funtasticko design

http://funtasticko.net

Nama rasmi Proton P3-21A adalah PREVE

189 Komen

KLIK UNTUK BESARKAN IMEJ


Terjawablah sudah segala persoalan mengenai nama model yang selama ini dikenali sebagai P3-21A atau terlebih dahulu popular dengan panggilan Persona R. Nama rasminya ialah Proton PREVE, yang bermaksud to prove / proof dalam Bahasa Inggeris. Dengan taglinenya Drive it to belive it, ia pastinya membawa satu dimensi baharu untuk model Proton. Kita nantikan pelancaran rasminya yang dijangka pada awal atau minggu kedua bulan hadapan.

* Dah hampir-hampir sama dengan KIA Forte juga namanya, hehehe…  :)

sumber : www.arenakereta.com & http://appshopper.com/lifestyle/proton-preve

About these ads

189 thoughts on “Nama rasmi Proton P3-21A adalah PREVE

    • x sabar nak ambil kereta. cpt2 la launch. sapa2 yg dah book agak2 leh dpt cepat x

      • bila la nak launch ni…? stakat launch kete xpayah la tggu PM…bagi kimi raikonen je launch…jadikan dia duta proton ke…takut2 sebab PM lmbat launch ramai potential customer lari…(lgpun kalo najib launch tak cool la)

      • banyk duit ko nak tempah kimi raikonen…hormat ketua negara…kasi rasmi…free je….cma jaga protokol…pengeluar kereta lain pun suruh PM launch baru-baru ni….sah x baca newspaper…lol

      • Lawak la ko bro…panggil Kimi Raikonnen tuu…
        Keluar air mata aku gelak…baik suruh Alex Yoong je..hehe

  1. smart jugak

  2. side profile yg plg terbaik dr Proton.

  3. Cun cun! Bila launch??

  4. cmne nak sebut preve ? prevy? pre-vi? prevee? compius yg ve nak sebut bunyi e atau i..hehe

    kaler silver nampak lg hensem compare with blue lagoon..hehe

  5. alamak cmane mau sebut…… kene tanya pakar bahasa ni. sbb ade huruf e koma atas

    • sebut e tu dengan mulut terbuka and tone ke atas sedikit…

    • Kalau ada e tanda tu bunyinya ‘Pree Vay’ as in ‘bay’ or ‘gay’. Mcm tulis ‘resume’ (sebutan ‘Ray Zoo May’) patutnya atas e tu ada tanda tapi sbb susah nak taip maka jadi resume je, sedangkan ‘resume’ (sebutan ‘Ree zoom’) tu sendiri ada makna sendiri dalam English.

      Kalau ada cikgu ENglish boleh verify, aku designer tapi keje kat publishing tiap2 hari nmpk manuscript.

      • agree.

        resume = cv tu asalnye bahasa perancis kalu xsilap.
        dlm bahasa perancis, e ada macam2 sebutan.

  6. emm..nasib baik nama PREVE… kalau PREVEN…nama syampoo antidandruff yg pernah ku lihat kat tesco…

  7. proton prffff… lalala….

  8. “Drive it to believe it”, ni pun dah “See it to feel it” hehe..

  9. klu la 2-3 tahun akan datang, proton dah keluar ev, n preve is 1 of it, so jd:
    Preve ev, lama2 jadi revive gak ni. hehehe

  10. Drive it to believe it…..senang ker nak test drive nanti nie….aku dulu pergi ke Glenmarie tengok Inspira…masa tu xder orang pun…salesman tu x offer pun aku test drive 1.8CVT merah yg ada kat luar tu…walaupun aku bagi hint kat dier yg aku tak pernah dan tak tahu mana rasanya bawak CVT…..terus aku belah ler…
    pergi peugeot …308 Vti dan Turbo dua2 aku test drive …salesman offer aku untuk test drive….xyah mintakpun…

    • malas bertanya tak dapat lah bro… bak kata pepatah “melayu”
      malu bertanya sesat jalan”

      tgk tu pepatah melayu… melayu lah juga.. tak leh nak buat apa dah yg datang melayu yg melayan tu pn melayu.. tunggu r bila proton nie kaum lain pegang baru r org melayu nie nak kelam kabut buat kerja..

      adat melayu mcm tu lah…. PAYAH

      • tu lah melayu kene tegur.. thumdown… tak pernah pandang sebagai cabaran utk majukan bangsa sendiri…

        PS. org Edar and PROTON, take note lah kat pekerja hang tu… mmg pernah rasa pun.. bila dorang borak kat COE tu mmg kuat kalu gelak.. mcm pelanggan tak wujud jer dia buat……

      • SETUJU CAM SAMPAH JE TENGOK CUSTOMER MASUK PINTU SHOWROOM….

      • salesman proton belagak macam tokey ….
        majoriti mcm tu la…
        dia ingat org yg masuk tu tdk duit..
        cuba korang masuk pakai selipar jepun, t shirt n seluar slack…
        mesti dia pandang atas bawah..

      • taboogen….so hang buat ler selalu….sampai jadi perang saudara….then lepas tu tanggung dosanya…sila teruskan….

    • ade gak prangai cmtu ek.. tp sorg nyer salesman xmengambarkn the whole proton image.. maybe leh try p kt COE.. ctu.. confirm leh test drive..

    • sepanjang aku lalui memang ada benarnya… pergi dealer proton… dorang wat tak tau jerk… kalu tanya baru jawab… asyik borak2 sesama sendiri jer.. pergi nissan… masuk pintu jerk trus dtg… offer test drive.. siap bukak sana.. bukak sini.. nak tunjuk apa yang ada… sampai tayar spare pon dia bukak tnjuk…… padahal saja2 singgah..

      itu dulu la.. dah lama tak gi showroom… mungkin la ni dah berubah kot… harap berubahlah….

    • Cakap je lar nak test drive, nak kias-kas pulak. Salesman PESB, gaji bersih RM 270 aje. Kalau dia attend customer yang nak main-main macam awak, dia akan terlepas giliran bila customer yang serious pulak datang. Salesman PESB cuma dapat komisen bila jual kereta. Bawak customer test-drive cuma dapat penat aje. Salesman yang berpengalaman memang boleh agak customer tu serious atau nak main-main.

      • Taupun gaji kecik, kalau tak usaha mane nak dapat hasil lebih..Walaupun mereka dtg sekadar maen2, sales person do please take it seriously….mane tau satu hari dari main2 jadi interested nak beli….kalaupun die tak beli, die sebar2kan suruh orang beli…..so income jd banyak…please be professional, it’s your job to convince people…..

      • aku g shorum mazda jln klang lama, diorg approach aku.
        aku g shorum naza federal highway, diorg entertain aku.
        aku g pameran nissan empire subang jaya, diorg approach aku.
        aku g proton edar jln puchong, tercongok aku cm org bodoh.
        tp aku call bro Nazz Proton Glenmarie, mmg dia layan aku.

        ko tau hasilnye ape?
        mak mertua aku yg pakai wira tu skrg dh amik exora bold.

        pengajaran:
        -sume org ialah potential customers.
        -kalu bukan diorg bli, mgkn sedara diorg akn bli, slps review drp org tu.
        -xsume sales advisor proton jenis camtu, ada yg bagus :)

      • Ape punya reply ni….

        ni la Melayu… pandang orang sebelah mata… ada pulak boleh main agak2 customer serious ke tidak..

        patut Proton jualan mcam sial dapat salesman macam ni..,.

