funtasticko design

http://funtasticko.net

Suasana di pelancaran Proton Prevé

156 Komen

Bagi sesiapa yang tak berkesempatan untuk mengunjungi majlis pelancaran Proton Prevé semalam, ini adalah sebahagian daripada susana kemeriahan majlis tersebut. Layan!!!

KLIK UNTUK BESARKAN IMEJ

 

156 thoughts on “Suasana di pelancaran Proton Prevé

  1. Sedih dengar preve hanya dapat seribu lebih tempahan sj. Mungkin politik yg mengaitkan proton dgn pemerintah membuatkan meraka tawar hati. Apapun good job proton.

    • Walaupun dalam 1,200 orang yang menempah, rasanya ia angka yang agak baik untuk permulaan ni. lagipun ni segment C. mungkin selepas ni bertambah tempahan dalam negara selepas sesi pandu uji. teringat Perotdua Alza, beberapa minggu launch je, Perotdua terus announce dan berbelas ribu tempahan…sedangkan realitinya…tengok sendiri atas jalan raya..trgnokla Exora, semakin bertambah bilangan atas jalan sebab rakyat malaysia dah yakin pada Proton..

      Purata pendapatan isi rumah rakyat Malaysia sederhana sekitar RM3000 lebih.. tak semua mampu nak bayar kereta RM800-RM1000 sebulan selama 7-9tahun..
      jadi tolak kos sara hidup dan tanggungjawab lain, model Saga, Myvi dan Viva yang jadi pilihan. Preve mungkin jadi pilihan kepada Eksekutif swasta dan Pegawai Profesional kerajaan.

      Potensi besar model ni adalah di peringkat Global… Thailand, Indonesia, negara Arab, China..

      • kalau nak bandingkan antara alza dengan exora masa mula2 launch alza yang lebih cepat/ senang dilihat diatas jalan tetapi selepas Exora Bold keluar sekarang agak susah nak jumpa Alza dgn no plet baru berbanding Exora Bold, tu maknanya pengguna dah yakin dengan proton dan berjaya menyelesaikan salah satu kelemahan produk mereka iaitu powertrain…

      • ekonomi pun dlm proses pemulihan…mostly org pikir bnyk kali kalu nk tukar keta especially libatkan harga 50k ke atas…dasar ketat pinjaman yg BNM apply pon nmpk berkesan utk kekang gejala buat loan melebihi kemampuan…ape2 pon bagi yg mampu dan berpendapatan tinggi selamat booking preve…bg yg kurang mampu bole amik saga FL atau stay dgn keta yg ada…janji leh kuar cari rezeki dan bwk family ke mana2 dh cukup

    • okla tu.. harus diingat.. tempahan seribu tu sebelum pembeli lihat live & pandu uji preve..

    • salam,

      honeslty saya tak paham why we still need to base our judgement (on all thing with politik) kalo beli kereta pun lambang haluan politik kita.. entahler..

    • Sebelum ni, orang ramai masih tak dapat harga sebenarnya. So, kemungkinan besar, mereka tak dapat mencongak sama ada mampu atau tidak utk membeli kereta ini.

      Lagi pun tak semua org mampu tukar kereta baru. Mereka ni mmg ingin tapi sudah memiliki persona, saga,viva, myvi dan lain2. Komitmen lain lebih diutamakan.

    • Ok la tuu…
      Ramai yg nak tengok live dulu… cmfirmkan harga dulu…
      Benda bukan seposen dua banggg…
      Nak ikat 7-9 tahun tuu…
      Nak nikah pun kena tengok dulu bakal isteri…
      Dah comfirm… Sejuk mata memandang….
      Kira dah tertawan… X lelap tido…
      Spek puas hati baru la masuk meminang…
      tak gituuuu…

      Baru pergi tengok kat showroom tadi…
      Memang cantik mata memandang…
      Good job proton….

    • rilek bro.aku pun baru je booking.dah tambah sorg lagi pembeli..hehehe.kalo ramai sgt plak, lambat le aku dpt keta.d/p pun leh bayar dlm bulan 6 sbb tggu bonus.

      tadi dh test drive skejap.xpuas sgt sebab x jauh jalan.yg best bila tekan pedal, menonong je keta pegi.nti nak test lagi la…hahaha

      • Nnt test kat jalan kampung…kalo jalan bengkang bengkok lagi best.kompem truja khebatan ride n handling dia

    • speech penuh DSZ takde ke?

    • untuk c segment car, 1200 order setakat 16 april tu kire ok la, sbb ni bukan kereta rakyat hanya golongan sederhana atas je yang mampu beli…

    • Seribu tu kira byk la tu..kalo ikut logik, mn ramai yg brani nak book barang tanpa tengok paras rupa dulu

    • kalu preve laku kat luar… orang salahkan proton pulak…

  2. seksi betul 1st lady of malaysia ni..

    tak patut gambar DS Rosma ni sbg 1st Pic.. mengganggu gugat iman dan takwa pembaca FD.. hehehe

  3. 1200 tempahan tu sebelum bakal pembeli tengok kereta tu. lagipun sekarang ni kan bank negara ketatkan syarat nak pinjaman kereta. Ramai yang loan tak lepas. lepas tu bila Proton ni ramai yang tunggu 2nd batch atau facelift baru nak beli sebab takut masalah2 kualiti.

  4. Superb! Tahniah Proton! Che Det masih segak!

  5. Mmm… jgn ar harap sangat preve nie akan menjadi kereta paling laris jualannya di m’sia. Realistiknya preve nie bleh jadi paling laris dlm segmentnya.:)

    cheers!

  6. Hakikatnya pada aras harga RM60~ 80K diluar kemampuan sebahagian besar kaum melayu yg menyokong produk Proton. Dgn pendapatan RM 3K kebawah kuasa beli mereka terhad, nak bayar PTPTN, rumah, kos hidup dll. Buktinya Proton Inspira mrengalami jualan yg teruk walaupun harganya terendah dlm segmen C dgn 2.0 cc.

    Sebab apa proton persona dpt dijual dgn laris kerana harga tersebut masih terjangkau oleh org melayu. Org cina lebih cenderung kpd produk perodua, jepun dan korea. Semakin tinggi spec dan harga kereta semakin kurang pembelinya. Utk jual kereta dgn laris dan kuantiti yg banyak pastikan kualiti dan harganya mampu oleh majoriti rakyat.

    Salah satu lagi faktor adalah syarat pembiayaan pinjaman kereta yg ketat oleh bank negara. Walau apa pun kita lihat kpd kualiti dan persepsi pengguna terhadap proton adakah semakin baik atau sebaliknya.

    • kalau dah jagi 3k kebawah, jgnlah cari nahas beli preve. beli lah yg segment perpatutan, saga kan ada. takkan lah semua kereta proton buat kena jual bawah 50k. proton pun kata, preve ni kereta global, bukan kereta utk segment 3k kebawah. lain lah kalau proton cakap preve ni kereta utk org miskin, sekali jugal 70k, tu mau kena baling taik.

  7. Saya hairan kenapa banyak komen2 kat atas, m’p’tikaikan harga Proton Preve kita… Pada saya, dah cukup b’patutan dengan apa yg Proton berikan dalam model Proton Preve ni…

    Mentaliti rakyat kita ni nak semua benda murah, nak semua free… Memang, siapa tak suka yg murah & free… Tapi, kena fikirkan jugak, biar ianya b’padanan dengan apa yg di-offer…

    Kalau nak kereta Proton murah2 je, Proton t’paksa b’kompromi aspek lain, salah satunya aspek kualiti sebab untuk tingkatkan kualiti, tentunya perlu belanja lebih untuk dapatkan material yg t’baik, tak gitu?…

    Ni tak, kebanyakan orang kita ni, nak yg murah2, lepas tu bila kualiti teruk, dok condemn2, apa ni, kan?… You got what you pay for lah…

    Dalam official launching semalam, ada Proton bagitaw yg dengan model Preve ni, no compromise on quality anymore, so nak tak nak, untuk tak rugi, Proton t’paksa letak harga macamtu…

    1k tempahan tu tak berapa valid untuk tentukan overall market prediction. 1k tempahan sebelum pelancaran, sebelum test-drive ok apa… tu tak tengok lepas test-drive & showroom visit lagi nanti ni kan…

    Sangat tak adil sebenarnya kalau nak kata Preve nanti ni tak laku sebab 1k orang je yg tempah sebelum kereta even launched lagi…

    Pada saya, masih sangat t’lalu awal untuk predict market Proton Preve ni. Contenders dalam kelas C semua hebat2, lagipun Preve kena face off dengan Persona lagi, Inspira lagi… Sungguhpun begitu, dengan fresh design & long list of equipment & fuel efficient engine tak mustahil Preve boleh excel… Macam ada komen kat atas, Preve nak jadi best-seller memang susah tapi kalau nak jadi the best in its class, tu saya tak ragu2…

    Apa2pun, let’s hope for the best ok…

    • Rasanya org tak pertikai harga kereta preve ni. Masing2 berpuas hati dgn harga yg ditawarkan bertepatan dgn specnya. Cuma mcm yg kita bincang di atas, tak semua org Msia terutamanya melayu mampu beli kereta berharga RM65-RM70K ni…Kalau mintak loan mmg lepas, tapi komitmen lain lebih diutamakan. tgk kemampuan dan kehendak masing2lah. Lagipun biasanya setiap famili dah ada kereta atau kalau nak upgrade, mungkin terus ke MPV.

      Namun begitu, proton masih cuba nak catch up market dgn mengeluarkan spec executive dan iafm+. So, kpd yg berkira nak ambil persona, mungkin dorang boleh pertimbangkan spec preve ni sbb ia masih dlm jangkauan kemampuan mereka.

