funtasticko design

http://funtasticko.net

VW Polo sedan dilancarkan!

50 Komen

Kualiti Jerman, buatan India. Akhirnya VW Malaysia telah melancarkan Polo sedan sebentar tadi yang bertempat di Westin, Langkawi. Harga yang ditawarkan ialah RM99,888.00 (tidak termasuk insurans). Nantikan laporan penuh dari wakil saya Salihin Abd Rahim nanti.🙂

Sila muat turun press release VW Polo sedan untuk maklumat lanjut :

polo sedan funtasticko

Sila muat turun brochure VW Polo sedan untuk maklumat mengenai spesifikasi :

Polo Sedan Brochure

50 thoughts on “VW Polo sedan dilancarkan!

  1. beza Polo Sedan 1.6 dengan Saga FLX SE 1.6 cvt ?

  2. jap lagi ada la spec tu, tungguuuu

  3. Errrr….. Bukan la murah mne…. Still over price… Preve still the best… Melainkan DRB mintak VW pasang kat Malaysia…

  4. biasa2 saja.takde yg menarik pd kereta ni.

  5. rasa better beli saga flx je gini… jimat 50k hahah….

    • Btul tu…tp kbnykn Rakyat malaysia sanggup byr mahal utk brand dan bukn utk kualiti/ spesifikasi

      • dan juga ramai yg berhutang sgt dan bankrup awal coz nak menang bergaya je..

        *how to make a top selling product in malaysia? 1st make sure the brand origin is from oversea, if better from japan, german or USA. then make a local parter, make the manufacturing in 3rd world country and sell it at a overpriced local price. and that is easy cake business!

      • setuju dengan blackgalaxy
        sy setuju dengan statement tu

    • setuju degnan joe jambul….dimana eks?
      baik beli saga,CRUZE,CITY,VIOS,ALTIS,INSPIRA,PREVE,GEN2 NEO CPS DAN polo hatchback…
      apa pun KETA NI PASTINYA MAKAN ASAP PREVE CFE 138bhp….

  6. Polo Sedan vs Saga FLX SE 1.6:

    -6-speed torque-converter vs 6-speed CVT transmission,
    -fabric seat vs leather seat
    -105ps/153nm vs 108ps/150nm
    -4 airbags vs 2 airbags
    -RM 99,888 without insurance vs RM49,990 with insurance
    -German quality vs Malaysian quality?????

    • cakap pasal branding mmg la proton still far behind, but affordability kat local ni mmg proton yg menang dan lagi bernilai (on spec and trim offering). bagus juga if proton push saga flx se pun ada 4 airbag mcm preve dan a few spec addon mcm auto wiper tu.

      *we sure now can hope for a better saga flx replacement in 2 year time, rasanya ia akan cukup puas hati sperti offering preve skrg ini😀

    • wow.. tambah sound proof terbaik untuk Saga FLX SE… dan tambah aftermarket airbag..still Saga menang dari segi harga..

      siapa beli Polo Sedan ni, they pay RM50k extra for the brand..just for the brand..

  7. mmg betul polo ni agak overpriced.. spec sy rasa ok skit berbanding saga flx se.. tapi kalau price dia rendah sgt, hilanglah status dia.. salah satu faktor yg membezakan kereta kereta ni ialah statusnya…

  8. Rasanya ini bukan model ckd
    Harga begitu dekad dgn model toyota prius c dan Jazz Hybrid, walaupun berlainan segmen dan saiz, pengguna pasti akan buat perbandingan

    • if chinese rasanya akan go for this car, they are more brand follower i think.

      • some businessman they buy a brand car on company’s name because they can reduce tax amount that they need to pay to the G.
        So, the car that they buy, they declare as company’s car…at the end of the year, they just make make a report that they do not gain too much profit..(actually bought a luxury car already).. so, only small amount of tax to be paid to the G..
        If auditor come and check? they just do the creative accounting lorr..haha

      • So true…

  9. agak berbaloi jika tgk spec dgn harga, kalah siti dgn vios.. even 6speed auto, 4 airbag tu

  10. how about compare dgn peugeot 207sv or other brand? terus bole buat rumusan what is the best spec in each model to make a benchmark for the next saga flx replacement maybe?

  11. VW suka quote harga without insurans.. normally kat malaysia manufacturer quote harga on the road.. ni saja je nak kasi ilusi kereta dia murah.. padahal kalau OTR harga polo ni dah 100K++

  12. Over priced product from third world country INDIA…
    Org yg terlebih duit jer beli nie dan tak guna otak semasa membeli…
    Tengok dalam memang basic… Semua plastik nampak keras daa….

