funtasticko design

http://funtasticko.net

“GE-NAZA Electric Vehicle (EV) Experience 2012” anjuran General Electric (GE) dan Kumpulan NAZA

Tinggalkan komen

Baru-baru ini General Electric (GE) dan Kumpulan NAZA menganjurkan GE-NAZA Electric Vehicle (EV) Experience 2012 yang menggabungkan pihak berkepentingan dan peserta industri untuk membincangkan penggunaan kenderaan elektrik (EV) di Malaysia. Majlis tersebut merupakan sebahagian daripada kerjasama GE dengan Kumpulan NAZA Syarikat (NAZA), telah dirasmikan oleh Yang Berhormat Dato ‘Sri Peter Chin Fah Kui, Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air.

Ia disokong oleh Malaysian Green Technology Corporation (MGTC), sebuah agensi Kerajaan di bawah Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, acara tersebut memperlihatkan kerjasama antara sektor awam dan swasta untuk menggalakkan penggunaan pengangkutan yang cekap tenaga dan bersih dalam negara, selaras dengan Dasar kebangsaan mengenai Teknologi Hijau.

Satu perbincangan panel pleno juga telah diadakan semasa ‘GE-NAZA Electric Vehicle (EV) Experience” oleh pakar-pakar industri seperti Datuk Maruan, Ketua Pegawai Operasi, Naza Quest Sdn Bhd, Mohamad Madani Sahari, Ketua Pegawai Eksekutif Institut Automotif Malaysia dan Azli Mohamed, Pengarah Inisiatif Pertumbuhan – Malaysia, GE ASEAN, dan lain-lain. Tajuk , “Membina ekosistem EV” memberi tumpuan kepada aplikasi teknologi EV, keperluan infrastruktur serta insentif, peraturan-peraturan, dasar dan strategi yang diperlukan untuk mempercepat pertumbuhan EV di Malaysia. Acara itu juga diadakan sebagai sebahagian daripada Hari Inovasi GE 2012 di Kuala Lumpur.

GE dan MGTC telah menandatangani Memorandum Persefahaman (MOU) pada September tahun lepas untuk bekerjasama dalam kempen kesedaran awam untuk menggalakkan teknologi hijau dan inisiatif mampan melalui perkongsian amalan terbaik dan pembangunan teknologi hijau melalui Ecomagination. Tetamu dan pelanggan di “GE-NAZA Electric Vehicle (EV) Experience 2012” juga telah diberi peluang untuk memandu uji kereta Chevrolet Volt.

KLIK UNTUK BESARKAN IMEJ

 

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s