      • bila dah baca review2 test drive kat lyn , fd, ada satu lg faktor yg menyumbg kpd laku/tak laku preve nih. sejauh mana bakal pembeli dpt menerima lag kat enjin turbo. klu diorg bole terima seadanya dan bole adjust pemanduan ikut character enjin mgkn diorg akan beli. tapi klu tak, mgkn diorg akan ambik varian cvt iafm+/manual klu takpun terus tak beli huhu

        satu lagi pasal rasa ‘perlahan’ bwh 2,000rpm, mgkn nvh yg bagus pd preve ni menyumbg jugak kepada rasa ‘perlahan’ tu dan x sedar tgk2 kat meter dah 1++. klu tak silap aku mmg preve ni di’tune’ supaya tolakan turbo krg dirasa berbndg exora bold premium

    • tgk spec dia dah mengamcam dah kalu nak kira dgn harga. jgn ungkit pasal cukai.. mmg hakikat cukai kat mesia mcm tu.. cuba compare harga dgn kereta lain segmen yang sama… dulu tak de turbo.. suruh buat turbo baru boleh bersaing.. ni dah ada turbo pun bising lagi… adoiii… :))

  8. off topic, saga flx se manual dh mula dijual, rega rm 46k, so, bg yg xmampu n nk pkai manual yg murah, ada option terbaru.

    On topic, byk tgk org menempah kat showroom td, siap bwk slip gaji lg. Ramai yg tersenyum slepas memandu uji n sempat gak bertanya2, ada yg ckp bkn kete prtn, mcm kete honda🙂, xpelah,aslkan dh nampak lain.

    Ramai memuji design, cume ramai xprasan penggunaan soft plastik.

    Ada yg buat acid test, menghempas pintu n etc. Mcm biasa, ada jugak yg komen, enjin turbo,body kete ringan,lainla honda civic, body berat🙂.

    Ada plak enjin kecik, body beso. Mcm biasalah, org kite,mls nk baca spec dlm brochure walupun ada dlm tgn.

    Aper2, yg lambat menempah, lamoler nunggu nanti.

    • biar betul bro..wahhh iloike .. smalam br p showroom g tgk saga flx ..xde lak saleswomen g tau.

    • agak2nya ada tak yg kata kat pembeli preve,”la…proton je?” klu cakap org tu baru beli preve huhu

    • haha…memang btul bro.dorang ni ada ilmu ‘pandang tembus’.tengok keta je dah boleh tau spec dia.

      tapi jangankan customer, ada SA pun xtau sgt ciri2 keta ni.nampak sgt x wat homework. harap SA boleh improve lagi.td masa gi showroom pun xde SA nak approach, mentang2 le kita pakai baju kerja comot. layan org yang pakai segak je.last2 aku jgk yang booking.

      • slalunya org yg x pki smart la yg byk duit…x gitu bro..hehehehe

      • ceh,samelah.walaupon tak bkemampuan sekarang,mane tau dalam due tiga tahun lagi jadi potential buyer untuk next facelifted preve.yang SA dalam showroom leh je tengok.taknak approach langsung.penat drive semate2 nak tengok preve.hahaha

  9. saya teringin nak pakai prave nie… keta saya dah nak habis bulan depan… sebulan bayo 350… tapi bank tak lepas sebab gaji saya 1500.00 jerk… ada kawan cakap staff bank muamalat kata minimum gaji 1900 untuk low spek… dengan interest 2.6%… tapi saya ada extra bulan2 500… sebab saya transfer ke ASB… klu ikutkan bulan depan saya ada lebihan gaji RM850.00… dalam akaun semasa ada saving RM10k untuk downpayment… klu saya nak ambil boleh tak… teringin nak hi spek punya… saya takda komitmen lain…

    • fasha,

      lebih baik awak simpan duir muka tinggi seperti 10k dp. Dengan itu, bulan2 anda x kan banyak sangat. Contoh kalau full loan dlm 700, jadi, kalau muka 10000, harga bulan2 mungkin jadi 600 dan kebawah.
      Dan lagi satu, x nak trade in kereta tu ker. Ker ataupun nak tambah aset. Bagi saya, kalau x nak komitmen dengan kereta banyak, baik tolak kereta lama, plus tambah duit muka 10k dan kurang bulan2. Bukan aper, kalau amik baru dah lama simpan, anda akan ada 2 roadtax dan 2 insurans. melainkan anda ingin bagi adik beradik pakai. Tapi kalau nak simpan dua2, lebih elok anda tarik NCD kereta lama anda ke kereta baru. kadang2 penjimatan insurans hampir 50% dan x pening nak bayar insurasn sampai 1k lebih. Tapi boleh saya tahu kereta apa yg anda pakai sekarang.??

      • yaa.. Romeo mengatur strategi..

      • Sekarang dah ada 10k… Kereta insurance n roadtax dalam 350 setahun… kereta proton kebal… dan sayaa rasa tak nak jual kot… sebab masih elok n diperlukan untuk mengangkut buah kelapa perniagaan kerisik kecilan mak saya… klu let go pun mungkin dalam 5k… dan dalam pemikiran nak bagi saja kat adik saya…

      • NCD tur apew???

      • NCD tu No Claim Discount.. kalo tak penah claim insuran, ada diskaun tiap tahun..huhu..

      • No Claims Discount

      • oh,.. kalau mcm tu jangan jual. Kereta kebal nh sesuai untuk heavy duty. lagipun bulan2 dan x pening.

        NCD nh adalah “Non claim Discount” . Ncd nh lebih kurang kepada discaunt untuk insurans yg x diclaim. Setahu saya, NCD kalau mula2 pakai kereta adalah 0% dan kalau 5 tahun dah pakai tanpa claim aper2 insurans, ia akan jadi 55%. maknanya disini, insurans tahunan dikurangkan sebanyak 55 %. NCD nh ada dlm polisi insurans kita (sila rujuk balik polisi insurans. Biasa ada belah kanan tengah2) dan kalau dah mencecah 55%, lebih baik tarik ncd tu ke kereta baru.

        Sbg contoh, kereta kebal x silap insurans 1ft party hanya dlm 300-400 tanpa ncd. Kalau ada tu yg jadi 200 lebih tu. Lagipun roadtax RM 70 jer kan. Kalau nak amik Preve’ nh, elok bawak polisi insurans kereta kebal (pastikan ianya dibawah nama anda) dan bawak semasa ingin menempah atau membeli. Bukan apa, kereta baru seperti persona/exora/preve’ nh insurans gerenti 1.4k keatas. Kalau tarik ncd, maka insurans permulaan dah tahunan preve’ anda mungkin sekitang 700 dan kebawah. X ker penjimatan hampir 700 ringgit. Ala kalau tolak2 balik insurans kereta kebal tanpa ncd pun mungkin untung 300-400 sebulan.
        Aper lagi yg x paham?

      • o… dah clear… tq… tapi bank tetap tak lepas sebab gaji saya 1.5k saja… walaupun hutang takder… diorang nak sekurang2nya 1.9k… hanya boleh memandang saja…

      • fasha,

        x peir. janji kalau awak nak amik kereta baru, pastikan anda tarik NCD kereta lama ke kereta baru supaya insurans x tinggi.

    • last choice cik fasha buat personal loan.

  10. Typo… prave = preve

  11. new polo sedan….1.6…6 speed tiptronic auto (not cvt, its a real proper auto)…4 airbags… with 15,000km service interval
    launching 19th…5 year unlimited mileage warranty……should be around 80k…

    LET THE FIGHT BEGAN!

    • jom compace spec n dimension interior/exterior. then the price.. aku brani kate polo sedan pekan tu akan over rm85k at least…

    • hina sgt ke cvt, smpi nk kne kate “not cvt, its a real proper auto”? cvt is one type of transmission that can be used as an auto transmission. it has it’s own strengths and weaknesses, just like normal auto…

    • yang saya faham, dia bukan hina… tapi dia kata takder CVT… semata2 auto yang sebenar… dia bukan memperlecekan CVT… tetapi memperlecehkan sedan polo…

    • yeah, let’s the fight begin!

      cvt ke auto ke, asal gerak sudah..haha

  12. malam td pegi tgk pelancaran kt mines….best n happening
    baru jap td test drive…huh lgi mantap rasanya cfe ni

  13. dah mula kuar dah gambar terkopek sana sini…. style apa berlaku pada gen2 dulu… mcm manalah dia sanggup kopak sampai gitu sekali…. aku gi tekan2 kuat pon takdelah jadi camtu…..

    • sng ckp, ini mesti keje org busuk ati punyeee..

    • mentaliti segelintir orang malaysia kalu proton kuar model baru dihantam sekuat hati…. kalau T & H tetiba jerk jadi sopan santun gi showroom….

      • ada sorang user kat lowyat cakap sebenarnya itu gambar di assembly line.. dalam proses nak pasang. ntah la

      • rakyat malaysia ni kebanyakannya buta kualiti…kualiti cikai xpe, yang penting brand import..

    • Proton R&D sdg buat ivestigation kat issue ni.. yg aku dgr ni bukan kat show room tp kat line masa trial b4 SOP… so suspek vendor yg leak kn benda nie..

  14. info menarik…
    “The Prevé – pronounced pray-vay and meaning ‘proved’ – was secretly crash-tested on behalf of Proton at Sydney’s Crashlab facility as part of the process to lift Proton safety standards to western levels so the new-look company can compete on the world stage.”

    Source: http://www.goauto.com.au/mellor/mellor.nsf/story2/4040EE670930873CCA2579DE0022F632

  15. SAPPHIRE mengingatkan aku pada Jebat…tak mustahil untuk menjadi kenyataan suatu hari nanti..

  16. satgi nk jengah showroom….
    anyway ada beberapa kali aku jumpa artikel yg silap taip protronic jadi protonic…
    dah mcm nama energy drink je.haha….

    harap2 DSZ mempertimbangkan sedalam2 & semasak2nya tentang tidak menyambung kontrak…..
    harap2 jgk pihak DRB dapat mempertimbang utk men’senada’kan hala tuju & pemikiran demi kesinambungan & kebaikan proton & kepercayaan rakyat malaysia khususnya yg masih skeptikal,prejudis terhadap proton…

    cadangan agar biarlah DSZ berada dlm proton sehingga kesemua projek akan dtg(gsc,saga r,exora r; berjaya diproduksikan….

    bagi saya DSZ telah membuatkan logo harimau ini meraih kembali sedikit demi sedikit kepercayaan rakyat marhaein walau bukan semua….
    dan tak lupa buat warga kerja proton dalam usaha tanpa henti ini….
    diharap DRB dapat mempertimbang semula struktur gaji terutama kakitangan bahagian pengeluaran,agar dapat meningkatkan lg motivasi mereka seiring dgn langkah pertama proton menjadi pemain global melalui preve
    sekian~

  17. Ada satu perkembangan baru aku jumpa sebagai org yg selalu check berita global tentang proton. Belum pernah lagi aku jumpa jurnal amerika sentuh pasal proton.. ni pertama kali jumpa http://www.washingtonpost.com/business/malaysian-carmaker-proton-launches-sleek-sedan-as-it-aims-to-shed-dowdy-image-poor-quality/2012/04/17/gIQAWqqANT_story.html?tid=pm_business_pop

    perkembangan baik la tu..

