funtasticko design

http://funtasticko.net

Video KIA Forte 2013

67 Komen

Saya bekenan dengan lampu led hadapan yang seolah-olah kening kereta ni dan paling saya suka lampu belakang bila menyala efek dia macam light saber. Bila diperhatikan sekali imbas, model ni macam Hyundai Elantra dengan gril Schreyer, hahaha…😉

67 thoughts on “Video KIA Forte 2013

  1. wow….just wow…nk confirm..Bro campro…model yg display tu clay model kan?? sbb cermin gelap smacam jer…

  2. Ni model tk 2013 @ 2014 ek?dkt video, tgk tulis 2014..

  3. cepat la masuk malaysia…
    berkubur la preve..kereta global yang last sekali tak global…

    design hancus..itupun mengaku kereta design tahan lama sepanjang zaman..
    proton design kereta syok sendiri..org kata tak cantik, tak nak dengar..

    kalau betul2 dah laku, sekarang ni dah cecah 100K unit…orang proton boleh bagi tahu berapa unit preve dah terjual sampai hari ini?
    kuakuakuakua…

    walaupun cukai kereta luar tinggi, orang sanggup bayar sebab mahukan kualiti, teknologi dan rekababentuk yg terbaik…
    preve yg kena cukai ciput pun rakyat malaysia tak mau…

    kesian… kita jual jer proton ni kat VW..
    hahahahahahahahaa…..

    • org cerita pasal KIA….kau membebel pasal preve pula..masuk forum la

    • Mmm… cepat2 ar masuk m’sia. Nk tengok gak berapa plak forte baru nie bleh terjual di bumi m’sia. Kalau tengok statistik jualan naza forte bln march 445, bln april 646…wow banyak nyer! keseluruhan dari bulan januari 1,586…wow sungguh banyak nyer!… kagum:P Well, preve apa la sangat, kereta m’sia. jual pun sikit jer. Statistik jualan preve kat blog motor trader pun x kuar lagi..ye la, booking cuma 11,000 dlm masa 2 bulan kat m’sia…sikit sangat. x mcm naza forte tu kn?😛

      Preve setakat menang anugerah kereta sedan family pemasangan tempatan terbaik oleh Asian Auto ALLIANZ dlm Auto Industry Awards 2012 baru2 nie pun apalah sangat kan? kan? kan? …:P

      Best Local Assembled Family Car – Proton Preve

      salam ramadhan n cheers!

      • sehingga skrg aku terbaca dh 17,000 order, byk tu

      • main kotor memang la banyak..kahkah..try semua tax sama, tengok mana orang beli?..tengok forte punya total sales 1 dunia berapa?..barula truly global car..setakat kat malaysia boleh la cakap..

      • knp nak samakan tax bro BUBU?? apa lu ingat bapak lu punya negara, senang2 tax nak samakan.. kalu lu jadi PM/Pemerintah.. hancur negara… sebelum comment apa2 pun, p ambik tahu dulu sikit sebanyak pasal economy.. mana2 negara dalam dunia akan ada TAX.. dan TAX selalunya akn ada perbezaan antara barangan tempatan dan Import..dah bodoh tu, jgn tunjuk kat org.. buat malu jer…

        nak sales figure utk satu dunia belum leh buat utk PREVE…sbb singapore pun tak masuk lagi… so harap bersabar… kalau ada rezeki tu, ada lah.. kalau takde nak buat cam mana kan!! haha

      • Mmm… x dinafikan KiA antara company kereta yg menyerlah di dunia kini. Semua pun boleh tahu angka2 jualannya di seluruh dunia. Maklumat hanya dihujung jari. Nk banding jualan model2 proton tentulah masih lagi jauh. Cuma bila buat penilaian biar la jujur, bernas dan ada pengembangan ilmu. Bukan buat statement sampah:P Ini saya merujuk komentar akupunya. Sorry.

        Setiap negara pengeluar kereta ada polisi tersendiri demi melindungi industri automatif tempatan termasuk lah m’sia. Ini bukan la main kotor tetapi satu tindakan tidak b*d*h bagi memastikan company asing tidak membunuh industri tempatan atas alasan globalisasi.

        cheers!

