funtasticko design

http://funtasticko.net

Proton juara Rali Finland!

22 Komen

Tahniah kepada pasukan Proton kerana berjaya merangkul kejuaraan Rali Finland baru-baru ini. Pemandu jentera Satria Neo S2000 PG Andersson berjaya menjuarai kategori FIA Super 2000 World Rally Championship. Seorang lagi pelumba Juha Salo berjaya menduduki tempat ketiga. Ini merupakan kejayaan podium berganda buat pasukan Proton.

 

22 thoughts on “Proton juara Rali Finland!

  1. mana Proton Juara?

  2. Tahniah!

  3. dlm blog2 & forum@ eropah ramai dah bercakap2 pasal kete neo kita nie… sampaikan ada yg bertanya dlm facebook proton pasal neo + rally kit nie… mmg terbaik!

  4. Oktober ni, buat pertama kali, Neo S2000 akan diadaptasikan didalam bentuk maya –permainan video WRC 3–

  5. proton dah boleh jual Neo S2000 tu seluruh dunia sekali ngan pelancaran preve, bold and flx .. Harap DRB tak pandang rally ni sebagai sesuatu yang membazir kerana dah banyak ubah persepsi proton di luar negara.

    • itu yang terkadang terlintas difikiran saya.. harapnya tidak berlaku seperti modenas menarik diri dari cub prix… sayang betul….

    • Saya pun hairan kenapa proton tak mengambil kesempatan di atas kemenangan rally ni dan juga aprc baru2 ni untuk marketing satria neo. Kenapa tak keluar versi baru dengan bodykit s2000 dan enjin renault 1.8/2.0 yang sama diguna pakai untuk kereta rally ni. Adakah sidebabkan neo adalah market niche dan jualan nya tak segah model2 proton lain jadi tidak ada economy of scale?

      • Sebenarnya dah lama proton market satria neo terutamanya di UK. Dan jualannya tidak begitu baik kerana ia terpaksa bersaing dgn model2 hatch yg lain. Lagi pun Satria neo ni boleh dikatakan model proton yg sudah lama keluarannya (mula dikeluarkan 2006). sudah 6 tahun usianya.

        Saya melihat usaha proton dalam rally bukan utk memperkenalkan satria neo sematas, tapi lebih kepada memantapkan jenama proton sendiri di peringkat antarabangsa. Untuk itu, hanya satria neo sahaja yg sesuai digunakan sebagai kereta rally proton. Lagipun proton mmg dah lama menceburkan diri dlm bidang sukan pemotoran. Boleh dikatakan semua model proton pernah menyertai perlumbaan seperti BTCC. cuma impaknya tak segah rally kali ni.

  6. eh??? camne keta local brand yg slalu kena bash dgn rkyat m’sia sndri ni bleh mng? bkn ke keta jepang lg power? ishh… mimpi ngeri ni… t’bakor hati kwn2 yg suke bash proton…

  7. dalam paultan tak banyak komen.. biasanya beratus2 yang hentam proton…

  8. DRB-HICOM TO SPEND OVER RM1B TO DEVELOP PROTON CITY

    SunBiz- page15- The aid back area would be transform into a vibrant automotive town and a Proton car manufacturing hub.

  9. mmgler xbyk komen kat pt sbb prtn menang. Cer kalah, cnfirm beratus2 komen ngutuk. Mcm jugak preve yg accident br2 nih kena langgor ngan lori, pintu hancus, tp chasis masih kukuh. Nasib baik penumpang x aper2. Tp xjadi viralpun kat internet sbb tunjukkan preve mmg kukuh. Lainlah klu gambo drive shaft patah aritu n gambo tampal2 memo kat kete, kejap jek jadi viral.
    Org malaysia, org kita, klu xngutuk yg sendiri, xsah, tp klu menda baik, xda nk memuji. Buat diam jek.
    Tggulah klu prtn kalah, atau ada probs, confirm jd topik hangat n viral. Klu menda2 positif, org kita xnak amik port, xmau trime.
    Oh malaysia ku.

  10. Kita kena faham PT dah berubah menjadi entiti yang kena cari duit. Kalau tak kenapa digabung dgn org Singapore, pindah hosting server ke Singapore. Cuba jadi agent pengiklanan jual kereta online. Ini strategi yang biasa (kaum sezaman saya dulu suka menyebut; Piawai) digunakan oleh orang Singapore. Meniru bagai Motor Trader. Maka ia tidak lagi menjadi relevan sebagai sumber pandangan objektif, bila PT lebih memihak pada aktiviti menjual barangan luar negeri, barangan terpakai dan pengiklanan. Kalau diperhalusi kandungan posting mereka, ia mengambil jalan selamat dengan berdiri di atas pagar. Bila sesebuah website menjadi neutral, ia menarik lebih banyak pengiklan.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s