funtasticko design

http://funtasticko.net

Peugeot 301 bakal muncul di Paris

18 Komen

Walaupun Paris Auto Show 2012 hanya akan berlangsung pada bulan September nanti, namun Peugeot awal-awal lagi telah memperkenalkan model sedan kompak bajet yang dinamakan 301. Peugeot akan memasang model ini di kilangnya di Vigo, Sepanyol akan dipasarkan ke Turki pada bulan November dan kemudian ke Eropah Timur & Tengah, Russia, Ukraine, Greece, Timur Tengah, Negara Teluk dan Afrika, selain beberapa negara terpilih di Amerika Latin.

Bakal bersaing dengan Skoda Rapid dan Seat Toledo, model ini akan dijana oleh enjin petrol baru 1.2 liter VTi 70hp (71PS) dan dipadankan dengan kotak gear manual dan automated manual transmission (EGC). Selain itu enjin 91hp (92PS) 1.6 liter HDi turbo diesel dengan transmisi manual dan enjin 114hp (115PS) 1.6 liter petrol yang dipadankan dengan kotak gear manual dan automated manual juga ditawarkan sebagai pilihan.

KLIK UNTUK BESARKAN IMEJ

18 thoughts on “Peugeot 301 bakal muncul di Paris

  1. walaopun kompak bajet..tapi interior die mmng x menghmpakan….

  2. Lpsni toyota, honda, nissan kene pkir care laen utk bsaing dgn kereta europe… Peugeot makin brani skrg…

  3. kereta bajet, tapi high quality…ni bkan first time depe buat cam ni…almost semue… (^^^) ….like peugeot

  4. makin banyak pulak pesaing saga.. tunggu saga replacement model 2014

    • Kalau di Malaysia, kereta ni bukanlah pesaing saga…bagai langit dengan bumi.
      dia mungkin akan bersaing dgn polo sedan selain Skoda Rapid dan Seat Toledo seperti yg telah dinyatakan.

  5. Takde hint untuk asian market.Kalau masuk sini,berentap dgn c-segment cars.

  6. US je yg berbangga dgn CC besar di0rg…

  7. Mmm… cantik. design exterior tampak harmoni:) suka garisan2 sisi mcm preve tu. garisan belakang melintang diserlahkan tampak harmoni dan lebar serta ada kesinambungan dengan garisan tepi tu tapi diekspresikan hanya dengan binaan lekuk, kreatif dan x nampak serabut:) Berbanding preve, garisan melintang berbentuk bar plate dah mcm binaan lego ar plak:) Generasi preve seterusnya guna ar teknik lekuk2 nie, tentu menarik.

    Interior mmg nampak mewah, tapi x begitu berkenan dgn dashboard sebegitu. Ye mewah, tapi taste uncle2 gitu:)

    cheers!

    • Macam ni cantik? tepuk dahi berkali2!
      Dull design

      aku rasa Sala FLX laaaaaaaaaaaaaaaagi la cantik!

      Lagi satu!
      Dah sign agreement HP Loan Preve pagi td!
      Hatiku berbunga2!

  8. peugeot ni memang cantik tp yg menghampakan cuma peugeot 207 sedan yg hodoh tu huhuhu..

  9. tak ceriter local scene ker tuan tanah. kalo bukan ceriter proton cam ngantuk sket arr nak follow.

  10. Terkeliru dengan segmentation Peugeot ni. 408 bukan kesinambungan kepada model 407. Model 508 adalah D-segment sedan manakala 5008 pula adalah sebuah MPV. Dan kali ini, 301 bukan breed daripada model 308.

    Harap Nasim akan bawa masuk model 301 ni dan 208 sekali..

    Gearbox automated manual tu macam sama dengan Savvy AMT je?

  11. ckp psl kete conti nih, depa mmg pelik ckit. Xtaula samaada european pride@ aper, tp mmg pelik. Mmg europe minat hatch, tp klu tgk, cam jetta, walu share byk ngan golf, tp ttp ada beza, material dlm pun, golf lg soft. Klu polo sedan, banding ngan polo sendiri, sama jugak. Segmen sedan diaorg jd cam budget segmen plak, mgkin sbb market kot.

    Cam pug, 408, hanya utk market tertentu ajek, tp bkn europe. Europe 407. Klu tgk rega, 407 pun lg mahal dr 408, exterior n interior, mmg mcm xda carry over ngat. Cam 408, byk carry over dr 308. Mgkin 408 nih aim nk lwn jetta kot n seangkatan dgnnye. Tp mmg poning. Skang 301 plak. Dia dh ada 307 n 308. Mana tau ada 309 plak,he..he..