  18. Telahpun melihat dan membelek Preve di salah sebuah showroom semalam.
    –>Please bare in mind bahawa ini adalah pandangan peribadi saya semata2.

    Saya berada di showroom sekitar jam 8.30mlm 16 April 2012 dan saya pun dihampiri oleh seorang SA wanita yg rasanya lebih muda daripada saya. Brochure dan kereta dibelek2, SA wanita itu pun menegur saya menawarkan bantuan penjelasan maklumat. Lantas saya terus bertanya:

    “Apa yang Preve ini ada, tapi takde pada kereta Ford Fiesta?” SA itu terus menjawab:

    “Preve ada front strut bar”. Dalam hati berkata, “Bagus SA perempuan ni”.

    Saya tak banyak tanya soalan. Mungkin sbb dah tahu daripada leaked spec.

    Komen terhadap Proton Preve

    Exterior

    – Saya sememangnya tidak berapa berkenan dengan rekaan exterior Preve. Dari awal sejak kemunculan Tuah pun, saya tetap merasakan ia bukan rekaan yang Wow. Beauty is subjective. Preve tak cantik dimata saya.

    Interior

    – Saya suka interior Preve. Kemasan steering, rekaan dashboard pun suka. Texture pada dashboard tu macam prone nak jadi perangkap habuk. Tapi ia ok dan look European.

    – Soft touch plastic tak berapa lembut. Tak lembut macam getah bat pingpong (macam Peugeot 308). Tuil signal dan wiper patut dikemaskan dengan pelapik penutup getah (Macam Renault Clio).

    – Penutup sliding depan tombol gear nampak agak kemurahan. Handbrake lever juga nampak murah.

    – Bila duduk didalam, rasanya ada lebih kurang perasaan duduk dalam Vios, City. (Which is so-so laa). Saya tak menghidu bau plastik kereta baru keluar kilang. Anda bagaimana?

    – Nak adjust Aircond vent ketat mak ai..Sbb takut patah blade vent tu, saya biarkan je dan belek benda lain.

    – Seat Fabric water repellent saya suka. Saya bukan penggemar seat kulit. Head rest nya besar bagi orang yg bersaiz kecil macam saya. Tapi ia ‘Active Headrest’. Model 5star EuroNCAP kebanyakannya ada feature ini. Ni point bagus. Harap SA semua ambil point ini.

    Pemerhatian lain

    – Saya dapat perhatikan ‘air duct’ dicelah front foglamp kiri untuk membantu intercooler CFE kereta ini bernafas. Sirip foglamp sebelah kiri is functional. Jadi, kepada pemilik Preve, jgn suka2 taruk skirting/tukar bumper sesuka hati

    – Hanya ada satu kipas radiator. (Yakah?) Saya ada sedikit pengalaman tak baik dengan dual speed single radiator fan ni.

    – Boot belakang terasa ringan sangat. Tak suka jenis Swing, bukan air damper. Still ok.

    – Saya tak faham pasal locking/central locking Preve ni. Tanya SA pun dia tak boleh jawab.

    Kesimpulan sebelum Test Drive

    – Preve berada below my expactation. Mungkin jangkaan saya terlalu tinggi. Perlu memandu uji dahulu dan baru boleh buat keputusan. (Samada Peugeot 308 VTi atau Ford Fiesta S atau takpayah tukar kereta terus. Hahaha)

    Walaubagaimanapun, dalam price range begini, Preve berbaloi.

    • tempat saya nampak tak ramai orang booking lagi…. tp tengok ramai yang berminat…. kebanyakkan nak tunggu test drive dulu… sebagai pengguna itu tindakan yang bagus.. bukan senang nak kuar 70k.. kena betul2 puas hati

      dan kat tempat saya sama jugak keta kurang bau mcm keta2 baru yang lain.. hehe..

    • dh 2x sy test drive Preve ni….

      EXTERIOR :
      xde ap yg perlu diperkatakan sgt psl pada saye,nk kate “wow” sgt x,nk kate kureng pn x….tp bahagian depan sy suke…..🙂

      INTERIOR :
      soft plastic xlembut sgt…tp texture die cantik……
      aircond vent xde ketat mcm bro fridz ckp….just nice n cantik pada sy..n nampak mewah…..
      tombol aircond pn sedap ble dipulas..rase “berisi” sket…klu persona mcm kosong je rs die…
      botton kt stering pn sedap ditekan.lembut mcm keypad henpon…
      rekaan dashboard cantik n nampak elegan……
      coat hangar kt B pillar tu nmpk mcm xtahan.mcm nnt lame2 akn patah.psl kecik je cangkuk die.
      penutup output voltage kt center box antara kerusi dpn tu dh patah.mungkin tersadung dgn kaki org2 yg asik klua masuk krete tu kot….(klu sy jd SA, sy amik cover tu n sorok kt tempat len.jgn tggl kt dlm krete tu n bg nmpk yg bende tu dah patah.nnt org tngok trs ckp..aiikkkk….br lg da patah????? which is effect the expectation of quality from customer)
      Penutup boot ringan.xmcm persona.rs mcm berat n padu.so kite trs akn rs mcm die kuat utk menahan impak dari belakang..
      Meter cantik…..
      ruang dalaman luas…..
      bonggol kt tengah2 bahagian belakang rendah n nmpk lg luas..sy boleh berlunjur ble ddk kt belakang…selesa bg perjalanan jauh
      sy suka ruang penyimpanan payung dlm kereta City.hope proton dpt buat benda yg sama di bahagian bawah seat belakang.
      pedal buka pintu kt dalam klu warna crome lg “wow” pada sy…psl warna sekarang nmpk mcm plastik.walaupun sbnrnye magnesium….

      PRESTASI :
      ble D mode, tekan pedal,trase mcm berat preve ni nk kedepan tp lepas 1saat,trs meluncur laju…..
      S mode,tekan je,terus kedepan..kt traficlight, krete len tertinggal 2 3 tiang letrik kt blakang…..
      160km/j rpm 4k…
      bunyi enjin sedap d dengar.xbising.sound proof baik….

      LAIN_LAIN
      auto unfolding side mirror mcm xbetul je…psl da bawak 80km/j masih xunfold automatik.ke ak yg salah informasi(gerak 5km bru unfold…bukan 5km/j)..
      Brek best..xlembut n xkeras…..

      KESIMPULAN
      proton preve mmg terbaik…stakat ni pada ak 80% ak puas hati….
      cuma diharapkan SA mantapkan pengetahuan…psl kdg2 ak rs mcm salah je jawapan yg dibagi……lg 1,layan pelanggan tu walaupn die xnk beli psl mane tau mase depan die nk bli plak kn…so kne yakin kn dari sekarang n mantapkan pengetahuan agar dpt balas n jawab segala persoalan n komen2 negatif dari pelanggan.

      p/s: kt teluk intan setakat pukul 6.30 petang td,dh dpt tempahan sebanyak 24 sejak dilancarkan smalam…….

      • tapi saya seronok semalam pasal saya dpt SA yg betul2 tahu semua. Dan ada SA yg boleh sembang tapi kata SA, deorg ada jugak yg x habis belajar lagi. Last2 saya cakap, saya tahu dari depan sampai la kebelakang, die senyum jer. Naseb baik die ok.

        p/s: saya test kedua terakhir, dapat la jauh sikit tapi disebabkan jalan raya yg sibuk (dah magrib), terpaksa perlahankan…

      • org teluk intan ka??

      • hehe……

      • good review😀

  19. aku br blk dr proton showroom..mak aiii…rmai org…ade yg siap bwk slip gaji…ade bdk pompuan (student ipta) yg tgh pujuk mak dia (cikgu) belikan…aku plak? dh booking utk test drive.patutnye pas cikgu & ank pompuan dia tu tp aku mls nk tggu dgn cuaca pns…esok la test.klu x jd pinang preve ni (mustahil), aku pinang salesgirl proton yg cun yg lyn aku td.aku ajk dia g jln2 naik preve aku (berangan) & dia ckp ok je…ops…ingat org rmh aku br pregnant ank ke 2…hehehehee…

  20. Congratulations to DSZ and to all the people in Proton and all the vendors. Keep up the good work. Keep it up!!!

    I’ll see your Global Small Car (EMAS) and P3-22A (Hatchback)? When I can meet the P3-22A? Hahaha…

    All the best!

  21. saya telah tempah genetic silver…cun gilersss..

    • wahh.. orang pakai Preve ni bukan sembangaran orang ni.. mesti keje power2 ni..hehehe..

    • btol kak aisyah, saya rasa mula2 fire red cun, biler tgk live, yang ada kt jalan ampang, hitam, putih, silver, fire red, blue lagoon,,, silver paling lawa. bagi saya n kak aisyah la, org lain, lain la..hehehe🙂

  22. TEST DRIVE
    iv just perform a est drive this afternoon.
    due a long being exposed to the images of preve, im not really to shocked looking at it in open.

    firstly getting into a divers seat, the driving position acceptable. the seats are good as i can feel some element of lumbar support exist, steering and peal reach is quite ok as the brake pedall a bit low compared to the proton sagas brake pedal that is sticking out high and uncomfortable.

    the rear seat good, it hugs.
    fitting is solid with no rattles, door closed with thud,
    i compared the dashboard with inspira, now that the inspira dash feels hollow.

    ok on the move,,,a bit laggy on the first move. but as i accelerated out. i feels heavy and less responsive like i used to feel in exora cfe. it need a deep press for the car to open up for a surge. me with 2 friends and a salesperson in it.

    all i can feel is cfe is not to my expectation. its less responsive. i still remember how exora cfe give me a huge smile when driving it.

    but,,,the chassis and suspension works beautifully between comfort and handling and its really a solid car.. i drove fast taking corners at 130kmh , no tire sreething, the passanger having coversation as normal, not scarry shout. but steering feedback is abit weired ,maybe the high profile tire that caused it to do so.

    gearchange, paddle shifter, also it feels vague, no crisp feel downshifting.
    some sound still come from the engine bay. im not sure weather its cvt or what.

    i hope im wrong. or something is not right with the test car.