      • tudia mentaliti salesman proton…
        mana u tau ygu tk layan tu a serious buyer?
        kalau u ckp mcm tu, maksudnya SOP salesman proton ketinggalan 30 tahun kebelakang..bodoh sombong…
        kalau dia boleh scan otak yg masuk showroom tu tak pa la jugak…

        mcm mana la buat kerja…kalau customer ramai, pakai la otak..
        ni kdg2 i tgk customer sorang je..nak layan pun mcm nak tak nak jer….
        lagi mau cakap banyak…

        ini baru perangai salesman showroom..
        tak lagi perangai kat SC…
        kdg2 kt SC muka confident ja klentong orang, padahal dia tak tahu kita lebih tau dari dia pasal proton…gua tgk muka diorang kecik jer…

        goddluck la proton…
        melayu buat kerja mmg mcm nie…

      • Atan …hang pi sendiri ke proton HQ shah alam….dolak dalih pandai…lol

    • Setuju… sesangat…

      Memang pernah pergi Showroom Proton…
      BUKAN SEMUA LA YER…

      Nak Survey MPV… Ada 2-3 showroom pergi…
      Kadang2 xder org pun… Bila kata nak TEST DRIVE…
      Kata nanti la… hari minggu la… Nanti call la…
      Last2 xder la dapat nak test drive…

      Bila pergi survey keta Nassan…
      Tanya sikit2 jer…
      TERUS OFFER TEST DRIVE…
      RASA DIHARGAI SESANGAT…
      WALAUPUN HANYA UTK SURVEY JER…
      DAN BELUM TENTU NAK BELI PUN…

      CARA SA TU APPROACH CUSTOMER TU LAIN…
      KAT SINI ADA BANYAK KEBAIKAN DIA…
      WALAUPUN TAK JADI BELIPUN…
      KITA SEBAGAI POTENTIAL CUSTOMER AKAN BERCERITA KEPADA ORG
      LAIN TENTANG KELEBIHAN KETA YANG KITA TEST DRIVE TU…
      BANYAK TEKNOLOGI YG ADA PADA KERETA TU KITA DAPAT TAU…

      HARAP LEPAS NI SA2 PROTON DAPAT BERUBAH….
      BUKAN SEMUA YER….
      SELARI DENGAN TAGLINE…
      DRIVE IT…TO BELIEVE IT…
      (SURUH TEST DRIVE DULU LA TU….)HEHE…

      • Cakap memang senang. Cuba korang lak jadi salesman Proton Edar, boleh tak korang praktikkan sendiri apa yang korang cakap? Aku rasa kalau korang jadi salesman Proton Edar, lepas setahun (kalau boleh bertahan sampai setahun la) perangai korang pun jadi macam salesman yang korang kutuk tu.

        Aku pun dulu kutuk-kutuk salesman Proton Edar macam korang gak. Tapi sekarang aku dah tau apasal perangai salesman Proton Edar macam tu.

        Aku tak cakap perangai salesman Proton Edar tu boleh diterima, tapi aku paham apasal diorang jadi macam tu.

      • Dani..tolong explain nape SA proton leh jd mcm tu…klu setiap yg br masuk, at last jd mcm SA yg lain…aku rasa ada masalah dgn working culture..so u all should highlight this matters to your mgmt level sbb ini dah mjadi tanggungjawab mgmt…

        Something has to be done..for the sake of your company..SA image n paling penting adalah for the sake of your gaji…

        My 2cent comment

  11. proton Prevé ni ada tanda menaik atas huruf E..so basically huruf E kena dibunyikan

    bunyinya : Pre-vey or Pre-vi

    kalau huruf è ( tanda kebawah) , maka huruf E takkan dibunyikan

    cth : Prev

  12. sebutan dan maksud dr google translate. huhu..

    http://translate.google.com.my/?hl=en&safe=off&client=firefox-a&hs=Mel&rls=org.mozilla:en-US:official&q=prev%C3%A9&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_cp.r_qf.,cf.osb&biw=1366&bih=620&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wT#es|ms|prev%C3%A9

    = “pray” + “vay”

  13. Proton PRIMA lg bes aku rs..ni mcm myvi dh gayanya..

  14. walaupun nama proton bru aku x brp nk berkenan….tp aku sgt suker design proton nie….nsib baikla waja aku tuh ade hutang lagik….klu x, mau dh booking sejibik dh nie

  15. Saya fikir terjemahan Prevé menjadi To Prove atau Proof adalah silap kerana Prevé tidak sama maksud dengan Preve.

    Preve dalam bahasa Inggeris memang bermaksud To Prove/Proof.

    Kerana Prevé ada huruf ‘ é ‘, maka kemungkinan besar ianya berasal dari bahasa Sepanyol. Mengikut Wiktionary, ianya bermaksud Expected (Dijangka).

    http://en.wiktionary.org/wiki/prev%C3%A9

    Tetapi jika kita ikut bahasa Catalan (Barcelona) pula, ianya membawa maksud Prevented (Menghalang)

    Aku sendiri tak faham apa motif Proton guna nama ni. Jangan bagitau ianya nama ciptaan semata-mata sebab jelas ada maksud perkataan tersebut dalam Spanish dan Catalan.

    • PREvE = Proton Evolution Experience. takde kena mengena ngan mitsubishi evo atau yg seangkatan dgnnya.

      • Kalo btol…saya lagi prefer nama PreVO kalo macam tu…

        tapi jangan ProE plak…tu name software…hehehe

    • Mungkin pihak Proton dpt idea semasa buat testing kat Spain, crash test kan buat kat Spain

  16. side bumper N fender sebijik macam BMW..

  17. borrrriinnngggggg…..

    • kata ari tu nk beli… betul ke?

      • akupunya ni ade 2 identiti ni…

      • yep nak beli…tapi dah boring sebab proton poyo…lemau…dah expose bagai nak gila…tak launch2…tunggu apa pun tak tahu la…

        satu lagi gua mmg tak berapa puas hati kat SC proton..and proton tk dapat lagi yakinkan gua tentang kualiti..
        kita sebagai pengguna mungkin suka gila excited dgn spec p321a..
        tapi gua takut spec bnyk, nanti problem pun banyak..

        gua nasihat u oll, kalau boleh sabar, sabar je la..
        elak beli first bacth…proton first batch mana2 model pun mmg hampeh..
        harga lagi hampeh..mahai nak mampuih…
        Facelift or SE kasi up lagi harga…

        gua sekarang masih bersabar mengayuh basikal tua..
        minggu depan nak tukar tayar..bunga dah haus daaaa….
        hujan kerap pulak sekarang…kuyup gua..

  18. mcm kes yg seblom ni.. aku bajet mesti owner apps tu kena remove apps tu nanti.. URL http://www.protonpreve.com dlm site tu plak mmg confirm kepunyaan proton coz guna IP sama ngan http://www.proton.com... ish ish..

  19. Macam ford focus je design…stylish n compact

    Aku harap proton boleh keluarkan model hybrid satu…

  20. mcm nama citroe’n dah..

  21. Ni dalam bahasa Sepanyol..kalau ditafsirkan ke bahasa Malaysia;bermaksud lebih kurang “sememangnya memenuhi jangkaan”. So untuk percayakannya..kenalah “drive it to beleive it”. ngeh ngeh..

    tapi kenapa bahasa Sepanyol? ada sesiapa boleh explain?
    ehemm..nak tarik market sana ke?hehehe

    • kalau tak siliap, bahasa sepanyol, adalah bahasa yg paling ramai orang bertutur di dunia ni.

