funtasticko design

http://funtasticko.net

Gambar rasmi KIA Forte 2013

44 Komen

Ini merupakan gambar rasmi pertama KIA Forte 2013 yang dikeluarkan oleh Kia Motors. Gambar ini diperolehi dari paultan.org. Apa pendapat anda?

Advertisements

44 thoughts on “Gambar rasmi KIA Forte 2013

  1. Kia pny dsign mmng clear europeam styling..klu tgok dr blkng mcm ad ckit style jaguar xf.. Dr dpn ad styling bmw 3series..llook awesome

  2. tak payah nak kena skodeng dah!

  3. Nape aku rasa design dia agak “messy”?
    H elantra lg kemas.

    Em..tgk atas jln dulu baru nk bebel byk2..

    • Kia K3 Forte vs Hyundai MD Elantra :
      2-2 cantik,menarik,tertarik n da bomb…
      Tetapi Forte ini ternyata lebih menyerlah serta menawan…

      *No offense

  4. aku dengar citer dr owner kia sndiri ni, dia ckp kualiti enjin K lg jahanam dr Prtn wlupun design K ni cun…ade sape2 bleh kongsi psl ni?

    • kalau owner tu suke bwk mcm pelesit. mmg cpt la jahanam. Enjin proton lenjan hbis pon, jahanam jugak. mcm kes owner preve kt sg. besi tu. Lps tu nak blame proton kate kereta xkualiti. Padahal owner yg tak kualiti. Lagipun enjin kia ni untuk yang normal drive je. Service ikut time. Ok la tu.

    • jangan cepat dengar cakap orang.. rasa sendiri dulu bro.. sy pake forte everythings ok je.. cuma kena p service ikut waktu la.. honda city kwn lagi la susah mau start engine bunyi semacam jer.. mcm dah lama padahal baru 2009 aritu beli. itu sementara IVTEC

      • kwn aku owner K ckp camtu la…kna servis ikut waktu..klu x ikut,enjin jahanam bro…mknanya x le tahan pun…P aku srvis x ikut wktu ok je…

      • To Saga: ye ke ni.. haha tah2 nak bash.. kereta apa pun klau tak servis akan lingkup. contoh ko beli keter tahun 2009 cuba ko jangan service sampai 2012 tgk apa akan jadi kat engine ko. pikir logic la.. mcm proton/perodua bro servis tak ikut waktu mmg la tak ikut waktu itu maknanya servis jugak bukan tak servis langsung tu yg elok.. sama la semua kereta pon.

    • apa jenis kete pun kalu dh kaki lenjang rapat meter, mana yg tahan bro..aku pernah pergi servis di bengkel bmw..masa tu ada 3 bijik 5siries e60 yang kene overhaul enjin..sbb? ko pikir la sendiri..
      sambil2 aku tunggu kete tu, aku tgk la ada 1 bijik e46 model thn 2000, enjin cantik giler..owner dia cina yg dh agak berusia, dia 1st owner kete tu..yg buat aku tertarik, enjin dia punya la cantik bersih takde leaking 1 titik pun. mcm kete baru..
      aku tanya, mcm mana u jaga ini kereta kasi cantik sampai mcm ni? dia cakap petuanya tak pernah bawak kete tu lebih dr 120kmh…muahaha…bagi aku,apa gunanya beli kete bmw kalo stakat nk bawak 80-90kmh..
      tapi tu la hakikatnya, enjin pun ada limitnya jgk..kat europe, diorang bawak keje tak lenjang setiap masa, ada highway yang khusus untuk speed laju2 mcm tu, jln biasa normal drive 70-90kmh je.
      kalu betul nak laju, ada kete yg mmg dh di khususkan untuk tujuan tu sperti M5, M3, AMG, Golf R dan sebagainya…model2 ni mmg enjin di reka khas untuk kaki2 lenjang nih..

  5. Nice…tapi harga nye?? maintain dlm range 80K~90K or heightens up to 1xxK~1xxK??

  6. Apa kata kita compare design dalaman forte baru ni.

  7. design studio KIA/Hyundai semua dah shift ker europe..sebab tu design dia ala european sbb yg design mmg european…nak harap org korea design aku rasa x dapat jack design camni..

  8. apsal design Kia ni dh mcm same je dgn Hyundai? mmg la diorg satu company besar tp head designer kan lain2. Kia oleh Peter Shryer dan Hyundai oleh Casey Hyun.

    tp mmg tak dinafikan mmg cun…!!!

