funtasticko design

http://funtasticko.net

R3 bakal dibubarkan???

45 Komen

Ini info yang saya dapat dari seorang kawan, bro Arish Qutb di facebook the inspira tuners :

” Salam Tuners. Saya mendapat berita tentang R3. Dibawah DRB, Divison R3 akan dibubarkan dan produk R3 tidak lagi dijual. Perubahan dikatakan akan berlaku selepas raya.

Sayangnya produk R3 dilahirkan dari RnD. Tengok lah Neo R3. Sayangnya dah ada family kalau tak memang aku beli.
Khabarnya stok spring R3 inspira terhad selepas banyak dijual di JB minggu lepas. Saya bole tolong booking 10 set kalau ada permintaan. Harganya RM580. Kalau berminat bagitahu ye. “

Adakah benar info ini? Jika betul pastinya R3 bakal menjadi bahan sejarah Proton selepas ini.🙂

45 thoughts on “R3 bakal dibubarkan???

  1. Saya lebih suka R3 distrukturkan semula dari dibubarkan terus…sayang beb dengan devision R3 ni. Patut ia dimantapkan lagi peranannya. Mungkin DRB yg ada jawapannya.

  2. Sayangnya kalau brand R3 terpaksa dilupuskan. Sayang sungguh kalau bakat-bakat dalam R3 terpaksa mencurah bakti kepada pengeluar selain Proton. Tapi kalau Honda dan Toyota pun terpaksa mengurangkan penglibatan dalam sukan bermotor, Proton pun terpaksa la jugak, agaknya…

  3. Pada pendapat saya la kan, DRB-HICOM ni akan serap semula kakitangan bawah division R3 ni ke unit lain yang lebih penting. R3 ni pulak masih ada, cuma dia jadi subunit tanpa staffnya sendiri. Mungkin juga DRB-HICOM boleh selitkan R3 bawah LOTUS. Justifikasinya mudah sahaja, kurangkan kos, kurangkan kos, dan kurangkan kos. Efisien gitu.

    • Agak silap percaturan kalau begitu. R3 bukan setakat production. Walaupun org Production memang tak suka. Ia adalah pusat komersil, merketing dan pengerak rebranding. Saya tak fikir DRB sebegitu rabun. Org DRB mungkin sedar. Apatah lagi bila ia boleh menyumbang pada produk Westfield.

  4. harap jgn d’bubarkan la Divison R3 ni…sptutnya R3 ni dh jadi cam TRD,IMPUL,AMG,M3 dll…DRB msti amik kira pros and cons yg dia org nk buat or DRB dh ader plan lain??

  5. aku tak rasa drb berfikir selepas mengambil tindakan. InsyaAllah dah ad plan2 yg lbey baik dah pun, tgguuuuu.

  6. bubar je..lagipun r3 ni terlalu fokus kepada neo..gen2 pun tak banyak barang..yang lain kebanyakannya rim aje yang ade..

    • bubar mudah je..nak tubuhkan balik makan masa yang lama..

      R3 makeover kereta lama Proton tu takde tayangan kat TV ker?

      boring dok tgk overhaulin mat saleh je…

  7. Tak mustahil kalau under DRB coz DRB lebih mementingkan ‘profit biz’. Mmg kabar2 angin mengatakan byk lg aset Proton akan dijual..ermm nampaknya under DRB Proton mcm dh semakin mundur jer

    • niaga mesti mau untung bro, lagipun r3 ni berapa kerat je la yang beli yang ori, terutama bodykit.. sebab yg ori mahal ( material guna frp & homologated nye part).. yang clone ah beng murah sebab copy paste maaa..fibre pun jadi…

      • saya pakai yang ori, part R3 memang kualiti bagus, sampai kereta jual, satu problem pun takde, kalo ambik ah beng sendiri mau igt.