    • Mana dapat translation ni? Aku check Oxford, Harpers-Collin dan beberapa web translation, tak sama pun.

      Kalau jangkaan = expectativas

    • kalau melayukan nampak pelik.
      Bukan nak kata bahasa malaysia nh pelik, cume kalau dilebelkan, kurang menarik.

      Viva and etc semua nama dari luar.

    • preve ni bahasa sepanyol?

      bukan ke preve ni nama unik untuk model kereta ker..

      vios pulak bahasa jerman ka? akakakaka…

      nk bubuh nama model, janji sedap sebut, pastu baru pikir maksud..

      macam exora hari tu la…suruh org namakan, tapi syarat bukan nama bunga..
      last2 DSZ yg cakap exora adalah nama bunga…huhuhu..lawak2…padahal nk samakan dgn nama model lotus…

      poyokan proton?

      • betul2 buduss huhuuhu..syarat saje ha3

      • Mmm… xyah ler nk cari maksud dlm kamus bagai. Nak cari makna seketul PREVE tu mmg ar xde dlm kamus. Sbb nie adalah singkatan drp sesuatu yg ingin dimaksudkan oleh proton.

        Hai, nama Exora pun jadi isu? Dek non, Exora tu pronoun dia X-Zo-Ra. Nama sejenis bunga tu IXORA. Pronoun dia Ei-Zo-Ra. Pasal DSZ terlepas cakap tu pun nak perlekehkan ker? Sebenarnya syarat tu just nak sindir nama2 model company pesaing yg gunakan nama binatang yg tak relevent, itu jer…

        Ko nie mmg ar pandai buat lawak. Terus kan dgn lawak2 nie kat sini, x jejaskan knowledge warga FD kat sini pun.:)

        salam n cheers!

  22. nama global car so nama kena ada bunyi Italiano/Europa sikit…

  23. nama Alza / Viva pun bahasa luar jgk. bahasa latino. normal r tu.. xyah kecoh2..

    • Err.. Alza tu Spanish bermaksud meningkat. Takde bahasa Latino. :D

      • latin / amerika selatan asalnye dari bahasa spain sbb diorg yg jajah dulu.

      • Latin & Spanish beza. Latin bahasa yang dah tak komersial kecuali dalam sains dan bible saja. Orang Amerika Selatan dipanggil Latinos ada kaitannya dengan agama Kristian tapi itu cerita lain. :D

  24. preve = free give.. hahahaha

  25. Nama GLOBAL yang very funtastrick..

  26. apa ada pada nama..yg penting keretanya mantap…kalau nama cantik, kereta mcm hampeh, problem sana sini tak guna juga. benda nak pakai lama.

    lg pun mmg proton suka pening kepala cari nama lain bagi setiap keluaran baru. lepas ni 10-20 tahun lg, byk nama baru yg ada kat kereta proton.

  27. PREVE = PRoton
    EVolution
    Experience

  28. cam best keta ni ….nk beli takut tak mampu lak….hahahhaha…

  29. gaji aku sebulan hanya $1700+ gaji mati 3000+ penjawat awam diploma politek ejer memang malu aku dgn dip poli…
    kalau pihak Bank tak luluskan pinjaman aku untuk kereta ni aku keluarkan semua wang aku dalam bank rakyat KWSP ….BNM PUKI MAK KAU!!!!!!…
    AKU ANAK MUDA PEDULI APA AKU!!!!!!! BUTUH LU BNM!!!! Berhemah Kepala bapak ko zeti anak ceti!

    • marah nampak

    • tak perlu mencarut bro.
      kalau orang nak kesian pun tak jadi kesian.

    • itulah ko, otak taraf diploma. sikit2 bebal nak mencarut.
      BNM buat tu sebab tak mahu orang macam ko beli kereta pakai dua tiga bulan dah kena tarik. nak tanggung makan tak cukup, pakai kereta harga tinggi.
      BNM tu kira bagus la tu. dia nk tlg Malaysian. ada kesedaran sivik dalam BNM.
      Viva ada, kereta honda civic thn 90-an ada, bmw tahun 80-an masih ada, pakai je la..

      kalau nak pakai jugak kereta mahal, pergi sambung belajar, mintak promotion.
      kalau rasa tak berbaloi, berhenti kerja, buat bisnes.

      aku respect Zeti. bagus la ada gabenor bank yg berjiwa rakyat.
      puncanya adalah kerajaan sendiri yg letak cukai tinggi untuk kereta.
      itu sahaja.
      kala anda rasa tindakan kerajaan tidak patut terhadap cukai kereta, PRU nanti pangkahlah PR tanda protes.

      salesman kereta dia bukan jaga rakyat, yg dia tahu ada sales, ada la komisyen kat dia. ada dia kisah anak bini kita ada duit nak makan? insuran tiap2 tahun nak bayar?

      Syabas BNM. Kuranglah sikit kes orang Malaysia bunuh diri sebab beban hutang.

      • setuju dengan bro… orang kita ni punya style biar papa asal bergaya… tu yg silap, yang penting ukur baju di badan sendiri

      • Setuju dengan pandangan ni. BNM bertindak bijak. Bukan macam pembuat kereta nasional Proton dan Perodua hanya tahu menyalahkan tindakan drastik BNM tentang pinjaman. Tahu nak untung, dah tahu BNM buat dasar macam tu turun la harga kereta.

      • kerajaa BN yng bt keta jadi mahal! contoh vios kalau ikut 50 jer!
        alti pun 60 lebih sahaja!
        pastu nak kawal hutang kepala bapak BN per!
        BodohNut.

        bn perdayakan rakyat! banyak makan duit riba!
        ramai orang bunuh diri kerana BN

        bn yang makan banyak pastu nak salah rakyat pulak

      • lagipun gaji mati 3000 skrng mmng la skit
        tu blum termasuk elaun dan kenaikan pangkt
        bank kena fikir tu semua ada paham!
        kalau gaji mati 1700 mmng boleh dikira xmampu!

      • NAZREEN yng mana anda mahu di antara

        kereta murah tanggung hutang kereta atau

        jika PAKATAN RAKYAT memerintah

        perkahwinan sejenis lgbt di halalkan atas nama hak assasi manusia
        pelacuran dan judi dihalalakan
        murtad dibenarkan
        hak istimewa bumiputra dihapuskan tiada lagi kuota bumi
        ptptn dihapuskan macam mana anak melayu nak mengaji tanpa sebarang bantuan?
        negara ini munkin tergadai jatuh ke tangan cina atau israel
        adakah anda mahu perdana menteri yang tiada moral perdana menteri pro israel menteri yang bisexual?
        fikir-fikirkan lah

        apasalah nya pakai kereta myvi atau saga flx proton gen-2 cps pun ok apa?
        kita kena ikut keperluan bukanya HAWA NAFSU

        kita hanya akan mati kalau tidak makan dan minum.
        kereta mewah tidak menjadikan kita pandai atau cerdik

        amalkan jimat cermat sayangi duit anda hak milik anda

      • Saya setuju bab ni. Sekarang ni, bukan sahaja buat pinjaman kenderaan, nak beli rumah yang teres berkembar pun dah mahal. Paling murah pun dalam 300k sebiji kat Lembah Kelang.
        Apapun, kalau nak jugak beli kenderaan mewah sekalipun, sila “ukur baju di badan sendiri” Jangan gaji ciput RM1k sebulan nak pakai keta RM80k-90k pulak.
        Lagi satu, sambung belajar ke ijazah atau master ataupun best sekali buat PHD. Gaji paling kurang pun RM4k bergantung pada kelulusan, lagipun ada kawan kat bank ada bagitau, kalau gaji ijazah ni senang sikit buat loan.

