funtasticko design

http://funtasticko.net

PANAS : Proton Prevé yang pertama kemalangan!!!

477 Komen

* PERHATIAN : GAMBAR YANG SEBELUM INI SAYA TAK BUANG WATERMARK DIA, JANGAN NAK MEMANDAI-MANDAI NAK MENUDUH SEMBARANGAN, KALAU TAK PERCAYA CHECK LINK YANG SAYA BAGI TU!!! ADA FAHAM!!! SAYA DAH GUNAKAN GAMBAR ASAL YANG DIAMBIL OLEH MANIACK. HARAP ISU GAMBAR NI TAK TIMBUL LAGI

KLIK UNTUK BESARKAN IMEJ DIBAWAH UNTUK LIHAT LEBIH JELAS!!!

Gambar asal yang diambil dari bro Maniack

UPDATE : Nantikan pengumuman rasmi yang akan dibuat oleh Proton Edar di facebook dalam masa terdekat!!!

Malang tidak berbau! Inilah Proton Prevé yang pertama mengalami kemalangan jalan raya sebentar tadi. Kejadian berlaku di lebuhraya DUKE, dari Jalan Sentul menghala ke Gombak pada jam 4.45 petang. Menurut sumber dalaman Proton, kereta ini dipandu oleh SA showroom Sentul dengan kelajuan 120 kmh namun ketika cuba mengelakkan sebuah kereta lain, kereta ini terlanggar pembahagi jalan dan terkena bahagian tayar mengakibatkan kereta tersebut melambung.

Ketika kereta ini mendarat, hentakan yang kuat menyebabkan kerosakan pada lower arm, bumper & fender. Ini bermakna ia tiada kena mengena dengan defect parts dari Proton. Ini adalah kecuaian manusia dan diharapkan berita ini akan memberi gambaran sebenar kejadian tersebut, supaya tiada andaian yang bukan-bukan dibuat.

sumber gambar : forum.lowyat.net & forum.lowyat.net/topic/2315001

Sila sebarkan maklumat ini!!! Terima kasih.  🙂

* berhati-hati di jalan raya….

Advertisements

477 thoughts on “PANAS : Proton Prevé yang pertama kemalangan!!!

  1. A tweet by Hazeri Samsuri, editor at Top Gear Malaysia.

    First Preve crash – salesman went 120kmh in Sentul, tried to avoid a car and tyre hit the pavement!!!! Tie rod patah beb!!!

    • aku bukan nak kutuk proton, aku pun pakai persona (smbg bayar keta kak aku) tapi cuba buat kereta relevan sikit..

      byk kereta proton ejas bontot je..

      wira = aeroback, satria lama, arena
      gen2 = persona

      preve ni depan dia aku rasa amik savyy je..aduyai klu x mampu enjin bagus at least design biar la releven..semua main ejas bontot..
      aku suka gen2 dgn satria neo..tapi bila buat persona mula nampak fail la balikkk..pastu asal keta baru nama baru..cuba stick je macam civic, corola pastu berevolusi..

      harga nak seakan kereta import..padahal kereta import ada cukai, xkan kereta tempatan pun ada cukai yg sgt melampau..korg pikir la apa yg patut.

      x paham la mastermind proton ni..x malu ke perangai mcm ni

      • Bro baca semua entry blog ni blik.ada jawapannya nti.sy xnampak maslah dgn PROTON,sy nampak bro yg ada masalah.sorry la klau terkasar sbb mlm ni panas sikit sbb ada org sudah sound sama tuan tanah.

      • Bro…

        Study ur fact k?

        Ford fiesta hatch..ejas bontot…fiesta sedan
        Mazda 2 hatch….ejas bontot…mazda 2 sedan
        Mazda 3 sedan …ejas bontot… mazda 3 hatch
        Volkswagen Polo hatch…ejas bontot… Volkswagen Vento a.k.a Polo sedan
        Toyota Yaris…ejas bontot…Toyota Vios
        bontot kau….ejas bontot…. @#$%^&
        *dieorg ni x tau malu ke?? 🙂

      • betul x3.
        setuju sangat2..orang Dubai beli Proton lagi murah dari orang Malaysia. haha…lepas tu masih boleh rugi lagi? dah ambil kesempatan kat rakyat Malaysia pun masih rugi…haha…lawak paling kelakar pernah UMNO rencanakan.

      • at least nama kereta import tu x tukar pun..cuma tmbh sedan je..
        vios sama yaris..vios lama sama yaris keee..
        keta import pun huduh jugak la…fiesta sedan, mazda 2 sedan, passat baru..

        persona aku enjin dh berbunyi, valve minyak apa ntah..kereta waja kak aku lampu abs dh menyala macam2, gen2 kawan aku lock tekunci sendiri, power windon jgn cakap..

        korg x paham ke erti kena tindas..x paham ke design yg RELEVAN
        boleh la cakap “beli kereta lain la”..nak beli proton pun penat..

        AKU RESPEK GEN2 DGN SATRIA NEO..

      • nobody adalah seorang tahi politik yg kerjanya meng-relate-kan everything to politics…. ko cirit pun salah UMNO ke? haiiiihhhhh

      • snang citer camni la bro.. xsuka proton xyah pakai kete proton.. p bli civic ka camry ka.. baru puas ati.. xpon naik moto ja.. kn snang.. smuanya murah…dah guna kete 2 pandai2 la maintanance.. ni main lenjan ja.. kete baru pn bleh ko cm2… bersyukur la ckit.. ingt senang ka nk design kete ni.. nk tau snang x senang hang mai la kja kt R&D proton ni..

      • aku kerja TM, klu ko komplen internet slow boleh tak aku cakap “ko mai keja maintenance TM dulu”..haha

      • ok lah, harga ke, enjin ke, power windom ke malas sembang..
        harap design membina sikit..1st impression mestilah design..

        macam kia, hyundai..enjin x power lg banding toyota, bmw bla2..tapi design diorg membina..harap faham maksud saya..yg baik dr Allah yg buruk dr saya..

        p/s : saya tau kereta kena maintenance..

      • hye bro…1 je yg aku sokong ayat ko tu…soal mewujudkan revolusi st civic,corola, dll.buat msa nie proton cuma ada revolusi utk saga je. mungkin proton boleh pertimbangkan. tp soal rekaan model2 proton aku kurang setuju kalau ko ckp x releven, terutama skali utk model waja,gen2,neo,savvy n exora terbaru preve nie.rekaan dan ciptaan sendiri,aku dah cukup bangga bab tu.kalu org selalu ckp proton nie mcm keter tu,proton nie tiru keter tu,x salah kalau aku ckp bmw x6,new civic 2012( tgk u tube), dashbord evo10 tiru proton gen2 sebab gen2 keluar dulu. agak2 salah x kalau aku ckp mazda compact baru tiru savvy? hehehe so terpulang pd sesiapa lakan tuk mengatakan siapa tiru siapa. tp apa yg aku bleh nasihatkan ko bro sblm ko nk suh proton berubah ko kene berubah dulu jd rakyat Malaysia yg menyokong hasil buatannya sendiri sebab drpd itu peroduk malaysia dpt prolehan yg tinggi..secara x lansung boleh meningkatkan teknologi tanpa memikirkan soal kos pengeluara sebab diorg tau rakyat akan sentiasa bg sokongan sbgi cth tgk je kereta buatan korea kenapa teknologi automotif pantas membangun? tepuk dada tanya hati ilmu automotif ade x kt dlm diri tu 😉

      • bro…klu mcm 2…aku engineer kt proton…klu kete problem…bley x aku ckp “mai la dtg sni buat kete dlu…ko stat dri design smpi la mass pro ye..”

      • aku keje kat sawah padi..kalo nko sembelit makan nasik, boleh tak aku cakap ” ang mai sini bajak sawah tu dari awai” boleh ka?

      • bro, penah dgr x mass production will lead to cost reduction? toyota, honda, bmv, volvo, jual worldwide kot! to get cost reduction, at least kena mass production 200,000 cars. proton jual kat msia & few others country, baru bape ribu je. memang la harga dia agak mahal.tambah pulak dgn mentaliti rakyat msia xnak support keta msia, sape lagi nak beli? sume org nak beli honda etc.
        i think, we should hv a product that we can be proud of. xpelah kerajaan nak bg cukai tu, at least paksa rela sikit biar byk org support our cars. kalau ko kaya, ko beli la kete2 import tu, xde masalah

        Bagi aku, i wanna see our national cars evolve. eventhough ramai nak kutuk, dah 20 taun tp ciput je perubahan nye. tapi aku still bangga, produk orang kita kot. ko nak jugak bangga2 produk orang asing.

        umpama ko kutuk2 kemajuan adik ko sendiri, dan bangga2kan kemajuan orang lain

      • adoi.. design kete mcm men ejas bontot je? ape pnye pemikiran la ko ni.. msti ko slalu men ejas2 bontot ko kan?

      • bro…ko punya komen menunjukkan betapa bodohnya ko…u only make urself look stupid…congrat

      • BAB EJAS BONTOT..
        tu semua company buat la dol…
        hang kata tukar sedan jadi hatchback nama tak perlu tukar, itu SUBJEKTIF la
        takkan nama tu bagi masalah besar????? TAK KAN????
        hang pernah dengar ka STANDARD PROCEDURE, LAW atau PRACTICE yg kata nama kenderaan tu tak bole tukar???? hahahahah…

        tak penah lagi aku dgr org beli kereta sebab ‘nama model’ semata-mata dan bukan sbb features yg ada pd kereta tu???? hahahah.. hang sorg jer kut??

        gen-2 h/back dgn gen-2 sedan, takkan sebab letak nama ‘persona’ pun jadi isu??? kan lebih baik kita fikir bab feature ker teknikal ker lebih baik??
        kalo anak aku semua ada nama ‘abdul’ tapi yang bongsu sekali aku letak nama ‘mohd’ ada masalah ker??? nama anak aku, ikut suka aku laaa… dol..

        lagi satu, hang tak yah tukar cakap la bab nama tak tukar ke, nama tukar ker.. komen hang yang awal tu kata PROTON TAU EJAS BONTOT’ jer..
        itu masalah yg hang komen.. tapi bila ada org reply kata COMPANY LAIN PUN BUAT, hang cepat2 alih komen bab nama lah itu lah ini lah.. piiiiiiiiiiiirah!!

        BAB MUKA SAVVY..
        muka amik savvy?????? hang rabun dekat ka rabun jauh????
        manusia ni ada macam-macam..
        ada kata amik muka CITY baru.. (hang nk kata apa?)
        ada kata amik muka FORTE.. (hang nk kata apa?)
        ada kata amik muka VOLT.. (hang nk kata apa?)
        ada lak yg kata amik muka savvy… hahahahaha…
        tah la, ada org nampak bini dia macam ANGELINA JOLIE
        padahal org lain nampak cam JOYAH jer.. hahahaha..

        bro, kalo pun muka dan design dia ada iras-iras, itu bukan masalah pun.. skarang ni dah jadi trend design ada iras..
        hang tengok semua model KIA skarang ni hampir sama ja muka dia..
        BMW lagi lama guna cara ni.. semua kereta dari semua series yang dia ada muka hampir sama ja.. HANG TAK KOMPLEN PUUUUUUUUUUNNNN..
        piiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiirah!!

        BAB CUKAI..
        yang ni memang tunjuk tahap BODOH hang la..
        sori aku terpaksa kata BODOH la sbb bagi seorang yg kerja ‘TM’
        tapi malas nak check dulu fakta sblm post comment sedangkan langit internet ni elok2 jer diatas hang..
        untuk pengetahuan hang, PROTON PUN KENA LOCAL TAX LAAAAAA…
        setiap kereta pasangan tempatan (termasuk P1 & P2) dikenakan cukai:
        excise duty 75% + sales duty 10% = 85% cukai!!!

        entah la mungkin betul hang jenis MALAS nak googling atau internet kt ‘TM’ tu SLOW so hang takdak masa nak cari.. ni aku bagi link dia, RAJIN-RAJIN la masuk….. dol..
        http://www.maa.org.my/info_duty.htm
        http://www.maa.org.my/pdf/MEDIA_RELEASE_NAP_Media_281009.pdf

        wei!!! bab cukai melampau tu takkan salah PROTON????
        cukai yg dikenakan tu masuk poket proton ker???
        kalo hang kata ‘YA’… makna sah la hang BODO..
        kalo hang kata ‘TAK’… MAKNANYA HANG NAK MELALAK APA LAGIIIIII????
        setahu aku CUKAI masuk poket LEMBAGA HASIL!!!
        so PEGI LA MELALAK KAT LEMBAGA HASIL… DOL!!!

        sekarang jelas la sebab apa “hang tak faham mastermind proton”..
        sebab hang belum capai standard..
        hang keja apa kt TM?
        kesian la TM..

      • standard la. budak2 x matang ni kadang2. main tembak jer, cuba la kerja kat proton tu dulu baru tau n faham keadaan, dari segi pengurusan, pemasangan, jualan dan lain2.. x da kena mengena dengan mana2 parti politik. ni semua faktor permintaan berdasarkan logistik dan termasuk marketing strategy.

        mcm ak, still respect gak even jadi user n test drive, but if ada teknikal failure ak complain je, peduli apa, utk diorang fix (perbaiki kesilapan) n improve utk another version.

        but disebabkan faktor kuasa pembeli kat mesia ni byk nk murah dan x semua berkemampuan, hanya bergantung pada pinjaman bank semata2, dan faktor tax yang tinggi. mcm mana diorang nk release kan yg hi-quality punya version.

        if diorang release kan yg hi-quality mcm bmw merz dan seangkatan dengan dia, kena pulak politik bangang korang lemparkan dekat proton. ntah2.. x sampai 100 unit jual. ntah2 x sampai 50 unit jual.

        pastuh semua complain, napa dengan rakyat sendiri pun nk jual mahal. but the fact is, hi-quality need more cost to support n supply good meterial is it. rite?

        so, thing positive. understand each other, n support our country product. if ada problem report terus kat proton, x guna maki hamun kat blog forum or mana2 sosial media (tu semua syok sendiri). bukan diorang baca pun n pasti x masuk dalam complain report diorang.

        so if korang nk proton release product yg bagus, sila la hantar resume korang yg power2 kat proton hq, pegi la tolong diorang… senang cite…

        =)

      • @kene_tindas, ko xleh kutuk2, hina2 proton kat sini.. sure kene kitai habis habisan.. orang2 kat sini, semua expert pasal proton n dunia permotoran.. kalau ko nk komen sampah mcm nie, komen kat tempat yang betul. g kat forum lowyat.. sure, ada orang yg otak mcm ko yg akan suport komen sampah xde otak nk kaji dulu ko nie.. hehe.. sowie.. jangan marah..

      • hatta nama joyah pun kuar, mcm tu sekali, huhu

      • orang suruh ko blajar tinggi2 ko gayat….klu aku kata ko bodoh ko marah…itu tndanya ko tu bodoh sombong…ko ingat kereta proton x kena duti ke….

        pasal proton preve’ apa yg ko tahu pasal product knowledgenye …..

        pasal bontot 2….nama pun sedan tentu le berbeza ngan bontot hatchback…..

        aku pn pelik kat ko ( tau @ tak pasal kereta nie )……………

        sory le yer…pasal kata ko bodoh…sebab ntii ko x sedar diri yng ko tu memang bodoh………..lain kali fikir dulu sebelum tulis ye……………. harap maaf.

      • Ha2………………
        Barang made in Malaysia memang xbagus, kualiti rendah, mahal pulak tu…..
        hi la ayat yg selalu aku dengar……
        tapi pernahkah kita terfikir sesuatu, berbalik pada isu diatas…
        saleman yg memandu dlm kelajuan 120/130 km dgn mengambil selekoh yg begitu tajam tanpa mempunyai skill, pengalaman pemanduan punca utama berlakunya hal yg sedemikian.. kita jgn sesekali merendahkan martabat hasil keluaran negara kita sendiri, tinggalkanlah sedikit rasa PATRIOTIK dalam diri tentang rasa sygnya produk tempatan. Jangans selalu menghina….

    • langgar divider, tapi rim tak bengkok, bumper tak tercabut, maknanya tercuit sikit kt pavement terus patah…huhu…
      patah riuk plak tu..

      saya dah test drive preve.
      dalam tak besar mana pun.
      sama saiz mcm city, vios, persona, fiesta and mazda 2.
      nvh terbaik dari model2 B yg lain.
      paddle shift mmg seronok.
      pedal minyak tak leh tekan habis. tekan sikit, dah habis. mmg tk leh push pedal kaki tu kalau nk tambah pickup secara biasa kecuali kena guna paddle shifter or change to manual.

      suspension hampir sama polo gti. tapi kesedapan lebih kepada polo gti (tapi tak aci la sebab bukan apple to apple comparison).

      not bad.

      tapi i tak berani lagi nak beli preve sbg kereta tambahan sbb dlm link forum lowyat kat atas tu, ada gambar pasal welding body preve macam welding besi jeriji rumah.
      and I masih lagi takut sakit hati sekiranya preve masih tidak stabil di dalam tempoh terdekat memakai.

      honestly, preve mmg sedap utk dipandu dan sesuai untuk dibawa ke tesco / kedai untuk keluar makan or shopping barang dapur rumah. tak lah risau sgt dan preve pun kereta murah.

      sorry proton, saya hargai setiap sen duit saya.sebab itu, saya belum lagi ada keyakinan untuk membeli preve walaupun test drive dalam tempoh 35 minit amat menyeronokkan. saya risau akan timbul masalah yg akan datang. saya nak kereta yg tidak memberi masalah kepada saya dan tugas kereta ialah apabila dihidup enjin, saya tidak perlu fikir pasalnya dan saya hanya hantar servis sahaja.

      preve akan laku mcm pisang panas sebab murah, dan typical malaysian sudah tentu membelinya.

      • “Preve akan laku mcm pisang panas sebab murah, and typical malaysian sudah tentu membelinya”-Tak salah pun beli kereta Malaysia. Kalau kita mampu, beli la kereta import. Tapi hargailah hasil buatan org Malaysia ni. Tak payah la nak bagi statement macam ni disini just because kita mampu beli kereta import ye. Kereta import pun, kalau setakat pakai Honda dan seangkatan dengannya, takde la hebat sgt pun sebenarnya..;)

      • Haha..bestla komen nie..keje company mana bro? apa kata kalau setiap company dlm malaysia nie amik pekerja asing. sebabnya company tu hargai setiap sen duit dia drp bayar kepada malasian, better dia bayar kat engineer filipina ke, myanmar ke sebab malaysian pun x trust malaysian.

        Mungkin aku typical malaysian kot. Semua org dah tau trend sekarang, yang masuk kedai pakai kemas semacam “smart casual la katanya’, biasanya survey je lebih belinya x pon sebab org mcm nie lebih percaya kepada gaya tuk konfiden.

        Sama gak yang komen lebih nie, ckp ber api- api last2 balik kampung amik bas ‘lompat-lompat’. haha..mesti ada org mcm tu dlm nie…

      • You make a very very stupid comment on the Preve.Sit down and think if you were to drive a Vios ,Honda or even a Perodua Myvi you think you are safe.I think Preve is one of the best Proton cars ever built .Thanks to proton .Why when it is a Vios or a Honda or Perodua involve in an accident Malaysian never make any fuss on FB but just pretend not to know.Wake up you Malaysian be proud of our Malaysian cars TQ

    • tahniah ada tindakan segera dari Proton Edar tp saya mintak kalau boleh lagi baik buat beberapa tindakan susulan berikutan insiden ini, PENTING UNTUK ELAK RAKYAT HILANG KEYAKINAN.

      pi pejabat pg td. ayat no 1 “apa cita. jadi ka ambik Preve’ ” fuhh dalam hati. kat fb pun sama. so minta proton

      1-dapatkan report polis dan minta kebenaran pada polis untuk dedahkan pada umum

      2-tubuhkan jawatankuasa siasatan insiden kemalangan ni. harus ahli2 jawatankuasa hendaklah wakil dari badan bebas dan boleh dipercayai. lebih baik individu2 dari badan berkaitan keselamatan spt MIROS, PUSPAKOM, JPJ. hasil report tu dedahkan pada umum. Kalau betul ini betul2 accident, bila jawatankuasa ni dedah hasil siasatan sudah tentu rakyat bertambah confident dgn body rigid RESS Proton.

      3-jawab isu ni secara baik dalam semua akhbar nasional, stesen radio ( tahniah DSZ) dan TV

      INSYAALLAH yg berniat jahat tu kelu lidah

  2. tengok wahai Org Proton yg marah tuan blog ni (terutama kat pompuan hari itu), tuan blog ini dgn relahatinya mendedahkan berita sebenar dan cuba counter dgn baik kutukan dan bashing masyarakat internet terutamanya. so? nak kata terima kasih? heh…ingat la skit ada blog2 supporters mcm ni la yg rajin terangkan keadaan sebenar…

    • sy buat ni atas dasar nak menyatakan kebenaran… biar ramai yang tahu perkara sebenar

    • mcm gua ckp ari tu…bgtau je nama pompuan tu…’kahak kat muka dia…ptuiii’…(yg tu jiran aku cakap la) hahaha

      • ni pasal ppuan mana? bleh tau x…dr td dok baca dok kait kn dgn sorg ppuan?? hehehe tq

      • hi…boleh tau sbb apa kaitkn dgn ppuan tu? hehehe…bleh bgtau kt mana topik psl ppuan tu? mmg xikot isu tu….tq ^^

  3. kat fb bersepah gambar ni..
    tapi malang nya takde explanation nor description..
    boleh dapat bad impression kt preve n proton itself..
    good job en.campromania for enlighten the readers and public..
    sama2 lah kite sebar kan 🙂

  4. skrg dah tersebar kt FB..tp yg malangnye semua salahkan proton tanpa menyiasat situasi yg sebenar… sadis..