    • sapa ckp DRB makin mundur?diorang komited tp lepas ni makin fokus kpd Lotus terus
      diorang dh setuju nk pegang Lotus lagi padahal sudah ada syarikat kereta yg lain yg menyatakan minat nk amik-alih Lotus padahal Lotus still ada hutang £207mil

  8. x patot drb nak bubar. r3 tu dah kira branding utk proton tu. salah satu factor yg wat nama proton tu naik dgn penglibatan s2000 kat rally.

    aku setuju jgk la ngan pendapat mrtoggle. nampak gaya drb terlalu business oriented sampai kena sacrifice proton’s planning to move forward. proton cam semakin mundur. memang betul tindakan utk cost down itu ini utk dpt bigger profit margin, tp for the sake of potential business as well as bringing up proton’s name in the market, they shouldnt close down r3 division.

    • twinturbo
      good la R3 closed down for good
      anyway for the sake of potential business,DRB Hicom already proven their commitment towards Lotus,kau ingt senang2 diorang tolak offer nk jual Lotus?padahal blh save £207mil distu

  9. ala…R3 division sekarang ni pun bukan buat apa sgt..
    takat buat skirting nk parts yg diperelok shj..
    bukan ada tune engine pun..
    kosmetik ja lebih…

    elok jer bubar..buang duit proton ja..
    lepas harap ada yg lebih baik dari r3..
    r3 tk sama taraf pun mcm impul or brabus..macam kedai ketuk dan cat ah beng …

    • haha btul lainlah brabus yg buat piston & crank sendiri

    • semak balik statement tuan.. bab tune engine tu.. try bawak neo or satria r3 LEV… kat sepang ummphhh!!! kereta paling best lenjan.. balanced power + handling..

      • tukar suspension n piping je kot….
        enjin serupa kot..

      • enjin serupa..ECU lain…xtau diam je la…

      • R3 melebihi development enjin. R3 memang balanced dari segi handling. Org yg kurang ilmu, dia tak tau. Org yg tak pernah bawak, dia takkan rasa. Tak guna kuasa tinggi kalau tak boleh menujukan kuasa tu ke tanah dan mengambik selekoh selamba aje. R3 bukan untuk semua.

  10. kalau ikut info dr proton insider,divisyen R3 & Lotus yg paling byk makan duit tp tkde byk generate revenue,nasib baik Lotus still maintain

    • maybe r3 to be closed but proton must have sport edition at its model range. parts can easily be drawn from cfe getrag or selectilg after market suspension,
      let

  11. Proton is for sale. Surely DRB will sell Proton to VW. End of story. VW only interested in proton plant, not proton itself. Proton itself will soon become history.

  12. R3 parts ade nk jual murah2 ke sempena penutupan secara x rasmi R3 department ni… aku nk beli full set ekzos utk gen2 cps…

  13. kalau tutup terus tak bagus..sbb r3 lagi glamer dari proton itu sendiri…kalau tengok kreta, bukan stiker proton tapi stiker R3..jadi jenama r3 lagi bes dari jenama proton itu sendiri..
    cuma r3 kena belajar buat part yang sama ada lebih murah atau sama dengan tune yang lain…cth dia part aksesori tuk neo r3 lagi mahal dari untuk kereta honda dari modulo..
    namun setiap yang drb buat, telah ada pertimbangan terutamanya memecat dany bahar yang d bawahnya Lotus telah 203 juta pound sterling…n tiada kereta yang betul2 d lancarkan( boleh d beli)..GILA KE APA!

  14. kalo btol r3 dibubarkan mmg nasib same mcm modenas di mana modenas telah menarik dari malaysian cub prix beberapa tahun yg lepas.modenas juga dibwh drb.kalo btol dibubarkan better r3 cari dana sendiri dan berdiri atas kaki sendiri jd mcm tuner2 yg lain.jd entiti lain yg mengeluarkan produk aftermarket utk proton tp x bergantung lgsg dgn proton lg.this is my 2cent opinion.

  15. Mmm… kalau R3 bubar sahaja, x ok. tapi kalau R3 bubar dan ada sesuatu yg lebih baik dari segi penambahbaikan dari jenama r3 itu sendiri itu adalah yg terbaik!;)

    cheers!

