funtasticko design

http://funtasticko.net

PANAS : Syed Zainal bakal keluar dari Proton hujung bulan ini, Dany Bahar digantung tugas?

53 Komen

Adakah benar twitter dari Rocky’s Bru ini? Nampak kesahihannya sebab Dato’ Lukman kini telah dilantik sebagai Timbalan CEO Proton. Saya dengar cerita Dato’ Sri Syed Zainal kini sedang bercuti dan Dato’ Lukman banyak merasmikan acara-acara dalaman Proton buat masa ini. Dany Bahar pula telah digantung tugasnya jika ikut pada tweet di atas. Semakin panas isu dalaman Proton setelah kemasukan DRB sebagai pemilik barunya. Dengar cerita juga ada beberapa orang berpangkat dalam Proton dah hantar surat letak jawatan, betul ke tidak kita nantikan pengumuman sebenarnya.

UPDATE : Menurut sumber yang terdekat, sebenarnya Dato’ Sri Syed Zainal telah meletakkan jawatannya sebulan yang lalu dan kemungkinan hujung bulan ini merupakan minggu terakhir beliau di Proton. Diharap ini dapat memperjelaskan isu tersebut.

53 thoughts on “PANAS : Syed Zainal bakal keluar dari Proton hujung bulan ini, Dany Bahar digantung tugas?

  1. i dont worry about DSZ, he can survive at any place any situation.

    and for drb maybe this is a business oriented measure. a cost cutting. yes when we are talking about cost cutting ,it will batter off for it to be an exchange for technology for the betterment of proton in pursuing a world standard car.

  2. then the New Era begins…

  3. masa lancar preve dulu,dsz dh bg surat berhenti dah..sblum tu,cuma tnggu abis notis je-sumber bdk2 proton-

  4. jawapannya senang jer…
    Dato Lokman = CEO Proton
    DSZ = CEO Lotus Group

    amacam..ok tak..

  5. this is suck men !. why DRB ?.

  6. aku tak yakin pada DRB….lingkup lagi proton..
    elok tutup terus ja proton ni..
    bangkai bernyawa kat rakyat Malaysia…
    modenas pun bawah DRB..tapi korang tgk, apa yg modenas buat sekarang?
    takat tu ja..tadak lansung kecemerlangan yg dijana modenas..
    aku tgk syarikat bawah DRB ni serupa GLC ja…hidup untuk kasi perut kroni2 buncit.

    • aku sokong bro klu lu cakap DRB ni x bawa ap2 kecemerlangan..YUP Modenas salah satu contoh… mcm tu ja… mcm x de beza…Kuat kroni mengkroni..taiko mentaiko….

      Tapi kalu lu cakap tutup saja Proton gua mmng x setuju..Proton bermasalah sebb org yg menguruskan tu bermasalah..ambik org yg Ok..Ok la Proton..
      dan x bemakna tutup ja Proton Honda CT leh jd 40K..Vios 45K ..Civic 60K..VW Passat 70K…BMW 5S 100K…Boleh..tp dlm mimpi…

  7. dah agak dah bende ni nk jdi…typicall DRB pny bisnes strategy….die kick org2 lama ambik “geng2” die je teraju Proton…memng lahanat r bisnes style DRB nih..pe salahnya kekalkan yg sedia ada asalkn ia trus bwa kebaikan kpd Proton..Proton skrg ni tgh naik..evrythng on-track…kick org2 yg lma yg bnyk contribution ganti ngn org tah hapa2…Dalam kata lain nak kayakan dan menangkan KRONI dieorg jugak..
    Mesti ade sesuatu dibelanag tabir..ye lah..logiknya takkan lah DSSZ nak ltak jwatan secra tba2…mesti ade hidden agenda dr pihk DRB yg DSSZ x suke…haiila DRB…mmng malang Proton bwh DRB… Tengok la..kalu DRB hancuskan Proton sekali lagi..aku nk buat gerakkan BERSIH DRB plak…ade bran??

    • panggil TV3 pi siasat.. kan diaorg suka pi tanya dan korek rahsia dari org yang berhenti dan keluar secara tiba2 ni.. mcm politik punya kes..pantas diaorg kalau bab2 mcmni..

