funtasticko design

http://funtasticko.net

Kongsikan cerita mengenai Proton Prevé anda di sini

257 Komen

Memandangkan semakin banyak dan bertambah Proton Prevé  di atas jalan selain cadangan dari kawan-kawan di blog, saya pun membuka post ini. Anda boleh berkongsi cerita dan masalah Proton Prevé di sini. Mungkin ada antara kita  yang mungkin menjadi bakal pemilik baru model ini. Kalau tak kita tak berapa tahu respons pengguna mengenainya, selamat berkomen. Terima kasih.🙂

257 thoughts on “Kongsikan cerita mengenai Proton Prevé anda di sini

  1. pegi promosi kat facebook group proton preve tu.. baru cepat reply.. So far so good la proton preve ni… handling and safety dan tip top… beberapa masalah quality kena improve lg..

  2. sy xpakai preve..tempat keje sy pembuat spareparts utama preve..problem cermin segitiga pintu belakang yg msk air sblm ni dh soft..

  3. turbo dia pakai Borg&Wagner kan?
    power x turbin dia?

  4. saya pakai preve CFE almost 2 months, at this moment satisfied and quit comfort…. its not bad compare than other japanese and european car. give a thumb to preve!!!

  5. akalau boleh proton senyapkan sikit bunyi kipas dia… agak kuat…

  6. Thanks Bro Campro accept sya pya cdangn td..pe pn komen, think positive OK:)..slamat ‘mengomen’..jgan tlalu emosi..smua untuk PROTON..: )..harap geng2 proton pn da bca komen dr owner preve ni dan ambik tndakan to improvekn lg PROTON dan jnama PROTON..’ PROTON, You Can Believe It’..OK x?

  7. aku tak pakai preve tapi pakai enjin cfe ..memang best setakat nak gigit civic 2.0 boleh je…good job proton walau harga murah tapi injin boleh megalahkan keta ratusan ribu ringgit…hehehehe

  8. cepat…cepat…mna lg citer dr owner preve ni? aku tngok peningkatan kuantiti yg agak ketara di jln ry…dan di KL area rmh mertua aku di setapak, kaum bkn melayu (C***) yg rmai guna preve b’banding melayu…

    • Org Cina suka kereta LAJU… yup.. PREVE laju
      Org India suka kereta LUAS…yup..PREVE luas dan boot besar
      Org Melayu suka kereta jimat minyak(tangki kecik)…ha, pandai2 la tekan pedal.. tp FC boleh tahan la for turbo car..hehe

  9. aku da pakai preve(CFE) ni sejak 29 mei :-)…antara yang terawal dpt la..chasis number pun 2XXX lagi.
    tersangat puas hati dengan apa yg aku dpt..so far xder komplen, cuma ada jerking sikit2..org kata kalo gi re-map ecu, problem selesai..insyaAllah next serbis nak re-map ecu tgk ok ke tak.
    selesa..laju..pikap power..handling mmg toksah citer lah..superb.
    cuma..desin interior dia tu x futuristic..tp apa ada hal..huhu

    • aku pun pakai cfe beli pd 21 mei 2012 selepas re map ecu memang puas hati cuma waktu pagi jika minyak tinggal 1 bar(70km) start sukar sikit,,macam batri nak kong saja,,,batuk2….lepas engin hdup ok je’……aku tanya SC di serdang raya dia orang pun tak tahu …..

      • sy ingat masa guna waja premium x version 2002…lepas beberapa tahun keta buat hal..terutama fuel pump bawah tempat duduk tu. ade tips ckp jgan biar minyak sampai lampu lambang minyak tu nyala atau paras terbawah sebab fuel pump bule rosak. Tanda2 nya sama la tu start pagi2 bunyi mc nak mati engine. Jadi PREVE ni kat mana fuel pump die???

    • stakat ni kereta bro pejal mcmmane? ade ape2 perubahan tak lepas re map ECU?

  10. aku pkai preve cfe..so far preve terbaik dlm kelasnya..minyak pun tak kuat sgt. bwk laju steady jer..

  11. nanti mendapat la sapa yang pakai preve cfe. hehe. CVT? Blueekk!!

  12. aku gune exec..taknak komen tentang enjin cfe..yg tu kene tanya owner cfe..tapi berkaitan kualiti,berbaloi…spec terbaik..dan luas…kualiti boleh tingkatkan lagi.takat nak bawak laju tu sangat2 ok,stabil..bwk laju pon tak rase ape..tunggu saman je…dah 4 bulan gune…takde masalah lain kecuali windnoise..tu pon dah settle…warranty ma..apa nak takut..haha

  13. saya punya exora bld cfe, wlapun mpv, stkat wish, stream, alphard, citra, livina dan kbyankan mpv lain snang2 je tgal, even lancer pn boleh cucuk..CFE terbaek stakat ni..

  14. wah…. semua komen kwn2 saya setuju! saya blum jd pemilik preve (dalam proses) tp dah test cfe n manual. sy pilih manual! bab handling mmg terbaik! ruang pun luas dah cuba dgn family. tp tolong la proton, improve kualiti material yg digunakan n kekemasan pemasangan. welding yg terdapat pd pintu kalau blh proton buat spot welding dpd buat welding mcm skrg. ini untuk nampak lebih kemas. kebanyakan kereta eropah kekemasan pd pintu d utamakan. cadangan.. cadangan.. kalau blh proton keluarkan preve manual enjin cfe!

  15. Ada sapa2 ada masalah kualiti…banyak orang war war kan ada engine leaking..betul ke?

    • dalam sebuah sekolah, tak semua pelajar dapat cemerlang, ada yang tertinggal sikit..
      yang tertinggal tu akan “dituisyenkan” selama tempoh warranti 5 tahun… ‘ibu bapa’ penat sikitla hantar pelajar tu…

      tapi harapnya proton pastikan semua ‘pelajarnya’ cemerlang dan tip top la ok… ibubapa sekarang sibuk bekerja..hehehe

  16. leaking stakat ni xde, dh pkai 5bulan n odo dh 18K..jaga pantang 1000km ptame, tp aku punye jaga smpai 5000km..then bru test dia punye power yg btol2 punye..hahaha..conlcusion dia just jage pantang dulu laa sblm pecut abis2..

    • wei.. mana ko berjalan ha 18k dalam 5 bulan? biasanya org habiskan 20k dalam setahun… agaknya setahun nanti dan cecah 50k mileage.. huhuhu

      • 18k, 5 bln ok la…. sikit je tuh.

      • biasa la. saya pun skrg dah lebih 15k. jalan2 merata. kerja dgn kontraktor

      • haha..kereto ambo kuat bjalan laaa…hari2 travel jauh2..org kate, kereta yg bnyak jln kurng mslah brbnding dgn kereta yg duk perap jee..

  17. cdgn : masukkan juga perbandingan dengan kereta lain yang pernah korang pandu, huhu

    • kalau keta lain, keta alza ni ok..save minyak..tapi kalo ikot jalan angin lintang atau berbukit, kita akan rasa goyang dan perlu pegang stereng dgn kuat..

  18. wah wah wah.. dah meriah dah blog ni.. seronok la macam ni

  19. cdgan jga..letak skali gmbar keta korang:)..bg trbeliak mta skit

  20. Preve owner sejak april. one of the first batch owner. ada beberapa quality issue. (semua sudah rectify dan sudah tukar baru) selain daripada itu everything seems to be good. speed pick up turbo sangat bagus. rm 85 boleh capai 480km full tank. …highway 70%, 30% city. belum try long distance drive lagi. tapi rasa kalau long distance drive rasa boleh capai 550km full tank. speed limit selalu 80~ 110kmph.

    Naik cameron or genting no problem. tapi slope curam sangat takut kena bumper geser… pickup sangat bagus. tak perlu S mode pun boleh daki bukit dengan senang…S mode tak perlu fikir lagi banyak kereta ketinggalan…
    (compare to semua 1.6l capacity) daya tujahan ke hadapan sangat ketara.
    forte, altis, civic, city, vios, myvi, ford fiesta, volkswagen polo sedan.

    can test power with all your frens. masa naik bukit consistent 80kmph after a signal try to press together see siapa daki bukit lebih cepat….preve boleh tinggalkan 3 hingga 4 kereta spacing di belakang tanpa susah. S mode

    boleh capai 200km sejam sekejap sahaja.

    • aku penah try long distance. johor -KB. full tank dalam 6XX km.
      batu pahat-KL(batucaves)-batu pahat full tank

    • urs is CFE? please dont compare with other car la. light turbo with non turbo engine..clear cut lor. just like my wira se with turbo easily can compete and match with preve. mine is 1.5 only. hope u get wht i mean. i think for iafm owner cud give reasonable opinion in term of its performance.

