funtasticko design

http://funtasticko.net

TERKINI : Kemungkinan tarikh pelancaran P3-21A & info-info tambahan lain

150 Komen

* UPDATE : Gambar sebelum ini terpaksa diturunkan atas sebab-sebab yang tak dapat dielakkan

Pengumuman dari Proton Holdings Berhad (Gambar sebelum ini terpaksa diturunkan)

TENTATIVE PRICE

WARNA P3-21A

USP (Unique Selling Point) P3-21A

Gambar di atas diemail oleh http://www.mybestcardealer.com/

Ini merupakan info terkini saya dapat dari http://cforum1.cari.com.my/viewthread.php?tid=2730465&extra=page%3D2 & http://www.mybestcardealer.com/ mengenai kemungkinan tarikh pelancaran P3-21A dengan sedikit info tambahan mengenainya. Saya pun tak pasti samada betulkah 6hb April ini sebagai tarikh pelancaran sebenar. Ini mungkin bergantung kepada perubahan saat-saat akhir. Jika saya ada info sebenar, saya akan update kemudian.🙂

150 thoughts on “TERKINI : Kemungkinan tarikh pelancaran P3-21A & info-info tambahan lain

  1. huh terbaik..
    p/s: saper la yg bocorkan nh kan..,

    • satu orang settle loan with proton SA, steal and scan

    • Depa xpandai tulis berhad ka??smpai jd berhard..haha..

      • Bukan setakat sekali typo, tapi DUA KALI!

      • tu nak tunjukkan yang proton skrg ni sgt sgt HARD. body mantap & kuat wooo..

      • salam…mcm mana lah kerja org corporate communication proton ni…spelling masih lagi jadi masalah…

        tolong lah proof read dulu

    • tapi letterhead x d.. jadi x pasti betul dak..

    • syok ayat yg dia kata “we might adding new minor feature on the car to customer”

      tak payahlah tunggu Najib setakat nak launch. bukan org minat sgt pun nak tengok Najib. bukan dia boleh tlg naikkan jualan P3-21A pun walaupun di kalangan peminat tegar dia sendiri. kalau nak jual baju i love najib buat penyokong tegar dia lainla kalau nak sgt tunggu Najib. just lancar je

      • Mmm… ada kesannya. Sbb Najib adalah prime minister:)

        cheers!

      • keep politics out of proton business….spoil the mood and interest of potential buyers of P321A….

        WAY TO GO PROTON……..keep doing this….maybe next two months …proton will collapse…..

        btw…i like new P321A…..

      • Mmm… bayangkan nanti pelancaran nie akan menjadi catatan sejarah. Mgkin xpe kalau bukan kerana kes DRB baru amik proton. Baru2 nie PM yg lancar passat CKD tu under DRB. Nie, bila proton kuar model baru yg pure punya kereta tempatan, pm x rasmikan. Satu, protn dari segi psyscologinya dah kalah n patuh tunduk dgn kuasa DRB bersama bayang2 VW. Dua, Tindakan membelakangkan PM memberi isyarat; ‘ kalau apa2 berlaku pada proton i x terlibat apa2 pun’. Tiga, proton perlukan support dari gov. mesti la org no. 1 m’sia – najib:) Empat; Dah menjadi tradisi model kereta buatan m’sia, yg dihasilkan 2, 3 tahun sekali mesti dilancarkan oleh pm dan penasihat proton tun M tu. Lain la kalau model2 facelift, sapa2 pun bleh launch:) Lima; bila ada org no. 1 yg launch kn, mean ada ar tambah nilai prestige model tu yg sememangnya ada pada model terbaik proton setakat nie. heehehehe.

        my 2 cent.

        cheers!

      • Stuju.knapa nk tgu PM rasmikan kete tu.dia tgh bz.buat apa nk kacau.tgk bmw,audi,ferrari,tata nano,toyota,honda dll..ada ke stp kali nk lancar kereta baru mereka panggl PM diorg ntk rasmikan kerete tu..

        Apa-apa pun selamat maju jaya ntk PROTON.

        Just my 2sen writing.
        Cheers.

  2. Berhard?? Proton Holdings Berhard??? Kah kah kah kah!!!… memalukan betul…

  3. erk…kalau launch tak pyh tunggu PM xleh ke? bisnes boleh terjejas kalau mcm ni…

    • kan ni kereta Malaysia, selama ni pun semua model baru Proton yg diorang buat sendiri PM la yg launch..ke bro nak ganti tolong launch kan, hahaha

      • rasa tak perlu kot sampai tahap terpaksa tangguh pelancaran sbb nak tunggu seorang PM. lainlah kalau najib mampu pengaruhi org yg mulanya tak nak beli kemudian excited jadi nak beli. takut jd sebaliknya pulak nanti

      • hehe..bukan apa bro campro, kalau benda ni boleh menjejaskan bisnes, sudah tentu ia bukan sesuatu perkara yg baik kpd proton.

