funtasticko design

http://funtasticko.net

TERKINI : Penjelasan Proton Edar mengenai kemalangan melibatkan unit pandu uji Proton Prevé

59 Komen

Diambil dari facebook Proton Edar

We would like to address concerns regarding pictures of a damaged Proton Prevé circulating on the web.

At around 4.45pm yesterday, one of our sales advisors was involved in an accident while driving from Jalan Sentul towards Jalan Pahang in KL, when the Proton Prevé that he was driving hit a divider and landed awkwardly causing the lower arm to break.

While we’re happy to report that our sales advisor is unhurt, our test-drive unit, however, was damaged as a result of the accident. So, remember to buckle up and drive safe because accidents can happen – to anyone and to any car.

Gambar asal yang diambil dari bro Maniack & forum.lowyat.net/topic/2315001

Harap penjelasan ini dapat menyelesaikan segala kekecohan yang berlaku termasuk dalam blog ni.

Advertisements

59 thoughts on “TERKINI : Penjelasan Proton Edar mengenai kemalangan melibatkan unit pandu uji Proton Prevé

  1. Kelakar si Maniack tu… gambar asal takde watermark.. agaknya tak sabar nak upload.. gopoh.. haha.. pastu nyesal baru letak watermark.. pastu marah orang tuduh buang watermark… kah kah kah…

    • rasanya ada yg edit gambar tu buang watermark, saya baru perasan ada kesan edit tu, tapi macam sy cakap tu la, bukan sy yang buat, tak ingin sy buang masa nak hilangkan watermark tu sebab media kena cepat sebarkan maklumat

      • tahniah ada tindakan segera dari Proton Edar tp saya mintak kalau boleh lagi baik buat beberapa tindakan susulan berikutan insiden ini, PENTING UNTUK ELAK RAKYAT HILANG KEYAKINAN.

        pi pejabat pg td. ayat no 1 “apa cita. jadi ka ambik Preve’ ” fuhh dalam hati. kat fb pun sama. so minta proton

        1-dapatkan report polis dan minta kebenaran pada polis untuk dedahkan pada umum

        2-tubuhkan jawatankuasa siasatan insiden kemalangan ni. harus ahli2 jawatankuasa hendaklah wakil dari badan bebas dan boleh dipercayai. lebih baik individu2 dari badan berkaitan keselamatan spt MIROS, PUSPAKOM, JPJ. hasil report tu dedahkan pada umum. Kalau betul ini betul2 accident, bila jawatankuasa ni dedah hasil siasatan sudah tentu rakyat bertambah confident dgn body rigid RESS Proton.

        3-jawab isu ni secara baik dalam semua akhbar nasional, stesen radio ( tahniah DSZ) dan TV

        INSYAALLAH yg berniat jahat tu kelu lidah

  2. asyik sgt test drive sedar x sedar dah 100 lebih laju kat laluan sibuk tu…
    test drive dgn berhati2…..peace 🙂

  3. harap dengan penjelasan ni dapatlah basher2 sekalian boleh fikir dengan hati yg tenang dan tak tergopoh2 nak membashing mengkhinzir buta..

    off topic
    i dah leave group my forte di FB walaupon i pakai kia forte
    too many bashing and bias comments pasal preve ni…ada comment cam tak pakai otak walaupon nampak cam belajar tinggi……

  4. gambar sebegini sebenarnya jadi lubuk emas utk proton basher..heaven gitu….
    brand keta lain ada jgk yg kena just antara x dirakam gambar je…
    tapi disebabkan ia bernama proton maka ia dihentam semaksimum yg boleh…..
    jackechanmeme.jpg

    • Hahahaha… jenama lain macam honda ngan toyota yang kena tarik balik banyak ribu unit tak der pun nak pertikai, pada banyak dah kemalangan yang berlaku dengan unit2 tu.

  5. penat baca komen2 pembasher Proton kat fb semata2 Proton Preve test drive xcident…ada antara komen2 tu langsung tak pakai kepale akal…huh!

  6. aku sambung kat sini sbb post lama panjang ngat. Maleh nk baca. Savvy owner, pasal report tuh, mcm aku ckp, dia nak report@x,xda masalh. Tp klu ko duk tmpt sa tuh, ko rasa ko nl wat report x? ‘ketika saya tgh memandu kelajuan 120kmh, tgh sedap mencilok, tetiba ada kete masuk, saya elak terus langgar pembahagi jalan,pastuh kete saya melambung dan berpusing,lalu patah lower arm dia’, ajer gile nak report. Dh ler bwk lebih speed limit, membahayakan pengguna, bleh masuk penjara xpasal2. Klu ko, ko nak report ke?:-). Kecuali ko cube tukar statement yg kete tetiba xberfungsi.

    Klu korang prasan, ayat kete preve tuh landing akwardly, maksudnye jatuh kearah bertentangan, maksudnye, kete tuh berpusing masa sblm jatuh.gambi yg ada hanya gambo angle sebelah ajek, bukan 360 darjah,camne nak assess.

    Aku dulu eksiden, mmg naik atas divider tahun 97, tp aku bwk xlaju,dlm 80kmh, ada kete tgh berlumba, satu kete langgor passenger side, lalu aku yg disebelah lane kanan, naik atas divider, terbang ooo, jatuh kejalan sebelah. Mmg rim xbengkok walupun langgo divider, lower arm and long shaft bengkok. Sebelah driver, xda kesan langsung mahupun calar, bumper xjatuh, tp sbelah passengger side mmg severe coz kena hentam dgn kete tuh, tukar satu pintu, fender ketuk. Kejadian sebenar berlaku dkt megamall kuantan(masatuh tgh construction lg,xsiap), thn 1997,jam 12 mlm.
    Mmg xda skid mark sbb aku aku tekan brek masa atas angin. Sampai ramai org konfius camne kejadian tuh coz divider tuh pun xpecah langsung, rumput n pokok bunga yg ditanam tgh2, xda aper.