    • Wah, dengar mcm ni makin naik smgat nak beli PREVE.. muahaha

    • Perjalanan Kuching – Brunei – Sabah pergi balik dlm 3000lbh km menggunakan petrol lbh kurang rm500-550

  21. dh pakai Preve CFE sejak 15 Mei..stkt ni puas hati cuma ada mslh windnoise aritu tp pas complain dh ok..performance so far mmg terbaekk..thumbs up proton!!

  22. setakat nie preve sangat best………….aq boleh baring kat belakang…tempat duduk belakang luas,bawak laju pun selesa….thumb up for my beloved malaysian company…

  23. xde kete preve tapi pernah bawak preve…190km/h at highway…from Johor to Shah Alam…

  24. berminat nak agkt yg manual…
    fc compare dgn persona MT mcm mane?….

    • honestly,preve exec lebih makan myk sikit dari persona..thats for sure…same enjin but preve lebih berat.

      camnila bro..
      sebenarnya fc preve tak boleh compare dengan fc persona walopon preve pkai enjin sama (exec)..
      sekarang ni,persona dalam segmen b..sama segment dengan vios,city.
      preve pulak segmen c…sama dengan altis,civic,forte
      tak adil la nak compare kancil dengan saga kan..masing2 berat berlainan..
      saya rasa bro pon tau apa maksud segmen tu..segmen c lebih luas dari segmen b
      klo bro nak compare preve fc,sila compare dengan forte,altis..

      kesimpulannya,fc preve sangat2 memuaskan untuk kelas nya..(segmen c)

      my advise, go for preve kalo berminat..berbaloi baloi

      • saya pernah memandu kereta altis (tapi 1.8L), kemudian saya baru sahaja membeli kereta proton preve CFE….. sekarang baru 500km. Komplen saya tentang preve ni adalah masalah tentang ‘child lock’ satu pintu tidak berfungsi (akan komplen). Berbanding altis, saya rasa preve agak kasar (tidak lembut) dalam penukaran gear auto, altis lebih elegen dan kemas dalam rekaan dalaman. Saya juga kecewa dengan GPS dalam preve yang disertakan (ada banyak jalan-jalan yang tidak di kemaskini). Namun saya berbangga dengan Preve dan menganggap Malaysia masih baharu dalam rekaan automobil.

  25. dah pnh test bwk sekali, mmg best cuma lag tu mmg terase la.. mungkin sbb cvt

    yg pasal pantang tu sbnr nye tak perlu ikut sgt sbb enjin kete baru skrg dah break in masa kt kilang lagi, jd kalau baru ambik pun dah boleh bwk laju dah.. tp jgn sampai meter rpm dkt merah la.. lagi satu, pelbagaikan kelajuan utk hasil terbaik (jimat minyak, pikap bagus, laju)

    lepas servis pertama, baru boleh naikkan rpm sikit

    kete sy persona se dah pakai 3 thn, mmg jimat minyak dan pikap bagus.. auto 4 spd pun boleh dpt dlm 5.9 l/100km, kelajuan maintain 100kmh.. kalau lebih ada la dlm 6.5 ke 7.2 l/100km cmtu

    • persona kereta proton yg agak jimat… persona sy start mula beli smpai skrang mentan 4.8-5.4 L/100km.. Mcm na sy buat? sy pntang selama 5000KM bawa 110km/h top speed.. then after 5000km sy lenjan 180km/h(menten) n variation… skrg menten 140km/h bleh dapat 5.7L/100km.. if menten 100-110kmh, FC just 4.8L/100KM.. KUNCINYA kena pantang juga bro… nie cara orng lama ajar.. just nk share ngn korang k.. adios…

      • 4.8L = 100km, biar betul beb,
        maknanya RM 9.12 dapat 100km, bersamaan 9 sen setiap 1 km,
        mitsubishi mirage yg dikatakan kereta paling jimat minyak pun kalah beb,
        sy yg pakai kelisa pun setakat 11 sen setiap 1km,

      • Mmg betul..aku pakai persona mmg jimat manual. Tp aku slalu pakai 5.5L/100km.tp skang aku plan nk tukar preve.truja dgn luasnya n ketinggian nya.

  26. terlalu gah utk ditafsirkan.. sistem suspensi dan kendalian memuaskan di tahap maksimum

  27. Nampaknya semua memuji tak sorang pun komen buruk.Tapi kalau belek2 wall preve kat fb byk yg x puas hati terutamanya enjin yg selu leaking,owv n etc..

    • komen baik salah, komen buruk pun salah…mane der yg perfect bro~ yg komen buruk pun segelintir je berbanding total unit dh ada atas jalan, normal la ada defect production asalkan x lebih dari standard tetap. Preve aku setakat ni xde major isu pun, elok je, yg minor issue dh selesai lepas hantar servis. Chasis G0017XX, 4 bulan dh, memang x mengecewakan~

    • bape bijik dh leaking?
      owv mmg ada.

      btw aku follow forum lowyat.

  28. klo nak komen buruk pon boleh bro…tp yg kecik2 je..tu pon settle..pergi je sc..kasi hentam sampai diorg betul2 fix kan..meh saya listkan yg buruk..kebanyakan adalah dari 1st batch..saya cuma faced no 1 and 2 je..

    1.windnoise depan-fixed
    2.windnoise belakang-fixed
    3.bunyi seat ketak2 and berbulu-diorg tuka
    4.window jungkit-fixed.kena g sc yg betol2 wat keje
    5.rusting kat area ekzos-fixed..spray at sc
    6.gear knob patah/cabut-replace
    7.jerking isu-yg ni tak tau..kene tanya yg pakai cfe.tp settle jugak

    kebanyakan hanya bende2 kecik je..bagi aku bende camtu perlu fix tapi tak perlu nak highlight sgt.
    ..kecuali jerking isue,leaking n berkaitan enjin..
    klo nak tambah2 la lagi..

    nyway dalam 18k owner preve(klo ikut booking number,klo onthe road tak pasti tp sbulan lepas pon dah ade 13k no chasis),bukan sume prob..tak ramai. mmg la dlm fb diorg post problem..kat mana lagi diorg nak post kalo bukan kat situ.sbb tu nmpk problem je…owner yang takde problem lagi ramai bro…diorg tu diam je..sbb kete ok,takkan nak post ‘kete aku ok..kete aku tiptop”

    aku sebagai owner walopon takde prob sangat,still ikut apa je masalah yg diorg face dlm blog or fb tu..sbg referen incase klo ada orang faced same problem leh tolong explain jugak..

    • SC yang mana bro pergi tu? Nak tau gak sebab payah jugak nak cari SC yg betul-betul dapat solve problems. Kalau betul bagus, bawak gak keta pegi sana.

      • tiap2 kawasan ada sc yg ok..cam saya ni juz no 1 and 2 je..pergi sc juru dah settle..kalau rajin ke page fb prevoc/p3 byk info dalam tu kawan2 share mana tempat ok utk servis n fix problem..

      • better g SC dari branch…kurangkan or better jangan g kat SC dealer..dorg keje cincai sket…kalo tukar minyak itam pon xkasik hadiah…(hahaha bende free mesti mau)..kalo area perak utara baik g kat ipoh la(area mengelembu)..kalo penang g kat Juru la..sebab penah tanya branch..dorg repair kebanyakan dari keje repair cincai dari SC dealer…untuk proton Holding..saye harap mane2 bengkel yg upgrade jadik SC Proton tue..cek & pantau la keje dorang…jangan sebab beberapa SC yg keje cincai..1 name Proton buruk..

    • salah tu, bukan semua yg x komen tu kereta diorg perfect,
      ramai yang xsuka buang masa nak hantar komen kat fb, hantar komen kat sini,

    • salam bro..skadar mintak pendapat.btul ke preve ok..saya baru becadang nak ambik..tapi takot jugak kalau keta baru kuar dah rosak sana sni….rasa bro preve ok ke?? bli for family car

  29. pro :
    1-tip top spec
    2-tip top handling. cukup syok jumpa selekoh. ntah mcm ne nak ckp. tp feeling tu tiba2 dtg bila jumpa selekoh. rasa nak test main
    3-susah nak bawa slow. rasa macam kereta tak bergerak. ni ciri2 kereta yg bgs la kiranya
    4-luas sampai tok pun puji
    5-bonet x yah cakap la pun luas
    6-perfomance pun best. cuma takut saman je

    con :
    1-mekanik belum ckp terlatih. p sc ni ada kata masalah biasa. pi sc lain kata memang ada masalah. x tau mana 1 betul
    2-spare part lambat dpt. plg sakit hati kes boot terbuka tiba2. seksa tunggu spare part. x larat nak sumpah seranah
    3-x da leather seat. nak pasang diaorang kata takut kacau airbag. so tunggulah proton kuarkan letaher seat
    4-x suka design bahagian tengah dashboard + pintu. so simple
    5-bunyi angin masuk. tunggu masa je nak pi perelokkan di SC. dlm proses order barang. masalah ni lama dah tp dulu2 x ambik kisah skrg baru ambik peduli. masalah bolet setlle jgn risau
    6-dpt surat dari EON HQ suh bawa preve utk tukar valve. OWV rasanya. tp lum bawa lg sbb rasa mcm x da masalah plus ngah usha SC yg ok2. tahniah proton/ EON sbb prihatin buat recall

    overall rating 4.5/5. kereta yang boleh kata hampir setaraf VW Jetta/ Ford Focus cuma material sdkt murah. kereta saya pun dalam 15k. x lama ag next service maybe x sampai ag sebulan. selalu jalan jauh

  30. enjin cfe nie x sesuai la tuk low rpm pasal kalu tekan pedal tu mesti nk atas rpm 2000 fuel comsuption lak makin bnyak la walaupun tork curve dye hampir 200nm……but kete jepun contoh nissan slyphy rpm 1500 dh pegi 80km/h….kalu 2000 dh pegi 100 km/h…..kat situ la jimatnye………… nmpak x? rmai org cakap dri KL tu kemaman suku tangki je ak percaya pasal xtronic cvt dye tu memang jimat n power nk memotong…….