    • Situasi mcm ni lah smp bila2 org akan anggap proton ni harapkan bantuan kerajaan shj dan x pandai bersaing..wlaupun faktanya x seprti tu tp pembawaan image seperti anak emas kerajaan. Mcm ibubapa yg sayangkan anak snggup berabis duit dan pasti anak menggagap ibu bapa mereka yg the best dan apa juga perkara mesti kna ade parent..ape bezanya proton?
      Kadang2 hamba kesian supporter proton penat explain kt internet proton ni bukan lagi spt dulu yg dpt keistimewaan kerajaan ..tp top management lebih mementingkan link politik utk jaga periuk ns masing2. Jd akhirnya yg menjadi mangsa adalah proton lagi2 dr group yg anti p1 mahupun pemerintah.
      I am no surprise if proton still the same like 25 years in 2020 if like this. Sometime if we break the rule is good….but it seems still a waste for proton..

  4. ‘ We kindly seek for your patients ” – patience kot
    siapa tau berapa target jualan p3 masa power of1 hari tu?

    • ada org nk mula pakai keta baru masa balik kampung raya…ada org dah mmg nak pakai keta, dah taknak pakai keta lama, ada org yang dah jual keta lama..takkan hari2 pakai motor dah la tempat keje jauh dr tempat tinggal.ada orang…ada yg dah tak bole tahan nak pakai p3 sampai tak lena tido…ada org…ada org..huhu mcm2 la

  5. drb hicom, ni salah satu problem proton, english tunggang langgang. QC please. kalau susah sgt, semua pakai BM jer, janji takde salah. tu penting, org nak tgk quality, meticulousness. kalau semua nyer terlepas pandang, macam mane org nak yakin kereta korang takde skru yg tertinggal pasang?!

    satu lagi tabiat proton, semua benda nak kena PM rasmi. PM kan tgh sibuk nak election, tak payah laa tunggu dia. macam lah PM nak bagi subsidi kete p3 sampai half price ( alang alang dah jemput PM, make sure bagi subsidi, kalau tak, aku pangkah parti mata satu ). kalau semua nak jemput org politik, susah lah nak berniaga macam ni. kalau setakat nak media coverage, baik jemput big mama dia. lagi besar coverage, bukan takat media arus perdana, for sure dpt coverage kat blog blog dan paper parti politik jugak.

    haprak. nak berniaga ke nak main politik ni?

    • dari bagi subsidi elok mintak dia bagi kereta proton potong lagi 50%-75% cukai… subsidi untuk benda2 kegunaan harian je macam minyak, gula, gas dll… sy sebenarnya lebih suka p3 ni launch kat Geneva baru ni, baru la global car…

    • Guna otak la sikit.. jangan letak kat kepala lutut..

      Time election la nak minta macam-macam, semua akan dipenuhi punya..

      mana tahu PM akan umum apa-apa benda yang baik untuk industri automotif.. contohnya akan kurangkan lagi cukai untuk keta elektrik ke..

      kalau Perutdua sanggup tunggu orang ke-2 terpenting dlm msia. TPM.. so biar jela Proton tunggu PM.. nama pun kereta nasional..

      Sementara tunggu launching date tu, promosi Proton perlu la diteruskan.. jarang nampak iklan dalam TV… biar momentum pelancaran tu tak merundum..

      • tade ape lg yg nk kurang da bro.. kerajaan lagi sibuk utk kira2 pilihan raya nt lg byk nk pakai duit.. sepatutnya Dr Mahathir ja da cukup utk launch kereta ni.. semua harapkn pm ja nk namakn kereta ni proton 1 malaysia jgk ker? haha! senang2 suh bik mama jer launch die pn ad kuasa jgk kn hihihi

  6. biasanya harga kete kalau di hatchback ada beza tak harga dia, target nk tackle P3-22A la.. sedih Ooo… P3 21A loan x lepas, kena menabung dulu kumpul down payment besar sikit,

  7. Salam,
    Off Topic
    Maaf klau saya terlepas pandang komen2 tuan2 yg lepas,On the way balik dari Sepang tadi,terserempak dgn 2 biji exora color kunig dgn treadplat yg PROTON selalu pakai untuk testing.laju di Fastlane,sayangnya saya driving+hujan..Muskilnya PROTON tgh test apa pulak ni??

    • Yaa… sy pun nampak 2 exora kuning tu masa otw balik ke melaka thari smlm. Nampak di area nilai.

      • Sama la kita… Nampak exora kuning dengan trade plate… Warna kuning solid… xder plak nampak tape2 hitam… tengah test apa tak tau la… 2 biji… memang laju diorang bawak x sempat nak snap… ada sesiapa kat sini tau…

      • saya pun nampak kemarin. Area jalan depan MSU..