      • alytheman, aku tak payah nak kutuk..kenapa nak samakan tax?..barula fair..tengok mana orang nak beli..tax kereta kat malaysia ni sebab nak tampung proton..bagi aku kalau preve ni tak succed kat UK, memang kat tempat lain kat europe tak kan succed..

      • Mana mungkin nak samakan tax bro bubu…?? ko nak kutuk Preve takda hal.. itu hal ko.. aku tak rugi satu sen pun.. aku pun bukan pakai preve… but bak kat bro fauzan… kena ada cukai utk lindung industri automotive sesuatu negara… itu yg aku tanya, kenapa perlu samakan cukai di malaysia sedangkan mana2 negara pun tak amal system ni!!

    • Back to the topic please..this thread is about Kia. if you want to compare, please give a constructive comment.

    • oo ye ke tak cantik, kau kata la tak cantik gak keta conti / conti-inspired lain sbb preve ada sentuhan ital design hehe

  4. design mcm ni biasanya won’t last long.. tak evergreen kata org tu. tapi thumbs up to the spec n features. mesti tiptop..

    • sebab dia orang change every 5 years or 4…proton kena simpan for 10 years…

    • nk last long? nk berape lame 10 thn baru nk kuar keta baru? mase tuh org dah buh mcm2 teknologi kat keta.. awk ade gps bodoh je..

  5. wow.. i would pick this K3 rather than preve!😀

    • to civicEK

      wow.. i would pick new Civic rather than this K3!
      er, kenapa ko tak pilih new Civic ek?
      opsss! hodoh bangat sama itu Civic ya?

      • kah kah kah proton fanboi detected!

        preve’s famous prob:
        – over crank engine
        – owv
        – bad noise insulation
        – rattling dashboard
        – sluggish pickup
        – engine leaking

        and yet their fans are still praising the damn car.wtf.

      • lol..
        tetiba melenting. nak amik2 la bro kami x paksa.
        Kalau org biasa mampu pakai kancil, kancil jugak la jwpannya.

      • la…tu je ke, sama je bro, civic fb baru pun ada problem sendiri gak, fanboi tak fanboi :

        – extremely uncomfortable seats
        -frozen door locks
        -metal grinding noise while shifting (gear)
        -transmission downshifts on acceleration
        -car stalls while driving
        -damaged sway bar

        nak lagi? bole je huhu

      • En wajarian x pyh cite pasal civic baru,en civicEK bkn mampu beli pun.preve pun dia mampu tgk je.sbb tu dia fanboy honda.kahkah

      • civicEK dah cabut… hahaha

      • kah kah kah Honda GAYboi detected!

    • Betul …. preve = sampah

      Proton Preve Tak Guna 2.0

      • hahaha.. saya x kisah ada org nuat mcm nh. Sedangkan global car vw yg ke berapa pun ada kes mcm nh.

        Honda civic, accord, passat, gti, bmw, merc semua pernah kena, So p1 pun mesti ada kene gak.

      • Go ! Go ! Proton!!

        ntah2 ko pakai Myvi jer pun.. hahaaha

    • kerete korea lagi teruk nak maintain lepas 3tahun,compare dgn proton
      oh kau tk penah pakai kete korea,patut tk tau

      • go and read more, one month old sudah ada leaking and major problem in engine sigh pity u guys..

  6. Aku tak tau lah nape manusia zaman sekarang nie makin maju bidang IT makin bebal kepala hotak nk berfikir.. Citer Kia, Kia je lah.. Proton, Proton lah.. Nie belum kuar ketenye da tau kete tu comparable dgn kete lain.. Nak katakan bodoh, da pandai menaip da kat sini.. Kat sini aku boleh detect bahser tegar yg bodoh tak tau ape2 n basher tegar yg bodoh sombong.. Ego tak trime kebodohan akal padahal tau n boleh fikir.. Hebat sgt boikot2 letak poster kat kereta sendiri.. Kereta sendiri ke ?.. Sebar2 link.. Aduhaii Malaysiaku.. Makin bebal segelintir rakyatnya..

