funtasticko design

http://funtasticko.net

Perbandingan antara Proton P3-21A, Toyota Vios & Honda City

147 Komen

Ini merupakan perbandingan secara kasar antara Proton P3-21A, Toyota Vios & Honda City. Mungkin dari segi harga untuk Proton P3-21A tu kurang tepat kerana harga tentative yang diumumkan baru-baru ni cuma RM75,000 untuk versi Premium. Dari segi lain boleh dikatakan sama dengan info yang sebelum ini.

Gambar ini diambil dari http://twitpic.com/8ze2l1/full

147 thoughts on “Perbandingan antara Proton P3-21A, Toyota Vios & Honda City

  1. In term of spec and price, P3-21a can beat vios and city anytime.

    • saya rasa kurang tepat dan adil la banding ngan Vios dan City. in term of price ya. Tp interm of size, segmen, spec dll should banding dgn kereta yg setaraf cth Civic, Inspira, Lancer, Jetta, Elantra, Forte, Cruze, Focus, Altis, Sylphy, Mazda 3 dll. Bg sy P3-21A easily beat semua kereta dari aspek spesifikasi, harga, saiz di atas kecuali VW Jetta. Itupun ada part2 tertentu P3-21A di depan

      • correct! p321a sepatutnya proton declare sebagai c segment.
        tak sesuai declare sbg B+C segment. persona boleh la ngan vios aka city. baru fair kepada pelanggan.

        Saya dah booked test drive p321a. awal bulan april ni.
        so sekiranya sedap dipandu, relevan, nvh baik, performance seperti yg diwawarkan, saya sedia membeli walaupun design agak kurang menarik di bahagian bontot. saya dan mungkin pembeli lain tertarik dgn spec yg diberi dan mengharapkan, specs tersebut tidak seperti buih di lautan.

        dan sekiranya saya pembelian ini menjadi kenyataan, sebarang komen saya akan masukkan dalam FD tak kira positif atau negatif. cuma saya kurang yakin dgn after sales proton.

        tgklah macam mana. sekarang ni saya hanya mengayuh basikal sahaja. maklumlah, rakyat marhaen yg kais pagi, makan pagi.

      • Cuma nak ucapkan syabas kepada Akupunya sebab komen2 dia sekarang ni semakin waras dan membina samada komen positif mahupun kritikan negatif. Mcm tu la bro, baru la kita boleh berinteraksi secara matang dan ilmiah.

  2. Sebenarnye P321A x layak jika nk dibandingkan dgn Toyota Vios n Honda City sbb segmen berlainan. senang citer model2 tu mmg kne tapau jauh la..haha. tapi oleh kerana kt Malaysia ni harga kereta2 tu lbh kurg sama, so dianggap sama segmen.

    P321A hanya layak dibandingkan dgn Kia Forte, Honda Civic dan Toyota Altis. Kalau nk bandingkan dgn Vios n City pun, maybe leh bandingkan dgn P321A Executive.

    • tu la pasal, tapi orang kita ni tak reti & tak nak ambil tahu pun pasal segment ni.. yg diorg tahu cuma beza harga je, sebab tu la wujud ramai pakar kereta tak bertauliah kat negara ni, hahaha…

      • habis tu kenapa campromania siarkan perbandingan ini jika kurang setuju?

      • bukan sy yg buat benda ni, sy cuma publish benda yg dah ada… yg dah ada ni bandingkan dengan vios & city… mungkin bila kereta dah launch nanti akan ada perbandingan dengan kereta c segment pulak.. tapi kalau masih ingat lagi slide yang leak sebelum ni, terang2 proton buat perbandingan dengan vios & city

    • civic 2012 mane ada cc 1600 maaa, zaman 90an ada la.. Jd, layak la di kedudukan vios, city dll sbb 1.6 ke bwh.

  3. max torque P321A dicapai dlm rpm yg lebin rendah berbanding Vios and City…cool!

  4. napelah ada gap kat radio tu, kan lg best kalo screen radio tu dibesarkan lg…baru puas tgk GPS nnti…

    • x pe.. Tunggu je P3-21A SE atau Elegance.. Mesti masa tu ade perubahan
      Termasuklah:
      – Built-in GPS ngn style yg baru & screen lebih besar serta feauture yg baru.
      – Premium Leather Seat with side airbag serta semua leather termasuklh kt pintu tu.
      – style bumper & bodykit yg baru ngn lebih sporty & aggreasive.
      – Rim baru yg lebih sporty, mantap, aggreasive, & lebih besar iaitu 17″.
      – style grille baru yg nmpak sporty daripada sekarang ni tapi dgn identiti grille Proton.
      – spoiler yg lebih besar iaitu (Wing Spoiler) bukan (Deck-Lid Spoiler) lagi.
      – hood dgn style baru yg lebih sporty.
      – Lampu depan seperti biasa yg ade projector & DRL tu tapi dgn smoke (yg body lampu hitam).
      – Side mirror yg baru dgn signal light yg baru.
      – Lampu belakang yg sama seperti sekarang tapi dgn bahagian dalaman yg baru.
      – style exhaust yg baru serta chrome kt exhaust.
      – ade chrome atau silver pada door handle, line bahagian bonet tu, & line kt door visor.
      – style knob air-cond control yg baru & chrome atau terus kepada eletronic air-cond control.
      – style meter (clutter) yg baru dgn corak dalaman yg baru serta feauture yg baru & tetap ade SID.
      – trim yg baru di bahagian dalam.
      – Sterring dgn style yg baru atau yg sama seperti sekarang tapi dgn hiasannya & feauture yg baru.
      – kemungkinan ade pedal sport aluminium atau tidak.
      – Dan pelbagai feauture & benda yg baru seperti exterior styling, interior styling, comfort, tecnology, perfomance, safety.

      P/S: Comment di atas yg feautures itu cuma (rumors) sahaja bagi saya.. Tak pasti semua yg diatas tu ade ke tak.. Tak pasti jugak P3-21A akan ade facelift yg baru ke tak..

      • kalau nak tunggu sampai SE atau elegance keluar, time tuu aku dah sambar accord baru la..hehe. yg penting harap-harap ada r3/performance part keluar pd masa depan. baru tambah syiokk.

  5. tiba2 jer nampak harga naik lagi 3 ribu.. haha

    • ini jgn jd betul2 kenyataan sudahlah. ataupun kalau nak naik pun bg chance la sapa2 yg 500 terawal buat tempahan tu dpt price lama RM 75, 500. kalau kurang RM 3, 000 jadi RM 72,500 lg bgs

      • yg RM78K tu kot2 termasuk register, road-tax, insurance..

        p/s: aku pn harap harga P3-21A lagi murah & diturunkan selepas pelancaran…😀

  6. Pndapat sy… kalu prbandingan dibuatdgn harga memang nmpak sama. Tp kalau ikut klas keta… rasanya head 2 head comparison forte lebih ok kot…

    • Forte byk yg kalah pd P3-21A.yg utamanya

      1-multilink suspension
      2-hot press metal
      3-DRL
      4-7 speed (forte 6 speed)
      5-boot, cabin lbh besar
      6-soft touch dashboard
      7-wifi in car
      8-auto light/ rain sensor
      9-auto side mirror

      ada jugak part Proton P3-21A kalah pd Forte 2,0 iaitu 6 airbag, EPS, leather seat.

      tp kalau faktor harga RM 75, 500 vs RM 97, 000. roadtax 2.0 vs roadtax 1.6 (perfomance sama je malah tork max capai masa rpm 2000 bg P3-21A). so fikirlah sendiri mana lg berbaloi. Plus kereta 2008 vs kereta 2012

      • tak tepat jgk kalau kata forte 6 speed dan p3-21a 7 speed sbb p3 guna cvt.. secara teknikal, cvt takde gear.. cuma mimik 7 speed utk mod manual/sport

      • EPS tu salah satu spec yg aku rasa takde pun takper… its not a spirited driving…artificial.. jgn terlalu percaya sangat dengan acronym2 tu.. cuba hang tengok spec VW kat PT… tranny manual co2 dia lagi rendah dari DSG…. tapi di beri tahu DSG lagi effisien dari manual.. tp bilangan co2 lagi tinggi….