      • Tak penting. Bold pun dah launch. Mungkin nak rectify unpredictable issue current cfe. Another FL not new will be a boring thing to happen.

    • aku pon nmpk gak masa isi minyak siap tanyer lgi,diaorang kate nk dptkn mileage dulu pastu baru nk wat crash test

  8. aku tak pecayelah surat tu. tak real lansung.

    • memang tak real…. takde kesan lipat, takde letterhead dan takde nama…
      tapi mungkin org tu taip semula untuk mengelakkan identiti pemberi maklumat sebab mungkin ada nama & alamat dalam surat yang ori. ala, dah tunggu bertahun kan. takkan lagi 2 minggu tak sanggup tunggu plak…
      takut jadi mcm lagu MLTR plak.. 25 minutes too late.. proton le yang rugi.

    • Yup, aku pun tak caya surat tu. Nampak sgt dibuat2. Pertama sbb tak nampak header dan footer.
      Kedua, apesal ambil senget?. Nak hide something? Atau sengaja tak mau tunjuk header footer yg mmg takda?.
      Ketiga, font dlm surat tu tak menampakkan surat formal. Dah kurang org pakai font times new roman dlm surat rasmi, mostly dah pakai mcm cabilari.
      Keempat sbb byk sgt typo error. Besa klu ada surat pekeliling, mesti bos2 semak. Nie mcm nampak sgt mcm sa yg buat.

      Heh, nie cuma pendapat peribadi hasil forensik keatas surat nie. Hihi. Papepun aku rasa apa yg nak disampaikn dlm surat tu betul.
      Cheers!

    • sebab tula berhard kot. simple kot berhad, susah nk typo, n takkan xtau berhad klu btol2 pro.

      klu die tulis proton holding berhad, mmg proton cari sampai lubang cacing investigate. tp sebab berhard, no point.

      Perlu ke proton risaukan psal launching date, pasal x penah pon announce officially psal launching date. so tak pernah delay pon, coz xde apa yg dijanjikan. antara proton ngn customer i mean. within internal not customer business kot.

      susah sgt, bia aku la rasmi. hahaha..

  9. sellinng point, CFE, 78k , for the price its gonna be COLD

  10. mr awak, 78k cfe tuh kat sabah n sarawak, semenanjung 75k. Ini tentatif, bukan rega sebenar. Tp aku rasa, yg cfe, mmg rega same jek kot, dlm 75k, yg kurang adalah model exacutive, 62k manual, 65k cvt. Tp klu kata nujum pak belalang aku, premium cfe 72999🙂.

  11. cfe modek if with safety feature minus accesories ,, manual gb might be at lower price.

  12. minor upgrade. leather seat ke untuk premium spec ataupun chrome lining antara 2 tail lamp

  13. aku harap proton dapat membenarkan pelanggan buat customize model sebelum mereka beli. Contohnya pelanggan nak leather seat, proton harus. Tambah duit tak kisah asalkan ada kualiti, orang akan beli. Orang lain beli Honda, Toyota dan sebagainya bukan pasal jenama tetapi kualiti. Kualiti tu yang membawa jenama ke hadapan. Jadi, kualiiti tu penting sebab tu orang tak kisah beli vios J sekali pun. ^_^

    • ala leather seat boleh beli kt luar je…belambak ada..dlm 1k ke 2k je pe dehal kan ke hang tetap nk loan naik sbb leather seat n lain2 aksesori

      • bro..kne ingt…utk premium ade side airbag kat seat…tkut kalu boh leather nnt void or mulfuntion la airbag tu…

    • Ramai staff tempat aku beli vios sebab BRAND TOYOTA jer…even type J tak bukan berbaloi pun beli VIOS tapi J ni…….kualiti biasa jer…kalau beli saga 1.6 flx pun lebih kurang sama kualiti dengan vios J ni…ada yang menyesal tapi yang penting JENAMA dari luar….apa macam…..

      • setuju tp ada kebenaran jugak brand toyota ni.. pak mertua saya dah pakai corolla 1995 sampai skrg.. fitting dah agak barai.. tp bwk masih sedap.. engine masih ok..long distance tak penat.. so itu yg org sentiasa ingat..

    • t dgn h sama je bro..
      kalo kate kualiti nape ada je prob kat kete diorg..huhu

  14. senang ckpla.aku dh xde hati nk beli kete ni,tggu punye tggu.mmg plan nk bli b4 raye.lg pun senang aku nk travel mlk-putrajaya.skrg ni aku naik bas jek ulang alik.awat lmbat sgt?Ari tu mase aku g Power Of 1 tu,mmg sah dorg tggu PM.Lg satu 65k bg aku mahal lg,tu blom masuk intrest la,minyk lagi..dengan gaji lbih kurang 2k kete ape yg berbaloi utk dimiliki?tolong sesape kt sini beri idea,sblm aku beralih ke jenama Perutdua…sekian

    • persona h-line..dah gempak dah..