  31. just for reminder
    yang pakai CFE, kalo parking make sure P tau…bukan N
    battery boleh kong

    kalo dah terkene tu
    call iCare soh hantor towing
    claim je
    huhu…

    • Kalau parking block kete orang takkan nak pakai P jugak kan..camtu mungkin kena cabut bateri kalau parkin block kete orang….hurmmm

      • ha ah nanti masalah lak kalau kat area kl ni kadang2 kiter kena block keter org tkn nk letak kt “P” jugak mesti kt ‘n’ dan tak tarik handbrake

    • yolah kalau kadang kiter tk teringat ingatkan pasal aper tk boleh start

  32. Preve aku dah berusia 4 bulan chasis 15**…amik kereta 11 Mei 2012, Merdeka Auto Sdn Bhd Segamat. Top speed 200kmj/Lebuhraya Lekas… average speed tiap2 pagi pegi kerja 140kmj-170kmj… terdapat 1 saman speed trap di Ayer Hitam, Batu Pahat… dah test dgn Lancer GT 2.0, Civic fd2 2.0, Caldina GT4, Camry 2.4…minta maaf Caldina GT4 n Camry 2.4 Preve xle nak makan lagi…..prob windnoise depan tapi SC boleh settle cuma aku yg malas pegi…overcrank bila cold start (biasa jadi tapi kalau tau trick xjadi..)… yg lain tiptop,power,best,…interior kasik kemas cket, cubalah bagi DVD player ke,ni CD player jek….lps tu screen GPS bg bsr cket la… tu jek komen aku…terbaik dari proton dari sesetengah kereta import…

  33. So far so good..preve cfe..
    pros:
    -power (really addictive)
    -space (int & boot)
    -design for me is good (int & ext)
    -good noise insulation
    -handling is good enough
    -suspension is a little hard,not too soft (i like)
    -fc is acceptable around 8.8 L/100km (with 20% hill-climbing daily,highway 80%,city abt 10%)
    -fully-loaded spec & accesoories (4 airbags,auto light & wiper & etc)

    cons:
    -no leather seat
    -some small quality issues,but mostly fixable (c-pillar wind noise,rusty exhaust,quite big door gap)
    -HU gps screen blinking
    -speakers quality can be better

    overall,good value for money.well,the next value for money car i can think is 2012 ford focus.
    last word,i would recommend cfe preve to anyone looking forsedan car below 100k

  34. mmg terbaiklah preve nie… aku pakai dari akhir bln 7 hari tu… chasis no 9xxx … dah pernah main ngan accord… civic… altis… merch susah gak main ngan merch… baru nie aku main ngan merch lg c200 nie yg pling best… kejar mgejar… potong memotong…. mmg puas ati…

    masalah kecik2 ade lah…

    1-tingkap kiri bila nk tutup ada bunyi
    2-tingkap knn ada tjungkit skit
    3-bonet tbuka sdiri tp dah lama dah x kena tbuka sdiri nie
    4-ada bunyi angin kat a-pillar blakang knn
    5-rattling kat vent accond tengah
    6-rattling kat drower barang belah driver

    prob semua yg kecik2… so arap proton improve quality lg n klu ada kasi reverse cam skali lg cun🙂

    • kalu baca forum lowyat,

      utk masalah 2 & 3 geng dh ada solution.
      rattling mgkn kabel blkg dash xikat kemas,

      happy DIY

    • bawak kete laju2, jarum RPM asik duduk line merah je, parah la kete tu gayanya,
      ketahanan, kehausan, kelancaran enjen sume bergantung kepada pemanduan, setakat 5 tahun sedap la lagi, lepas tu ha mulanye timbulnya masalah,
      harapan sy, proton ni ketahanan die biarlah setahan kereta2 import,

  35. alhamdulillah cfe aku belum buat masalah…aku rasa aku salah sorang owner yg chasis bawah 700, lepas aku banding dengan batch lain…aku perasan yg headlamp batch bawah seribu tak cukup terang banding dengan batch lain…aku pun belum sempat lagi nak pegi SC untuk claim…problem angin dah settle. so far berbaloi la beli preve…

  36. just lari sikit je dr topik

    setelah baca komen2 diatas mmg terbukti preve nie power..

    kenape kerajaan xamek je preve nie jdkan kereta rasmi ganti perdana V6..suh proton buat preve executive ke..kasi panjang sikit..kan best…

    xdelah pembesar luar dtg negok keta kerajaan semua lame2..

    • sebab ianya PROTON..

    • kereta kerajaan sekarang guna inspira hitam..

      • yep.. polis tentera and pbt jer banyak guna proton. Inspira paling banyak la. Dan Tentera lak pakai saga FL dengan PE

    • nnt ada masalah, duit rakyat, kroni, gelap duit dll..

    • Dengar kata kebanyakan agensi kerajaan n kementerian dah pakai inspira sebagai keta rasmi…

    • yang ni saya suka, cadangan yg agak bagus,
      perdanan ni design mmg executive,, mmg antara design proton yg terbaik, dan mmg sesuai dijadikan kereta rasmi kerajaan,
      persoalannya kenapa varian seperti perdana tidak lagi dikeluarkan, sebagai contoh sy ambil camry, dari dulu sampai model terbaru, ciri2 mewah tetap ada pada camry, sesuai dengan keadaan semasa
      persoalan timbul kenapa inspira menggantikan perdana, sy lihat ini adalah sesuatu yg tidak sesuai,
      dah masih ada penjawat awam yg tidak mahu menggunakan inspira, cube bayangkan menaiki inspira yg disertakan pemandu, mcm pelik je rasenye,

  37. x d preve, tapi sepupu pakai.
    mamat moto langgar lari dan ada scratch sepanjang bampur depan dan belah bawah die dan bersepai.. Total cost repair 550 untuk bumper depan baru.. Naseb bek x kena lampu.

  38. Saya turut teruja dgn komen2 positif tentang preve. Rasa2 nak join club preve pulak ….

  39. my daily driver is a persona 2011 and the mistress is 02 cooper s manual.
    test drive the preve cfe….interior…the choosen material very dull and cheap despite rather impressive design….power,ride comfort very good..paddle shift a bit lag…
    power surge cun..but the suspension a bit too stiff for its class …but then again thats the reason the handling were rather impressive…but its a family sedan!..so a bit confuse di sini,lol!

    conclusion…impressive but the material..elchepo plastic..bleargh!…ruin it! in general, the rest awesome…itsy bitsy tu saya tak kira la remeh je..most manufacture pun ade dealt with this sort of issue so i rather not include!
    i want cfe preve as my daily driven…trade in my persona will lose at least 12k + 7 years cooper s commitment(tinggal 5 tahun) so i decide not to…..😦

    • are u sre that the preve use cheap feel plactic??

      • mungkin perbandingan encik ni tak berapa tepat…kalau bandingkan interior vios dengan preve mana lagi nampak murah?

      • Vios bukan model global dan ianya sama kelas dgn Saga, hanya harga yg tinggi sbb kena tax yg tinggi,
        Preve perlu dibandingkan dgn Forte dan Civic (harga langkawi x jauh dr harga Forte)

      • sy tak rasa proton guna palstik murah utk preve atau kereta2 lain,
        cuma perlu diperbaiki, design, kalo design cntk, guna platik murah pun, sapa yg tau kan,

    • yes.. i agree with u… everything is good for the preve cfe.. except the cheap plastic feel, bad fitting and the over crank issue on the cfe model..