    Sampai sekarang member2 aku panggil aku flying car. Ini kisah benar, yg menyebabkan aku lebih matang n betapa pentingnye seatbelt coz aku pkai masa tuh. Demi Allah, ni kisah benar.

    • Mat ni memang seorang yang bijak lah. Sayapun agak SA tu akan teragak-agak nak buat repot. Tapi sekarang satu www ni dah kata dia bawa 120kmj. Mesti susah nak jawab ke mgmt. He is responsible to reveal the truth so accurate study/investigation can be conducted. Mcm En. Fridzmax cakap tu. Sayapun ada cakap juga dlm original posting saya.

      • yup,pasal tuh mmg aku stuju.post yg sblm nih, akupun stuju ngan fridzmax, tp menda tuh akan buat internally. Xtaula patut prtn reveal sa dia bwk laju@x coz kadang2, akan effect co. Reputation coz sa tuh pun prtn punya org. Klu org dia bwk langgo peraturan, akan ada pandangan ngatakan prtn xpandai pilih pekerja n etc. Sbb tuh kes sa reveal psl preve pun x direveal ke public. image syarikat. Tp klu nak amik risiko, eloklah reveal. Cume ksian plak kat sa tuh coz co. Lain xkan amik dia keje ngan diaorg krn msalah etika.

        So,terpulang kat prtn. Amiklah yg mana yg wajar

      • Betul Bro Mat,

        Akan ada implikasi lain jika Proton dedahkan SA tu drive 120km/h, langgar had laju dah tentu dan owner Preve test drive unit tu boleh dikenakan saman. Dalam kes ini pastinya owner Preve tu ialah Proton sendiri.

        Tapi bila lihat dari faktor lain, Proton perlu buat pendedahan jujur. Lebih baik Proton kena saman RM300 sebab langgar had laju daripada pembeli hilang kepercayaan terhadap Preve dan Proton. Saya melihat, jika benarlah Preve ni eksiden dgn 120km/h, kejuruteraan Proton telah mencapai satu tahap diluar jangkaan. Proton patut jadikan ia sebagai modal marketing-‘Preve is now Proven’.

        Kalaulah masyarakat Malaysia lebih yakin dengan Proton disebabkan insiden Preve ni, saya rasa SA tu perlu diberikan gaji bonus berganda2. Harap ada yg faham dengan komen saya. Kadang kita perlu berfikir secara terbalik.

        Offtopic:

        Semalam sekali lagi pergi ke showroom Preve. Kali ni bukan membelek kereta. Tapi pergi melihat gelagat pengunjung dan SA di showroom. Lebih ramai yang memuji berbanding yang mengutuk. Cuma yang memuji tu menyamakan Preve dengan jenama Honda dan Toyota je. Mungkin mereka tak pernah mencuba jenama Peugeot atau Ford.

        Semoga berjaya Proton

  7. ada correction mcmmana lower arm bleh patah,kan dia ckp landing akwardly, jadi masa jatuh, kete terpusing, bkn atas angin. Sory,silap ckp, jd bile twist mcm tuh, mmg ler patoh.

    Eksiden mmg pelik, natijah dr eksiden mmg pelik. Kete savvy aku, awal thn nih, tkr sport rim coz langgor lubang, crack n bengkok. Pelikkan, aku terbang, xda aper, langgor lobang, bengkok. Itu sume kuasa tuhan. Jgnlah nk persoalkan mcm korg bleh tau camne kejadian berlaku.

  8. Saya dah test drive tadi… lepas fikir masak-masak .. book terus.. benda yang menarik semasa test drive tadi, aircond sejuk..confident masa bawa laju dan brake mantap..

    petang ni ingat nak ke kedai kereta terpakai nak tanya berapa diorang nak ambil city 2004 ni..gearbox problem model 2004 ni..

    • sgt setuju dgn statement brek mantap sebab masa tgh kelas lecturer siap bole samakan kuasa brek pd preve’ sama mcm merc yg slalu die drive…terus book sebiji sebab xmmpu nk tanggung maintenance merc…hohoho

  9. Kalau benar SA tu drive Preve 120km/h, langgar divider, ‘landing awkwardly’ dan menyebabkan lower arm nya patah, kira boleh tahan laa Preve ni.

    Saya fikir Proton perlu siasat insiden ni.

    1) Samada ia disebabkan kecuaian SA tersebut.
    2) Adakah ESP berfungsi dengan betul semasa pemandu itu mengambil selekoh.
    3) Adakah sistem brake, ABS dan EBD berfungsi dengan betul jika pemandu itu ada cuba membrake kereta tersebut sblm melanggar road curb.

    Post Incident Inspection penting untuk mengesan malfunction dan juga untuk tujuan R&D.

    • mesti salah SA. SA proton bukannya semua tau sgt pasal kereta.
      kencing je ramai.
      tanya itu tak tahu, tanya ini tak tahu.
      yang dia tahu rate interest 2.8%.
      pastu, sombong pulak tu.
      kalau customer kawan dia, dia tak layan kita.
      huhu..sebab komisyen tk masuk poket dia kot.
      buruk perangai.

      best jugak tgk perangai SA.

    • mmg patut buat,tp rasanye mmg diarg buat. Erm, klu tgk gambo,selekoh n preve adalah searus. Klu akward landing,mgkin preve xdtg dr arah tu kot. Klu xdtg dr selekoh tu,xdalah akwardkan. Aku rasalah. Kajian tmt.