    • betul tu, 99% salah pengguna, salah tasiran (jadi salah faham) dan malas mengkaji asal usul, maka jadi lah fitnah keatas mereka yang x bersalah. paling besh, pergunakan media sosial yg ada sekarang ni utk menghangatkan lagi berita palsu. (itu la fitnah media “dajjal”)

      btw ak tengok pemandu kat mesia ni especially kat KL, littlebit kurang ajar sikit. so whateaverreasons kemalang tetap akan berlaku kat mana2, kita bawak baik mcm mana pun, disebabkan org lain bawak kereta ikut nafsu, dan x fikir org lain, org yg x bersalah jadi mangsa.

      antara faktor2 yg kerap berlaku oleh pemandu itu sendiri.
      – masuk simpang x bagi signal
      – langgar lampu isyarat
      – ambulan tgh menyanyi memekik kat belakang, pemandu buat bodo je kat depan.
      – bawak slow gile babai kat lorong pecut. org da cucuk angin n bagi signal pun, still buat dek, sampaikan terpaksa org tu potong ikut lorong kiri / kecemasan. pastuh kena saman dengan polis trafik x pasal2 T_T
      – berdating berkasih2 dalam kereta, x perasan kereta depan da berhenti, (bam, comolot buntut kereta depan)
      – potong que, 3 lorong berebut 1 lorong kat simpang bertrafik. elok2 5 minit nk menunggu, terus jadi 1jam lebeh, baru dapat masuk simpang.
      – dan lain2 lagi….

      kesimpulannya semuanya perbuatan manusia juga. yg susah, org lain juga…

  5. berhati-hati ketika memandu

  6. solve masalah.. kalau tak org kutuk proton ja tak abis2 dulu waktu prius pandai pulak diam

  7. walaupun aku pakai Kia tapi aku tak pernah kutuk proton. aku hairan dengan orang lain seronok sangat tunggu berita kejatuhan proton conthnya sprti gambar2 mcm ni.. lepastu pasai welding la mcm2 la.. bukannya nak support. Bila toyota atau honda buat kereta yg buruk dan teruk tak pulak kutuk.. anway ALL THE BEST PROTON

    • Aku first time komen sini nak respect ko punya komen ni. Thumbs up!

    • Tabik komen ni. We need more people like you in Malaysia. Yang nak bash melayu ngan melayu gak tu, sedih.

      • ko kate cekik darah la sebab ko miskin papa kedana..ko xgune kete kan?..mesti stok2 pmikiran cm ko pkai motor je ni..haha

    • sebab Proton ni rupanya selama ini dah mencekik darah org Malaysia sendiri. tapi masih rugi memanjang, duit pergi mana aku macam dah boleh agak..
      info dah bagi tadi tp aku ulang lagi. HARGA PROTON di DUBAI LAGI MURAH DARI MALAYSIA. sekian.

      • harga Proton di Dubai memang murah, sebab tax kat kereta sikit atau mungkin takdak langsung. Ye duit tu saya pun tahu pergi mana, duit yang ditaxkan kerajaan tu yang nak bagi subsidi minyak kat malaysia ni.

      • Wooo statement tak ingat.. P baca blog kete byk2 bru bg statement.. Xsuka gomeb jgn salahkan proton beb..haha pnjam ayat bro hezeri

      • Proton pon kene tax kat Malaysia maa.. pi check MAA dan buat study skit..

      • so, bagus la kan? dpt pasarkan kt luar negara.. negara sendiri jgk dpt pendapatan.. kalau malaysia naikkan harga proton utk jualan dalam negara, duit pergi sekitar malaysia je.. dan kalau cukai kereta import x tinggi, senang la org malaysia nk beli kereta luar, dan senang la duit malaysia ke luar negara.. simple economy..

      • woi nobody lahanat kau, x suka dok sini pindah la balik bangla. Umno penat2 buat kereta kau x bersyukur.

      • tax kereta bukan proton yg set kan beb… gomen yg setkan beb… even kat malaysia pun kereta proton pn kena tax gak beb..

      • Mmm… apsal tak compare plak model kereta lain yg jual kat sana dgn jual kat negara diorg? Pun lebih murah bukan? Apsal tak melalak plak? oh lupa, ramai yg kempunan nak beli barang dgn harga murah tapi tak mampu, kempunan ye? Aduhai, kalau rasa mampu beli, beli ar apa2 pun kereta yg ko suka, nobody cares. ur money n ur choice. Kalau tak mampu duduk diam2. beli jer apa yg termampu dn pendapatan yg ada. Kalau nak sampai mampu, kerja keras sket. Nie asyik2 blame org atas kelemahan diri…

        cheers!

      • Ko ni mkn semut byk sgt kot bengap x abis2…klu ye pun bangang jgn tnjk sgt..sedih tgk ada org Malaysia mcm ko….

      • Kenapa ye pengguna kereta Malaysia x penah dpt kualiti yang dieksport ke luar negara??? Tu pasal le org bising dan melalak, condemn proton tu la, ni la dan macam2 lg. Sebab sumer org tahu kualiti kereta utk eksprt dan local agak berbeza kualitinya. Kelakar beb, sorang kata we should support local car, sorang lagi dh serik nk guna keter proton. Emm, penah terfikir x, ayat yg berbunyi begini, kera di hutan disusukan, anak di rumah mati kelaparan. Nak solve, senang je, kualiti utk PASARAN TEMPATAN mestilah tip top, tiada masalah kpd pengguna, tiada double standard. Ni tidak, kalau keter utk pasaran eksport, fuhh, jauh juga kualitinya beb. (tengok sendiri potong wira utk UK market) However, klau nk downgrade utk eksport ke luar, tu sukati la pada pihak pentadbiran proton. mungkin orang kita boleh view sndiri dengki atau tidak si Uncle Sam bila kita beli f-18 HORNET dari US. Ikut formula math, graf kita nak sokong proton masih lg di tahap mendatar, tidak naik dan tidak turun. Saya boleh respek proton, klau kualiti utk PASARAN TEMPATAN setanding dengan eksport kualiti. lagi respek harga murah dan mampu milik. Margin untung kecik? Aiseyy, kalau ramai membeli, lama2 untung juga tapi jgn laa smpe makan harga pokok.

    • Aku pon guna Nissan, tp di hati PROTON TETAP NO 1. TERBAIK….

  8. Harap apa yang nko laporkan betul la.. Dan aku cuba percaya sebab hati ada ingin ini kereta.. Tapi kalau sebaliknya.. Kalau aku dah beli.. Ttba jadi cam ni.. Aku saman p1 kaw2 samapai seluruh suku sakat keluarga aku semua dapat pakai preve.. Lol

    • Mmm… ikut logik la. Kan model di dah di test dgn piawaian ketat sebelum release? Aik, baru tengok gambar cam nie dah goyah, sampai dah lupa rating crash test 4, 5 star kat model nie?

      Mmg ar org malaysia nie mmg suka percaya cakap2 kedai kopi.

      cheers!

  9. orang kita memang macam tu…suka “jump into conclusion”…takde usul periksa…panas jugak ni…

  10. tak caye..tayar cantik je..bukan nak bash tapi kalau betul langgar pembahagi jalan masa 120kmh, konfirm rim mesti pecah teruk punye..

    • Bro tgok hentakan dtg dari mana.aku dh banyak kerja ngan company kereta termasuk Proton.klau sja2 tie rod end nk patah belum pernah terjadi lagi.tambah2 kereta baru…aduyai ko ni.

    • maksudnye body preve keras la sbb tade pecah..hebat kan hebat kan..dengar cite ferrari pon terbakar kat hgway mane tahh..langgar bump kot..hahahha..

  11. jgn risau.malaysia merupakan salah satu negara yg paling ramai penganalisis automotif bertauliah.sebb tu nnt akn kuar bnyk statement kutuk kereta ni.

  12. bagi free pon aku xkan pakai kereta proton

    • kufur nikmat. Org dah bagi free amik jer la.. Itu pun kalau ada org nak bagi la..

    • proton pon x nk bg free kat ko….

    • ko igt ko saper nk dpt kete free???choiii!

    • aku ada beskal tua pn xkn kasi kt ko…sorry

    • Ya Allah…kalau la aku.orang bagi aku Kancil nak buang pun.aku ambik n usehe kan perlahan2 selagi mampu…memang la kamu ni manusie tak reti nak bersyukur langsung.

      sedang kan kat luar sane ramai lagi yang terkial2 nak beli kereta sekali pun Kancil…tapi kamu ni?? dah bagi free pun tak nak juga?? rabak klau macam ni…memilih.macam mane lah kalau satu hari nanti kamu bankrap…

      ish3,tak taw la teman nak mykio nye,mane rupe nye..naye kalau gitu gaye nye…parah2…hehehe ( Peace 😛 )

      • kancil tu keluaran produa..bkn proton..org ats ni ckp psl proton

      • apasal korang ni bodoh sgt..taksub sgt..bodoohhh.sokong la proton tu..keta mahal..kualiti mcm cibai..

    • ye la tuh, aku rasa dia saje ckp camtu nak suruh org lain komen byk2, aku kenal sgt org yg mcm tu

    • toilet pown 20 sen paling murah….stakat pakai keter luar tp 2nd x payah la bro!!!!! ops….sorry 😉 tp kalau ko pakai keter luar yg baru nak tau gak model ape erk…

    • lu pakai apa? civic ek 1997? convert 99 then bonet itam logo type r? buat sampan la bro..

    • Mmm… kufur nikmat. Tak tau bersyukur… Moga Allah berkat n murahkan rezeki kehidupan saudara sekeluarga.

      peace n cheers!

    • Tuhan benci org takbur…kufur nikmat..kufur nikmat adelah perangai macam syaiton..eh syaiton ke nih..eh die bole komen gune komputer la..

    • Ni mesti xde duit nk boh mnyk kn kecian.. pttla xnk amik kete free..

    • cakap mcm menteri yg kaya-kaya. memang la tak selera nak pakai proton.

    • huh dia ni org dah bagi free ambik jer la..kalau tak reti bawak kereta pun bagi jer kat makmetua…

  13. pihak proton harus memberi kenyataan mereka sendiri berkenaan gambar tersebut supaya tidak bercanggah maklumat tentang kejadian tersebut…perkara ni boleh menjatuhkan nama proton dan preve..

  14. to proton management/ marketing (especially MARAH kat bro Campromania masa kat MIECC)

    Minta SA tersebut buat press statement/pengakuan ikhlas dan maklumkan perkara sebenar kepada semua media elektronik..it is not technical faulty, but because of human error/accident..
    benda macam ni boleh jatuhkan nama Proton jika tak handle dengan baik…
    cuba bayangkan dah beribu-ribu share di Facebook..setiap share berpuluh komen…
    kalau gagal atasinya… rosak keyakinan customer..

    Please take it seriously..

    we love Proton..

    • aku rasa pehak show room tu sendiri nak cuba cover staff dia supayya tak kena ‘terajang melampau’ atas apa yang terjadi… so pehak proton sendiri masih belum dapat clear report kut.

  15. orang yg suka kutuk tu last2 beli proton jgk…..huhu

  16. Benda ni kecuaian manusia. Tapi macam biasa lah. Orang Malaysia. Kutuk semua benda tak betul. Kalau menang pun kutuk2 jugak. Contoh macam kejayaan Satria Neo di WRC baru2. Tak ada benda nak kutuk, kutuk driver pulak. Kata bukan orang Malaysia. Entah lah tak faham dengan rakyat Malaysia yang sangat EGO dan sombong ni.

    • sedih tgk ramai org sendiri still think & act like third world country..

    • aku setuju n suka sgt ngn statement ko. ntah la, ape yg best sgt diorg dok kutuk2 proton. aku ok je pki proton, senang nak jaga, sparepart lagi la senang nak cari…murah plak tu. takat problem sikit2 tu biase la. sedangkan manusia pn boleh rosak, apatah lg benda x bernyawa camtu kn

      • Mmm… mgkin falsafah saudara; terima seadanya. Tu la kot berkat bersyukur dgn apa yg ada.:)

        cheers!

  17. wahaha..x cukup kukuh nak goyahkan at den..proton boleh..ni kecuaian..kira ok la 120 rosak macam tu je..kalau kenari aku..bersepai da.. 🙂

  18. Siot ramai gila kutuk Proton xde kualiti semua..tak tahu hujung pangkal cerita macam2 diorng bash Proton..bodoh..yang Proton plak lambat respond..xpela ku dh post kat fb Proton Edar..

    • ingatkan ada fb, ada google dan mcm2 link search engine org2 kita ni makin pandai..rupenye makin suka di suap je la.. gamaknye org malaysia suka sgt ikut trolling atau lawak sinis ke ape…

      *ini zaman iklan teasing trolling huhuhu…

  19. Pingback: Penjelasan Tentang Kerosakan Proton Preve Ketika Sesi Pandu Uji | wootmedia.MY

  20. I’m not a Protonian, yet what i can say is that this car really proves its reliability…..look at the body structure, still ok…..kalau kereta proton biasa, mesti dah kemek cam tin sardin……rod tayar yang patah disebabkan oleh hentakan kuat tu memang biasa…….kalau dah langgar divider…..mestilah bengkok dan patah……yet The car finally PREVE.!!!

  21. alaaa. biasa larr kutuk proton, sbb dah 27 tahun pakai kereta kurang kualiti. disebabkan proton lah juga, harga kereta lain jadi mahal sbb kerajaan mengenakan duti import yang tinggi. so bila kereta dah mahal, bagi yang tak mampu, kenelah beli proton, since saingan terdekat kereta malaysia pun adalah perodua. tu pun perodua segmen kompak. aku sendiri pernah kene bawak wira 1.6xli, 3 minggu kuar kilang, mati tengah jalan, cukup 7 taun gar box rosak. so fobia camnie payah nak lupa….

    jadi kalau ada orang kutuk proton, aku nak backing pun serba salah, walaupun aku sendiri berharap proton improve….

    • bagi aku if ambilkan point “kerana wujud protonlah harga keta lain mahal coz gomen nak backup local auto industry” ini tak seharusnya nampak point utk salahkan proton, ini idea dan usaha kerajaan utk pastikan syarikat lokal dapat idup dan org2 di dlm nya itu mampu terjemahkan kemahiran dan kongsi perniagaan dgn org tempatan. lagi pun dlm 2thn lagi afta akan kurangkan lagi cukai utk non local brand yg lain dan proton tgh usaha get ready for that..ape2 pun kite harapkan proton bersedia dan berjaya.

      *cukup nyampah bile di kaitkan proton dgn politik, in malaysia ape bende yg takde kaitan dgn politik? kena sedar mane satu betul2 politik dan kroni politik dan mana satu pihak yg hanya stuck in the midle.

      • proton wujud sbb perlindungan dari kerajaan. tapi hyundai pun ada perlindungan kerajaan, tapi lelama perlindungan kerajaan tu dah tak wujud. spt biasa, kalau anak kita umur 17 tahun, kita lindungilah dia…tapi kalau dan 28 tahun anak kita masih nak lindung, jadi anak manjalah….spoil…. proton adalah idea dari tokoh politik..so takleh lari larr, lainlah kalau proton diasaskan oleh boon siew…ahhahahahah

    • cukup 7 tahun gear box rosak..hmm..thn jgk…civic 1.7 gear box problem wlupun pkai 1 thn ko x nk kondem?allo kwn,civic 1.7 tu keta HONDA tau,dr JEPUN,lg lma b’tapak di dunia automotif…ape klas HONDA CIVIC 1.7 klu nk banding dgn WIRA 1.6 ko tu…patutnya bila keta jenama dr JEPUN x bleh ade masalah tau…hihihihihihihhhh…

      • bro, aku pakai camry 2.0 takda pun problem….camry aku tu made in thailand lak tu…baru2x nie jer ada problem ngan braking disc makan tak rata tu pun sbb aku biasa bawak camry 230 kat highway… lagi satu, semua kereta ada problem, cuma dalam 10 tu, proton maybe 5, nak kata electronic tak elok sbb bukan japan, electronic seat ok jer, power window ok jer…tapi aku tengok jiran sebelah aku pakai perdana, dah power windows tu siap welding lagi (nak jimat kos)…aku kalau boleh nak pakai local car, ye larr, proton nanti amik keje orang malaysia gak, cuma kalau asyik rosak, poket aku gak yang penat nanti…

  22. Naseb bek la Kat FB bro hazeri semua bijak pandai.. Tapi statement paling best adalah,..” It was a crash test but they are using a real person who is a dummy”

  23. nice comment david 😉

  24. Sorry to say, here in the UK, jeremy clarkson, richard hamond tested few toyota, kia and honda cars. Some even went jumping like mad on an offroad track, some even crashed into one another. Body parts went haywire, but not the TIE ROD. The car can still be driven.
    And the best part, it was an old model of the above brand. (because Top gear will never crash test new model vehicle).
    Just some comments.

    • I have updated the info, only lower arm, bumper & fender are effected

      • Bro.. sampai takat ni j aku sanggup baca komen korang. Pastu aku x sanggup dah sal rugi masa tido aku n masa ntuk aku melayan maria ozawa..

      • sejak bile org uk tau baca bahasa melayu???

    • architect ni prasaan mat salleh dr uk ni.. adoi… top gear mmg best tp die more leaning toward entertainment pnye rancangan… kalo utk review yg lg reliable tgk fifth gear ke len2 ke..

  25. since it is driving at such speed and tried to avoid cars.. should they be some obvious tyre screech on the road?

  26. 120km/h tu memang EPIC.. gila apa drive laju2 macam tu.. speed limit kat M’sia ni paling tinggi pun 110km/h..

  27. biasanya, berita2 kat fb, dia panas sekejap je.. tak sampai sehari dah ada orang settle kan masalah.

  28. perghhhhh.. giler ke aper SA Showroom tu amek corner masuk kt susur kluar smpai 120km/j ???????? test drive ke test drift ??

  29. OP mohon betulkan balik sumber. Thread asal – http://forum.lowyat.net/topic/2315001 Gambar pertama adalah gambar asal yang diambil user dan diwatermark. Harap dapat bagi due kredit. Peace.

  30. Pingback: Proton Preve Yang Pertama Kemalangan Jalan Raya? | SyahrilHafiz.Com

  31. Copy cat forget to copy the ball ….

  32. Pingback: Kisah Sebenar Kemalangan Proton Preve | Panjang Akal Dot Com

  33. Tak Malu punya orang , curi photo orang tak nak bagi credit dan remove watermark pula !

  34. dah langgar pembahagi jalan,mesti laaaa xkemik..

  35. ini baru betul nyer drive it to believe it!

  36. mati tak ?

  37. Ni baru betul TEST DRIVE ^_^

  38. 120 kmh??? agak2 ler…. kalau selaju tuh langgar divider dah tentu berpusing2 keta tu. dah la dkt simpang hway… maknanya preve ada mode utk landing kecemasan … hihi

    • yg pelik…sy pown slalu lalu area ni…konpius….divider mane yg die lngar???? n kalo langgar…. np bnde batang tiang oren tu rilek je xptah??? pdahal kalo ye bwak 120km/h,,,dah tentu pnjat divider or terbalik n scratch jalan…n tebarai tiang oren tu???

  39. sy pakai nissan grand livina…. Lebih kurang gak….ada kelemahan gak…. Walaupun bukan semua… Abg saya dan 4 org ahli kelab dlm livina ni mengalami masalah cover gearbox yg crack walau baru 20,000 km drive… aircond filter tak dipasang…kena modified sendiri, cover absorber xde dan menyebabkan risiko karat dan semua ni perlu maintainance… So… TAN CHONG pun ada kelalaian sendiri…inikan proton yg baru menempa nama… So…tiada bezanya… Cuma anda bernasib baik atau tidak… Anyway… Saya respect dgn proton… Progress yg sangat baik dan sentiasa menitik beratkan pandangan pengguna…. Nissan sendiri tak layan komen pengguna….hurm…… Tak percaya…beli la….

  40. padan muka proton…macam tu la UTUSAN MELOYA & BERITA HAIRAN buat liputan…CUT & PASTE pemimpin pembangkang punya ucapan….tahniah kepada proton dan penasihat DR M di atas kejadian ini

    • pemikiran kebanyakan hardcore PKR (PAS, DAP, Keadilan) memang macamni…
      bagi hardcore ni, Proton = Umno/BN…

      kebanyakan yang kat sini neutral, sokong Proton atas dasar minat automotif walau bukan dalam bidang tu… Proton pun dah di swastakan bawah DRB-HICOM..

      orang kita malas baca fakta, duk percaya auta, firnah, khabar angin dan berpegang jela dengan keautaan itu sampai bila bila..

      • nasib baik ekau kaba “kebanyakan” sobab pakcik glgn di ateh tuh juga.Cumanya pakcik dari bolum kawen lagi pakcik sokong industri auto tempatan. Dari kancil – waja – exora – exora bold – mungkin akan datang inspira @ preve. Pakcik support proton all da way. (tolong jgn jawab ” ado aku kesah” ..pakcik lompang ekau kang ehhehe)….