    • Vios bukan model global dan ianya sama kelas dgn Saga, hanya harga yg tinggi sbb kena tax yg tinggi,
      Preve perlu dibandingkan dgn Forte dan Civic (harga langkawi x jauh dr harga Forte)

      • semua keta sekarang model global,vios ni banyak kat luar negara nama dia toyota yaris,saga pun banyak dieksport

  40. Preve CFE boleh masuk NGV tak….? ada siapa dah pasang ngv ?

  41. DER, LATELY NI AKU DRVG PINGGANG AKU RASA SAKIT. AKU RASALAH DESIGN SEAT TU SGT TAK SELESA, SKT BDN. KO RANG APA KOMEN?

  42. Got my preve cfe early July. So far so good, tak de masalah. Performance and speed tip top, Lagi laju lagi stable. On the highway people always stare when i overtook them. Not even a slightest problem setakat ini. Maybe im quite lucky. dah clock in almost 10k. Cuma nak tanya if anybody knows, ade sesiapa yg try ringankan pedal supaya lebih rase ringan mase start bergerak.

  43. dah sebulan pakai Preve Executive… mantap selesa dan sgt2 puas hati.. dulu dgr ckp org preve ni x baguslah cepat rosak enjin leaking lah tapi semua tu provokasi… proton lu mmg terbaek … dulu family x suke preve ni lepas naik drive semua teruja dgn preve x sangka proton boleh buat kereta canggih ni he2… walaupon Executive top speed dapat 190km/j yg turbo punye dapat 220km/j laju jugak kan?

    • beli kete utk ape sebenarnye, untuk laju ke keselesaan
      beli kete berdasarkan apa, gaji ke kemahuan,
      kalo nak bawak laju, baik amik sport car, betul2 puas hati,
      kalo nak selesa, dgn saga pun boleh selesa, sesuai utk keluarga.

      • Betul apa yang bro katakan tu…saya amat amat bersetuju…apa apa benda pun biarlah diukur badan sendiri…jangan ikut nafsu, barulah kehidupan aman selesa xrasa sakit hati…NAWAITU TU PERLU PERBETUIIKAN

  44. bulan depan baru dapat ! harap2 xdelah major issues >.<

  45. kami mau datok seri syed zainal for proton!!!!

  46. aku baru dapt 2 ari xtau lah mcm mna ada ke x msalah ek…..so kita tgk dulu

  47. hi guys,

    just nak tanya pendapat.. i planning nak beli preve executive or persona as soon as possible.. so far i tgk persona yg baru kluar nie semua defect dah rectify.. ECU pun dah tukar jadi 32bit from the old 16bit.. betul ke?
    i masih lagi confuse nak beli persona standard or preve exec.. cfe model beyond my budget..
    hari tu bila test drive preve i face problem masa nak buat reverse parking sebab susah nak tengok belakang.. bonet terlalu tinggi.. any1 else face the same problem? kan best klau preve ada reverse camera?

    harap harap u guys boleh bagi feedback & advise mana satu kreta nak beli..

  48. also i nak tanya u guys.. betul ke ada bunyi bising kuat masa driving.. kawan saya pakai cfe spec.. dia kata fan radiator kat depan memang bising…

    • Baru tadi dapat peluang test-drive Preve. Looks and feel ok. Personally, saya feel that Waja handling is better than Preve. Kalau Waja, setiap cornering memang sampai sharp tapi Preve ni ada loose feeling sikit, tak pastilah sama ada memang didesign seperti tu. Grill depan Preve tu kelihatan jarang sangat sampai nampak dalaman, sepatutnya grill tu patut curve ke bawah macam City. Saya selalu parking my Waja depan new Preve (di tempat kerja), boleh nampak bahagian dalam di hood tu. Lagi satu saya cadangkan Proton tubuhkan Proton Specialist Center di Glenmarie. Kadang2 masalah kereta Proton ini tak boleh solve di SC, jadi PSC mungkin boleh solve. Kereta Waja hampir 8 tahun saya memang tiada masalah. Cuma tayar belakang kiri tak berapa cantik selepas kena hentam dengan makcik tua (ada ke makcik tua ni, belum habis potong di lane kanan dia dah masuk). Jadi sekarang ni kurang cantik pusinglah tayar tu. Hantar ke sana kemari tak boleh solved. Kalau ada PSC, ia hanya dikhaskan untuk abnormal problem. Bayar lebih sikit pun takpa.

    • Sebenarnya kipas tu tak bising tapi engin yang bunyi perlahan,menyebabkan seolah-olah kipas tu berbunyi bising.

  49. Baru dapat kete preve cfe minggu lepas hari khamis. blum 1st service lg.
    Pros:
    1. gps sgt membantu terutama di kl, taip je nama jalan dan ikut jer arahan suara. cuma semalam nk gi seri manjung tapi ble taip takde define dlm gps???
    2. auto-lamp dan auto-wiper pun berfungsi dengan baik
    3. speed driving very stable
    4. ruang dalaman dan bonet luas
    5. design dashboard pun bg aku nice (subjektif gak)
    6. design puas hati

    Cons:
    1. kalau bawak laju then tekan brek mcm ada bunyi “gdek…gdek…gdek” seolah2 kita melintas zebra line. ada sesapa melalui
    masalah yg sama tak. any solution plsss.
    2. kalau tengah bawak then slow down pun ada bunyi skit tp susah nk jelaskn bunyik camne
    3. klu mula bergerak mcm ada lag skit then bila tekan pedal kuat skit bru ok. tp rasanya tulah fungsi mode S kot.
    3. tinted cermin kt sebelah pemandu ada terkupas sikit tp masalah kecik
    4. aircond knob agak plastik skit lepas tu ada kesan tercalar agak jelas

    kesimpulan:
    kete ni mmg berbaloi untuk duit sbb dr segi enjin dan gadget setanding la dngan kete import cuma proton perlu perbaiki benda2 yang sampingan dan kualiti barang yang digunakan. proton perlu strict dengan vendor bg meningktkan kualiti

    • Deen,tang masalah masa break ada bunyi tu aku pun kena jugak,aku antar SC plentong JB tu ada 5 org member aku kje sana,dia org test n ckp break pad ada mslah sbb keta ni parking kat store lama sgt smpai rosak break pad tu,tukar depan blkg trus senyap,under warranty ma apa ada hal

    • saya setuju ngan cons no 1 dan no 2..ade bunyi tyme brek even tengah bawak pelan or laju…tp x ley nk describe bunyi camne..hopefuli tu bukan major prob..

  50. Aku antara org awal pakai.2 minggu lps launching dh dpt. Aku amik exec iafm+. Keta aku tu siap dh accident pun…2 bln dlm workshop.

    Masalah aku interior quality la. Seminggu pakai dh mcm2 bunyi kuar. Kreok sana kreok sini. Yg ni proton kna improve. Lagi satu, enjin rasa nak mati klu tgh slow. Setakat ni dh 5 kali enjin tiba2 mati masa parking. Fuel consumption, dlm bdr mmg tak blh tahan. Tp bawa hiway, jb ke kl habis separuh bar je…

    Handling mmg superb. Cruising stabil. Pick up mmg agak kureng, tp bila tukar ‘sport mode’ mmg syok.

    My advice, klu ada duit, promotion, samber je cfe. Takyah amik yg iafm pnye….

  51. Assalam,
    Setakat ini bila dah try ketiga-tiga model the best for money for me is CFE.Why? because perfomance on cornering,speed and long distance mmg bagus.pernah bawa sampai 210km/h mmg kereta in stable condition cuma jalan jer kurang sesuai utk drive hingga full speed 230km/h.Mudah bila nak memotong dan all the new features nampak mewah utk kereta yg harga below dr vios…
    Untuk CVT2 better than my Waja and PAR with Persona.mmg under low power terutama time memotong jln biasa…tp boleh solve bila guna S mode..minyak sgt save kalau drive sekitar 100km/h mmg dapat dlm 6.2l/100km.
    Untuk yg manual pun more better dr segi pick up sekiranya tahu bila nak change gear….terutama time selekoh and naik bukit…biasalah agak leceh bila asyik tukar gear…dan gear kurang smooth bila dr 2-3 atau 4-3…macam ada step…
    but overall ok dan tgh pilih utk beli preve’ for my wife to change myvi yg dah kurang best….

  52. terangsang plak bace komen2 psal preve nih!!

  53. sy pemilik preve Cfe plat no wxm xxxx. Bru2 ni sy hampir kemalangan. Kejadian berlaku di subang airport. Semasa memandu di laluan laju tiba2 sebuah kereta pandu melulu masuk ke laluan sy tanpa beri isyarat lampu.. Kemudian brek d lampu isyarat secara tiba2 menyebabkan sy menekan brek secara mengejut dan berlaku hentaman yg agak kuat…kami keluar utk melihat kesan hentaman..dan agak terkejut dan tak percaya kerna hanya abjad no plat yg jatuh…keta yg satu lgi hanya bumper calar ckit..pd pandangan sy sistem brek abs preve berfungsi ngan baik sekali..tkasih kpd proton sebab manyediakan yg terbaik…kini kami sekeluarga yakin dgn preve.. Kalu kete kami yg tak ade sistem abs mungkin akan rosak teruk lgi…sayang preve tak syak lgi

  54. Banyak komen positif banyak juga komen negatif.. kete ape2 pun same je ade problem masing2..
    kebetulan la 1/1/2013 ni birthday pertama preve aku.. jap lg nak angkat.. wahahahha.. salam..