      Pasal membrek@x, mmg xpasti dia tkn @ x,pengalaman teman dulu masa terbang, masa kena lanngo,xdalah teman tekan brek coz panik,xsamgka camne mamat tuh bleh langgo, tp maso terbang,mmh aku tekan,tp dh atas angin, masa landing aku xtekan brek sbb landing ke jalan sebelah yg menentang arus. Klu tekan brek,mgkin kete aku jatuh,pastu berhenti tgh2 jln, bahaya,nanti kena sapu dgn kete dr aras bertentangan, tuhan syg kat aku, masa landing,xda kete lalu. Pas manage steer ke tepi jalan, br tekan brek. Barulah kete berpusu pusu lalu. Alhamdulillah, panjang umur aku.

      Itu org pelik camne kete aku bleh berada kat jalan sebelah coz xda kesan kat jalan yg aku eksiden, sampai mcm2 spekulasi dibuat(mcm pasal gambo nih) n sumenye salah coz aku yg eksiden, aku taulah. Diaorgpun xtau org yg eksiden tuh aku coz masa org ramai dtg, aku dhpun kuar dr kete, cr public phone, nk call org tue aku. Teman xda hp masa tuh. Sempatlah dgr2 org kite buat penyiasatan masa aku gerak celah2 org. Yg lg diaorg xprasan coz aku xinjured langsung. Diaorg duk cr2 sapalah yg eksiden.

      Walupun dilengkapi mcm2 tech, tp kepanikan kdg2 buat kita bertindak luar norma biasa.

      Tp yg penting, org kita mmg dh lame menuggu menda nih jadi, dr sejak preve masih dikenali sbgai p321a. Kete xkuar lgpun dah ada yg buat crite buruk, sejak awal 2011 lg. Inikan kete dh kuar, lgla mcm2.

      Akupun dh tekan punat indicator tuh, mmg gilerla klu tekan sampai bleh tercabut. Aku sampai ketuk n tekan sampai bengkok jari, xda plak tercabutnye.

      Pasal welding, xda masalah intergriti, cume cosmetik. Xsalah aku byk kete pre prod digunakan. Coz klu tgk sblm nih, mana ada cite welding2 pada kete prtn. Yg kat waja aku cantik jek, xkan prtn pegi backward plak. So, tggu owner dpt dulu br komen, kete production. Mcm masa exora dulu, ada yg glove box senget ckit, xda spring, ada cover kat a pillar longgar, bleh main2,penutup airbag sebget n etc. Tp kete production, xda masalah tuh.

      So,yg penting, tggu feedback owner.
      Stakat ini,bleh katakan aku bangga.

      • pengalaman aku lak, waja aku prnh pusing 2x atas highway sbb tayar dpn belah driver koyak, aku rasa sbb terlanggar divider ms tu hujan jalan licin. lepas pusing keta aku elok2 je mengadap ke depan, jadi aku tak perlu nak belok2 lagi, bole terus jalan dgn satu tayar yg dah kempis. kelajuan tak silap aku 60km/h je. mgkn jalan tu licin sgt sbb ada minyak atau benda lain aku tak sempat periksa

        mat2 motor yg ada kat blkg aku mmg cekap brek dan tunggu aku habis pusing dan berenti baru diorg potong, syukur takde apa2 sbb masa aku pusing2 tu aku risau pasal motor2 yg kat blkg aku je sbb mgkn keta aku akan ‘libas’ motor diorg plak

        lepas je kejadian tu aku tukar tayar baru, lower arm aku tak patah terus tapi masih perlu ditukar , bhgn blkg kiri dan kanan sebab ada bunyi2an yg kuar huhu

        kesimpulan aku, tgk nasib gak, tayar yg koyak bhgn depan, tp lower arm blkg yg kena tukar. pastu kalau kereta berpusing pun tak bole agak akan berenti mcm mana, nasib aku je baik elok2 je berenti lurus ke depan ikut hala jalan huhu

    • salam, saya budak baru nak mengomen..dah lama jadi pasif…saya suka statement no 2 tu…tapi saya rasa mungkin SA tu drive jalan lurus masa accident tu jadi..so, kita dah kena manipulasi dengan gambar tu, sebab angle menghala ke arah selekoh..n kalu difikir logik, x kan ambik selekoh sampai 120 kmj kan? satu lagi, bukti kereta terbang melalui devider adalah dengan adanya benda kon kuning tu..kalu kita pemandu yang peka, kita akan dapat tengok benda kon kuning tu selalu ada kat devider simen hitam putih tngah jalan tu.. Apa yang menguatkan teori saya ni adalh, ia berdekatan flyover, dan ada u turn,(refer pajero hitam) so, mmg akan ada devider nak memisahkan u turn tu dan jalanraya sebenarkan??hal ni juga mungkin menjawab teori tentang skid mark yang x kelihatan, mmgla, dah angle gambar x termasuk skid mark tu. satu lagi bila kereta meluncur atas devider, body x kan teruk pada side kiri kanan, tapi bawah kereta…kita x nampak kon kuning tu rosak sebab ia dicipta untuk kembali tegak walaupun dilangar,,kan getah tu…jadi kereta x berpusing pon..just terbang terus ja…satu lagi teori, mungkin waktu tengah laju tu, ada kereta pandu perlahan di lorong kanan, dan lorong kiri ada kereta, ( selalu jadi kat highway) so mmg x da jalan lain, dia terpaksa ke kiri dan naik deviderla jawabnya…x gitu??ada x sapa2 terfikir sal tu??hanya pendapat dua kupang saya…

  10. pastuh, br jek borak ngan member, pak guard keje dia, dia ckp, apsallah kete br prtn xda kualiti. Aku tanya, xda kualiti camne? Dia kata,pegang2 dashboard, door panel, plastik murak, bleh penyet2, lembut. Akupun tergelak, aku ckp pilah showroom pug @ vw, cer penyet2kan plastik dia, lg lembut, lg xkualiti. Diapun buat muka cipan. Aku pun bgtau, yg bleh penyet tuh, soft plastik, mmg bleh penyet. Yg murah klu pkai hard plastik,yg keras. Kdg2,itulah dh terbiasa ngan nippon hait bg keras, lalu yg lembut katanya xkualiti. Kesian vw@pug@beemer@merckan klu mereka lahir kat malaysia, mesti kena mark bg kualiti plastik murah :-). Nasib baik lahirkan negara autobahn n perancic.