      • tp aku nk tanya SA proton,dorg ckp persona M&H line dh ditamatkan production..yg tggl persona base line jek..

      • kumpul down payment banyak2… jadi murah la dari 65K…
        bandingkan la spek dengan produa yang nak beli dengan spek ini… klu ok ambil produa… klu tak ok, tunggu ja la… at least, down payment boleh kumpul lagi sebulan… ingat, mesti akan ada hikmah… i gaji tak lew besar mana.. teringin gak nak pakai kereta yang selesa macam model nie, tapi bank tak lepas… i ikhtiar jugak, kumpul sikit dari 2 tahun lepas.. alhamdulillah, klu bayar down payment nie, lepas la bulan2 serendah bulanan saga flx… perancangan tur penting… dan bila fikir, i nak tunggu lagi 1 tahun… nak tengok feed back 1st user macam mana… klu ok, i nak angkut… klu tak sure akan kuar Facelift… repair mana tak kena… puas hati angkut la…

    • kalau dah gaji RM2k, tak perlu lah nak susahkan hati/koyakkan poket beli kereta P3-21A ni bro. Beli kereta ikut kemampuan kewangan kita je lah. Macam saya ni pun, gaji lebih kurang RM2k jugak mcm bro. Jadi saya pilih SAGA FLX 1.3

      Kereta dapat, jimat pun dapat. Kalau nak target kereta RM65k ke atas…….. makan pasir la jawabnya. Bersederhana asalkan ada kereta daripada tiada lansung

      • Betul, tepuk poket sendiri dan nilai kemampuan diri. Maaf, bukan nak merendah2kan kemampuan sesapa, tp tak salah kita bermula dgn basic car dulu, Saga FLX pun dah ok, officemate aku baru angkat plate WWG, gaji dia sekitar 2k jugak. Yg penting bulan2 kita mampu bayar dan ada sen utk menyimpan, insyaallah satu hari nnti kot2 ada rezeki lebih tambah pendapatan boleh pakai kenderaan lebih canggih..
        PS= Member aku cina keje senior staff DiGi 8 tahun pakai Wira lama, baru2 ni je tukar SUV jepon baru.

    • saga flx sudah..

      ibu mertuaku yg seorg doktor pn pakai wira jek.

    • sebenarnya, kalau komitmen kite tinggi walaupun gaji besar, mmg akan rasa bebannya..

    • masih ada lagi stok bro…cepat2..huhu

    • kumpul down payment banyak2… jadi murah la dari 65K…
      bandingkan la spek dengan produa yang nak beli dengan spek ini… klu ok ambil produa… klu tak ok, tunggu ja la… at least, down payment boleh kumpul lagi sebulan… ingat, mesti akan ada hikmah… i gaji tak lew besar mana.. teringin gak nak pakai kereta yang selesa macam model nie, tapi bank tak lepas… i ikhtiar jugak, kumpul sikit dari 2 tahun lepas.. alhamdulillah, klu bayar down payment nie, lepas la bulan2 serendah bulanan saga flx… perancangan tur penting… dan bila fikir, i nak tunggu lagi 1 tahun… nak tengok feed back 1st user macam mana… klu ok, i nak angkut… klu tak sure akan kuar Facelift… repair mana tak kena… puas hati angkut la…

      • betul2… saya pun dah start balik kumpul bayar muke. Bukan aper, bak bulan rendah. Saya baru nh baru jer ambil waja. Muke 15K bulan2 RM343 jer selama 5 tahun. Banyak jugak org kata, kenapa x amik kereta baru sedangkan muka tinggi. jawapan mudah saya, ” nak bayar bulan2 rendah. Lagipun x pening nak tunggu 5 tahun jer..

    • SAGA FLX 1.6 SE terbaik! cun melecun bro

    • perodua lagi haram.
      mentang2 myvi laku, makin kuar baru, makin naik harga.
      keta tin milo, bontot katak, itulah myvi.

      keta jepun and conti jugak yg the best.

  15. haha..

    funny letter.. who actually are that ‘we’ ?

  16. gaji 2k angkat saga flx 1.3 sudey.. bile nk kluar ni aku mmg tgh nak cari kete ni hmmm..

  17. aku rasa tuh surat layang tu pasal abis koyak grammar ngan ejaan dalam tiap baris ayat dia…ada gak cam gaya apek yang tulis. Dah la takde letterhead sebagai bukti

  18. Mengapa Yes 4G Wifi sebagai standard accessories untuk P321A nie…berapa kerat jer orang yg nak berinternet sambil memandu nie?
    Berapa agaknya harga boleh kurang tanpa YES nie? Bulan2 berapa pulak nak kena bayar nie? Setakat ini aku punya Celcom pun kira dah okay dah kalau aku nak berinternet (main FB) masa aku singgah kat mana2 dalam perjalanan aku….
    Kalau aku xmau YES nie boleh tak?