    • saya pun alami benda yg sama. Guna paddle shift tapi x berapa sedap. Dan engine respond kurang. Dapat pergi 140km/j jer. Tapi dlm town driving terbaik handling die.

      p/s: mmg bold nyer performance buat saya senyum lebar, tapi preve buat saya senyum biler confident bawak high speed. X sedar dah 140km/j

      • Gua dah dpat 190km/h…atas highway…lpas tu tekan x leh gi dah…

  23. fasha, klu org ckp, its not cvt, its a REAL PROPER AUTO, ayat tuh sbenarnye peleceh cvt fasha, klu dlm bm, ianya bukan cvt, tp gearbox auto yg sebenar(bkn cvt yg artificial). Dlm bahasa inggeris, xleh direct translate.

    Awak, masa try paddle shift tuh, tkr ke mode manual dulu x? Maksud aku tolak x tuil gear lever ke tepi kat tempat tiptronic +- x?

    Pasal xda feeling cam auto biasa masa downshift, mgkin sbb ianya cvt. Tp bukan ke, lg less feeling, omputih ckp smooth n slick shifting, xrasa langsung mcm dsg(mmg xler sama,cume maksud aku feeling too smooth) masa aku tgk fifth gear, dia bwk golf gti, cite pasal paddle shifting dsg yg sampai xrasa shifting dia.

    Tp mgkin kena bagi ckit feeling jerkiness shifting tuh kot, br ok kot.

    Walupun ada ramai yg komen xda surge mcm exora cfe, tp klu tgk pada century sprint, dia lebih better. Mgkin kene buat timing. Timing cfe bold sprint, pastu banding ngan preve. Kdg2 gune butt o meter nih xberapa tepat. Mcm feeling 1st time bwk cvt, mcm kete xpergi jek, tp tgk speedo, naik n ko naik.

    Mcm org ckp auto slow, manual cepat. Itu kalu pro, klu tidakpun semi pro. Aku dh test gen2 campro manual ngan waja campro auto, waja campro auto menang, kete aku, he…he… Sebab aku just off overdrive, xperlu susah2, tekan all the way. Yg manual lepas clutch lambatlah, masuk gear sluggish lah. Tp pendapat akulah. Tp on moving at high speed, manual ada kelebihan. Cume klu drag traffic light nih, biasa auto menang kecuali ko semi pro @ pro. Tp pndapat peribadi semata2, xda kaitan ngan yg idup@yg mati.
    tp klu dh buat timing, bru belh banding, br tau mmg preve betul2 kureng power dia dr bold cfe.
    Glove box mechanism, pkai style br, tp sluggish, sangkut2 ckit, xsmooth. Rasa elok pkai cam exora punya, lebih smooth bila ttup. N compartment bwh steering tuh rasa xperlu ujud, klu nakpun,buat lobang ajer coz krn compartment tuh,xpasal ada gap kat situ, padahal bleh buat 1 part ajek tanpa compartment, lg clean.

    Niat baik, tp di mata org kita nampak xcantik lg satu, asyik bukak tutup, bukak tutup,nanti tkt vibrate pulak. Hrp prtn take note utk hatch nanti.

    Handbrake mmg murah, mgkin coz cutting measure utk menda2 remeh, cume harap buat cam biasa cam dlm persona pun ok. Pastuh cupholder,isi crome ring,suh nampak mahal. Tambah jelah ckit jek lg nk bg pelengkap.
    Buat kat se ker, tp hatch kena nambah baik menda nih. Klu x, perfect dh aku rasa. Yg ada sekarg xda cacatnye, cume menda2 camtuh bleh buat org kita nampak murah jek kete prtn, wlupun bhagian tuh ajek.

    Pastu door panel blakg, buh ler mcm yg kat depan, yg ada kilat tuh kat inner doorhandle. Walupun sekadar kosmetik, nampak sama 4 pintu. Xguna soft plastik kat bhagian atas dkt cermin belakg,xper, coz jrg org letak tgn,tp part faux wood tuh kena letak kat seat blakag. Teke note dlm hatch nanti.

    Sume2 menda nih difahami sebagai cost cutting measure, tpkan, alangkah baiknya disempurnakan ajek supaya xdala suara2 sumbang yg duk dlm honda city rasa mewah dr duk dlm preve, rasa murah🙂, walupun aku rasa mcm klako jek ayat tuh.

  24. fasha, klu org ckp, its not cvt, its a REAL PROPER AUTO, ayat tuh sbenarnye peleceh cvt fasha, klu dlm bm, ianya bukan cvt, tp gearbox auto yg sebenar(bkn cvt yg artificial). Dlm bahasa inggeris, xleh direct translate.

    Awak, masa try paddle shift tuh, tkr ke mode manual dulu x? Maksud aku tolak x tuil gear lever ke tepi kat tempat tiptronic +- x?

    Pasal xda feeling cam auto biasa masa downshift, mgkin sbb ianya cvt. Tp bukan ke, lg less feeling, omputih ckp smooth n slick shifting, xrasa langsung mcm dsg(mmg xler sama,cume maksud aku feeling too smooth) masa aku tgk fifth gear, dia bwk golf gti, cite pasal paddle shifting dsg yg sampai xrasa shifting dia.

    Tp mgkin kena bagi ckit feeling jerkiness shifting tuh kot, br ok kot.

    Walupun ada ramai yg komen xda surge mcm exora cfe, tp klu tgk pada century sprint, dia lebih better. Mgkin kene buat timing. Timing cfe bold sprint, pastu banding ngan preve. Kdg2 gune butt o meter nih xberapa tepat. Mcm feeling 1st time bwk cvt, mcm kete xpergi jek, tp tgk speedo, naik n ko naik.

    Mcm org ckp auto slow, manual cepat. Itu kalu pro, klu tidakpun semi pro. Aku dh test gen2 campro manual ngan waja campro auto, waja campro auto menang, kete aku, he…he… Sebab aku just off overdrive, xperlu susah2, tekan all the way. Yg manual lepas clutch lambatlah, masuk gear sluggish lah. Tp pendapat akulah. Tp on moving at high speed, manual ada kelebihan. Cume klu drag traffic light nih, biasa auto menang kecuali ko semi pro @ pro. Tp pndapat peribadi semata2, xda kaitan ngan yg idup@yg mati.
    tp klu dh buat timing, bru belh banding, br tau mmg preve betul2 kureng power dia dr bold cfe.
    Glove box mechanism, pkai style br, tp sluggish, sangkut2 ckit, xsmooth. Rasa elok pkai cam exora punya, lebih smooth bila ttup. N compartment bwh steering tuh rasa xperlu ujud, klu nakpun,buat lobang ajer coz krn compartment tuh,xpasal ada gap kat situ, padahal bleh buat 1 part ajek tanpa compartment, lg clean.

    Niat baik, tp di mata org kita nampak xcantik lg satu, asyik bukak tutup, bukak tutup,nanti tkt vibrate pulak. Hrp prtn take note utk hatch nanti.

    Handbrake mmg murah, mgkin coz cutting measure utk menda2 remeh, cume harap buat cam biasa cam dlm persona pun ok. Pastuh cupholder,isi crome ring,suh nampak mahal. Tambah jelah ckit jek lg nk bg pelengkap.
    Buat kat se ker, tp hatch kena nambah baik menda nih. Klu x, perfect dh aku rasa. Yg ada sekarg xda cacatnye, cume menda2 camtuh bleh buat org kita nampak murah jek kete prtn, wlupun bhagian tuh ajek.

    Pastu door panel blakg, buh ler mcm yg kat depan, yg ada kilat tuh kat inner doorhandle. Walupun sekadar kosmetik, nampak sama 4 pintu. Xguna soft plastik kat bhagian atas dkt cermin belakg,xper, coz jrg org letak tgn,tp part faux wood tuh kena letak kat seat blakag. Teke note dlm hatch nanti.

    Sume2 menda nih difahami sebagai cost cutting measure, tpkan, alangkah baiknya disempurnakan ajek supaya xdala suara2 sumbang yg duk dlm honda city rasa mewah dr duk dlm preve, rasa murah🙂, walupun aku rasa mcm klako jek ayat tuh.
    ..

    • mat,
      you should test it out. something we might want to share,,,

      • nk test, tp ramai org,aku plak bz,xleh lelama. Tggu masa sesuai coz biasa wat review bwk dlm 20km keatas. Hrp2 kali nih dpt try sejampun,jadilah. Hu..hu

  25. aku belum sempat tgk preve ni. tp td ptg lalu dpn showroom, mcm ramai org tgk. siap psg khemah lg. mngkin sabtu ni masa servis waja cps aku, dptlh tgk kot.

    nmpknya beberapa forumer dh beri komen yg konstruktif. good job. nnti aku bg ulasan plak kalau dh dpt tengok/pandu uji:-).

  26. proton patut keluarkan satu versi lagi preve prime dengan interior mewah skit, tak perlu sampai ada monitor kat blakang, cuma baiki kemasan jer, letak salutan leather ker pastu letak harga rm 75 ribu, aku rasa ramai org yang akan booking yang prime ni

    • sabar le bro..bg yg variant skrg ni terjual dlu..masuk export market..then next version lepas dpt feedback dr variant skrg..barulah move to next improvement..aka prime ke..supreme ke..

  27. Kenapa ramai forumer dan kawan2 saya sendiri cakap proton preve ni overall is still under expactation bila dh tgk dan belek depan mata. Dari interior, enjin, front side dan details lain. Byk benda yg masih x kena. Saya x smpt tgk lg live dah berasa gusar bila nk tgk nnti.

    Cuma komen blakang x cantik x de lak kedengaran dan handing of course better.

    • See and judge it by yourself.

      Jangan cedok pendapat orang lain, lepas tu jadikan ia point opinion awak.

    • ok..setiap org ada opinion masing2.