    • kah kah kah orang melayu ada cakap “ukur baju di badan sendiri’ maaa. lu pi belaja dulu kasi upgrade diri sendiri pastu baru boleh berangan beli kete mahal bro. jangan salahkan org lain, salahkan diri sendiri dulu bro kah kah kah!

  30. emm… mcam dah lari tema bahasa melayu kan ekk… nie kacokan dgn mat salleh kot.. hehhe..

    • nama x perlu nak pikir nak nama melayu, lagipun berapa kerat sangat kereta yg ada nama melayu. Waja yg nama melayu pun masuk negara lain kene tukar nama pasal slang. Bauk letak satu nama yg semua boleh pakai, EG: Sedona, carnival dan lain2 lagi..

      • bagi aku nama Korte ex pun sodap….
        yng fikiran negatif sahaja nampak mcm mencarut

  31. nasib baik bukan proton Korte hahahahahahaha….
    sedap jgk bunyinya..hahhaahhahahaha…

  32. beli je name fun tas tic ko..proton funn tass ticc koo..kakaka

  33. Arena Kereta dah remove post pasal Proton Preve, ada isu besar pulak disebaliknya, panas!!! Bro FD tak remove lagi tak apa ke?

    • Tulah proton..selalu saja suka2 nak delay. Orang lain dh x tahan tapi masih wat mcm ni. Jadi brani tanggungla consequence nya. Maybe boleh blame kt PM atau traitors.. Pokoknya ia dr ur own weakness. Kalo proton dh proper n thoroughly planning dr awal prkara ini mgkin x berlaku..

  34. tak der rear picture ke? tok sah malu2 proton , buktikan yang design playsave ini terbaek…

  35. erm apa maksud nama tu? harap dpt cetak kat brosur
    aku google translate maksud dia provide for…tak bg apa2 maksud pun bagi aku..
    t kasih tuan tanah sempat gak tgk apa bendanya huhu

  36. smoothly euro style, pleasant to the eyes

  37. PREEVE = Untuk orang2 pervert ?

  38. Salam semua

    Saya rasa bahawa ia dihasilkan oleh peminat, bukan official dari Proton sendiri.

    Based on observation saya:
    1. Design iklan nampak amateurish
    2. Font utk perkataan ‘proton’ tidak seperti Font sebenar yang digunakan Proton
    3. Model rendering 3D dari app agak unrefined, bersegi-segi (pixelated) dan kurang tepat dari model sebenar. Kalau betul app official Proton utk iOS (iPad & iPhone), ia mesti kelihatan tip top seolah-olah rendering hasil AutoCAD. Lagipun processor iPad/iPhone (A5) mampu utk memaparkan display 3D yang lebih ‘refined’.

    Just my 2 sen. Tiada niat untuk merendahkan sesiapa. :)

    • opinion 1 dn 3 i setuju…
      tp yg font Proton tu mmng proton gna jenis tu..cube tgok brochure Exora, Inspira etc….

  39. err kat iklan tu, proton patut guna semua huruf besar (PROTON) itu mmg identiti dia dh. ni org tolong editkan letak nama ke?

  40. Aku heran dengan proton nii, Semakin banyak model dilancarkan semakin banyak nama-nama baru muncul. Tak macam H & T, nama-nama model lama diguna semula bagi menggantikan model yang sudah diskon. Proton boleh guna nama lama untuk model baru..SAGA-S JADI SAGA BLM/FL …SATRIA JADI SATRIA NEO…PERSONA JADI WIRA ..GEN2 JADI PUTRA….EXORA JADI JUARA.. SAVVY JADI TIARA….PREVE….JADI WAJA……Aku takut 50 tahun lagi anak cucu kita dah tak boleh hafal model-model Proton

    • Mmm… prootn sedang rearrange model2 by segmentnya dgn nama2 yg relevan dgn market global. nanti bila set up nama baru nie dah kukuh nama2 nie la yg akan kekal bila model2 nie masih releven di pasaran. Kalau ikutkan sejarah, TnH pun ada banyak nama2 model2nya di market global, apa yg kita tau jer yg ada di M’sia dan ada juga yg dah berkubur. Mana2 yg masih releven jer akan dikekalkan. Sama jer dgn mana2 company kereta yg lain:)

      cheers!

    • exora dan juara lain segmen, mmg patut tak sama nama, waja dan preve pun tak sama segmen

  41. saya nampak gambar tu ketara amatur punya keje… dia edit dari banner P3 21A punya yg tegantung kt proton edar skrang.. perasan tak tengah2 tu dia letak tayar belakang belah kiri yg nampak ala bebayang.. nampak sangat cacat. pandai la nk provokasi org kt blog nih.. lepas tu dok gelak2 baca komen org pasal “leak” dia buat.
    apa2 pun don’t ketuk-ketuk to believe it.

    • akan ada manusia yg akan ketuk2 keta ni bla kuar..ketuk bamper…pintu….bonnet..boot…ketuk2 interior pny material…

  42. Kali ke-2 Proton menggunakan jenama yg tiada huruf “A” di pengunjungnya manakala jenama Proton yg pertama dgn tiada huruf “A” di pengunjungnya ialah Gen-2.

  43. Mmm…. suka ar kalau PREVE nie sebutannya jadi PREV. Nama cam nie dah seangkatan dgn nama dgn satu suku-kata sperti WISH:)

    cheers!

  44. Keta ni mmg cun, terserempak kat Kesas highway bbrapa ari lepas with minimal camourflage..

  45. Sudahla..jgn kita diperbodohkan benda yg x tau lagi betul ke tidak..mn tau org saja nk provoke wat banner ni..mati2 komen last2 kena tipu. Time2 mcm ni lah org mudah caya sgt dgn kabar angin.

    Kalo btul nama Preve..biar jerla bkn bole nak ubah pun dh..Kalo nama die proton Langsat sekali pun yg penting kualiti dan speksifikasi keta tu bagus, murah dan tahan. Org mampu beli cukup. Selesa yg agak2 mcm dudk dlm Honda jadi arr.

    Tp dgn launch date delay dan x menentu..wat kepala kecamuk je tunggu pikirin p3 ni….sudah penat tiap2 pagi ptg malam tunggu kt FD ni..MD Elantra pn dah launch 6hb April dh bole tgk kt showroom..senang

    • padan muka proton…kemut…
      terhegeh hegeh nk launch..
      mmg patut pun proton diperbodo begini..

    • dulu masa penyanyi kumpulan Exist nama MAMAT pun ramai yg ketawa kata nama kampung…tp lepas tu ok jer….buat konsert terjerit2 awek sebut nama MAMAT :-) entah berapa ramai yg hilang dara dek MAMAT

  46. PROTON klau nak bg name, msti diakhiri dgn “a”
    Contoh:
    Saga
    Iswara
    Persona
    Satria
    Exora
    Putra
    Juara
    Wira

    Well, ad la yg x akhiri dgn “a”
    Contoh:
    Gen-2
    Savvy
    And now… PREVE! Woohooo!

  47. apapon nama aku tak kisah…injin cfe memang best ketagih nak memandu je….