  19. Pihak proton sendiri memberitahu pihak kami bahawa Proton Tuah akan dilancarkan pada 6hb April 2012. Diharapkan tiada sebarang tangguhan berikutan jadual PM yang terlalu sibuk.

    • Proses pelancaran p3 yg makan masa mgkin x smpai sejam dan PM mgkin dh blah selepas 30 minit of launching event..Tidak kah ridiculous bole delay sehingga 3 minggu just to slot in 30 minutes in his timetable ..no more word to say.. We love u PM.

      • takyah la nak bengang2… adat la tu. dari zaman Tun M lagi semua pelancaran PM yang buat. kalau sesapa pun jadi PM dia mesti nak involve dalam launch ni. proton kan projek ‘nasional’.. apa2 projek nasional mmg x boleh dipisahkan dari politik.

      • memang dah adat pm rasmi semua kereta proton, tapi ni zaman moden, adat yg merugikan perlu ditinggalkan.

        kalau dah ready, proton should just lauch it. panggil je siti norhaliza ke, nora danish ke, arumugam ke, ustaz azhar idrus ke..as long as proton can sell as soon as possible, as much as possible.

        launching proton will not give good credit to the PM. in fact, touch wood if the car have problems, then it will tarnish the image of the PM. proton should just sell the car, and if the car successful in the market, then only proton should organize technology exhibition, and can invite PM so he can proudly proclaim “.. ini semua atas usaha kerajaan barisan nasional..”. Or when p3 win some award, then get the PM to hand the award in grand event ceremony. That will give more credit to PM rather than launching something yet proven in sale or quality.

        malaysian are tired of politics. malaysian automotive industries and its policies are being perceived as a failure, and its all because of politics. with proton giving excuse to delay the lauch of p3 just because of PM, it will proven the perception right (which ofcoz true anyway..).

        pity to SA, loan officer, vendors who are waiting for the opportunity to make more sales. if proton claim p3 is the best and cheapest in its class, pity to potential owner for their right to enjoy the benefits that proton claimed it can offer. this is about economic activities and the life hood of those who depends on it. and just because of one person who can not spare 1 hour to ceremonially launch it, its all come to stagnant.

      • Jemput la Agong lancarkan… macam time Persona dulu…..klau korang ingat, Proton Persona, Agong yg lancarkan pada 2007.

  20. If you read carefully in the “letter” is says “Proton Holding Berhard” repeatedly.
    B.E.R.H.A.R.D.

    how can an official letter got error like this?

    I think this is a fake. Should include the letter head and such if not fake.

  21. Latest news (minor features added on):
    Proton will replaced the tiger face in the logo with rosmah mansur face with big hair.
    This is the reason why Proton failed to launch p321a.
    Proton Permata, the name for the car.

  22. Ini sudah biasa sebab letter tu bukan untuk syarikat lain2 ataupun untuk public view so biasalah kalau x cukup formal. Syarikat saya pun begini, PR untuk public best formal sial, untuk anak syarikat sendiri macam anak murid punya standard! fuuuh

  23. lancer ex dan gt di langkawi 68k-73k sahaja,,,
    proton dan kerajaan kaki penipun…

    • kita kena sedarkan org ramai akan perkara ini.
      kata nk bangun kereta untuk rakyat.
      tapi jual mahal gila.

      lepas tu proton ni bukan untuk rakyat.
      untuk org yg duduk kat atas proton.
      kualiti tak seberapa. sekejap tukar owner tu, sekejap tukar owner ni.
      production diroang bukan peduli apa pun.
      yg penting masyuk poket diorang.
      yg dok bayar loan, pakai keta tadak kualiti, rakyat!

      saya terkejut apabila mendapati proton persona yg dibeli rakan mempunyai masalah pada lock, dan getah pintu.
      first day pakai, pintu kereta tak boleh tutup rapat.
      bila pergi SC, SC buat sekadar bagi boleh, tapi tidak memuaskan hati pembeli. ini bukan cerita kosong, ini saya dengar luahan sendiri.
      kesian kawan saya.
      exora pun ada masalah.
      eloklah campromania buat satu link yg mengumpulkan maklumat masalah kenderaan proton beserta bukti supaya ia benar2 berlaku.

      SC proton memang mengecewakan. mungkin di sesetengah SC sahaja yang dikatakan 5 star, tapi di tempat lain, sgt sedih.

      terpulang.

      • ada ker SC proton yg 5 star?

      • bab masalah, aku dh bg pendapat aku kat atas n aku stuju bab sc nih.

        Tp bab rega kete, xsilap,akupunya dah lama duk komen dlm blog nih, xkan xbaca post cukai aritu? Klu nak slhkan, slhkan kerajaan pasal rega tuh coz cukai kerajaan yg buh. Kete prtn dh sama cukai ngan kete asean lain coz dh masuk afta sejak 2009. Bkn slh prtn rega kete prtn tinggi, slhkan kerajaan.