    Pastuh dia ckp, paddle shift kat steering kecik, budak2 main patah. Xmcm dlm inspira n lancer. Akupun tanya, knp plak?dia kata dah ler kecik, tekan ckit2 jek, xmcm lancer. Aku plak bg, dh mlawat showroom vw? Glah melawat, kasi berkembang ckit, tgk design paddle shift german, ada sama ngan lancer@x?

    Dia buat muka tahap gaban, n lalu blah jek :-). Member2 jugak, aku xmrh@suara tinggi kat dia, tp gitulah hakikat org malaysia, biasa pkai menda 3rd world, bg yg 1st world, terus jadi mawi world :-), kah kah kah…patutlah byk aku dengo yg komplen sampai ckp vios guna material lg kualiti, city lg rasa mewah, dh terbiasa ngan plastik keras nippon bg. Klu diarg tgk cap nippon kat eropah, br tau diorg pkai soft plastik kat sana.

    Aku akui, mmg belum tahap german lg preve nih, tp rega jadi penghalang. Klu preve nih rega 90k@100k, aku rasa mgkin bleh capai tahap conti kot interior dia.

    Dh bwk preve, mmg berbeza ngan bold, tp senang jek nak adopt. Kat bold, xperlu tekan 2k rpm,dh jalan, preve nih, tekan 2k br jalan, tp bila dah jalan, rpm dia drop,pastu naik smula. Ala, mcm kita bwk manual, clutch lepas masa gear 1 lepas rev, rpm drop, dh lepas abis baru naik smula. Xsusah nak adapt sebenarnye, just tekan 2k rpm, dia start jalan, br slow2 release throttle spy bwh 2krpm dlm bando.

    Pedal to metal,agak lain ckit,masa tekan,xler sampai metal, tp mgkin 90%, rev naik 4k rpm. Masih xg ke slow sat mode. Pada keadaan ini, rasa combo cfe n cvt lebih refine berbanding bold. Tp pedal minyak mmg keras ckit, xmcm bold cfe.

    Mgkin sblm nih ada report kata cfe mati masa bergerak dr stagnant, so,mgkin ini solution dia, bg rev tinggi ckit sblm clutch cvt lepas. Mcm bwk manual, klu rev tinggi ckit,mmg xmati enjin coz kena ingat, bwk drive by wire nih mmg camtuh. Sbb tuh savvy manual aku, byk rakan yg biasa bwk wira, 1st time gerak,mati enjin.

    Ada gak dgr yg cfe n iafm+ yg dh onthe road skang akan direflash smula ecu utk update mapping br,ikut yg pada preve.

    Dh adapt dgn camne nk handle masa stagnant, mmg xder problem. Mmg lancar jek. Klu tekan 2k rpm, masa satgnant ke jalan, lag mmg xterasa sangat wlupun dlm D, cume klu rev tinggi sgt,br dia lambat ckit, sama mcm manual gak, nak elak tyr dr spin masa drag. Tp xdalah sampai bleh org langgo.

    Nanti dpt preve utk comprehensive review, aku try amik video acceleration preve nih,dalam d mode,s mode n full paddle shift mode.

    • terbaek r bro mat.. 🙂 wa respek lu r..Dean of Funtasticko University.. 🙂 thanks bro bagi info cane nk drive preve dgn lebih efisien.. 🙂

      • bmw e46 sy pun pernah terkena sekali berpusing atas jln tanpa alasan, seb baik x de keter lain masa tu… klu x…. x taula.. pada aku… event bmw n keter mewah lain pun masih ada error, ni kan pulak preve yg baru masuk pasaran…walau apa pun aku yakin preve is a good car… stakat keter jepun nak compare ngan preve pe ranking… lu ckap bttul bro… diorang yg dah ditanam ngan minda keter jepun, tu yg asyik nak compare ngan keter jepun wlupun x standing ngan preve…

  11. pastuh, br jek borak ngan member, pak guard keje dia, dia ckp, apsallah kete br prtn xda kualiti. Aku tanya, xda kualiti camne? Dia kata,pegang2 dashboard, door panel, plastik murak, bleh penyet2, lembut. Akupun tergelak, aku ckp pilah showroom pug @ vw, cer penyet2kan plastik dia, lg lembut, lg xkualiti. Diapun buat muka cipan. Aku pun bgtau, yg bleh penyet tuh, soft plastik, mmg bleh penyet. Yg murah klu pkai hard plastik,yg keras. Kdg2,itulah dh terbiasa ngan nippon hait bg keras, lalu yg lembut katanya xkualiti. Kesian vw@pug@beemer@merckan klu mereka lahir kat malaysia, mesti kena mark bg kualiti plastik murah :-). Nasib baik lahirkan negara autobahn n perancic.