  48. info tambahan kepada sesiapa yang kurang cerdik

    proton atau perusahaan otomobil pertama negara
    adalah hasil idea usaha tokoh politik daripada Barisan Nasional yang juga merupakan perdana menteri ketika itu Tun dr. Mahathir mohamad.
    proton+BN+politik

  49. kemasukan kereta jenama seperti toyota ,honda,mitsubishi dan lain-lain juga disebabkan faktor negara malaysia yang di takbir baik cekap oleh kerajaan BARISAN NASIONAL

  50. * Dah hampir-hampir sama dengan KIA Forte juga namanya, hehehe…

    Mana ada sama…?
    Macamana ada sama…?

  51. Kecewa DS Najib name Proton Rosma tak diapprove….

  52. Keta dah cantik, kacak bergaya.. tang nama je tak menonjolkn identiti Malaysia.. Marah DS Rais Yatim ni. Kata nak martabatkan bahasa melayu.

    harap2 sgt ni bukn nama official dia.. byk lagi nama yg kacak dan melambangkan imej proton dn malaysia. kalau menten nama Proton Tuah pn dah hensem sangat.

    Dan lagi sekali harap kualiti kereta ini telah berjaya transform ke level yg lebih baik. Kalau Korea boleh, tak de reason Proton tak boleh.. Proton Boleh..

    • klau nk marah, marah perodua dulu sbb letak nama viva / alza, nautica pn sama. nama ni x jadi masalah pun. Tgk jga Kia Forte bukan name korea pun. Honda civic bukan nama jepun pun. cume chevrolet ada guna nama negeri kt US mcm colorado dll.

      kesimpulannye, nama ni dah OK dah. mule2 je rase janggal, maklumla perkataan baru. lame2 biase dah. yg pnting kita tmpukn pada kualiti, prestasi dan praktikaliti. tggu launch, lbh kurg sminggu je lg. diharap semua dpt bersabar. dah launch nnti test drive kaw2, puashati, masuk booking. dah dapat kereta, enjoy your ride.

  53. pedulik ngan nama dia ..aku dah tak sabar nak book satu….
    terbaekkk

  54. Wat style GT smart ni

    [IMG]http://i325.photobucket.com/albums/k386/memot_jr/Proton-Preve-Sedanbdkit.jpg[/IMG]

  55. off topic, akupun stuju klu kerajaan turunkan cukai, cntoh sbnyk 50%@xda langsung coz kete prtn jugak akan jadi lebih murah.

    Tp kena paham, klu cukai diturunkan secara mendadak secara tibe2, bkn sahaja jualn kete 2nd akan terjejas coz kdai terpaksa jual rega kurang dr rega yg diaorg beli, tp yg penting, rakyat mahreen nih akan terjejas kerana 2nd value kete jatuh.

    Contoh, beli vios bulan mac rega 88k, bln jun, kerajaan kurang cukai mendadak, vios jadi 68k, yg xda kete, mmg xda effect, tp yg beli vios bulan mac tuh, rega 2nd mgkin jatuh sampai 50k, walupun br jek pkai kete 3 bln. Xda value, utang masih byk. Dlm masa 5 thn, nak amik kete baru sakit coz kena top up utang kete lama yg masih berlambak.

    Sbb tuh, sejak 2005,kerajaan telah turunkan cukai, tp secara berperingkat sehingga ramai org malaysia xsedar pengurangan itu sbb kesan dia xterasa, sbb tuh rakyat masih anggap cukai 300% masih ujud walupun dh dimansuhkan. Cukai sekarang, bg kete keluaran asean dh fair n square. Kita dh ikut afta dah.
    Ramai yg ingat, afta tanpa tax. Tanggapan itu salah, afta ada dimana cukai barangan antara negara asean adalah sama, xkisah local@import, asalkan dr asean, mesti sama. Sbb tuh, kat singapore, indonesia,mahupun thailand, masih ujud cukai local. Singapore yg paling mahal coz ada coe, tp sume dh ikut afta.

    Yg malaysia masih xikut adalah kehendak wto@world trade organisation yg mana sume barangan seluruh dunia mesti sama cukai cam local jugak. Dah berkurangan, sekarang hanya tinggal 30% jek cukai kete import luar negara yg bkn asean. Yg asean, same jek ikut afta.

    Sapa xnak cukai murah. Tp setiap usul yg dibuat sumenye kena kaji secara mendalam. Bile cukai kereta berkurangan, sume brg lain, cukainya juga akan berkurangan coz cukai yg berkurang itu adalah duti eksais n cukai jualan.

    Apabila cukai berkurang, maka berkuranglah pendapatan negara. Mcmmana nak tampung balik? Kena plak kaji kat mana nak top up, mgkin naikkan cukai pendapatan, kenakan cukai tambahan cntoh gst, kurangkan subsidi@tanpa subsidi, tiada hospital rm1, tiada bantuan buku teks, sekolah dikenakan bayaran tinggi, tiada subsidi pada yuran ipta, rega minyak naik n etc.

    Mmg ada mcm2 cara nak top up, tp kena kaji gak, cara manakah yg terbaik supaya xbebankan rakyat secara amnya,terutama yg berpendapatan rendah.

    Br beli flx rega 40k, lusa dh jatuh rega kaw2 coz rega baru dh jadi 30k. Dhler utang 9 thn, itu jelah yg termampu nak beli. Xkenaya namenye. Klu org kaye, xpelah, beli kete cash@hanya loan 2-3 thn jek.

    Sume bleh janji kurang cukai sana, kurang cukai sini, tp ada cite x camne nk cover balik income yg ilang tuh? Nak kate toyota, honda bukak kilang kat malaysia, xdanya. Bukan sahaje cost overhead tinggi berbanding ngan thailand, cost labourpun mahal kat sini. Toyota ke, honda ke@ape2, xkisahpun cukai tinggi@rendah. Bukan sbb tuh diaorg xbukak hub kat sini. Sbb cukai, bukan depa bayo, pembeli kete yg bayo, ada depa kisah?

    Cakap mmg senang, yg susahnye nak membuatnya, renung2kanlah :-).

    Maaf ckp psl cukai coz masih ramai yg kabur@buat2 kabur

    • whatever said, proton still need protection from gov. Because proton cannot produce a car at competetive cost due economy of scale. So, they need to sell the car at certain price.

      thats why, they need to make sure that the cars from other asean country not lower or very close to proton or perodua. Like naza as a assembler and dealer, they can put a price very close or at least competetive to proton/perodua, but the gov will reject the price like that. Although after dealer take a profit and tax, they still cannot sell the car at proton/perodua price. I believe, dealer like naza like to sell car as many as they can, and put the price different 5K-10K with proton car but, they can’t.

      It is not about tax only. the fact that, malaysia has their own automotive company to take care. But, i dont blame proton/perodua for this situation. i only dissappointed when they cannot make a good quality car. then, they start over again with exora and preve.

      Maybe we ask why people still talking about wira, waja, gen-2 or other previous model since proton has produce better car now? we need to remember that not all malaysian especially family man can simply change their car like change their cloth. they still use the car. they still owe to the bank.

      only now, malaysian need to accept this situation. The only best thing is, proton start to produce a better car.