    BAIK BELI PRIUS C ATAU HONDA JAZZ…. HARGA SAMA DAH…
    KALAU LUAR LEMBAH KLANG, NAK SERVICE PUN TAK DER TEMPAT…
    BANDAR2 BESAR JER ADA…
    MCM KAT SEREMBAN NIE….
    MANA ADA SERVICE CENTER…

    NAK JIMAT N BETTER SPEC… BAIK ANGKAT PREVE…
    Push start button, 4 airbag, auto cruise, 7 speed, paddle shift…
    dan macam2 lagii laa…
    5 YEARS WARRANTY…

  13. bro campro.. buat lah comparerisan mcm blog PT buat, terutama sekali pasal fuel consumption & maitenance cost… atau sesaper yg boleh volunteer tolong buatkan…

    bila ilmiah, baru sedap sikit nak membaca..🙂

  14. Polo Sedan.

    Tiada enjin TSI,
    Tiada DSG,
    Emission Euro 2…Euro 2…Euro 2…

    • Kalau enjin TSi memang berbaloi… ini enjin NA jer…

    • diulang, Euro 2….

    • entah, aku mana tau bai, aku siak surau fd automotive school je, aku tambah kata2 ketua pengawas bro fridzmax je, psal die repeat 3x kat atas tu. hahaha

      • Bro ford,

        Eh bila pulak ada pemilihan calon Ketua Pengawas kat FD Auto School ni? Baik ko tanya Dekan Fakulti Pemasaran (Bro Savvy88) atau Dekan Fakulti Kejuruteraan (Bro Mat) atau Dekan Fakulti Pengurusan Pelancongan (Bro Prolever). Aku ni tukang fotostat kertas soalan exam je. Keh3…

        Boleh refer kat website VW Malaysia. Emission Standard utk Polo Sedan ni cuma Euro 2.

        Rata-rata kereta dalam Malaysia ni semua comply Euro 4. Avanza 2012, Alza, Myvi 1.5, Fiesta. Tapi enjin 1NZ-FE tak pasti Euro berapa. Forte Euro 3.

        Bagusnya market kereta dalam Malaysia ni, diorang upgrade sendiri daripada Euro 2 kepada Euro 4. Setakat yg saya tahu, kerajaan masih belum implement undang2 emission standard. Nanti saya cuba semak keperluan pasaran ASEAN, adakah ada syarat at least Euro 4.

      • Huhu,,,
        kulihat namaku diseru..

        Bro fridzmax,
        bukan kerja buat kerja membuat soalan. Tukang fotostat tu banyak. Saya pun boleh.

        Bro fordcortina,
        bab pelancongan boleh la saya jawab, bab2 lain nh cetek sikit. Nak tahu banyak tanya Guru Besar/Professor Sekolah FD. X pun Dekan Insider (Bro Theking/Taboogen &etc) itupun kalau deorg jawap la..

      • sebab bro sorang je pakai songkok, seswai jadi ketua pengawas. haha harap2 xde sapa la nak bertanding untuk jawatan siak surau ni daripada aku. hehe gangster uni ni adalah udemg, sekarang kena gantung belajar. tu lama x nampak.

      • bro prolever,

        u keje pelancongan eh, saya ad gk berniat, n bercadang nk wat umrah before kawin (insyaAllah next year, 2013), igt nak g sorang2. bro ad wat pakej umrah? klu ad, mana la tau ada rezeki, boleh i contact u je.

        klu u wat iklan kat fd ni pon ok bang, bg komisen skt kt bro campro gk. sama2 kasi up kan.

        aku punya plan masa depan, klu la dah ad duit, aku nk bukak proton 3s, n bernaung di bawah FD, so mcm business partner la. hahaha. psal expert pon ramai dah sini, mcm bro mat n lain2..so office printing fd pon di bawah satu bumbung. sapa nak wat sticker kete ke, pape jela yg bro fd leh wat. 1 stop center gtu. pastu u pon leh join gk. perlancongan. peh, kalau kite bersatu, InsyaAllah, tutup itu brothers bai. haha

      • Di awalnya sembang sal keta… pertengahan pasal status dekan, lecture, kerja fotostat soklan… di akhirnya kisah nak melancong…
        xnak sembang bab make up kah??? resepi masak ka??? leh gak join…

      • bro fordcortina,
        mmg saya kerja travel agency. Mmg ada umrah pun, saya antara ketua group yg selalu bawak org pergi Umrah (bukan mutawif yer). Saya iklan mmg teringin sangat nak buat tapi saya nh jenis malas sikit bile bab2 flash etc2. FB pun bukak 2 hari se x. Email pejabat jer hari2 bukak. Lagipun saya nh based dari Taiping, jadi ada sedikit kekangan kalau ada org bertanya. Saya lebih suka bersemuka dan cerita apa yg perlu dari guna E-mail dan tel. cadangan mmg ada tapi tengah berbincang dengan anak buah bahagian marketing.
        bab Umrah kalau bro nak boleh jer, aper2 pun amik dulu saya dulu – daknatpg@daknatravel.com– att kpd fadzly(saya)- Company x besar tapi kami alhamdulillah setiap bulan ada 2- 3 pakej pergi dan balik. Dan kat tempat saya banyak guna MAS jadi harga mungkin berbeza sedikit dari tempat lain.