    • Apa yang saya perasan tuan, bila preve ramai org update kat internet dan sc tapi bila kereta lain update kat sc je…

  55. teringin juga… antara preve dan almera… preve atau almera?

  56. ape terjadi pada proton..masalah tak habis habis..saya baru keluar kereta tapi aligment lari sebelah kanan..ape terjadi.. ini pun boleh lulus production? ape orang kerja QC dan pasangan? tidur kah?..kalau tak nak kerja henti la kerja..malu lah malaysia..kualiti?..haih..memang tak kualiti..menyesal untuk beli😦

    • less than 1000km, alignment boleh buat buat free kt SC. harap maklum.

    • byk lagi kedai yang bagus2..pegi je la kat kedai lain.
      benda kecik je pon

    • betul betul betul…cuba perhatikan bahagian belakang preve lampu kanan ngan kiri xsama…garisan kanan sama (line), bila tengok kiri xsama…bonet belah kanan tutup rapat… belah kiri ada ruang luas sedikit dari kanan…coba perhatikan, QC buat apa nii

  57. aku baru pakai preve dalam 2 bulan…setakat ni mmg xde ape2 masalah la..pickup mmg kurang ckt…tapi bila dah top speed…herm jgn cakap ar..mcm dah tak ingat dunia dibuatnya,,handling mmg bagus..bila amik corner x rase mcm berbuai terok sangat la..nak kate takde langsung tu dah menipu namanya..hahaha,bonet mmg luas “gilew” dalam kereta pon mmg boleh dikatakan mmg selesa la untok orang mcm aku ni sebap aku berbadan besar (gemok) so far ape yg aku nak cakap mmg berbaloi pakai preve dengan harga yang diberi.kalau nak pakai kereta yg 100 % terbaik beli la kereta mewah jew terus..kalau untuk rm 62900 harga preve ni dah mmg berbaloi kalau ko owang nak guna…tok PROTON..GOOD LUCK FOR THE NEXT CAR..😀

  58. Kereta Isteri saya Preve CFE dan pakai sejak puasa/raya. Best sangat dan confident bila bawa dalam keadaan hujan kerana traction control dan ESP. Insyaallah ada rezeki lebih, saya nak ambil yang hatchback pula.

  59. Huh…sehari bw balik dr KL ke Pilah… Berdebar bila brek mgejut… Bergegar. Col sc kena lak g seremban. Svs lambat sgt. Dr jam 230 ptg kete x berusik til jam 5.30 ptg.. Check pwr window je yg duk turunaik bila tutup. 6.30 ptg baru boleh kuar kete. Brek..!, huh! Tunggu vendor hantar barang lak baru tukar.. Entah… Pwr window dah buat hal lg…brek x baiki lg. Temujanji lak masa keje… Adohaiii… Btw enjin dll mmg puas hati r. Takat minor je x elok. Bese r brg buatan manusia.

    • Alfonso,tang masalah break tu aku punya dah seattle,diaorg cma tukar break pad jer katanya di sebabkan terperap lama kat store smpai disk break karat n rosakan break pad tu,lps tkr break pad tu senyap trus,CFE memg terbaik power tu 210km skelip mata boleh dapat

    • masalah brek minor ke, u ni biar betul,

  60. Sy dh book proton preve semalam….bnyk komen positif dn negatif sy dgr….tpi sy akn cuba sendiri kereta pertama sy ni..

  61. saya beli preve bln mei 2012 msalahnya ada bunyi angin masuk nak dgr radio pun kena volume 20 dah hantar baiki tapi masih macam tu juga, proton punya org dari shah alam dtg baiki cuma pakai selikon aje .adohai.. sakit telinga ni dibuatnya.

    • erk…setahu aku la kan, semua kereta pakai silikon jek antara cermin ngan body. kalau pakai gam konpem akan rosakkan cat bila tukar cermin…keta bro bukan cfe kan? yela cfe volume dia takde nombor…

  62. Byk komen positif berbanding negatif. Preve CFE aku besok baru dpt…harap xde masalah🙂

  63. aku dah oder preve premiun..semua urusan dgn bank dah selesai…skrg nk tunggu agen proton call untuk ambil keta…dari komen yg diberikan..aku ada semangat nk pakai preve…walaubagaimanapun..komen yg diberikan..sekurang-kurangnya menjadi pengetahuan samada yg nagetif atau positif….bila kau pakai preve nnti…kalu ada promlem yang sama…sekurang-kurangnya aku dah tahu…tq
    SAMSOL

    • Preve premium CFE lps remap ECU n TCU memg trasa bezanya bro,laju n pickup sdap gila,masa bwah 1000k bosan gila aku nak start gerak pun lmbat,lps first service and remap trus meloncat keta aku he he he terbaik CFE

  64. Aku pakai Waja Campro 1.6 . Wife ada minat nak amik Preve. Kedua dua enjn campro walaupun tentunya ada beza dari segi prestasi. Pengalaman aku pakai waja campro masalahnya ialah FUEL PUMP dan alat tu terletak kat kerusi belakang. Dah dua kali tukar dlm masa 5 tahun. Sekali tukar barang plus minus upah dlm RM 700 lebih. Benda ni kalau kena….. enjin terus tak boleh hidup pasal petrol tak boleh pump masuk kat engine. Aku harap Preve tak kena macam Waja walaupun menggunakan enjin sama iaitu Campro. Berdasarkan pd laporan akhbar DRB Hicom nak pakai engine PETRONAS utk next car dan join dgn HONDA aku rasa engine CAMPRO ni akan jadik kenangan. Lagipun pernah budak sekolah cerita dgn aku dia ada jumpa engine PETRONAS masa ada satu pameran.

    • bro, preve memamg pakai campro tapi yang telah diubah suai 90%…dengan kata lain sama pada nama sahaja, prestasi memang jauh beza. cuma macam bro cakap la harap2 fuel pump tak problem lagi la…tapi kan kenapa mahal sangat bro beli fuel pump eek? kalau ikutkan, tak susah pun nak pasang fuel pump tu…

    • bukan waja campro jer.. waja aku tahun 2001 pun pernah kena.. tapi sekali je la.. tp RM400 je kat kajang ni.. 700 tu harga proton service center ke?

  65. Saya mendapat kereta preve CFE akhir bulan Jun dengan harga 72,990.00. Tiga minggu saya pakai preve saya dapati masalah air cond…hantar ke pusat servis bangi..mereka x bleh buat …under warranty… hye pusat servis proton di Puchong je bleh buat….kena buat appoinment dulu..baiki lepas tu selang 4 bulan terjadi lagi , masalah yang sama..air cond tidak berfungsi…call i care..suruh hantar kat Pusat Servis Excellent (CoSE). Buat appoinment dan tunggu lagi setengah bulan…baiki lagi…pada 2 hb Januari 2013….Tak sampai 2 minggu tiba-tiba terjadi lagi masalah air cond yang sama…bila buka air cond keluar udara panas…call lagi i care , buat lagi appoinment..tunggu 4 hb Feb ni baru boleh masuk pusat servis…kenapa ya…masalah preve ni dah jadi macam kereta lama pulak…dan banyak menyusahkan saya..

  66. OK semua guna cfe berpuas hati. sy pengguna CVT auto rasa sgt bodoh n menyesal beli. first of all yg x boleh terima dia punya lag. naik bukit boleh mundur sikit baru jalan OK? klu ada kereta kat belakang dah habis. tiap kali mmg mcm tu, bw kat service ctr dorang ckp enjin CVT mmg mcm tu, terima la seadanya. trus mcm nak bakar preve aku. org guna keta auto murah2 sebelum ni x pernah ada kes temundur ok?

    lepas tu p test naik bukit securam2 dunia. tak dapat naik OK????? keta saga viva suma susah2 dapat naik juga. keta aku tepaksa ke tarik tali! OMG rasa mcm nak terjunkan kat gaung. Dah pi service bg tau probs dia dan adalah yg dorg dah adjust sedikit. namun begitu aku rasa sgt trauma nak try dah ok atau belum since klu masih belum mati aku nak cari org suruh tarik. Nak jer kau suruh org PROTON bawa keta aku try sendiri dpt atau tak naik bukit curam tu.

