funtasticko design

http://funtasticko.net

Proton Prevé SAPPHIRE

67 Komen

Apa pendapat anda mengenai Proton Prevé SAPPHIRE ini yang dibuat sebagai showcar semasa pelancaran rasminya semalam? Bagi saya memang menarik dan seharusnya ada versi produksinya tak lama lagi, betul tak? Warnanya memang menarik dan nampak mewah dan sporty… 🙂

KLIK UNTUK BESARKAN IMEJ

Advertisements

67 thoughts on “Proton Prevé SAPPHIRE

  1. Preve BOLD

    • sah dah tulis Sapphire…pehal bold plak…smua nk di”BOLD”kan ni…

    • kalu ada rezeki nanti aku just nk book bila kuo facelift edition..sure time tu design lg gempak

    • cun lorh. suka dia punya bumper. wa dekat lampu ada elemen chrome. ini la asal idea Proton. k gak nampaknya. Minat panoramic sunroof. colour putih maybe leh cat hitam atas tu.

      terbaik nya sport rim. saiz pun masyuk. cun lor. ini baru sport rim

    • Kalau Preve BOLD enjin die pn mesti lain kan? hahaha

  2. lawa. Preve SE kot.

  3. Pandangan sisi xde ke bang..

  4. maybe lining silver kat fog lamp tu dr apple cadangkan?
    sbb mcm sebijik sama dgn bmw 3siri baru…
    anyway,lawa & xnampak ahbeng sgt sapphire ni…

    apa2 pun next global car harap dr apple tu boleh kasi idea
    develop something like i-drive gitu….x pun voice command mcm ford sync
    kasi mantap lg ciri2 global kereta proton yg akan dtg….

  5. dulu orang thumbdown comment saye pasal saya cakap tiger wing tu lawa kalau di ‘bold’ kan.. atau lebih ‘tebal’ dari wing asal Preve.. haaa, try tengok Sapphire tu..? cantik kan tiger wing dia..? hehe~ ^_^

    • Yup, visually bila tiger wing tu dibesarkan dan lining kat belakang tu dichromekan baru nmpk seimbang dan lebih nampak padat dan gagah. Patut production unit terus ada design ni.

      • nak tukar gril tu nanti tak mahal sangat pun kot. try la check kat kedai2 mod atau kedai ‘abang’ lepas bbrp bulan Preve ni kuar. macam-macam adaaaa…

  6. nice…xsangka preve bley ade make up version mcm nie….klu d’realitikn mmg terbaek la….

  7. lawa siot..huhu..mintak2 la versi r3 nanti macam ni la

  8. Atap hitam tu ada bubuh sunroof ke?Or carbon fibre? Sport rim tu design R3 ke? Cantik! Tak lama lagi muncul la model ni, Proton always save the best for the last. Maka ‘barangsiapa bersabar, maka dia akan beruntung’ 😉

  9. ok aku terpesona.

    1) bumper dpn restyled,
    2) gun metal grey colour,
    3) bodykit,
    4) smoked front n rear lights,
    5) blackened rooftop,
    7) bolder chrome ‘proton wings’,
    8) two-tone leather interior,
    9) lcd screen at back of front seats,
    10) silver coloured door handles
    11) chrome horizontal bar at the back

    harga RM77,777 ada bran Proton? mesti meletops nihh.. waaaaa.. aku nak satu pleaseeeeeeeeeeeeeeeeee

  10. design dashboardnya kurang sikit la..harap boleh improve lagi

  11. kat mane nak tgk Preve Sapphire ni live ek?

  12. warna yg cukup menarik… dan cukup “bling”2 nya… huhu…

  13. Unbelievable… Tadi waktu pelancaran semalam, Pengerusi proton sebut, kos Preve hanya RM540 juta… others automotive car kena belajar dari proton…

    • kos rendah sebab mereka guna platform yang sama dengan Exora. kalau mereka develop platform baru, kos boleh cecah RM1bil macam zaman Waja dulu…

  14. preve sapphire nie bile nak kuar…mantap…lagi dari preve yg dah launch semalam…pergh…

  15. pesal tak lancar sekali…cnfirm sambar satu

  16. Bodykit semua dah ok cuma tak dak bumper ala ala difusser dan exzos tip. Kereta sporti kena tunjuk exzos la.

  17. sapphire..sapphire..nape xpakai nama lain?
    dh macam ford fiesta sapphire.
    ok aku suggest “tiger eyes”. nk tau nape?
    sila bukak wiki & tgk apa maksudnye 🙂

    utk preve nilam ni:

    1. color combination coklat, silver lining & dark silver ni mmg mengancam abes!
    lg bagus kalu sume chrome buang, ganti silver (ala persona elegance) & +lining silver kt sekitar window (cm porsche cayenne).

    2. bumper depan blkg agak berserabut & xmasuk sgt. mgkn sbb guna existing mold, yg lain2 tu glued-on? xpe2, nextime ble je buat mold lain.

    3. ntah mengapa, aku lg suka dash yg nmpk coklat/oren tu ditukar kepada kaler grey dgn tektur carbon fiber.

    hehe..ada masa aku fotochop la 🙂

    • overall kata kawan aku cm lamborghini reventon (kaler scheme la)

    • kena tengok depan mata dulu tu

    • aku setuju part dashboard. aku rasa tu just utk show off aje. kalau proton nk buat production, biasa diorg akan letak grey kot.. atau carbon fiber pun lagilah cun. huhu.. kamon2 proton.. plg2 lewat aku budget bleh hold smpai early next year, so harap2 dah keluar la special edition ni 😀

  18. lampu hid xenon ke tu?

