funtasticko design

http://funtasticko.net

Pusingan ke-4 Ferrari Challenge Asia Pacific 2012

3 Komen

Baru-baru ini berlangsungnya perlumbaan Ferrari Challenge Asia Pacific 2012 di Litar Antarabangsa Sepang sempena Malaysia Merdeka Endurance Race. Cabaran di Malaysia memang terkenal dengan faktor cuaca yang panas dan kelembapan tinggi yang boleh mempengaruhi kereta, pemandu serta krew yang terlibat semasa perlumbaan di litar yang sangat mencabar.

28 buah kereta Ferrari458 Challenge telah mengambil bahagian dalam perlumbaan tersebut yang terbahagi kepada dua kategori Trofeo Pirelli dan Coppa Shell. Dalam pusingan pertama bagi kategori Trofeo Pirelli, Philippe Prette dari Itali telah berjaya menduduki tempat pertama, di hadapan Pasin Lathouras dari Thailand dan Philip Ma dari Hong Kong,  China. Dalam kategori Coppa Shell, kemenangan telah berjaya dicapai oleh Francis Hideki Onda dari Jepun, diikuti oleh Gregory Teo dari Singapura dan Eric Cheung dari Kanada.

Untuk perlumbaan pusingan kedua kategori Trofeo Pirelli, Pasin Lathouras dari Thailand telah muncul juara diikuti oleh  Philippe Prette dari Itali dan Motoaki Ishikawa dari Jepun, setelah bersaing sengit sesama mereka sepanjang perlumbaan tersebut. Bagi kategori Coppa Shell pula, tempat pertama berjaya dimenangi oleh Jacky Yeung dari Hong Kong,  China, yang telah berjaya menewaskan Eric Cheung dari Kanada dan Alex Au juga dari Hong Kong,  China.

Pasukan NAZA Racing Team juga telah membuat kemunculan semula dalam arena permotoran tahun lalu setelah menyepi buat sekian lama dengan kemenangan bergaya ditempat kedua kategori Coppa Shell . Dipandu oleh pelumba veteran dari Itali, Angelo Negro dan merupakan satu-satunya pasukan dari Malaysia yang bertanding dengan 11 pasukan lain dari Itali, Perancis, Australia, Jepun, Hong Kong, Thailand dan Singapura dalam kategori Coppa Shell.

KLIK UNTUK BESARKAN IMEJ

Advertisements

3 thoughts on “Pusingan ke-4 Ferrari Challenge Asia Pacific 2012

 1. off topic
  heard that exora will be realeased its lower version of cfe powered mpv means that the cheaper exora cfe, anyone can confirm this

 2. Pingback: Teaser next generation KIA Carens

 3. Salam,

  off topic gak..

  kalau takde cerita pasal proton tak brapa meriah la…

  – sapa boleh confirmkan post saudara ‘awak’ tu?

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s