funtasticko design

http://funtasticko.net

SPYSHOTS : Proton Prevé pemanduan sebelah kiri ditemui!!!

77 Komen

Nampaknya Proton Prevé dalam proses untuk dieksport ke luar negara tak lama lagi. Menurut sumber justanothermale.blogspot.com kereta ini telah ditemui di lebuhraya Shah Alam. Pengesahan telah dibuat oleh pemandu ujinya yang kereta ini merupakan persediaan untuk pasaran luar.

* kalau sesiapa yang terjumpa Proton Savvy yang lain macam sikit dan Proton Prevé  pakai tradeplate, kemungkinan besar itu mule GSC (Global Small Car) (P2-30A) & Proton Prevé hatchback (P3-22A)… jangan lupa snap gambar ye.. hehehe…  😉

Proton Prev

Advertisements

77 thoughts on “SPYSHOTS : Proton Prevé pemanduan sebelah kiri ditemui!!!

  1. baik boss

  2. tak sabar nak tgk GSC… harap design belakang up to date dan menarik…

    kereta kompak ni dah macam jadi keperluan sekarang.. sebijik sedan/MPV untuk jarak jauh dan sebijik kompak untuk jarak dekat..

    kalau betul2 tip top, pasaran kereta kompak perutdua akan tergugat..hehe

    p/s: perutdua taknak keluarkan Bezza ke? ke menyembang je lebih..??

    • Bezza showcase sekali dengan Tuah. Tuah dah jadi Preve. Bezza tak jadi apepun.

      Bezza punya concept car pun ‘keras’ or ‘kaku’. Pastu ramai pulak komen ‘wow cantiknya Perodua Bezza’…

      Maaf laa cakap, Perodua buat concept car pun tak pandai. Ingat lagi Perodua Kedidi concept? Kedidi tu pun tak jadi kereta lagi sampai sekarang..

      • Tuah adalah impian Proton yang kini jadi kenyataan = Preve

        Bezza x lebih daripada angan-angan x sudah Perodua…

    • bole ke bezza jadi kenyataan? aku agak doubt sket. b-pillar xde and pakai glass roof. belakang pakai brake disc? gear shift pakai button?

  3. Boleh pula ada croom di belakang. Hmm..

  4. ntah2 proton savvy yang baru tu = proton emas … kemungkinan besar ~

  5. Mcm mana nak keluar sebab kereta betul dari concept sebab Perodua kena dpt CAPEX allocation dari parent company kat Jepun dulu.

    Ingat org Jepun senang2 nak bagi duit kalau x ada economic of scale.

    Baik la dia bagi model apa2 kat perodua dan suruh buat minor adjustment untuk suit dengan Malaysia punya market mcm bumper, lampu, dashboard…etc tu pun utk increase % local part.

    • mungkin org Jepun sedar, mereka tak mampu rampas segmen kereta sedan dari Proton di malaysia…lagipun vios dah ada..takkan nak bunuh vios lak..hehe
      sedangkan Saga Flx 1.6SE lagi lagi murah dari Myvi Extreme lagi best wo o o… Inikan pula Bezza?
      entah2 kalau betul2 wujud harga mahal dari Preve Premium CFE… melainkan buang semua safety features dan nipiskan segala besi chassis biar ringan, so pickup gile dan jimat minyak..

      itu hakikat..

      • estimate Price Bezza RM 97, 500 dan lebih utk premium spec. tak caya kaji Saga vs Myvi. 1.6 engine vs 1.5 engine. high spec vs poor spec.

    • aku agree. apa2 model yg perodua nak keluarkan kena dapat permission dari daihatsu.

  6. off topic jap

    pg tgk preve dgn 2 org kawan. sorg pakai honda civic sorg lg honda city. dua dua cukup teruja dan kagum dgn preve. sorg tu ckp preve = civic + forte. SA pun bagus layan kami. walaupun dia tahu kami bukan nak beli tp dia layan jgak.

    • kat showroom mane tu? ramai SA proton dah attend SA course tuk 2 mgu utk dptkan Certified SA. bukan mudah nk lulus.. commitment Proton utk meningkatkan servis quality sumer SA nye… hrap2 pas ni sumer SA Proton will be CSA utk servis yg lebih bagus tuk cust tersyg…

      • showroom serdang. x tau la dia tu certified SA ke apa. aku assume je sbb dia duduk dlm kedai tu. ada 2 org lam tu. sorg je yg lyn, sorg lg tgk2 je.

