funtasticko design

http://funtasticko.net

Datuk Seri Mohd Khamil Jamil dilantik sebagai Pengerusi & Pengarah Eksekutif PROTON

33 Komen

Ini merupakan berita terkini berkaitan PROTON.  Pengarah urusan kumpulan DRB-Hicom Bhd, Datuk Seri Mohd Khamil Jamil, telah dilantik sebagai Pengerusi & Pengarah Eksekutif PROTON.  Dengan perlantikan tersebut maka persoalan mengenai siapakah pengganti Datuk Seri Mohd Nadzmi Mohd Salleh yang meletak jawatan pada 16 Mac telahpun terjawab.

Apakah akan ada lagi rombakan pengurusan tertinggi dalam PROTON selepas ini? Kita nantikan pengumuman selanjutnya tidak lama lagi.🙂

33 thoughts on “Datuk Seri Mohd Khamil Jamil dilantik sebagai Pengerusi & Pengarah Eksekutif PROTON

  1. satu je pesanan aku….

    JANGAN JAHANAMKAN PROTON..OK??!!!!

    (ini serius…)

    • Aku rasa dia ok.. cara dia cakap dalam paper pun nampak kearah mana dia akan bimbing Proton.. dia cakap terang2 Proton tak akan jadi assembler, Proton akan bina teknologi sendiri etc. Jangan risau Proton tak akan jadi Perutdua.

      • harap dia buktikan dgn perlaksanaan…

        -Siddiq.. benar dan perkataan dan perbuatan JGN PEMBOHONG. banyak alasan (semua nak cut kos…) harga mahal

        -Amanah…dipercaya. JGN jadi PENKHIANAT yang suka khianat penguna PRoTON… (lingkup sana sini… )

        -Fathonah…cerdas . JGN jadi BODOH dan JGN membodahkan penguna PROTON .. (sekarang zaman tek.. keselamatan keselesaan amat penting..)
        (kenapa saga bising? … P: tapi saga pakai rim 15″… cis! alasan bodoh..}

        -Tabligh… menyampaikan.. JGN menyembunyikan teknologi kpd penguna PROTON… ( kalis bunyi pon tak boleh nak pasang saga FLX… )

        jgn cakap saja…..
        banyak sekarang org cakap saja walaupon ada kuasa tahap GABAN…

  2. let’s put our trust to him for this time for the sake of Proton success..

  3. tahniah Dato..

    search biodata beliau di google.

    “Dato’ Sri Haji Mohd Khamil yang memegang Ijazah Sarjana Muda Undang-Undang (Kepujian) dari University of London”

    mungkin orang Law ada prinsip sendiri, once dia kata takkan jadi assembler, dia akan berhujah sampai la menang..

    yang pasti orang Law pandai cakap.. dan buat orang confident dengan fakta atau auta yang diberikan.. hehe

  4. ok dah lantik…

    bulehlah lancarkan segera P321A

    SEKIAN TERIMA KASIH

  5. ok le tu.. tapi kena kekalkan org yang ada background engineering..

  6. eloklah bagi org yg fresh jadi pengerusi.
    sblm ni dah semak dgn nadzmi ni.
    lama sgt pegang, lagi boleh pegang, dia nk pegang.
    sekarang dpt orang baru, dpt idea n nafas baru.
    dari sembang2, proton akan terus jadi proton.
    insyaallah, proton akan teruskan core segmentnya dan optimumkan keuntungan.
    pasal nak buang staf, tadak isu lagi setakat ni.
    cuma, harap2 setiap tahun, ada ada 2-3 model baru.

  7. orait..dah selesai satu perkara ni, bolehlah lancar segera proton P3-21A tu…

    Minggu lepas, model P3 hangat diperkatakan di media sempena program power of 1. Lepas tu sementara nak tunggu lagi 2-3 minggu sebelum pelancaran sebenar, ia mungkin senyap je. kena kekalkan momentum.

    • should masa sekarang sebelum pelancaran rasmi da boleh start tayang video2 iklan tu sedikit demi sedikit. maybe should mula dengan enjin CFE dulu atau benda yg memang dah ada pd produk PROTON sblm ni. kmdn diiringi dgn teknologi baru. klimaksnya maybe baru tayang sebahagian dari body

  8. satu jer pesan.

    buang semua yang korup. Insyallah selamat Proton.