      • Aku rasa EPS ni bukannya satu kelebihan, sebab kalau kata satu kelebihan apakah dia kelebihannya? Steering sama je ringan.

        EPS ni hanyalah untuk mengurangkan beban kepada engin oleh itu bolehlah jimat sikit minyak bila beban kurang, tapi kalau tak EPS pun minyak dah kurang tak perlulah EPS, lagi pun EPS punya respon is immitation.

      • Kelebihan EPS ialah ia boleh automatically adjust kuasa kt steering, yg mana semakin laju kenderaan, semakin kurang kuasa steering untuk mengekalkan kestabilan dalam kelajuan tinggi. kau slow plak, steering jadi ringan.

        tapi kelemahan utamanya, steering kurang feel. Maka unsur penyatuan antara manusia dan mesin agak kurang.

      • klu nk bndg dgn forte baik bndg dgn forte yg latest yg akn kuar, bkn dgn yg ada dlm pasaran skrg, pendpt aku la..cmtu jugak klu nk bndg dgn civic

      • HUHA,

        2.Hot press metal isnt somehting new and I think Kia is using that too. Proton is only publicing it as part of their marketing setup.

        3.DRL, most modern cars and some older cars has it as standard. LED is just a beauty mark and also its saves more than a standard DRL bulb. So no big deal here.

        4. Comparing a CVT and a standard torque converter automatic is high nigh silly. CVT is suited more for smoother driving at lower speeds and also for efficient driving but an automatic is capable for that as well as a twin clutch with dry clutch setup.

        5. no comment for this. we need to wait for the car to come and feel it. but then again, Saga BLM has a smaller footprint than the first Saga but yet, it is bigger.

        6. Have you sat in a Forte and touched the material? Soft touch, with added luxurious feel. I have doubts for this in the P3-21A

        7. I still think this is an unnecessary feature. Yet, this can be added in ANY car. P3-21A uses a YES 4G kit; I can get that and put it in any cars.

        8. Kia has this. Do your homework properly on this.

        9. Also has this but does not auto fold when locked.

        Price wise, I agree its a huge difference but remember, despite that the Forte 2.0 sells. Its matter of preferance here.

      • mr suteshkumar, about hot press, yup, i think hyundai have it (parents co kia), but recently, one of main auto metal supplier from korea, posco(which prtn also ordered the metal from), just announce this year they are offering hotpressforming.

        About forte, i think forte just around in 2010@2009. Please remember, current forte is based on 2006-2008(cant remember when avante is launch exactly, supposed around that year)elantra@avante(elantra x20 in malaysia). So, i think during that time, i dun think it uses hpf unless for i30. N maybe current elantra md has it which forte will take its platform n chasis to build new forte, maybe in 2013@2014. Do ur homework also sutesh.

        Secondly sutesh, drl is not a beauty mark, it is safety requirement that need to fulfill the new unece requirements for selling cars in europe as safety aspect. Do ur homework also sutesh. Upcoming forte will featuring drl.

        Thirdly, comparing cvt n at is silly??? An mentioning at has twin clutch? Normal auto used torque converter, they have clutch, but normally for overdrive gear only…

        When talking about single clutch, twin clutch, they are not auto. They are actually manual transmission with robotised clutch. When twin clutch using one clutch for even gears, another for odd one like ford powershift n dsg. Amt such in renault, savvy amt, alfa selesspeed, ferrari, even toyota ultimate n most expensive sport car using single clutch, bugatti veyron also using single clutch.

        By the way, cvt in p321a is wet clucth based, while cvt in altis dual vvti, nissan xtronic is torque converter based cvt. So, do ur research first also sutesh. So, by ur rules, either cvt, auto, single clutch@twinclucth,(coz all transmissions are diff) it is silly to compare them, so, cannot make any comparison at all rite. People say the ratio in cvt is software based, but it did has fixed ratio for every gear n dont have overdrive.

        For softplastic, yes, forte has that, but only on the top layer of the dash, actually, same material for p3 top layer dash, but diff texture only. No need to doubt prtn used softplastic coz already touch it in bukit jalil. So, need to do research also sutesh.

        For wifi in car, its common in europe. Beemer, merc n etc has it. But in asean, it is new especilly on low to mid price car. And i think u miss understand what does it mean by wifi in car. Is not about yes4g doggle. Plug into laptop bro. I think u shud research first about wifi in car.

        Yup,forte has the sensors, but what forte doesnt have is bcm. Yup, forte has some function, but not all. Bcm cover more than 25 functions interm of safety aspect, comfort n security.

        The only think i agree is about matter of preferance. Yup, the power is at ur hand. Some people dont care to pay more for the less. N u need to do much research first sutesh🙂. Dont be angry, smile.

      • Hey mat, thanks for your insight on this.

        Our current Forte is the same model the europeans are getting for their first gen ceed, as well as the elantra md we will be getting soon. About the hotpress, I will rectify it soon with my current readings. I think I might have missed something.

        You misunderstood what I said about DRLs. I clearly mentioned that the LEDs are just a matter of beautifying the car; DRLs has been used as early as the 80s if I am not mistaken; Audi popularised it by using LEDs and BMW followed suit by converting their corona rings into DRLs as well. Do read what I wrote clearly.

        And yes, I am sticking to my POV that comparing a CVT to normal autos is silly and yes, I am aware that DSG are manual with robotised clutches as well as automated manual tranmissions are ( or known to many as semi automatics). E-CVTs and the current based CVTs are software based. Nevertheless, torque converter or dry clutch CVT, its still belt driven without any (computerized) gear ratios. So, homework done here as well.

        I was at bukit jalil that day and despite being better than any other protons, I still have doubts on it. Not to say I am degrading Protons here, Forte still has the best soft touch interior as compared to any other cars in its class I have seen.

        Car wifi in europe is not common; it is just coming up and it is getting common on the higher end luxo breeds. With that donggle, you can plug in ANYTHING which has wifi. Simple. Who didnt do the homework here?

        BCM is available in most new modern cars. You think Forte’s is limited? Think again. Not some, it has all.

        I made my comment sin a easier term, judging that most of the readers here are car buffs, but looks like there is some of them are not. Yes Mat, I did my homework well before commenting, you just didnt read them well. Smile, as I am smiling too.🙂

      • hey may, thanks for you insight on this.

        Our current Forte is the same model the europeans are getting for their first gen ceed, as well as the elantra md we will be getting soon. About the hotpress, I will rectify it soon on my current readings.

        You misunderstood what I said about DRLs. I clearly mentioned that the LEDs are just a matter of beautifying the car; DRLs has been used as early as the 80s if I am not mistaken; Audi popularised it by using LEDs and BMW followed suit by converting their corona rings into DRLs as well. Do read what I wrote clearly.

