funtasticko design

http://funtasticko.net

VW mahu membida Proton semula?

42 Komen

Setelah beberapa kali gagal, kini Volkswagen dalam perancangan untuk membida semula Proton menurut themalaysianinsider.com. Mereka ingin mejadikan Malaysia sebagai hub dipasaran Asia Tenggara yang semakin berkembang. Ini juga adalah langkah mereka untuk munculsebagai pengeluar automotif terbesar dunia pada masa hadapan.

Apakah kali ini akan berhasil juga Volkswagen untuk mendapatkan Proton kerana pemilik terbarunya DRB-HICOM yang turut mempunyai hubungan perniagaan dengan mereka. Mungkin juga jika mereka berjaya sebahagian kilang Proton bakal mengeluarkan model seperti Polo, Passat dan Jetta. Ataupun kita juga mungkin lihat perkongsian model atau platform antara Volkswagen dan Proton nanti, kita tunggu je la ye…🙂

* dengar cerita P3-22A versi bertampal akan keluar di jalan raya lepas raya… hehehe

42 thoughts on “VW mahu membida Proton semula?

  1. sorry off topics,tak tau mana nak mintak tolong.
    my persona glove box lock bahagian dalam….the hook…whatever you called it…..
    tukar dekat proton service center roughly how much?…dekat mudah the handles/lock up for sale rm90….senang to diy my self?

    • Ntah LA. KALAU ada warranty g jer p1.
      Ontopic.
      Kalau betul deorg nak jadi hub asian nh, bagi je la sewa kilang tu. Nk jual jangan harap. Walaupun nanti proton dpt passat sebagai perdana r, tapi banyak benda kena pikir.
      P/s: kami kat makah nh dah puasa sehari awal.harap dpt jumpe dssz dekat mekkah nh.

  2. they want Tanjung Malim plant ….. not proton

    • Agree 100%.. they dont want PROTON.. They Want the Tanjung Malim Plant.. bayangkan tanah dia jer brapa besar…?? aduuuh…

      and 1 more thing… the also want LOTUS!! not PROTON.. maybe PROTON will be shutdown jer….or rebadge old VW platform or cars to became PROTOn.. ambil syarat!!

      but my opinion, HICOM mmg dah rancang benda nie dari awal.. Crony ma.. 1st they bought PROTON far Cheaper per share (dah ada untung kaw2 kat situ) then jual lak kat VW dgn harga pasaran or kuraang sikit dr harga pasaran.. any how, HICOM still untung…. Proton TUTUP?? peduli apa hicom.. janji masyuk!!

  3. kalau ikut berita tdi x mungkin DRB jual dah, diaorg ada niat serius nk jaga aset baru dia ni, baru je lunch model baru lotus apa entah tadi kt UK. katanya nk bukak sekurang2nya 2 Lotus center kat Malaysia dlm waktu terdekat.

  4. bila cerita tentang proton keluar..
    rasa semangat nak komen..
    tambah2 lagi cerita pasal p3 22A nih..

    seat leon ( harap2 betul la ejaan nya ) agak simple yet promising..
    boleh fight ngan golf..
    tak mengharap pun rupa p3 22A camtu..
    tapi sekurang2 dapat membuka mata dunia..

    good news untuk penduduk kelantan aka kota bharu
    VW nak buka 3S di sana🙂

    • design leon masih ada bau2 vw, mmg seat bwh vw pun, wpun design proton ala2 conti, tp bg aku proton ada imej tersendiri

      • ni aku amat setuju… PROTON ada imej dia tersendiri… half European and half Japs (asian)… nampak macam di tengah2… but its really works… but bagi aku, dashboard Preve ni ada juga ciri2 chevrolet optra… ada sikit la.. but bukan keseluruhan…

  5. if we make global cars, it means a full swing of the plant operation, so no reason for others to get interested in the facility.