  8. kalau ko nk tahu, bapak segala taiko yg buat benda ni cam ni..
    DRB ni pun dpt kt syed bukhary sebab syed bukhari ni mmg kroni kuat umngok n bn…
    semua dia bolot…IPP MALAKOF PUN DIA PUNYA…huh senang sungguh buat duit…
    tp nanti ada pulak org kata aku melayu busuk perut…
    SEBAB TU AKU SARAN TUTUP JA PROTON…biar padan muka semua..

    • Sebb tu gua ckp tukar org yg ok bro…Kalu dh kepala ok yg bwah ok…

      Proton tu x de hal bro..org yg handle tu yg problem…
      Lu senang ckp tutup Proton…hbs tu 20000 org yg cri rezki utk anak bini keluarga mak bapak dieorg sape nk tanggung bro??LU nk tanggung?? Kalu lu bole pastikan 20000 ni ade income tetap aku sokong lu tutup Proton..kalu setakat cakap2 saja..lu sendiri mau ingat

      • bila proton tutup, biar la kerajaan umngok yg tanggung.
        diorang yg makan, sendiri la kasi simpan.
        proton ni dah jadi beban kat kerajaan.
        pastu di pass pass pulak kat kroni kerajaan..
        macam bola..
        padahal rakyat dan pengguna nk tgk proton maju dan bersaing mcm kompeni jepun n german…tapi semua hancusss…sebab ni semua duit punya pasal..
        silap haribulan, proton ni akan dijual secara terbuka ja..
        tak mustahil bro synthium…

      • hahaha…kerajaan umngok tu x lama leh tanggung…esok bila dh di takeover..yg takeover tu kne tanggung….jenuh pikir bro…

        Proton ni kne ade org yg BERSIH utk handle die bro…susah nk cri yg BERSIH ni…

  9. Sorry to say proton macam dah tenat sekarang, Preve sebagai nyawa kedua Proton pun kurang laku. Masa Persona launch dulu (nyawa pertama) ada puluh ribu booking , exora pun sama .
    Sebenarnya nama proton dah busuk , memang orang minat nak tahu sangat2 perkembangan proton tapi tidak diterjemahkan dengan membeli.
    Saya kesian proton berhabisan jutaan ringgit untuk jenama ride handling, kalaulah wang tersebut digunakan untuk pembangunan produk dan manusia adalah lebih baik.
    Sikap egoist Proton dan bermusuh dengan Tony Fernandez merugikan diri sendiri. Saya rasa beliau TF mesti tertawa tengok insan2 ini sudah jadi nobody, Se Kejayaan DSZ :-
    -membawa proton turun no 2 lepas perodua,
    -aliran tunai merosot dan
    -kerugian berterusan
    Memang patutlah DRB rombak pengurusan sekarang ditambah preve yg awal2 dulu macam nak bersinar pun malap.

    • haha.. Orang DRB nie.. teeeeeeeett~

    • Bro..
      DSSZ bawa P1 ke no 2??? sape yg buat taik kat P1 dulu?? DSSZ take over P1 ketika dlm masalah bro… tp setidak2ny future plan yg DSSZ highlightkan tu jelas…positif way to P1…
      bab kerugian n aliran tunai merosot…lu tau ke dlm proses P1 nk kembalikn kepercayaan pengguna…Brapa bnyk die invest..x tmasuk lg subsidary Lotus?? Kempen power window lifetime warranty..recall..default parts..itu semua kos bro…Kalu dlm proses pemulihan (recovery) mmng plu bnyk dana sokongan..
      tony Fernandes?? wayang belake..(lu akn tau mksud gua)
      Bagi gua DRB tu kne rombak…buang semua taiko2..kroni2 munafik semua tu…Malaysia pny bisnes style bro…Lu x ikut gua lu gua tiaw…

      • kalau xde tony fernandes aku xmerasa nak balik sarawak dgn tambang murah..atleast dia tgk pasaran nak produk/perkhidmatan yg cmne, bkn mcm MAS yg kononnya layanan kabin terbaik di dunia tp dok rugi aje…agak2 proton kaji betul2 ke tidak kehendak pasaran sebelum buat kereta?