        And yes, I am sticking to my POV that comparing a CVT to normal autos is silly and yes, I am aware that DSG are manual with robotised clutches as well as automated manual tranmissions are ( or known to many as semi automatics). E-CVTs and the current based CVTs are software based. Nevertheless, torque converter or dry clutch CVT, its still belt driven without any (computerized) gear ratios. So, homework done here as well.

        I was at bukit jalil that day and despite being better than any other protons, I still have doubts on it. Not to say I am degrading Protons here, Forte still has the best soft touch interior as compared to any other cars in its class I have seen.

        Car wifi in europe is not common; it is just coming up and it is getting common on the higher end luxo breeds. With that donggle, you can plug in ANYTHING which has wifi. Simple. Who didnt do the homework here?

        BCM is available in most new modern cars. You think Forte’s is limited? Think again. Not some, it has all.

        I made my comment sin a easier term, judging that most of the readers here are car buffs, but looks like there is some of them are not. Yes Mat, I did my homework well before commenting, you just didnt read them well. Smile, as I am smiling too.🙂

  7. kalau ikut pembacaan aku,cvt tak berapa sesuai untuk pemanduan agresif,tak selasak gb normal.

    offtopic: erm..DSZ dgr2 khabar halus dari lubang angin macam akan digantikan..Wallahualam..

    • sy pun dengar2 gitu jugak… kita tunggu je la nanti

      • kita terima sahaja ketentuan takdir. ada yg kata DRB reti psg kereta sahaja tp kena ingat yg DSZ sblm Proton adalah di Perodua yg mana juga merupakan sebuah syarikat pemasangan kereta.

      • org lain….tak pa..DSZ mesti laku lepas ni..mungkin jadi CEO lotus ganti dany bahar.

  8. pohon admin buat 1 lg p’bndgn..kali ni biar yg sama segment…P3-21A vs Forte vs Civic vs Altis…buat yg x fhm tu ignore je dorang..lg 1 nk mnt tlg admin tlgla dptkn official date utk p’lncrn model ni..x sabo dh den ni..tido mlm pn x lena…

    • sebenarnya proton target vios & city, tapi bagi saiz lebih besar dengan spesifikasi yg extra… sebab tu harga dia range vios & city… kalau nak banding dengan forte 1.6 ok lagi

      • target market vios city coz tu kereta famous sekarang…. tapi perbandingan asal ialah CIVIC and Forte.. tak kisah lah harga keter spec tinggi pada keter kita… nak order tapi tggu lah coz baru beli rumah.. lagi invesment yg bagus

    • Rasanya kalau nak bandingkan dengan Civic & Altis, Proton Inspira adalah segment yang betul-betul boleh dibandingkan dengan kereta2 tersebut…P3-21A ni adalah di antara Segment B dan C…Proton buat macam ni sebab Proton Persona adalah segment B…jadi dengan adanya P3-21A ni, pengguna dapat satu lagi pilihan yang berbaloi….dengan harga yang agak kompetetif dan spec yang top…

    • dr segi saiz confirm p2 lg besar dr civic latest yg akan kuar

  9. boleh x comparekan FC realiti between tiga2 kete tu?
    bukan ape, cuak org ckp kete kalau turbo, minyak musti mcm muntah darah.. eventhough soft turbo. (except VW)

    • kena tggu p3 launch dulu la baru boleh buat perbandingan, tak boleh amik data exora bold sebab dah lain kategori, berat pun tak sama

      • Bro campro…cdgn wat compare dgn vios,city,forte,altis,civic.vios n city psl harga lbh kurang dan forte,altis n civic psl sama segment.buat perbandingan tu sume skali serentak.tp 1st colum mention psl segment dlu.so pengguna tau yg segment b’ainan..cuma nk compare vios n city psl harga hampir sama.

  10. please make a comparison apple to apple ler… hehehe betul cakap admin ramai jer yg kurang tahu… this comparison like an apple vs papaya…. please make good comparison between engine capacity, etc… why not compare with civic, altis and forte….

    • semua orang tahu comparison ini adalah dibuat berdasarkan harga….dan p3 ini target market dier adalah pembeli Vios dan City….mesti ingat pembeli P3 ini ramai yg x akan mampu membeli Civic, Altis dan lain2 dalam kategori lebih 100k ini….atau memang tak mahu membelanjakan lebih2 untuk pembelian kenderaan yg pasti susutnilai….
      jangan ingat yg buat pembandingan ini tak tahu pasal kereta dan kater x fair dan macam2 lagi….
      kalau nak tahu…tanyalah pakcik google…..buat sendiri….

      • hello…..sekali lagi rakyat malaysia ni ingat proton hanya keluarkan kereta untukmu….ego sangat…
        mesti dan patut compare dengan civic,forte,altis dan elantra..
        kenapa?ini GLOBAL CAR….maknanya nak fight dengan segment yang sama taraf kat dunia….tapi ramai yang masih ego berpendapat proton keluar aje kereta untuk rakyat malaysia…jadi compare aje dengan vios dan city…jika macam tu patutlah selama ini proton tidak dapat beraksi di tempat global kerana ramai rakyat malaysia yang bagi hope yang salah kepada proton yang kereta proton dibuat hanya untuk rakyat malaysia…akui ajelah kami masih negara yang sedang mgbangun dan untuk progress kita perlulah bersaing dengan pikiran yang luas dan jauh…
        tak fair ke?tak fair janganlah buat kereta….memalukan aje….tak fair jadi rebutlah age peluang sendiri….jangan asyik complain….

      • Kalu bkn proton yg buat kete utk rakyat malaysia,habis tu nk harap kan sape?chery?youngman?

  11. mmg tipikal kalau org kata enjin turbo kuat minyak.. dulu mmg betul sebab turbo biasanya utk lebih hp dan bukan utk efisien

    skrg enjin lagi besar pun ada yg lebih jimat minyak dari enjin kecik

  12. P321A ni hnya berbaloi jika membeli model CFE PREMIUM shj.
    Utk model Exec with IAFM , performance keta mungkin lebih perlahan dari persona.

    Bayangkan jika persona kerb weight hanya 1225kg tp P321A non-CFE 1325kg. Lebih 100kg+ beza. Cuma different 2Nm OFF TORQUE BETWEEN 2 ENGINES itu pun utk high end torque, low end torque hampir serupa.

    Sng citer ia seperti membawa keta Waja CPS tp dgn additional 90kg load . Tapi prestasi enjin yg sama CPS=125hp/150Nm dan iafm+=107hp/150Nm. Which one is better?
    Nape sy highlight utk model standard shj (sbb ini range most Malaysian probably afford to buy). So nanti kalo ade org complaint P3 ni underpower padahal enjin x sama tp model serupa sape yg kena…

    • betul tu bro, saya setuju… sebaik2nya semua exec yg cvt bagi la cfe jugak… sebab kat situ banyak potensi market dia… tak tau la kot tiba2 premium nye spec yg laris nanti🙂

      • xpe.. insya Allah power cukup. Lgpun CVT die berbeza drpd CVT Saga FLX SE 1.6. dari segi torque curve pun IAFM+ lbh baik berbanding IAFM Persona. Klau nk pickup lg, amek manual.

      • kalau macam tu kita kena test drive la dulu, tengok macam mana prestasi dia otr..

      • betul kali ni strategi Proton kurang tepat. Basic da ok sbb guna gear manual so tak da masalah. Tp executive memandangkan enjin CPS bermasalah dari aspek nak masuk pasaran EU yg ketat, so should guna enjin yg sama macam premium iaitu CFE. cukuplah pbezaan dari segi spesifikasi lain yg memang da byk beza da antara premium dan executive. taupun target Proton nak lariskan P3-21A premium.