    TQ

    • itula yang terbaik. saya bangga dengan En Jedi🙂

    • kalau org ygkorup jadi ketua, mcm mn nk buang?
      yg penting, lantik org yg jadi ketua tu betul2 sesuai n perform.
      bukan sbb kroni. n kroni akan balas jasa kroni untuk isi perut.

      kerajaan sekarang tk perlu sgt kawal sgt proton. walaupun khazanah dh tkde, tp proton tetap ada tgn ghaib..huhu…

      jgnla jadikan proton lubuk utk org2 tertentu shj.
      kalu tidak, bukan aku sorang jd tukang bash, mungkin bertambah basher.
      huhu…

  9. mcm mane dgn DSZ (engering background)…dulu kalau x salah ura-ura nak tuka dsz dgn orang yang backgroundnye seoarang akauntan…

    • ntah la. tapi mcm deorg pikir 10 20 kali jer nak tukar dssz. harap sangat x tukar.

      p/s: saya doakan dssz kekal dlm p1. salam dari tanah haram..

      • a’ah bro…alang2 dah kat sana,doa2kan utk dsz blh buat lagi yg terbaik kat proton

      • insyaallah. tengok mlm satgi kalau dan buat umrah sebelum pergi madinah. Ribut pasir yg berlaku tiba2 mengendalakan sebentar ibadah..

    • kalau akauntan better tukar bos finance proton la..hahaha

  10. doa depan Kaabah makbul..cer try..

  11. tak nak jadi assembler? bagus. tapi semua bergantung dgn duit. kalau byk duit boleh laa developed 2-3 bijik model lagi. kalau ada duit, 2-3 tahun takde untung tak pe, still boleh makan. tapi kalau poket dah kering?

    soalan nyer, byk mane duit drb ade duit untuk invest dalam proton?
    kalau nak harap duit proton sendiri nak cycle buat modal model baru, alamatnya tunggu 4 -5 tahun baru keluar sebijik model baru. org lain, 4-5 tahun keluar 4-5 model baru.

  12. Mmm… tahniah dato’. Dia nie pun ok kalau post pengerusi tu. Tapi harap sangat DSZ kekal dengan momentum cemerlangnya sebagai pengarah urusan proton. Dia yg paling berkelayakan:)

    cheers!

  13. off topic:
    may be good new for DRB-Lotus-Proton:

    “With both F1 and business in general, there’s only so much you can plan for. What about the completely unexpected events recently?

    One thing that we hadn’t planned for was the sale of our parent company, Proton, to a new Malaysian owner, DRB HICOM, which caused a bit of controversy in the press—and for sure the announcement created a bit of unrest back here at the factory. When things are going well, it’s easy for people to be positive; I honestly think that you see people’s true colours—their strengths and their weaknesses—when you have difficult or unexpected times to deal with. I think in a situation like this—which on the surface may be unsettling—you have to look at the positives. This development gives us the chance to take another look at our plans and maybe tweak things a little as we go along, taking into consideration the lessons we have learned so far. I’ve had some great meetings with the DRB HICOM management, and I’m very confident that they understand our vision and can see the potential of our brand.”-Dany Bahar

    http://magazine.lotuscars.com/issues/issue-5/inside-track-lotus-ceo-dany-bahar

  14. Adakah sebab die ni lah gaknya P321a launch delay..cara yg tidak beretika mengambil kesempatan atas publisiti nama p321a walaupun x der contriibution langsung semasa development..that’s why ms nak dekat launching global car ni baru sibuk2 nak ambil alih. Sedangkan bole beli 2-3 bln sebelum atau selepas. Dan susah tentu ade pakat dgn org atasan khazanah..biasa org atas2 ni walaupun different organization die ade link utk kepentingan masing2..sng citer politic first..good politic sure good money pour in…

    • bukan mcm tu der, adatla, takeover namanya, owner dah brtukar.. biasa tu kat mana.. masa VW amik Italdesign pon, tup-tup camtu gak dapat ..**tuuutt**

  15. lotus ni patut jual ker?