    • guna sama platform, design macam ni popular

      • dun forget Hyundai Elantra is the Top 2 sales in the World (after Toyota Corolla)

        Sales Hyundai Elantra bagus, design salah satu sales point

    • Sekali tengok dah macam Perodua pula stail pula; ambik daihatsu lepas tu ubah sikit sana sini, jadi MyVi/Alza/Viva. Design cue K3 ni hampir sama dengan Elantra.

      • xde masalah diorg nak tiru coz hyundai-kia pon klo xsilap satu company merge tp 2 produk kia-hyundai..

  9. Sekarang dah pakai kia forte aku 107000KM. Tiada masalah pun.. Johor – Perlis dah sampai…

    • mcm tahan lasak jer forte nih…hehehe…trasa jgk nk pkai…

      • kereta sekarang semua tahan lasak. So jangan takut nak beli kereta even brand china pun. Bukan doerg x buat RND pun.

        p/s: nak tanya, Stavic baru mmg harga 109k ker dengan upgrade??

      • kancil aku dah 160000k..4thn..still ok xde rosak..pendek kata nasib la klo rosak..kete mahal pon rosak..

    • Memer btol pun ap abang post kat sini, kalo xde tax kete yang mengarot, kite dah boleh ade bnyk lg pilihan yg kite mampu…tutoplah proton dan kroni2nya…

      • nop.. ur wrong. kalau tax x d, org banyak beli kereta dan p1 boleh generate untung banyak. So rnd oun boleh banyak. Proton tutup akan libatkan ribuan org.

      • Mmm… selfish. Dek kerana x mampu n sumer nk murah tapi malas, sedap2 mulut jer suh org tutup aset negara dlm industri auto. Nie la org kiter… bukan org kat sini la, org kat kampung lain…:P

        Kalau rasa tax tinggi, usulkan ar satu penyelesaian rigit bagaimana gov bleh kaji semula tax kete tu dan mencari alternatif lain sumber pendapatannya bagi mengatasi pengurangan tax tu… RM7 bilion tu kalau tax tu dihapuskan.

        salam n cheers!

    • knapa banding altis je>??cbe banding ngn innova/kijang?? tengok price exora sana convert duit malaysia….tgok kijang harga sana n convert duit malaysia…err…knapa x banding ngn singapore lak??tengok nissan sylphy kat sane brape dolar??suzuki swift sport brape?? honda civic??

  10. lawa giler siot model forte baru ni..berkenan plak aku tgk..

    off topic; tadi pergi service kete neo aku di SC proton, sempat la sembang2 dgn staff teknikal dia. tanya keadaan preve mcm mana, dia kata stakat ni prob yg slalu ada pada preve adalah bunyi angin masuk di cermin kecik kat pintu blkg tu. lg satu mslh brek bergegar..harap2 diorg dapat solve la prob ni..

  11. Semakin hari semakin banyak kereta baru yang keluar. Semakin jauh rasanya proton tertinggal. Mcm forte ni pttnya beat dgn preve..tp rasa mcm x adil plak sbb terlalu jauh beza.

    • Mmm… itulah cabarannya. Bagi saya proton tidak tertinggal, cuma company lain semakin berusaha maju. So, proton perlu menjiwai momentum company2 besar ini utk terus melangkah maju juga. Think positif.

      Preve vs forte, terlalu jauh beza? Dari segi apa? Harga, spesifikasi, design, teknologi, kepakaran?… masing2 ada kekuatan tersendiri. Kadang2 bila kita terlalu melihat kehebatan org lain, kita lupa nk tengok sekeliling kita yg kita juga berpotensi hebat seperti org lain…. Berbangga dan brsyukur.

      Salam ramadhan n cheers!

  12. suka dgn side profilenya..nmpak gagah bila dipndang dr tepi.

  13. Proton jgk yg kna…marah bbenor diorang sampi tutp
    terus Proton….

    • Teman rase yg ramai marah proton ni jenis yg mngikut org je.org kate sbb proton kete lain jd mahal dia pun nk kate sbb proton kete mahal.pahtu tambah plk kate proton bodoh la,tutup proton la.membaca nye malas.

  14. Proton jgk yg kna…marah bbenor diorang sampi sruh tutp
    terus Proton….

  15. my wishful thinking. kalau bole, biar la kia forte ni bukak bonet belakang liftback style. dan kalau bole jugak, biar la ada wiper kat cermin belakang tu. 🙂

  16. Wow, really awesome design! To Proton: U need to work smarter and harder! I know u can Proton!

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s