  6. VW plant kt chattanooga TN kagum kejap

    • malaysia boleh buat keter mcm VW… 90% robot.. tapi kalu dah semua robot.. mana pergi anak tempatan nanti nak bekerja..

      • bkn nak ckp pe la…operator kat tg malim pasang kete hampeh…keje main2…lain dr operator shah alam…

      • tp kan kt Tg. Malim Plant mmg lbh byak pkai robot berbanding kat Shah Alam plant.

    • apa yg kagum bro?? biasalah bro, VW jual keta keseluruhan juta2 model setahun…banding dgn PROTON hanya 250k keseluruhan and more than half di malaysia jer… so banyak la profit VW..so lebih canggih la kilang dia org… itu yg dia org terkejut beruk tgk tanjung malim plant, modern and canggih and very spacious and flexible to reintro new platform any time!! bukan jer VW…dulu zaman Mahathir, Ford and GM pun pernah berminat…

  7. Since Tanjung Malim plant not fully utilized, it is good for Proton to let VW to use the plant. Proton can earn some money from there. If VW and Proton collaborate with each other for win-win situation, then go for it. Proton can learn the know-how and new automotive technologies.

    As for P3-22A, hopefully the news is true. I really hope we all can see the spy shots soon.

    This is my last post from Info Terkini: Projek P3-22A (Preve Hatchback) Tetap Diteruskan.

    P3-22A Preve Hatchback – Harap model itu PANAS rekabentuknya dan tidak nampak biasa sahaja. Apa yang saya harap untuk model “Premium” ialah:

    a) Skin sentuhan yang lebih besar dan direka khas dan bukannya seperti pada Preve yang mesih mempunyai ruang lebihan, dengan 6 pembesar suara dan DVD.

    b) ABS+EBD+BA+TC+ESP dengan 6 beg udara. (8 sebagai pilihan kepada pelanggan)

    c) Lampu depan HID dengan rekabentuk yang lebih menawan dengan LED (ataupun LED diletakkan pada bahagian bamper). Lampu belakang dengan lampu brek dan lampu isyarat LED.

    d) Cermin pandang sisi yang lebih bergaya dengan isyarat LED.

    e) Papan pemuka yang lebih bergaya dengan TIDAK MENGGUNAKAN KAYU. Papan SID yang dikemaskinikan dan penggunaan lampu warna biru adalah baik supaya isyarat yang harus ditumpukan perhatian seperti amaran (lampu merah) boleh dilihat dengan lebih jelas.

    f) Harap penggunaan besi yang lebih tangkas dalam sistem RESS dapat ditambahkan lagi ataupun lebih tangkas daripada model Preve. Sebab ia tangkas dan lebih ringan. Menjimatkan bahan api dan menambahkan lagi keselamatan.

    Semoga berjaya Proton dan menunggu kelahiran P3-22A pada awal 2013!!!!!!

    • komen byk…poyo je…..

    • then brapa ko nak bayar?? yg Preve CFE 78k pun ramai yg mintak proton mempertimbangkan harga sebelum launching..then turun sampai 73k… tu pun ada yg still tak puas hati.. ni nak macam2… tp mintak dijual harga seposen… apa adaaa…..

      Then pasal VW, win win situation not offered sebelum ni… sebab tu PROTON pull out from the deal… and kau berharap PROTON akan dapat ke deal win win?? SUZUKI pun kena conned dgn VW!! takkan PROTON nak dapat win win?? mmg la DRB Hicom ada hubungan perniagaan dgn VW but DRB Hicom bukan pemegang asset dlm VW… ntah2 untung VW berlipat kali tinggi setahun banding dgn DRB Hicom sendiri… lu pikir la sendiri!!!!