    • biar drb-hicom yg tentukan, kalau diorang rasa lotus ni bebanan, diorang lepaskan.. tapi kalau diorang nak tunggu plan 5 tahun tu membuahkan hasil seawal2nya tahun depan bila lotus esprit dah keluar, diorang akan simpan dulu buat sementara

  16. tahniah…yang penting dia tegas…dari cara dia cakap aku merasakan dsz akan d kuarkan dari Proton kerana dsz ada beberapa perkara yang bercanggah dengan cara dato khamil jamil…termasuklah inspira…tu pun nama tukar lencana…

    aku pasti dsz akan d tukarkan..tunggu masa je…maaf cakapklah…tapi nape bila orang drb hicom masuk proton kita duk hentam je…kenapa bila cakap pasal tm orang akan hentam…kena ingat dengan nasihat dari beliau melalui panggilan telefon daripada x bos proton, arwah tan sri yahya membuat keputusan membeli lotus…

    kalau nak d kira terhutang budi, ye bercampur politik sikit tapi dsz terhutang budi kepada penasihat proton kerana tidak mencampur adukkan kritikan pada masa lalu dengan masa sekarang…

    • Mmm… kalau DSZ disingkirkan hanya kerana kes insipra, mcm x masuk akal jer. keputusan utk inspira tu agak reasonable bila rebadge itu hanya utk niche market segment C-D sahaja. dan selepas nie, prooton dah bleh gunakan platform inspira nie utk next phase dgn rupa yg sama sekali berbeza. bukan rebadge lagi utk segment itu. Kan jimat kos?

      cheers!

    • myvi ramai org bli sbb:
      1. rebadge passo.
      2. range rege yg kompetitif.

      sbg cth:
      che det dh lama tadbir MY. so time 1997, dia xnk pnjm IMF.
      agak2nye nape? aku rasa sbb dia tau selok belok nk cekau $ mana.

      utk jadi “membujur lalu melintang patah” tu sebenarnya memerlukan “pengetahuan seluruh”nya..bukannya main “belasah” je.

  17. tapi dalam bab ni adalah seronok menyaksikan pertembungan dua subsidiari drb hicom-proton dan juga potenza d mana ceo potenza menyatakan pada tahap ini telah berada pada tahap akhir dan 2013 adalah pengeluaran kereta sport potenza untuk pasaran tempatan pada harga yang lebih berdaya saing…

    pasaran akan menjadi lebih meriah d harapkan…

  18. ape cite pun, Proton d bawah pengawasan dato khamil, proton tidak akan menghasilakn kereta proton dengan tukar lencana sama ada pasaran kecil ataupun tidak…ini tidak akan berlaku n kalau tengok ketegasan beliau yang bijam menyimpan rahsia syed mokhtar, adalah tidak akan berlaku sebarang rebadge…

    bukan pasal inspira dsz akan d kuarkan tapi kerana mencuba perkara yang baru sama seperti mengeluarkan tm dari proton dan membawa masuk orang perodua ke dalam proton …sama je ikut mana pun…

    kalau nak kata drb n dato khamil nak abik populariti kereta proton yang baru, apa beza dengan dsz….tengok balik apa projek bawah tm n d lancar bawah dsz..popular juga kan kereta tersebut…tak perlu kita bergaduh sape yang bagus sape yang tidak yang penting adalah kelansungan proton sebagai pengeluar kereta nasional yang kita banggakan…kalau nak kata emosi, adakah pekerja proton pada waktu kemasukan musuh dalamnya iaitu dari perodua tidak menjatuhkan semangat pada peringkat awal?

    bila berlaku pengambilalihan saham, pertukaran pengurusan akan berlaku…cuma masa sahaja yang akan menentukan cepat atau lambat…

    dan untuk mengecilkan sumbangan tun kepada proton adalah sangat mengecewakan dan itu tidak akan berlaku lebih2 lagi bila pemilik drb sangat menghormati tun…

  19. Hi, boleh bantu saya? How to reach i.e. tel. no. or email address Dato’ Sri?

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s