    *On topic : cantik tp da makin terikut styling elantra MD.. As my taste, tak suka design dia berbanding elantra MD*

  7. saje nak share. x ada niat apa2. aku ambik yg c segment je. kalau model yg korang cari tu takde, maksudnya, model tu tak di senaraikan sebagai top 10 sale untuk bulan tersebut. statistik bulan jun 2012 belum keluar lagi.

    Statistik Jualan Kereta April 2012

    Proton Preve – 494
    Kia Forte – 547
    Toyota Corolla Altis – 535

    Statistik Jualan Kereta Mei 2012

    Proton Preve – 2,771
    Kia Forte – 684
    Hyundai Elantra – 618
    Toyota Corolla Altis – 446

    • amik kt mana ni bro? civic tgk bersepah kt jalan x masuk top 10 yer

    • June punya statistik dah release. Tapi Proton release secara grouping, MPV dan Car. Jadi dah takde spesific pecahan kereta model apa. MPV bolehla sebab Exora 1 aje.

    • faiz,

      data dari maa bro.

      ni aku compilekan data statistik jualan kenderaan dari jan 2012 sampai mei 2012. sebenarnya data ni aku combine dari 2 statistik:-
      – statisik jualan kenderaan nasional (monthly top 10)
      – statistik jualan kenderaan bukan nasional (monthly top 10)
      dari data2 tu, aku cuma ambik c segment je.

      Januari 2012

      Proton Inspira – 716
      Kia Forte – 469
      Nissan Sylphy – 288

      Februari 2012

      Proton Inspira – 443
      Kia Forte – 412
      Toyota Corolla Altis – 329

      Mac 2012

      Toyota Corolla Altis – 607
      Kia Forte – 597
      Proton Inspira – 289

      April 2012

      Kia Forte – 547
      Toyota Corolla Altis – 535
      Proton Preve – 494
      Proton Inspira – 179

      Mei 2012

      Proton Preve – 2,771
      Kia Forte – 684
      Hyundai Elantra – 618
      Toyota Corolla Altis – 446
      Proton Inspira – 251

      memang x de honda civic bro, dah 5 bulan. bukan la maksudnya honda civic tu x terjual, cuma tak termasuk dalam monthly top ten sales je.

      untuk bulan jun 2012, kalau ada specific model untuk kenderaan nasional, aku akan share dgn korang. kalau ada la ye.🙂

      best layan data ni bro, dari sembang ikut perasaan je.🙂

  8. cube tukar name proton ke name laen.. lg ok kot.. kekeke

  9. kalau open up industry automotive mesti lebih banyak syarikat asing melabur di Malaysia dan buka kilang and create more job opportunities. disebabkan nak kan segelintir untuk jadi kaya raya, sampai 28 tahun kita terpaksa beli kereta lain yang lebih baik dengan tax. itula malaysia. hidup di negara ini, sampai mati bayar loan. untuk kereta dan rumah. hidup malaysia!

    * sehingga tax di malaysia level playing field baru kita akan percaya proton bagus atau tidak, but sure tak jadi, tax removed, proton automatic lingkup, sebab ramai sanggup bayar duit lebih untuk kereta 3rd world macam vios n city, menunjukkan betapa terukknya sentiment terhadap proton

    • berapa kali nk ckp pn aku xtau.
      even Rafizi pn ada ckp, kalu eksais turun, kete proton pn jd murah. ada faham?

      kalu saga rm50k jd rm25k, ko xnk? aku nk je.
      byk nk beli lg..umah, insurans, tbg skola anak, holiday..

      • hahaha.. bro…kalau saga 25k…polo sedan berapa? 40k ke? tax dia pun turun juga kan? so kalau saga n polo sedan 25k? mana u nak beli? saga?

    • Kalau betul tax kereta dihapuskan, ia akan jadi kesan domino kepada industri automotif, perbankan dan insurans. Terus terang tanpa selindung aku cakap, proton paling terjejas teruk walaupun harga keretanya turut menjadi murah. Kenapa? Persoalan tu tak perlu dijawab. sendiri fahamlah. So jangan mimpi benda ni akan menjadi kenyataan.