      Part A
      yg ni aku punya opinion, based pd preve yg xbergerak (shorum ma..mana gerak..hehe):

      1. global kalu compare ngn vios/forte. ngn 3series jauh lg.
      -xsuke>> gap dashbod ngn door panel hampir 1cm. dun worry, forte kawan aku pn almost that value also.
      -suke>> armrest kt doorpanel ergonomik. forte punye terjongket ke atas.
      -suke>> soft dash. yg ni xde pn ape sbb bukannye aku nk tdo kt situ.
      -xsuke>> handle kt bumbung tu kalu katup xsmooth cm vios. sama cm gen2 2005, tp xkesah sbb forte pn cmtu gak.
      -xsuke>> kalu turunkn kerusi belakang, kain lapik tu, ala yg cm berbulu2 tu, xlekat baik2 kt chassis.
      -xsuke>> kt tmpt kaki passenger blkg ada lubang skru yg xtertutup, xcantik.
      -suke>> seat blkg mmg selesa, bonjol tgh2 tu rendah. board blkg bawah cermin tu ada ruang depth utk letak barang cm buku, tisu.
      -suke>> driver position, gear, switches mmg reachable.
      -xsuke>> nk tutup glove box kena bg force cket.
      -suke>> pancut air wiper hidden bwh bonnet.
      -xske>> skrin ice kecik.
      -xske>> dlm boot in between lapik n chassis ada ruang kosong, sama gak kt atas bumbung.
      -ske>> dlm fender dpn ada insulation cm myvi.
      -ske>> view driving xlimited.
      -xske>> unadjustable seatbelt height.
      -ske>> owhh…yg kaler merah tu mmg cantik wehHH..smpi keluar aku ke tgh panas lunch hour smlm kt jln ampang nk tgk yg merah tuuu..
      -ske>> exterior mmg cun. period.

      2. proton boleh improve lg drp segi fit & finish.

      Part B
      suggestion:

      1. kasi kuar yg leather seat + kulit-alike treatment cm sapphire, lg cun.

      Part C
      nk tau:

      1. skrg cermin depan preve ni pakai lekap2 cm cermin blkg? xde getah yg seal ek? nape buat cmtu? apa pros & cons?

      2. nape dh xde mende itam kt dlm wheel arch? apa fungsi bende tu? boleh buat ke kt kedai luar?

      3. ada sapa2 ada crash test video?

  28. apalah org malaysia nih, kat centre console tuh yg sebelah kiri, button nyek satu jek, yg unlock@lock kete. Depa duk tekan2 indicator, mmg xleh tekan, sampai terubus n tercabut. Buat tekan ganaz2, menda yg xleh tekan, sampai tercabut tekan pun xkan jadi aper coz ia indicator. B***h betulla.

  29. mgkin sebab org expect kete nih cam bmw coz rega 70k, hik…hik…

    Sbb dlm 70k kat malaysia tanpa tax advantage, keter maner yg bg soft plastik yg bg aku cukup generous kat sume touch point, steering balut kulit,paddle shift, 4 airbags, seat water repellant, hu walupun ramai komen xlawo n mcm2, tp berjenama bosch(bosch beli blaupunkt), ada gps,(rasa lg molek dr jenama entah aper2 yg ada cop jenama kete tuh jek coz xtau brand aper walupun bg 6 speaker skalipun, dh test, 6 speaker, jenama kete japang, jenama asal xtau, fail), ada traction cntrl, ada esc, ada hba, abs,ebd, n segmen c.

    Cer cite, cer cite🙂. Lupe nak ckp, vw polo, korg checklah rega docket kat kastam sebelum ngomen betapa murahnyer polo. Klu xda tax, masih mahal lagi.

    So, klu expect atleast quality mcm golf, ada gak expect mcm beemer. power cam golf gti, mintak maafler, mmg jauh, regapun jauh. Tp klu banding ngan forte ke, elantra md ke, altis ke, civic fd@2012 ke, mmg ada pros n cons mana2 kete diatas, tp dgn rega mmg wins hand down lah. Klu xtgk rega, masih competitif coz civic 2012 xslhlah, dh xda soft plastik klu baca komen2 luar.

    Tp klu stakat vios n city, dh pukul abis walupun ada ckp duk dln city n vios rasa cam duk kete mewah…kuat bebenor illusi optik, dikelilingi hard palstik,xda mewahnyer.

    Klu alza, mmg bleh mkn jugak.

    Tp bkn segi jualanlah, tp segi value for money.

    Tp klu dtg, tanpa ada prasaan coz ini prtn, just set banding ngan vios, city, mmg namapak preve jauh lebih bgs unless mindset dh ckp city mewah, xleh wat aper2 dh. Tp klu banding forte n etc aku sebut td, dh on par. Cume of course, tetap ada room of improvement. Cume rega jadi penghalang.

    Satu lg kerana ingat sume yg prtn paki brand cap ayam, sampai kayaba pun cap ayam. Continental, borg wagnerpun sume cap ayam. Padahal cap ayam adalah ayam brand. Maka, mmgler hampeh. Tp klu tau itu sume vendor2 kete mane yg gune mcm getrag, punch, conti,trw, bosch,lotus,italdesign,magna steyr, blaunpunkt, clarion n etc, maka mmg akan nampak preve mmg mantop.

    Lupa nak bgtau, klu korg prasan. Segala cermin preve adalah pilkington toughened n ST Gobain Sekurit. Xda lg mss@temperalite cambiasa.

  30. mgkin sebab org expect kete nih cam bmw coz rega 70k, hik…hik…

    Sbb dlm 70k kat malaysia tanpa tax advantage, keter maner yg bg soft plastik yg bg aku cukup generous kat sume touch point, steering balut kulit,paddle shift, 4 airbags, seat water repellant, hu walupun ramai komen xlawo n mcm2, tp berjenama bosch(bosch beli blaupunkt), ada gps,(rasa lg molek dr jenama entah aper2 yg ada cop jenama kete tuh jek coz xtau brand aper walupun bg 6 speaker skalipun, dh test, 6 speaker, jenama kete japang, jenama asal xtau, fail), ada traction cntrl, ada esc, ada hba, abs,ebd, n segmen c.

    Cer cite, cer cite🙂. Lupe nak ckp, vw polo, korg checklah rega docket kat kastam sebelum ngomen betapa murahnyer polo. Klu xda tax, masih mahal lagi.

    So, klu expect atleast quality mcm golf, ada gak expect mcm beemer. power cam golf gti, mintak maafler, mmg jauh, regapun jauh. Tp klu banding ngan forte ke, elantra md ke, altis ke, civic fd@2012 ke, mmg ada pros n cons mana2 kete diatas, tp dgn rega mmg wins hand down lah. Klu xtgk rega, masih competitif coz civic 2012 xslhlah, dh xda soft plastik klu baca komen2 luar.

    Tp klu stakat vios n city, dh pukul abis walupun ada ckp duk dln city n vios rasa cam duk kete mewah…kuat bebenor illusi optik, dikelilingi hard palstik,xda mewahnyer.

    Klu alza, mmg bleh mkn jugak.

    Tp bkn segi jualanlah, tp segi value for money.

    Tp klu dtg, tanpa ada prasaan coz ini prtn, just set banding ngan vios, city, mmg namapak preve jauh lebih bgs unless mindset dh ckp city mewah, xleh wat aper2 dh. Tp klu banding forte n etc aku sebut td, dh on par. Cume of course, tetap ada room of improvement. Cume rega jadi penghalang.

    Satu lg kerana ingat sume yg prtn paki brand cap ayam, sampai kayaba pun cap ayam. Continental, borg wagnerpun sume cap ayam. Padahal cap ayam adalah ayam brand. Maka, mmgler hampeh. Tp klu tau itu sume vendor2 kete mane yg gune mcm getrag, punch, conti,trw, bosch,lotus,italdesign,magna steyr, blaunpunkt, clarion n etc, maka mmg akan nampak preve mmg mantop.

    Lupa nak bgtau, klu korg prasan. Segala cermin preve adalah pilkington toughened n ST Gobain Sekurit. Xda lg mss@temperalite cambiasa.
    ..

  31. dah tengok td….
    exterior;dinamik&segar & moden dibandingkan dgn model2 proton sebelum ni…
    dalaman; aku boleh katakan agak ringkas&bersahaja
    apa yg boleh disimpulkan dgn price tag yg ditawarkan cukup berbaloi bg varian cfe…..(kat showroom aku tgk tu just ada cfe)….

    ada beberapa perkara bg aku akan membuatkan umph kalau;
    cfe diberi digital climate control…nmpak cheapo dial button yg ada tu….
    panel pintu style waja(ada grab something like…
    keliling airvent letak lining chrome…
    kemasan kayu berkesinambungan sampai panel pintu belakang….

    tapi pada masa yg sama kita kena sedar&realistik ini ialah langkah pertama proton membina kereta menepati citarasa&piawaian global dgn kos&masa tenaga kerja diperuntukkan utk membangunkannya serta rangkaian vendor;adalah tidak adil utk menjangkakan sesuatu yg fantastik mahupun menharapkan ambien atau feel kereta2 eropah….
    cuba kita letakkan diri kita sebagai jurutera@sebahagian dari team pembangunan preve;ianya cukup kritikal utk penilaian satu2 aspek dari segi piawaian keselamatan terutamanya;citarasa pengguna dlm pasaran yg ingin diteroka;keupayaan vendor konsultansi kejuruteraan,sistem rangkaian penyelesaian dan sebagainya….dan segala2nya berbalik kpd sumber kewangan yg sedia ada & kebolehupayaan kemahiran&pengetahuan…..

    setelah melihat dan rasa sendiri(but blum test drive)
    aku rasa kebanyakan usaha digembleng atau ditumpukan kepada pembinaan aplikasi teknologi cesi&aspek keselamatan demi memenuhi piawaian global….mungkin kebanyakan dana disalur ke bahagian ini…jd mungkin(mungkin) penumpuan utk aplikasi dalaman dgn kos sedia ada memberi kekangan utk sekurang2nya membina sesuatu yg fantastik….
    bagi aku proton sudah membina kereta globalnya yg kompetitif dari aspek aplikasi teknologi&keselamatan….
    harap dgn pengenalan model ni,sales&service berubah dgn cara kerja & pemikiran global…
    peace!

    keta aku tgk td sampai meregang casing power window belakang…x pasti kalau fit&finishing prob@dari tangan2 QC yg ‘bijak pandai’ & ‘beradab’ tu

  32. Sape dah book tu boleh la fikir-fikirkan nama kelab Preve ni pulak😛

    mungkin

    1. PROVEN – PReve Owner Vehicles ENthusiast

    2. PREVEC – PREVE Club

    3. K-PoP – Kelab Proton Preve

    peace !!!