    Pastuh dia ckp, paddle shift kat steering kecik, budak2 main patah. Xmcm dlm inspira n lancer. Akupun tanya, knp plak?dia kata dah ler kecik, tekan ckit2 jek, xmcm lancer. Aku plak bg, dh mlawat showroom vw? Glah melawat, kasi berkembang ckit, tgk design paddle shift german, ada sama ngan lancer@x?

    Dia buat muka tahap gaban, n lalu blah jek :-). Member2 jugak, aku xmrh@suara tinggi kat dia, tp gitulah hakikat org malaysia, biasa pkai menda 3rd world, bg yg 1st world, terus jadi mawi world :-), kah kah kah…patutlah byk aku dengo yg komplen sampai ckp vios guna material lg kualiti, city lg rasa mewah, dh terbiasa ngan plastik keras nippon bg. Klu diarg tgk cap nippon kat eropah, br tau diorg pkai soft plastik kat sana.

    Aku akui, mmg belum tahap german lg preve nih, tp rega jadi penghalang. Klu preve nih rega 90k@100k, aku rasa mgkin bleh capai tahap conti kot interior dia.

    Dh bwk preve, mmg berbeza ngan bold, tp senang jek nak adopt. Kat bold, xperlu tekan 2k rpm,dh jalan, preve nih, tekan 2k br jalan, tp bila dah jalan, rpm dia drop,pastu naik smula. Ala, mcm kita bwk manual, clutch lepas masa gear 1 lepas rev, rpm drop, dh lepas abis baru naik smula. Xsusah nak adapt sebenarnye, just tekan 2k rpm, dia start jalan, br slow2 release throttle spy bwh 2krpm dlm bando.

    Pedal to metal,agak lain ckit,masa tekan,xler sampai metal, tp mgkin 90%, rev naik 4k rpm. Masih xg ke slow sat mode. Pada keadaan ini, rasa combo cfe n cvt lebih refine berbanding bold. Tp pedal minyak mmg keras ckit, xmcm bold cfe.

    Mgkin sblm nih ada report kata cfe mati masa bergerak dr stagnant, so,mgkin ini solution dia, bg rev tinggi ckit sblm clutch cvt lepas. Mcm bwk manual, klu rev tinggi ckit,mmg xmati enjin coz kena ingat, bwk drive by wire nih mmg camtuh. Sbb tuh savvy manual aku, byk rakan yg biasa bwk wira, 1st time gerak,mati enjin.

    Ada gak dgr yg cfe n iafm+ yg dh onthe road skang akan direflash smula ecu utk update mapping br,ikut yg pada preve.

    Dh adapt dgn camne nk handle masa stagnant, mmg xder problem. Mmg lancar jek. Klu tekan 2k rpm, masa satgnant ke jalan, lag mmg xterasa sangat wlupun dlm D, cume klu rev tinggi sgt,br dia lambat ckit, sama mcm manual gak, nak elak tyr dr spin masa drag. Tp xdalah sampai bleh org langgo.

    Nanti dpt preve utk comprehensive review, aku try amik video acceleration preve nih,dalam d mode,s mode n full paddle shift mode..

  12. Sib baik “santau” zaman moden nih dapat ditepis oleh Proton kurang dari 24jam dari hari kejadian.

    Penyebar penyebar santau nih memang berniat buat apa saja asalkan Proton ditutup selamanya….

    Suku Tahunan berakhir 31 Mar 2011 ada menyatakan bahawa Proton mengeluarkan zakat sebanyak rm3.3 juta

    http://corporate.proton.com/getattachment/16796fa2-dd9b-4b51-b93b-bfac2e4c6a56/Quarterly-report-on-consolidated-results-for-the-f.aspx
    (sila baca m/s 12)

    Wang keuntungan Proton telah dibersihkan dan diagihkan kepada yang memerlukan.

    Dengan izin Allah SWT, Proton akan selamat dari cubaan cubaan golongan golongan membenci Syarikat Islam yang banyak mengeluarkan zakat.

    Bila Proton ditutup, tiada zakat lagi dikeluarkan, maka bertepuk tanganlah tanda kemenangan golongon golongan tersebut.

    Maaf, saya semak sekali imbas, Syarikat pengedar kereta “yang tiada langsung kerosakan didunia” yang diedarkan oleh UM(UU) dan Tanchoong bila semak annual report mereka hanya keluar perkatan “tax” tapi tidak ada perkataan “zakat”.

    Sila betulkan jika saya silap, saya tidak mahu menyebar fitnah, hanya kebenaran.

  13. gambar preve ini orang bnyk argue adakah benar kerana langgar divider?
    sebab rim tak bengkok, tayar tak pecah, bumper tak tercabut even calar teruk.
    betulkah kerana terlanggar divider?
    dan isu itu mula menjalar kerana ada relevannya.
    dan gambar tu pulak, preve tersadai kat lorong jalan yg jauh dari divider dan tak tahu dari arah mana datangnya preve itu.
    maka, orang buat kesimpulan yg ia adalah manufacturer defect.
    dan, ia berkaitan dgn kualiti proton.

    polo sedan aka vento dah masuk Malaysia dgn harga melebihi rm100K OTR dgn enjin 1.6. rasanya, orang lebih rela bayar kereta mahal asalkan lebih yakin.

  14. ah,lupe nak share, borak ngan sa, dia ckp, ada customer mrh kat dia sebab bukak enjin bay kete showroom, dia suh tutup. Dia ckp watper nk tgk enjin, pengguna bukan mekanik. Tp sa yg aku borak ckp,dia bukakpun,customer yg dia tgh attend mintak. Pastu customer yg mrh tuh bla n ckp, baik g showroom kete lain mcm nih.

    Pastu dtg plak sorg lg customer nih, dia belek2 preve, sa tu pun bagilah pricelist n brochure, dia tolak, dia ckp, klu mcm nilah kualiti kete prtn, baik beli mercedes, bla..bla..n bla..Pastu blah.

