funtasticko design

http://funtasticko.net

Modifikasi Proton Prevé dari bro Beruang Laut!!!

37 Komen

UPDATE :

 Tambahan : Versi bro Ismail Al-Faroqi

Tu dia!!! Hasil kreativiti sahabat kita bro Beruang Laut maka terhasil lah versi “Make Over” Proton Prevé ni. Nampak garang & jelas semangat kesukanannya, hahaha… 100% rekaan tempatan!! Cayalah bro Beruang Laut, tambah lagi versi Proton Prevé selain Sapphire. Gambar ini diambil dari facebook AutoStylista 🙂

37 thoughts on “Modifikasi Proton Prevé dari bro Beruang Laut!!!

    • cun. kalau tukar sport rim 18′ ke 17′ better. both nampak cun, selesa, tak kacau feel pemanduan. atau mantain rim skrg lg bagus. warranty?

      jumpa komen ni dari forum low yat. so maybe ni sebab org suka sgt Vios banding Preve’

      after reading all the welding issue, button issue, proton make expensive car, i think i gonna reconsider Vios J which is in the range of wat i m prepared to pay for a sedan. practical considerations such as below really make me doubt my choice on Preve:
      1. less electronic and features on J. no need worry will spoil. this is very important because anyway i also dunno wat for need traction control, ESC, KFC, ETC…
      2. only 1 airbag. my baby can sit safely in the front passenger seat with his car seat.
      3. side mirror manual adjust. sometimes i find it really hard cos in auto the button too sensitive.
      4. no sport rims. in malaysia road so many potholes, no need worry rim damage.
      5. shorter warranty. so i no need go service center service for 5 years.
      6. dugong look. bash it all u want but i am a nature lover.
      7. if ever need to set foot in Toyota SC, got nasi lemak and teh tarik.
      8. i will level up cos driving a CBU car. pity u guys still drive local car. business partners will give me bigger contracts cos they more confident in a person who drives imported car.
      9. japanese frens will butthurt cos they no chance to own this awesome toyota in JDM.
      10. lastly, if both J and Preve turn out to be shit, japanese shit is still smell nicer than local shit.
      pls dont bash me if i change to J. its really tempting.

      p/s : da baca pun da tau tu ayat sarcasm. betul2 nak tergelak. yg paling lawak sekali mamat2 dlm Lowyat Forum boleh pi marah2 Mamat Torres09. depa ingat mamat ni betul2 minat Vios. heheh. nak komen dlm tu tak reti

  1. Design penuh xda ke??leh amek die ti nk modified…..

    • bole copy kat galeri album PT..dari base color putih tu smpai ke 5 kaler lain tu.. view lain pun ada..if tak puas gak pergi ke minisite preve tu n guna configuration tu utk mcm2 lagi view..

  2. sgt sporty…i like…klau tmbah intercooler besar kt bumper lg nmpak garang…

  3. Hehe. Aku pun ada gak design. macam mana mau share ni?

  4. “bontot” preve tak ada gmbr ker?

  5. ekeke not bad tp lagi lawa kalo guna kit ejora bold.. rasanya nampak menarik .. x perlu la bodykit spec nfsunderground ..wakakaka jgn marah aaaaa

  6. Sye suke design grill Ismail Al-Faroqi. Logo PROTON ptot letak atas hood mcm BMW wat. Gerenti awesome la! Hope ad org mod bontot ia lak!😀

    • design ismail tu bagi sy agak crowded dan tak matching dgn overall design flow and objektif marketing preve, utk such car as perdana or upper trim model yg ke arah mewah mungkin bole. lainlah jikalau heritage protonitu mcm lincon atau other front grill yg memang dah ada grill bar tersendiri.

  7. terbaik la versi Ismail tu..

  8. preve mod friendly🙂

  9. Design depan Preve ni xde masalah, dgn tukar details grills ke, chrome bar ke, apa2 je dah boleh transform visually bagi nmpk lebih garang atau lebih tone down, default design yg Proton keluar tu pun dah kira ok la, safe n sesuai utk majority. Personally aku tgk bahagian belakangnya yg PERLU improvement, agak kelam kabut sorry to say, sbb aku dah tgk sendiri kebetulan ada sebijik test drive unit kat depan ofis aku kelmarin.

  10. mewah bhai!!

  11. Thanks bro. Untuk aku, styling Preve tu da cun just grill depan kosong sgt. Rim kasi 17 @ 18″ pun da cun gak.

  12. gamabar bro Ismail tu nak nmpak mcm city p0n de gak…

  13. One word…Ah Beng..

  14. bydway sy bukan basher proton yer..tp ada kawan tag pic ni kat fb saya..dia saja ja nak hangatkan saya sbb dia tau saya teruja ngan preve n dah booking…sapa2 tolong check n explain pasal ni..sbb sy pon xprasan..ke potoshop atau benda ni betol2 ada kat preve…tp mcmana pon sy ttp dgn preve ni..langsung xjejas…click pic kt link bawah ni..

  15. paultan ada letak gambar rendition P3-22A (hatchback) dari bro Theophilus Chin.. bikin kacau tul… buat saya pikir balik nak amik yg sedan ke nak tunggu 2013 utk versi ni… adei…

    Source: http://paultan.org/2012/04/20/proton-preve-rendering-of-the-p3-22a-hatchback/

    • go for the sedan, and wait another 3years for a R3 tuned preve hatch.. hehe or wait for the neo replacement…

  16. klo rasa nak boot yg besar amek la sedan..bydway,rasanya hatchback preve yg sebenar2nya mesti lebih cantik compare to TC punya render..

  17. kemas kemas photoshop nih🙂

  18. Rim dgn bumper die gempak!😀

  19. kalau boleh enjin 2.0 turbo pulak ke, v6 twinturbo ke😀, sedap preve pakai enjin2 ni. takpun masukkan enjin mivec😀

    • Saya suka dengan cadangan Laki-laki tu… baru sahaja selesai berdiskusi dengan kawan saya mengenai proton preve cfe.. kalau dikacukkan dengan enjin MIVEC (1.6 pun sudah memadai) kemudian ditambah dengan turbo low compression (CUBA BAYANGKAN NAMA MODELNYA NANTI, PROTON PREVE MIVEC 1.6 CFE… huhu) , jangan bagi ada lagging sangat (Throttle Position Sensor rasanya perlu diubah supaya lebih pick up)… fuhhh… rasanya pakat beratur nak tempah proton preve cfe version MIVEC 1.6 pulak… ada ummphhh… anyway… tahniah kepada proton…🙂

  20. mmg stylo la bro…nak mintak kebenaran share bro….hehehe

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s