    • tenat kt pngurusan tu mgkin ya, tp bab len x….

      xdany preve xlaku klu delivery time kna extend sbab dh rmai tmpah
      xdany mk pk sya nk bli (1st proton car) klu x tngok perkembangan proton
      xdany hbis rnd berjuta klu RnH dh setanding, malah lebih baik dri pesaing trdekat(RnH tu bkn pmbangunan produk)

      stiap mnda yg trjadi da trsurat n trsirat,… jgn sesekali mghukum ssuatu tnpa usul periksa… yg pnting kna tnggu dan lihat, pngurusan skg dh elok, tp hrp pngurusan akn dtg lg elok la sptutny…

    • apa kaitan tony fernandez dgn proton? ko ingat proton ni MAS ka?
      DRB patut support produk yg dah berjalan…
      mana2 plan yg belum jalan elok diperbaiki…atau dibuat baru…
      nak maju, tak boleh cantas pandangan orang..
      mungkin ada kebaikan gabunf orang lama dan baru…
      buat la secara meysuarah dan berpakat..bukan sebar khabar angin dan bermusuh di dalam organisasi…tau la hampa semua melayu…melayu mn boleh tgk melayu lain senang..

      bagi aku, DRB tak layak ambik proton,…sesuai jadi pemasang kereta macam NAZA dan edar kereta luar…

      itu ja kerja drb… DRB – Dust Rubbish Bin..

      • yes bro…this one i agree…..

      • awal2 aku dah agak Akupunya ni Pencacai Pi Gay Arr…

        ko datang semata2 nak proton tutup? pekerja proton nak sara anak bini dengan apa?

        dok percaya Rafizi anti PTPTN tu…

      • Bro Jiie…tp bagi point dia yg ni gua mmng stuju…

      • allo bro Jiiee…aku bukan penjilat bontot anwar aljuburi..jauh sekali aku orang politik…
        aku dah loya tgk politik malaysia hari ni..Bn ka PR sama ja perangai…pelahap kuasa…
        kita sedang bercakap pasal proton….tiada kaitan anwar aljuburi utk hal ni..

        aku cadangkan tutup ja proton sebab tak guna ada proton, tetapi buat proton mcm bola ikut suka hati org yg pegang kuasa…..tolak sana, jual sini ikut suka..
        dah 25 thn masih lagi terhegeh hegeh nk buat kereta..apa jadah?!!
        selama tempoh ni, apa proton buat?

        preve kalau benar2 laku, dah cecah order 15K dah sekarang…tapi ralitinya ramai yg masih was2 dgn preve..sebab apa? sebab pengalaman lepas dan isu2 yg masih ada pada model yg baru diperkenal…
        isu manufacturer defect n kualiti mmg isu sensitif pada proton
        even, exora yg baru pun boleh ekzos tertanggal masa tgh drive? apa cerrr???
        aku malas nk cita isu2 kualiti proton ni pada model baru, sbb banyak dan malas nk cerita.

        apa masalah proton? aku dan korang pun tak tahu, kecualilah yg masuk blog FD ni orang2 dalam….

        off topic: sekiranya BN kalah dalam PRU, tidak bermakna rakyat yg memangkah PR itu menyokong PR. PR disokong kerana itu saja option utk jatuhkan BN.cukuplah BN ..dah 55 tahun…(ini kes pun lebih kurang sama mcm DRB-Khazanah ambil alih)

    • gua rase ade tul jugak ape ko ckp ni, model preve mcm tak se gah yg di war warkan. aku sgt2 kecewa lepas test drive kete tu, sgt ketinggalan untuk menjadi kereta global. pahit untuk gua telan, sorry proton ~

    • betul2 ni org DRB..hahaha,nampak sgt.