        Bobanding ngan sosotongah yang beboih molot suruh org boli barangan tompatan,tapi pakai keto luar negara jugak. Tak hingin dio pakai proton. Low class kunun..citt poorah. ( off topic sikit jo nihh…)

        ekau jgn la stereotype kan yg sokong pembangkang sumo camtuh.Ado gak yg org cam pakcik ni hah. Mengondi tuh lantak ko lah haih nak ngondi sapo pun. Bab membangunkan industri mesia ni, semo yng dok mesia lah yg kono sokong. Yo takk ??..dah kalau bukan kito yg sokong sapo laie.

        tapi pakcik boie tahu anak2 pakcik, kito kena sokong proton, sebab derang bayo zakat . TC ado baya ?? ..mano ado…

    • Mmm… sapa2 yn dok nk sembang kedai kopi pasal politik reput nie tolong la beredar dari blog nie, gie la ke blog yg sesuai. X berkembang la otak nie!

      cheers!

  41. Sila bagi credit kepada gambar yang asal. jangan remove water mark sesuka hati. Terima Kasih

  42. Buat kita Malaysia…rega kasi kurang lah sikit

    • ok bang, abang punya pasal, nego till let go. abang letak harga nak berapa? peace.

      • ekau kaba la kek PM kito,

        mano tahu esok bolih buek, kodai kereta1M.SUmo murah.
        eihh nih bukan lawak, ini cadangan botul.Mano tahu bona2 dia buek.

        samo mcm kawan pokcik jual barang kilang jopun dia. calar skett jo, tp QC tak lopeh utk market dunia petamo. Tapi function semo OK. Jual murah ngan staff.

        (* sokali lagi.Jgn dipolitikkan. Ini jawapan spontan jo.Takdo kono mengono ngan kodai1M yg ado skang nih)

  43. kelajuan 120 kmh namun ketika cuba mengelakkan sebuah kereta lain, kereta ini terlanggar pembahagi jalan dan terkena bahagian tayar mengakibatkan kereta tersebut melambung pembahagi jalan dan terkena bahagian tayar mengakibatkan kereta tersebut melambung. emm..bkn nk kutuk..cume terfkr..takkan kt smpg bwk 120kmh..dan kete melambung..tpi takkan la takde part lain yang rosak malah mgkin lbh teruk… klau dgn 120kmh kelajuan kemalangan..msti teruk..lagi 1, pembahagi jalan besi..mustahil die boleh melambungkan kereta..skdr terfkr..yang baik dtg daripada Allah..dan yang buruk dtg drpd diri sndri…

    • sebenarnya pembahagi jln direka utk menahan impak dpd kenderaan yg melanggar dia dpd terus terbabas..sbb tu pembahagi jln ni dibuat dpd besi padu dan ada sedikit curve utk melawan impak dpd pelanggaran.. kalo kereta langgar pembahagi jalan,curve tu akan bantu kereta utk balik semula kat jalan raya..kalo ambik kejuruteraan awam kat sekolah teknik,ni subjek form 4 kot.. sikit perkongsian ilmu..ape pun nice job utk proton preve,120kmh tp sikit je kerosakan,,gud job proton 🙂

    • 1st time baca aku dh pahm.ko biasa drive kereta x?dlm kelajuan 120km/h tiba2 elek kereta dan terlanggar divider.dari proses menggelak kereta sampai langgar divider adakah kelajuan sama.mestilah kaki kanan driver tekan break reduce kelajuan kenderaan ataupun ko ni jenis drive bila nk accident ko tekan minyak lagi kuat.mcm mana pemahaman ko ni.

      • aku nak cerita fungsi pembahagi jalan je bro,nak kongsi ilmu..soal laju tak laju tu belakang cerita,dah tau nak excident xkan lg mau tekan minyak.budak kecik main basikal roda empat pun tau nak brek

      • Aku bukan sound ko bro..aduyai.mamat atas tu.

      • ya..tara hal la 🙂

      • aku dh lali dgn laluan ni…. kt situ mmg “simpang siuh”…
        soalan aku : MACAM MANA DIA BOLEH PECUT 120KM KT JALAN MACAM TU? TWIN TURBO PUN BELUM TENTU DPT KELAJUAN ITU DLM JALAN SINGKAT MCM TU…?

      • Xpercayeee!!!! Drive it to belive it
        🙂

    • contoh kereta putus atau remuk bahagian driver,kite bajet owner mesti mati,tp sebenar nye tidak,hanya luke sket2 je.kadang2 tgk motor exciden 2 x de ape hny becalar je,skali tmy owner nye mati plak.kuasa allah,pk2 kn ye

    • Apa lagi yang kau nak peningkan tu? Perkara sebenar dah didedahkan … cukup la, kau ni pakar forensik kemalangan ke nak kata fakta tu tak betul la, tipu la … macam macam hal la kau ni … kalau tak tau, pegi study dulu dynamics or car impacts …

    • paling gua nak tau ialah …’sapa yang cakap kereta tu 120kmh”? S.A yang langgar tu ke? atau hanya ‘nak sedapkan hati’ saja?

  44. Pingback: Cerita sebenar tentang kemalangan pertama Proton Preve | ceritawan.com

  45. Akhbar Reuters pada 22hb Januari 2010 telah melaporkan bahawa 4.2 juta buah kereta Toyota baru-baru ini telah ditarik balik (recalled) daripada pasaran seluruh dunia. Pada tahun 2009, Toyota telah mengeluarkan 9 arahan tarikan balik besar-besaran; kereta buatannya dan salah satu punca penarikan balik adalah sama dengan punca penarikan balik baru-baru ini iaitu berkaitan ’accelarator pedal’. Hari ini akhbar Yomiuri Shimbun di Jepun telah melaporkan bahawa satu lagi notis penarikan balik kereta Toyota model hibrid Prius, Sai dan Lexus akibat salah fungsi sistem brek kereta, telah dikeluarkan oleh Toyota. Kali ini melibatkan 437,000 kereta di seluruh dunia – KERETA NI PUN ADA MASALAH

    • wira 1.6 xli ada problem kotak gear knp x tarik balik..dulu kn kecoh,proton xder inisiatif langsung n lepaskn perut sndiri je.lepas tu perdana v6 pn ada masalah yg sama tp buat diam jer…knp x tarik balik @ hentikn pengeluaran.sbb nk untung,pengguna yg rugi..nk backup proton gak tp proton x backup pembeli

  46. tolong lah org macam ni..pkai gamba org, jgn la buang watermark..kalau gamba dari web dia, bukan main watermark..

    • bro..lu x bace ke ayat tulisan MERAH kat atas tu? FD keji atau ko yg buta mata x nak membaca?main hentam je..

    • salam.. ni cikgu nak mengajor.. sebelum buat pertuduhan, ko kena tanya dulu orang kena tuduh, bukan main bedal je tuduh org lain buang watermark.. kan x pasal2 org nampak ko bodoh.. dia dah buat penjelasan.. ko dah heboh kt org lain belum? kalau ko dah heboh kt org lain dan sekaligus jd fitnah, baik ko minta maaf kt owner FD ni.. lain la kalau ko dah tau ko nak mati bila.. takut x sempat terampun dosa fitnah dan mengeji..

    • kecoh la luuuuu….orang dah eksplen dah…bising aaa

    • Ni sorang lagi otak tarak … tau nak main hentam FD je … bukan nak usul periksa fakta dulu … kalau dah bongok tu, bongok jugak …

  47. kuat bumper dia,lngr divider xpcah pun,tp “benda” 2 yang patah

  48. There is NO NO NO PAVEMENT OR DIVIDER OR ANY THING !!!
    YOU DON’T LIE !!!!!

  49. Sedih le tgk Proton dikutuk keterlaluan, mcm2 kutukan, serangan imej berlegar dalam internet sejak Preve dilancarkan, seperti suatu taktik terancang untuk jatuhkan Proton..mcm2 spekulasi mengatasi bukti…bilalah org Malaysia ni nk ubah sikap..xde rasa proud langsung nk support..bukan mudah untuk hasilkan industri kereta yang berskala besar dengan teknologi terbaru seperti Preve. Hanya pandai cakap tapi banyak ciri2 ‘munafik’.. just kutuk2.. lepas tu nothing! mcm satu kepuasan jiwa bg ramai rakyat Malaysia..insane..?

    DSZ dikhabarkan akan meninggalkan PROTON? satu lagi kesedihan..

    • Mmm… seraiam2 yg keji/kutuk prootn yg ramainya adalah dari company pesaing sendiri yg mmg tengah cari point utk menggugat keyakinan pengguna. Preve nie dah x tau mana nak cari kelemahan lagi. Dan dan insiden nie berlaku, point mcm nie la yg diorg cari n manipulasi… rakyat yg dungu n malas berfikir panjang plak tu percaya bulat2… apa la nasib.

      cheers!

  50. haha .. logic thinking, jgn duk backup xtentu hala .. aku xnmpk kesan excident or melambung ke ape ke .. coz jalan tuh ari2 aku lalu nak g kije .. ke pembahagi jalan (besi) yg xsmpai 1inci tebal tuh tuh lg keras ?? hehehe~

    sbb PROTON nie pun kite dh kena tanggung cukai keta 200% atas dasar nak lariskan kereta buatan negara sendiri tp hasil ??

  51. hehehe dahla harga mahal nak mampos klu banding harga jualan kat luar negara, quality low, nk rakyat m’sia cpt mati..

    • bro.. lu kene stadi pasal homologation dulu lar bro.. lu ingat sng nak lulus satu2 model kete utk berada kat atas jln?? mcm2 kene comply bro.. jgn ckp sembarangan sampai menampakkan ko ni kurang general knowledge!

    • brader, lu bagi kereta german ke kereta jepun ke kereta kebal ke, kalo driver dia tak tau apa makna “drive safely” tu yg penyebab mati no1.

  52. nk tau cerita sebenar, kita pegi SA showroom Sentul …. cari org yg bawak keta tu n interview

  53. SA tu apa khabar? semua orang risau kan kete je…

  54. Penyakit politik pembangkang Malaysia ini rasanya sampai kiamat kot baru terhapus.. diasuh supporters supaya sentiasa tuduh menuduh, sangka buruk dan fitnah.. inilah bumi Malaysia..wpun Allah berikan segala nikmat yang melimpah sehingga berjuta ‘semut’ datang menghurung, tapi majoriti tetap kufur nikmat.. melalui kerajaan yang masih ada..tetap semuanya dinafikan.. masing2 bercita2 seperti disyurga..
    masing2 fikir PERUT dan TEMOLOK sendiri..tanpa fikri dasar2 seperti PROTON ini sbg salah satu asbab rezeki buat berpuluh ribu manusia lain berkerja dalam pelbagai sektor termasuklah tukang cucu jamban di Proton Edar..kelemahan manusia tetap ada, cuma perbaiki, bukan runtuhkan. periuk nasi org lain kita suka sangat tabur pasir..tp kalau periuk nasi kita mahu membuak2 melimpah.adil ke?

    pikirlah cara org beriman..constructive..husnu dzon, positif..bukin pikir ala org kufur nikmat..destrcutive, mindless bashing..itu tak kena..itu tak kena..tapi sumbang apa untuk umat?

    • yup bro…setuju

      x kira la mna2 pihak pon..x sptutnya berburuk sangka..tuduh mnuduh..

      • syntium 5000….hatchback ngan sedan adjust bontot takpe lol. ini dari satria,wira,putra ape cer…..gen2 dgn persona apa cer….ngko pun sama lol mcm depa jgk.

    • banyak “saham” diorng nnti
      kapok!!!

    • aku memang setuju sgt dengan bro lori scania ni, walaupun aku tak menyokong mana2 parti politik, sebab 2×5 je sbanye, tp aku sdey ngn sikap rakyat malaysia seperti yg disebut kan di atas.

  55. Stupid wtf rakyat malaysia low mentality nih? Semua mau kuuk….

  56. ada byk pilihan lain. Klu x suka jgn beli. Klu beli yg lebih baik jgn riak. Ikut mampu.Gaji RM2k boleh beli kereta baru apa klu x proton atau perodua je.

  57. Few question…
    1. If accident why no tyre brake mark esp rear tyre, macam that car suddenly stop without braking
    2. That car stop at corner, possible ke bawa 120kmh at korner or drive it to believe it I guess
    3. If kreta melompat, kenapa batang2 plastik pembahagi jln mcm tak effect pun
    4. If langgar objek yg BMW pun tak leh tahan, apa object tu sebab hyundai matrix aku yg langgar tayar luar lori pecah tgh hway, lid depan and belakang aku jer yg terkehel
    5. Paling kesian, Org yg nak tarik kreta preve tu sure pening, macam mana la aku nak angkat kreta nie, kat mana aku nak cucuk fork….

    I went to see preve last 3 day and was very impreessive but not to the extend to purchase bcoz sceptical about ceo resignation. Now plus this accident, my stand about proton remain the same. I still feel being cheated by proton after my wife proton kreta kebal was a terible car she bought, best part is, I the one influence her to purchase that lousy misserable car…

    • On addional note, I was a proton owner since 1998, from satria to putra to wira 1.6xli then change to hyundai matrix on 2008. Reason, proton kreta kebal wife change my 10 years experience. Hantar service cntr proton kat sibu, kat kuching, kat KL & bdr sri d’sara, jwpn sama, proton like that lah… Frust ler 10 yrs owner nie. Dah ler resale value dlm 5K jer. Frust sgt2…

    • no tyre brake pasal pakai ABS la bodoh
      klo ABS mane nak kesan tyre nye
      hadoila PHD sorang ni…

      • ok la…ABS ye… abis cmane ngan tiang plastik tu??? pavement tu???xde efect phm??? xde?? sile la jwb… pndai ckp ABS….. lngar ape yg ckp mlambong tu??? xde pon!!!

  58. ikut kemampuan nk pkai2 x nk pkai x yah kutuk spatutnye kite sbgai rakyat malaysia walaupun anti kerajaan seharus bangga negara ade produk kereta sendiri berbanding negara lain yg x de…

  59. lepas dah keluar bukti bukan saya buang watermark tu terus tak menjawab dah ke? lain kali jangan main tuduh, kan dah kena balik

  60. setuju sgt!!! proton dah bg peluang kerja 100% kat anak melayu tp yg bnyk menjatuhkan siape???? tnya diri sendiri….jgn kerana taksub berpolitik perkara lain kita lupa positif thinking la skt,,tp pyh nk ckp org kite ni kalau die dah nmpk buruk dpn mata smpai mati bg die ttp buruk……

    • anggap macam ni je la, proton head dia adalah islam dan majoriti staff juga islam. jgn sygkan bangsa bagi aku tetapi sayangkan islam itu harus dan wajib. even DSZ pun dengar kuliah ustaz azhar idrus dan proton pun byk buat kebajikan pada anak2 org islam terutamanya.

      • Setuju sgt bro..inilah pemikiran yg wajib ada pada setiap umat..bab politik..wktu PRU nnt pangkah le sape yg masing2 suka..point of view masing2 berbeza wpun kdg2 yg benar dikatakan salah..yang salah dikatakan benar..org MUKMIN (org beriman dgn Islam) wajib menyatakan yg HAQ wpun tak suka..wpun bukan dari kalangan puak kita.. itulah org2 yg ADIL disisi Tuhan.. so kalau kita nak Tuhan pelihara kita dlm negara yg Makmur, jauh dr bala..dr hati kita mesti sudah ada pemikiran seperti di atas..Insya Allah akan minimumlah pergeseran..umat akan berjaya..PROTON wajib kita pastikan sbg salah satu FARDHU KIFAYAH umat wpun siapa yg memerintah..

  61. kesian Proton.. kalau kau lahir di Jepun atau Jerman, mungkin nasibmu jauh berbeza. namun apakan daya. mentaliti kelas ketiga. bukan semua tapi ramai.

  62. Majoriti rakyat Malaysia sangat terdidik dengan minda politik..siang malam..pagi petang..apa2 terjadi politiklah jadi RUKUN IMAN org Malaysia..ketentuan Tuhan itu mcm tak wujud.. sehingga Proton Preve ini dahsyat diserang bertalu2 dalam FB dan Low Yat Blog..krn ia berkaitan dengan kerajaan tak habis2 salahkan tax.. sedangkan dasar AFTA telah lama mengubah struktur taxs, sbb tulah cikgu2 yang baru postingpun pakai VIOS, CITY.. yg lama sket mengajar pakai ALTIS, WISH, ALPHAD… TAK MAMPU LAGI KE?? NK GOV hadiahkan sorang sebjik VIOS kt setiap rakyat ke?

    Cuba kita perhatikan semasa pelancaran Preve, pembentangan head2 Proton.. siapa? Melayu, Islam.. jika ‘parti liberal’ memerintah..muka2 Melayu head2 department Proton tu nk kekal kt situ ke? Hayatilah Singapura..Tuhan takdirkan Singapura tu jadi cmtu sbg ‘muhasabah’ untuk kita..tapi kita SANGAT LUPA dan BODOH.. that’s the right words! sorry.

    • i’m not racist..but please think what i’m going to said…

      Gula – siapa tauke besar? Ada kita bising dia monopoli? kita redha je
      Astro – siapa tauke besar? Ada kita bising kualiti teruk, ulang siaran sama tapi caj mahal? kita redha je
      Bahan binaan – siapa tauke besar? Ada kita bising mereka control harga semua barang binaan?kita redha je
      Spareparts – siapa monopoli? ada kita bising? kita redha je
      Lowyat – siapa monopoli? siapa kuasa membeli?kita redha je

      Proton – oh, kualiti teruk, shitty, cuba tgk siapa yg bnyk kutuk??
      (aku dah perhatikan, dah beribu shared kat facebook dari cayanunbeng tu yang mula-mula start)
      KFC – oh, service teruk, boikot kononnya…

      p/s: kuasa membeli di dunia, peringkat GLOBAL still pada orang Islam..

      • best bro!!!

      • we are not racist..that’s why bermacam bangsa boleh kongsi KEK KEKAYAAN (ni bahasa Cha Ya beng ni) negara TANPA TUMPAH DARAH. Majoriti kita berada di peringkat ‘kolar putih’ penjawat awam, mereka berniaga..kita dapat gaji duit tu sampai kdp mereka..so win2.. tp skrg mereka tk puas hati..bila dh kuasai ekonomi..takkanlah nk jd org kaya yg TIADA KUASA? sape mahu? so diorng UNITE..in what aver condition..kena pakai kopiah pun pakailah..kena masuk masjid pn masjidlah..janjji ‘tunduk’ dulu..

        so itulah mcm2 alasan spt RASUAH (merekalah pengamal rasuah trbesar), PROTON xde kualiti..petrol mahal, PTPTN la..semua tu just like a TOOL utk hapuskan struktur skrg..malangnya ramai dr kalangan kita yg TK FAHAM2.. bila ckp je RACIST, folow diorang jgk..baik xkena tempat.. so akhirnya cmnilah nasib kita.. buat ape skit je kena ketuk nk mampos2.. wpun hebat mcm mana.. ltgleh WV POLO Sedan..punyelah HUDOH.. tehcnology out dated…tp ada kena bash sabotaj mcm PROTON?

      • LOL. Please don’t claim to be not racist. Also, tauke gula is orang Islam. harga naik terus lepas tukar tangan. Also jgn jadi katak bawah tempurung. check la harga full spec proton kat uk / australia, and bandingkan dgn apa yg kita dapat utk model yg sama pada harga termahal. you akan makan balik apa yg you cakap.

      • Mmm… xnk banding model lain yg murah gak ker kat sana berbanding negara diorg? hhuh.

        cheers!

    • ke accident tu berlaku sebab allah nak bagi petunjuk?

  63. aku bukan nak ckp ape….problem proton savy…hmpir seluruh proton savy di malaysia ada problem yg sama…susah nak hidup,mati secara tiba2.nape proton x kaji masalah ni..lepas tgn ker..dl masa promosi kete 2…berlagak dgn raksasa konon..xde kemek..bila nak jual ayat pnya la manis..bila ada problem masing2 nyorok bawah meja…

    • ‘Dosa’ PROTON di zaman TM masih dirasai sehingga kini, wpun cmtu DSZ dh banyak lakukan perubahan mendadak sejak beberapa tahun lepas spt lifetime warranty power window dan skrg kalau pegi servis di mana2 PROTON SERVICE milik PROTON EDAR, nk dptkan hak kualiti pengguna seperti penukaran spare part yg defective cukup mudah dan cepat, tk mcm zaman dulu.. sy pernah complen room light bulb burn, masa servis, terus diorng tukar seketul unit lampu. Macamtu juga dgn IAFM unit bunyi xbest, crank angle sensor mcm ada prob…terus diorang tukar baru tnpa apa2 charge!

    • Savvy tu pakai enjin Renault… tengok la model Renault di Malaysia…tersadai je kat kedai kereta terpakai..

      Tiara, Juara, Savvy tu di Era sebelum DSZ… buat la kajian sikit, baca perkembangan automotive tanah air..

      Proton sendiri pun dah ada model baru kereta kompak, EMAS, cuma tunggu lampu hijau dari pengurusan baru kot..

      nak solve masalah, kena rajin2 join forum la kot..boleh belajar something dari pengalaman orang lain..

      p/s: aku just mengikuti perkembangan je, bukan staf proton..

    • Ada salesman proton kat bdr baru sg buloh, baik budak tu, duduk kat behrang sbb bini dia lecturer kat sana. Dia siap offer utk monitor service kreta proton yg problem. Xsuma salesman sembunyi atau lari dr masalah proton.

    • Mmm… hampir seluruh? statistik?

      cheers!

  64. banyak lah ko punya eksiden. mane bukti? mane gamba skid mark? mane salinan report polis? mane interview saksi-saksi?

    tengok, aku pun boleh buat cerita:

    mahluk asing tiba2 menjelma lalu menyergah SA Proton yg kemudian diculik ke angkasa lepas. mahluk asing itu lalu cuba memandu proton preve, tetapi kenderaan di planet asal dia adalah left hand drive. Maka, mahluk asing itu salah budget kelebaran jalan lalu melanggar divider dan menyebabkan tayar depan preve itu tertanggal.

    kalau kau cerita macam nih lagi best kan?

