funtasticko design

http://funtasticko.net

Tempahan Proton Prevé kini 11,310 unit

116 Komen

Cuma dua bulan diperlukan untuk menjadikan Proton Prevé model sedan 1.6 liter paling popular di Malaysia. Proton Prevé kini melebihi 10,000 unit dengan jumlah tempahan kini 11,310 unit. Model yang dilancarkan April lalu menerima tempahan pra-pelancaran 1,000 unit pada bulan Mac, 4,893 unit pada bulan April kini telah melepasi 10,000 unit dengan bilangannya semakin bertambah menurut Pengerusi Eksekutif Proton Dato’ Sri Hj Mohd Khamil Jamil. Ini juga membuktikan Proton mampu menghasilkan model kereta bertaraf dunia, tambah beliau lagi.

* senyap-senyap je Proton Prevé dah cecah tempahan 11,310 unit… tahniah Proton, harap model ini mampu menyerlah dipasaran eksport… baru la kereta global, tak gitu🙂

116 thoughts on “Tempahan Proton Prevé kini 11,310 unit

  1. tahniah…mmg jd model yg pst sy beli jika xde aral melintang..hehehe

    off topic: mnurut info dr kwn2 yg keje dgn proton, wrna fire red utk model preve’ ni dah dihentikan pngeluarannye..huhuhu *baru nk tmpah warna ni*

    • tak silap saya on hold, sebab vendor nak rectify masalah yg ada pada cat yg diorg supply tu tak silap saya la..tak igt dah kompeni pe yg supply

      • dah tak hold dah…. semua OK

      • sye dpt info..diorg hold booking utk fire red sbb booking list terlalu bnyk…secara x lngsung mnyebabkan waiting list yg lama utk customer…

      • betullah tu
        ade org komplen yg baru preve warna red fire tk sampai seminggu,cat dah tanggal kar certain part
        patut potong je supplier parasit camni

      • Cat tu memang problem. Kawan se R3 ada yg 2 kali respray kat COE.

      • hold lagi, sehingga QC approve. kalu tanye salesman pun ada yg cakap ditidak kluarkan dan ada yg kata on hold.. smlm baru aku tanye bbdak planning

    • vendor2 mcm ni yg merendahkan kualiti kereta proton.. patut terminate je tukar yang betul2 ada komitmen tinggi terhadap kualiti sahaja patut dikekalkan..

  2. wow! congratulations to proton!
    btw when will the SE come out?🙂

    • Hopely…. SE Or R3 Units comes with dark greey clour,like prttype Artiga..Rear lamp like Tuah, any bdy agree..?

  3. mase sy pegi HQ proton di kota bharu bulan lepas..
    salesman tu bagitau tempahan preve hampir 1000 unit or sudah cecah 1000 unit ( sy tak ingat )
    so skarang ni memang tak pelik lah tempahan preve meningkat sampai 11k unit..
    tahniah proton!

    • xde yg pelik nye Bro…Malaysia ni brapa buah negeri? 1000 tu baru kota bharu….blum tmbah negeri lain lagi…1000Unit x 14=??,??? Proton Saje yg tahu..hehehe….XD Cheers

  4. di shah alam ni memang sangat susah nk jumpa preve..
    tapi bila sy di kota bharu..selalu sangat nampak..
    huhuhu

    • tandanya rakyat kelantan support Proton…

    • early mei kt jb pn xbanyak.. that time bangga je bwk preve sbb org usha.. tp skarang dah bersepah.. dah xspecial lg mcm bulan lepas, hahaha

    • Mmm… masih ingat ayat promo DSZ masa pelancaran preve khusus dialek kedah n org pantai timur tu? Mmg target diorg utk org blah utara n pantai timur kot;)

      cheers!

  5. Tapi tempahan tak bermakna loan lulus kan? ke mcm mana?

  6. Saya nk kasi Tahniah dkt DSZ dgn Proton.tq

  7. baru saje kansel booking fire red..amik putih..

    • apa free gift ko dapat?
      aku dapat petrol RM100 + RM50
      voucher tinted haram! komisyen org tengah/ intoducer lgsg tade!
      my Preve spec Exec

  8. jangan lak ada malaun yang comparekan jumlah jualan Preve ngan MyVi

  9. Jrg nampak preve..tp betul ke kalau modified suspension,waranty jd void.?

    • klu tukar suspension waranty void kt suspension je.. bukan sume.. engine xde kena mengena.. jgn dgr ckp org tp dgr ckp org proton sbb de yg bg waranty.. hehehe

  10. kb byk preve…kaler hitam cunn..heheheh..promot..