  10. mcm2 skg.. papa tnggu dan lihat sja…

  11. Ramai org xtau ape yg berlaku dalam proton… Dimata rakyat, mungkin ramai yg ckp proton dah ok dibwh teraju DSZ… Mmg betul, kita nampak proton ada peningkatan… Tp dalaman ramai org xtau yg sebenarnya proton ada masalah besar yg belum dpt diselesaikan… Berapa ramai dr kita yg tahu atau berfikir kenapa proton masih mengalami kerugian besar, sedangkan jualan proton ditahap yg memberangsangkan… Seperti ada sesuatu yg x kena… Jd, setiap tindakan yg dibuat oleh DRB atau sesuatu perkara yg berlaku ada sebabnya… Cuba kita fikirkan secara logik, Xkanlah DRB nak jatuhkan lg proton… DRB telah membelanjakan dan melaburkan duit yg byk dlm pengambilalihan proton ni…. Pasti DRB mahukan keuntungan… Jadi, utk mendptkan keuntungan, DRB haruslah merancang dan memperbetulkan apa yg x btl dlm proton… Jgn terlalu berfikiran negetif dlm setiap apa yg berlaku dlm proton…

    • Jualan memang mmbrangsangkan bro…refer balik ape gua xplain kat atas..kalu jualan ok tapi bnyk pblnjaan plu dgunakan dlm membetulkan P1…

      • Gua setuju dgn lu bro…. Mmg byk dan nak digunakan utk nak kembalikan kepercayaan penmbeli kepada proton…. Tp lu tau ke bro ada masalah dalaman lain? Lu tau x ada masalah yg paling besar dr dulu sampai skrg x settle2 lg…. Masalah dealership?

      • gua rsa x kan hal mcm tu DSSZ letak jawatan…ade bnde yg DSSZ usulkn yg DRB x leh trima walaupn DRB dulu pnah calit taik kat Proton..(bw masuk rejected Citroen jd Tiara ngn Mitsubshi townbox jdikan Juara konony nk fight dengn Kenari)…Tp aku still lg hold kata2 si Khamil tu yg Proton x kan rebadge model lain….klu ade rebadge jugak lpas ni memang tau la nsib si Khamil tuh…….

    • aku rasa keuntungan Proton merosot akibat wang tunai yang mengalir ke RnD model baru… bagi aku atas kertas memang ada kekurangan keuntungan tapi sebenarnya ianya satu pelaburan untuk mendapat keuntungan yang lebih besar!

  12. nak off topic sikit.

    kalau x silap aku proton prevé dah dilancarkan secara rasmi pd 16 apr 2012 (dah lebih sebulan masa aku tulis komen ni). tapi sampai sekarang aku tak nampak lagi ada proton prevé atas jalan walaupun aku duk lalu depan kilang proton shah alam dan proton excellence center hampir setiap hari. dah ada ke pembeli proton yang dah terima prevé?

    yg aku pernah nampak prevé atas jalan pun, masa proton duk testing prevé (bertampal2) sebelum pra-pelancaran dulu. ada siapa2 bole tolong bagi pencerahan sikit?🙂

    terima kasih.🙂

    • boleh check date mereka yang dah terima…ni ambil dari lowyat…

      http://forum.lowyat.net/topic/2357148

      pelik tu kalau tak pernah nampak…sy yang duduk di perlis & selalu berulang di jitra pun dah selalu jumpa preve…

      di jitra sahaja dah jumpa 5 preve…jitra ni hampir hujung malaysia bro…

      setakat ini yang selalu nampak preve warna biru, silver & merah…

    • saya hari2 nampak, semua warna dah nampak atas jalan kecuali elegant brown… yg kata preve x laku tu mungkin silap, 8k booking dlm masa sebulan utk c segment car utk pasaran malaysia sahaja kira banyak sbb c market c segment x besar jika dibandingkan dgn b segment mcm saga dan myvi, exora tu kes lain kerana hype berbeza kerana first local mpv…

      • aku pernah nmpk putih, silver , elegant brown
        hijau belum lagi , esok esok ada la tu huhu

      • opps maksud aku biru hijau susah nk tgkap kaler tu dgn kamera, lain gambar lain kaler yg kuar , mmg unik ar hehe

    • byk dh nmpak bro..kt n9 selalu nmpak..nk kata tkde langsung mmg bohong la..

    • ye ke tak nampak?ko duk hutan mane?

    • bro flupke, ko busy sgt kot…
      gua da 6-7 nmpk preve ats jalan..
      1st masa otw dari JB ke S.alm kat plus..
      yg latest baru td kat Kota Bharu siap jumpa 2 bijik lagi..