      • bukan Proton dan Perodua sahaja yg memerlukan perlindungan dari kerajaan…penanam padi dan buah, banking sector, telekomunukasi dan lain2. beras thai nak masuk Malaysia pun ada kuota kalau tak habis petani padi kat utara rugi. Bank luar nak bukak cawangan pun x bleh sembarangan kalau x hancur Maybank n CIMB, Public, H leong. jadi bukan hanya Proton atau Perodua sahaja mengharapkan perlindungan kerajaan. malahan kalau dibenarkan barangan luar atau pekerja luar masuk atas dasar kos yg ditawarkan lebih murah maka hancurlah negara kerana pengaliran wang keluar.
        Cuba kita fikirkan jikalau semua kereta dr luar blh memasuki pasaran malaysia dgn nilai cukai serta insentif yg sama dgn local player….maka kenapa mereka perlu membuka kilang di Malaysia? baik shj mereka membuka kilang di Thai,Iindo atai China kerena kos buruh disana lebih murah dan segala produk dieksport ke Malaysia. berapa ramai sahabat2 kita akan kehilangan pekerjaan atau kita hilang pelaburan?

      • aku stuju ngan ko ckp tuh exprtnowner, tp bab kawalan rega tuh, mgkin lain ckit coz cukai dtg dulu br traders profit. Maksudnye, lg mahal depa jual, lg tinggi traders profit die, cukai same ajek. sbb aper traders profit tinggi, antara sbbnye, bg pasaran yg vlume jualan kete tersebut rendah, traders profit kenala tinggi,klu x, distributer@dealer xbleh survive. Mcm kes prtn jual kat thailand n indo, klu traders profit rendah, camne diorg nk survive. Kat sini plak, traders profit rendah, tp tax plak tinggi. Gitu juga kete lain2.

        Aper yg miti kawal, contohnye, vios ada spec 1.3 yg kosong, klu toyota jual vios 1.3 kat sini,rega dia dh masuk kategori persona n waja. Branding power kat malaysia amat kuat, walupun kosong yg ditawarkan, org malaysia akan beli sbb logo toyota.

        Jd, toyota twrkan yg 1.5 jek n spec tinggi ckit,so,regapun tinggi ckit.

        Same gak kes fiesta, ada yg spec kosong, rega mmg murah klu masuk, tp,miti xbg, so, diaorg jual yg spec tinggi, so,regapun tinggi.

        Sama jek kes naza ke, sime darby ke. Cer tgk, naza bleh buat rega forte 2.0 dlm 90k++,6 airbags lg, tp elantra br, 1.8, rega 112k+-, spec kurang dr forte 2.0, guna logo inokom. Knp xjual rega same ngan forte? Nak protect naza ke? Sejak bile naza jadi auto manufacturer kat malaysia, padahal, kia@hyundai, satu company, dua2 dr korea.

        Mmg miti kawal rega, tp cara kawalan tuh, berbeza, bkn menetapkan rega,tp suh jual versi yg spec tinggi supaya rega xkacau market prtn. Branding power mmg kuat, tgk forte dahler, 2.0, sama jek rega ngan dugong, xjauh,tp jualan forte lebih rendah dr dugong walupun bg rega segmen b, spec segmen c n lebih lg, kete global lg,full spec 5 star ncap, vios plak, walupun yaris 5star, yg masuk kat sini bkn yg dpt 5 star coz spec dh reduce.

        Lg mahal rega, lg byk untung trader. Lagila depa suke. Jualan sama gak byk tuh, kcuali hyundai n kia, tkr logo toyota@honda, br meletup jualannya lat malaysia.

        Ingat, cukai dikenakan pada rega docket, yg selebihnya,keuntungan. Miti bkn saje jaga prtn ajek, jaga industri jugak. Sonata 2.0, bleh jek jual rega forte 2.0, tp akan ganggu market d segment coz miti kena gak amik ati toyota n honda, bg rega dlm range d segment. Sime darby happy rega tinggi coz untung byk per car, yg lainpun xperlu risau coz rega xjauh ngat.

        Cume untung prtn n perodua, bleh letak rega rendah n prfit margin rendah klu nak coz local player, n advantage jualan volume tinggi dlm malaysia. Tp tax ttp sama.

        Mcm suzuki swift, xjauh beza ngan myvi, altopun same, hyundai i10pun sama, picantopun same, rega xjauh beza. Aper yg dikawal, spec kete, supaya myvi ada advantage.

        Yg penting, kita hrpkan prtn berjaya jual kete dgn rega competitif, dgn teknologi yg terkini utk org malaysia walupun ada kekangan cukai eksais n cukai jualan.

        Mcm masa persona h-line n exora h-line kuar, mcm2 permintaan org malaysia, nak airbags lebih dr 2, nak ada esp, nak ada traction control, nk ada 4wheel abs, ebd, ba, nak disc brake depan blakg, nak rim beso, nak enjin power, nak ada paddle shift n etc. Prtn bleh buat, mereka dh buktikan dgn p321a, soalannya, adakah rakyat kita sanggup membayo lebih utk prtn?

        Rega tentative 75k dikira amat murah berbanding dgn aper yg ada pada p3 hline, tetapi, masih ramai mengatakan mahal. Nk mcm2, bila prtn dh buat mcm2, kata mahal plak. Nak rega saga, beli sagalah. Itu saje.

        Mcm member akula, beli honda city, rega dekat 90k, dia ckp murah, tp bile p3 diumum rega 75k, aper reaksi dia? Mahal giler katanye. Padahal bayo kete underspec rega 90k murah, kete hampir full spec, rega 75k mahal.

        Pelik pelik,mmg pelik. The power of brand, mcm kena pukau.

  56. cerita penuh fakta ni aku suka…tq bro mat ..takde lah nak cita atas angin je …buat geletek telinga bolehlah …takdelah bosan nak baca ..pasal keta pun ada politik…buat blog sendirilah …bagi nama blog tu politikkereta….takdelah tersalah channel …

  57. ada tak orang yang pakai kereta BMW,HONDA,TOYOTA,MERCEDEZ,mezereti dan lain-lain dia kedal tak boleh mati? hidup selamalamanya ataupun dia mati bawak kereta mewah dia masuk syurga??? ada tak dalam al-quran sebut sesiapa ada kereta seperti yang dinyatakan di atas masuk alam barzah tidak dihisab???
    ada al-quran kta pakai kereta proton sembahyang x sah ada ka???
    ada alquran kta kalau pakai kereta bmw,porshe,ferrari dan merzedez PAHALA SEmbahyang dia akan berlinat ganda????
    allah tidak sebut pun kalau bawak kereta vios city 320i 911 kalau mati trus masuk syurga

    ramai aku tengak orang melayu liberial@aties dan bangsa pendatang(cina) ni berlagak semacam
    kutuk macamx2 kt kereta proton….

    so fikir-fikir kan lah……..

    saya juga ingin menyatakan supaya rakan di sini berhati-hati dan rakan perlu sedar bahaya fahaman melayu liberial/jewish ni yang di bawa oleh PKR dan bahaya fahaman shiites yng di bawa parti PAS bahawa ancaman komunis modern yang di kandar oleh DAP yng terang-terangan anti islam dan melayu.

    jika anda yang menyokong PR di sini saya ingin bertanya
    adakah anda mahukan anak anda berkahwin dengan sejenis??? adakah anda mahukan anak anda mengemis di negara sendiri? adakah anda mahukan anak anda beragama kristian,jewish,liberial dan aties

    • bro,

      kami x nak la berpolitik kat sini. Kami kat sini dua2 belah pihak ada. Tapi sebab pasal automotif punyr pasal, kami letak bende tu ketepi. Minat No satu.

      P/s: bagi saya janji anda pegang islam dan iman. Insyallah hidup akan barakah.