  19. Gunmetal grey ni takde pada production car ke? smart giler..

  20. line dari headlamp ke foglamp tu ikut emas style…like it..klo ada duit nnti nak wat

  21. BAPAK !!!!!!!!! GANAZZZZZZZZZZZ!!!!….I SMELL SOMEPEOPLE BUTTs BURNING…STARTING J,N & T LOLLLLLLLLLLL

    TIS CAR PAWN ALL 60K_100K CAR!!!!!! GYEAHHHH!

    bad ass!!!!

    >>>>>>>>

    beselah…bila dh ada sumthing..bru senang designer nak upgrade/enhance – sapa2 dlm design fields taula..xkesahla design apa2 pun…once ada final design…utk enhance and upgrade…..just skrg org lagi suka OEM upgrade product compared after market sbb aftermarket quality low lame ass!

    • mmg ganas pun , klu city/civic buh bodykit pun nampak tirus je tapi ni nampak muscular bro, mmg ada plus point kat bhgn body

  22. suka tgk grill ala-ala honda stream dan lining crhome keliling tingkap… nampak mewah dan sporty….

  23. Sekali pandang macam pernah ku lihat. Rupanya memang pernah tengok pun. bila difikirkan, ada baiknya lepas version hatchback keluar, Proton come out with wagon type of body plak. Boleh cover niche market sporty wagon macam Caldina dan boleh jadi replacemnet model Satria Neo. Lagipun, kat Europe dengan Amerika wagon ni agak popular juga untuk soccer mom, jadi boleh cater niche2 market ni. Azlano dan Dato’ Kamil. Please listen and do some studies immediately.

  24. Persoalan aku..Boleh pulak Proton kuar design mcm ni…knp tak keep mcm ni je design Preve yg launching semalam?

  25. Peh… sport rim 18 inci tu. Sapa yang dok bising tayar Preve kecik, ni ha bukti boleh masuk 18″. Apa lagi, pegi cari sport rim idaman anda sekarang!

  26. OMG2!!!!! Lawa2!!! Rim sport lawa gile seh!! Pada aku cuma door handle 2 kalo dibiarkn dgn kaler body tp just letak strip of silver lining lg mcm xclusiv kot. N yang ni kna letak camera untuk reverse (mcm kt exora). Aihh, kna hold dlu la kot2 nk amik preve nih. nk tnggu mcm saga flx se tuh. kira mcm yg da ujung2 baru amik kot. lama tu kn… hmmmm… ntah lah. Congrats Proton!!

  27. menarik la warna ni, pernah ke kereta proton pakai warna ni? rasa mcm tak pernah lagi. gen2 dan waja punya silver rasanya lagi cerah kalau takpun kebiruan sikit tapi yang ni lebih gelap.
    dashboard tu nampak mcm dibalut kulit jugak sebab tu warna sama macam tempat duduk?
    pastu rim tu 17″? mgkn bole jadi special / limited edition huhu

    • utk production tak mngkin, sbb nak maintain kaler ni dari mula painting ke akhiran mgkin akan mghadapi masalah. boleh mmg boleh, tp utk production yg laju agak sukar

  28. NAMPAK BENAR BENAR JANTAN…STYLO BEB..

  29. exterior memang dah mantop..cuma klu dapat honeycomb grill lg smart beb..theme kaler utk dashboard tu agak out of place la..klu kaler putih memang lagi nampak premium..anyways nice try!

  30. …MENGANCAM!!!

  31. rosmah ni kacau je lah…

  32. Wow. Klu betul la camni, aku trade in inspira aku sekarang juga.

    • Jangan terburu2 bro. Inspira tu still best laa. Bro nyer inspira 1.8 ke 2.0? Kasi makeup laa itu inspira kasi garang. Baru laa ala lancer. Apa-apa pun preve sapphire ni memang sangat mengancam. Garang cam Chevy Cruze.

  33. Salam, double thumb-up lah PROTON!! serius lawa and up to market demand. overall Proton Preve tu menarik hati! Go PROTON! Go DSZ!!

  34. salam.. overall bg aku ok… tp bile aku duduk seat driver dan tutup pintu terasa sempit lagi mcm persona aku… kaki kanan x dpt bergerak bebas seperti kereta wira dan waja… mungkin bg aku door trim tu agak besar… just pandangan aku…

    • Ye ker bro, tapi yg pastinya lebih banyak barang leh letak kat kompartmen pintu tu. heheh. Berat laa pintu lepas ni.

  35. kalo yang macam ni..nampak garang ke nampak gay?

  36. Pingback: Gambar Proton Prevé SAPPHIRE Di Pelancaran | Blog Tokobakso

  37. sayang trim die orange.. pastu warna die matte plak tuh mcm plastik murah.. saya sarankan utk preve SE, Facelift, Elegance, atau sapphire trim die silver berkilat atau hitam berkilat..

  38. After looking Proton Preve Sapphire, I have one thought. Why not make a movie using this model. For example like the Hollywood’s movie (THE TRANSPORTER)? What do you think?

  39. aku dah test drive preeve baru2 ni. mintak proton upgrade ckit:
    1. bila pecut, still ada bunyi angin masuk lagi kat celah2 pintu atau tingkap.
    2. turbo kecik sgt, still rasa lagging.

    but overall aku bagi 7/10 lah utk kete variant ni

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s