        Dh nama cukai je pun dah 85% utk kete local(prtn,perodua, naza, inokom) n ckd asean(toyota, honda,ford n etc), dh prtn nak buat camne. Xkan nk slhkan diaorg.

        So, harap psl cukai sume pembaca fd clear. Jgnlah dgr ngat citer2 perkabarangan dr langit tuh. Tp mmg stuju klu kerajaan kurangkan cukai mgkin ke 30% bg sume kenderaan, tp bkn serta merta, mgkin 5% setiap tahun sampai trn 30% coz klu turun mengejut, rega 2nd hand n resale value akan suffer

      • bukan ke ada thread utk keta persona elegance dlm fd?
        rasanya bole je tuan tanah klu nk buka yg khas utk fl/flx ke, p3 , exora bold ke nanti..

      • Betul..persona housmet teman pakai seminggu je getah pintu dh tercabut..hehe.kancil teman dh 8 thn,getah pintu steady je.

    • cherry QQ 15 ribu ja dkt langkawi.. sini 45 ribu .. malaysia boleh!!!

  24. hahaahha… so that means proton just admitted that the letter truly theirs, Proton Holdings Berhard!

  25. erm..Pelancaran ditangguhkan gara2 menunggu jadual PM. Agaknya kalau tiada acara power of 1 minggu lepas, maka masing2 tertunggu2 akan kereta ini.

    Tapi bagi yg kecewa kerana penangguhan ini, think, this is just an ordinary car like others. nothing special about it until delay it launching.

  26. Mengapa P321A tak ada keyless entry dan start?

    • kalau org kata ko ni bengap, marah tak?
      tanya jer…jgn marah.

      • apasal lak bengap..ader ker? xder sebutun pun dalam unique selling point tu…atau proton tak anggap itu unique…..
        tanyq jer jangan marah

  27. selamat dtg ke blog fd. Utk cukai,sila rujuk post sblm nih utk maklumat yg sahih. Jgn cepat melatah. Xda menipu. Tp cukai mmg tunggi, itu sahaja. Menipu tuh lain. Letak cukai tinggi another thing.

    Mmg ada sc yg bgs, tp ada sc yg hampeh. Mmg xdinafikan, bkn prtn ajek, sume kete ada masalah. Tp cume segelintir sc, ada yg hampeh cara mereka menangani masalah tersebut.

    Aku rasa, bukan senaraikan kenderaan masalah coz klu ada masalah, anto branch sc, sume masuk komputer kat hq utk counter back masalah. Tp elok kumpulkan nama sc yg hampeh sebagai rujukan n forwardkan ke prtn supaya pantau@tutup jek sc yg bermasalah.

    Klu kata masalah kete, vw pun byk masalah. Atas nasib dpt elok ke x. Ada yg elok, ada yg problem. Tp yg penting, kadar yg prob tuh sentiasa berkurangan dr tahun ke tahun.
    Yg ada masalah lg bhagian pdi n qc masa pemasangan. Ada yg diselesaikan masa pdi sblm ke tgn customer, ada sc yg pdi sambil lewa, ada pusat jualan xhantar langsung pdi.

    Satu lg, prtn n eon, xsekepala bab pdi n technician mahupun jadual servis. Ada authorised sc, lg ngarut jadual servis dia. Ini yg sepatutnya dipantau n distandardkan. Yg xperform,terminate kontrak@warning n sentiasa wat pantauan mengejut ke sc n tanya feedback customer instantly masa melawat sc.

  28. Terus terangla aku ckp.tiap2 pagi sure aku akan buka blog FD ni semata nk ikut perkembangna P321A ni.mmg tggu n minat sgt kt proton.dulu aku slalu gak duk kutuk perutdua..tp skrg dh kene btg idung sendiri,time skrg nk bli kete sume mahal2.bile tgk blik yg mampu aku byar myvi Se or alza or saga flx jek.Klu P321A murah,of coz la aku tggu kete ni,mslhnye 65K utk base line teramat mahal..Teramat kecewa la.That’s y perutdua still no 1.Coz dorg dh nmpak marketing kt Malysia ni yg mana org akan crik kete yg murah,penggunaan minyk yg efisen.Contoh eh.klu kate kan klu sorg budak ni baru dpt keje kerajaaan post kerani jek..so bile die nk bli kete pilihan die ade 3..viva,saga flx base line or keta second jek..myvi pon dh mahal..aku tau la keje gov gaji bukan besar mane pon…tp apepon kene bersyukur la..bukan aku ckp aku xbersyukur…cume aku nk tekan kan kt sini..kt Mesia ni kete sume mahal2 n xbyk pilihan..Sekian

    • pegi la beli perodua kalu x mampu beli p321A..x payah pom betol x????..keta nie di buat bukan untuk golongan gaji sedikit…hehehe

  29. shah, yg 65k tuh executive line@m-line,bkn baseline. Tgklah apa plak yg di tawarkan pada rega 65k tuh. Myvi se tuh kete kompak. Knp xbanding ngan flx se? Myvi se 53k manual. Flx se 50k, kete sedan, full leather, cvt. Lg murah.