    • bang, kenapa BN/UMNO tak membimbing PR, PAS sedara seIslam kita dengan cara Islam? begitu juga sebaliknya. mengapa yang selalu saya lihat, kedua-dua pihak selalu mencari salah pihak lain, dan kemudian menyebarkan secara umum aib seseorang, tu bukan cara Islam dalam memperbetulkan sedara2 kita. n jika ia adalah fitnah, maka lain kira nya plak. n kenapa ramai rakyat malaysia hebat membincangkan politik tanpa asas? menyalahkan orang lain tanpa bukti yang sah/sahih, dengan hanya mendengar buah mulut orang sahaja? Kalau asik menyalahkan orang lain, biler nak habis?

      Politik dalam Islam ada caranya,jangan main sedap je bang nk gunakan Rasulullah s.a.w.. Jauh sekali nk dibandingkan politik di dunia skrg.

      Saya pon budak bang, sila beri tunjuk ajar. cuma berfkiran rasional.

      Jadi eloklah kite membincangkan perkara ini di tempat yang betul, di FD, kita sembang Preve jek..tu je permintaan kami.

    • bro, ni mcm org tgh borak2 pasal keta, tiba2 ko sampai bukak mulut cakap pasal politik, bole tak cakap pasal keta, nak cakap pasal politik pegi la pos komen kat tempat lain..ada banayk kat alam maya ni bro

    • Bro gen2cpsneocps ni seorang yang keliru.. mula2 baca macam islamik, tapi kutuk bangsa lain…
      padahal ada antara sahabat Rasulullah SAW itu Yahudi.. Rasulullah SAW dah bagi contoh dah akt kita bahawa bangsa itu bukan ukuran.. yang dimuliakan di sisi Allah bukan orang Arab, Melayu atau lain2, yang dimuliakan ialah orang yang beriman dan bertaqwa..

      betul ke bro mempertahankan Islam? sikap rasis sebegini hanya menambah kerosakan kepada imej Islam sekarang.. macam mana orang cina dan india hnedak berminat memeluk agama Islam jika umatnya membenci “pendatang”?

      Sedarkah kita bahawa kita semuanya pendatang? bumi ini bukan tempat kita.. bumi ini hanya sementara.. yang kekal itu akhirat, dari situ kita datang, dan ke situ kita akan kembali..

      Rasulullah SAW pesan supaya kita hidup di dunia umpama orang asing..
      supaya ktia sentiasa ingatkan hari akhirat.

  58. mahu tidak mahu ia memang berkaitan dengan politik setiap aspek dalam kehidupan kita….
    kerana nabi muhammad s.a.w dan para-para rasul yang lain juga merupakan tokoh politik jugak….

    gologan yang tolak politik 100% terdiri daripada golongan belia melayu yng kufur nikmat yang hnya nak tahu bersoronok 24hrs sahaja ni apa yang aku nampak majoriti nya terdiri daripada golongan liberial dan aties tidak percaya kepada tuhan dosa pahala . apa yang mereka tahu ia sex setiap masa seperti binatang minum arak setiap malam berjudi! menagih..
    inilah majoriti anak melayu kita hari ini fikir-fikir kan…..

    • itu x dinafikan.
      Tapi saya lebih prefer tumpu pada perbincangan lebih kepada automotif itu sendiri. Politik nh yg pecahkan umat islam sendiri. Walaupun politik itu penting ( zaman rasulullah pun ada politik dlm islam gak) tapi sebabkan banyak sangat politik fanatik dan hanya berunsurkan kuasa dan duit, itu yg merosakkan banyak organisasi. Sbgai contoh P1 sendiri la. Sebab tu saya x nak bab mcm nh masuk berbincang.
      Dan bro, mmg itu la hakikatnya. Tapi kene ingat, dlm perkataan “melayu” tu, kebarangkalian anak/adikberadik/sedara kita ada ada mmg tinggi. Untuk itu, al-quran dan as-sunnah jangan lepas dari tangan. Dengan izzin allah akan lindungi kita.

      p/s: Tahukah anda bahawa MELAYU bukanlah bangsa asal di malaysia.

    • bro gen2cpsneocps,

      bab politik bukan xboleh disentuh..tp fokus utama blog ini bincang tentang automotif..pembaca di sini kebanyakannya terdiri daripada pelbagai bangsa dan dari pelbagai penyokong politik dari kaler biru, hijau, merah dan sebagainya..mereka datang sini nak tahu tentang perkembangan bidang automotif..kalau anda sentuh tentang politik, sebilangan pembaca yang tidak sealiran dengan anda akan terasa hati dan hilang minat nak masuk blog ini. saya sendiri rasa jelik baca komen saudara..

      p/s: anda cakap melayu banyak buat maksiat, terlibat murtad dan sebagainya, tapi anda tidak fikir ke sapa yg sebenarnya yang telah susun sktruktur masyarakat sampai jadi begini skali? bukan ke mereka yang ada kuasa aje yg tentukan dasar2 di negara kita sekarang? Fikirlah sikit sebelum cakap..selidik dahulu dari kedua2 pihak sebelum buat sebarang kesimpulan!

    • saya letih dgn pendapat sebegini… melalak mcm2 pasal keruntuhan akhlak dan kemaksiatan yg berlaku dalam kalangan orang melayu Islam. tapi bila ada pihak yg mencadangkan kaedah yg setimpal iaitu hukum Islam, tak berani pulak nak buat. nak salahkan siapa?

      ckup la.. blog ni untuk bncang pasal automotif sahaja. x semestinya kita sembang psal automotif terus lupa dan abai pasal politik. ni blog la, bukannye parlimen. Majulah PROTON untuk negara!

    • Komen gen2cps ni sangat2 tak releven dengan thread Proton Preve. Politik dan Kerajaan sepatutnya adalah entiti yang berbeza. Tapi situasi sekarang, ahli politik dengan sengaja mengaitkan parti dengan Kerajaan. Sampaikan kereta Proton pun nak dikaitkan dengan parti. Ini merepek.

      p/s: Gunakan politik utk beragama. Bukannya gunakan agama utk berpolitik.

  59. budak melayu sekarang?

    sex bebas
    sex songsang
    LGTBT
    aties
    liberial
    arak
    judi
    pelacuran

    apa yang kita nampak tidak semsetinya 100% LoL
    munkin sebaliknya jangan di pandang hina budak-budak sekarang
    awat hang ingat budak pakai t-shirt seluar ni semuanya xdaq education ka?
    awaq ang ingat kalo pakai serban ni semua alim ka?

  60. belilah barangan buatan malaysia ooo yea!!

    P321A or PREVE pergh!!!!…mamu suka!!!!!….
    ampa pun suka ka

    kereta altis mamu dah uzuq dah

  61. setuju gen2cpsneocps
    apa yang berlaku dalam negara mesti mempunyai kaitan dengan politik. nampak trend hari ni seolah2 ramai yg menolak politik khususnya kalau berkaitan kerajaan memerintah. padahal kita kena terima politik, sama ada menyokong kerajaan atau pembangkang itu soal lain.
    balik kepada cerita kereta ni.. pihak proton berhak mengekalkan tradisi pelancaran modelnya mesti disempurnakan oleh YAB PM kerana sebagaimana model terdahulu ianya dilancarkan oleh YAB PM juga. ini kerana proton adalah idea kerajaan dari mula lagi, makanya ketua eksekutif dalam kerajaan le yg kena rasmikan. dan ketua eksekutif dalam sesebuah kerajaan adalah PM.