    • mgkn sama kes dgn city vtec dgn idsi dulu2, vtec utk performance, idsi utk jimat prlhn krg ckit dr segi pecutan
      tp ingat yg tu honda, wat dpn cam flowerhorn pun org beli jugak. ni proton…strategi proton sama camtu kot, wpun tanpa cfe dan kg ckit pecutannya, pennggunaan petrol masih lg jimat dr cfe…
      hanya pndpt aku, blm test blm tau huhu

    • tak same bro…engine ni iafm+…bukan iafm persona….maksimum torque dicapai lebih awal berbanding persona…jadi tak payehlah asyik tekan kan pedal tu….

  13. On paper, P3-21A mmg tak ada bandingan dengan kereta-kereta B- atau C-segment yang di pasaran skrg. Kalau nak bandingkan betul-betul, Toyota Camry pun kalah.

    TETAPI… fitting Proton sgt mendukacitakan. Saya dah preview kereta ni. Pemanduan dan NVH mmg top dan berani saya katakan yg terbaik Proton pernah lakukan. Fitting laa.. fitting… sedih sgt.

    Sebab tu saya rasa H/T/K akan terus jual dengan laris. Pada pandangan saya, Proton patut labur lebih, mungkin dgn vendor-vendor mereka, untuk kemasan yang lagi bagus dan padan dgn keretanya.

    Harap-harap Proton boleh kemaskinikan finishing interior panels spt mana kita lihat pada luaran kereta tersebut. Saya yakin Proton boleh maju jika mereka terus fokus dan komited dgn membaik pulih dari setiap model ke setiap model.

    • macam x syok pulak dgr macam tu. NVH yg sy risau da ok. alhamdulillah. fitting tu part2 besar ke kecik2. kalau kecik2 ok je

  14. Perpandingan diatas menyatakan CFE 138ps. Tapi post sebelum ni 138hp. mana yang betul nih. Apa kata kalau kita standerdized ja. kalau nak guna hp semua pakai hp. kalau nak pakai ps semua pakai ps. Tak la mengelirukan bakal pembeli nanti.

  15. mmg perbandingan xberapa tepat,tp faktor rega juga kena ambil kira. Klu banding ngan civic 1.8, beza dkt rm40k++,klu tgk rega, mmg p3 akan mng segi value. Tp segi preferance,masing2 punyalah.

    Tp tgk dulu kuar kat malaysia n kat luar. Tgk plak perbandingan luar camne,cntoh kat thailand n indonesia. Dia pits p3 dgn kete mane.

  16. saya cuba menelan harga RM78 k yg dicadangkan di sini kerana agak sukar untuk saya menerima kereta sedan proton berharga sedemikian kecuali Perdana.. mungkin sudah biasa dgn lingkungan harga kereta proton sebelum ini. Saya sanggup bayar paling tinggi pon pada RM69,889… maaf proton.. City & Vios, tidak setanding P3 semestinya.. jgn cakap harga.. itu isu lain..

    • Sebagai rakyat malaysia dan dgn mentaliti yg ade,sy setuju dgn anda.tgk inspira sdh.harge range city dgn vios,tp jualan..sadis.

  17. kalau tolak cukai import ke atas kereta luar berapa agak nyer yer…

    • jgn lupa tolak cukai utk kete nasional skali..jgn lupa.

    • Nak tau kete yg xde cukai g la survey kete kt langkawi 2 bape harganya..

    • kete luar mane yg saudara maksudkan cukai import?klu altis, civic n naza forte n inokom elantra md, xda cukai import. Hanya local taxes jek,sama ngan prtn, cume cukai eksais berlainan klu kapasiti 1.8 keatas. Yg lain sama. Yg betul2 beza, trader’s profit ajek. Klu elantra n forte,mmg agak murah, tp civic n altis, masih tinggi reganya dr kete korea.

      Yg pasal rega kat langkawi,dh cite panjang lebar dlm post cukai sblm nih.

      Tp yg penting,tggu kete launch, tgk camner price dia kat thailand, br tau kete maner yg dia berlawan.

      Mr driven, mmandangkan dah bwk p3, bleh x huraikan masalah fitting. Manerler tau,ada org prtn baca kat sini, bleh gak betul2kan maner yg patut sblm launch.

      • Masa habis test drive, saya dah feedback dkt org Proton. Dorang pun cakap dorang dapat feedback yg sama masa test drive dgn group-group lain.

        Fitting yg saya maksudkan adalah bahagian interior kereta. Di bhgn bawah dashboard/bawah steering (area hard plastic) tu, kite boleh nampak bahagian tepi dan bucu panel tu finishing dia poor. Sama isu mcm kete-kete Proton sblm ni (kecuali Inspira).

        Saya punye expectation tak tinggi. Cuma bandingkan dgn fitting Vios. Kite tgk pun nampak kemas. Bila rase, mmg tau Toyota pakai cheap and hard plastic. Sbb tu, walaupun Vios punye spec mmg kalah dgn P3-21A, saya rase jualan akan tetap laris.

      • baca komen kat bwh, ada lg soklan tanya. Dpt share2kan kat sini

      • Saya rasa ayat fitting tu tak sesuai digunakan, mungkin appearance lebih sesuai.

      • xpelahmat ..kene teruskan penerangan ttg tax dan harga jualan kete kat malaysia..sbb msh ade org yang belum faham,buat2 x faham dan juga ada juga yang baru masuk clan FD…

      • dh takde cara lain ke nk betulkn part tu? hanya utk nmpkkn kemas ckit lg je

      • Kalau kat kebanyakan internet forum, topik CUKAI/TAX ni yang byk Encik Mat huraikan dengan panjang lebar (syabas atas kerajinan) boleh buat ‘sticky’ kat atas so orang boleh refer.
        Sbb ramai lagi yg kurang faham/tak faham/tak mau faham tntang tax structure tu. Ada yg kita kesian, ada yg kita geram.

    • Kat Langkawi honda city G spec RM63000+ , toyota vios rm 64k+ juga. Kia forte 1.6 dlm RM65k & 2.0 RM75k. Kia forte coupe RM88k. Mitsubishi Lancer 2.0 dlm RM74K.. Jadi x adil la kalau ikut harga Langkawi nk compare p3 ni dgn vios& city. forte2.0 dgn lancer ok kot.

      • itu lah yang aku nak tanye…. kenapa proton masih menjual dgn harga mahal.. kat lagkawi kreta proton tak laku lgsung…
        Alphard dia org buat teksi jer kat sana..

      • selamat dtg ke blog fd matrempix n zaman. Malas dah sebenornye nk ckp pasai cukai nih, sng cite, korang semak balik post cukai dalam blog nih, n baca knp rega langkawi camni n camnu. Klu rajin, masuklah laman web kastam, bacalah sendiri akta cukai kenapa kete proton mahal kat sana.

        Walupun cakap malas nk terang, skdr nk bgtau, rega tentatif 75k p3 nih dah termasuk 75% duti eksais n 10% cukai jualan. Yg vios n city tuh, xdak cukai langsung. Kat langkawi. Bacalah lah sendiri post pasal cukai dalam fd nih n jenguk2lah laman web kastam, nanti anda taulah apsal rega proton kat langkawi masih mahal…

        Selamat membaca n selamat berforum di fd. Salam.

