funtasticko design

http://funtasticko.net

Proton Prevé bakal dilancar 16hb ini!!!

73 Komen

UPDATE : Gambar sesi media test drive di Putrajaya dari forum.lowyat.net

Nampaknya tarikh pelancaran model ini telah pun ditetapkan pada 16 April. Majlis tersebut bakal disempurnakan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak. Tempat pelancaran kemungkinan di Mines, menurut sumber yang terdekat.

 Model yang berenjin 1.6 liter akan ditawarkan dalam tiga varian berharga antara RM62,000 dan RM75,000 didatangkan dengan 2 pilihan enjin IAFM+ & CFE serta kotak gear manual (5 kelajuan) & CVT (7 kelajuan). Nama Proton Preve yang disebut “prey-vey” dipilih adalah dari perkataan yang bermaksud “proof” (bukti) dan “to prove” (untuk membuktikan) dalam bahasa Inggeris.

Sesi uji pandu untuk media kini sedang berlangsung di Putrajaya dan ulasan mengenai uji pandu singkat tersebut akan diupdate di blog ini nanti. Saya juga turut diundang ke sesi tersebut namun tak dapat hadir dan mewakilkan Yanti Zolidia Kassim dari AutoAnda untuk menggantikan saya, nantikan ulasannya tak lama lagi. Tungguuuuuuuuuuu…..🙂

73 thoughts on “Proton Prevé bakal dilancar 16hb ini!!!

  1. Can’t wait for the review n test drive!

  2. akhirnya dah telah tetap tarikhnya setelah bermacam macam andaian dibuat😉

  3. Sesi pandu uji di Putrajaya? bleh gtau area mana if u don’t mind..bleh p tgk kejap:)

  4. jgn lupa nilaikan nvh kereta ni

  5. aku dah ready pay slip 3 bulan gaji siap disahkan…lambatnya..

  6. dari blog proton-sales, bagi tahu 10hb, funtastiko pula 16hb…yang mane satu nie? ada sape2 boleh confirm?

    • rasa kena tunggu mlm sket kot utk official press release dari bro FD… pasal info dari thestar & PT pun belum inform tarikh sebenar…

  7. Nak tengok keta ni kat showroom walaupun kuota keta aku dah cukup…

  8. Aku suka status FB,bro Hezeri

    “Say what u wanna say but if u appreciate ride and handling, the new Proton has that. It is simply chun!!!

    Hahhah..

    • …. but for actual market, malaysian more particular about nvh than handling. Only small number of petrolhead really appreciate ride n handling.

      • kan dah ada 3 tu, cfe utk performance, iafm+ utk jimat petrol, manual utk yg mmg suka manual la, semua dh dapat bhgn masing2…

        skrg aku tggu review….huhu

  9. Salam Bro Campro. . .
    tadi tgah2 online kt http://www.driveittobelieveit.com.my/#. . .
    aku ader spot bnda baru or not sure jugak la..new proton model??

    aku ader highlight
    try check dlu…
    http://www.flickr.com/photos/76823654@N05/7044453249/in/photostream

  10. Solat weh..solat weh!!!

    note: Translation dari prae vea…

  11. Mula2 16hb march pastu delay 27hb pastu delay 7hb pastu ni delay lg smp 16hb..apakah benda ini. Walaupun x sabar menunggu tp dlm keadaan bengang dan kecewa. Ditambah lg dgn benda negatif dgr psl p3 ni br2 ni..lagi wat sesak dada. Kadang2 aku nak bash jer proton ni..byk btul benda x kena..