    • bagus karangan adik ni…imaginasi yg mengagumkan…
      adik darjah brape ye??
      cikgu bagi 9/10….1 marjah terpaksa dtolak sebb adik mencampur aduk bahasa.. 🙂

    • abs dik, abs~
      lgpun bru je jadi. nk bt press release bkn mcm bt cekodok ye adik.

    • hehe pelik la , sama je bro, aku pun bole mintak dr ko bukti insiden ni adalah disebabbkan defect part proton, ko ader?

    • abis yg orang kutuk2 smpai kate skru longgar la, tgh drive mcm biase tetibe tie rod patah sendiri la, ade bukti ke diorg ckp mcm tu? gambar ni final result die..tp byk sebab boleh berlaku sedemikian.

    • Mmm… abis tu kalau bukan eksiden, mana plak bukti? Ohh… tengok gambar jer dah boleh jadi bukti… cerdik gak CSI malaysia nie:P

      cheers!

  65. Honda accord pun jadi mcm ni klau eksiden..malah lbh teruk lg.

  66. peh…rmi giler automotive analyzer yg bashing kt sni….bley x bg contoh kete ape yg xpth lower arm biler kne highspeed impact mcm nie..?? nk tau gak la kete jnis ape…spe manufacturer die….maklumlah….kalian yg bashing niekn automotive analyzer yg berpengalaman….cer citer….

  67. Ini laa die, sebab teruja sangat dapat test drive kereta baru..

    p/s: Lain kali hati2 ye di jalan raya, jangan lupe dunia.. mentang2 kereta tu ade turbo. hehe.. 😀

  68. just nk komen skit …rentetan isu warga malaysia….
    dari 100org: 94 org menghadapi mslh kewangan, 5 selamat , 1 je kaya
    kita beli ikut kemampuan, bersederhana…kita beli keta beratus2 ribu tp loan jgk..kereta ni bkn aset…aku sedih tgk…ramai org kita berhutang byk semata2 nk beli kereta…ble pencen duit simpn harap ke EPF je…dan fakta juga mengatakan 3thn selepas pencen duit EPF hilang entah kemana…
    ….Preve adalah segment C terbaik utk level rakyat marhaen cm aku…mungkin aku mampu nk angkat VW Jetta…tp satu pembaziran utk 140k sebuah kereta..Proton adalah value for money for me….aku selamatkan 70k utk Preve…dptla aku invest 70k utk 700 passive income bulanan…sekadar perkongsian…jgn sapa2 marah kt aku…

    • beli keta sorong lg jimat bro!! haha

    • mohon maaf off topik jap..
      94 mengalami masalah kewangan..tapi macam mana 1.1 juta warga Indon boleh mencari rezeki di celah2 94 tadi? jika negara ini SEMPIT REZEKI? mereka pun hidup jugak..siap boleh hantar wang balik kg?

      perniagaan di KL banyak dikuasai oleh org asing..sbb org kita sudah senang?..atau sama ada kita tidak mahu berusaha dgn apa yg ada.. pepatah ARAB : MANJADDA WA JADDA = SIAPA BERUSAHA DIA BERJAYA..

      gaji Rm1000 tp hidup mcm bergaji RM5000? mahu gaji besar? tapi kelayakan rendah..takmau kerja susah..buat kontrek kecoh org..indon buat sampai siap..mau duduk depan ASTRO dan PC income 5k sebulan?mmg xbrubah lah pendapatan..melainkan kerja menipu..
      harap maaflah saya katakan nisbah di atas adalah tidak tepat..kalau tk caye sila rujuk PUZ Pusat Urus Zakat negeri2 apa itu takrif miskin dan fakir..dan berapa nisbah kedudukan skrg..

      jd miskin bukan krn miskin tp kerana menurut HAWA NAFSU! dulu2 kita biasa naik bas je..tp skrg kalaus urh naik bas mcm pelik..sbb cabuk2 pun ade kancil..baru grad..keje pn xtentu lg..tp dah belasah PERSONA….pastu tk mampu bayar salahkan PTPTN…??

      kecuali yg betul2 xde upaya seperti ditimpa sakit, hilang upaya..itu cerita lainlah.

      sekadar kongsi..jgn marah ye..

      • salam.maksud bro atas tu adalah: susah sb xpandai simpan duit,kuat berhutang.jgnlah benda kecil pun nak balah.pendapat die betul juga walau statistik tu nampak mcm dgr dr ceramah MLM je..(yg kuat nakutkan org pastu guna hadis suruh org kumpul harta, DGR SINI org MLM dan mangsa MLM, nabi suruh kita kejar dunia akhirat tp nabi larang kita kumpul harta).

  69. kt showroom Proton Edar Shah Alam seksyen 13 (sebelah Giant) Prevé utk test drive yg mcm kt atas tuh masih elok lagi, tmbah lagi berkilat pulak tuh.. 🙂

  70. kalau hentakan gitu dah barai tie-rod, macam mana la nak survive dgn keadaan jalan raya kat malaysia ni. ……………. zzzzzzzzzzzzzzzz……….

  71. lagi satu, dia kate langgar bahu jalan. sakng nih ade tiga sebab mengapa ini adalah cerita tipu:

    1. tgk bahu jalan dlm gambar tuh, (belakang kereta tu, sebelah flyover), bahu jalan tuh selekoh kiri, tapi tayar patah hala ke kanan. so tak munggin semasa belok kiri dia terlanggar bahu jalan.

    2. ade nampak kesan tayar dlm gamba? tak de kan. kalo betullah dia bawa 120km/h, dan tak break, confirm dia akan melambung ke depan, lintas bahu jalan.

    3. bumper tak rosak. kalo terhentak, sampai boleh patah suspension, spring dia akan mampat, sampai bumper kene jalan. Apakan suspension besi boleh patah, bumper plastic mesti pecah.

    • awk ni pengawai penyiasat Polis Trafik ke?
      Impact trhdp dynamic mechanical bukan kerja kita senang2 nk buat penilaian dgn dgn 2-3 kepong gambar amatur.. so sabar2 lah..jgn risaulah skrg ni dunia bermaklumat..yg tepat akan diketahui jugak..

      sape tahu dlm hotel ade 4 hidden camera..kn..:)

    • bro
      ini kereta ade ABS n bla2
      kalo ade ABS, mane blh ade skid mark, sbb tayar tu xpegun langsung

      tayar patah maybe time landing/langgar devider comel tu…who knows…dh patah, then brake, maybe dia terjuih ke arah…suke dia la nak pergi mane…

      nak rosak mcmne klo bumper xlanggar ape2…yg kene langgar tayar…

      snang citer, dont accept, dont deny
      monitor je
      smpai dapat betul n tepat punye fakta
      nanti jadi fitnah, sape mau tanggung dose
      sekian…

    • sembang kencang…….

    • Kamu betul CSI

    • bodoh!!..pg blajar fizik dlu..ape itu momentum ape itu tindak balas tayar tu bg menahan daya gerakan tenaga tayar yg bergerak laju..mmng dia amik korner kiri..tp xkan patah..time tu dia amik korner blah kiri..teros p kiri jgk..ak pon bkn bdk jurutera..tp pengelaman ak tgk F1 klu arm tayar f1 patah..mmng dia akanke kiri dan ke kanan sebab tiada sambungan tayar dgn body kereta..dia akan beralun kuat..Dlm youtube cube tgk F1 2005 europe GP..tgk Kimi raikonen bwk mclaren last lap arm tayar dpn patah time dia amik korner kanan..

    • Nampak sangat awak ni drive kancil jer sbb tak paham apa itu ABS atapun ESC… kesiannya awak… kumpul duit banyak2 lepas tu beli kereta yang ada ABS dan ESC, tengok ada tak kesan tyr bila awak brek emergency…

  72. Pingback: PROTON PREVE PERTAMA KEMALANGAN — ABGTEROR HOTLINE NEWS

  73. bawak kreta x btul nak slhkan kreta plk apa nie bro

  74. bro, edit balik info..gambar tu aku yg shot, and letak watermark.. baik ko buang je gambar yg dh dibuang watermark tu

    entah pondan mana curi and buang watermark tu

  75. Ok…human error..accident nk buat mcm mne….tp nk tanye tuan tanah funtasticko design….adakah design preve ni dh ckup funtastic..? Bagi saya x ckup funtastic…mmg panas dengar kete nagara sendiri kene kutuk…Tp kta kene terima 2 hakikat ni:
    1) Dalam setiap design…ade org suka…ade org x suka…so klu tak ske biasa la diorg akan kutuk…yg suka plak, jgn nk marah…dh die x ske nk buat mcm mne…klu org tu x suka minum susu…takkan nk paksa suruh ckp susu ni sedap.

    2) Berduit atau x berduit….sy pakai proton…tp klu sy berduit, sy nk Audi…stop stop jgn marah ok…kene terima hakikat bahawa klu smua bro2 ni yg kutuk atau tak kutuk berduit dan mampu…berani potong jari mesti tukar Merc, BMW, Audi, Jaguar, Bently dan sebagainya…jgn nk tipu x pernah berangan nk pakai kete mewah ni klu ade duit…time tu ntah ke mana2 dh cmpak proton…hihihi

    • 2)alang2 mampu beli bentley baik naik heli / personal jet je, tak payah nak redah jam, takpun naik pengangkutan awam yang dah efisyen, aku nak yg laju cam tgv kat perancis tu, 5xx km/j, tak main la bentley2 ni

    • memang reAL….

    • 1)Mmm… design nie ikut citer rasa la. ada org suka n ada org tidak.
      Preve nie dah kira ok designnya. kita mgkin ada yg tak suka tapi masyarakat global?
      Bagai saya kalau xsuke tak perlu la kutuk. duk diam2 dan yg suka dah tentu ar puji melambung….dah dia suka nak wat cam ne… kalau dah x suka minum susu, tak perlu la cakap susu tu x sedap. Bagi org lain sedap jer. tekak masing2 kn?:)

      2. Ada duit atau x, masing2 la pandai urus. Kalau mampu, beli la apa2 pun model yg korang suka, asalkan bahagia sudah la. X perlu perlekeh apa yg org lain hanya termampu beli. …Tak ramai kita nie yg terima seadanya dan bersyukur dgn apa yg Allah beri nikmat kat kita kn?

      Salam n cheers!

  76. Company beli 5 biji BLM…2 daripadanya asik kuar masuk bengkel.servis centre asik bg alasan mcm2.hak sbg customer di nafikan.proton suda 27 tahun di pasaran..we neeeeed improvement

    • sila bantai proton EDAR yg bangang itu
      that’s the fact!!!

    • pengalaman saya perkara cmni berlaku di service DEALER.. kalau direct PROTON EDAR service Insya Allah tip top.. siap tlg sms kn automatik bila spare part dh smpai..

  77. gambar amatur pon boleh menerangkan segalanya bro.. gambar profesional yang akan menutup kebenaran.. xgitu? maklumat yang tepat xkan keluar secara rasmi.. proton akan keluarkan cerita dorang yang mana akan menutup kelemahan dorang. lu ade mata, lu tengok, lu ade otak, lu pikir.

    hidden camera dalam hotel tu maybe cuma ade dalam hotel bajet tempat lu melampiaskan nafsu je bro…. 🙂

    • gambar amatur terankang ape bro? terangkan lu ni kuat nafsu ke bro?..
      kalau video bermata empat pun ditolak cmne nk terima static image amatur dgn angle kelam kabut cmtu sbg bukti kelemahan PREVE? hahaha..ketuk kepala sndiri ke bro?
      lu dh tgk ke under boot tu ape jd? kalau xde jgn buat fitnah..dose free..xde sape pkse lu beli keta tu…

  78. Ramai jugak yang tak tahu fungsi ABS, EBD dan traction control yea…..sibuk cari kesan brek tayar kat atas jalan…

  79. basher2 proton mcm dh jumpa lubuk nih….gmbar mcm nih mmg idaman mereka, dari 2 gmbar nih yg just bahagian roda yg rosak dn patah tnpa kerosakan pd bhgian lain, klau mereka2 yg tak tahu hujung pngkal crita mesti akan ckp kualiti hampeh sbb bwk keta leh patah mcm gitu..myb klau depan bumper lampu pecah skali baru betul mereka2 akn ckp accident…so gambar2 mcm nih mmg akan menjejaskn proton….mmg dh diluar jangka dn kita pun skrg berada dizaman FB, blog, twitter mmg tk leh elak dh, info akan trsebar dgn pantas…to all the protonian we’ll support u …..

  80. tunggu jela official statement dari Proton… tak payah berlagak nak jadi pegawai penyiasat kemalangan la,,,

    ———
    but aku nak jawab secara personal ko punye persoalan:
    1. “kereta ini terlanggar pembahagi jalan” lah bengong..bukan bahu jalan..bahu jalan sebelah kiri, ROAD KERB= bahu jalan.. pembahagi jalan tu tengah-tengah..boleh jadi road island…

    2. Gambar pun kualiti henfon je..tejam gile mata kau… kejelasan kesan tayar pun bergantung kepada smooth atau tidak jalan tu, kalau jalan tu skidding sebab dah kurang geseran, sesan tayar tak nampak sangat…

    3. Preve ni kan dah lulus banyak crash test, 5 star champion Miros..dont expect ia hancur macam myvi atau viva, dont expect ia akan terbang atas van macam myvi…hah

    sekian, judgement peribadai aku..

  81. mcm ada tak kena je dgn Preve ni…
    smpai menjadi target bg sesetengah pihak..pelik..
    adakah sbb Vios J xleh cari makan…atau sbb Forte 1.6 xleh cr makan..atau dan atau la..lps satu ….satu plak…esok lusa ada lak cte laen…
    “Preve xleh menyelam masuk air dlm cabin”
    cube renung2 kn..sapa yg untung kalau Preve xleh gain market…

    • buat yg mudah sikit, cam preve terbakar, tp confirm org yg buat tu takde cedera apa sbb dia sendiri yg pegi bakar pastu lari huhu

    • diorg da takut dah tu bro..takut customer lari and takut nama prton naik balik..ko bayangkanlah spi tahap wiper pon diorg boleh komen…padahal wiper senget tu honda,toyota, ford…dah pakai dah tapi takde plak org kutuk2 kate wiper design dia senget..

  82. kronologi basher Proton ke atas Preve

    1.Indicator tercabut(tak tau beza button/tangan badang)
    2.Welding tak cantik(welding bukan benda kosmetik)
    3.Lower arm patah(sebab accident)
    4.Coming Soon(apa pun diucapkan tahniah kepada bashers-bashers ataupun haters,kreativiti masing-masing memang global selaras dengan Preve yang ingin dipasarkan secara global, nampaknya dalam bidang blind-bashing yang rakyat Malaysia ni nampak cemerlang dan berjaya)tak semua rakyat Malaysia, sesetengah yang taknak lihat jenama negara sendiri maju, takpelah mungkin mereka ni dah serik guna Proton(padahal pakai pun tak pernah, dengar dari mulut yang banyak menokok menambah cerita)

  83. Hek eleh, nak kutuk kereta proton. Sedangkan lamborghini aventador pun boleh terbakar sendiri. Takde plak orang kutuk lamborghini mcm kutuk proton. Terbakar sendiri tu beb. Sekurang-kurangnya proton preve tu sebab kecuaian manusia yang membawa. Kalau tak boleh hormat kerajaan yang membantu, tolong hormat periuk nasi orang pun cukuplah. Kerja nak mengkondem, membangkang. Kalau bijak kasi join proton lah buktikan mulut korang sama dengan hasil kerja.

    • seteruk2 Proton belum pernah keta tk henti bila lepas pedal minyak spt yg berlaku di USA, terbunuh beberapa org..tp sbb TOYOTA kan.. rakyat kita MINDA PENJAJAH..MINDA KOLONIAL.. masalah TOYOTA di USA bkn skdr mechanical pedal tu..tp signal failure to ECU-Braking system.. itu serius prob tu..maut punye hal..

      • profesional sbb toyota tarik balik model tu…tp proton xder inisiatif begitu..keta tiba2 berhenti slps beberapa bulan beli dan masalah kotak gear….dh tahu tp xder tindakan.semua model wira 1.6xli.proton perlu buat sesuatu utk kembalikn kepercayan pengguna

    • org kritik untuk membina supaya lebih bagus… patutnya bersyukur kalau org beri kritikan

      • kritik lain..kutuk lain..fitnah lagi lah lain bro..xde konsep ‘bersyukur’ pd kritikan..konsep bersyukur dlm Islam ialah pd nikmat..

        bila menrungut melebih2 sgt terhadap nikmat..namanya KUFUR NIKMAT.. sentiasa tk puas..kufur tu bro..

  84. offtopic
    nampak gayanya ada yang membawa salah satu komen yang pernah dipostkan disini ke lowyat.net,
    ni quote si penge-quote tu

    interesting comments blaming chinese for spreading this news liao

    https://funtastickodesign.wordpress.com/201…ama-kemalangan/

  85. jgn risau AFTA x kan buat harga kereta di Malaysia ni turun..bkn salah PROTON or sape2, ni semua soal kerajaan Malaysia. income kerajaan la katakan.

    • negara mana yg bg free-tax keta luar atau rendahkan tax keta..minyak murah..subsidi itu ini? jamban rumah2 ibadah pun Subsidi tau untuk emptykan septic tank.. hargai apa yg ada..betulkan mana yg xkena..jgn jadi hamba pd nafsu..

      • nak subsidi minyak, jd kite kene la terima hakikat harga kete x kan turun walaupun ade AFTA don’t worry k..hehe

      • bersyukurlah bro..nk pakai keta mahal bglah income besar..keje rajin2..buat bisnes.. xde sape halang kan..

      • memang aku bersyukur, sbb tu aku bengang ade yg komen proton lg murah kat luar negara la, proton penyebab harga kereta Malaysia mahal laa. baca dr awal komen bro tentu akan jumpe org yg bg komen mcm tu, aku kat cni bkn nak kutuk proton, aku nak bg org kite ni berfikir jgn ikut sedap jari menaip je.

      • ye bro..faham2..TQ

  86. proton takda identiti sendiri….. harga jual dalam negara pun lebih kurang sama harga kereta import…. apa laaa !!!!besi malaysia lebih mahal dari negara luar kut!!!

  87. LOL..proton = melei pride? arrkkk ptuii

    • lol, it’s not about melei(possibly Malay), it’s about what others thought of Proton(many condemn because Proton most of the workers and the top management are Malay), so it’s not just about any race or ethnicity pride, its about Malaysian pride, tho’ Proton have to improve more, and I believe you’re a Malaysian too right?

  88. huhu mungkin kebanyakan yg komen kat cni semuanye salesman bkn kereta nasional. sbb tu kondem sungguh2 sgt, takut jualan kurang thn ni..hahaha

    • taktik kotor lah cmtu dan tidak berpijak dibumi nyata..
      kenapa takut dgn produk org lain jika produk kita ok..PROTON berkerja hasilkan mcm2 improvement wpun diserang hebat.. kasihan PROTON..

      • ni la hakikat perniagaan, siapa peduli nasib siapa, yg penting kantung poket sendiri penuh.

      • yes..itu perniagaan kapitalis kafir..xde hukum..xde soal berkat..
        tp kalau org Islam….ada halal haram, berkat..consequently kita semua akan ada ‘KPI point’ di SANA nanti.. 🙂

    • Mmm… mmg pun. Dah terang2 preve nie tapau vios, city n forte utk market malaysia. Mcm cacing kepanasan la diorg tu…. tapi tula, guna cara yg tak bertamadun fitnah sana sini…

      cheers!

  89. Cakap bodoh kang marah. Tapi sombong kemain. Ni la dia bodoh sombong basher sume. Tau nak kutuk je. Dah kalau ade ABS, nak ade skid mark ape nye. Dah kalau melambung, nak skid mark ape nye.

    Ade pulak ke report kata kereta tengah amik corner? Takde kot kan.. Kita tak tau pun lagi kan.. Bukan main meriah blog ni malam ni maknanye sebelum ni takde nak amik kisah pasal proton ni. Bila tetiba ade kisah hot camni, baru la nak search proton preve la kan. Pastu sibuk la nak timbulkan hal cukai la, harga la, politik la. Nampak sgt datang nak condemn je. Patut la bangsa ku jadik payah nak maju. Bangsa lain dok gelak aje. Aduhai.

    • betul tu..siapa yg ‘ternak’ minda mcm ni di kepala rakyat Malaysia? minda ‘membangkang’ .. xreti nk idup dgn alternatif yg lbh baik..so lbh mudah hapuskan kerja org lain..

      analoginya kalau satu warung mee tu laku dan sedap..pesaing sebelahnya akan pikir cmne nk buat mee dia lebih sedap dr mee org sebelah..tp krn mentaliti meruntuh terlalu kuat..owner mee pesaing td terus cari jalan mudah..BOMOH..utk sabotaj warung yg laku tadi…fikirnya pelanggan akn dtg ke warungnyer..itu konsep org kita..

      • kalau takde kondem, lagi la takde kemajuan… otak ade? ade?