  7. cepat betul proton nih! preve pon x bersepah atas jalan lagi dh proceed utk eksport plak

  8. molek sungguh chrome melintang tail lamp Preve LHD ni…

  9. Really admire the chrome bar..want to put it at my PREVE’ soon..

  10. Ada chrome lining…. kan lawa.. hehe

    • perasan tak yg sterring die tuh x mcm Malaysia punye Preve.. masih menggunakan sterring yg memang betul Exora punye..

      • adoi…. nama pun kereta test/ujikaji banyak part kena tukar posisi, boleh tengok dashboard masih x sempurna even kedudukan2 button pun kena ubah ikut belah kiri, bukan boleh main tempek je yg preve blh kanan tu….

  11. utk pasaran tempatan simpan je chrome utk versi fl, sekali dgn leather seat dll

  12. apsal utk pasaran luar diletak chrome?
    domestik dicatkan. tu baru beza satu. lain2 beza dgn harga sama tah apa2 lagi.
    proton ingat rakyat Malaysia ni third class ka?
    yg kat luar first class?
    proton sendiri pun pandangrendah rakyat sendiri, patut la rakyat pun dok ‘bubuh’ proton….elok sgt la…

    dalam funtasticko ni ramai pro proton sebab ramai org n suku sakat proton…kalau rasa dah teruk proton kena bantai, mungkin email satu pejabat suruh masuk funtasticko n produce komen yg sokong proton..

    kalau kat luar ko leh produce kereta yg lebih nilai, kenapa kat rakyat sendiri ko jual mcm cipan…

    • ko kata dalam funtasticko ni ramai suku sakat proton … tapi hakikatnya kau pun ada dlam funtasticko ni .. kira kau pun suku sakat proton jgak la .. ^__^
      bagos la ada orng mcam kau ni .. pembakar smngt proton utk trus maju ..
      ko ni pun cakap putar belit kalah director indon buat filem …

    • “dalam funtasticko ni ramai pro proton sebab ramai org n suku sakat proton…kalau rasa dah teruk proton kena bantai, mungkin email satu pejabat suruh masuk funtasticko n produce komen yg sokong proton..”

      habistu dalam Paultan, dalam forum Loyat, forum2 lain, arena kereta, ntah apa2 forum lagi, semua suku sakat jugak ke?
      melalui sepaishot dll, we learn something from discussion about proton… but never learn from p2..hehe

      tu la dinamakan berfikiran negatif…
      sesuatu benda, kalau fikir negatif, maka negatif la jadinya..

      kalo fikir positif, sentiasa ada peluang untuk perbaiki..

      tengok yang chrome lining tu la..dulu pakat komen tak cantik…last2 dah keluar kata cantik pulak, kata proton anak tirikan rakyat malaysia pulak.. wei..kemonla.. kat sini kita tahu apa yang berlaku.. dan mungkin orang proton pun baca apa dan pertimbangkan apa yang dikehendaki rakyat…

      aku tengok ramai komen dalaman tak cantik, actually mungkin tone warna tak menyerlah… kita nantikan SE pulak..tengok improvement yg dibuat..

    • when the monkey got keyboard and internet connection. U talk so rubbish la bro.

    • hang jugak yg komen chrome tak cantik hari tuuuuu…

      piiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiirah!!!!

      • soalnya bukan letak chrome tu cantik ke tak..soalnya design bontot preve dh mmg tk lawa…n chrome dlm spyshot ni mmg hampas sebab baru launch ja…
        hahaha..ramai bebenor org proton masuk kali ni…

      • tah hapa-hapa la , kejap chrome, kejap design bontot
        lps ni apa lagi design headlamp? seat? rim?

      • lol, this monkey bash for what? the ugly ass? watch your ass first bro.

    • aku tengok hang ni dah lama dok komen dalam ni..
      tapi awat akai hang dok BODO jugak??

      lama ni hang dok msk sini hang tak tau ka tarif cukai yg dikenakan kpd proton??
      atau tarif cukai kereta pasangan tempatan dgn kandungan melebihi 40% bhn ASEAN??
      atau hang slalu skip bab tu???

      nak jadi pengkritik biar lah “buka minda” bukan tutup..
      hang ni level basher jer… fakta tak penting, janji hentam..

      pengkritik ni bole jadi dtg dari org yg bijaksana dan luas pengetahuan..
      takat basher.. kutu babi pun bole jadiiii basher…

      piiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiirahh…

    • ko ingat senang ke nak ikut taste semua org, yg tu nak chrome yang ni nak cat….apa daa….ckp pon mcm mat rempit…org buat sekali byk, bukan jual kat kampung kau jer….