  11. But no matter what, the one behind this huge success, the man with legacy, will not be with Proton anymore. Dato\’ Syed, we missed you so much.

    Khamil Jamil, no need for you to be proud of this. I don\’t want to post bad comment bout you since it\’s still early ever since DRB took over Proton. But you and your newly appointed guys should better come out with a product better than this Preve.

    Otherwise, i’ll be the first to curse DRB.

  12. saya antara penyumbang kepada nombor tersebut.. tempah mid of april and dpt kete mid of mei.. so far mmg berpuas hati dengan preve ni.. bila bwk org sekeliling asyik menjeling je, hahahaha.. siapa ckp kete proton xde kualiti?? drive it to believe it.. sape2 yg dah beli mai join our club http://www.preveclub.com/

  13. preve ni actualy blh buat murah lagi kalau metal sheel buat kat malaysia instead beli dari korea..tak caya?sebab tu hyundai/kia blh buat lg murah sebab diorang beli direct dari geng2 korea diorang jugak
    sayang perwaja steel dh lingkup dek kroni2 jahanam 90an dulu

    • Mmm.. hyundai ada industri berat diorg sendiri ar.

      cheers!

    • apa lagi bro.. tubuhkan kah industri berat sendiri….sahut cabaran negara maju..amacam

      • perwaja steel dah ditubuhkan dulu awal 90an tapi dh lingkup lama dah
        cuba teka sapa yang bagi lingkup kalau bukan puak2 BN jugak?
        sorylah drag pasal politik sebab memang puak2 BN yg kontrol benda2 ni bukan puak PKR/PAS pon

      • kl tgk ke belakang mmg senang nk tuding jari… moh kita tgk ke depan kan lagi bagus…so rancangan buat perwaja steel dulu adalah idea yg bagus… maknanya kita kena wujudkan kembali industri tu dengan management yg bagus

  14. tahniah..ore kelate sapot proton…

  15. makin bz la syarikat aku nant lau gni….forecast makin nek.. =)

  16. kalau ubah sket aje gril jadi lebih kurang cam ni ok gak (amatur yg tau guna paint aje..sory.huhu)..

  17. Alhamdulillah.. saya juga menjadi penyumbang kepada angka di atas walaupun bukan sebagai pembeli tapi sebagai pihak yang menguruskan pembelian..

  18. insyallh..ujung bulan ni dpt fire red…hehehehe

    • fida elok kau kensel fire red sebab dah konfem production untuk fire-red halted sebab cat merah yang low-quality
      nanti dh pakai tk seminggu jgn cakap tak bg warning pulak

      so far warna lain tkde masalah,aku pon nak amik warna putih

  19. tahniah proton

  20. terbaik la PROTON… BUT sedih gak sbb DSSZ dah takde… aduuhh…

  21. preve putihku mmg tebaek..tp tlg setelkan mslh2 kecik yg ada kat preve 1st batch ni mcm wind noise n etc.

  22. Salam tuan tanah…. Ader pe2 p’kmbngan t’baru ker pasal P22A..

  23. Alhamdulillah. Usaha anak Malaysia berhasil. Semoga mereka diberkati, dicurahkan rahmat dan diterima doa mereka dan keluarga mereka. Agar kejayaan diterima bersama kesedaran dan perasaan rendah diri. Bukan kah kita begitu kecil?

  24. maaf menyampuk skit…aku cume tak puas hati skit dgn sesetgh wakil penjual proton, cam kt giant bt caves, mmg aku pakai t-shirt je g tgk preve ngan istri aku, mmg berminat, tp wakil penjual tu tak melayan kami, bile tanya lebih skit pasal pinjaman dan down payment, disuruh tgk kertas plak..adoi spoil mood…dan aku tau dorg nampak aku pakai proton tiara je…
    harap2 proton dpt pantau mereke…

    • tak berubah lagi rupanya… pergi satu dealer.. semua SA buat bodoh jerk.. tengok enjin.. duduk dpn.. duduk blakang… pon semua buat tak tau. terus saya blah.. pergi dealer kedua semua duduk tengok jerk.. last sekali ada la sorang SA perempuan datang bagi penerangan…. 2-3 ari saya pergi balik cari SA tu dan booking kat dia… kalu rajin rezeki akan ada.. ini pilih2 kastemer plak.. kalu gi pakai selipar cabuk konon tak mampu… ceh

      • saya nanti nak beli kereta baru lagi nak pergi showroom pakai seliper ngan baju biasa je la.. nak tengok..