      • salah tu bro..itu mentalitii org lemah akal dan tiada strength seperti yg di’ternak’ oleh ‘pembangang’..kondem..
        kritik lain..kondem lain..FITNAH lagi lain..faham tk?
        tkpe lah ko sorang je ade otak..amiklah.. no harm.. 🙂

      • setuju..yg basher tau condemn tp idea nk bg improvement kat proton pun idea kelas ke-3 jugak,paling tidak bangga la sikit yeop proton mampu keluarkan kereta dgn enjin 1600cc+soft turbo+7 transmisi auto dgn harga 73k je..beli kereta mahal2 nak buat apa?esok BMW bole bwk kt jln kat titian sirat laju2 ke?
        paling tidak proton berusaha untuk berubah,tp yg dok condemn ni mcm takda usaha nak ubah pemikiran,sentiasa pikir negatif kat proton..support la sikit produk islam,tlg la sikit pekerja2 proton ni cari makan

      • fuhh bro.. ayat ni powerr tu.. “BMW bole bwk kt jln kat titian sirat laju2 ke?”

        xreti bhse lg tktau ler.. bg la sumbangan akhirat kita dgn duit yg xsberapa ini kpd produk org Islam.. PROTON byr zakat tau.. tlg igtlah! TOYOTA bayar zakat ke??

      • hahaha..bukan ape bro scania360..nak condemn pun agak2 la,ckp mcm org tak sekolah agama,mcm kereta ni bawak ke mati je..apa la salah bersederhana,duit lebih buat amal jariah..proton ni bayar zakat,sokong la sikit,paling tak..ada la sikit saham kt bantu org islam

      • setuju tu bro..tmbhn dlm keadaan skrg PROTON byk diattack oleh non-muslim yg kelihatan lebih kepada sabotaj berunsur ‘luar biasa’..so kita kena protect lbh2 skit ats hal umat..kita pn xnk Proton pampered spoiled cm dulu..jdkan rakyat mangsa..tp now kita tgk kepimpinan CEO lain..stail lain.. dh proven dgn model2 sblm ni..dgn usaha2 yg jelas..so trusted la..at same time komen yg constructive..

  90. Harap2 betul la info2 ni.. kalau tengok gambar2 atas ni je, memang la nampak tak masuk akal (sbb ramai peminat CSI kot..hehehe)..

    Tapi tadi baru balik dari showroom Ampang Waterfront dalam pukul 10pm, slot pemegang kunci tu dah patah @ loose.. takleh nak pegang kunci tu kat tempat dia.. kira kunci tu boleh terjatuh dari holder tu kalau tercuit atau bump kuat ke.. agak bahaya jugak tu buatnya tengah bawak kat highway ke apa.. SA terangkan sbb ada customer yg rentap kunci tu, sbb tu dia takleh nak lock in place..

    Tapi as a potential buyer.. rasa mcm dah jatuh la semangat sikit tengok camni punya quality..

    Tapi kereta ni dari segi design & practicality memang terbaik.. Tahun ni baru angkat rumah, so lain tahun baru la boleh sambar ini kereta.. hehehe..

    Tgk la 1 year punya progres dulu camne ek.. All the best to you Proton..

  91. Saya tak faham. Kalau dah eksiden, mesti kena buat repot polis. Pergi je cari salinan kat Balai Polis Sentul ke mana ke.

    Saya yakin benda tu boleh patah depending on the impact speed, angle, etc. Itu kena pakar la study and buat repot.

    Offtopic:

    Saya dah pernah pakai 2 kete Jepun, 2 Conti, 5 MY (4 P1) tapi conclusion saya masing2 ada masalah sendiri. Yang penting x major dan SC dia pandai handle komplen. SC P1 ada yang ok, tapi kebanyakan x berapa efisyen. Dalam bab ni P1 kena belajor sikit dgn P2.

    Savvy saya dah 120k km l/k, no issue including AMT. Saya salesman so kena maitain kete baik2 mekanikal parts dia. Setakat ni saya puas hati.

    Kete Jepun saya baru l/k 50k km, dah tukar absorber belakang, lower arms 2-2 belah. Semua under warranty. No problem. Ni ac plak bunyi tapi SC dia terbaek…

    P2 sayapun dah tukar absorber, power window under warranty. L/k 75k km sekarang. La ni lower arm or bushing bunyi 2-2 belah. Saya notis banyak org lain punya pun ada problem yang sama. Nak komplen next servis ni…

    P1 ni improve sikit SC dia saya rasa terbaek….

    Akhir sekali, bacalah link ni dan fahamkan….

    http://en.wikipedia.org/wiki/Automotive_industry_in_South_Korea

  92. Aku perati..

    RAMAI GILE SALESMAN TOYOTA DAN PERODUA DALAM NIH!!!

    risau benar market kete dia x jalan. komisyen kureng masyuk dah.

    heh!

    Kalau korang benci sangat proton, x yah la sampai buat fitnah.

  93. Proton preve bagi aku ok aje. Accident tu mmg nampak human error. Maklumlah kebanyakkan org malaysia bawak kereta mmg mcm pukimak sikit. Jalanraya pun mcm haram. So complete set utk kemalangan jalan raya. Tak kisahlah ko bawak bmw ke, volvo ke, hatta bas sekali pun, kalau pemanduan ko mcm hanjeng laut, macam hanjeng laut la gamaknye.

  94. this is the red CF (premium) version. price around 72k+. full spec. which should be having airbags. IF 120kmj on impact (or less if with the deacceleration probably far lesser than what have been said??? see the rate of the car deacceleration rate)

    does anyone see any airbags deployed in the pict? (this is a question)

    that probably means 2 things, that deacceleration was so fast that on the point of impact, the deacceleration, speed, and lots of other things that the car computer calculate doesnt merit the deployment of the airbags. because if the airbags deploys, it can actually cause injury. second, the sensor for the airbags probably wasnt at the place where the point of impact was at that time.

    the car was probably still being driven for a few meters after the impact, thus no skid marks on the pict. maybe (i said MAYBE) the car was travelling (refer to the middle picture) from the where the taxi was in the pict, collide with the other car and hit the road divider (or road beam?) near the unser (or avanza?) behind the trash truck, and was driven till where the car finally rests. believe me, if the tyre still sticks, it still can move.

    this car actually stands above all the previous proton model. only a minor detail with the lamp housing at the back of the car where it doesnt tele with bonnet lamp housing.

    ps: im no malay. but if this place is for malay to comment only then im sorry and admin can delete this comment.

  95. Kasihan PROTON..sebab rakyat Malaysia ramai PAKAR dan PROFESSOR dalam bidang menilik gambar. Kalat kt U, nk analyze fatigue, stress of materials, kena masuk lab, wat testing. sampling data,.. kemalangan kenderaan MIROS kena ambil sampel kenderaan itu untuk dianalisis di makmak…

    tp ‘PAKAR2’ dari kalangan org AWAM di Malaysia yang ‘BERIJAZAH KEDAI KOPI’ dan BERTENGGEK di blog ni hanya tgk dua tiga kelip mata je kt gambar ‘candid’..telah SAH tahu itu salah PROTON..

    kasihan juga pada DSZ yg boleh membuatkan alasan ‘sack’ oleh tgn2 ghaib DRB menjadi ‘rasional’..

  96. Pelik org malaysia ni terutama berugama islam, Proton Preve eksiden, sume share n sebar konon rosak or x elok. Aku rs benda tu mesti memberi kesan kpd sales Proton Preve.Tan Sri Mokhtar Bukhary pakai Proton Perdana smpi skrg walaupn mampu beli kereta yang mahal2 kat dunia ni, dan die memiliki saham Proton skrg. Die buat masjid, rmh anak yatim, pusat Islam dsb. Cubalah pk yang positif.atleast kita support proton ibarat kita support seorg insan beragama islam yang berbakti semula kepada agamanya sdri dan org lain.fikir2 kan lah.

    • SOKONG 100%! tktahu le cmne nk rectify otak2 selut asuhan negatif org Malaysia yg Muslim ni..hati TERHIJAB.. pikir logik akal nafsu je..

      • saya ada tgk facebook tadi, ada yang share dah cecah 2k share..kebanyakan dari caya nun alip…kutuk pun kita tak paham tulisan cayanunalip hrmmm

      • pelik lah kali ni..PREVE mcm byk sabotaj je.. mcm indicator airbag tercabut tu cayanunalip bpnya FB jg yg mula circulate, spot welding, .. semua ni krn unsur politik kebencian.dh merebak teruk dr kalangan mereka.. usah nafikan lah itu realiitnya..kalau tidak mereka tklah boikot Gardenia dan pulun beli MASIMMO..

    • kalo separuh umat islam kat malaysia ni pikir mcm bro smj,bersyukur sgt2..

      • marilah kita gerakkan pemikiran positif cmtu..kalau kite tk support sape lg..umat Islam skrg dh pecah terlalu banyak hnya krn bnda2 remeh..kite tinggalkan yg besar2.. jgn haraplah yg bkn beragama Islam nk support..

  97. kat sini kebanyakannya bukan Proton Fanboy, ataupun DIEHARD FAN, cuma nak lihat Proton berjaya. fullstop
    harap jangan ada yang mark kami sebagai Proton Fanboy
    ada yang kat lowyat.net mark kita sebagai Proton fanboy
    sorry teramat offtopic

    • lowyat tu pusat RACIST.. sakit otak bace komen yg jauh2 beyond dari realiti.. buat assumption pelik2.. bukti xde..

      • haha, apa nak buat bro, sat lagi dia print screen komen kita, post kat sana, famous la kita, haha. rollolol.

      • Harini blog FD ni paling panas dalam sejarah kot.. maklumlah pilihanraya nak dekat.. duk cari isu nak gulingkan pihak lawan..sampaikan Preve jadi mangsa..

        btw, selamat datang ke Funtastickos School of Automotive Engineering kepada semua basher2/fresher.. hehe.. carilah fakta disini, buangla ke autaan yang anda pegang selama ni…

        p/s: esok nak mencucuk-cucuk atas jalan macam biasa, practical student racing team katakan….hehe… harap takde la Preve yang cucuk gua..hehe..

        Tok Siak @ Fordcortina tlg handle apa yang patut okeh.. keh keh..

    • nama pun ciptaan manusia… apa yg sempurna… silap2 yg mengata pun pki proton gak… beli kereta kebal pon, kene bom meletop gak…. kebal lah sgt… nampak…..?

    • sucks la otak politik Malaysian..Putrajaya punye pasal..runtuh negara pn xpe.. PROTON nk bina smpai skrg ambl masa 27 tahun..tp nk pelingkup kejap je..sabotaj byk2..down selling..rugi byk..opposition yg melalak dlm Dewan Rakyat akan salahkan gov, salah uruslah, rasuah lah, tax lah, desak itu ini..no bail-out.. tutup proton.. puas ati.. penjajahan minda..!

      • lu terbaek bro..!!! gua respek lu..!! 🙂 teruskan ushe mnyedarkan rakyat malaysia ni bro..!!

  98. kepada org yg asyik nak mengutuk kereta keluaran proton tue berhenti lah..jgn jadi bodoh..org tue tetap ada nama..ko tetap duduk xbuat apa2….ada nak harumkan nama negara??xda kan…dok kritik buat dosa…cakap xserupa bikin..jgn jadi katak duduk bawah gelas!!!

  99. pasal design asek ejas bontot je..yg pk knape xejas 100% laen..kurang buat dulu research nape xle nk design laen..kita bukan xbole nk design laen..tapi kos nk buat mould pattern cutting tools sumenyer makan juta2 bro..kalu pattern baru utk side mirror je dh telan juta2..ni blom lg cite psl mould..kalu cmni dh mkn juta2 ni plak the hold kereta..skru bold nut rivet..kene pk gk..jgn maen redah je komen..kite jgn ckp je minded 1st class..but buktikan yg kita nie kelas ketiga..harap faham ye..malaysia bukan mengeluar mesin..kita pembeli..kita pengguna..kita masih xmampu membuat mesin..sebab ini sume benda kat Malaysia ni mahal..ada sorang tu keje TM..xtau la dia keje bahgian mne..tp 4 info xsume yang mnyalahkn TM kalu internet lembab..org2 yang xpaham mslh yg dhadapi TM br mnyalahkn TM..lagi satu sume benda nk dkaitkan dengan politik..pk lar bro..gune akal jgn gune otak je..otak binatang pon ada otak..kalu hidup keje nak membangkang tp xnak bg solution..tu budak BODOH pon bole buat..keje membangkang tapi xreti camne nak mengatasi masalah..kalu kondem tp xde pendapat membangungkan cmne nak maju…alahai kamon la..sedey tgk org malaysia xguna otak berfikir..kalu korg xde idea nk solve problem xpyh nk kondem..kalu takat idea tukar kerajaan, soh yang membangkang tu bg pendapat cmne nk majukan malaysia..sedey……..

  100. ingtkn btul2 xcident truk..

  101. PROTON HOLDING bayar zakat tu kawan2..nk pelingkup umat jugak ke bg yg Muslim tu?..pikir le..

    http://www.e-zakat.com.my/terkini/lzs-terima-zakat-perniagaan-rm3302822-07/

    http://www.e-zakat.com.my/terkini/sultan-selangor-berkenan-terima-zakat-proton-rm3-4-juta/

    Proton Holdings Berhad (Proton) hari ini menunaikan zakat perniagaan berjumlah RM3,393,745.00 kepada Lembaga Zakat Selangor (LZS). Proton yang diwakili Pengarah Urusan Kumpulan, Datuk Syed Zainal Abidin Syed Mohamad Tahir,…

    MALAM AMAL BARAKAH BERSAMA PROTON..
    http://www.e-zakat.com.my/terkini/malam-amal-barakah-bersama-proton/

    kalau kita memjadi peunyumbang kepada tertegaknya umat Islam..jangan kita jadi PERUNTUH umat..samalah dgn org2 MUNAFIK dan KUFFAR…

    HIDUP PROTON!!
    HIDUP DSZ-ISLAMIC GUY!!

  102. PROTON HOLDING bayar zakat tu kawan2..nk pelingkup umat jugak ke bg yg Muslim tu?..pikir le..

    [http://www.e-zakat.com.my/terkini/lzs-terima-zakat-perniagaan-rm3302822-07/]

    [http://www.e-zakat.com.my/terkini/sultan-selangor-berkenan-terima-zakat-proton-rm3-4-juta/]

    Proton Holdings Berhad (Proton) hari ini menunaikan zakat perniagaan berjumlah RM3,393,745.00 kepada Lembaga Zakat Selangor (LZS). Proton yang diwakili Pengarah Urusan Kumpulan, Datuk Syed Zainal Abidin Syed Mohamad Tahir,…

    MALAM AMAL BARAKAH BERSAMA PROTON..
    [http://www.e-zakat.com.my/terkini/malam-amal-barakah-bersama-proton/]

    kalau kita xmmpu menjadi pemaju pd umat ..janganlah pula jadi PERUNTUH umat..

    HIDUP PROTON!!
    HIDUP DSZ-ISLAMIC CEO!!

  103. bro…dh klua statement…

  104. ferrari baru pun leh tebakar sendiri, ini plak xcident (human error) 120kmh, laju gak tuh, kalu di ikutkan momentum camtu snang2 je chasis leh patah atau scrap bend..tp yg jd kat pre’ve ni cuma komponen lower arm ngan shaft patah..

  105. ak x salahkan proton tp 120km/j dekat susur keluar tue agak giler la,,

  106. Kalau nak tunjuk sangat kereta proton tu bagus, jangan la sampai membahayakan nyawa orang lain, 120km/jam tu kelajuan kat plus highway pun melebihi. kalau kena kereta HONDA aku, sia-sia sajer ko kena pelempang. Dah tau kereta buat dari tin sardin, tentulah ringan senang melayang, lain kali toksah bawak laju2 yek.. cass

  107. Kalau kau orang nampak komen2 yang tak bole dibaca ditulis cha ya ba wau lam alif tendang ya kuasa dua, korang pi je google translator! Mudah

  108. no 1, pasal indicator tercabut, kepada basher2, g la showroom tgk, cer tekan indicator tuh. Mmg klu nk kasi cabut, kena ketuk ngan objek keras.klu tolak ngan jari dgn kasor skalipun, xtercabut. Pi lah showroom, test.

    No 2, part welding, dh jadi kebiasaan. Model showroom, yg utk display, ada pkai pre production coz utk org tgk ajek. Welding dh kukuh, cume diaorg cover jek lobang tuh. Kete production, xda aper2. Yelor, xbiasa nengok lubang welding, ada sampai ckp patah dualah. Korang g showroom toyota@honda, korang belek. Diaorngpun welding. kete waja aku yg yg gune teknologi lamapun cantik welding dia, mcm kete jepun. Xkan proton makin mundur dari zaman waja…budush…

    No 3, pasal gambo nih, ada yg tanya report polis. Xyah buat coz eksiden sorg2, pastuh xmerosakkan harta menda kerajaan. Ketepun under prtn, kete test drive, xyah claim insurance.
    Dr gambo jek, mcm2 org tafsir. Korang xperasan ker, proton punya report siap bgtau pukul berapa n kat mana, klu proton tipu, hancurlah proton coz mesti ada saksi, n ramai saksi akan kata proton pembohong. Ini official statement dr proton. Korg xda otak ke basher2.

    No 4 pasal cukai, udah2 ler nunjukkan kebodohan diri tuh. Balik skolah rendah, blajo membaca.

    Sekian, salam

    • terbaek r bro mat…gua salute lu bro…bangge ade rakyat mlaysia mcm lu..:) teruskan bro..gua di belakang lu…!!

    • Salam Mat,

      Selalunya saya jarang komen. Untuk kalini saya komen. Posting Mat yang selalunya panjang lebar tu pun saya selalu baca. Memang Mat ni seorang yang waras.

      Pasal repot polis tu, sayapun cakap pergi je cari repot polis tu. Memang x membabitkat orang lain, harta awam dsbnya. Tapi kete tu kete kompeni, bukan SA tu punya. Kalau SA tu punya lain cerita. Betul la Mat cakap tu.

      Kalau kita pakai kete syarikat, kita mesti ada tanggungjawab nak jaga benda tu. Kalau apa2 terjadi, nanti Mgmt tanya, kalau buat repot polis, ada bukti bukan salah kita. Salah “lembu” yang melintas waktu saya tgh memandu 120kmj di jalan speed limit 90kmj.Kompeni boleh justify claim insuranske, dia tanggung ke kos repair tu. Harta benda kompeni ni kebanyakannya insured Mat.

      Lainlah kompeni tu kata “pergi pusing satu bandar,bawa laju2 tunjuk power sikit kete ni. Kalau jadi apa2, semua kompeni tanggung.” Sayapun nak keje dgn kompeni mcm tu.

  109. Tak payah nak cerita banyak pasal kualiti kereta proton ni……..senang cerita dulu aku develop dan buat kereta untuk T sekarang ni aku buat kereta untuk P pulak……..kelakar tengok korang dok kutuk-kutuk P kononnya korang terrel sangat pasal kualiti ni…….kes ditutup.

    • kalau masuk preve full spec,tgk n main dgn function dia.pastu test drive smpai over limit.kamu akan hargai hasil kerja proton…27tahun utk bangunkan kereta ni.dgn harga rm72k++ utk full spec…kamu akan mnitis air mata la…kenapa selama ni kite duk puje kereta luar pdhal proton bw harga tesco n mydin utk brg y lgi cggih bbanding vios n altis or city or forte…even laNCER…

  110. By the way……….from the accident photo this car is really pretty and cun siot.

  111. cakap byk x guna. kalo rasa dh hebat sgt. ko buat kereta ko sendiri. mampu ke? sekadar cakap, semua org boleh. Proton dh buat apa yg dorang mampu dan cuba untuk menjadi lebih baik. so kita kena support la supaya dorang jd lebih baik. sekurang2 nya negara kita ada pengeluar kereta sendiri dan kita perlu bangga dengan apa yg kita ada. kita ni manusia dan xda benda yg sempurna, jd apa yg dihasilkn dari manusia mmg akan ada cacat cela. yg sibuk nk kondem, kutuk, kritik tu, anda rasa anda tu layak? jgn la bukak aib sendiri ya. Renung2 kan.

    ps: kenapa negara2 lain maju? sebab rakyat dorg support pa yg dorg ada. kita x support brgan keluaran malaysia. tp duk sibuk beli barangan buantan cina yg xda kualiti plak. sbb pa? MURAH, itulah yg dikejar- kejar oleh rakyat Malaysia. mentality teruk.

    yg baik semua dari Allah, yg buruk semua dari insan yg lemah ini. duniawi semua ni.

    KAU ADA??