    • dulu letak kata tak suka.. bila buang kata third class… ehh jap hang mmg dalam 3rd class pun… lek r brother.. beli jer kancil.. ada lagi 2nd hand tu… kalu mampu lah,.. pastu hang celup lah chrome sana situ sini…

      • even kancil modi pun expensive bro. my cousin spent almost 10k only for the exterior(bumper, fender, spoiler, original daihatsu rim) . now, he so pening where he can get money for the engine. hahaha, akupunya, jom main drift la. my friend want to let go his r34. 1st class car right? lol

  13. Bila pula P3-22A akan dilancarkan? 🙂

  14. Preve ini untuk pasaran negara macam Mesir dan UAE

  15. savvy lain macam pun ada byk kat jlnraya sbb da modified hehe. jgn salah snap 🙂

  16. Kalau Ada tulisan embossing ‘PREVE’ lagi nampak exclusive pada chrome bar tu

  17. Sterring die MEMANG betul MACAM EXORA.. kt sterring tersebut die punye BUTTON AUDIO CONTROL dan BADGE PROTON YANG MEMANG SEBIJI MCM EXORA.. masih menggunakan badge yg murah kt sterring tuh..

    • Jadi ada masalah ker recycle balik steering wheel. Bagi saya kalau Toyota boleh recycle die punyer stering sehingga 9 tahun (avanza, hilux, yaris, vios dll), kenapa tidak p1.

      • Tapi ko pernah dak tengok model toyota tukar stering model yang sedia ada kepada yang lebih lama. Contohya stering vios ada sekarang tukar kepada model vios sebelum ni padahal vios sekarang dah ada stering baru? ada? ada?

      • Ini lah masalahnya kalau proton buat semuanyer betul. Kalau toyota bleh buat negatif proton pun bleh buat negatif jugak. Tiru la yang positif. Macam emak suruh anak pakai tudung ler.

        Emak: Awat cek tak mau pakai tudung. Berdosa. Aurat tuh
        Anak: Anak pak imam pun tak pakai tudung. Takpa pon.

        Betul ker anak pak imam tak pakai tudung tak berdosa?

      • MrDDR…
        apa la pasal stering pun kecoh sampai bab pakai tudung… pada aku, ni mungkin utk test aje.. sebab tu diorang guna stering exora lama. maybe sebab stering Preve semua dah ada airbags, so derang guna stering exora yang takde airbags tu utk buat test. lubang aircond tu pon nampak sangat gam yang bertempek-tempek tu.. test unit je ni.

    • jgn risau…ni kreta pre production…sebb tu die gna part2 biase je..Kalu die nk ltak stereng GenDua pon x salah… dashbod pon triming x complete…

    • nama pun kereta ujikaji…..

  18. off topic
    2012 Beetle
    2012 beetle

  19. hangpa suma dok kutuk hina proton gila2… hangpa tau aku selama ni pakai HONDA, dah tiga tahun pakai, asal hujan ja basah, asal basah ja hujan.. ingat HONDA takda masalah ka?.. ingat HONDA baguih sangat ka..

    pikiaq2 sket la.. depa ni nak maju, bagi la can kat depa.. aku dah booking dah preve ni.. siap plan loan 6tahun lg (RM1100)..bapa banyak dapat jimat tang interest dgn bank dekat2 7ribu ko tau… ingat selalu, beli barang dengan rezeki yang halal, insyaAllah barang yng di beli Berkat.. jgn beli keta pakai duit rasuah, nanti banyak masalah..

    *HONDA Wave110..