  33. perlukan bantuan sikit:

    semalam smpai je kl, otw blk rumah, terus wat pit stop kt showroom jalan ampang. sekitar 7-8 pm.

    adalah sorang SA ni yg melayan saya, nama dirahsiakan. nk test drive tak boleh, lesen i dah mati, lagipun sa tu kata before 6pm je boleh. tp die bg gk sbnanye, tp lesen dah mati tu xleh nak watpe, bru turun darat, xsempat renew.

    sempat belek2 test drive car color fire red. sa tu punye susah nak hidupkan kete, die kata kt aku, ni la masalah nye bila pkai push start button. dalam hati, abg follow jela instruction sid tu kn ada. yg tak menyabar2 nk tekan button pahal kan.

    pastu g depan kete, led menyala, dia kata pe tau, ni memang sebijik macam audi dik, nak beli audi tak mampu kan, kita beli proton, die gelak. perlu ke?? bagi aku tak perlu.

    lepas tu aku mintak kunci, nak pegang2 kan, then aku keluar kan kunci yg twist tu. aku tye dia, ni tuk pe bang? die kata la, klu bttry remote ni low, ko nak bukak pintu, pakai kunci, die tunjuk la kt aku tempat yang kunci tu, yg tertutup tu kan. pastu saya tanya la, pastu cmne nak start enjin. pastu die kata, memang tak leh start enjin, leh bukak pintu je..btol ke?? boleh sapa2 beri pencerahan?? memang xleh start ke klu battery remote dah low..mcm tak je aku rasa..tak kan tak leh..

    overall, bg aku ok la preve ni. sangat lebih baik dari biasa, tp xla wow kan. keep it up Proton.

    tq!

    • ye tak yer gak… lupa nak tanya kalu bateri remote abis atau kong camner nak start ek…. sesiapa buleh explain?

      • itula tu. semalam saya tak leh tido memikirkan, walaupun mata berair2 dah. haha. kalau xleh start, camne kita nak pi tukar battery plak.

      • tak sengaja tanya SA td.. Die ckp bagi kunci spares…..

      • Rasanya akan ada warning kalau bateri remote low, kat exora pun ada fungsi ni

    • nak tambah lauk sikit, baru sempat baca komen2 abg2, orang2 tua di atas. silalah pergi tengok preve sendiri, jangan dengar kata2 kawan2, member2, pakcik makcik, n etc2. tengok n test sendiri, pgg sendiri. asik nak mendengar je payah la..

      design wise, preve bukan fotogenik, dlm gamba, biasa je, tp live, memang hensem kacak bergaya preve ni. bukan lah wow umpama laki body builder, yang biler lama2 kita tengok, rasa geli plak, tp die cukup ummph umpama laki yg body mcm ala2 model minyak wangi davidoff energy champion, yang long lasting si wanita melihat nya..hahahaha

      Drive it to believe it kan? proton pon dah habaq. awat payah sgt.
      tq!

      • betul ckp bro, preve bkn fotogenik, saya pun dah pg ngan family sy td dan bapa sy dah test drive pun, bila tgk real life br nampak smart gak preve ni.

    • Untuk Preve high spec variant yang menggunakan push start button kalau nak hidup kan enjin , masukkan remote ke dalam slot tepi butang start dan nanti appear lampu kaler oren, tekan pedal brek 100% , dan selepas tu hidup kan enjin pastu lampu tukar hijau makna enjin dah start. ramai terlupa nak tekan pedal brek sebelum hidupkan enjin,, (sefety measures).

    • bro, lau xde bateri, kan ade slot tu masukkan jela kunci start je la push/start button tu…

      • dalam key fob tu ada transponder. transponder tu yg send signal.so x jd hal nak start enjin kalau battery key fob tu low.

      • so maknanye lepas bukak pintu dengan kunci tu secara manual, kita dah masuk kereta, still leh slot kan la eh, then dah boleh start? even alarm remote tu battery dah habis?

  34. jom kita modify preve kat sini!!!

    http://www.protonpreve.com/reconfigure.php

    • CAR interviews Dany Bahar, Lotus CEO on those rumours (2012)

      By Ben Barry

      Motor Industry

      17 April 2012 14:41

      CAR yesterday sat down with Dany Bahar, the chief executive officer of Lotus Cars, to discuss the company’s financial situation. He talked about the recent takeover of parent company Proton by DRB-Hicom and what it means for Lotus, the financial performance of Hethel and the latest on plans to launch the new Esprit supercar and all the other new Lotuses in the pipeline. Read on for CAR Magazine’s full interview with Dany Bahar, split over the next three pages.

      CAR: It must have been a crazy couple of months for Lotus…

      Dany Bahar: ‘It was actually more crazy at the beginning than it is now, but it’s okay.’

      Was the Proton sale to DRB-Hicom a surprise to you?

      ‘Yes. There were speculations from the beginning that Lotus was going to be sold one day, that it was too expensive, that it was too unrealistic, too nonsense, blah, blah, blah. But then Proton got sold, that was a bit of a surprise, especially when Proton was starting to do well, and their future product line-up is really exciting, so the next five to six years for Proton has a very bright future.’

      But last year’s results weren’t very good…

      ‘That was actually because of us, but the results of Proton on its own, they’re a profitable company since many years, and with the current product they have – and I must admit that’s not the best they’ve got… but they’re launching a new car today, that’s the first car of a new generation, and that’s a very exciting car and there are many products coming – the global small car is coming – ones that we’ve seen in Geneva motor show two years ago with Giugiaro, so they have a few good products coming out, so they can only get better. So I was surprised that now things are starting to work out, that it got sold. That was a surprise.’

      How did you find out? Was it an email, a phone call?

      ‘It’s not a thing that happens just like that, there’s a lead up, and I was involved in the information they share from the start. All the subsidiaries received the message from the mother company. When exactly it happened and how it happened is out of my knowledge.’

      Have you been over to see the management at DRB-Hicom?

      ‘Yes, just once. The second time they were here, just a few weeks ago. They stayed for a week or two.’

      What were their impressions of Hethel?

      ‘I think they need to first understand what they have bought. It’s something that’s outside what they normally do in their day-to-day business. They need to understand what animal they bought in terms of Proton, which is a very large company with 11,000 employees and subsidiaries, and one bit of that is Lotus, so you need to give them time to go through every single company to see what they’re doing.’

      How did they respond to your four-car model plan?

      ‘They still need to understand whether the plan which we started two years ago is something they want to support, or modify it… all we can do is to show what we have done in the last two years and that’s it, that’s all we can do. It’s not up to me to discuss shareholder matters.’

      We understand that Lotus is for sale. Is that true?

      ‘I don’t know if Lotus is for sale, nobody told this to me officially. All I think is that the new shareholders want to keep their options open, therefore they have done a thorough review of our business, and now the results of that review will form the basis for them to take a decision. There are many options.’

      CAR: And what of the rumours that DRB-Hicom will put Lotus into administration?

      ‘That is nonsense. That would be silly from any buyer to buy a company, spend a lot of money and then put it into administration. And there are certain moral and ethical obligations that I’m very sure our Malaysian shareholders – the current ones and the previous ones – will respect for sure.’

      Did the senior management of DRB-Hicom drive a Lotus around your test track?

      ‘Absolutely.’

      Was that their first time in a Lotus?

      ‘Yes, their first time. My feedback is that they got very excited when they saw the stuff that we have done in just two years. The place here transformed completely, the products we have done so far, the work we have done so far is amazing. The pace we have gone is absolutely crazy.’

      Is the due diligence [when DRB-Hicom has time to assess its new assets before committing to the future] period ongoing?

      ‘No, I think that is over.’

      So when will you know about the future of Lotus?

      ‘Well, the future of Lotus doesn’t look as bad as the media speculates. We had some issues in this takeover period, during 90 days where the funds were a bit, I’ll say, restricted, because we would only receive funds for the ordinary course of business, and that is simply selling cars. But since we are in a turnaround plan we are heavily dependent on bank loans and equity injections from our shareholders, which was the plan from the beginning, so that brought us into difficulties. But we have resumed the development programmes already, we started two or three weeks ago.’

      After that 90-day period, did you get money from DRB-Hicom?

      ‘No, our shareholder is Proton, was Proton and will always be Proton – hopefully – and we get money from them. The projects we’re working on have resumed again, it’s not as bad as people say. We are very advanced with the Fuji project – the Esprit programme. The physical engine is already in a mule car, running around our test track.’

      Have you had to move the launch back for Esprit?

      ‘Yes, definitely, if you lose your development activities for three months, you have to ramp up your supplier base again, so for sure there’ll be a delay.’

      So for that 90-day period when money was tough, did you have problems with your suppliers?

      ‘Yes, absolutely, because if there is no money we cannot pay the suppliers, because the work has been done already and we haven’t received money since mid-November. You can imagine it – all the work since November has continued, and we had some difficulties to pay some suppliers, but I think we are catching up now as we speak. Every week we are getting better and I am sure we will resolve this issue very soon. The fact that we have resumed production, that we have resumed development, shows that we start now to come back.’

      Is Lotus assured a constant supply of funds to get through this development period until the Esprit launch?

      ‘Yes, that has been the case for 15 years. We have been a loss-making company. It shows that with the current product, or with an affordable product – as good as it is – it’s just not enough to sustain this operation, we’re not a small operation. You have to move up the ladder to offer products that make a margin. Secondly, find the right buyer who is ready to spend £60-70k, and consequently offer the right quality to justify the price, and the combination of all of this did not happen so far. We are starting now to get the quality we want, to get the designs we want, slowly, slowly, slowly… and we now have an order bank of more than 1100 cars. I don’t know when was the last time we have an order bank like this. Especially the more expensive models are a major part of this – just talking about the current products.’

      What were Lotus’s sales last year?

      ‘We finished at around 2575 or 2600, something like that.’

      What were your financial results?