  112. ni kna tnggu full report la… tp slaluny jd sbab human error…kcian la sapa yg keja proton… hntam tnpa usul priksa… mcm2 fktor leh jd cmni… ni dk nmpk slh proton ja… nk tngok real accident ngan tyre skid? ttup btton esc cm mmat aston martin rapide ni bwa keta dy…then judge la dgn mnda yg trbuka dan hati yg tnang.

    i bet the basher n hater doesnt have engineering background

    • ha… taknak komen ke.. kete yang salah @ orang yang salah??/ jajnji nyawa selamat bro… tak pakai tali pngang pon tu…. preve 120km arm je trcabut ok lah tuu…

    • ok la tu 120kmh cam boll joint kat lower arm cabut… hahahaha…tp tak ley la nak samekan ngn aston martin ni… tgk la body wat dari ape.. accident kene ape. aston tu takkan bawak 120kmh je kot….try la naek aston martin baru tahu camne.. emm? what? takde background engineering? ye ke… ke yg post video ni yg tade….keh keh keh keh

      • pndangan yg cba sya rngkaikn dsini adalh shit happen… mna2 keta leh jd cmni…n proton dh pn wt pnjelasan… hahaha… statement tu sya tuju kt mat basher ngan abu hater ja… sbab kmen based on visual n 2nd party view… drsawarsa la ni kna advance dlm fact… tkat ngan mengomel.. mk cik men kut pn bole…

  113. x semua hasil 2 sempurna,cuba lg perbaiki kelemahan yg ade…pandangan dan komen2 mereka de yg sgt membina untuk meningkatkan prestasi PROTON…walaupun PROTON bukan pengeluar ternama di perigkat antarabangsa,tp sekurang2 nyer jenama PROTON telah berada di peringkat antarabangsa…
    http://geartinggi.com/2010/06/irc-ypres-2010-proton-satria-neo-s2000/

    p/s: Tom baru berusia 18 tahun dan Satria Neo yang dipandu adalah milik beliau sendiri dan untuk perlumbaan ini beliau disokong oleh Proton.(malu ke kita?org luar msk race pkai kereta kita pun bley menang)

  114. tiada yg sempurna,harap perbaiki lg kelemahan PROTON..pandangan dan komen2 de yg sgt membina utk meningktkan lg prestasi PROTON…teruskan berusaha..
    http://geartinggi.com/2010/06/irc-ypres-2010-proton-satria-neo-s2000/
    ..tetap berbangga dgn jenama Malaysia

    p/s: Tom baru berusia 18 tahun dan Satria Neo yang dipandu adalah milik beliau sendiri dan untuk perlumbaan ini beliau disokong oleh Proton.(malu ke kita?,org luar pun pkai kereta kita buat race boleh menang)

  115. to: kene tindas je
    #bro keje proton ke?? mane tau preve nie base dr savvy?? tgk sendiri ke body/frame die sblm complete jd kete??? kalo rajin carik fakta saye cadangkan bro tgk body exora dan preve nie dr bwh…pastu tgk plak saga BLM ngan Savvy…

    #kenapa pengeluar lain pun kuar model hatchback/aeroback?? tau ape itu platform….tau kos nk reka 1 platform berape??

    #saga, saga iswara, saga blm, saga FLX, nme yg sme tp bentuk lain2 kan?? x tukar name pun….kalo tambah nme blakang tu kn senang org nk kenal….

    #xkan dh bertahun jd warganegara malaysia dan pkai kete tp masih xtau kenderaan di malaysia nie sume ade cukai…mase beli xkan tanye downpayment ngan monthly installment…

    #kalo bab design kete, proton x perlu upah mahal2 pun suruh designer wat…operator kilang pun boleh kuar 2-3 design…tp yg nk pilih design bukan sorang jer….keputusan ditangan ramai pihak….so design yg rmai pilih la yg kuar…pastu tapis lg supaya vendor senang nk buat part….serius kalo nk design lain, aku dh tgk sendiri drawing preve nie…rambang mata…boleh sgt nk lawan design toyota/honda/mitsubishi/kia dsb….

    xkan sebab x suke main petik je fakta mner2?? igt la, kalo bende tu x betul anda sedang menyebarkan fitnah, so fikir dlu sebelum tambah dosa kering…

  116. :DDDDDD
    :))))))))))))

  117. the more people bashing to more i want to buy it. like last lancer i buy people bashing im using it. keep the bashing it makes it makes me wanna keep it. the popular it gets its boring.

  118. lagi satu aku mmg keje proton…fakta, hampir separuh warga proton adalah rakyat yang dtg dr negeri parti pembangkang kerajaan…sbb kt negeri asal xde peluang keje atau rezeki tmpt lain lebih murah….point aku kalo fanatik pembangkang yg kaitkan proton ngan kerajaan tu ibarat aniaya golongan mereka sendiri…
    pasal kualiti x dinafikan proton mmg ade masalah…dan masih cuba diperbaiki…tp masalahnya melayu nie lembap dan suke salah pendapat…xde kerjasama, so 27thn proton x boleh disamakan ngan 27thn toyota atau bmw sbb mereka adalah bangsa yg menyokong bangsa sendiri…mentaliti mereka lebih bagus dr org melayu…
    pasal service tu dh luar bidang proton…sume terletak pd proton edar…proton hanya buat kereta, tp segala claim dr proton edar sume proton yg bayar….so x perlu libatkan proton dlm hal nie…insyaallah kalo ade info yg benar sye suke sgt post kt cnie…walau buruk skalipun…sbb komen membina inilah antara platform proton utk menjadi yg lebik baik…

  119. jln corner tu boleh mandu 120km/h? buat cerita ke?

  120. baru eksiden 120kmh (hehe betul ke) dah defect underneath parts, blm buat crash test lagi ni silap2 byk benda lagi yg tak function…bila la proton betul2 nak improve? cukupla aku pun pengguna proton juga satu ketika dulu, kalo nak listkan dari satria, wira, perdana, waja dah x larat nak cerita defect proton..cukuplah itu semua sebagai tanda sokongan..tapi proton2 tidask pernah menghargai pelanggan dengan perkhidmatan yg cekik darah dan harga yg tak nak kalah..

  121. mengenai proton preve tayar dah jadi macam kete back to the future tu….jika ianya menghentam divider pada kelajuan 120 km/h….

    1 = tayar tidak pancit dan rim masih dalam keadaan elok (takde lekuk sebab kalau kita hentam lubang yang besar diatas jalan mesti rim bengkok)

    2 = bumper kelihatan tiada cacat cela tak nampak pecah atau senget pun…

    3 = mengapa bila hentam divider tayar kete preve tidak patah di lokasi tersebut dan patah bila ambil korner?

  122. proton suck..dah lebih 20thn buat keretamasih tadak kualiti..strength of material very bad sbb di buat dgn tin sardin cap ayam jantan..ada siapa2 yg masih nak beli perdana skrg?? atau juara atau savy dan lain shit proton cars..

  123. salah sape sbenanye nie…jgn bising2,banga la ngn proton.support la cket kete nasional.

  124. I was try this car with SA Sentul, im lucky not accident , hehehehe

  125. Pingback: Alkisah Proton Preve, “Drive It To Believe It” | beliamuda {dot} com

  126. kalau nak design yang ko rasa dapat memuaskan hati ko….aq rasa apa kata ko hantar design ko kat diorang….kira cukup baik lah negara kita dapat hasilkan kereta sendiri….banyak bunyi….tak puas hati beli la kereta lain der

  127. tu lah yang nak g test drive kat highway nape…g lah kat litar,nasib baik tak da org awam yang terlibat….tp kira hebat jugak body proton baru ni…melambung punya kuat tapi bumper depan je rosak skit…hebat2…….highway duke bleh bawak sampai 120km/j ke? aku bawak 100km/j pun dah kene saman…

  128. adoi….nape la suka kondem proton sangat….aku bwk perdana v6 dah 1juta km dah…..enjin ok ag…suspensen part pon x teruk sangat…..hari2 aku ngan kengkawan aku drive lebih 600km….xbyk masalah pon….dah dah 14 thn aku gunakan proton dari semua model utk buat teksi….jauh lebih baik proton dari kereta jepun….ini cerita atas dasar pengalaman….bukan omong 0….

  129. biasala da nma pon test drive. sure la keta tu kena lenjan.korg pon xagak2 nk mgutuk. klu rs xsuka, jgn la pkai.klu gaji pon stakat mampu pkai keta nasional plg busuk pon pkai perodua xpyah la nk kutuk mcm2. skurangnya hargai apa yg negara korg dpt hasilkn. ntah2 yg kutuk2 ni dealer keta lain yg trancam bila sale korg jatuh merundum… pikir sndrila, bkn proton xmampu nk kuarkn keta mcm toyota, honda, etc tp mampu ke korng yg duki mgutuk ni nk beli nnti klu gaji pon seciput. skurangnya dgn cr skg korg yg gaji kecik mampu bgerak dgn kenderaan sendiri. xpyh lg bhujan dgn moto

    *nk bg cadangan biarla membina.klu stakat nk jatuhkn reputasi proton baik xpyh.. pembaca blog ni tau nk menilai.

  130. susah bile orang yg komen lagak2 seperti tahu semua benda tentang kereta. ni la manusia, dan kita memang xle nak puaskan hati semua orang especially the ‘person’ yang sentiasa melihat kelemahan keluaran local dan menentang habis2an kononnya kualiti, mentaliti etc di sini ditahap yang teruk jika dibandingkan dengan negara lain. for me, all those kind of human should go drop their citizen status and apply to stay in Australia, Canada etc like those yang lain yg da wat da… i;m getting irritated and fed up with all those so bd comment yang langsung x membina…. btw, i not the person yg 100% tau pasal kereta but for me, when the a certain company are target to the quantity to achieve 1milion, then there will be 1/1000 or 1/1000 defected items. macam ni la, senng cakap kat malaysia ni lebih ke arah ‘korporat’ yakni melihat pada first impression and you can see if you drive at 100km/h and you hit onto the kerb, ko bole terbang beb!! x caye g cube tp aku x rekomen sbb takut2 nnth da cube xle nak blas komen kt sini….

  131. bydway brita eksiden ni agak mencalar jgkla imej preve ni..walopon kita tau lambogini skalipon kalo bwk xhati2 pon leh lipat 2…sesedap mana pon ride n handling kalo bwk xberingat atau cuai n faktor sekitar pon leh jd pengaruh…xyahla nk kata keta xelok ke ape ke..

    sy ada pengalaman camna ride n handling proton ni mmbantu saya dari maut…klo tak mmg dah arwah dah..yg membezakan kes saya dgn eksiden preve ni adalah ada halangan..ada divider tu yg x dpt nak elak…berbanding kes saya di mana jln kosong dan xda halangan..sy pon xbape pasti exsiden preve ni cmne..nak baca komen suma pjg2 n xde related je…

    bydway mmg org dah xsenang duduk dgn kemunculan preve ni..member2 pon dok pos kat wall fb saya pasal keburukan2 yg sengaja direka pasal preve ni sbb diorg tau saya dah tempah..kalo xsuka jgn la sibuk..biarla org pkai preve ni xkaco duit diorg pon..reka la cite buruk ape pon xkan gugat smngat nak mmiliki preve..

  132. Proton, honda drb, umw toyota perodua hyundai bmw porshe sime darby semuanya GLC.

    Semuanya adalah syarikat kroni dan ramai org2 songkok tinggi mendapat manfaat . Meraka akan beramal CSR contoh parlimen pekan bukan di permatang pauh. Kalau ada org beli toyota dan tak proton tak semestnya racist kerana directly songkok tinggi juga dapat manfaat. Jadi tak timbul soal racist. Belilah jenama apa pun kerana untung dapat ke kroni juga.

    Silapnya kebodohan datuk nenek songkok tinggi kerana memberi kerakyatan percuma dan sekarang anak cucu berbalah.

    Sori kalau terkasar.

  133. one does not simply give a stupid comment abut the car that they drive everyday…if that person does that, it only shows stupidity is on the air… so please understand, if u think that other car is more quality in every aspect, do not drive a proton. but if u only can afford to buy a proton secondhand car because of the price, so just be wise and stop talking and writing like piece of shit. for sure every car or any product that been design have defects. doesn’t matter what kind of brand it is. from ur statement up there my wise friend it only shows that how stupid u are to underestimate ur own daily drivin car that u continue monthly installment from ur sister. for people like us who already live outside the box, we do think that u’re really dumbass…. so please be grateful for what u have and owned. i think if u’re drivin a honda or toyota or even nissan and that particular brand u bragged about brings u stupid mess, u still gonna talk shit about it. u should read more, be grateful and please la, stop talk shit. thanks…

  134. doesnt matter..still buy..
    nak kata apa pun katalah..bukan semua jenis kereta tak pernah accident…

  135. safety tinggi model ni, jangan risau , yang dah tempah teruskan … pada yag bagi komen negatif tu buat kajian n test drive dulu baru kutuk , ye tuan -tuan . pemikiran biar maju kedepan ….

  136. aku pakai proton exora (auoto) br 3 bln.coz aku excited sesangat lah dgn kreta ni.dlm 3 bln aku pakai dah buat hal,gear ada problem, lpas tu kuat mkn minyk.kenapa proton exora cc kreta d buat 1.6 aja,sedangkan body kereta ni agak bsar.knapa tak buat 2.0 cc..dr segi speed lambat angkat lah..

    • Belilah Mazda 5, 2.0liter bro..Masa beli Exora takkan tak test drive? Takkan terpaksa beli lepas tu regret?

    • sebelum beli tu tgk dulu camna..kalo rasa nak merempit laju tu beli la yg cc besar..bydway..exora 1.6cfe tu x ke sama mcm 2.0..kalo mampu,beli awal2 yg cfe..saya nasihatkan sblm beli kete baik tgk dlm blog tntang kete2 baru..saya rasa ramai yg nyesal baru angkat m-line h-line persona pastu preve kluar.mesti diorg xtgk apa yg akan kluar..

    • aku rasa ko ni penipu.

  137. SA ni bawa laju mmg la xcident.jln susur dr duke ke sentul menghala ke padang balang(gombak) dr gbr kt atas takda org bwa laju…human error ni.aku bwa kete kuar dr simpang tu pn dh slowkn kete..

  138. bagi aku.. kete nie keras la… sbb xbyk yang rosak teruk.. takat arm set tu kecil je,, jajnji penumpang selamat dah.. nyawa tu penting brooo…
    ini lah m,aksud preve..

  139. Masalah nk beli kete import macam mane dah kene cukai 300%? kalaulah harga kereta import tu x dikenakan cukai… aku confirm orang akan beli kereta import dr kereta malaysia. Contoh vios / city harga dalam RM40k – 50k jer… tp dh kene cukai jd la RM90k… Dah proton pon jual kt negara luar kereta proton RM10-30k jer, tp kat malaysia bapak mahal. So fikir2 la… Cuba tgk Top Gear, siap kutuk2 lg proton.. sbb ape? kualiti xde… buat kereta sbb nk untung jer… bukan aku nk kutuk proton tp fikir2 sendiri la… mmg kita ptt berbangga dengan barang buatan malaysia tp kalau dh mmg xelok, buat ape nk sokong?

    • selamat datang ke Malaysia, kalau nak belajar kira cukai ni ada link formula dia https://funtastickodesign.wordpress.com/2012/01/12/cara-pengiraan-cukai-bagi-kereta-cbu-ckd/

      Cara Pengiraan untuk CBU & CKD bukan bawah ASEAN CEPT bagi 1800cc ke bawah (kereta)

      Nilai CIF x Duti Import (30%) = Kadar Duti Import (RM)

      (Nilai CIF + Duti Import (RM)) x Duti Eksais (75%) = Kadar Duti Eksais (RM)

      (Nilai CIF + Duti Import (RM) + Duti Eksais (RM)) x Cukai Jualan (10%) = Kadar Cukai Jualan (RM)

      Nilai CIF + Duti Import (RM) + Duti Eksais (RM) +Cukai Jualan (RM) = Harga Kos Kereta dengan cukai

      Harga Kos Kereta dengan cukai + keuntungan dealer = Harga Jualan (bukan atas jalan)

      Harga Jualan (bukan atas jalan) + Harga aksesori tambahan + Pendaftaran + Insurans = Harga kereta atas jalan (OTR price)

      Cara Pengiraan bagi CBU,CKD ASEAN CEPT dan Tempatan bawah 1800cc(kereta)

      Nilai (tempatan tanpa CIF, CBU & CKD dengan CIF, *sila rujuk harga doket Kastam) x Duti Eksais(75%) = Duti Eksais (RM)

      (Nilai+Duti Eksais (RM)) x Cukai Jualan (10%) = Cukai Jualan (RM)

      Cara pengiraan selepas itu, sama macam CBU & CKD di atas untuk mendapatkan OTR Price.

      Kalau tak faham lagi masuk web MAA & Kastam

    • Bro, takde cukai, mana datang duit nak buat bangunan sekolah, hospital, balai bomba, lokap utk mat gian…

      fikirkanla…

    • aku percaya bahawa anda seorang yang atis menolak agama menolak agama allah sebab itu anda berfikiran macam itu kalau and wahai si atis bawak vios adakah anda akan terlepas daripada maut ? aku berdoa walaupun siapa anda aku harap rakanx2 yng lain aku berdoa sama semoga nyawa anda di ambil dengan asab seksa yng tidak terhingga! semoga allah s.wt mengambil nyawa anda dalam keadaan yng ngeri acident di jalan raya bersama kereta jenama luar negara anda! semoga allah s.w.t tempatkan anda di neraka jahanam kerana anda mempunyai hati yang busuk hasad denki menolak agama allah s.w.t….takbir allah huakbar!!!!!..

      • Alhamdulillah.. ada seorang tabligh dalam Funtastickos School ni..hehe..

        saya suka semangat anda berdakwah..

    • alhamdulillah aku telah berjaya megumpul kan sebanyak 18-20 setuju (pljr KK) orang walaupun tidak banyak harapx2 doa diantara mereka di makbulkan insylallah aku akan mengadakan solah hajat dan bacaan yasin sebanyak tiga kali malam jumaat
      supaya orang allah s.w.t menurun kan bala kepada orang disebalik preveton
      dan orangx2 yng mengeluar kan kata penhinaan pelekah terhdap proton..semoga allah menurun kan bala kepada semoga mereka di ambil nyawa mereka semasa mereka memandu kenderaan vios city forte atau yng lain…

      • salam bro..mintak maaf sy reply ni..sy pon mmg sakit ati diorg dok komen2 kritik malah ckp yg xbetul pasal preve..tp kita sbg umat islam xboleh la mendoakan kemudaratan kpd org lain..lebih baik kalo kita doa supaya mereka dapat hidayah….tu saja..yg lebih baik..

      • bro, As Salam, sanggupkah anda mendoakan untuk keburukan di turun kan kepada saudara anda sendiri? apakata anda mendoakan kebaikan buat mereka berubah, menyedari kesilapan mereka, dah menjadi yang lebih baik.
        mungkin itu lebih baik. sabar……..ajal maut di bukan hak n kerja kita di dunia……..

      • Salam bro, saya pun sedih dan cukup sakit hati puak2 sesat bercakap tidak berlapik dengan kekuasaan Tuhan ini semata2 untuk hina PROTON. Maaflah saya rasa tk elok jugak doakan keburukan dan bala buat saudara2 kita. Kita doakan semoga Allah berikan hidayah buat kita dan mereka terutama sekali kepada Anwar Ibrahim dan penyokong2nya yang sangat banyak buat kerja2 yang dilaknat Allah..
        Insya Allah moga Malaysia dipelihara Allah dari golongan2 laknatullah eties, gay, lesbian, pluralism agama dan liberal. Kukuhkanlah persaudaraan kita, semoga Allah berkati kita..digeruni oleh musuh2 Islam.AMINN

      • aku tak setuju cara engkau nie..mendoakan bala atas sebab yang tak sepatutnya..takkan cerita pasal kereta pun nak doa turun bala..pendapat masing2 lah kalau pasal kereta tu..macam ada yang tak kene jek ngan ko nie..

  140. Pergh, saya ni tertinggal kapal terbang kot. Cerita ni meletup dalam masa satu malam je.

    Saya berpendapat begini:

    1) Semua kereta ada limit. Hatta kereta F1 ada limit, WRC Rally car pun ada limit. Pemandu professional seboleh2nya akan memahami sifat kereta dan cuba sedaya upaya untuk tidak memandu sampai limit. Limit maksud saya disini ialah, satu keadaan/event dimana mana-mana bahagian kereta tidak mampu menampung beban yang dikenakan terhadapnya. Akibatnya bahagian kereta tersebut tidak dapat menjalankan tugas seperti yg telah direka utknya. Bukan bermaksud malfunction.

    2) Pemandu perlu memahami characteristic atau behavior kereta yang dipandu. Perlu tahu bagaimana sistem-sistem kereta berfungsi. Setiap kereta, berbeza behavior. Satu keadaan dimana pemandu mislead atau pemandu misrepresent tingkah laku kereta akan mengakibatkan kereta hilang kawalan. Tambahan pula Preve dilengkapi dengan pengecas turbo, belum ramai yg kenal dengan CFE. Saya kira, dengan kurang seminggu Preve dilancarkan, pemandu tersebut masih belum cukup masa utk memahami Preve. Serupa kalau kita orang marhaen yg tak pernah drive supercar ni, disuruh drive Ferrari, saya percaya, mesti eksiden.

    Terkejut bila blog FD dihujani banyak komentar. Adakah selama ini anda semua cemburu dengan pencapaian Proton?

    Proton wajar dikritik. Juga wajar diberikan sokongan.

    • setuju dengan bro fridz..kritikan berfakta itu perlu untuk penambah baikan di masa depan..tapi kalau setakat ikutkan sakit hati dengan kisah -lama-hati -terluka kat proton dengan bashing membabi buta tanpa memberi cadangan/input…itu namanya otak tin kosong…maaf cakap…

      langsung tak tergugat dengan berita ni ..makin tak sabr nak drive adalah..hehehe

    • tu die,, dah keluar hujjah Ketua Pengawas..
      TERBAIK..