      • tapi memang la… kalu saya balik dari opis singgah kat mana2 ada pameran proton tak sempat2 la plak dia nak datang kat kita.. dari jauh lagi dah ready dah….. kalu pakai smart ni orang pandang tinggi skit… lain kali nak pergi pakai coat plak…. mesti dia mula start speaking punya dari A sampai Z.. haha

      • Aku pun hari tu pegi showroom kat plentong 3s. Pakai t-shirt n sliper je. aku tanya salesman cina pasal exora bold dia wat x layan je. nak test drive pun x bagi. Dia ckp dah x leh test drive. Next week aku dtg pun baju t-shirt. Nak test drive exora. Nasib baik ada salesman melayu ni bagi test drive. Puas hati dan terus booking exora prime. Loan CIMB dah lulus. Walaupun aku pakai T-shirt n slipper je tapi aku adalah seorang engineer. Jangan pandang org sebelah mata je la. Aku mampu kalau nak pakai BMW walaupun pakaian aku simple.

    • Ye stuju…2kali pergi show room dkt giant batu caves… 1st time pakai sliper, tnya 10 patah, jawab sepatah,…. 2nd time pergi dgn baju office, siap nk offer test drive lagi…. Doube standard betul….

    • Cuba kita reverse the situation. Kita pakai baju keje smart2 dan wakil penjual proton pakai t shirt lusuh, jeans koyak dan selipar jepun. Apa perasaan kita? Jangan kita pikir perasaan kita je. Anggaplah pakai smart masa pegi tgk kereta tu pun satu pernghormatan untuk kerja mereka dan juga menunjukkan budi pekerti kita yang baik.

  25. bilalah proton nak keluarkan PREVE dgn basic spec..dapat harga rm 50-55k pun dah buat makin ramai orang fikir 2 3 kali nak amek myvi atau preve

    • basic boleh tapi aper yg proton boleh tarik. Mungkin abd and ebd je la pun. Itu pun mungkin jadi 55k tapi kalau tolak rim pakai besi and cover, jadi la 53-54k. Yg lain x boleh dah kot pasal airbag dan complimentary.

    • sabo sabo.. on the way.. biasalah lama2 ada lah cara dorang nak reduce harga kereta…..tak pun ramai2 pergi kat vendor proton suruh depa turunkan harga parts… dorang yg buat harga kereta mahal coz dorang yg monopoli parts…

      • hri tu ak otw nk ke jb..jmpa preve dgn trde plate..tp kt chrome bar tu dowg pkai plastic hitam,rim pkai rim besi je..mybe u basic spec kot

    • try bandingkan antara preve ngan myvi mne bgos lgi .. rase bebaloi preve kot … myvi interior dye bukannye mantop sngt mcam preve

      *just my 30 cent

  26. xde ke yg nk kongsi camne pengalaman bawak preve ni? FC mcm mana?

    • FC kalau main lam banda mmg kuat..avrge 10-11 l/100km, tp klu long distance mmg jimat..avrge 6-8l/100km, tp keter ku bru 2k++..maybe pasni leh improve.hopefully!

  27. tapi dekat PJ…especially LDP….dok setiap hari i up n down..dari BU to sg buloh….tak jumpa banyak pun.satu dua biji..booking dah banyak itu…tapi tak banyak register kot…

  28. sebenarnya masa sy pegi HQ proton di kota bharu tu SA bagitau yang preve kat sini ready stock..
    so tak pelik lah kat kota bharu sangat banyak nampak preve..
    ^^,

  29. nak tempah satu jugak lah…

  30. Salam.

    Aku baru 3hari dapat Preve Exec putih. Puas hati! Wind noise takla teruk mana pun! Bg aku acceptable. RnH mmg macam Waja tapi lg sedap. Congrats Proton!

    Yg aku hangin after sales services drp SA (pompuan). Serah Preve ikut runner je, tak briefing langsung. dah la buku service aku tak chop/stamp kat borang Pre-delivery Inspection, isi maklumat pun haram tak tulis, nasib baik aku clarify dgn Service Branch (nasib baik study buku manual semalaman), jauh beza masa aku beli VIVA.

    PREVE aku area Terengganu TBG 11**, member2 preve boleh la flash high beam kalau selisih!

    • Haha bro perasan tak Preve punya high beam cam xleh main flash2 sangat sbb bila tarik half way pun dah terus on..ke guane aku dok habis study lg preve aku nih? haha

      • mcm iphone dan android, mcm2 ada…cuma kena baca manual la, tak mcm T n H cpt boring sbb xde benda sgt nk explore huhu

      • a’ah…mmg patut pon ko tanye menda tuh…aku pon x sure high beam leh petik je atau kena on terus sbb aku pon x study manual book hehehe…tp bwk kat highway waktu mlm mmg best…manjang tekan 140 ke 160 x mcm bwk iswara dulu…nak dok right lane pon takut2 huhu…

  31. Nak beli 1 preve ni…tp saya tunggu next batch atau facelift. Bagi proton rectify masalah2 yg wujud. Agaknya masih ada vendor yg tidak membekalkan part preve di tahap global.

