruh harapan pada proton..tapi di sudut hati spt sudah tahu sukar untuk proton pergi jauh dan kemungkinan besar tak akan ke mana selain di bumi Malaysia shj. .masih banyak kerisaun dalam proton belum terjawab..
    Kalo yang x suka pendapat aku ini..komen lah apa2 pun yang pasti hakikatnya proton adalh proton..itu shj

    • jgn just buat andaian tanpa asas kukuh..jgn mudah melatah x tentu pasal..saboo..saboo..

    • sy bkn budak engine..tp sy tau,wat keta x sumudah yg kite pikirkn..

      secara bandingan kasar..

      1)2500000 X susah dr takel awek,
      2)5000000000X susah dr jawab xm fizik& add math SPM
      3)1/2444 X susah dr wat euroF typhoon
      4)16666 X sasah dr amek gambo model..

      tq..

  34. ATR 52, komen bagus , no one would like to see the project failed, as Malaysian v always want to see something that really make rakyat proud with it. No repeat the same error, should ccept it own weakness and prove it really commit untuk lebih baik. Slogan talk without improvement it equall to stepping it own feets

  35. Tak sabar nak tgk lagi P3-21a, walaupun dah tgk last week tp tak sempat belek2, pasal dah dekat pukul 7pm dia org dah nak balik.

    Off topik
    Risau data yg proton keluarkan p321a consume 8.2litre petrol untuk perjalanan 100kilometer pada kelajuan 110kmh guna jalan urban dan highway. Rasanya minyak dia kuat jugak lah compare dgn vios city civic.

    • urban and highway= mix
      so 15.5 cent per km is ok.

      i suspect the body is 1300kg compared to vios 1100. roughly.

  36. delay sbb PM bz nk pru13

  37. Kereta telah pun siap dah telah pun naik kapal untuk ke sabah dan serawak. PM je yang tak ada masa nak buat pelancaran.

  38. jumaat- mlm ni dlm buletin utama segmen auto…ade cite pasal proton p321a….
    tengok jgn x tengok…. saya xdpt tengok …otw ke penang…

  39. Dia gagal lagi….perlancaran di tunda….component ada problem…..

    Last minutes design tukar…kerana vendor problem….haiz….

    http://www.btimes.com.my/Current_News/BTIMES/articles/20120309003610/Article/index_html

    • Kalau pandang dari sudut positif perubahan design last minutes ni, mana mana yang kurang enak dipandang (sejak banyak gambar spyshot keluar internet) tak de kuasa “umphh” dan banyak kena kondem , sebelum dilancar, so kemungkinan besar jugak le model sebenar lain kelainan sedikit dari gambar yang kita lihat.

      p/s: harap apa yang ditukar ialah logo proton di bonet belakang digantikan dengan perkataan p r o t o n ala ala lotus tuh.

  40. SHAH ALAM: National car manufacturer, Proton Holdings Bhd, expects to secure about 1,000 bookings for its highly-anticipated new model, P3-21A, at the five-day “Power of 1” event next week.

    “Bookings for the soon-to-be-launched global car will start from March 14 nationwide and visitors can see the car at the event,” group managing director, Datuk Syed Zainal Abidin, told reporters here today.

    The “Power Of 1”, to be held from March 14-18 at Bukit Jalil National Stadium, is the company’s largest outdoor showcase featuring its technology advancement, engineering achievements, innovation and motorsports success.

    The event is expected to attract 10,000 visitors per day

    from the start http://biz.thestar.com.my/news/story.asp?file=/2012/3/9/business/20120309145731&sec=business

  41. X der ape yg akan berubah dr segi design or outlook dan x mungkin. Sbb byk yg dh diproduce utk launching preparation tp msih x cukup. Melainkan proton sj suka2 mmbazir.

    So readiness untuk mass production menjdi masalah skg ni. Coz out of propagation risk dan bad image proton kalo launch awal.

    Tp aku bengang..bila lg nak launch..kot2 bln 5 nanti x pun ujung tahun lagi..berani x DSZ letak tarikh lg.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s