      • Most people dont understand taxing in auto industry..some oso said that proton dont pay tax just looking from annual report..they forgot that excise tax we pay not proton that y proton tax less than hundred million. To be fair compare tax paid by toyo dis, hond dis, korean car dis in malaysia i bet it below 100 million

      • Ya ker Alphard buat teksi ja kat langkawi. Rasa tak sampai 10 bijik kat langkawi nih tuh pun persendirian jer pakai. Teksi Toyota liteace banyak ler.

  18. Perbandingan dimensi P-321A dgn model lain

    P3-21A Inspira Altis 2012 Civic Jetta Forte 2012 Elantra
    Length 4,543 4,570 4,540 4,525 4,644 4,530 4,530
    Width 1,785 1,760 1,760 1,755 1,778 1,775 1,775
    Height 1,524 1,490 1,465 1,435 1,482 1,460 1,445
    Wheelbase 2,650 2,635 2,600 2,670 2,651 2,650 2,700
    Luggage 506 350 475 464 510 495 485
    Weight 1,340 1,335 1,315 1,295 1,417 1,359 1,269

    P3-21A Vios City
    Length 4,543 4,285 4,420
    Width 1,785 1,695 1,695
    Height 1,524 1,435 1,470
    Wheelbase 2,650 2,500 2,550
    Luggage 504 475 506
    Weight 1,340 1020 1140

    Kesimpulannya P-321A lebih besar dr City, Civic, Vios, Inspira, Altis
    P-321A setanding dgn Jetta dan Forte

    • saya paling suka letak Proton P3-21A setaraf dgn Jetta. beza ketara cuma output HP/ NM je dan gear CVT vs Dual Clutch je. lain2 on par.

  19. emm bukan itu je bro.. body pon xsama.. bosaow lagi oo…

  20. Mr driven, mmandangkan dah bwk p3, bleh x huraikan masalah fitting. Manerler tau,ada org prtn baca kat sini, bleh gak betul2kan maner yg patut sblm launch.

    Pastuh,reviewla ckit camner performance dia, cabin dia camne. Dpt test drive yg premium@executive?

    Best gak klu dpt review yg awal.

    • Bukan tak nak bagi… tapi review setakat atas test track tak cukup saya rasa. Yg satu lagi, test track jalan rata, so bile masuk jalan raya mungkin feedback lain (berkenaan NVH dan ride comfort).

      Pasal handling, bile saya bawak P3, ia mengingatkan kembali masa saya bawak Satria Neo dulu (skrg Inspira, kureng skit). Handling mmg best.

      So, yg boleh saya feedback ialah pada built up P3. Senang citer la.. P3 lagi bagus dari Persona dan model Proton sblmnye. Tetapi jauh sgt berbanding dgn kualiti yg terdapat pada Inspira.

      • okla tuh, dpt feedback ckit2, tqvm. Erm, tp kualiti inspira bgs, erm, xtaula,menda nih subjektif kot, tp kualiti lancer mmg dikritik oleh journo, bkn shj material, tp fit n finish kureng. Mcm gak inspira, dh amik dr lancer, ada byk menda carryover yg sama, cam uneven gap, sharp edges kat plastic dash n everything in hard plastik. Nak kata inspira terbaik dr prtn stkt nih, mgkinlah kot, tp bagi aku plak, klu tgk gap, exora bold lg kemas, cume ada byk lobang skru exposed n pkai hard plastik n design mgkin terlalu save, tp atleast functional.

        Steering exora yg carry over dr lancer, cume tkr interface logo prtn. Mmg nampak cheap. Yg nyelamatkan lancer, paddle shift magnesium. Tp xper,menda nih sume subjektif. Cume driven mmg bertuah coz dpt test drive awal n tgk kete lebih awal.

        Patut g testdrive mggu dpn, tp alamak, xdapet nk g, bz kije, nk wat camne. Kena tggu launch gak dulu brler dpt, itupun kena tggu 2 minggu pas launch. Tggu org reda dulu.

        Tqvm for feedback n short review. Really appreciate. Prtn kena wat slalu camnih, awal2 lg, br dpt feedback awal🙂, he…he…

      • Betul ker jauh sgt berbanding dgn kualiti yg terdapat pada Inspira? apatah lg keta2 Jepun yg lain. Apa yg saya fikir sebelum ni sekurang2 p3 on par atau musti lebih dr Inspira..nmpknya sangkaan sy meleset..hmm

      • relaks atr52, blum tgk, blum tahu lg, he..he..

        Masa tgk rangka kat bkt jalil, nampak normal jek dash sbelah bwh.

        Kita tungguuu….

  21. Sebahagian komponen adalah dari vendor yang sama. Mengapa T.Vi & H.c lebih mahal dari P3

  22. org kata blakang P3 nampak macam tutup tak rapat ada gap… designer proton tak pandai… tp belum lagi ada orang komplen designer nie.. hehe

    • nk lg jrg pun bole, sbb nnti org komen itu design baru, utk safety la, trend setter la

    • itu bmw. memang diorang design macam tu utk security, savety, jimat minyak, lagi laju, user friendly. boot dia pakai EVSD, ETRE, DJB, JSQW, ZZE. Ade 9 kelajuan utk bukak boot, siap dgn traction control.

      yg p3 ni, sebab designer tak creative, tak up to date. vendor pulak pakai mesin murah. yg pasang tu pulak main letak je, skru tak ketat.

  23. kdg2 gambar juga x sama mcm real kan..myb ada yg dah tgk dlm pick a boo n still nmpk gap…itu xdapet nak nolong proton oi…papepon gap sket2 tu okla utk elak kemek..bayangkanla kalo betul2 rapat,sekali tutup bonet tu dah sentuh part2 lain…tak ke kemek dibuatnya..tunggu dulu kat showroom tgk ok ke tak..klo gap sket2 tu no hal la…tp klo buleh improve,silakan..kami sokong..saya xpandai sgt bab2 pemasangan kat kelang proton tu…tp saya percaya suma individu yg terbabit dah buat keja masing2..myb nampak gap besar ada sebabnya..walopon ada gap,kat dalam tetap ada getah kedap tu kan…
    cuma kalo leh jgn besor sgt yer gap tu..
    insyaAllah saya akan letak downpayment utk preve ni..

  24. ala mr driven, alang2 dh bgtau, reviewla ckit. Dh langgopun embargo tuh. Lgpun,bkn diaorg kenalpun kat internet.

    • Hahaha.. ada embargo ke? Maap la Proton. Tapi saya test dkt Proton punye test-track. Saya rasa review agak misleading kalau mcm tu.

  25. klu kat bwh steering,mesti kat start stop button n kat centre console belah tepikan. Ce cite, ce cite🙂

  26. X pe.. Tunggu je P3-21A SE atau Elegance atau Facelift baru Mesti masa tu ade perubahan..
    Termasuklah:
    – Built-in GPS ngn style yg baru & screen lebih besar serta feauture yg baru.
    – Premium Leather Seat with side airbag serta semua leather termasuklh kt pintu tu.
    – style bumper & bodykit yg baru ngn lebih sporty & aggreasive.
    – Rim baru yg lebih sporty, mantap, aggreasive, & lebih besar iaitu 17″.
    – style grille baru yg nmpak sporty daripada sekarang ni tapi dgn identiti grille Proton.
    – spoiler yg lebih besar iaitu (Wing Spoiler) bukan (Deck-Lid Spoiler) lagi.
    – hood dgn style baru yg lebih sporty.
    – Lampu depan seperti biasa yg ade projector & DRL tu tapi dgn smoke (yg body lampu hitam).
    – Side mirror yg baru dgn signal light yg baru.
    – Lampu belakang yg sama seperti sekarang tapi dgn bahagian dalaman yg baru.
    – style exhaust yg baru serta chrome kt exhaust.
    – ade chrome atau silver pada door handle, line bahagian bonet tu, & line kt door visor.
    – style knob air-cond control yg baru & chrome atau terus kepada eletronic air-cond control.
    – style meter (clutter) yg baru dgn corak dalaman yg baru serta feauture yg baru & tetap ade SID.
    – trim yg baru di bahagian dalam.
    – Sterring dgn style yg baru atau yg sama seperti sekarang tapi dgn hiasannya & feauture yg baru.
    – kemungkinan ade pedal sport aluminium atau tidak.
    – Dan pelbagai feauture & benda yg baru seperti exterior styling, interior styling, comfort, tecnology, perfomance, safety.