  141. mereka yang berfikiran negatif sebenar mereka ni tidak mempunyai pengangan agama malah mereka ni tidak percaya kepada tuhan langsung saya percaya mereka ini juga majoritinya terdiri daripada golongan yang pendidikan rendah kalau mengaji u pun mereka ini hanya pelajar copy paste sahaja mereka tidak bijak
    kereta jenama mana yang tidak pernah acident? honda civic dah 2-3 bijik terbakar
    ramai yang diam jer…mereka golongan aties sengaja nak cari alasan untuk kutuk proton pelekeh proton…padahal kereta buatan jepun bukan lah perfect 100 dalam dunia mana ada barangan yang perfect 100
    saya hendak bertanya kepada gologan atis di sini yang suka pelekh proton
    saya cabar anda bawak volkswagen,toyota,honda,bmw dan lainx2 jenama luar bawak 200km sejam langgar tembok aku nak tengak ampa mati ker tak????
    so kepada golongan yng anti-proton atau lebih tepat gologan atis yng tidak bijak
    anda tidak layak untuk menulis….kalau anda menulis pun ia menunjukan anda seorang yang bodoh tidak percaya kepada tuhan

  142. oopppss i already hold my booking 🙂

  143. Saya dulu memang bawa kereta proton Exora, belum sampai dua tahun guna dah banyak masalah timbul. So jual ambik myvi. So sampai sekarang guna perodua tak ada problem. Proton ni bagus sebenarnya, yang saya nak tekankan adalah kualiti pembuatan kereta tersebut. Ini kerana nak buat sesuatu mentaliti Org Malaysia ‘Save Cost’. Aku rasa jika kualiti bahan pembuatan proton tinggi. Aku sure tak ada masalah pada kereta proton ni walaupun umur kereta cecah 10 tahun. Kalau tak pun minta jaminan 10 tahun atau 5 tahun jika proton berani. Ini dapat menentukan kualiti buatan kereta proton.

  144. Asalamualaikum semua…
    wah….panas topik yg dibualkan ni yea…
    Baikla..saya xnk berpihak yg mane pun…ni pe yg kita patut fikirkan sbg rakyat Malaysia…1st Tahniah Proton 2) Di Harapkan utk yg Model akan datang akan lebih menarik,lebih power dan yg paling penting ada “wajah” tersendiri pada model proton yg akan dtg dan seterusnya 3)kita sebagai rakyat malaysia jgn terlalu taksub dgn barangan luar negara, always support our own country product 4) jangan la terlalu berpolitik utk perkara yg tidak sepatutnya dimana yg akan bawa kerugian pd negara kita sendiri

    Jangan marah….saya cume perkatakan apa yg perlu…

  145. Huh! Cover up by P1. Kereta kukuh masih elok walaupun dah langgar impak kelajuan 120 km/j. Nak pemohong orang tu agak-agak la.

    Cheh!

  146. Jangan ler duk bergaduh sesama sendiri.. kita tunggu apa komen proton. sy yakin proton buat siasatan atas insiden nih sbb dah jd isu panas nih, lagipun sudah semestinya pihak proton nk buktikan yg Preve terbaik dlm kelasnya… istighfar byk2
    أستغفر الله العظيم..

  147. saga blm mcm tu juga ada jaminan…tapi….sendiri paham ajelah ..hehehheeh

  148. dari segi design ke, canggih ke, ape ke.. tu sume tak penting, yg penting kualiti, kalau pakai 2 tahun dh bnyak problem baik takyah pkai, merugikan, aku pkai dutsun dh 30 tahun, ok je smpai skarang

  149. skrg ni dah takde dah kete flat je kat tepi semua dah berbentuk2 n berbanggol2 … proton asyik2 style pintu yg same je..
    dah xcident smpai melayang nape air bag tak terbukak pn..
    kna mati dulu baru air bag bukak kot….

    • ko beli je la hyundai elantra/avante atau hyundai sonata… x nk beli sbb x suka proton tp bnyk bunyik….gi la showroom hyundai.. x de org larang…gi beli keta korea,jgn beli keta m’sia..syoh…syoh…

    • Buat apa nak bukak air bag, driver ni bukannye ada tercederapun. Buat habis duit je nak repair semula air bag ni.

      Kereta ni memang pintar la dia tahu xsiden macam mana yang perlu buka air bag dan yang tak perlu buka air bag.

    • beg udara di stereng bagi pemandu dan beg udara di papan pemuka bagi penumpang depan…
      sensor dia berada di dalam bonet depan kereta bagi perlanggaran dari arah hadapan…
      dan bukannya bagi menerima signal bagi hentaman akibat kereta melambung di udara… huhu…
      basic bro…

  150. aku_anti_LGBT_atis_melayubodoh…dasyat ngat komen ko….xkan main libat agama plak kut…agak2 la..xde persamaan pun komen keta ngan agama

  151. biasala ni, accident lower arm patah, aku penah nampak BMW patah lower arm mcm keadaan preve ni sbb langgar pembahagi jalan, tp bila proton accident mcm2 spekulasi dikeluarkan..mmg kaw kaw kene kutuk..myvi xda org kutuk pun, bawak 120km/h dah goyang..persona aku naik 240km/j masih stabil lagik..jgn kutuk org x baik tau, cuba gi study dan buat sebijik piston, pas2 baru leh kutuk proton..hahaha peace yo..

    • WOW! Habih meter tu!!!

      Masa bawak persona sampai 240 km/j tu berapa rpm meternya? Kat highway ka kat sepang ka atau imaginasi saja ka? Lepas merempit tu enjin kena overhaul ka? Cerita la sikit sebab nak beli ni.

      p/s: Nak kelentong pun agak-agak lah yer.

      • inilah masalah kalau selalu prasangka buruk..sy x mahu salahkan serembanboys sebab underestimate proton, mmg proton masih kurang dr segi kualiti, tp stakat campro nak cecah 240km/j tiada masla, gamba meter at 240km/j ade je kat laptop..sy xmo memburukkan serembanboys disebabkan ber prasangka bruk terhadap campro dan menganggap sy penipu!!! tyela kpd otai2 campro sblum komen sy punye komen (tp sy bkn otai campro ye haha)..selamat berprasangka bruk terhadap sy punye komen..terima kasih..jgn marah ye abam..hahaha ops lupa plak, kat hiway..hahaha pendek je rase hiway..nak tahu rase hiway, tryla jilat hiway tuh hahaha

        p/s: x baik menipu, nanti dpt dosa and hepi motoring..hehehe

    • nak menipu pon tak beragak…. cam cover up story ni la….

  152. PROTON MMG SUCKS TO THE MAXXX!!!!

    TAU NK CEKIK DARAH RAKYAT JE..

    PASTU RAKYAT MALAYSIA Y MISKIN DAN BODOH AKAN BELI KERETA PROTON!!! NAIK PROTON IBARAT MELUNCUR ATAS TAIK DI JALAN RAYA

    • BOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO. PADAHAL XDA DUIT NAK BELI KETA. PUIH!

  153. terus kan kutukan lagi korang kutuk lagi aku nak beli proton ni. lancer pun korang kutuk gak last aku beli tahun 2008. pastu jadi popular bosan aku

  154. Aku ada beli myvi lagi best tapi bila pandu rasa macam bergegar, lepas tu baru 2 bulan beli temperature cepat naik padahal aku bawa kereta biasa2 saje…

    lepas tu aku jual myvi tu, beli vios yang baru pulak…vios baru ni mula2 bawa memang ok, lepas 5 bulan macam tu, dah macam xda pickup, aku pun pelik padahal aku service seperti yang disyorkan…

    and then aku jual kereta vios tu, beli pulak Proton saga blm…sampai sekarang aku bawa ok je, nak cecah 160km/j memang senang…

    abang aku pula ada pakai alza, tapi dia kata banyak problem dengan alza,

    then dia tukar amik avanza, pun dia kata banyak problem…

    last2 dia angkat Proton Exora, dia kata memang best Proton Exora ni, besar pun besar, pickup average la, dah 2 tahun lebih dia guna Exora tu tapi masih ok cuma minor problems which can be ignored..

    baru2 ni dia jual Exora tu dan beli Exora Bold, setakat ni dia guna Exora Bold tu memang senang nak potong kereta lain, pickup power, NVH pun dia kata lagi best dari MPV lain yang dia pernah pandu…

    p/s: cerita ini rekaan semata-mata, tiada kena mengena dengan yang hidup ataupun yang sudah meninggal dunia…

  155. Assalam Semua.
    Aku dah komen dlm FB..driver ni yg bangang..tak reti drive..skill driving pun hampeh..penuh FB aku kawan2 tanya..alahai…driver bangang Proton yg jadi mangsa..udah2 le..

    • org semua dah tau sbb ape, bro baru tau ke? dah jenuh dah org kat sini bincang…. bykkn membaca…peace

  156. proton preve ni rekaan terbek proton stkat ni….tp klau ckai untuk kereta kluaran mlaysia di kurngkan…maybe mereka bleh buat kereta yang lbih berkualiti….member aku ckap preve ni msih ade mslah lg….dlam r&d lg…die keje kat proton…gud luck to proton untuk mnyelesaikan mslah yang timbul…psal gmbar ni..ni bkan slah kreta 2..ni dh takdir n ksilpan pemandu itu sndiri…klau hnda civic kna cmni pon..aku rase…same je….

  157. bkn xnk support brg buatan malaysia..tp rasa x puas ati..cm gen 2 aku..dh 3 kali aku ganti clock spring tu..pastu layanan servis org proton pun menyakitkan ati.. bila aku tanya knp brg ni selalu rosak jwpnya ni first model mmg byk masalah.. kalo cmtu sume kete dia mmg byk masalah la..itu brg kalo murah xpe gak tp beratus.. kelisa aku dh 5 thn elok je x pnh wat hal pun..tu pun brg malaysia gak ape..proton je yg bermasalah..

  158. ape pun protong tetap protong..ha3

  159. Salam…selama ni saya hanya menjadi pembaca pasif..tapi tangan plak gatal nak bg komen sebabkan bengang dengan bangsa sendiri yang x abis2 nak menjatuhkan bangsanya..ni analisis saya..Sekadar berkongsi pendapat… Ramai cakap kemalangan ni berpunca dari failure part..saya x setuju..ni hujah berdasarkan pemerhatian saya.
    1) preve sebenarnya datang dari arah hadapan.(jalan lurus)
    2) preve tengah speed 120, mungkin kereta di hadapan berada di laluan kanan memandu perlahan atau membrek mengejut.(selalu berlaku dihighway)
    3) pemandu preve terpaksa mengelak ke kiri, arah devider simen tu..bukti adanya devider simen tu adalah kon kuning. Bgi pemandu yang peka, kon kuning tu sebenarnya berada berdekatan dengan devider simen ..sila check kalu x caya.
    4) angle gambar yang diambil x menunujukkan sepenuhnya tempat kejadian dan angle ini menunjukkan seolah-olah preve dipandu laju memasuki selekoh (yang ada lori sampah tu) (gila apa ambil selekoh 120kmj)
    5) preve hanya mengalami kerosakan yang sedikit di bahgian bumper hadapan sebab kereta melambung melpasi devider pada kelajuan tinggi dan terhempas di laluan selekoh sebelah sana tu.dan menyebabkan hentakan kuat pada suspensi tayar yang mematahkannya..Daripada pengamatan, kerosakan preve mungkin berlaku teruk pada bahagian lantai akibat kemalangan itu. Untuk pengetahuan semua, kon kuning tu fleksibel, jadi biarpun selepas dilanggar ia akan berdiri semula…sekadar pendapat 2kupang saya…

  160. so far semua kereta family aku 85% made in malaysia . paling lama saga megavalve thn 1990. still gagah perkasa dibawa berjalan jauh. maintenance so far.. ok. minor damages tu perkara kecil je. hehe… . i proud dgn org2 proton. bekerja keras dalam meningkatkan kualiti dan rekabentuk proton. thanks for all malaysia supporter and proton workers . Pada komen2 yg negative tue…. their right,,, jgn gaduh2. sikit punya hal… k . smile alway..think positive.

  161. ape2 pon proton saga/iswara kete kebal earoback tahan lasak.

    • kereta kebal saya memang lasak… boleh angkut buah kelapa mak saya dengan mudah… saya tak kan jual keta kebal saya sebab ia tak pernah datangkan masalah kepada saya… kecuali yang kecil2.. cam power window, fius, lampu kerbakar… lain2 semua ok… walaupun dah 13 tahun bersama saya…

  162. Aku tetap sokong Proton….Preve ni hasil usaha anak2 Malaysia selama 3 tahun….kalau yg rasa tak bagus tu…cuba2 lah bagi idea dan pandangan yg bernas dan membena….kenapa perlu nak hentam Proton seolah-olah tak ada yang baik langsung….Dimana bumi dipijak…disitu langit dijunjung…..kalo rasa diri tu dah baguih sangat….bagi idea kat PROTON….atau semua tu Pandai komen jer..tapi HAPRAK….
    Aku skrg bawak BOLD….rasenyer byk keta lain makan asap jer…aku bangga keluaran MALAYSIA hasil R&D anak2 tempatan…

  163. Saya telah memandu macam2 jenis kenderaan termasuk bas ekspres 12 tan, lori 1 tan, 3 tan, kereta mewah, MPV, Proton, Kancil sejak 15 tahun yang lalu dan pelbagai pengalaman memandu saya telah perolehi.

    Setiap kenderaan teknologi kenderaan ada kelebihan dan kelemahan. Bagi yang Muslim dan beriman KUASA dan KETENTUAN Qada dan Qadar Allah mengatasi segala kehebatan akal manusia membina apa jua jenis kenderaan. Tidak akan bergerak walaupun satu zarah TANPA IZIN Allah TA’ala..

    Tetapi saya rasa kesal mengapa rakyat Malaysia terutama Melayu Lupa Diri dan Chinese begitu dahsyat dan berusaha bersungguh2 mahu menjatuhkan PROTON hanya kerana defective2 dalam pembuatan. Tidakusahalah kita bawah hujah2 master piece utk melawan puak2 ini kerana tujuan mereka bukan berlandaskan ilmu dan kebenaran..tujuan mereka kerana HASAD DENGKI..

    Pada pandangan saya juga..dendam dan kebencian terhadap PROTON ini ialah kerana faktor politik dan perkauman..jangan nafikanlah..kalau ROTI pun boleh sebebkan peranf saraf perkauman oleh bangsa Cina, apatah lagi industri besar yang menguntungkan ini?

    Bagi yang Melayu dan Islam, komen lah PROTON atas dasar untuk memperbaiki, jangan taburkan pasir dalam periuk rezeki orang lain dengan meyebarkan fitnah dan penipuan. Allah takkan berkati rezeki kita, makan minum anak2 isteri kita tas usaha jahat kita. Ingatlah beza kita dengan bukan Islam ialah KEBERKATAN dan REDHO ALLAH TA’ALA. Kepimpinan PROTON melalui CEO DSZ sangat positif, berilah sokongan dan ruang pada mereka. Lihatlah semasa pelancaran PREVE 9.5/10 ialah Muslim as the heads of departments.. xde rasa bangga kah? kita tidak ada apa sumbangan sgtpun untuk umat..

    Saya doakan semoga Allah berikan kejayaan buat PROTON, dipelihara PROTON sbg wadah Fardhu Kifayah umat, dijauhkan dr dikuasai oleh orang-orang kufur dari Allah.. tiada ada yg lebih mulia melainkan kita kaitkan apa sahaja kehidupan kita dengan Allah..itulah sebaik2 pelindung dan kejayaan.

    HIDUP PROTON! AMIN!

  164. xpaham aku..kalau ade hentakan kuat dr dpan msti kemik kat dpan..pastu kuar airbag.. tapi dr gmbar..lower am leh tercabut..patah..ganas giler… tapi aku pnah tgk gak myvi pon jd cmni..tapi bkn sbb eksiden..tapi mmg masalah lower arm..jd peringatan kpd proton..setiap keluaran keretanya msti ade masalah.dr wira, waja,satria, gen2, persona,yg ni..tapuk dada tanta tokey proton..hahaha

  165. Salam semua,
    Buat pengetahun, saya sebenarnya sangat yakin dengan kemampuan proton. Jika dikatakan proton tidak berkualiti, bagaimana waja auto tahun 2001 saya masih hidup sihat ke hari ini. dah menjelajah semenanjung sehingga hampir 300 000 km. Maintain benda yang perlu maintain. bawak ikut spec kereta…jangan pakai waja macam bawak jaguar. Waja tu dah masuk hutan (sebab saya kaki pancing…dok cari port di ladang kelapa sawit and sungai). menjelajah jalan baru….(masa tu jalan kenyir to gua musang tak berturap pon lagi..tahun 2007). Pernah berhijrah ke melbourne tahun 2008-2010 dan kereta bagi ayah pakai…Alhamdulillah masih selamat (cuma tukar belting kit sebab due. power window rosak pon sebab anak dok bergayut kat cermin tu). Waja itu jugalah saya gunakan utk berpindah rumah from perak to kuantan, and hantar barang semula ke kelantan dan perak bila nak berhijrah ke UK (2011 – 2014 insyaALLAH). Walau pernah mempunyai kereta yang bagus masa di australia dan skrg di UK, saya masih merindui pemanduan waja saya tu. Sungguh…saya bercadang utk membeli kereta proton juga di masa akan datang kerana ia dicipta utk malaysian dan pemanduan malaysia. Yang ramai kata rosak itu ini….biasalah…itu ciptaan manusia. Walaupun kereta itu hebat, jgn rasa kita hebat kerana musibah dan ujian ALLAH itu tidak mengenal kehebatan manusia. So…berhati-hati memandu. Jangan bawak laju2 kerana gah dan ego. tak kemana pon. end of life ke kubur gak…..namun jgn lupa…akan ditanya kemana kita habiskan usia kita. kalau setakat berlumba di jalan raya nak tunjuk siapa hebat…takda point pon nak masuk syurga. so, gunakan kereta mantap anda utk ke masjid dan majlis ilmu, serta utk kerja2 baik kerana ALLAH. wALLAHu’alam.

  166. ternyata masih tak sedar diri mana bumi di pijak.asyik nak kutuk buatan sendiri.
    megah dengan kereta luar.berterima kasih la dengan proton MALAYSIA.masih mampu bertahan dan keluarkan model terbaru.manusia boleh rosak kan diri sendiri.kereta rosak siapa yang buat?kereta ke yang rosakkan dirinya sendiri.sedar la banyak-banyak ye.surat akuan beranak pun tulis negara MALAYSIA.kad pengenalan pun warna BIRU….terus maju PROTON MALAYSIA.

  167. first batch memang sakit..

  168. aku ada baca komen kt atas td..ada org kta tax smpai 85%.logik ka?kalo harga keta ni 70k..85%=rm59k.x kan proton bayaq kt lembaga hasil smpai byk tu?gila ka pa..kalo stakat nk men tembak ja,x pkiaq,aku pon bole..x kan la proton amik letak harga rm11k je utk preve..

    • bila masa pulak proton bayar dekat lhdn, preve kalau x kene tax dalam Rm40k je, yg lg RM33k tu la tax kena bayor, dia dah kira sekali dalam harga jualan sbb tu harga jadi RM 73k tax tu kite customer yg kena bayor (x silap kat custom) dah siap kire dalam loan kereta… tang mana datang 59k tu bro 🙂

    • Haha,

      Bro, sales tax bayor kat kerajaan via Customs bro..Customs cukai barang. LHDN cukai orang..

      Dah buat e-filing belum bro? Ke tak buat? Lalalalalala…

    • hai, cukai kepala dengan cukai barang pun x leh beza ka??

  169. TEPUK DADA TANYA SELERA…IKUT KEMAMPUAN MASING2

  170. hmmm… aku tak kesah sangat pasal tax… sebab duit tu akan pusing balik kat rakyat… tapi naper barang alat ganti proton mahai bro… sampai nak tukar cermin signal pun beratus….

  171. 2 jam lebih aku duk bace komen dari mula sampai last…perh bnyak gile yg xpuas hati mcm teramat benci kat proton..yg mana kutuk kaw2 tu pemikiran mmg hampeh la bg aku..bg aku kalau xciden mcm tu bukan salah kreta sangt pun..org yg bawak salah..kalau dh bawak kreta mcm babi dalam belukar bg kreta kebal pun hancur..bersyukur la sikit negara kita ni kurang2 pun negara pengeluar kreta..nsb baik lahir jadi negara malaysia xde perang2,bom2 tu semua..kalau lahir jd warga indonesia thailand,philiphine tu mcm ne rupa agaknye..kalau rakyat sendiri yg xsupport xkan nk suruh org lua tolong support plak kan..korang ingt nk buat kluar sesebuah model kreta tu mcm masak goreng pisang ke xde inspection n kelulusan tu semua..ttg failure yg ade tu xleh lari la..pakai mana2 kreta pun msti ade yg failure..brg harian yg sume korang pakai pun ade failure..sedangkan aku yg pakai mini cooper n neo r3 pun problem ttp ade..open mind la sikit bro2 otak sempit,bodoh pastu berlagak sombong,sbb2 korang ni la meLAYU xbrp nk maju dari bangsa2 yg lain..aku anak bongsu 24 tahun dari keluarga yg besar,so abg2 n kakak aku pakai mcm2 jenis kreta,alphard,celica,porsche cayenne,m sport (m3 xsempat pakai,,half mil boh),mercedes kompressor,wira evo 3,persona,alza,myvi,4×4 pun ade..bli mahal mana pun kreta tu tetap ade part yg failure walaupun baru pakai setengah tahun ke setahun…bukan nk berlagak menda yg family aku ade n ape yg aku dh capai sekarang sbb mak ayah aku pun mmbesarkan aku adik bradik dari jual goreng pisang n kropok kat pasar malam di kawasan felda kat kuantan tu je,so jgn ckp aku xpernah rase mcm ne hidup susah..preve aku dh test drive baru ni,not bad la kalau nk di bandingkan ngan vios..bajet mmg nk angkat satu bg awek aku utk hadiah birhday dia hujung tahun ni..utk komen aku yg xtdo lagi dari malam td ni aku sertakan pic divider yg pecah punya link pastu rase ade xpuas hati leh cari fb aku AZUAN ALIAS pic berdiri tepi pantai..agak2 nk jupe depan2 dtg la kat company aku caturan klasik sdn bhd..tanye managing director ade kat office ke x..nk best lagi ko tahan je kreta cooper s WUP1366 aku kat area kl tu ckp menda yg xpuas hati..sakit hati jugak jenis komen berlagak kate proton itu ini,aku yg ade proton plak terasa tempiasnye..setara mana sangt korang2 yg benci proton punya harta yg korang ade kalau bak kate bro2 yg xpakai or geli pakai kreta malaysia yg pakai honda,toyota,nissan tu..aku rase kreta2 aku aku pakai mahal lagi dari korang kot..ape brg convert 97 ke 99 dari v-tec zc masuk b16a n pelbagai..problem ade je ko pakai kreta ape pun..so support la keluaran negara sendiri n jgn nk kondemkan sangt..bagga la sikit ngan malaysia ni n maaf kalau ade yg bapak terasa aku berlagak gile dengan org pembenci proton….http://i.pictr.com/mhwoj9s6yf.jpg……http://i.pictr.com/nsx5aqdbne.jpg….