    Sa tu ckp, dia confius. Mcm2 perangai org masuk showroom prtn. Pelik tp benar.

    • ha3. betoi2. samalah perangai customer dan perangai SA. macam2 ragam

    • Biasala tu…ada pembeli dan juga ada musuh yg datang.

    • ms ak kt showroom,ade sorg lelaki bangsa cina(bkn nk main isu pkauman k) dtg n tngok preve ni..thn die mula start ketuk2…kah3…ak gelak kt situ jgk…..die ketuk pintu depan,blakang,bumper blakang n paling lawak die ketuk2 tayar.hahahahahahahahahahahaha…….

  15. itu sebab xbaca ayat betul2. Org kitekan pemalas nak membaca. Dah kata kete tuh akward landing, maksudnye kedudukan dia sekarang, nampak sama arus, tp sebenarnye dia berlawan arus, jadi preve nih dtg dr arah bertentangan dgn dia berada sekarang.

    Sbb org malaysia yg malas membaca n kefahaman kurang, sebabtuh suka sgt membabi buta. Ko pun sendiri divider tuh kat jalan sebelah. Dah tuh, salah ke report tuh??? Nampaknye mcm golongan yg same jek, kueng kefahaman. Maaf klu terasa.

    Polo sedan, made in india, tyr cap india, tp sbb vw, terus jadi made in german ke? Cer prtn pkai tyr yg same, ko tgk reaksi org camne. Pkai gt radial pun dh jadi isu, inikan plak biskut apollo :-).

    Klu banding polo nagn vios n city. Aku amik polo yg yg 2 kat atas, overrated. Tp klu banding forte 2.0,aku amik forte coz polo overprice, klu banding preve,aku amik preve coz value for money, klu banding elantra, aku amik polo sedan coz elantra overprice.

    Xslh aku,klu market luar, xjauh sgt dh rega polo sedan ngan preve nih kat pasaran luar, tp polo tetap mahal.

    Contoh kat indonesia, polo 1.4 bukan tsi, rega paling murah 258000000 idr. Exora hline auto 220000000. So,xjauh dh coz hline auto tuh rega lebih kurang sama ngan preve premium nanti.

    Rega honda city di indonesia, 285000000 idr, honda civic 1.8, 352000000

    toyota vios g spec 246750000 idr, altis 1.8 367250000.

    Mmg aku xharap sgt jualan preve akan brangsang sbb sentimen, tp nak tunjukkan, preve xdalah semahal civic mahupun altis. Preve punya harga adalah dlm lingkungan city@vios jek, tp segmen civic n altis bila berada dipasaran luar. Sbb tuh kat malaysiapun lingkungan rega tuh. Xabis2 lg org duk banding tanpa tax, tgk negara asean lainlah berape rega, kete prtn masih lg murah.

    Tp kuar plak proton cross subsidi, subsidi rega, kerajaan tanggungla, duit rakyatlah guna nak cover rega murah n etc, tp rakyat masih xsedar rega kete prtnpun mahal sbb cukai.

    Sbb tuh hezeri ckp, klu mrh kerajaan, jgn hentam prtn. Bdk2 melayu kita byk buat2 pandai, tp bodoh piang. Sory bro,pinjam ayat

    Sama kes dengan xpaham baca statement prtn kat atas n pasal cukai. So,jgn terasa yo

    • sorry, komen diatas utk akupunya pasal persoalan kenapa org malaysia soal gambo tuh bila prtn bg statement.

  16. dlm blog aku pun ada gambar ni. jngn semata2 tengok gambo dah le. baca apa citer sebenar 🙂

  17. bro akupunya, aku stuju bab ada sa kencing n ada sa yg ok. Menda nih slalu sgt dihighlightkan kat sini, samaada aku mahupun forumer kat sini. Bkan sa ajek, sc juga sama. Harap ada penambahbaikan coz klu kete mantap, sc xmantap, nama buruk gak. Monitorlah btl2 sc anda wahai prtn n eon.

    • bro mat,

      comment bro mat yg panjang lebar psl tax kereta kat malaysia tempoh hari kat artikel mana satu ye?

  18. Kemalangan berlaku. Berita terkini juga pun ada, kemalangan melibatkan BMW M5 di Jerman. kedua-dua mangsa cedera teruk. Ia berlaku pada kelajuan 300km/j. Maaf tak tahu bagaimana mahu letak gambar dekat sini.

  19. SA proton memang tak boleh pakai
    – tak mesra pelanggan
    – dungu pasal kereta
    – sombong
    – pemalas
    – suka pecah rahsia company. pergi product training lepas tu leak info.
    – bawak kereta laju
    – eksiden kan kereta company
    – bagi nama buruk pada product dan company

    … ahahha.. best tak ayat aku kutuk sa proton.

    • sebenarnya, mana2 SA jual keta tk kira brand pun ada perangai ni. cuma proton agak ketara.org masuk kedai, tgk muka customer sambil duduk atas sofa, silang kaki. pastu buat kerja sendiri.
      kan bodoh sombong.