    • minggu ni inshaallah aku dapat preve aku..kau tunggu la depan kilang shah alam tu..amacam? haha😀

    • kat cyber dengan putrajaya pon dah ada 2 3 bijik..mai la datang sini

    • terima kasih banyak2 pd yg reply.🙂 paling kurang, soalan aku ni terjawab. indirectly, ada la update pasal sales proton prevé kat blog ni ye tak?

      terima kasih jugak pd yg bagi thumbdown. takkan thumbdown je? bagi la reason sekali.🙂

      dan yg lebih meng”confirm”kan jawapan kpd soalan aku, aku dah nampak sendiri prevé (putih) di atas jalan di elite highway arah utara pd pagi tadi. aku terpaksa follow prevé (yg dipenuhi aweks) sejauh lebih kurang 5km (kebetulan arah sama) sebelum aku keluar dari highway.

      good luck proton.

      sekian. terima kasih.🙂

  13. dear flupke,

    as of 22nd may, proton edar receive 8300 units booking of preve from customers…
    63% of the booking are Premium CFE units…
    total registered cars on road around 1500 cars and increasing daily….

  14. proton nie senasib ngan MAS..dua2 bagus..tapi mereka ada team pengurusan yg tak tau mengurus dengan baik…..

    • die punya management dengan marketing teruk….
      [ceeewah mentang2 ak blaja mende alah tu sume]
      hahahhaha

  15. masalah dealership? apa tu?

  16. Jika DRB lebih kepada mencari keuntungan PROTON dengan cepat, aku rasa tindakan yang bakal mereka ambil adalah:

    1. Jual Lotus
    2. Stop GSC
    3. Rebadge aje semua kereta VW
    4. Model Preve adalah terakhir dan tak ada lagi model PROTON yang baru
    5. p1 akan jadi p2 (taukenya VW)
    6. Kilang Shah Alam jual… kilang Tanjung Malim separuh pasang kereta VW separuh buat rebadge Proton VW
    7. Proton akan jadi Sdn Bhd… bukan lagi syarikat awam… boleh buat apa aje… peduli apa orang kata..
    8. Buang semua pegawai atas dan jurutera yang gajinya besar… tinggal pekerja yang pasang badan kereta jek…

    Insyallah, tahun depan PROTON akan untung gila gila… dan ianya bukan milik awam tapi milik lembaga pengarah nyer aje…

  17. baru bercadang hendak trade-in Myvi 1st Gen sy yg berusia 5 thn dgn Saga FLX SE tapi lepas dapat tahu pasal hal ni terus rase tawar hati dgn Proton😦

  18. Bagi aku dr segi design & kualiti bg model2 kereta keluaran proton mmg dah ok… Dah blh bersaing dgn pengeluar2 terkemuka dunia…. Cuma skrg masalah dlm sahaja yg perlu diperbetulkan…. Contohnya overhead cost & dealership…. Tahukan anda semua ada berapa showroom & service center seluruh malaysia…. Branch sahaja kl x salah ada 60 lebih dan dealer ada 100 lebih… Berapakah cost utk membayar gaji kakitangan dan cost seperti sewa, electricity, water dll utk kesemua cawangan yg ada…. Sedangkan bg pendapat sy benda tu boleh dikurangkan dan akan menjimatkan byk duit…. Skrg kita lihat, ada sesetengah tmpt jarak antara satu showroom dgn showroom yg lain x sampai 1 kilometre… Sampaikan terdpt 6 dealer dlm satu kawasan beradius 10km… Di sini dah nampak mcm ada sesuatu yg x kena dgn pengurusan proton…. Berkemungkinan masalah ini sudah terjadi dr dulu lg sehingga sekian lama tp belum ada sesiapa yg blh menyelesaikan…. Jika perkara ini berterusan, akan berlaku satu budaya “disodealing marketing” yg akan membawa byk kerugian pada syarikat…. Byk lg tp xdpt sy jelaskan disini….

    • kena kurangkan showroom n kekalkan jumlah service center walaupun jarak antara service center lebih kurang 1km… tak puas hati ngan service center A, p service center B… kan dekat…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s