    Kesimpulan : Jangan bodo2 beli auto cvt, cvt kalau nak beli manual maybe ok, sendiri kawal enjin. auto ni kau nak temundur keta org???? sila la beli.

    • tips utk pengguna cvt..

      saya difahamkan bahawa cvt proton nih clutch based, bukan torque converter based.. so pengendalian dia sedikit mcm bawa kereta manual..

      sekiranya di kawasan yg agak curam, gunakan brek tangan utk menahan kereta.. apabila hendak bergerak, tekan pedal minyak sedikit sehingga terasa kereta bergerak sedikit ke depan kemudian lepaskan brek tangan perlahan2 sehingga kereta bergerak sepenuhnya..

      harap tips ni membantu..

      • susah jugak nak bawak auto rupenye,
        bukan ke auto ni masuk gear, tekan minyak, dah jalan,
        ni auto yg lain dari yg lain ni…

    • Cvt memg camtu kot character dia. Saya pki honda cvt2004, memg camtu pon time kat bukit. Kena tkan myk dulu baru lepaskan hbrake. Kalo x, memg akan kebelakang sket baru dia jalan. Xpon, cube guna gear s dulu baru pakai d.

    • termundur ke terundur bro mana satu ni

  67. Preve Auto CVT 1.6…Ok itu masalah besar dia, masalah kecil dia (besar tp ni aku still boleh compromise) pintu belakang aku tutup x rapat weyh. time kau ambi tu mana perasan kan. sekali perasan penumpang aku naik time hujan masuk air dia tekejut. tengok2 dia tutup x rapat
    pi adjust and now dah rapat tp sensitivity dia nak tutup tu x cun kau kena smash ngam2 baru tutup rapat. if not mmg berkali2 kau kena tutup-mengundang depresi.

    and then window sblh driver aku tiap kali turun naik dia berbunyi. dah p adjust sekali namun dia muncul kembali. since dah xda minat terhadap kereta tersebut aku malas nak p service ctr.

    logo depan dlm sebulan dah crack. ni kesa first dorg discover kononnya. dah diganti. namun gitu ketidak puasan hati aku terhadap preve cvt auto 1.6 ni dah sampai ke otak. mcm aku nak buka sticker lulus proton tu and lekat kat dahi org QC dorg tu. tidur ke time checking weh???

  68. Nampaknya semangat aku nak pakai Preve luntur walaupun minggu lepas dah jumpa saleswoman. Maybe amik Alza atau Vious aje le.

  69. Adoii..berteka-teki pulak rasanya nak amik keta nih😦

    • Mana2 kete pon ada prob bro. Mana ada yg sempurna. Kalo ade prob terus je hantar sc. Maybe boleh try sc kat puchng. Bukan yg kat ioi tu tapi yg dekat dengan tol ldp menghala ke putrajaya

  70. bak kata sorg org proton yg terkenal dan penah pi jepon….

    RAKYAT SAYANG PREVE

  71. i baru angkat sebulan..kereta baru aligment pun boleh lari la..lagi sangat sangat makan minyak..menyesal beli😦

  72. argh..macam mana aku nak beli preve ni..ada masalah yang mungkin terkena.. Harapan..beli baru mesti lebih baik dari kereta lama aku…

  73. baru pakai sebulan..

    sume pasal keburukan

    1) susah ble naek bukit..berderau bunyi enjin..
    2) minyak semaken lame semaken nazak…bohong giler 5.8l/km (cvt exec auto) …ni kalu kt highway bleyla..kalu jalan bandar? merane…
    3) tayar depan sebelah kiri asyik kurg angin jek..penat da pam…xtau nk watpe
    4) free gift pun xsampai2 lg sampai skang

  74. Aku keje kat vendor proton, dulu buat seat n skunk kat bhgn dpan lak. Bole kate sparh part diimport cm dr germen, india, thailand , sume frm bg cmpny

  75. korang…
    nak tanya ni..
    masa beta start enjin kereta pagi2 kan, kenapa dlm 3 4 sec akan appear gambar bateri low.. pastu hilang.. tiap2 hari okay..
    dah tanya sc, dah test bateri, tp okay je.. kenapa ek?
    adakah beta sorang sahaja yg mengalaminya? hoho

    sekian.

    • kereta aku mcm tu juga bro tapi lani dah tak ada lagi keluar tulisan low lagi . Pusat servis tempat aku kata dia berpunca dari motor tingkap kalau ianya telah di usik atau d baiki katanyalah pada saya.

  76. Dari segi enjin preve mmg dh setanding dgn jenama lain…cuma proton perlu improve dari segi exterior and interior quality je…the design not bad compared to honda and toyota car’s but the quality of the material used make them move backward…just looks at the front grill,,very simple and cheap…can be better if used same quality material such honda city grill’s, etc. Interior also use low quality plastic,materials, and equipments (genetic defects) or vendors ??. No need to list all the problems because most of every production of new car, we heard same problems.

    I think brilliant people in proton can see what i want and also Malaysian desired.
    Just do it . No more words.

  77. cube try pki GPS.. Tgk kelajuan kereta adakah sama dgn kelajuan gps selepas speed 80km/j ke atas.. stahu saya meter proton adalah jenis ringan cthnya… meter dah cecah 120km/j.. TP DLM GPS br 110km/j je yang betul… lebih 10++.. cube cek dan komen disini…kalu peroton saga ye..meter berat..sama cam GPS…

    • bang…tu bukan masalah meter berat atau ringan,gps baca kelajuan kenderaan tak sama dengan meter baca kelajuan kereta,gps mmg berat berbanding dgn meter,sy pakai perdana v6,meter 120,gps baca 110…

  78. nyet2 still thinking nak beli ke xnak Preve…cun memang cun…proton savvy/mini cooper s JWC di dalam hatiku hehe da tua dan keluargaku pun da bertambah….adoiii….nak ku beli Mercedes BMW mahal sesangat pulak….ku tunggu lagi…harap dapat feedback yg berguna dari owner kreta nih…tengkiu all

  79. HOT HOT HOT NEWS.

    ak br jek pakai sebulan seminggu..aircond da rosak..tepakse la gi pusat servis..kene amek cuti sebab servis tu ofis hour..tenkiu so much PROTON~~~

  80. aku pilih preve… harap xkecewakan wang2 aku.hehehehe…

  81. aku pakai preve Executive dah 5 bulan pakai .. masalah mmg ada tapi kecik aje.. pegi SC tuntutlah hak anda.. 5 tahun proton bagi.. kalau ada masalah pon aku x kesah sbb sebelum ni aku pakai mazda .. mcm2 problem .. yg membezakan Preve dan kereta lain ialah keselesaan dan handling … kereta lain x boleh lawan… yg paling best time hujan mmg x terasa … speed 150kmj-160kmj rasa mantap … terbaeklah proton .. dulu pon aku x yakin dgn proton tapi bila dah test drive terus amik preve… Kepada yg membenci Preve teruskanlah ha ha… biar x ramai yg pakai preve… kalau dah byk buat semak jea preve kat jalan raya speed sampai 200kmj heeeee….

  82. Belum tau ragam lagi.. baru ambik smlm preve premium..

  83. Loan dlm proses…. semoga Allah jauhi Dr segala kesulitan …

  84. Alhamdulillah saya dah dapat… preve cfe memang tip top… minggu depan 1st service… brek bunyi,aligment lari siket, dengan ada skali start time pagi bunyi macam over start lepas tu dah x ada dah… then kalau pagi2 start rpm macam naik turun dalam masa seminit lepas tu baru ok… nanti 1st service saya nk tanya sc apa masalah sebebnarnya kete saya ni… no plat wxy 9xxx… lain2 ok… love you proton🙂

  85. Saya tertarik dgn Blog ni selepas menyertai byk blog lain.segala komen disini ada benarnya.Tunggu lapuran saya minggu hadapan selepas servis kedua Preve cfe saya dan juga seteh pasang ‘reverse camera’.

  86. ingat nak amik civic 2.0S, pastu tengok kt sini menarik jgk komen Preve CFE..hmmm.

    Yg mana berbaloi utk performance dan wang kita..?

    Saya masih lagi pikir nak buat pilihan YANG MANA SATU..

    • Seeloknya pergi test drive kedua2 model dan buat kptusan.Pandu uji dilebuh raya jg dibandar utk tahu performance sebenarnya.
      Kalau’ value for money’tak syak lg Preve cfe berbanding Civic 2.0.