    • DRB kena tegas dgn vendor2 sampah ni…merekalah puncanya yg membusukkan nama Proton dan tak abis2 menyusahkan pembeli mcm kita ni…tp pastikan hanya vendor bumiputera saja,,,kalo bagi ke Cina,,abislah…semua mereka konker nnt…mereka ni sifat lebih teruk dari yahudi lagik…harap2 Melayu sedar perkara ni…mana2 vendor Melayu kelas 2 dan 3 yg tak sedar diri dan tidak mahu berubah, singkirkan saja…sbb sejak kereta Proton dikeluarkan, mereka inilah yg menghisap darah dan keringat kita…tak habis2 dgn kualiti sampah..Inspira yg aku ada pun menyakitkan hati!! Ingatkan sebiji Mitsu,,rupanya mereka ni pandai2 ubah itu ini,,akhirnya kita jugak yg susah!!

  32. Setelah DSSZ tinggalkan Proton,aku tertanya tanya apa ada kat treak Proton S.Alam yer?? Jom selidik….
    Masa:2.30ptg
    Tempat:celah2 pagar..
    Gambar:xde..
    1)Saga Blm FLX,Exora Mc,Preve Hitam tgh test pusing track
    2)Satria Neo,Persona Elegance(R3) dibahagian tgh track pusing2(technical driving) kot..xnampak Pun SAVVY(GSC project) P3-22A…
    ** Kecewa sbb xdpt tgok kereta tampal KOYOK…..tq.

  33. tempah vs tempoh.. sonyum kat tempah, monyok kat tempoh.. tempoh dapek ea lambek amek.. kalo yg ready stok kang org heboh keto da kono ujan, paneh, cat pn da xchantek laei..

  34. Sayang DSZ tiada di Proton. huhuhu….

  35. info:pukul 7.30, ade preve putih depan BSN bangsar…

  36. 2 biji Preve..Blue Lagoon n Genetic Silver isi minyak di Petronas NPE Tmn Desa…dua2 CFE …WWU 16**….WWV666*….:-)

    Sekian laporan Mazidul Akmal Sidik utk berita FDTv…:-)

  37. tgk beberapa preve atas jalan di siang hari.. tapi dia DRL dia tak nyala…. nak kena switch on light dulu baru nyala ke?

  38. Mengikut maklumat,proton dalam proses transformasi sekarang ni..mungkin byk kereta rebadge keluar tahun2 mendatang..ekekeke..

    • saya kalau deorg reskin x per. Kalau setakat rebadge, baik x yah. Suka mcm mana PSA Citroen buat dekat ASX. Semua sama tapi biler reskin, ASX jadi paling x lawa..

      • Kalau tgk rekod drb,diaorang agak kritikal dalam perbelanjaan. Harap jangan terlalu kedekut untuk bidang R&D. Good luck proton dengan parent yang baru.

      • Manfaatkan model yang sedia ada,reskin,facelift,added function.kena bijak dan kreatif dalam menarik bakal pelanggan

      • Sedikit info dari org bawahan PROTAN S.ALAM
        1) 2 tahun lagi semua operasi PROTON Akan dipindahkan ke TANJUNG MALIM..
        2) Kilang PROTON di S.Alam akan ditutup dan kilang itu akan disewakan kepada VW.
        3) Tidak lama lagi semua uniform Proton akan ditukar ke Uniform baru.
        4) Semua perkerja PROTON tgh panas bontot sbb Drb menggubah kebanyakkan system berkerja mereka..

      • bro chor,

        Semua org dah agak.Ntah2 lepas nh azan pun x bleh dengar dah kot.. Dah jadi mcm negara kafir pulak.

  39. org macam prolever pon dh panas punggung
    suka2 je kutuk DRB takde usul periksa.kau tau ke syed bukhary tu org yg macamana?kalau kau tk penah dtg alor setar tgk ape sumbangan dia pada agama islam,baik kau diam je
    kau keje dgn vendor ke?kalau btul make sure bos kau supply produk yg tak cacat…silap2 vendor yg sedia ada blh kena cantas quality below-par

    • Aii… Saya kata kalau kn. Maafkanla saya jika kata2 lay atas meyinggung perasaan anda. Tapi nak buat cam mana. Dulu drb gak yg suruh p1 rebagde kereta yg x laku.