    Alza sr xsilap 56k manual, kosong, xda aper langsung dr segi safety. yg dpt sportrim,itupun akan ditukar oleh owner kbiasaannya. Alza full spec manual pun,masih kalah dr segi gadjet dgn executiveline p321a. Rega dh hampir sama. Alza walupun 7 seat, tp praktikalnya hanya 5 seat jek. Dimension lebar kete b segment ajek. P3 plak dimension segmen c. Mcm2 lebih dr alza, tp rega hampir sama. Xkan nak kata alza murah dr p3? Myvi xkan banding ngan p3? Bandinglah ngan flx se atleast. Mmg segi nvh, myvi bgs ckit. Tp yg lain,xjauhpun beza ngan myvi. Fcpun dh hampir sama, power dh lg power dr myvi auto, full leather, safety kit sama jek cam myvi se, ada boot luas. Myvi menang kut nvh ajek, tp tgk rega, mahal dr flx.

    Klu p3 nak jual rega 50k, prtn rugilah jual rendah pada cost pembuatn+cukai.

    Alza n myvi xpkai hpf. So,renung2kan lah.

    • en mat: klu 2 mcm sy tggu la model P321A nie..klu 65k utk m line,maknenya ade base line ke?takat ni x deicide lg nk bli kete ape..bru plan.Insyaallah b4 raya,,thanks for the info..

      • shah, klu ikut rumors aku dpt, baseline asalnye mmg ader, tp dgn 2 airbags, pkai steel rim,tp bcm tetap ader. Abs, ebd xda. Tp still full disc brake depan blakg. Tp seat fabric biasa,bkn water repellant.Rega mmg rendah ckit. Tp xtauler jd lancar@x,ataupun lambat ckit cam exora baseline. Tp spec baseline mmg ok bg baseline banding baseline yg prtn pernah offer@perodua offer. Mgkin murh ckit jek dr persona h-line. Yelar, nk murah sgt,kete nih c segment. Klu nk murah lg, amik flx se@flx, bg aku better dr persona dr segi safety, cume bab nvh, comfort, interior,lebih ok persona.
        Tp klu aku,aku amik flx executive@se coz bg aku safety come first, walupun budget ciput. Tp klu ada budget,amik p3 coz lg safelah.

        Off topic, bile terang hal cukai sbenar kat atas, ade jek thumbdown. Org malaysia nih, mmg suke menda yg auta dr fakta agaknye. He…he…thumbdown jelah labu, asalkan perjuangkan yg benar,xkisahler🙂.

      • Pendapat sy, better amik proton dari p2.sebb ride and handling dia memang best. Kalo x caye, nnt pegila test drive

      • baseline mgkin akan ade tp lmbat sket. ia akan dilancarkn utk mgantikan Persona yg dah nak tamat tempoh hayat pasaran.

      • kalu x mampu wat cara x mampu bro…

  30. off topic…ford focus baru untuk pasaran ASEAN sudah dilancarkan di Bangkok International Motorshow..spec lebih baik dari model P3 kecuali kuasa enjinnya.

  31. Kenape Proton tak buat redesign macam nie? Grille depan simple tapi sporty dan reflector lampu belakang sikit…
    http://tinypic.com/r/35hmgzl/5

    Amacam, OK tak redesign tue? Komen jgn tak komen he he he

    Agaknya lepas nie, kedai ahbeng akan jual aftermaket front grill simple chrome dan sticker-reflector lampu belakang….

  32. aku dh nmpk p3 warna elegence brown,dari jauh nmpk mcm flx tapi besau skit,,,,,lawau baaaaai

  33. myvi klu pakai spring pendek sporty pun masih ada lantun2 lagi, klu laju lg terasa, beza dgn saga blm ok je, ride lg bagus la, jalan jauh pun lebih selesa..nak modify myvi mahal2 pun tak berbaloi klu nak bndg dgn saga sbb makin jauh jarak kos modification yg dibuat dgn saga yg tak perlu modify pun dah ok..bagi aku la.

  34. Produk Kebanggan Malaysia, mesti PM nk join launchkan..😄

  35. klu ikut nujum pak belalang aku, p3 nih klu jual kat thailand, rega sama ngan honda city range coz rasanya itu target dia.