  87. assalamualaikum..
    saya nak beli kereta tapi belum tau lagi nak yang mane
    so try la buat pilihan berdasarkan komen2 orang
    tolong terangkan beza preve MT EXECUTIVE, CVT EXECUTIVE, CVT PREMIUM?
    tq so much

  88. – Premium (CFE dengan ProTronic)
    – Executive (IAFM+ dengan CVT)
    – Executive (IAFM+ dengan manual)

    mohon di terang to me..tq

  89. Saya pakai preve dah 7x bayar bank service dah 3x, Pusing satu semenanjung,handlnig semasa hujan mengkagumkan,jalan selekoh ,naik c/highland,genting ,pengendalian semasa jalan kurang elok /selekoh memang makan minyak sikit tetapi berbaloi,tiada komen,Sc beri layanan memuaskan,klu di bandingkan dengan apa yang di perolehi memuaskan hati .masalah sikit memang ada ,jumpa sc solve problem.sc perlu beri perhatian kepada pemilik preve kerana berbaloi dengan apa kehendak pelanggan.produk masih baru macam tu lah ada masaalah,

    • saya sependapat dengan bro….memang mantop bawa 190-200km sejam no problem…tiada goyang dan pemanduan setabil…wacayalah proton setaraf dengan buatan luar negeri…

      • speed limit m’sia 110kmj je der…..180-200 kmj jauh beza tu..bagi no plet aku nak saman….hehehehe

  90. Saya dah buat 2 nd servis kat Proton Excellence Subang Jaya kena cuma RM126-guna semi synthetic oil.
    Kereta saya tiada masaalah cuma sekali sekali ada sedikit over cranking start dan ada bunyi ganguan perlahan tempat duduk pemandu.
    Pendek kata saya cukup selesa dgn Preve yg punyai kendalian dan keseronokan
    memandu first class.aa tah lg dgn kuasa pecutan turbo cfe.
    Juga dah pasang reverse camera Alpine harga RM

  91. Sy baru je dpt Preve Exec (A) CVT2 rabu lepas. Nak komen lebih2 tk leh gak sbab baru jer seminggu…bila dpt jer kereta terus pergi P.Dickson dan Johor. Mileage dalam 1k tinggal nak buat servis pertama sabtu nie. Pengalaman saya bawa kereta nie, handling memang mantop senang2 jer 180km/h leh dapat, selesa, mcm bawak BMW atau Honda Accord (Kereta-kereta ni pernah bawa so bleh compare). Pecutan masa mula nak gerak ada sedikit lag dan berat tp boleh bla klau push pedal lebih rapat. Kalau masuk mode S lagi mantap makan asap gak ler kereta lain. Masalah yang dialami brek bunyi guk guk guk bila brek lebih dari 100km/h dan masalah steering senget. Yang lain tiada prob, mantap, dan memang best bawa kereta ni. Servis ni nanti minta SC cek brek dengan steering.

    Penguna-pengguna Preve Exec CVT2, update software bagi Clutch Adaption telah pun release. Ada member2 yang dah update, dan hasilnya performance makin mantap, takder isu jerk lg pastu naik bukit pun boleh pecut dgn smooth. Sabtu ni sy nak update skali software ni di EON Glenmarie.

    Apapun Proton terbaik.

    • sy br dpt preve 1.6L exec pd 18.4.2013.cukup2 seminggu pd 26.4.2013 semalam,tiba2 lampu cvt n lampu periksa enjin menyala,bila tekan minyak lgsung x jalan,terpaksa towing ke sc,agak2 teruk x masalah 2?sapa boleh komen….takutnya.skrg pn masih kat sc sbb sabtu n ahad diaorang cuti.isnin kang br boleh tau mslhnya.

      • rasa2 gear cvt kereta sue ada masalah atau mungkin ada masalah lain yg menyebabkan gear cvt tu tak respon walau dlm mode D…tp apapun tunggu result dr sc per yg mereka kata…hopefully dpt disetelkan secepat mungkin

    • kpd rizal29,nk tanye sket, update software tu kat part mana?kat ECU cmputer box ke?kat area mane leh buat?

      • for your info aji…software clucth adaption lebih kurang mcm tcu(transmission control unit)…tcu nie rasa sy dkt computer box…betulkan jika sy silap…maklumlah bab2 tu sy kurang arif…tcu update nie utk preve cfe jer…tp bg preve exec cvt2 nie lebih dikenali sbg clutch adaption…fungsinya nak bg lebih smooth pd gear cvt masa pemanduan dn hilangkan masalah jerk masa release pedal bila kelajuan 20 ke 30km/j mcm tu…dn utk info masa time servis pertama aritu di sc eon glenmarie…diorang cek ecu kereta sy dn lepas remap ecu….secara overall kereta sy rasa lebih ringan bila memecut terutama masa mula kereta nak bergerak…adalah peningkatan dari segi pickup berbanding sebelumnya…dn fc pun makin lama makin jimat…so klau nak update try tnya sc berdekatan dgn aji atau pi jer kt sc eon glenmarie…

  92. ade 1 mslah msalah besar ngn preve ni..bile jalan je msti tayar die berpusing,bile brenti x pusing lak tayar..so cam ne ek nk atasinye?😛

  93. Hai, I just bought preve Cvt,. Bru je 1st service smlm, cuma nk tahu, katakan kalau pintu driver tutup tak rapat, then kite lock, kereta jadi tak lock kan sebab tak rapat ,tapi akan bunyi bising alarm tu tak? Sbb dh test dkt pintu belakang! Mmg bunyi alarm bising .. Then 1 lagi bila kita turun naikan tingkat tu, dekat driver mmg pemegang tu bergerak-gerak ke? N bunyi tingkap turun sgt kasar, bila bg thu service center tu,die cakap sebab tinted tebal,padhal bunyi tu mmg b4 tinted cermin lagi.. Anyone bole tgl explain tak?

  94. sy punya preve 1.6 manual,,boleh ke psg turbo injin manual nid?pick up xda la.

  95. nak tanya en mat…berapa harge camera reverse jenis alpine kat pasaran sekali ngan upah….

    • @Pakder Din,
      Jumlah RM480 = upah + 1 socket + cable + Alpine ALP HCE-C91C – 1 yr wrty – pasang kat TTdi SK AutoMart Shah Alam.
      Mutu kerja bagus dan kemas. Mungkin harga blh kurang lg, tapi pastikan kedai yg bermutu.
      Banyak bantu pasai cermin sisi Preve keta jln baru buka. Seronok pula ada reverse camera.

  96. Saya pengguna Preve Exec (A)..baru seminggu dapat…mileage dah 1k lebih…semua dalam keadaan baik…selesa dan mantap walaupun pada pecutan mula nak gerak agak sedikit lag…tp push pedal ke lantai kira blah juga…nak sedap guna S mode lagi mantap…cuma masalah bila brek dalam keadaan laju lebih 100km/h bunyi guk guk guk…dah wat complain pd SC tinggal nak pi tukar disc break jer..yg lain so far ok dan puas hati….minyak avg kalau kt highway dalam 6.9l/100km kalau kt town plak ulang-alik Shah Alam ke KL (tempat kerja) dalam 78km (ulang alik) avg dalam 8.3l/100km…kira jimat ler minyak…apapun Proton kena buat yang terbaik lagi….

  97. sy pakai preve, bler bwk laju ok, tp torque xd… bru dua hari pakai bonet terbuka sndri, engine bising and jerking… kualiti kurag skit…

  98. As salam. Salam sejahtera.
    esok saya akan ambil Preve Premium CFE. Dah janji dgn ejen Proton di KB.
    bank, jpj, insuran semua settle.
    berdebar-debar.
    Muga Allah swt memberi yang terbaik utk saya.

    Saya tak pernah guna kereta auto, selalu guna manual. dah buat test drive Preve. rasa yakin boleh pandu.
    Ada tips untuk saya?

    • auto lah bagus bro…tak penat bila ada kesesakan jalanraya…tapi orang muda selalu suka kereta manual sebab boleh tariiik panjanggg….apa apa pong auto lagi best….belum coba belum tahu…oklah goodlux

  99. Salam semua…..

    Bagi saya, Preve dan Exora Bold is the best car Proton had ever produce. Saya sudah test on the road, di track (Pekan, Pahang), mengikuti kelas dari instructor Proton dan juga buat advance driving test.

    Untuk pengetahuan semua, Proton bukanlah pilihan utama saya sebelum ini dan di porch rumah saya pun tak pernah ada kereta Proton, tapi pada pendapat saya setelah mencuba sendiri kedua2 kereta ini, Polo Sedan, Polo GTI, Civic FD2, Kia Forte atau mna2 sebahagian kereta Segmen B dan C yg lain adalah setanding. Kekurangan dari mna2 kenderaan adalah sama atau lebih kurang atau setaraf dengan jenama Proton. Kelebihan Preve adalah dari segi features. Believe it or not, material dash Preve kalau ditekan lebih lembut utk safety dan material ini sama/lebih kurang seperti material Peugeot dan juga sebahagian Mercedes C class(versi 2007 ke bawah).