    • memg patut kena skolah basher2 proton ni..rate2nye mengkeji bukannya mengkritik untuk membina tetapi untuk menjatuhkan ade la..

    • peh..siap bagi no plat kereta…

      bagi kereta kat awek camtu je? peh… jangan sogok harta sangat kat awek tu..nanti dah jadi bini macam2 dia mintak…

      cari je budak kampung yang baik perangai buat bini, kalau bagi kancil buruk pun dia rasa bersyukur sampai menangis ..hehe..

    • wa respek sama lu beb..dowg slama nie ingt lanngar divider tnggi tu..biase lah bwk kete xpena amik taw persekitaran jalan..yg taw..dgr divider..ingt divider besi dan konkrit tnggi pinggang..teros ingt msti ingt bumper dpn pecah skali dan side tepi kemek lah ape lah..ok lah sbb tgk dr jaoh..rim bengkok juz arm patah..kire ok sbb body kereta nie dpt tampung hentakan yg kuat dr divider kecil tu..ape² bg links pic tu..mmng wa respek sama lu..so nnti pasni ckp langgar divider..msti kemek dan berjalan..mmng dlm otak dia mindset divider kat malaysia nie sume tngi pinggang 🙂

      • pembetulan..rim xbengkok juz arm patah..so tayar dpt menyerap hentekan dgn baek nyer time kete bergerak kelajuan tnggi 🙂

      • A, That not really a divider, its a curb.

        B. Mr, azuan alias. Please gave the credit for the picture you are using.

        Thanks.

  172. yang dok kutuk-kutuk proton kat sini entah-entah bukan kaya sangat…

    kebanyakannya yang jenis mampu bayar hutang kereta import, bukan mampu beli tunai… keyword dia, hutang… so,

    pembeli proton (secara kredit) = pembeli import (secara kredit)…

    yang mana, kedua-duanya berhutang… dua-dua tak mampu, so, apa bezanya?

    so, basically, yang kutuk ni bukan kaya mana… just can afford car other than proton… tu je…

  173. pastu satu lagi yg duk tanye knp rim xpecah tu pun bodoh jugak aku rase…korang ingt mcm kreta korang ke yg pakai rim 17 or 18 pastu tayar 40 or 45 siri..bengong2..tayar standard ngan rim 17 tayar 40 siri kalau langgar lubang mcm ne rasenya????kate pakai kreta xkan xtau kot..aku sokong ape BRO MNO ckp..basher proton mmg kna sekolahkan balik biar pemikiran logik akal tu bleh fikir n sedar diri yg kita ni warga malaysia cukup bertuah dilahirkan kat negara ni…cukup segalanya ade cuma antara rajin n malas utk usaha ubah diri sendiri je..asl xde point je mula la nk babitkan bab politik la agama la..bagi aku sama je mana2 politik sume gile kuasa…korang ingat org atasan xkira BN or PEMBANGKANG ni baik ke????nk dapat satu2 tender or projek kna sogok ngan duit nk dapat surat sokongan bagai..yg mana nk pelacur high class tu lain plak..kalau takat 5 6 ratus satu malam xpe bro oiii,,,RM3000 satu malam aku kena bayar utk vvip tua xsedar diri ni…maaf la kalau ade yg terasa or kurang menghormati yg lebih tua dari aku..aku tau umur aku 24 tahun ni org leh ckp pemikiran budak2 je xleh pakai sangt…

    BRO JIIE,,aku brani bg kreta sbb aku mmbesar susah senang ngan dia dari kecik,,rezeki dia la aku kira dapat PREVE sbb dari form 1 dh tolong mak ayah aku bekerja kat pasar malam jual goreng pisang n keropok kat pasar malam..kalau nk harap awek KL ni aku brani kerat pelir la sape xnk kikis laki berduit..aku leh rase yg mana kawan ngan aku dari aku pakai honda cup masa skul2 dlu n agak susah nk dapat duit plus ngan masa study lagi sampai la abg aku serahkan anak syarikat dia utk aku manage lepas abis business study..time senang bro muka pecah rumah mcm aku ni pun kate cute gile,,bute gamaknye..so kat situ dari pengalaman aku dh tau mana kawan sejati mana kawan hepy2,mana awek ikhlas mana joli2…bagi je la no plat kreta ape nk goyang..diorg makan nasi,aku makan nasi..korang ade geng basher aku ade geng lover..xde beza pun..korang guna kuasa korang yg samseng tu korang ingat kitaorg yg sokong ape malaysia ade tanpa kaitkan politik ni plak tunggul kayu or batang pisang duk diam xde respon..wake up la basher2..malu la sikit kat negara jepun yg sekangkang kera leh support diorg punya keluaran sampai korang2 yg duk malaysia ni duk cari brg2 kat half cut..japan wanna be la kirenya…tapi xkisah la tu kire ok ade altenatif lain jugak nk cari brg..buatnye xde kedai half cut kat malaysia ni korang nk kutip mana brg baru kalau gaji korang cukup2 makan je…korang ckp malaysia mundur 50 tahun dari segi teknologi kan???sbb korang2 ni la puncanye..kritikan mematahkan semangat org lain utk berusaha…

    IEEZAD,,bagi bugatti veyron skali pun or ferrari enzo kalau skill drive diorg mcm budak baru dapat lesen P..langgar batu bata seketul tgh jalan tu pun leh terbabas..tul x?diorg tau kreta proton kurang bab handling la misalnye try la cari adjustable ke tayar lebar sikit ke ape ke..ni sibuk duk cara nk pasang led mcm kreta berhias..rokok mahal xde plak diorg tu duk complain kaw2 mcm ni…beli jugak tiap hari rm10 skotak tu…tu yg skotak sehari..yg 2 kotak sehari mcm ne plak??ade kire tu sume ke kos dlm setahun brp duit dh buang kat situ?rm7300 setahun utk yg jenis hisap dunhill 2 kotak sehari…kumpul duit tu bayar downpayment kreta lagi bnyak faedah…OFF TOPIC JAP yg mana2 pakai moto tapi dh ade anak pun cari la kreta kancil sebiji,kurang2 anak tu xkna ujan panas..aku ni xde la baik sangt tapi tersentuh jgk hati ni budak2 kecik bawak naik moto sorg duk tgh sorg duk kat bakul…

    ZACK,walau yg mampu pun kna berhutang jugak..tapi style aku bayar kreta by year..lari dari income tax boh dll..

    • TERBAIK..haha..

      betul tu bro..
      pembangkang ke.. parti pemerintah ke..actually sama je..mereka ni politician.. politician ni orang yang langsung tak boleh dipercayai.. kecuali beberapa je aku caya..wahaha..

      semua projek2 dah decide awal2 di peringkat ICU… menatang politikus ni akan dakwa ni hasil diorang la..mcm2…

      menatang politikus ni jugak punca stadium terengganu runtuh, push suruh cepat siap tanpa ikut method statement.. natang betul..

      menatang politikus jugak kaki putar dan kaki tabur macam janji, last2 tak tertunai pun..

      banyak fitnah kat proton ni punca politik la ni… kononnya kayakan kroni… tapi takpe..kuasa membeli still pada orang kita.. kalau diorang boikot proton..kita buat kempen boikot Lowyat..biar tak laku barang2 kat sana..biar bersepah stok barang yang di order tak laku..haha..

      PREVE ni sesuai untuk org tersayang..sebab chassis dia kuat.. kalau ko kerja kontraktor, ko tahu beza Hot Rollod dan cold form.. ha..itulah dia RESS..

      dari beli vios,myvi..huhu..sekali eksiden remuk bagai…kalau mati terus takpe…kalau cacat sana sini, derita tengok kesakitan orang yang kita sayang sepanjang hidupnya..

  174. Mentaliti bangga dengan milik orang punya …. sebagai contoh bila jumpa xcident merz langgar pokok kereta putus dua dikatakan kereta terlalu laju dan hantaman terlalu kuat. Bila jumpa proton xcident dengan suasana yang sama maka di katakan proton di buat dari tin-milo!.

    Orang Korea yang aku jumpa di korea memang dia orang bangga dengan kereta dia orang, produk dia orang!. Yang kita pun tau kalu nak banding dengan kereta german atau US kereta korea tak setanding.

    Orang kita malu nak puji proton … padahal bukan mampu pakai kereta Jepun pun!. Kerosakan kereta proton bukan semua mechanical defect tapi human careless tak tau maintain yang banyak. Pakai selagi engin hidup (sori bukan semua begitu).

    Orang Korea punya sifir memang hebat lihat Hyundai dan Daewoo telah menguasai pasaran kereta yang membolehkan mereka menguasai pasaran pembinaan dan keruteraan dunia yang mengalahkan TOYO, MHI, Marubeni dsbnya. Yang mampu mengusai project hingga USD75bil di Midle East.

    Cukuplah kutuk Proton … tak mahu beli OK .. ramai yang rasa bangga dan beli proton. Nak puji Toyota dan Honda silalah.

    Jangan lukakan hati sebahgian orang kita yang hanya mampu dengan proton. Sekadar orang kita boleh beli Toyota Honda itu tak payah nak dabit dadalah! Bukan cash tapi berhutang jugak!

  175. gmbo cmtu, analisis cm dpt 1album.

    relax dulu, tgk apa punca. keadaan bagaimana.

    jangan cepat melatah.

    sapa2 yg baca ni dia ada degree mechanical atau setara, xkn tup2 terus tau punca.
    sebaliknya akan berfikir, ye ke? apa yg terjadi? bagaimana kejadian? langkah utk tambahbaik?

    ada pulak yg compare ngn m5 kt autobahn xciden.
    bagaimana ia terjadi? sama ke dgn yg terjadi ngn preve?

    kalu korg blaja dynamic, bab conservation of momentum,
    ala yg ada dua objects berlaga, kalu berlainan speed & angle of impact pn boleh jd hasil yg berbeza. tu dlm plane x-y (2dimensi) blum lg x-y-z (3D).

    bab politik, mana yg korang rasa betul, korang pangkah lah.
    xsemestinya yg korang pangkah tu akan betul smpi bila2.
    yg betul hanya lah Islam. (aku org islam, so aku ckp cmni la, jatidiri muslim)

    maaflah geng, aku bukan engineer automotive, tp kawan2 aku ramai je kt proton tu.
    diorg bukan calang2 grad ye 🙂

  176. kalau sesiapa pandai buat 3D animation, mungkin boleh buat simulasi macamana kemalangan berlaku dan macamana level arm tu patah…

    benda ni bukan nak backup ape2..at least kita boleh educate orang kita yang percaya kepada cakap2 orang je… walau dah diberi fakta, still berfikiran negatif
    menganggap benda tu defect dari kecuaian QC proton..

    mungkin 1 sen pun tak dapat..tapi kalau buat kerana minat, fuhhh rasanya macam sangat berpuas hati..itu namanya Enthusiast.. atau DSZ sebut masa presentation launch preve sebagai penuh dengan PASSION..

  177. alahai…
    mana mana kereta pun, kalau cuai memandu, memang boleh eksiden laaa…
    baik kereta import or kereta Malaysia.. even ferreri or BMW pun ada je eksiden teruk.. berkecai jer badan sebab kecuaian pemandu…
    sama jer semuanye…
    yang penting nye, bila da beli kereta, jaga sebaiknye.. klu ada problem pada kereta, silalah baiki secepatnye..
    buat penat je korang gaduh2… bukan dpt buat duit pun
    da mampu beli kereta tak kisah import ke kereta Malaysia ke, patut bersykur jer..
    yg mampu beli kereta import tu bagus la..
    yg mana hanya mampu beli kereta Malaysia, tak jadi hal jugak..
    sbb klu beli kereta mahal2 pun, tapi tak reti jaga (tak g services, tak g cuci) pun tak guna..
    klu nak rasa hebat atas jalan tak eksiden.. beli je kereta kebal..hahaha..

    ok chow..~! jgn gaduh2..sendiri penat nanti..peace… =))

  178. BRO JIEE,,aku sokong mnda ko ckp tu..politik,nama pun dh politik..kalau xde strategi,kaki belit kaki gebang xde la diorg leh jadi menteri2 bermulut manis,..xkisah la mana2 sbb aku sendiri pun xdaftar mengundi..malas n xde kepntingan bagi aku slagi ape yg aku nk buat nk gi xde org halang..pasal stadium tu dngr khabar angin duk bercerita kosong kat coffee house diorg kat nk kurangkan kos..maknanye kontraktor yg manage nk untung lagi skali ganda..kire bahan acuan xikut standart yg di tetapkan la..btw aku tgk stadium tu strategik jugak la kat gong badak tu..sbb aku ade ikut anta kreta mmber utk event gymkhana kat sane ary tu..kawasan pun luas..he3 aku yakin la sbb tu booking..plus diorg buat kreta utk kemudahan n keselamatan bukan buat kreta sorong kat kg zaman dlu pakai kayu n paku utk bg pengguna pakai…

    BRO FARGHMEE n BRO ABE,,,bernas bro..jd mcm tu bukan failure brg tapi mengurangkan kesan hentakan di samping air bag yg di sediakan…aku rase kalau xsilap aku sape2 yg penah tgk satu blog enzo yg xciden dlm high speed hancur totally kecuali bahagian kokpit je ok..ferrari ni putus dua kot..BETULKAN KALAU AKU SALAH TTG PANDANGAN AKU PART2 DIORG UTK KURANGKAN KESAN HENTAKKAN,buat pakai besi padu totally agak2 korang langgar dinding ke pembahagi jalan ke lepas ke mana agaknye korang..tapi jgn la mcm viva yg mcm tin milo tu lembut terlajak..kreta leh cari bro,,nyawa x..basher test la cari forum tu plak korang test kutuk n pertikai..haha xkn buat rasenya sbb diorg gengster kat kg sendiri je,,masuk kg org ko la kuli

    aku malas dh nk comment,,dari pagi smalam menda yg sama je sampai basher pun penat menyalak bukit..payah kot bg diorg utk terima positif pendapat pelbagai sudut utk penambah baikan..sarip dol,,sarip dol.sib baik bukan keluarga sendiri..lau keluarga sendiri malu aku nk kenal sbgai keluarga….http://www.google.com.my/imgres?imgurl=http://www.wreckedexotics.com/special/enzo/ferrari_enzo_crash_006.jpg&imgrefurl=http://www.wreckedexotics.com/special/enzo/&h=703&w=1051&sz=575&tbnid=NmASKkKrKrRNVM:&tbnh=90&tbnw=135&zoom=1&docid=m4xA74XY70iw8M&hl=en&sa=X&ei=romVT9r9LMWsrAfO-ayUBQ&ved=0CDsQ9QEwAQ&dur=7256

    • @azuan alias,

      kalu kita tgk kete2 mass production & supercar, body kereta tu direka agak berlainan sedikit.
      utk info, mgkn ble tgk natgeo: megafactory.

      mass production kena cepat, kalu lmbt, xkos efficient.
      sbb tu, kete mass production, robot yg welding, pakai stamped plate,
      & direka mengikut keperluan/keupayaan kereta itu.

      supercar berlainan, org tempah, kos xjd hal sbb pembelinya mmg xpakai loan/financing.
      body selalunye cm go-kart, bahagian occupant selalunya dibuat dgn penuh rapi, human-welded for precision, best material available. body carbon fiber utk kurangkn weight.

      kalu xcden, tgk speed, angle of impact, baru kita tau cmne kita nk analyze atau nk buat mock up dlm lab.

  179. proton terpaksa jual kete murah kat oversea utk bersaing ngan jenama lain…and kita sebagai rakyat malaysia,terpaksa bayar mahal kete nasional utk cover balik kerugian n cost yg dijual kat oversea…….aduhaiiiiii…..

  180. bertenang… itu semua kesalahan manusia. kereta dah ok.. cuma pemandu je gopoh,, asik nak tekan pedal minyak je.. tu la jadinye..
    selamat mengkomen…

  181. proton after sale service teruk.masuk hq proton utk claim warranty tunggu dari pagi sampe ptg.kete byk foreman kurang..dahla duk ctu bosan..huhu

  182. walauapapun kene terima kritikan dari customer….kalo ingin berdaya saing…

  183. aku pun pakai bmw….tapi kereta anak bangsa ku tetap no.1

  184. ak boleh kasi moral suport jee….beli x kot

  185. Kalau dapat preve free, bersyukur dan maybe akan terus jual balik. X berbaloi untuk nyawa.

    Hopefully DRB HICOM bole buat something utk kembalikan kegemilangan proton mcm zaman 199x dulu (saga kotak mantap sampai skarang masih jalan elok – ayah aku punya)

    • patut cakap macam tu kalau dapat model Perodua.. Preve ni kerangka dia tegap, tough …sebab tu dapat 5 star safety..

      Perodua sampai sekarang mana berani crash test…ada paham?

  186. SALAM SATU MALAYSIA……SUDAH2 LAH TU MENGUTUK PROTON…..TAK BAIK, BESAR DOSANYA,NANTI BALA ALLAH TURUNKAN PADA MEREKA MEREKA YANG MENCACI PROTON…BUKANKAH PROTON IBARAT BAHTERA NABI NOH BAGI KITA SEMUA,JANGANLA DICACI,APAPUN JADI KITA KENE PUJI DAN SANJUNG TINGGI….MAAF JIKA KENYATAAN SAYA INI MENYAKITKAN HATI….

  187. apa pla perodua xda crash test? haha..wat research dlu la bro…

  188. mcm2 la korang semua!!……semuanya pun hanya pendapat masing2…yg mana baik kita ambik….. tak baik tegur elok2….tak perlulah gunakan ayat2 yg tak elok..tak sedap didengar…cemuh-mencemuh…tak elok…!!
    maafla saya cuma menegur/saya pun bukannya baik/alim sangat….cuma BAHASA MELAMBANGKAN BANGSA……!!
    pendapat saya plak setelah membaca semua komen2 diatas……beli kereta semahal mana pun…sebagus mana pun…makin lama value dia makin turun…dan manusia tak akan pernah puas dengan sesuatu benda…sudah lumrah….!!

  189. nasibla badan….org Jepang barang baik diorg pakai…..barang x elok smua dok bagi org…… sbb 2 toyota n honda bayak kena tarik balik kt luar negara….pernah degar kat negara diorg kena tarik balik????…… tapi kita???org Euro buat kereta ikut citerasa rakyat negara sbb 2 korg tegok FIAT@Alfa Romeo @ Renult buruk giler patern kekedang lagi buruk dari Tiara@Juara tapi xder saperpun kutuk dia sbb 2 cita rasa diorg…..tapi kita???Geng Maplay buat kereta tuk negara dia pakai besi tuk keselamatan rakyat dia….n hantar luar pakai aluminium jer….tapi kiter????….orang putih sentiasa bangga dengan hasil ciptaan tagan rakyat dia hingga buat kereta@moto ikut otak sendiri n leh di partern kan….tapi kita??? sian kita…..terima jer la apa yang kite ader n disediakan…. sbnrnya otak n pemikiran kita dulu kena dibukak sebelum nk suh company kat msia ni bukak pikiran diorg….klu kite pun asyk dok kutuk dok ngata hua…hua jer belakang…sampai Dajjal keluarpun kite xkn kemana…..dok la kita merapu berperang berbangangkn diri kt tempat2 mcm ni….nk tanyala……dalam dok 100+ komen ni….ader ker yg dah try call service centre proton gi komplaint kt sana??? lantak korg la….. yg pongpang2 2 pi la layan auta korg punya poyo 2…yg aku tau… dalam tempoh terdekat ni PREVE@ALZA….. im waiting 4 u…mana satu nk pilih ni??? kereta import??? aper barang bro…..!!!!

  190. agak2..bos2 besar kat proton tu pakai kereta buatan malaysia tak.rasa aku exec dia naik keta jepun.diorang pon tak nak naik keta yang dia keluarkan..

  191. kereta proton yg diimport pki enjin lotus siot, member aku pg china bercuti dulu tgk kt autoshow di sne, bukak bonet dpn nmpk enjin tulis lotus sial

  192. aperhal la suka sgt dok ngutuk keta proton..bagi aku accident ni sebab mamat yang pandu tu cuai..kalo ko jenis cuai, bawak accord camry pun leh accident jugak..aperla pemikiran orang malaysia..kalo ko rasa mampu pakai keta import pergi la beli keta import jgn mengomen kutuk kat sini..bahalol tul

  193. Aku malas nak bising-bising. Aku dh beli dan pandu preve premium cfe wrna silver utk orang rumahku. Setakat ini semua ok. Ada part-part tertentu ia lebih baik daripada Honda civic 2009 aku punye…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s