    • benda biasa lah bro… member aku guna peugeot 308 turbo… 3 bln tersadai kat SC … mana2 keter pn sama…

      • Ala bro, dekat us 2012 honda crv dah kena recall. Dan 2013 ford escape dah kena recall 2 kali. Benda 2 mcm nh normal la bro

    • surat ni keluar waktu bulan 2 lepas kalau tak silap…
      nmpk sgt akan jadi bahan utk proton bashers nanti…
      tapi apa2 pun at least proton ada jugak buat recall, lepas team technical diorg dah compile semua details2 defect kat exora lepas beberapa bulan observation…

  8. kalau ikut bos proton yang baru, dia dengan tegas kata tidak mungkin proton akan rebadge…katanya selagi dia mengemudi proton, tidak akan proton rebadge mana2 kereta…
    terpulang kepada owner kerana sekarang tidak lagi bergantung kepada dana kerajaan…sama ada untung atau rugi, terpulang..tapi melihat kepada kesungguhan, ada sesuatu yang mungkin boleh berlaku pada bila2 masa…

    • baca balik statement dia.. “katanya selagi dia mengemudi proton, tidak akan proton rebadge mana2 kereta”.. haha.. dia turun la sebagai MD Proton, then PROTON will start re’badge semula… hahahhahaa

      • atleast dia brani jamin dia xkan rebatched..klo rebatched pon xsalah kan..utk model2 yg kurang pembeli..DSZ cukup bijak dah masa dulu dia take over managing director proton..

    • HOPE SO..walopon aku xde sebarang share or sumbangan kpd proton,tapi aku xsanggup tgk proton tergadai lebih2 lagi kat tangan mat2 saleh tu..biar la apa org nak kata kt proton..tp tu la yg negara kita ada..teknologi..bukan semua negara ada kete sendri..

      • hurm…maybe cik khamil ader stategy dier sendiri dalam bab nih. as per statement dier. proton need lotus for development, lotus need money, and proton jadi penjamin for 5 year lotus turnaround plan. lotus lingkup, proton automatically kena lelong jugak kot. maner lagih proton nak cekau duit. EPF ader, petronas ader,takkan nak camtuh kot..their work really hard to survive,,even pekerja proton pon tahun nih tak der bonus ek.. selamat berjuang.

    • tinggal automotive la heavy industry yg malaysia ada…. kita kata kereta korea dh byk berubah bla bla bla… tp tu usaha yg ambil masa bertahun2 termasuk industri besi diarog skali. industri besi malaysia dh bungkus sbb mismanagement…. so yg tggl ni kita kena pertahankan….

  9. citer VW ni aku takmo amik tahu… nak tunggu spyshot P3-22A dari FD…

  10. dh di jangka dh sebab musabab knp DRB beli proton..

  11. bad moves bad action and bad idea..
    Pada VW kereta PROTON ni x der ape technology yg bole ditransfer
    So lagi terang dan nyata apa mereka mahu..huhu

  12. Baca StarBiz hari ni, 23 Julai 2012 page 8.

    1. DRB_HICOM tak jual Lotus sebab dia dah keluar banyak belanja buka butik LOTUS kat tengah London.
    2. Plan 5 kereta Dany Bahar kena scrap. Datuk Lukman Ibrahim dah cantas awal2 5 kereta dikeluarkan sekaligus tak boleh sama sekali.
    3. Satu persatu model baru akan dikeluarkan yang mana keuntungan dari model sebelumnya akan digunakan untuk develop model baru.
    4. Kurangkan kos overhead/managemnet LOTUS.
    5. CEO LOTUS, Aslam Farikullah kata kontrak 76 sub-engineering kontraktor (vendor?) dah diterminate.
    6. Dato mohd Khamil cakap LOTUS ni ‘canceorus unit’ tapi mesti diubati. Jika tak habis PROTON dan DRB-HICOM boleh jangkit cancer ni dan libatkan 53,000 orang pekerja atau secara kasarnya 200,000 mulut yang nak disuap.

  13. VOLKSWAGEN…sebuah konglomerat bisnes yang berproksikan yahudi dan zionis… semua perkara ingin dikuasainya…asalkan dia tetap berkuasa…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s