  16. habih lah aku kena cari nma ln lpaih nie…… Sbagai pnykong kuat trade mark R3,aku x kan cabut stiker r3 pd keta aku bia pon kete aku 2 nnti dh jd besi buruk…. Biau cucu cicit aku thu apekebendenye R3 tu…

  17. teringat zaman awal2 dsz masuk, d tendangnya budak2 R3 ni sampai budak2 R3 buat tuning tuk kereta lain..tapi akhir stahun 2 ni baru nampak nak tolong n bawa balik R3..pe pun, baik tunggu keputusan DRB…dulu kita duk pakat komen pasal drb nak rebadge kereta vokswagon, tapi bila bos besar cakap tak nak rebadge, senyap semuanya..pe pun..nama pun rumour..harap ada penambahbaikan..mungkin boleh jadi pakej..padahal R3 skarnag ni ada house sendiri kan…
    R3 boleh hidup wp tanpa suntikan dana dari Proton seperti mana R3 buat pada awal2 dsz masuk…sama je bro…
    mesri ramai penyokong dsz hentam komen aku ni kan..tapi ni hakikat bro

  18. barang r3 bukannye murah ,byk lagi mahal daripada marco everco etc

  19. jika tiada R3 nmpknya tiada lg kereta proton dlm arena sukan bermotor… tiada lg satria neo S2000 rally car team

  20. rasanya orang yang jual suspension buat cerita nak bagi laku barang kot…..
    kalau nak tutup why they still make kit for preve and supercharge satria neo…not to mention the fact that they actually consider producing 300 units…

  21. Ni mesti mamat Inspira bengang pasal xleh potong kereta aku walaupun dia 2.0L. Sorry lah aku main-mainkan korang. Yg kau sangat tak baca spec apsal? Kalau nak tutup kenapa Preve turbo R3 dlm hangar R3 sekarang? Kesian org Inspira dapat bodykit aje. Sorry ler, kenapa R3 nak majukan enjin Inspira yg memang org lain punye. Hehehe.

    • hahahaha…
      last2 ak yg pakai waja jugak makan asap. Tu yg buat terasa nak beli CFE + gearbox masuk waja je.. Boleh Ker??.. tapi x per, bawak pelan2 jer la, kang x pasal2 hilang duit bonus karang..

  22. assalammualaikum…..

    info bru about R3:
    > pembubaran R3 blom finalise lg…stakat nie yg confirm bdk2 R3 ngan lotus xdpt bonus…hal ini demikian kerana Dato Lukman dpt detect 2 department nie banyak buat development syok sndri dan x mndatangkn untong pd proton.

    info p3-22:
    > prototype dah nk siap utk 28 unit….kereta tampal ini d’jangka akan berkeliaran di jlnraya malaysia sekitar bln 9.
    > stakat info kini tiada perubahan pd panel bhg hadapan…dri pandangan tepi msih kelihatan sprti preve tp pendek sikit dan berbontot sprt ford fiesta.

    ini shj info yg sye dpt share. sumber dri vendor proton dan mmbr2 kt dlm

    • adei… ada kat sebulan lagi nak tgk spyshot p3-22a ni…

    • lampu blkg dkt c-pillar cm fiesta x?

      • x..klu dri tepi msih mcm preve tp berbontot sprt fiesta…kdudukan tailgate sprt golf gti dan polo..

        pntu dpn msih sme mcm preve just pintu blakang kcik skit…

      • pintu kecik sikit maksudnya legroom lg kurang? boot pun lg kurang? aku rasa klu kurang pun masih 4xx liter, masih ok utk isi beban bila balik kampung

      • ok faham. mcm gen2 la kalu gitu.
        ala2 bmw 5er GT?

        err pembuka pintu belakang (dkt pintu) atau (dekat c-pillar) cm alfa?

      • hatchbacknyew bkn mcm gen 2….mcm mazda 3 la senang nk imagine….

      • headroom lg besar dr preve sedan?

      • hm… belakang mcm fiesta, tapi tailgate mcm golf / polo… rasanya pakai balik lampu preve sedan ni…

  23. tak dapat bonus likely..hahaha….tutup dont think so la…r3 pun dah pindah..

    ade
    vpc diorang panggil….vehicles preparation center.
    preve race car(dunno what spec)pun dah mula shakedown

    anymore info regarding the preve?

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s