  36. ramainya tukang sembang dari proton.. tapi hasil tarak… haha…

  37. noob PM, waste our time and waste proton time

  38. come on guys. if you don’t like the person , at least respect la his position as PM. just my two cents🙂

  39. dalam column performance tu…apa yg dimaksudkan dengan ‘pay as you go’ tu…

  40. Whatever the reason for the delay..it’s just getting delay. Proton please!.. don’t repeat another mistake.

  41. Sadly still no EPS for proton……a lot of proton supporters may argue that there is no real advantage of having EPS, but the fact is the immediate benefits of EPS are clear cut fuel economy and more useable power. A properly tuned EPS is as good as (if not better) hydraulic PS in feel. It is the way to go right now…..look around you, almost all major car company’s new models are installed with EPS. again, proton is falling behind……i suspect proton is developing it but not production ready yet.

  42. Another thing about this campro CFE……disappointingly it is still using timing belt.

    • Ford fiesta is using timing belt as well, yet it is the best selling car in UK. What’s wrong with timing belt anyway?

    • bro, kenapa amik kesah ngn benda kecik cmni.
      timing belt serve the purpose x?
      pakai timing chain kete boleh pegi lg pantas ke?

      cuba bayangkn:
      “weh, buat pe ko nk pakai jam rolex submariner yg rege puloh riban tu, masa pn blum tentu accurate cm jam power ranger pasar mlm anak aku tu?”

    • bro mivec101, enjin 1.0 ford terkini pun pakai timing belt & cast iron block… jepun je yang suka chain ni, fungsi dia tetap sama… enjin vw pun pkai belt, so apa masalahnya, ke terkagum dengan chain tu?

      • bg aku org yg komplen psl timing belt ni bkn psl teknologinya..tapi more on kos mentenen..tiap2 80k km ko terpaksa belanja extra rm300!

      • chain pun kena ganti juga bila smpai masa dia, lagi 1 chain ni bila kereta dah berumur sikit memang bising la bunyi dia…

      • tapi proton dh upgarade die punye timing belt,,,dia kate leh pegi sampai 160000 km baru tuka

      • The problem with timing belt is you need to change at a regular interval and that will add to extra cost each time. Cost could be variable from workshop to workshop….it could even exceed 1k each time. Also a lot of workshop for whatever reason will recommend an interval that is much shorter than the service book recommendation. If an incompetent mechanic changes the belt, then a few things may happen: belt timings could be wrongly adjusted resulting in pingging noise, even damage to the engine. Also if belt is not installed properly, it could prematurely snap causing many thousands of repair (both these happen to me). the less frequent an engine is open up for belt change, the less thing will go wrong with the engine. almost all japanese and korean engines are using maintenance free with auto adjustment timing chains. but a lot of continental cars are still using belts….it is up to personal choice…..for me no more belt.

  43. BREAKING NEWS! Nama PROTON P3-21A ni adalah Preve… Check this out!
    http://blogger2u.com/28/03/2012/protons-p3-21a-now-is-known-with-a-real-name-proton-preve/

  44. http://www.arenakereta.com/28/03/2012/model-baharu-proton-diberi-nama-proton-preve/

    source:
    http://appshopper.com/lifestyle/proton-preve

    URL belongs to Proton:
    allaboutexora.com, proton.com, protonaftersales.com, protoninspira.com, “protonpreve.com”, protontransporter.com, protonupgrade.com, protonvip.com, smartguysgetit.com

  45. emm.. baru 6jam dh kena delete…preve ..preve…

  46. makin hari makin lama i rasa website ini amatla melucukan…
    post, lepas itu buang…always…adoi…then shouldnt have post in the first place..

    or is it u guys purposely join hands with proton to do marketing?😛

    • bukan macam tu la, agensi mintak tolong turunkan dulu, diorang call & email tadi… sebab tu sy remove buat sementara… sy takde kaitan dengan marketing proton, iklan pun tak dapat2 lagi, post pasal tu just nak readers ada new/latest info & supaya tak boring kalau takde cerita baru..

      tapi yang peliknya bila masuk blog ni je terus jadi isu hangat/panas, dah banyak kali kena macam ni, kadang2 tension gak sebab ni blog personal sy, lepas ni kena la respect hak tuan rumah juga..🙂

      • yeah la bro. kasihan u juga🙂

        but agency memang too pandai..ni dah spread dah pun. too late🙂

        anyways thanks for sharing.

    • Dok rok cetong, dh x bebas skrg funtasticko, identiti dh hilang lah kalau mcm ni

  47. la lepas lak aku nk tgk apakebendanya yg dh post td?

  48. ape lah agency ni… blog FD & AK derang tegur… tapi org diorg yg upload apps tu takde plak remove apps tu… link dlm apps tu pun kalu check mmg kepunyaan proton…

    bukan salah FD or AK.. siapa2 yg rajin tiap2 pagi masuk google image pastu taip proton preve… sure akan nampak… dlm dunia teknologi ni… susah nak sorok2 dah..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s