      BTW, aku turut kecewa dgn masalah2 yg melanda proton preve. Kenapa ia masih berlaku lagi?? Jangan guna alasan kereta lain pun ada masalah. Ye, tp proton dan berjanji utk berubahkan. Sejak DSZ takde, aku pun tak berapa yakin dgn cara proton mengendalikan masalah2 proton preve. seolah2 mcm tiada yg nak lead, ambil berat. haissh..nasiblah kpd pemilik2 yg menghadapi masalah pada proton preve mereka.

      • haiyo,
        exprotonowner,
        mmg la ada problem, sebab die ak rase korg sendiri pun tahu. BTW, bagi org yg pakai kereta konti, deorg kalau rosak buakannya membbel kat blog tertentu, deorg banyak tanya dekat blog kereta tu sendiri and bincang aper yg perlu. Ko ingat masalah DSG VW baru jumpe ker.. Kes die lama dan VW amik masa lama jugak nak settle. So yg rosak2 tu hrp bersabar la. BUkan car maker kat dunia nh x dengar, tapi amik msa nak cari penyelesaian nyer..

      • lagi satu,
        cukai tu bukan terus x d, ada 3-4 fasa penurunan.

  10. ape ke jadah sikit2 comment nk tlg kroni, nk tlg kroni…. asal kroni tu melayu aku no hal…. rangkaian bisnes kat malaysia ni bukannya melayu yang conquer, so nk bg melayu berjaya buat bisnes,why not… walaupun bukan semua boleh nk tolong…..

    tp aku cukup setuju kl cukai kereta nasional dihapuskan langsung, bior kereta luar je kena tax, so golongan yg x berapa nk mampu nk beli kereta ni boleh beli kereta tanpa dibebani dgn cukai…..

    • i agree on this.

    • aku bersetuju dgn tuan, tp ada masalah ckit, kalu kete tempatan xda cukai, kete luar ada cukai, namenye dah langgar semula perjanjian cept, afta n wto dgn 100% yg mana malaysia dah masuk afta, buat agreement cept n hampir mengikut kehendak wto sepenuhnya.

      Itulah masalahnya sekarang. Kalu nak buang cukai, kena buang semua local n import. Mmg bgs buang, tp ada masalah melanda. Aku dh terang kalu penurunan@pembuangan cukai secara mendadak, apa kesan dia n sbgainya.

      Klu kita sebagai kerajaan@bakal kerajaan, kita kena pikirkan semua kesan, tp nampak gayenye, ada yg pandang sebelah pihak ajek tanpa memikirkan kesan secara total. Yg dipikirkan, harus keluarkan kenyataan aper yg rakyat nak dgr, nak dpt, pasti menang. Tp kesan jangka masa pendek n panjang x pikir.

      Bukan sng nk memerintah negara, xsemudah dicanang mana2 pihak. Aper2, tepuk dada, tanya iman n akal.

      • u are correct in fact if we changing government also d chances is still low. but at least they are reducing it from current tariff.

      • itu mmgg betul.. kalau nak turun pun kene ada fasa2. Dan semestinya setiap fasa, dan kalau dah selesai fasa terakhir, mesti org beli kereta mcm beli kuih..

  11. betul gak bro mat, lupa lak psl afta, 2015 ni apa akan jadi tak tau lg sbb akan comply terus ngan afta ni kan

    • skang dah comply afta, cume xcomply sepenuhnya dgn wto sbb masih ujud cukai import 30% utk kenderaan yg bukan negara asean. Klu ikutkan, 2015 akan comply sepenuhnya ngan wto. Maksudnya kete2 yg cbu dtg dr negara bukan asean sepatutnya akan jadi lebih murah dr sekarang dgn terhapusnya 30% n yg ckd 10%. Tp kete yg dtg dr asean cam philipines, thailand, indonesia, masih lg kekal, yg cbu jek kurang 30% cukai tp yg ckd cam vw hanya kurang lg 10%, xbyk. Tp yg fully import vw cam polo sedan dr india, atau vw dr german@afrika, akan kurang 30%.