  62. aku paling respek kat bro Mat… dia kalau menaip, fuhhh..panjang dan banyak fakta..

    kalo bro akupunya, dia takde pegangan, sekejap kritik, kejap kata nak beli, kejap merapu..

    dulu kat PT ada nick Si-Fu, mesti dia ada dalam FD ni.. dulu kat PT, kemunculan Si-Fu ni dinantikan..hehehe

    Enjin campro ni milik Lotus dan Proton, dibangunkan bersama. Jika dinamakan sebagai enjin Lotus, dikenakan cukai pulak sebab barang import.. tu setakat apa yang aku tahu la kan..

    Persona pulak, memang dah terbaik la dengan kelasnya tersendiri.. Aku memiliki sebijik aku tahu le..hehe.. setakat nak dapat 180-200km/h tu takde masalah, asal confident je.. untung le rakyat Malaysia dapat teknologi Lotus dengan harga proton..

    Dah keluar Preve pulak..memang dah tahap maksimum la collaboration Lotus dan Proton, kereta yang terbaik dihasilkan. So, nak rasa kepuasan pengalaman memandu kereta sport pada kereta sedan ni lah modelnya…

    masalah power windows pun DSZ dan kata lifetime warranty..

    rasa nak juga angkat sebijik kereta ni, upgrade dengan persona ni..hehe..

    • setuju…

      pada yang diluaq sana dont buy altis mamu dah kena ampa jangan
      persona elegance kawan mamu pun lebih baik dari altis
      mamu dah book preve ni tak mau dah pakai altis

      • VTEC pun ekzos je bunyi garau, so macam laju je pecutnya..tapi penghujung hampa..

    • ni lagi sorg dah kena racun dgn fd tukar keta huhu
      sori jgn marah gurau je hehe

      • opss terlupa..mmg la keta cap lain pun bole capai laju tu tapi tak sestabil proton

  63. Mmm… awat dah sampai ke politik2 plak nie? Kat sini tak bercakap pasal politik tak bermakna kita tolak politik. Dlm islam pun ada politik nie, cuma politik yg mcm mana? Adakah sperti yg kita samakan? Sumer benda nak dipolitikkan, payah ler:) Cukup2 la. kat sini kita cakap pasal model preve k. Nk off topic sket2 tak pe la.

    cheers!

  64. All and all proton masih dipengaruhi oleh politik. Bila bicara psl politik mesti ade sagkut paut dgn kroni. Bila kroni ade dlm organization mesti ada korupsi..mmg proton x kan ke mana..so proton nak berjaya mcm VW atau KIA hanya mimpi2 indah saja. Dalam ni DRB pun sudah tau berapa byk tgn yg sibuk.. seorg CEO kwn baik menteri pun bole jd president berpuluh2 syarikat.. itulah adatnya bila ada politik mesti ada bisness. No more money no talk…. so rakyat sekalian yg x berduit diam jerla.

    Aku bukan anti-pemerintah mn2 tapi aku anti org politik dan kaki ampu sekeliling nya yg nak ambik keuntungan atas duit dan amanah rakyat dgn kuasa yg ada ditangannya..nak tukar vendor kena ada approve org politik jugak..oh proton

  65. dengar citer Hyundai Sime Darby pun nak lancarkan kereta over price nya Hyundai Elantra jumaat ni 6 April 2012. nampak gaya kita boleh test 2-2 kereta ni. Niat Hyundai macam nak lawan Proton rasanya tapi rasa2 macam kali ni Proton Preve akan menang game ni pd jurang yg agak besar sbb faktor harga + teknologi/ spesifikasi pada high line model

    • bukan dah lancar ker..

    • hyundai delay official launching sbb MITI beberapa kali reject recommended selling price. Hyundai propose quite a very low/competitive price but rejected few time. as we all knw, the main reason is to ensure imported car not to be sell within the proton/p2 price range. Still there is protectionism scheme for Proton even proton now under private entity.

      • x setuju. habis knp Kia Forte, Chevy Cruze, model2 Citroen dpt dijual pd harga berpatutan. Plus Inokom bang bukan Hyundai. means dipasang d Kulim. mksd nya cukai da lbh krg cukai kereta tempatan. Kalau MITI nak set price rasanya harga max 20% dari harga Proton Preve ok la. Plus model high spec Inokom tak setaraf model Hyundai jual negara lain. 6 airbag + parking assist (auto park) + powerful 1.6 GDI engine. so price should murah la. kalau pricing d luar negara Hyundai Elantra dijual lbh murah banding Chevy Cruze, Honda Civic, Toyota Corolla Altis dan Mazda 3. Beza harga dgn Kia Forte pun tak jauh sgt dah.

        tak kan lah sbb menang anugerah nak jd tamak kot. bg sy kaedah ni kaedah org berniaga utk jangka pendek. lbh better bg sy inilah masanya Hyundai Sime Darby dpt kan volume yg besar di Malaysia bg tingkat keyakinan rakyat utk ubah mentalilti Jepun is the best and Korean the worst

      • Karut.. Otak hang..

        Mengapa harga kereta perodua mahal sedangkan dah dapat taraf nasional walau rebadge je..??

        Inokom pun sama..

        yang pastinya mereka akan proposed kat MITI agar dibayar cukai rendah…kononnya agar dapat jual kereta murah kpd malaysian..

        Proton pulak, tetap bayar cukai utk setiap kereta.. tapi meminimumkan keuntungan pada setiap kereta agar rakyat mampu milik kereta… sebab tu Saga murah dari Myvi..

        Perodua: Perut sendiri + Perut satu lagi + Untung + Cukai = Harga kereta..
        Proton : Perut sendiri + Untung Sikit je(dikurangkan) + Cukai = harga kereta

        Kereta luar: Perut sendiri + Untung + Assembler (komisen) + Cukai (proposed kat MITI agar lebih rendah, patut kena reject bodo) = harga kereta

        So, kereta luar tu kalau nak jual murah Untung dan duit komisen tu hapuskan la wei.. mintak kurang cukai memang MITI tak bagi le biol…

    • we want more ..we want more..we want more bebeh…

    • Body dgn bumper dah cukup cun..tp grill depan tu alamak very that simple ke? Mcm byk je bole tambh space2 ksong tu.Tgk new waja grill sumer chrome..

  66. Tgk ni mcm mana org luar negara komen pasal Proton Preve, malu betul kalau diaorang baca mcm mana org malaysia komen pasal kereta kat paultan, mcm org x bertamadun, mentaliti…. mentaliti

    * cuma x syok sikit mungkin aussie akn dapat 6 airbag dan kat malaysia se nanti mungkin baru ada 6 airbag, dekat australia standart dia tinngi sbb tu kena offer 6 airbag, tp kat malaysia honda dah tetapkn kereta yg ‘bagus’ kena ada 2 airbag je hmmmm…

    http://www.caradvice.com.au/166003/proton-preve-small-sedan-revealed/

    • setuju bro, aku baru join blogging nie. aku tgk kat paultan teruk giler komen2nya. x membina langsung. aku pun malu tgk org malaysia kutuk org sendiri. atleast komenla membina sikit. sekarang zaman bukan org maki2 da, semuanya slow talk bru leh improve…

      anyway, aku suka cara funtasticko manage people kat sini. ingat nak promote je kat kwn2 mat salleh to know more our product, tapi diaorg x paham bahasa malaysia plak. hahaha…

      p/s: dulu baca dan follow je perkembangan. sekarang baca, follow dan komen sekali. tapi aku suka org kita dalam funtasticko nie. komennya semua berhemah dan membina minda aku selain menambahkan ilmu aku ttg automotive negara. bravo bro…

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 1,458 other followers