      ‘We made a £25 million loss, as projected. Our business plan projects a four-year loss – nearly making a profit in year four – then profitable from year five – that would be 2015. But now since we’ve postponed the first project, we have postponed a little bit the profitability.’

      I’ve heard there’s some question over Lotus now getting the £10m Government grant for a new production line…

      ‘It’s not up to them, it’s up to us! The government is actually very, very helpful and they are really pushing us to get this money, but there are certain conditions that we need to fulfil, and because we are in a takeover situation, those conditions cannot be fulfilled, so we need to wait. We need to go through the formal process.’

      When the Proton takeover was announced and rumours started to circulate, we were told that you were ‘on leave’ which helped fuel the rumours that you were no longer CEO of Lotus. Can you explain where you were?

      ‘I was in the Middle East and Far East on a business trip, but I’m here as you can see!’

      How long were you on the trip?

      ‘Ten days.’

      Can you tell us any more about it?

      ‘Yes, I visited many countries: China, Lebanon, UAE…’

      And what was the purpose of the trip?

      ‘Visiting our distributors, meeting up with future dealers…’

      So the process of overhauling your dealer network is still ongoing? Is it near completion?

      ‘No, we are far away from completion. We are more like 40%. I have just visited a new dealer in China – Cheng-Du – it’s a superb facility, very stylish, all just for us, so the commitment is really there. And we have very big discussions with big Middle Eastern automotive groups, and I am very confident they will start working with us. Rumours are one thing, but the other thing is the strength of the brand and the product line-up – I’m not talking about the future line-up, just the current line-up – and I don’t think that they would commit to us if they didn’t think they could generate a revenue or a viable business. Lebanon is crazy. They opened the first dealership – very central location, very fashionable, just one brand, superb architecture – two weeks ago and they’ve sold 25 cars already. It’s not the US, it’s Lebanon! It’s crazy, it’s fantastic! So I think the combination of the new products – we’ve shown the Evora GTE, and the Evora IPS, and also the Exige – really works. We just have to continue to deliver that.’

      So you sold out of all the Evora GTEs straight away…

      ‘Yes, the first year is completely gone, even if we could sell more we could not deliver them. That was 120 units for China, but we have an order bank of around 250 units, so we’ll produce them after the Chinese production.’

      The situation in F1 is confusing… again

      ‘Not at all! [Laughs] It becomes confusing because of you guys!’

      Can you simplify it for us, then?

      ‘Yes, it’s very simple. We have a very good relationship with our F1 partner [Genii Capital] and I have a very good relationship with [Genii boss] Gerard Lopez. Our working teams work very closely together in different areas. After the first year of getting to know each other, this year is a real pleasure and hopefully they continue to deliver the results they started to do this year. There really is no big issue. We have changed our agreements as you know, but that’s a formal thing, and in reality the content is the same – it’s even got better for both parties, so I think a lot of this is made up by the press.’

      So is it right to say that it used to cost you money to run the F1 team, but now it no longer costs you money?

      ‘Yes, we had some agreements before that we were contributing to their budgets…’

      It’s been reported that Genii terminated the deal. Is that true?

      ‘That’s wrong, and it’s not the way that Mr Lopez actually put it to the journalists, I was told. If you take everything out of context, you can put your own story in there. We have a crystal clear understanding of our deal, and it’s a good partnership, and I hope it will continue for the next ten years.’

      What kind of money did you used to put into the F1 team?

      ‘That’s not something for the public.’

      But it’s zero now, and it was something before?

      [Laughs] ‘Yes, that’s very close. I like that!’

      We know the Esprit is delayed to 2014. Does that knock the other cars back?

      ‘Well, after we showed the five cars at Paris we decided to invest in our own engine project instead of going for the Lotus Elan. We had a programme we wanted to do with Proton – it’s a global small car actually, a Proton car – and we work alongside them with the development and once they bring that car out, we’ll decide if it’s something for us. So we end up with Esprit, the four-door Eterne and the Elite, and one day we’ll replace the Elise, because it’s already 15 years old. So the only discussion now is if we stick to that four-car programme but, as I said, I believe we are so far advanced with the Esprit project that it would be a shame for everybody and a lot of sunken investment if somebody would stop that and I strongly believe that the Esprit will make it. But, after that, we will have to see. From the beginning, we were only able to actually choose this route because there was a commonality strategy, but even if we choose to modify the plan, I still believe we need a multiple product line-up, rather than just one, in order to share the costs and distribute the responsibility.’

      Do you think the Lotus PR response to the Sniff Petrol release [where Bahar was depicted as the Iraqi information minister insisting that there were no problems as Iraq burned behind him – an image Lotus itself used as ‘self-irony’ in the release]?

      ‘You have to ask the PR people.’

      But what do you think?

      ‘I think every professional should carry out his job – I’m not a press person – so I’ll leave it up to our professionals to decide what is good and what is bad. They have chosen to do something more controversial, to make a statement.’

      But you’re okay with that?

      ‘I’m okay with that. I’m sure there are pros and cons. I think it’s us. We’re not a mainstream company. We don’t pretend to be corporate, we don’t pretend to be a big car manufacturer. We do our things the way we believe is right, we want to be something special. This company has always been something special – it went through difficult times, busy, busy times. Just this morning I walked to the factory to look at one of our development cars and two of the long-serving production employees said “I’m glad to see you, I’m glad you’re here”. They said, “don’t worry, boss, it’s business as usual, we’ve seen this before already so many times. It’s normal for us.” This company has gone through many things: bankruptcies, jail, fraud, death. I think that gives you a special position. If you like us, you love us, if you don’t like us, you hate us. I don’t want to say we’re a polarising company, but it’s just something a bit more special.’

      Do you think it’s best to stay with Proton, or is there a benefit in going your separate ways?

      ‘Without Proton we wouldn’t be here. The shareholders have supported us since day one, and made possible bank loans, and have supported us going into F1. We owe a lot to Proton and the shareholders. I see no reason why we should not be with them.’

      Okay, that’s it… [starts to wrap up, talk turns casual]

      ‘You know, there is a little surprise coming at Goodwood. Two things actually…’

      Go on then, what is it?

      [Laughs] ‘It’s a surprise!’

      The Evora GTE and…

      ‘No.’

      The Esprit?

      ‘Wait and see!’

      • tuan tanah kalau ada masa patut bukak post lotus jgk la, sng nk follow. interbiew cmni kan. nak2 lotus pon subs proton, so malaysian punya. lebih menarik la fd ni. pendapat je. contoh macam saya, mls dah bukak pt, mmg fd je, so klu lbey byk info lg best. especially proton n lotus..nk tambah lg 1, f1, so mercedes amg petronas pon..caterham xnak..boo boo..hehe..tq!

      • aku pun dah malas pt. bukak fd jer. hope fd serious jadi mainstream automotive blog. lepas tu fd jual iklan, buat magazine, buat tv series, etc etc. jom kita buat fd kaya, at least fd macam kita, daripada buat org yg bukan macam kita jer yg kaya.. kan kan kan

        kita kena ubah skit mentality. kalau tak, sampai bila pun tak kemana 30% tu.

      • saya pun sokong fordcortina. dulu daily visit PT tu tp sejak jumpa FD ni. ke sini aje hehehe

  35. bro mat..sy nk tanye ckit..sy dh test drive preve smalam..overall memang ok..mantap..tapi kan..nape bile time benti kt trafic light..pastu bile lampu hijau,sy tekan minyak then rse mcm sluggish ckit bile time mule2 nk gerak tu..x rase mcm transmisi auto bese..tekan minyak terus kete gerak..yg preve sy bwak smalam ni kne tekan minyak dalam ckit baru la kete gerak..sy pelik..transmisi CVT mmg cmni ke..? yg len sme ok..protronic pn mantap..syok gile..smpai 160 kmh sy drive smalam..hehe..itu je soalan sy..

  36. SA kena selalu perhatian customer..

    Mungkin ada PARASIT berpura-pura customer yang sengaja rosakkan aksesori Preve dan tangkap gambar untuk kondem dalam internet.. busuk betul hati mereka ni..

    Kalau perhatikan di blog-blog/forum tertentu, dah banyak parasit ni buat perangai dajjal. cabut butang sana sini, pastu kata QC tak bagus..
    Memang dengki tahap syaitan..

    remember, pesaing kat luar takkan baca peluang nama Proton naik…

    p/s: mungkin perlu sediakan spare parts menggantikan aksesori yang dirosakkan parasit.

    • betul tu.. sebagai ex SA (lapan tahun lepas, zaman muda remaja), saya sgt paham benor perangai customer (kekadang takde niat pun nak menjahanam show car tu) tp menerai butang macam nak menjahanam je pun. yup i understand should stand any wear and tear tp with excessive force apa pun leh jahanam.. and mana le tau SA company lain ngan panas hati mengodam Preve tu hehehe

      • Lagi ..

        mmg basher akan cari sampai lubang cacing…

      • memang ada yg panas hati dgn kehadiran preve nie… apatah lagi pernah leak gambo headlamp ordinary T&H tu…. saya memang dah agak dorang akan cari kekurangan hingga ke lubang cacing… biasalah… cacing kepanasan.. haha

    • tgk ni.. nilaikan sendiri.. vadalism ni..

      • saya tertarik dgn siapa yang condemn dan siapa yg sokong… just look and realize something.. just look at the demographic..

      • ni la diorang.. ada can jatuhkan…hmmm hantam habis2..

        kesian sama Proton.. nasibla wujud di maleyzia…

      • NI SEMUA KEJE2 PARASIT DARI TOYOTA, HONDA. KIA DAN SEANGKATAN DENGANNYA LA NI.. APSAL DIEORG NI??TKUT MATI KE X LEH CRI MAKAN..?? KALU AKU DPT PARASIT NI MMNG AKU KASI KUDUNG TGN DIA… ESOK AKU G SHOWROOM TOYOTA HONDA AKU TEKAN BUTANG2 KAT DASHBOD SAMPAI JAHANAM..

      • kekadang terpikir kenapa SA proton tak tegas sikit…. U kasi rosak U ganti.. apa benda pon boleh dirosakkan kalau nak… masalahnya keta tu bukan hak dorang… kenapa dibiarkan…. ambik tindakan.. lantak la nak kata apa pon… muka2 tu bukan nak beli pon….

