funtasticko design

http://funtasticko.net

PERODUA bakal keluar model sedan?

22 Komen

Sebelum ini kita pernah terdengar berita mengenai Perodua yang berminat mengeluarkan model sedan berkapasiti lebih dari 1.5 liter. Pada KLIMS 2010, mereka telah memperkenalkan model konsep sedan Bezza yang menunjukkan perancangan masa hadapan Perodua. Difahamkan pihak Perodua sedang mengkaji perkara tersebut dengan lebih mendalam. Pada masa yang sama, Perodua menjelaskan mereka tidak akan membangunkan kereta hibrid dan elektrik kerana mereka tidak mempunyai teknologi serta fasiliti R&D dan ia membabitkan kos yang sangat tinggi. Adakah model sedan pertama dari Perodua dapat direalisasikan dalam masa terdekat? Kita tunggu dan lihat.🙂

22 thoughts on “PERODUA bakal keluar model sedan?

  1. sejak DSZ keluar dari Proton, saya dah tak beberapapedulik sangat pasal P1.. apa nak jadi, jadilah….

    pada pandangan saya, sekiranyaer P2 ingin mengeluarkan kereta sedan, P1 akan merasa bahangnyer… semestinyer P2 akan menggunkan teknologi Toyota/Daihatsu…

    kasihan P1…😦

    • rilek la bro, tula nama competition, bisnes kan, tiada cabaran, xsyok la, peace!

      masing2 ad cara nak bersaing, semoga berjaya buat P1 and P2.

    • Mmm… mengapa kena fikir P1 akan merasa bahangnya? Mmg sepatutnya p2 berkembang selepas dah lebih 15 tahun di bawah ketiak Toyota/daihatsu… dok cam tu jer. Sekurang2nya bila p2 kuar dgn kereta sedan, pihak MITI dah xde lagi nak beralasan p2 utk kereta compact jer dan p1 xleh kacau market p2. Dan p1 selayaknya dah bleh dibenarkan menerobos market super compact car semaksimum mgkin dgn penghasilan GSC pertamanya nanti… yg nie yg sepatutnya p2 kn terasa bahangnya:)

      Apalah sangat teknologi toyota/daihatsu akan berikan kat p2 tu. xmgkin diorg akan kongsikan teknologi terbaru diorg. Yg sy bleh andaikan, toyota/daihatsu akan berikan/sediakan fasilitis n kepakaran utk buat model tu dgn kos RnD yg ditanggung oleh p2. At the end, platform model sedan nie nanti akan toyota/daihatsu gunakan utk model2 baru lagi canggih diorg plak dgn kos yg jauh lebih murah… harap2 andaian sy nie x betul… jeles bila tgk jepun lagi bijak dari rakyat kita nie:(

      cheers!

      • CAMPAK TEKNOLOGI BASI PON P2 TRIMA JA SBB DIA TAU MALAYSIAN R HIGHLY CONFIDENT KAT TEKNOLOGI TOYOLYA NI…TETAP KATA ENJIN SAVE MINYAK …BAGUS…LASAK..BLA2 BLA2..WALAUPON MASIH DGN 4 SPEED AUTO CONNVENTINL GEARBOX…TP UR LAST STATEMENT TU MEMANG X MUSTAHIL FAUZAN….

  2. Kalau perodua keluarkan sedan, saya yakin ia kan mencabar jualan saga fl/flx/se sbb myvi baru juga menjadi pesaing kpd model tu…. tpi masalhnya…. perodua nk rebadge kete ap??? setahu sye daihatsu kluarkan sedan pd berbelas tahun yg lps….. tkkan perodua rebadge toyota?… atau perodua render n design sendiri kete based from platform toyota dan daihatsu?

    • KALAU REBADGE MEMNG X KEMANA LA P2 NIH…TP KALU DIE RENDER BASE TOYOTA PLATFORM I AGREE..AT LEAST P2 ADE CBA UTK DESIGN SENDRI..

  3. go gog go… lawan lawan

  4. perodua most likely hanya akan ambil toyota etios dr india untuk dijelmakan sebagai perodua _________ di malaysia.
    itu pandangan saya.

  5. good intention indeed, tapi how they will start it? Daihatsu doesn’t have any sedan model. toyota is UMW. ker buat sendiri, too ambitious la kot.. senang senang amik model dari china lah..low cost, better profit. produa maaa…mesti best seller punyer.

  6. persaingan yg sihat mmg bagus!

    give a good spec, voila laku lah~

  7. myvi sedan? mcm polo sedan

  8. ape lh model toyota yg perutdua nk rebadge ni…hihihihhh

  9. bagus la.. proton pun akan keluarkan small car utk compete dgn myvi. bertambah menarik industri automotif Malaysia ni

  10. kalo wat keto sodan 1.5, hargo ea laei mahal dari vios x tuh? cubo tgok nautica, hancuss.. org semuo boli toyota rush.. huhu..

  11. Rsenye nautica tu kalo made in msia… dh lme laris sbb hrge msti lgi murah…. lgipun nautica sesuai utk eksekutif muda yg nak suv kecik…. nk beli tiguan, sportage mahal…. tpi klao p2 ambk eltios utk direbadgekan, rsenye bentuk die kurang curve la…… p2 pnye kete kan moden n byk curve line…

  12. walaupun p2 selalu digelar tukang rebadge… tpi diorang pandai design body dgn interior…. cbe tgk myvi baru… walaupun rebadge drpd passo/boon, interior n exterior berbeza skali… org laki x pyh segan nk drive myvi drpd nk drive passo/boon… interior p2 pon cntik n kemas

    • BGI AKU TETAP MALUUU NK DRIVE MYVI NIH..X JANTAN R BWAK MYVI…CIKAI2 PON BWAK NEO R3 LAA…HUHUHU….

  13. Sedan? Nak bunuh sales Vios ke?

    takkan nak jual murah dari Myvi…. kalau tinggi sangat cecah harga Vios, bunuh vios pulak, tupun kalau orang yakin… last-last jadi macam Nautica…

  14. Chill la syntium5000,komen kau nampak mcm p2 ada hutang ngan kau.tak jadi isu kacau market sesapa.p1 keluarkan savvy untuk tackle market kompak ko tak nampak ke?hina sgt ke rebadge?pesal ko tak hina p1 rebadge lancer gt?yg paling aku tak paham apehal ko nak malu bwk myvi,tak jantan pebenda nya.bawak neo tu habis jantan la ek?sungguh tak baligh pemikiran kamu..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s