      Ikutkan jangkaan aku, polo sedan sbgai contoh akan rega berkurang dlm are 80k-90k masuk kategori vios n city yg sepatutnya dh dijual lebih murah sbb tax local jek yg kena.

      Mcm hyundai elantra, ramai slhkn preve sbb elantra rega tinggi, tp skang rega naik lg, xkan sbb preve jugak rega naik lg 3k? Pastuh, knp plak kia bleh jual murah dr hyundai? Ada ckp sbb naza, hyundai simedarby, naza lg kuat kroni katanya,tp ford bleh plak jual murah, bukan ke ford bwh sime darby gak?

      Bg aku, xdapun masalah dr prtn@miti, cume strategi pemasaran masing2 n agreement masing2 n brp byk forecast sales, n brp byk profit diaorg nk kaut.

      Klu tgk secara total, klu masuk wto sepenuhnya, kete2 yg di pasang dimalaysia dh xdiperlukan, dpt jimat cost pemasangan n byr gaji pekerja kat sini, baik bwk terus cbu coz market malaysia xbesar mana. Jadi antara akan merasa impak dia adalah assembler2 kat malaysia cam naza, simedarby n mahupun perodua coz peroduapun ada assemble model toyota n daihatsu kat sini, tp klu dh ikut wto, import jek lg jimat kos.

      Cume aper yg aku bimbang bile citer pasal cukai nih n cukai kenderaan dihapuskan 100% secara mendadak, mahupun 50%, nanti bak kata pepatah,menang sorak, tp kampung tergadai.

      Lebih baik dikurangkan sbyk 5% setahun, tp tanpa perlu umumkan kerana klu umum,akan bg impak coz rakyat akan hold pembelian, industri akan freeze@lembab, bg kesan lain plak. Jadi kurangkan secara diam2, walupun akan amik masa 10 tahun utk capai 50%, tp impak xdalah besar sgt coz ada masa utk market adjustment.

      Sapa xnak cukai kete dikurangkan, tp kena buat dgn cara yg betul n berhemah, bukan secara melulu yg akhirnya akan makan diri sendiri, tp yg paling teruk, rakyat umumnya akan suffer.

      Xkisahlah pihak mana sekalipun, yg penting, buat yg terbaik utk negara n rakyat, tp bukan kerana kuasa n duit.

  12. Off topic…dh lama x dengar citer pasal DSZ..adakah dsz beralih arah join FGV

    http://valueinvestorresearchklse.blogspot.com/2012/07/felda-global-syed-zainal-to-join.html

  13. cite psl 80an, klu ikutkan dh xrelevan sbb dh lepas, tp klu cukai naik masa tuh, pengguna yg dh beli kete masa tuh untung, mcm kes vw br2 nih masa naikkan rega golf klu xsilap, so, pengguna asal golf sblm rega naik, 2nd value dia naik@ maintain. Xbg impak bg pengguna sedia ada. Begitu juga kete 2nd hand, tp klu cukai kurang mendadak2, akan bg impak market 2nd value n penjual kete terpakai. Cume situasi pertama, bakal pembeli rugi sbb rega lg mahal pada sblm nye walupun beli pada tahun yg sama, tp situasi yg kedua, bakal pembeli untung kerana rega kete makin murah.

    Tp situasi pertama berlaku ketika tahun 80an dimana xbyk jualan kenderaan n kbanyakan loan xlama, xbyk n ramai yg beli cash. Tp skrg, kete byk on the road, loan sampai 9 tahun n jumlahnye plak tinggi. Jadi impak amat beso bg mereka yg dh punya kete n masih lg berhutang.

    Klu kurang secara perlahan2, kesannya xbesar bg org yg dh beli kete sblm penurunan n sempatlah menyettlekan hutang n kurang terasa kesannya. Peniaga kete 2nd hand pun dpt buat adjustment dgn situasi penurunan rega.