      • ditujukan kepada peminat2 tegar brand jepang (aka basher proton)..

        http://hc3msia.com/index.php?showtopic=123
        http://www.complain.com.my/showthread.php/50-New-Honda-City-Problem!!!-Honda-Service-play-quot-Tai-Chi-quot

        xde benda yang prefect

      • Sabar jela…

        Macamni lah adat berniaga…pesaing takkan biarkan begitu je..

        Customer sekarang berpendidikan, mereka tahu menilai…

        Apepun..test drive tetap test drive..to believe it…hehe.. cadang nak gi tgk kat showroom weekend ni,,

      • HAHAHA…PUAS HATI AKU…X DE KUALITI LANGSUNG TOMBOL AC VIOS TUH..AKU PULAS2 ….PRAKKKKKKKK…ALAMAK..SORRY…PASTU AKU PON MENGAPIKAN SALESMEN DISITU BANDING2 NGN PREVE..SALESMEN TU TTP DEFEND DIE NYE VIOS..MINYAK SAVE LA..PREVE TU MNYK KUAT..MENTENEN TINGGI..VIOS PNY DASHBOD GNA PLASTIC HI QUALITY..RESALE VALUE BAGUS..PASTU SALESMEN TU TERDIAM LEPAS AKU CKP…”LAA..PASANG KAT INDON JE KE..INGTKAN CBU DR JAPAN”..AKU PON BLAH..HAHAHAH

  37. beginilah sifat org lain bila org kita cuba berniaga atau buat sesuatu. beringatlah kita sebagai pengguna, cukuplah kita memperkayakan mereka sejak sebelum merdeka sehingga sekarang. buy from us first, buy from them last!

  38. sy nk tanye ckit..sy dh test drive preve smalam..overall memang ok..mantap..tapi kan..nape bile time benti kt trafic light..pastu bile lampu hijau,sy tekan minyak then rse mcm sluggish ckit bile time mule2 nk gerak tu..x rase mcm transmisi auto bese..tekan minyak terus kete gerak..yg preve sy bwak smalam ni kne tekan minyak dalam ckit baru la kete gerak..sy pelik..transmisi CVT mmg cmni ke..? yg len sme ok..protronic pn mantap..syok gile..smpai 160 kmh sy drive smalam..hehe..itu je soalan sy..

    • Bagi yang 1st time drive cvt memang akan rasa kurang pick up semasa 1st gear, cvt direka untuk melancarkan pertukaran gear tanpa menjatuh kan rpm jadi pemandu tidak dapat merasa kenderaan tersentak semasa pertukaran gear, kelebihan cvt punch dari belgium ialah boleh memberikan kuasa pada rpm yang rendah dan seterusnya menjimatkan minyak. Sebagai contoh memandu pada kelajuan 100km/j pada rpm 2000

    • Cuba tekan pedal sampai rapat ke lantai, boleh rasa tayar berpusing sebelum kereta bergerak.

    • rasa elok letak link auto world, q n a dgn kristof, punch pwrtrain person, bertanggungjwb handle cvt unit kat malaysia.

  39. keadaan mcm terjadi masa gen2 dan savvy 7-8 tahun dulu…. ada peluang hamtam.. hantam… masa tuh saya dgn penuh semangat gi booking savvy… mcm2 orang kata.. huduh.. enjin bas (statement paling mengarut pernah saya dengar)… tp saya tetap belikan isteri saya savvy tu… mungkin jugak dgn keikhlasan saya masa tu… dah 7 tahun savvy isteri saya tak ada major problem kecuali wear and tear yang biasa…

    skang macam kisah lama jadi balik… tapi takkan merubah apa2 pon pendapat saya pada proton… mereka dah berubah banyak.. cuba buat yang terbaik..

    haritu.. sokongan saya pada proton turun 50% sbb DSZ dah benti… tp bila jadi camnie tiba2 naik 100% balik.. hehe. ada hikmah jugak kisah2 nie semua rupanya..
    itulah orang kata… kalu sayang memang sukar nak buang…

    untuk ribuan pekerja proton di luar sana… teruskan usaha anda… buat yang terbaik… saya di belakang anda semua.. itu jaminan saya… jagalah kepercayaan ini… jangan sia-siakan….

    • org Malaysia ni (tak kira apa bangsa la pun) bab menghentam mmg no 1. sad but true.. mcm saya ni ha, pengguna forte (yg 90% setia hhehehe kerne dek preve), idak pun nak buruk buruk kan forte (honestly xde yg problem pun lg) mahupun nak buruk burukan Preve. kalo dah tak suka, tak perlu le condemn, senyap senyap dah le, why the need to undermine others? it is their decision.. thats why saya respect balanced view dari kebanyakkan posters kat sini, rasional, honest dan unbiased.. biarlah kritikan membina, bukan kutukan membuta (uish kena copyright pepatah aku tu) hehe

  40. gua dh test drive pg td.lenjan setakat 170kmj je sbb jln lurus x pnjg & bnyk keta…rs laju tp klu mata x tngok meter mmg x perasan…handling? mantap!!! ms g gua try 140kmj kt selekoh, konfiden btul.balik,lg konfiden gua lenjan 160kmj.mmg mantap.brader proton senyum je tngok gua drive.dia kata cara gua cam dh biase dgn preve…hmmm…serasi kot…bleh pinang preve ni utk jadik binik no3.mgkin t’pksa cerai binik no2 si persona tu…

    pndangan gua, klu sape2 yg ade keta 2.0 enjin turbo cam kwn gua yg test drive skali td,jgn komplen bnyk psl enjin sbb enjin anda gear manual,preve ni cvt.lgpun aku rs preve ni sgt sesuai sbgi family car yg pentingkan keselesaan & enjin yg bleh diharap utk speed.klu jiwa racing cam kwn gua,lupakan….fgsi cvt x sesuai dgn jiwa racing.

  41. Video The Making of Proton Prevé:

    syadib.blogspot.com/2012/04/video-making-of-proton-preve.html

  42. Kita orang dah check dekat semua delar, tapi tak jumpa kes seperti yang dihebohkan. Kes ini under siasatan. Harap maklum.

  43. dah test drive tadi…ride n handling mmg trbaik…cuma time awal pickup agak slow tk mcm exora bold..hmm nape yek…..tpi tk lama lepas tuh tk perasan meter dh jejak 120km…NVH mmg best…tentang kunci n push start tuh kalau dh insert kunci n tekan start, kunci tuh kita lh cabut semula simpan dlm poket n still enjin keta hidup…klau kita bwk kluar kunci still keta leh dipandu tnpa kunci ke? sbb brader sa tuh dh start keta semua lepas tuh leh bwk kluar kunci n enjin keta still idup…bukan ke sepatutnye klau jauh distance kunci tuh dari keta akan auto lock atau keta mati dgn sndirinya….utk safety…n nak tahu gak kenapa pintu@cover tmpat isi minyak guna material plastik….apa pun overall mmg yg trbaik dari proton…syabas all the protonian

    • kalo forte.. if kunci tu kita terbawak keluar dari keter (masa enjin hidup) dia akan bunyi teettt (nyaring) tak tau lak boleh drive ke tak .. tak pernah try (dgr citer engine akan mati dalam few minutes) tp entah ler

  44. * patutla bmw ni power…proton leh ikot style dorg keje ni..chaiyok2 proton..!!

  45. Malam tadi dah test drive. First time test drive new car waktu malam. Nice la led depan n blkg menyala mase unlock car, pastu mase lock pun side mirror lipat and led stays on utk beberapa saat. Lampu kete trus padam mase tekan stop button. Xpayah nk risau terlupa tutup lampu. Plus sound system boleh tahan. Sabtu sa suh dtg try lg skali dia nk bwk tempat boleh lenjan speeding. Sbb area sunway sempit and kete banyak. So mlm nanti just ronda2 je.

  46. saya ada nampak gambar button dekat GPS preve…tanggal…..ada sape2 boleh komen atau ada info tak pasal ni?

  47. kecoh pasal welding kat pintu..
    saya terbaca satu post bagus yg teknikal dari lowyat..

    ……………………………………………………………………………………………..

    i think need to quote back what i said coz still many professional welders here, hu…hu…

    erm, if not mistaken, prtn already used one piece door stamping gen2, tailor welded blanks door saga,exora, and preve i think, door sash + doorpanel, using double spot, robotic plasma welding, new n latest for prtn, better weight, better design for sash n better strength.

    I thinkla🙂, dengor2 khabar anginla, ingress corp supply the door to prtn preve. So, better ask them lah, ha…ha…

    The door sash is made using roll forming method, only using this method, u can used advance high strength steel(ahss) aka ultra high tensile steel(uhss) as the material coz in cold forming method, its really hard to shape ahss to complex shape coz of its rigidity.

    Then the door structure is normally used high strength steel low alloy(hsla), and the trapezoidal impact beam, unique to proton n lotus, start in satria neo n upward(not tabular impact beam as some others using) inside the door also ahss using roll forming.

    So, combining the door sash n door panel is using robotic(not human, unless humanoid :-)) plasma welding, double spot, for strength n better corrosion resistant. Ops, forget to mentioned, all high strength steel using in car are galvanised steel(corrosion resistant coating steel), yup, the whole body n panel, deep into pool, electro charged, the pool is in tanjung malim, maybe u can visit for swimming n diving training🙂. Plus, its painted in white(thats why they called it body in white as the preve chasis during power of one event), then another layers of colors paint.

    So, in other words, using this method, the door will enhance its strength by combining two type of steels(ahss for door sash n hsla for door structure), n door sash is stronger than before as in using tailor welded blanks. Coz previously, only being protected by ahss impact beam inside the door, but door sash still not as strong as ahss(trip or dp), but now, the whole door has the same strength. Yup, i think better they (prtn)conceal with rubber or plastics next time, so that people will not do their own professional analysis coz they only familiar with house grill welding, not robotic plasma welding.

    I think better those who curious just google for image using plasma welding, spot, how is it look like, the marks from plasma welding.

  48. sape dah test ni kat website preve…

    http://protonpreve.com/reconfigure.php

    leh tukar tu tukar ni….

  49. ade sape2 x yg tau bile org yg dh booking sblum launching dapat kete ni?

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s