    P/S: Comment di atas yg feautures itu cuma (rumors) sahaja bagi saya.. Tak pasti semua yg diatas tu ade ke tak.. Tak pasti jugak P3-21A akan ade facelift yg baru ke tak..

    • *(rumours)

    • rim baru cam civic punya 17″ p style jejari lengkung mcm rim e60/gtr dan masih sedap dr segi keselesaan wpun tayar dh nipis – profile 45

    • Aduhaiii..P321a blom launch lagi dah byk comment dan improvement kena wat. Mcm keta x siap p321a ni ataupun mmg manusia x pernah rase cukup ape yg ada.

  27. should be compare to Civic FD and Forte…

  28. apsal mr driven nih tetiba menyenyapkan diri, mcm chipsmore ajek….hem….

  29. erm, off topic. Ada tgk bmw f30 kat pt x? Yg latest. Erm, aku masih menunggu sebenornye org maki bab boot dia xrapat. Aku dah inspect dua2 gambo, merah n putih, apsal nampak boot dia xrapat eh???

    Tp bleh plak terlepas pandang oleh qc qc yg bertauliah dimalaysia,especially kat pt. Kete cbu german, adakah designer bodoh, vendor bangang, @ sebaliknya???mgkin p3 jadi camtuh blakang dia sbb dr epple yg jaga, yg juga kbetulan ex-bmw, yg biasa buat boot xkemas.

    Tp klu tgk blakg f30, ada similarity ngan p3 punya design flow, cume p3, lampu yg kat hood sbelah atas, f30 sblah bwh.

    Tp tgk interior f30 mmg class. Tp tang meter aku xberkenan,apsal meter panel kelabu asap jek, xcanggih langsung, lawo lg meter myvi. Xheranlah klu org kata meter myvi torbaik n tormoden, nampak f30 punya meter panel outdated. Ini mesti kerja dr epple gak, sbb tuh p3 pun ikut style outdated beemer yg lates nih.

    Pastuh,apsal plak steering design mcm civic 2012, button jek lain,aduyai, beemer nih xreti buat steering ker, copy cat honda jek. Aduh, nila, aku rasa mamat epple tuh juga penyebab steering p3 cam honda punya steering, ni sume coz terikut style bmw,aper punya org.

    Aduh, ada yg benci,ada yg suka, renung2kan.

    • BMW ni just totally in different world. It’s so class sampaikan orang bole x nampak kekurangan die walaupun masih ada. Design lampu belakang dan boot F30 tu mmg dh ckp cantik dan up design dr p321a.

      Jadi walaupun lampu BMW ni realitinya masih ada gap mcm p321a org akan simply ignore. Itu belum citer bab twin turbo enjin dan cockpit die yang so marvel and yummie and of course quality and reliabilty is top notch.. the brand name already enough to make people knee down easily easy to say.

      Jadi proton kena lawan abis abisan dan baiki ape pun kekurangan yg ade walaupun sekecik kuman pun kerana level proton blom di tahap di mana bmw berada skg.
      Ia seperti org ade duit simpanan 1 juta hilang 1 ribu org tu masih ttp kaya..tp kalo org ade smpanan 1 ribu pun dan hilang 100 jer mmg ckup terasa..

      Apa2 pun proton..Jgn mudah rs cukup dgn ilmu yg ada..tp syukurla dgn nikmat yg ada..never look back and always look up forward..future in your hand but full support from us..🙂 .

    • Mn ade org brani kutuk BMW…hahaha

  30. abis la lps ni ramai lg yg kena racun fd utk beli p3 huhu j/k

  31. CVT ?

    city have 5 auto
    vios have 4 auto

    P3-21a no have auto gearbox … haha

  32. 0-100

    p3 = 9.6
    inspira 1.8 manual = 10
    inspira 2.0 cvt = 10.5
    honda civic 2.0 = ?

  33. civic 2,0 fd auto= 9.35

  34. stuju dgn atr52, aku bkn aper, kritik adalah satu menda yg bgs coz klu kita xpoint out kelemahan, camne diaorang nak tahu n improvekan dia. Cume yg aku x berkenan, sampai maki hamun, caci, hina,kutuk n kuarkan kata2 cam designer bodohlah n etc, bg aku, xkena coz klu kete lain buat menda same, xda plak nak kutuk bergadang. So xadil.

    Mcm mr driven komen, aku ok jek walupun menda tuh nampak kelemahan, tp cume tersilap gunakan ayat jek, rasanya bukan fitting kot, tp finishing material tuh nampak kurang ckit. Tp sbb mr driven cukup detailing coz yg finishing kat bwh2 nih,jrg org komen, biasanye yg nampak keseluruhan, tp bgslah, atleast prtn bleh improve akan dtg. Tp menghilang plak dia nih.

    On topic, nak banding ngan upcoming forte, mgkin kena tggu 2013@2014 coz walupun ramai yg dh tau, saje nak ckp, hyundai kia satu co, dimana hyundai nih parents co. Forte yg sekarang, gunakan platform hyundai avante@elantra x20 kat malaysia, maksudnya platform lama yg 2@3 thn hyundai guna, br bg kat kia. Sbb tuh rega forte lebih murah n kdg2 equipment lebih, tp hyundai xrugi,coz kia untung, dia untung gak. Kia ceed guna platform hyundai i30.

    Xsilap aku, elantra md yg br nih,kuar thn lepas, paling cpt forte br kuar 2013@2014 pkai platform elantra md skrg. Cara hyundai n kia memanipulasi market utk generate duit,mmg terbaik. Sbb aper, biler masuk thn ke 3, elantra akan jd kete dh agak lama n kurang popular, so, kuarkan versi kia plak, nampak baru dr luar, so, sales boom, pas 3 thn forte kuar,hyundai kan kuar elantra baru plak, begitulah seterusnya. Good business plan kan, itu mcm diaorg mkn japan punya automaker. Nak alih perhatian, pastikan design direction dua2 berbeza walupun platform sama. Hire org2 hebat mcm peter schreyer yg mampu buat org lupe, forte n elantra adalah kete yg sama dalaman, luaran berbeza.

    Civic plak,yg latest 2012, hanya enjin 1.8 coz 2.0 k20a dh xlepas emisi luar.dgr2, hnda akan kuarkan all new enjin 1.6 utk civic, n ada kebarangkalian 1.6 turbo juga akan ade.

    Altis@corrolla baru, xpastilah, coz xda brite ngat.

    So,klu nak compare c segment jugak dlm thn nih, bleh compare ngan current cruze, current forte, current altis, new honda civic 2012, new ford focus 2012, current elantra md, current mazda 3, current nissan sylphy, n current lancer🙂. Utk vw golf, rasa xsesuai coz azlan othman sendiri ckp, walupun benchmark, tp xpernah p321a nk jadi contender jetta, p322a nk jd contender golf.