    Implementasi, xpasti sbb aku bkn pemimpin kerajaan@bakal kerajaan. Hanya mereka yg dpt buat perubahan. Pada masa yg sama, kena adjust juga income utk negara bg cover balik penurunan pada cukai kenderaan. Org panggil check n balance. Klu turun lat sini, kena naik bhagian sana. Stakat nih kat dunia, xda yg bleh dpt sume yg kite hendak. Ada yg kete murah, tp menda lain mahal, akhirnya xbeli kete jugak sbb kena fokus kat menda lain yg lg penting. Ada yg kete mahal tp menda lain murah, tp ramai yg mampu beli walupun mahal coz sara idup n pendidikan n perubatan murah.

    Yg penting, kita bersyukur padanya dgn dikurniakan, sbgai org yg xterlibat ngan politik, kita berdoa agar mereka ini buat yg terbaik utk semua.

    • spare part pun ikut turun sekali slps 2015?

    • bagi saya la bang….kalau kereta efficient minyak mahal bukan masalah besar…sebab di malaysia sekarang nak beli kereta efficient pun paling murah hybrid 110k? atau a good efficient diesel by ford 140k? last last kalau tidak kena beli truck pickup diesel.

      kenapa kita perlu selalu menjadi kerakusan sesetengah pihak? kereta neo cps saya, consumption lebih teruk dari mazda 3 2.0 sport abang saya. is this reasonable?

      bagi saya, Mahathir adalah bapa kemodenan Thailand, sebab diala, polisi dialah yang membuatkan thailand sebagai negara detroit asia.

      kereta adalah satu aje unsur dalam hidup, tapi kerja kuat, kerja 24/7…last last dengan duit 60k…60,000….dapat juga beli kereta yang substandard. dan kalau kita compare dengan kereta luar, datangla excuse, we r still young in this industry..so masih lagi infant industry? sampai bila? so we will have to admit sampai bila pun kita di belakang? di sini unsur politik kelihatan. mereka can do better for sure..kenapa tun tak guna proton?

      80s impact i think also made ramai business yang bungkus..sebab no sales…n i rasa banyak juga company yang tutup yang supply parts and cars….n harga kereta pun meningkat dengan mendadak… ini semua dilakukan untuk satu industry yang selepas 28 tahun…tidak membukitikan apa pun… cannot compete… dan lost income and jobs to countries like thailand dan indonesia…selagi BN/UMNO dont realise their mistakes..dan rakus..maka hidup macam inila… bayar loan sampai mati…cost of living goes up…semua pun mahal… dan rosmah pergi shopping ke london dengan menggunakan LCW sebagai alasan….

      • What I want ,

        Proton buck up, compete to the highest level and proud to have a car company that gives local talent chance to design,engineered, and produce our own …creation,research,thinking,n development all involve here…

        What I don’t want,

        Become just assembler,in which the parent company may come and go as they like, all the intelectual or thinking phase done in the origin country while the local people become just do’er, doing what they being told to do over and over again…….pak turut as you like…

        n what if Rosmah uses her own money to go there, do you really see she using people’s money? don’t speculate and stop making more sin….

      • mr jonjo..bout rosmah…u never know what she does unless u r there…so dont think u know everything🙂

      • Mmm… huhu. please… jgn ar kita seperti makan daging saudara kita sendiri. Sesama insan kita sampaikan utk kebaikan bersama.

        Sy tak bangga kalau pun m’sia menjadi detriot asia sekali pun kalau sekadar menjadi kuli memasang kereta jenama asing sahaja. Setakat nie, walau bukan detroit asia, pelabur asing masih melabur dlm industri auto kita dan yg penting kita ada keupayaan mengeluarkan kereta kita sendiri melalui prootn. Dan kalau bleh ada 2, 3 company seumpamanya pun lebih baik lagi. Tapi bukan ar dgn title kereta nasional tapi rakan companynya mengistilahkan sebagai ‘subsidary company’ dlm annual report mereka.

        salam ramadhan n cheers!

  14. tuhh.. dia dari kia ke preve dr preve ke rosmah.. mentality sampah

  15. my wishful thinking. kalau bole, biar la kia forte ni bukak bonet belakang liftback style. dan kalau bole jugak, biar la ada wiper kat cermin belakang tu.🙂

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s