    • masalahnya tu official announcement dari proton ke?? yg ko cakap 27hb la 7hb la dah sah2 dgr dari rumous kat internent kan…

      pastu apa benda negative pasal P3 yg ko dgr tu??prrrtfhhh

    • bro,
      proton dah ready dari 1-2 bulan lepas lagi laa..
      cuma jadual PM jer xder kosong..

      org yg ada commonsense xkan komplen pd proton,
      cuma berharap agar PM ada slot lebih awal utk lancar kereta ni..

      kalo nk bash sgt.. bash jer bro..
      xda sapa halang..
      tapi fact biar benar la..
      kalo fakta mengarut, nanti xtahan daulat kena bash balik…

      • Ntahnya… dah dijelakan sebelum ni di site ni punca tak dpt confirm tarikh pasal PM yg nak rasmikan tak dpt bg komtmen sebab sibuk… ish… bacalah dulu lain kali.. ni main cakap je…

  12. x sampai 2 minggu lg sblm launch. berapa byk ready stock yg ada ms launch nnt ye??

  13. bro2 sekalian..ade video update. x pasti ni exora bold utk global sbb ada lampu merah tambahan di tengah2 skirting bumper belakang..

    • itu rear fog lamp, homoglation utk market europe la tu…

      • if tambah side markers pula untuk market USA…tp proton mmg layan market2 negara commonwealth je🙂

  14. kenape le lambat sangat nak launch….ramai pembeli sedia nak membeli p3-21a or proton preve…

  15. Br blk dr belek2 kete ni td..puas hati dpt tgk dkt2.. siap msk dok dlm keta cuma x test drive je td..mmg puas hati sgt2…cantik..interior pn best..akan book keta ni dlm masa t’dekat…thanx admin maklum psl sesi pandu uji td..blk keja je trs pegi..nsb baik smpt..org2 proton td pn semua sempoi2..puas gk la buat sesi soal soal jwb td…

    • puterakupang84 ni keje kt KPT@KPL? td sy balik trus pegi xde ape2 pon…

      • X..ofis sy kt kompleks E..bro blk kul bape td? sy lepak dgn dorang smpi kul 7 td..kt Maritime Centre…kete2 2dorang lkt sticker tp minima je..ade sbj je yg xde sticker kaler chili red..

  16. the pronounciation is “prae vey” said DSZ

  17. the pronounciation is “prae vey” said DSZ,,

  18. harap banyak ready stock…. kecewa orang kalu tak dapat sebelum raya…

    • Klu ikt apa yg org proton td ckp..slalunya sblm launch mmg dorang akan standby 1500-2000 biji utk early booking..

  19. the pronounciation is “prae vey” said DSZ,.

  20. Pingback: Proton Preve Baru - Adakah Anda Sudah Bersedia? | SyahrilHafiz.Com

  21. pergh ade kete hatchback ngan segmen B thn dpn

    • x dpt tgk link tu, apa pun harap x mengecewakan dgn segmen b pun ride selesa mcm segmen c
      mcm ride savvy/saga mmg ketara lbh selesa dr myvi huhu

      • ride Saga lebih baik dari ride T dugong sebenarnya… T dugong ringan, rasa melambung2 masa drive.

    • segmen B tu mcm mane?saga or savvy ke?

  22. Pingback: Proton Preve Baru – | Awan Pagi

  23. tadi aku nampak diorang test drive..dan2 je aku masuk highway SILK diorang duk merempit..sempat amik gmbr dan video.. meh tengok kat

    http://fahmitravelogue.blogspot.com/

  24. uji jgn x uji, 0-100km/h berapa, bukan nk berlumba tp nak buktikan kereta ni tak underpower…pastu nvh, interior…fuel consumption..mmg dah ada jangkaan tp nk tau jugak hasil dr ujian…handling aku rasa x pepnjg pun takpe confirm best huhu

  25. huh..bijak idea buat test drive kat Putrajaya..sebab kat situ pusat tumpuan kakitangan kerajaan..
    dan kuasa membeli Preve ni sudah tentu pada staf kerajaan dengan kenaikan gaji mereka baru-baru ni.. orang swasta belum tentu lepas loannya yang sangat ketat sekarang..

    nama Preve ni pun jadi isu susah nak sebut… tak payah ambik Preve.. try nama Hyundai…ada sebut Hiyung+dai, ada yang sebut Hiyan+dei..ntah ape2 lagi..

    lagi Peugeot… mcm2 sebutan..