      • betol bro..dah terasa malas nak p showroom..kita masuk wat muka dekkk je dok atas sofa tu..suma showroom sy p camtu la..cuma ada satu showroom tu ada sa awek layan..last2 sangkut preve kat dia..org layan,mesti kita akan rasa nak book dgn dia…klo tak, rasa mcm diri ni hina sangat la masuk showroom tu..mcm xlayak nak beli kete je dibuatnya..walo camna pon,pengetahuan sa mmg sangat2 cetek,,,saya dtg ke showroom membawa tentative price sendiri yg di print mlalui intenet..dan harga tu mmg confim betul sama mcm yg dah di launch..sa tu siap mntak lagi price list tu utk dia simpan kalo2 ada customer tanya harga..teknologi lagila diorg xtau..ade customer dtg after launching tanya apa beza enjin exec dgn premium..sa boleh ckp sama je 1.6.(fulstop)..ade ke patut gitu..klo org tau beza kompem la teruja…kalo diorg igt enjin sama,mesti diorg kata mahalnya eksesori premium!..ape la sa…tlg bykkan membaca..ni dah sminggu dah launching..xtau la cmna agaknya pengetahuan sa2 proton..sia2 je usaha n teknologi2 dlm preve tp xdiperjelaskan

    • Haha…ada betul gak ayat ko tu bro…masa ambik bold cfe aku dulu sa tu tunjuk turbine…boleh plak dia kata tu cvt…kadang2 kita pelanggan ni lebih tahu & arif banding dgn sa…

  20. Proton Edar perlu lebih agresif membuat penerang tentang isu panas ini. Tanpa fakta lebih kukuh ‘musuh2’ Proton kat luar akan puasing satu dunia untuk burukkan PROTON dengan isu ini.

    Lagipun sumber gambar hanya dari orang awam. Takde ke gambar rasmi? atau after accident, jelaskan apa yang berlaku. Jika betul ada defective material, ini lagi bahaya lah..lebih baik siasat lg detail..mana tau kot ada masalah dari vendor(sabotaj??)..elok di sisasat secara menyeluruh.. ini target untuk global market jg..so margin besar..jangan buat remeh2..dunia maklumat tanpa sempadan..bukan kira fitnah atau benar..mana yg plg ‘hot’ itu yg diterima

    skdr pandangan..

    • x kan la vendor sabotaj…x kan la vendor nak sabotaj sales sendiri..huhu

      • kot lah ada unsur dalaman, org dengki blh buat mcm2..
        mcm mana kes rasuah di Jepun melibatkan masalah Absorber, skandal apa ntah..lupa dh.. Perdana batch mana ntah katanya ada sangkut jgk..citer lama tu..kalau silap tlg betul kan.

  21. Apa juga kereta yg anda pandu, sila pandu dengan berhemah dan berhati2.

    Dan bagi yg bash preve hanya dengan melihat gambar ini, jgn menampakkan kebodohan anda. You should be ashamed man!

  22. bro mat…..confirm ke proton panggil reflash ECU bagi kete2 yg pakai IAFM+ & CVT…macam saga flx se nie…kadangkala dari pegun nak gerak mcam tak smooth sgt la…ade sengguk2….adekah masalah timing utk gerak CVT tu terlalu rendah? so dorg set utk preve cvt start gerak pada timing tinggi sikit…lebih kurang 2k rpm

    • mr jobobo,x official, cume dengar2, sbb tuh tulis dgr2 :-), klu cnfirm, akan bgtau cnfirm. Tp nk banding flx se n preve premium, ssh ckit coz preve premium, pkai cvt vt2 n enjin pun tubo, so,lain. Klu ada unit yg iafm+ dpt diuji, nanti bgtau smula beza dia.ini skdr kemungkinanlah, klu flx@flx se, dia na, torque xnaik ngejut, so, lag xdala rasa sgt, tp klu preve ni tubo, tambah2 lg nvh mmg terbaik bg prtn, bodypun mantop, jd mgkin trase mcm laggy n xlaju,tp tgk meter kelajuan, laju jek naik, sampai xsedar dh 140 coz rasa cam bwk waja aku 80kmh jek. Jln yg sesuai utk test ketika itu singkat, yg lain berlegar dlm bando jek. Nanti dh dpt pluang, tauler aku camne nk ngetest nyek sepuas2.tp bwk 140 kat tmpat biasa aku bwk 100-120kmh waja aku, mmg berbeza, xtrasa dramatik langsung preve nih, tp jalan yg sibuk, malas nak test limit. Nanti dpt test jalan yg biasa luar bando, dptler ngecheck. Tp aku brani ckp,mmg sama ngan focus aku bwk jln yg sama dia punya refinement. Mcm terasa memandu ford focus jek,tp bile tgk steering, brler rasa mcm bwk prtn.
      kete jepun n korea, maaplah k, klu bab rnh, mmg xdpt nk lwnlah. Pug 308, mgkin segi cmfort dia lebih(ride),tp handling, preve mantop ckit.

      Aku ckp mgkinlah. Akupun hrp diaorg tune mcm preve iafm+. Cume ikut kristof dr punch, cvt wet clutch based nih, waktu stagnant ke gerak, dia lain dr torque con based cvt. Klu ikutkan, dia ada creep n crawler mode utk bantu terutama ketika bwk slow n nak parking. Sbenornye, xda rubberband effectpun, cume mmg characteristic dia camtuh, mcm gear manual. Bile dh gerak,ok jek.

      Rubberband effect cam kat inspira, ko tekan pedal lebih ckit jek, mula2,cam xpergi, tetiba menonong jek g, agak bahaya ckit bg akula klu perempuan bwk(bkn diskriminasi yek,jgn slh phm), coz klu xpaham, main tekan,xpasal2 langgi kete depan, klu kete xper lg, takut makhluk tuhan. Naye. Tp xkisahlah aper2 gearbox skalipun, klu dah dpt adapt,xda masalah.

      Tp cvt punch nih ada adaptive function, dia learn cara kita memandu kete utk bg pemanduan selesa bg pemandu tetap kete tuh,klu ikutkan tech cvt punchlah. Kira mcm fuzzy logic jugakler. Tp byk ngat org test drive,lain2 cara bwk,mgkin cvt xdpt nk adopt driver lg. Klu owner bwk, mgkin lelama, dia dh adapt ikut kite,

      Mr mujahidirb, yg post tuh, check post post preve sblm nih, rasa bro campro ada bg link. Dh byk ngat post, dh xingat dah.