    Objektif p321a n p322a yg dibagitau adalah utk enter high volume b segment market(vios,yaris,city,jazz@fit,fiesta,polo n etc) coz itu market terbesar kat asia n asia tenggara, pada masa yg sama mencurik sedikit sales dlm c segment. Prtn tgh cube upmarket brand prtn dl, barulah mereka akan melangkah ke c segment versus c, b versus b, bile org bleh trime prtn pada rega yg lebih kurang sama dgn kete lain dipasaran malaysia n juga global. Sasaran awal asia tenggara dahulu, br asia, n jika berjaya, barulah dunia global i.allah.

    Bg aku,jln yg dipilih oleh dsz n team, dh betul, cume bg mereka freedom, krgkan masalah birokrasi, feed up more capital for rnd n future model, collaborate to reduce cost, sharing platform, sharing engine developments.

    Maaf tulis panjang ngat. Tetiba rasa nak tulis panjang. Nk tido dh,salam semua n gudnite.

    • betul tu. setuju. direction yg tepat. sy juga teringin tgk comparison dgn segmen C lain (termasuk Jetta walaupun akan kalah) sbb perlu buku minda rakyat ini kereta segmen C, lebih baik dari semua segmen C kecuali Jetta tp pada harga lebih murah dari jenama popular Jepun, Amerika segmen B

  35. salam,
    Saya ras P321 kena bandingkan dgn keta yg ader turbo, baru adil bukan keta biasa. dan kalau nak banding dgn civic & ALTIS cuba dulu dlm kabin, dlm civic xdgr bunyi enjin manakala dlm PE bunyi engine masih kedengaran, harap dlm p3 ni senyap juga. cuba tgk screen shot tu, bagi saya yg badan besar ni, tempat letak tangan kat pintu masih lagi sama paras dgn peha , rasa kurang selesa. apa2 pun ni pendapat saya , org kata belum cuba belum tahu, jadi tggu ajelah lepas dirasmikan. tq

    • civic klu potong keta lain dlm 70-80 km/h dgr jugak enjin mengaum..maksudnya sampai satu tahap x bole tahan gak sound insulation dia..tp klu utk city cruising, jln2 dlm bndr mmg senyap ar…sampai terasa cam ‘perit’ telinga..ala rasa mcm korang pegi tempat tinggi tu..yg bila korg telan air liur baru rasa lega tu..

      dr segi bunyi dr tayar pun senyap juga…bila langgar tampalan2 kat jalan, mcm bunyi tu diserap je…tu yg civic skrg la..yg fd2…

  36. Nak tanya… bukan ke CVT pun ada dlm Vios = VVTI dan jugak City =i VTEC?

    • malas aku nk jawap, tanya le dgn mr google…

    • CVT tu transmision la,vvti ngan i-vtec tu benda lain

    • Alamak…soalan camni pun ada lagi ke? Betul2 ignorance…

    • kesian die tau.. korang ni.. huhu. En. roz, CVT itu sejenis transmisi, VVTi / i-VTEC bagai tu sume valve control menchanism. it’s totally different.

      Vios dan City (baru) x pkai CVT, diorg pkai conventional auto transmission 4/5 speed. P321A pkai CVT dan enjin CFE Proton ade VVT. Canggih kan? hehe

  37. Knp tetiba pulak tak boleh nak banding dgn vios and city…….Proton buat kereta utk kepuasan semua yg tak mampu beli kereta luar yg mahal dan membebankan bagi yg kurang mampulah….kalau nak dibandingkan pada tahu 1985 satu kampung paling banyak pun tak sampai 10 biji kereta ada tp skrg kalau balik kampung anak2 bawa balik civic lah vios lah caldina pun ada….
    Tujuan proton dulu lebih kepada domestik market tp sekarang ni kena meet global market yg lagi ketat.So beruntunglah kalau kita beli kereta yg ada semua spec yg kita nak dgn harga murah dari city dan vios yg selalu dibanggakan….
    padahal spec dari honda dan toyota ni cukup makan jer utk malaysia market setakat uero 3 jer….tp P3 dah lebih dari itu ….near tu uero 5….
    Yang pasang kereta honda dan toyota tu org malaysia juga…..sama jer…tak caya masuk lah honda dan toyota line tgk sendiri bagaimana kereta ni di pasang menggunakan segala peralatan yg dah lama org jepun tak pakai….kilang baru tp facilities lama…
    Kliang proton di tg malim antara yg tercanggih….
    Orang sama jer ….org kita juga
    Cuma kualiti proton still harap vendor tak main kotor….supply Ng parts….
    Proton kena lebih fokus on parts kualiti from vendor…..
    Also Engine performance also…….lain-lain par dgn others OEM

  38. harap admin bleh usaha lebih for comparison:
    1- try google for leak specification untuk 2012 nyer civic, city, vios and bla bla..rasa nyer lagih fair arr kot….
    2-pastuh try buat calculation dari beli beraper…fc beraper…harga jual balik beraper…memang orang mesia nih ramai yang cukup makan jek…soo..calculation beyond the downpayment nih yang penting…
    3-Untuk komen fit n finish…hurm…kena tengok masa launch dulu…tapi expectation is higher because P3 produce in super high tech factory…civic vios is produce by machine recycle dari jepun…tgk maner bagus…
    4-maybe admin boleh ploporkan club kereta P3 nih peringkat global, daftar address for domain yang bagus P321a.com ker etc..sebelum dihijack oleh basher yang nak provide wrong info to global buyer..
    5-and admin as printing nyer orang..maybe bleh mintak official permission from proton to design P3 nyer T-shirt kot..tak dapat beli kete…beli baju pon jadi arr…maybe there is a hype for the car…

    that my 0.2ringgits….LOL

  39. memang tak boleh banding sebab segment lain. segment honda, toyota tu segment kete import. pakai nampak kelas, nampak kaya. bank pun kasi interest rendah.

    segment proton, segment org miskin. duit takat cukup cukup byr bulan bulan, tu pun ramai yg sangkut. sebab tu bank letak interest tinggi. pegawai bank pompuan tu konon senyum je masa sign loan agreement, tapi dalam hati …. “… brader ni takat mampu beli proton jer… hmmm.. not my taste..”. la ha bau la bank,

    • Bagi saya x kisah semua tu, Biarla saya pakai kereta tahun 90an pun, janji duit 24/7 ada. Nak balik kampung, shopping, berjalan2, dan lain2 lagi. Lagipun buat aper kalau beli mahal2 simpan rumah.
      Bagi saya, kereta nh keperluan, dan sememangnya kita perlu kereta nak bergerak ke mana-mana. Kalau gaji banyak tapi komitmen pun banyak mcm gaji, baik lagi gaji sederhana/sedikit dengan komitmen sikit/tiada langsung.

  40. Perasan tak BMW punya start/stop button pun tak ada lampu.

  41. suzuki kizashi dh kuar….pehhhh mantopppp

    berentapla ngan p3-21a

  42. bdway…td ada tgk kizashi kat blog lg satu tu..not my type la..depan mcm boring..blakang mcm…xtau nak kata..lain org lain minatnya..tp yg saya prasan,dashbord mcm p3 la..huhuuhuu..meter panel dia pon mcm xhebat mana..kizashi pon dah lama rasanya smenjak spyshot dulu2..skrg baru nak masuk msia,..

  43. p321a ada rear air cond blower tak?

    • Saya pon tertanya-tanya perkara ni. Jetta, 308, C4 ada rear air-cond vents. European C-segments. Proton kan nak ikut conti cars. Lagipun mmg sesuai utk negara2 panas cam Msia ni.