    Myvi pun Jeremy Clarkson sebut Meevi… dah lidah omputih camtu..

    so, tak salah jika mcm2 sebutan untuk Preve, sebab sebutan ikut dialek pronunciation masing masing

  26. nama preve mmg pernah byk kat internet
    tp punya la bole teka mmg nama tu betul sbb byk sgt nama yg pelik2 yg kuar , pervert la apa la , sng je filter sumer tu
    kenapa org tak bole bg suatu yg negatif lg cpt dr yg positif?

    • berapa sec tu? huhu
      takde citer psl interior
      ride and handling mmg aku dh jangka
      satu lg , ada tak test kat jln tak rata? jln byk tampal2, lubang2, retak sana sini, dgn kata lain jln standard dlm kl? nk tau ada kadar nvh jugak
      harap ada review ttg tu

  27. ramai yg terkejut ngan iafm+ sbb expectation dia akan underpower giler babi xingat punya, tp malang nye, kuasanye memadai walupun xdalah power giler2🙂

  28. hope test drive nanti tekankan

    1-perfomance
    2-ride and handling
    3-NVH
    4-comfort bg org belakang. means suspension dia dpt serap lubang2 jalan tak elok ngan baik tak
    5-kualiti

    5 faktor tu kalau da ok memang betul la cakap DSZ.best bg segmen C

  29. ride quality=comfort. Tp klu ikutkan autoworld, ride quality bgs. Handling pun mantap. Sbb tuh namenye ride n handling. Ada 2 parts. Handling, byk sentuh aspect pemanduan dia seperti steering feedback, responsiveness, accuracy, understeer, oversteer, sharpness.

    Ride plak sentuh comfort, samada dpt absorb sume road imperfection dgn baik, high speed stability cam xfloating, wobling staright line, composure n etc.

    Klu ikutkan review awal autoworld, sume dh terbaik bg prtn. Maleh nak banding ngan kete lain, kang ckp bias plak. Tp, dont jump to conclusion yet. Kite tggu review2 yg lain n test drive sendiri. Br buat kesimpulan. Tp autoworld ckp kete diaorg test yg pp punya. Ataupun po. Hrp2 btl coz klu betul, masih ada harapan production unit quality bleh diperbaiki, n yg tnjuk kat org sblm nih, pre production punya.

  30. Proton Preve test drive review done by autoworld

    “Speaking of noise, this is one area that Proton has made great strides with the Prevé. The CFE variant was pleasingly quiet at high speeds”

    and the best part is “Suspension setup is indeed world class, with a spot on balance in terms of ride quality and handling sharpness. Stability at high speeds, up to 200kph, is beyond reproach, and amongst C-segment competitors, only the Ford Focus will have nothing to fear from the Prevé in terms of ride and handling.”

    conlusion. “Impressions gleaned from our pre-production test cars suggest that the Prevé is by far Proton’s best ever product. Ride and handling is its stand out quality, and the amount of kit bundled into the package is similarly praiseworthy.”

    good job Proton. poud

    • glad to hear the noise level is improve. setakat nih naik kete proton. manjang jek bingit telinga..

  31. letih den bertekak kt bharian nye fb.. xabis2 kate kete proton mahal xpdn kualiti la.. kete bios cukai tinggi la… kt thai kete lg murah la.. soh bace mls.. kete xkuar lg da kondem bagai… blog sblh mmg da mls nk comment.. kondem mcm pki kete ferrari jer dorg tu.. aku pun de gak xpuas ahti bab kete proton ni.. tp tau la punce2nye… sbb pernah berborak direct ngn org rnd.. kete proton ni celup dlm anti karat bape kali??? bios y aku tahu sekali je celop..

  32. tak sabar dah nie… lambatnya masa berlalu .. hehe

  33. sudah sampai masanya proton lama ku, diupgradekan. Biarpun proton lama ku tetap berfungsi baik tanpa sebarang masalah besar selama ni.
    welcome! prae-vae Atau senang lg disebut prey-vey.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s