      Nvh,mmg c segment punya nvh, tp klu banding ngan d segment,xdapetlah. Melampau sgt bg akulah. Walupun aku enthusiast prtn, xkanla sampai camtuh skalikan, he…he..tp hrp diaorg take note aper komen2 org agar dpt diperbaiki utk hatch terutama bab interior kat rear door n brake lever area. Klu x, mmg dh mmg perfect bg aku walupun rega dia 90k skalipun.

      Satu lg aku hrp, dia take note on ac vent, ikut cara vw gunakan krom supaya nampak mewah,padahal xdala aper sgt. Tp effect beso,lifted ckit dash golf yg simple n plain n monotone tuh.

      • lps ni klu letak wood trim kat pintu blkg dan gear lever pastu letak chrome finishing kat air cond vent ada lak yg kata x minat sbb nmpk mcm keta uncle2 atau org tua…nasib la proton, buat gini salah , buat gitu pun salah, huhu

      • bro mat kalau compare saga flx se dgn preve exec macam mana pulak…coz enjin dah sama, IAFM+, cuma gearbox je lain…tapi 2,2 pun CVT jugak…tapi aku tgk proton macam tak focus sgt pada preve exec IAFM+ CVT nie.,..in term of prestasi “enjin” adekah sama dgn flx se atau dah tuning lain…coz kalau sama, aku takut preve exec nie underpower je…coz preve dlm 300kg lebih berat dr flx se…banyak tu bro..rim lak 1″ beso…16″ nye…aku takut pangok je nak layan bukit bentong tu..hp n torque same je dgn flx se..huhu

        cuma kot-kot tuan tanah boleh wat satu thread untuk compare spec gearbox – gearbox CVT yg proton dah pakai…

  23. aku pon dah tgk kat showroom,
    dan belek2, tp sa die agak mengecewakan,
    tanya pasal enjin tech sume kantoi,
    aku tanya kenapa letak turbo pon gagap nak jawab,
    tak pasal2 kene sekolahkan kat ctu

    sebelom balik dan jugak aku sound die suroh lebihkan membaca, hahaha

    • sama la kes aku. Mengecewakan betul layanan sa kat kemaman, terengganu. hampeh! tanya itu tak tau, tanya ini tak tau. ada ke salahkan kereta baru sampai! padahal dah seminggu launch!

      aku berkenan cvt iafm+! Tuan tanah takde review ke utk spec auto non turbo ke?

  24. Gambar tempat kejadian ada disnap oleh En Gastacopz di LYF. Langgar “road kerb”. & lompat atas tiang elastik tu.

    http://forum.lowyat.net/index.php?showtopic=2315001&view=findpost&p=50750947


    • Sanggup diorang ni pi ambil gambar. Boleh dikira sebagai Post Incident Inspection laa ni..

      Sebenarnya kemalangan tu berlaku kat mana? Tak jumpa pulak simpang Jalan Sentul dan Jalan Pahang.

      • lagi best kalo orang boleh buat animation ker…tak pon paling kurang buat penerangan pakai google map.

  25. macam mana org nak sokong n percaya dengan proton… nampak mcm remeh tapi itulah cermin kepada Imej proton sendiri.. majoriti SA proton adalah org melayu dan majoriti pembeli kereta proton adalah org melayu sendiri.. berdasarkan komen2 di atas amatlah mengecewakan… ape? kenapa percaya dengan komen2 di atas? org yg pandai akan bercakap melalui ape yg dilihat, didengar, dirasa, dibau dan pengalamannya.. mestilah ape yg dorg cakap tu betul semuanya.. bukan rekaan semata2.. apelah.. tapi tulah proton… proton is still proton..

    • sebetulnya, majoriti SA adalah melayu kerana SA bangsa lain tak nak bekerja bawah company bumiputera. Tengok dalam Goverment, Tentera, PDRM, dll.. berapa je sudi kerja dengan kerajaan.
      Ramai yang kerja sendiri, kawal ekonomi, bahan mentah..

  26. orang malaysia macam ni la.. lupa daratan..
    orang sepatutnya siasat dulu ape sebenarnya terjadi ngan Preve’ ni bukan main hentam je.. kalau betul terhempap bumper tak tercabut maknanya kukuh la Preve ni. Cuba kalau pecah bumper mesti rakyat kita cakap ‘kereta global konon katanya tp kena skit pun dah pecah bumper’ mesti macam tu kan? Yang ni tahan pun mereka condemn jugak pening kepala saya..

  27. sebenarnya ada org tak senang dengan proton. baru je keluar mcm negatifnya.. positifnya tak nak war2kan.. yang sedapnya .. member aku cerita, ada org kat SC di ktn, yang kondem preve..terang2 kata preve tak sedap bila dia test drive… kamu cari makan dengan proton, kondem barang sendiri… cuba fikir, kau kondem kaw2, org pun percaya sebb kau keje kat SC proton.. org tak beli… maka tak de org hantar servis kat SC kau, so SC ko tak de untung… ko nak salah sape… adoi… seme kereta mana ada sempurna even ferrari lo… senag gini la.. jalan senang.. suka brand proton,, kau beli… tak suka beli brand lain kalu duit cukup… tapi jgn kondem jenama orang…. tak baik… 😉

  28. …kat umah aq kejadian ini berlaku..satu gambar saja tdk cukup unt membuktikan sesuatu………….so no hal!!! ~_^ \,,/

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s