      • klu tngok kt video p3 tu,yg tunjuk seat blakang tu.bahagian tngah antara seat dpn tu.mcm ade je……

  44. btw , bagi sesiapa yg x tengok youngman l5 buat loop the loop, sila tengok di sini..

  45. Kita tunggu tuan tanah buat satu carta perbandingan model P321a dengan model C segment yang lain.

    Contoh C segment yang ada di Malaysia adalah Honda Civic, Toyota Altis, Nissan Sylphy untuk model ASEAN. Untuk model global, Kia Forte, Mazda 3, Chevy Cruze, Ford Focus, Peugeot 308. Fiat Bravo, Skoda Octavia, Citroen C4 juga adalah C Segment, tapi model ni amat jarang kita jumpa dalam Malaysia.

    My verdict, saya merasakan apa yang ditawarkan P321a adalah lebih baik daripada Honda Civic, Toyota Altis, NIssan Sylphy dan Chevy Cruze.

    Ford Focus dilihat menarik dengan feature Rain Sensors dan Auto Headlight. Cuma kurang dengan 2 airbags.

    Mazda 3, varian 2.0nya lengkap dengan Curtain dan Side Airbags, 5star NCAP. Varian 1.6 nya, boleh dikatakan hampir sama dengan P321a.

    Peugeot 308, well known French make. Tapi untuk kegunaan sebagai kereta keluarga di Malaysia, kena fikir banyak kali.

    Dari perbandingan yang dibuat nanti, anda akan sedar, betapa kereta ASEAN ni terlalu mahal jika dibandingkan dengan spesifikasi yang ditawarkan..

  46. penggunaan enjin IAFM+ bagi P3 nie memang satu yang sangat menghampakan…based on experience IAFM+ pada saga flx se…bunyi enjin sangat kuat..aku rasa kalau letak pada P3 even dengan gearbox CVT baru pun bunyi enjin akan sangat mengganggu…aku rasa lagi 1, untuk P3 nie, rpm akan lebih tinggi dari saga FLX SE cth kalau pada 100km/h- FLX SE dlm 2300 rpm je…aku sure kalau pada P3 yang body lebih berat tu akan lebih lagi mybe dlm 3000 rpm..yg pasti bunyi ngauman Campro IAFM+ tu akan tetap ada…or maybe dlm kelajuan biasa highway 110-140 km/h P3 nie akan mengaum kuat…

    pada pendapat aku la…y not untuk premium…bagi spec kaw kaw punye…enjin CFE 1.8 or 2.0 turbo…yg basic or m line kasi la 1.6 CFE turbo…sebab harga dah dekat dgn RM80k…dah la P3 premium takde leather seat….nampak sgt nak simpan untuk SE or FL nye….harga up lagi…entah2 RM80k ++++…..

  47. nak muntah plak aku baca byk sgt comment psl keter nie,…apa kata launching mari kita pegi tgk rame2….raba2 apa sepatutnya…bawak pembaris tgk gap….guna paip bomba testing air masuk ke tak (termasuklah testing 30 degrees slope) (neo fail tu)….bawak cawan arcopal testing pecah ke tak letak bawah empat2 tayar…testing couple ‘bercengkerama’ dlm keter (bleh beat alza ke tak)…iidle testing tido dlm keter aircon bukak – selepas 6 jam hidup lagi ke tak….testing simpan durian, depan bau ke tak….testing isi sepuluh org sekaligus (seludup indon/bangla)….testing lawan speed dgn skuad helang polis (untuk mengedar dadah kat felda)….testing mod bagi keter tinggi gedabak – untuk warga felda juga….testing keter lowered gila, semua hitam, asap rokok kepul2, ekzos besor gila (india kelang sukaaa)…

  48. Banyak sangat cadangan dan pendapat harga nak rendah enjin nak 2.0 turbo tapi tak beli jugak. Beli je inspira kalau dah nak 1.8 dan 2.0 mengada-gada betul la.

    katanya target tempahan Proton pada karnival Power Of 1 mengecawakan,

    Tanda2 awal ini mengesahkan sukar untuk proton comeback walaupun produk p321a ini nampak luaran bagus, ditambah dengan loan susah lepas sekarang ini.

    Saya rasa jual aje Lotus dan rebadge VW ini sahaja modul perniagaan paling selamat ….. Selesai dan tiada masalah kualiti. perception, tiada lagi cerita nak develop small big enjin .

  49. pada aku memang patut laa dye compare dgn vios atau city kerana mempunya kapasiti enjin kapasiti enjin yang lebih kurang sama, walaupun ada turbo prestasi enjin akan merosot lebih cepat berbanding enjin yang berkapasiti 2.0 macam civic forte 2.0 inspira dan lain lain yang sengakatan denganya.. lagi satu enjin CFE tidak terbukti lagi prestasinya mungkin ada penambahbaik dalam rekabentuk enjin ini

    • Kapasiti mmg sama tapi performance mmg berbeza.
      kalau mcm aper encik katakan, boleh ker encik bandingkan engin 1.3 fiat multiair dengan 1.3 dvvt myvi.

  50. 1.3 rx8 banding ngn 1.3 saga blm…budus…

  51. Hi,who interest to book a proton preve remember to join us at http://www.preveclub.com to grow together malaysia first proton preve club.need active poster as moderator..🙂

  52. Cuba banding power to weight ratio… p321a nie cam berat sgt. city, vios dan p321a TEBO hampir sama power to weight ratio. manakala p321a iafm paling rendah.

    P321A tebo power to weight ratio (hp:pounds)=0.0467
    VIOS power to weight ratio (HP:pounds)= 0.0466
    CITY power to weight ratio (hp:pounds)= 0.0469
    P321A iafm+ power to weight ratio (hp:pounds)=0.0372

    Kalau yg mampu pakai civic 1.8s mmg jimat minyak, power to weight ratio (hp:pounds)= 0.0512.

    Bagi p321a tebo mungkin la jimat sbb torque 205nm torque pada 2000rpm. tapi yang 1.6 iafm+ tu cuma 150nm pada 4000rpm nak bawak body yg berat. bunyinya cam kedarah minyak laaa….

  53. Saya baru je balik dari showroom. Proton Preve. Dgn harga rm72990 utk metelik dan spec yang ditawarkan mmg berbaloi utk dibeli.

    Pretasi

    Saya yakin, enjin CFE akan mberi kepuasan dalam pemanduan walaupun sy belum memandu ujinya. Ini kerana, saya pernah memandu uji Exora Bold. Enjin yang sama dimasuk ke badan yang lebih ringan bebannya dan 7 speed Pro tronik tentu lebih berkuasa dan menjimatkan bahan bakar.

    Tetapi sy sedikit kecewa dengan keluasan sebenar bila dibanding dengan civic. Sbb jika mengikut broser yang diberi keluasan Preve

    Keseluruhan Panjang 4543
    Lebar keseluruhan 1786
    Ketinggian keseluruhan 1524
    Jarak roda (mm) 2650
    Track depan & belakang (mm) 1542

    Manakala civic

    Panjang Keseluruhan (mm) 4540
    Lebar keseluruhan (mm) 1755
    Ketinggian keseluruhan (mm) 1435
    Jarak roda (mm) 2700
    Treads Muka (mm) 1,500
    Treads Belakang (mm) 1525

    mengikut yang tertulis Ini jelas menunjukkan Proton Preve lebih luas dan besar pada akal saya. Tetapi bila sy duduk didalam, mmg sedikit kecewa kerana tidak seperti sy harapkan.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s