    Off topic, bro jobobo, psl brek tuh, mgkin bleh try solution yg ngarut, tp xslh mencuba. Br sembang ngan member pkai flx se, dulu bunyi brek dia bila tekan, masa nak perlahan, ada bunyi cam gruk gruk gruk, cam abs kat drumlah. Pastuh. Dia saje bwk flx dia guna sat selama seminggu, saje nk try katanya(lebih krg aku suka mencuba),pastuh, bunyi tuh ilang pas skang. Xtaula ada kaitan@x, tp xslh mencube. Cerla try guna sat slama seminggu, mana tau kot2 menjadi. Maaf bg solution xbrp logik, tp xrugi mencuba kot2 ada kaitan ngan sensor abs yg relate ngan cvt ke. Ler ni, dia bwk guna full cvt, bunyi tuh dh xda stakat nih. Tp xtaula akan dtg.

    Ni update psl fc guna sat, rm50, lebih krg 280km, xjauh ngat ngan full cvt mode sblm nih. Cume bile lelama bwk sat nih, best jugak, ada rasa cam laju coz dgr enjin reving naik turun masa tekan. Tp hanya feeling. Jerking(bknler jerking teruk, tp cam sangkut ckit2) speed 0-30kmh, dlm sat, lg smooth, mgkin sbb gear dia fixed, xtrasa. Tp mmg dlm speed 0-40kmh, trase dlm sat mode, lebih pickup ckit, tp 40kmh keatas, full cvt lg pickup(amik kira reving 3krpm dlm sat n full cvt). Tp arini start pkai full cvt smulla coz smooth n enjin xyah nk rev sgt, bunyi enjinpun slow berbanding masa sat. Masa bwk mode sat, syok jugk rev ckit2, rpm hanya drop dlm 500rpm hampir setiap gear, tp gear 5 nk masuk 6, lambat ckit. Yg lain, pantas, xsepantas dsg, tp klu fiesta 6 speed, lebih kurang coz shift shock auto guna torque conv, xtrasa. Tp bunyi cvt masa change gear, bising kit, fiesta,senyap coz xda bunyi cvt coz xpkai cvt, ha…ha…

  12. mmg cantik utk budget sedan. Tp budget sedan europe, bkn mcm saga, dia lebih kpd mcm polo sedan. So, 301, akan compete ngan polo sedan, klu nippon, mcm vios@city, rega range 70-100k klu pasaran asean lebih kurang coz polo sedanpun, rega range camtuh, sama ngan vios n city pada spec yg sama. Klu tanpa memandang segmen, n tgk pd range rega, mgkin saingan preve@forte coz kete kia mmg murah dr hyundai coz guna platform hyundai yg satu generasi kebelakang.

    So,harap, naza bleh bwk masuk kete nih kat malaysia. Mgkin bleh kot coz 408pun dh bwk masuk. Cume tkt ganggu yg sedan b segment pug bwk masuk sblm nih nk lwn vios, mwnda ntah, 207 sedan kot.

  13. mmg cantik utk budget sedan. Tp budget sedan europe, bkn mcm saga, dia lebih kpd mcm polo sedan. So, 301, akan compete ngan polo sedan, klu nippon, mcm vios@city, rega range 70-100k klu pasaran asean lebih kurang coz polo sedanpun, rega range camtuh, sama ngan vios n city pada spec yg sama. Klu tanpa memandang segmen, n tgk pd range rega, mgkin saingan preve@forte coz kete kia mmg murah dr hyundai coz guna platform hyundai yg satu generasi kebelakang.

    So,harap, naza bleh bwk masuk kete nih kat malaysia. Mgkin bleh kot coz 408pun dh bwk masuk. Cume tkt ganggu yg sedan b segment pug bwk masuk sblm nih nk lwn vios, mwnda ntah, 207 sedan kot..

  14. lawa nye lahaiii..
    berkenan pulak..
    exterior and interior memang memikat..
    peugeot ni makin lame makin serius nak lawan VW..
    tah2 dia dah kalahkan VW..
    ^_^

  15. 408 start rm110k, 207 rm7xk, agak 301 ni dlm rm9xk kot…
    klu betul wheelbase 2650mm, ia sama dgn preve dan forte, jd legroom mmg luas, tp lebar, pug 207 1680mm , pug 408 1815mm jd mgkn 301 ni dlm 1750mm kot, lg lebar dr waja (waja – 1740mm) tp kecik dr preve (preve – 1786mm). tp itu overall width, kena gak tgk luas dalaman yg sebenar

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s