      • fasha,

        kami nh dah mcm adik beradik dah. Walaupun muka x pernah bersua tapi insyaallah kami akan saling bantu membantu (dlm blog) kalau sesapa ada masalah. Kalau awak selalu masuk mmg akan nampak selalu komen mcm nh. Saya pun dah x larat nak gelak komen2 abang adik saya kat sini..

      • Fordcortina,

        Aku ni layak jadi pengawas perpustakaan je. Keh3 (teringat dulu2 jadi pengawas sekolah rendah, dapat rehat awal, makan awal, lepas tu jaga line beratur kat kantin. Lawak gila)

        Fasha,

        Kadang2 kitorang tak boleh nak rigid pasal automotif je. Biasanya atau selalunya akan melencong ke lain. Kalau ada pengkritik yang panas2, baru kitorang serious sikit.

      • ada istilah ‘kena sekolah’ biasanya orang guna jika seorang yang lebih arif/lebih tua memberi penerangan kepada yang lebih muda/kurang pengalaman…

        so, siapa yang membuta tuli berhujah dengan cakap-cakap orang, atau segala macam auta, memang ‘kena sekolah’ balik la oleh sifu-sifu… hehe..

        sy pun bukan bidang automotif, tapi minat dapat tahu banyk benda teknikal dari FD dan tahu selok belok buat kereta dari spyshot dan penerangan professor2 kat FD school ni.. hhehehe..

        udemg dan Akupunya sunyi sepi je.. dia kena gantung sekolah ke? atau dia join demo ptptn kat dataran? haha

        On topic,
        Patut ada dasar automotif yang ketat di Malaysia ni, semua standard ciri-ciri keselamatan antarabangsa pada kenderaan perlu dipatuhi..

        Kalau Polo Sedan Euro 2 je..nampak sangat VW hanya sekadar nak duit je, tapi tak pentingkan penjagaan kualiti alam sekitar dll… kalau macamtu, baik jual Tata Nano je kat sini.. India marey punya…

  15. haihs…so the source that said 80k for this car betul betul silap…100k for this crap? wahhh…doesnt even have auto air con…

    preve is honestly feels so much better now!

  16. Preve still simply the best!!!

  17. Preve without tax brapa eh? sape2 tau kira n bole listkan semua line up proton without cukai….

  18. Brape harga polo nie kat Langkawi?

  19. Mmm… kadang2 terfikir gak, kemunculan VW polo sedan nie dah seperti promosi tambahan kepada preve plak:) Kadang2 benda nie bleh org m’sia bukak mata sket tentang apa sebenarnya ‘kualiti german’ yg di tawarkan dlm polo sedan nie dengan model ‘macam-macam ada’ dlm preve walau berlainan segment. Seolah2 sepatutnya polo sedan dgn harga preve dan preve dgn harga polo sedan, mcm mana tu?:) Ternyata preve nie lebih value fot money ukt dimiliki. Tapi sesiapa yg memilih brand n prestij, amik la polo sedan tu:)

    cheers!

    • macam sy cakap seblm ni, org malaysia byk yg sanggup bayr lebih untuk brand..kalo nak pakai kasut pun, kalo boleh nak pakai jenama nike, adidas dan yang seangkatan..kalo jenama malaysia malu nak pakai. benda ni sbnarnya secara tak langsung dah dididik dari kecik lagi..sebb tu bila dah beso pon still pandg brand walaupun pada hakikatnya mereka tahu barangan tempatan lebih berkualiti..

      pendapat sy, pasti ada org akan cakap..dari amik preve lebih baik tambah sket duit dah dapat toyota vios J. walaupun spek vios j ni kosong je tapi yang penting bagi mereka ni adalah jenama toyota tu sendiri..

      cadangan sy, proton perlu turun ke bandar2, ke kampung2 untuk memperkenalkan dan medidik rakyat tentang teknologi yang kbykn rkyt melaysia ni belum dididik sepenuhnya tentang teknologi. kalo nak harapkan rakyat baca blog2 automotif seperti fd ni belum tentu lg diorg akan baca..tu pon tak semuanya yang minat nak buat research macam kita kat sini…

      sekadar pandangan..

      • sebenarnya yg harus adalah art n design education itu sendiri di terap dari awal, orang2 kita kurang hargai hasil rekabentuk dan nilai sebenar usaha di buat. mahu murah tetapi cantik dan nak juga cepat2, tanye la tuan blog sendiri ape perasaan if dpt client mahu design hebat2 gile2 tapi harga murah2 pasar malam tetapi mau siap dalam sejam… lol..

      • tau xpe bro, nilai seni bagi orang kita umpama buy 1 free 1, sepatutnya dia asing2, design lain, produk lain

  20. dari mabil preve baik ambil persona jimat 20k+++saya rasa saya beli preve mmg xada otak….nak bergaya jer lebih….

  21. Polo Notchback (sedan) expected untuk dipasang di Pekan pada awal tahun depan,shall be a good packages especially for DRB group!

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s