      P/s: la… Saya x bagitau nama pun awak dah tujukan kepada individu. Kata2 saya diatas umum.

  40. jgn lupa sebelum ni proton under government,cukup susah DSZ nak set standard quality yg betul dengan vendor2 yg “dilindungi kerajaan”.puak2 untouchable ni even suply barang yg reject sekali pon,proton kena amik jugak sebab bos2 vendor ni “kabel besar” dgn ahli2 politik ..sebab tu vendor2 ni stil blh buat duit juta2 dengan selamat even suply produk reject sebab proton under Government

    so skarang bila proton dah under DRB,vendor2 “untouchable” ni pon gelabah la sebab “kabel besar” dah tkde & disebabkan itu, diorang terpaksa pertingkatkan kualiti produk,kalau produk still low-quality jugak, alamat DRB cepat2 cantas la

    eventhough DRB tu sendiri adalah kroni,tapi aku yakin DRB adalah kroni yg bagus & bersikap profesional, dan mementingkan high-quality pada produk diorang,kan
    AHAHAAHAHAHAAHA

  41. Sikit2 kroni sikit2 kroni, kalau melayu je kroni, kroni kepala bapak korang….hidup DRB

  42. tak suka lampu belakang preve..knapa bila brek bkn lampu led y menyala..bulb jgk y menyala..mcm pelik je tgk..tmbh2 bila lampu led tu tak menyala..

    • preve bukan standard local cik abang oi. Kat luar negara third brake light kene asing dari main.

  43. Saya sangat berminat untuk memiliki Proton Preve’ tetapi berharap agar pihak Proton dapat memudahkan cara pembayaran ansurans yang lebih flexsibel bagi kereta Proton Preve’ dalam masa yang sama dapat memberi peluang kepada golongan berpendapatan sederahana untuk memiliki Proton Preve’ kereta buatan Malaysia selain dari Saga dan Persona B-Line yang mana mampu dibeli dengan harga kereta sekitar RM 38,000 ribu sehingga RM49,000 , manakala kereta berharga dari RM50,000 sehingga RM55,000 sudah tiada lagi selain dahulu adanya Persona M-Line dan Gen 2 Cps M-line. Manakala Proton Waja dalam bermula RM56 ribu – RM64 ribu yang mana dijual tetapi Proton Preve lebih luas dari Proton Waja dan teknologi AIFM+ cvt yang ada pada Preve’ yang mana lebih berbaloi dan boleh saya katakan harga kereta Proton dari RM50,000 ke RM58,500 tiada lagi dijual apabila kita bertanya di Proton.

    Oleh kerana tiada lagi Persona M Line dan Gen 2 Cps, maka saya mencadangkan Proton memperkenalkan varian basic (bawah dari standard) bagi Preve dalam lingkungan harga RM 53, 500 – RM 55, 500. Disc brake mungkin boleh digantikan kepada drum brake dan multilink digantikan pada torsion beam yang lebih murah sama sebagaimana dilakukan oleh Chevy Cruze yg hanya menjual versi multilink (lebih mahal) hanya utk negara2 tertentu termasuk USA sendiri. Atau peralatan yang lain – lain contohnya rim atau air beg seperti perodua Alza SR.

    Dan apa yang saya ingin nyatakan disini bolehkah sekiranya pihak Proton membolehkan dasar pembelian kereta Proton Preve ini lebih mudah bagi pembayaran bulanan contohnya pembayaran bulanan dari tahun pertama lebih sedikit contohnya bermula RM500++ dan tahun ke 2 lebih meningkat dari tahun ke tahun seperti yang pernah diiklankan untuk Saga FLX dengan bank tempatan tempoh hari Sekiranya Proton tidak mahu memperkenalkan varian basic yang berharga RM 53,500 (MT) – RM 55,500 (AT-CVT).
    Luahan hati dari peminat Proton Preve’.
    Terima kasih.

  44. JIKa korang nak tau DRB hicom tu Kroni kerajaan sbb tu kerajaan serah kat DRB jugak… susah mcm ni kualiti proton still sama mcm dulu namun jika ada usaha utk memajukan proton mybe proton akan berjaya… DSZ tinggalkan proton pon masih menjadi tanda tanya… erm… lu pikir lah sendiri

  45. nak amik preve. tp dgr cerita Fire Red hold. Masih hold ke?
    skg tgh tggu sampai kaler itu dikeluarkan semula (sbnrnya keliru antara putih dan merah)..tp merah lebih menarik

    ada info? masih hold @ dah keluar semula

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s