    • HAHHAHAHAHAH! yang ni lawak! ekekeke

      • hahahaha…dok igt pakai honda ape la…rupenye honda wave….owner preve club org penang ka???sama la…order sblm launcing aritu…keta dah smpai kt depan showroom tu tp xleh amek lg..tunggu depa settle2 suma bende tu..pasni konvoy preve la

    • aku hampir TERKANTOI……adoi… 😛

  20. biasanya kalau right hand drive tukar ke left hand drive ape yang ditest yek? leh cerita sket tak mana-mana abang engineer yang bertauliah.. 🙂

    • wiring…mounting tuk abs.. stereng rack… seat belt.. kerusi… gear boz lever… wiper… meter cluster… pedal2 clutch.. brake.. acc… door trim… tu yg aku agak2 jer lah…. logic sendiri… then kedudukan switch2 dalam kereta tak leh sama ngan pemanduan kanan…kene dekat ngan pemandu…. etc…
      kalu rajin membaca tahu semua info nie

    • jap jap ada lagi.. head lamp setting kene lain coz lampu headlam tak sama tinggi pemancaran dia… kalu kana sebelah pemandu lebih rendah tuk mengelak silau… byk lagi lah…

  21. ala, chrome tu poei kodai eksosori, boli jo, tampal.. habih cito.. mcm xmahal je chrome tu..

    • biasalah bro org malaysia ni malas berpikir..tak creative.. semua mahu di sediakan…. dari kecik sampai lah dah besau panjang…. namapun MELAYU… PEMALAS

      • tak racist pn.. aku melayu gak….

      • SETUJU BRO..SAYA PON MELAYU…BKN NAK MENJATUHKAN BANGSA SENDRI..TU MMG KENYATAAN..DAN SAYA SNDRI PON MALAS..HEEHHEE.CHINESE MMG RAJIN DLM APA JUA DIORG WAT..SESUATU YG PATUT DICONTOHI..YG BAIK2 AJE LA…KLO KITE TERASA DGN STATEMENT CAMNI KENE LA PANDAI2 BERUBAH JADI LEBIH BAIK..SORRY,CAPSLOCK SBB NGAH WAT KEJE..

  22. eer ive drove relative’s preve iafm+ cvt vt2, not bad ar.
    cvt that tugs to 1.6 iafm+ is quite a smooth operator during initial move.
    drwback is that, engine drones when pushed to gain speed,, cornering of course an A.

    63k not a bad deal for a normal car with sizable interior and handling characteristic.
    anyway i do not whip the car as he was on the passenger’s seat.
    preve starts to grow on me. standing closer i can feel its beautiful curved body carry sweeping to the back with no nonsense ovrhang and the shape makes Japanese car feels hollow with lack of solid appearance.

  23. BURUK BETUL KETE KECIK TU..MCM PERODUA JEK..

    • bro jgn kutuk kancil tu bro..terasa ni…huhuu..my 1st car tu..tp 2nd car preve..sok dah leh amek..xsabau dah ni

  24. Masalah QC Preve until today..

    sy ada mengikuti secara silent reader forum2 berkaitan Preve ni..macam biasalah kereta baru tak dapat lari dari masalah QC..

    antaranya yang mengadu:

    1. cat terkopek di sesetengah tempat.. kecik je..tapi mestila tak suka cat rosak..lagipun kereta baru oo..
    2. Boot susah nak tutup… yang ni saya sangat akui sebab masa test drive haritu pun dua kali jugak baru dapat tutup..tu pun dengan kuat..
    3. boot terbuka sendiri semasa kereta bergerak.. mungkin lock dan kabel yang kawal boot dengan remote tu tertarik ke hape ke..kena kaji tu..
    4. sluggish/lembab untuk rpm bawah 1.5k..huhu.. yang ni bro mat dah bercerita panjang pasal CVT
    5. Lampu pada malap walau dah setting maksimum… kena provide lebih LED kot..huhu
    6. Engine sound.. mcm diperkatakan sebelum ni..ada bunyi untuk CFE..

    penambahbaik dah dibuat:
    -spot weld dah dibaiki..mungkin tu yang lambat kot..haha..

    harap proton boleh selesaikan sedikit demi sedikit complain customer.. harap versi facelift kelak solved semua masalah..tapi 1st buyers ni jangan anaktirikan pulak..

    • saya boleh jawab no 4.
      Itu mmg salah satu kelemahan cfe preve. Kalau dekat bold, CFE mmg terbaik. Tapi mungkin sebab cvt dan nak maintain constant speed and rpm, die jadi mcm tu.

      p/s: mungkin sebab tu paultan kata, preve nh x berapa lengkap bagi die. Ketiga2 model x suit bagi die. Sekarang mmg harap Proton/DRB hicom push rnd on artificial/stick gear. 6 speed manual(proton stickshift) memang kami nak.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s