    Saya compare Exora Bold dengan Livina 1.8 Impul saya, dan saya boleh katakan, Exora Bold lebih baik dari segi features. Wish, Chery, Alza dan lain2 segmen MPV jauh ketinggalan. Handling, masih lagi lebih baik Livina 1.8 (walaupun sebenarnya Livina bukanlah MPV sebenar). Cruising lebih baik Exora Bold kerana suspension yang lebih “soft” daripada Livina.

    On the road test sepanjang Highway Karak-Gombak adalah terbaik bagi Preve. 120-160 bukan masalah untuk cornering. Walaupun saya lebih menggemari Peugeot 308 Turbo kerana turbo lag yang lebih sedikit berbanding Preve, tetapi bagi cornering, saya pilih Preve. I’m looking forward to get my hands on P3-22H. It will be a 2.0 engine car, but with turbo or not, anda kena tggu la.🙂 Handling di atas track adalah lebih obvious kehebatannya. You need to switch off the ESP(although the ABS will still work) and yes it will make your neck hurt, but so as Nissan GTR. Understeer level adalah kurang, dan build up selepas cornering adalah baik tetapi kadang2 turbo lag yg agak besar membawa sedikit masalah. The grip boleh dikatakan sangat baik. Kereta jepun tiada ESP tetapi klau saya tersilap harap diperbetulkan.

    Selain daripada handling dan performance yang bagi saya memang sangat baik, perbandingan features juga perlu dibuat bagi mereka yang berminat utk membeli Preve. You can manipulate the gear ratio dan jumlah gear(dari 6 speed ke 7) dengan hanya pergi ke SC yang terpilih dengan tweeking and playing with the software, tetapi tidak bagi jenama lain. Civic Type R lebih teruk masalah in-cabin noise dan ruang letak kaki belakang Ford Focus adalah lebih kurang sama dengan Preve. Material Civic FD 1.8 juga saya rasa jauh lebih teruk dari material Preve. Apa yang mahu saya tekankan di sini ialah, pros and cons sesebuah kenderaan adalah lebih kurang bagi setiap kenderaan. It is just what we had in our mind and the force of our needs akan menyebabkan pros and cons sesebuah kenderaan itu lebih obvious.

    Melalui pengalaman saya menguji beberapa kenderaan bermutu dan kelas yang berlainan, saya boleh katakan, Preve dan Exora Bold adalah sangat baik, dengan features yang sangat hebat, harga yang berpatutan dan value for money. Dan sekiranya ada rezeki, I’ll let go my Civic for this car definitely. Fun to drive. Kepada yang ingin membeli Preve, all I can say is good luck, have fun with the car and remember to drive safely. If you want to be an idiot, go to the track, not on the road. Tahniah Proton for this overwhelming effort.

    • tuan, xboleh dibandingkan dgn civic fd type r, civic jenis tu mmg x selese tuan, sebab khas untuk masuk trek, suspension pun keras, melantun2,

  100. sy antara pmilik preve cvt exec non turbo….pkai dh 6bln…milage 5400km..cfe preve mngkin xbnyk prblm…tp cvt auto non turbo msalh pickup xde bila nk mmotong..enjin bnyk mngerng bila tekn mnyk,senang cite mcm mmndu kete kelas plate dh abis…gear box mcm xdpt respon yg baik dr enjn…msalh ni proton blm dpt solve krn sy dh tnya proton hnya software ECU & TCU utk enjin CFE sj yg ada…kecewa jg rasanya..saya minta sngt msalh ni dpt diselesaikn…proton kene cari tuning baru utk ECU&TCU bg model cvt auto non turbo..proton jg kena segera edarkn software baru utk model ni pd pngedar2 seluruh mlysia…hrp mklum pd smua
    .

  101. ada komen positif, ada komen negatif, bagus, sume hak memasing sebab kete memasing.
    ni sekadar pendapat aku ajek n pengalaman aku memandu memacam kete and pandu uji memacam kete. pasal cvt execxda power dan sbgainya, xnafikan klu ikut weight, preve mmg berat. memang akan xsepower cfe, tp bukan masalah enjin@cvt, cume berat preve jek yg nyebab dia mcm. xcaya, try bwk flx se, enjin sama, gearbox sama, mmg ada beza.

    yg kedua, cvt dia clutch based. penah bwk dsg? klu penah, mesti penah alami kesenggukan dsg dan bg yg xda hill assist, kete akan undur kebelakang. ada owner berani nak komplen, xda sebab kete menda pkai dsg nih, das auto, vw, so paham2 jelahkan.

    cvt clutch based n cvt torque conv based pun dh lain character dia, inikan plak auto torque con versus cvt clutch, lagiler jauh. sebab tuh ada button SAT, so bg yg kata bile nak motong enjin ngaum giler babas, mmg sbb cvt, rpm enjin naik terus(mcm ada ckp rasa mcm clutch patah), tp speed naik kemudian. itulah cvt, bukan masalah@mcm siput pickup dia, cume character dia camtuh. kluh xbiasa, guna button SAT. walupun xsepantas auto biasa, anda akan rasa pertukaran gear, enjin ngaum mcm auto biasa(xngaum cam clutch patah/slip) dan anda akan rasa ketika overtake, SAT lebih pickup dr D mode biasa tanpa SAT on. tp itu psykologi efek jek, tp sebenarnya, cvt lg laju, tp sbb kita xdpt rasa hentakangear tukaryg kiter terbiasa, maka kiter kata kurang pickup. xcaya, try ler. tp xdalah sampai rasa cam enjin turbo plak, tp mmg rasa SAT lg pickup.

    utk tambahan, dah ada sport mode, klu yg xtau, yg bwh D, pastuh ada S, S tuh sport mode. yg flx n exora guna L, utk low ratio(bukan low gear). tujuan dia utk menambah pickup n enjin lebih responsive. hanya guna klu nak memotong n naik bukit. auto biasa, xda mode nih, dsg pun xda mode nih sebab ratio depa fix, xbleh nak adjust. apa yg auto biasa ada adalah overdrive off mode, dan ramai anggap overdrive off mode tuh sport mode, bukan sportmode pun, cume dia xkanmasuk gear teratas@overdrive gear. klu kete manual 5 speed/gear, cer bwk sampai gear 4 jek sepanjang masa, pastuh bwk sampai gear 5, gear 4@gear 5 lebih pickup? mesti gear 4, sbb gear 5 tuh adalah overdrive gear yg biasanya ratio kurang pada 1 dan ianya xda pickup, tujuan overdrive gear adalah utk rendahkan rpm masa cruising supaya jimat minyak.

    klu rasa xpickup, try s mode utk overtake dan naik bukit. klu xbiasa ngan karekter cvt, tekan button SAT.

    mmg dari stagnant/xbergerak, kat atas bukit, tekan sampai rpm 2k, dia xgerak, klu gerakpun pelan giler. ada pernah bwk kete manual yg guna drive by wire x? masa naik bukit dr berhenti, kita rev ckit, pastuh lepas clutch@rev tinggi ckit baru lepas clutch? enjin cfe dan iafm+ nih, bukan sahaja pkai gearbox cvt, tp juga guna tech drive by wire. klu kat nissan, ler nih depa panggil electronic thottle, honda city yg skang, br jek pkai drive by wire. vios xpakai, tp altis dual vvti pkai, camry dual vvti pkai. prtn dh pkai lama, dr zaman sp4h diperkenalkan.

    bg masalah aircond, yg dulu cume exora jek faous masalah aircond kerana thermoa amp, tp dh disettlekan masalah tuh. jrg dengor sgt kete prtn ada masalah aircond. mungkin nasib anda xbaik, so, saya simpati. tp jgn terkejut, civic fd sahabat baik saya pun sebulan pkai aircond kong. tp xbermaksud honda xbgs, cume nasib dia xbaik. akak pkai vios,ler nih powerwindow kat driver xfungsi(cam prtn ler plak), asyik kena bukak pintu nk bayo tol.

    xnafi,kete prtn masih belum perfect, masih byk yg perlu diperbaiki, cume klu ada masalah yg xberapa penting ngat, settlekan masa anto servis, jimat masa n tenaga. masa booking tuh, siap2 cite masalah dulu.kat malaysia kita bernasib baik sebab kebanyakan kete yg lancar kat malaysia, lancar kat negara lain dulu. 2-3 tahun br masuk malaysia. skang nih, 1-2 br masuk malaysia. so, kebanyakan masalah dh settle sblm masuk malaysia.

    tp ada almera, masalah bearing br pkai xsampai sebulan, bearing nih jrg ada prob maner2 kete dlm dunia mahupun prtn, klu tidakpun stahun br prob, tp cuber tanya, kete almera global car nissan, dh berapa negara dijual, dah berapa lama ada dipasaran sampan terjual juta unit, br sampai malaysia. tp pkai xsampai sebulan, bearing rosak. tp aper kata diaorg yg punya, xper masalah kecil, masalah normal n sbgainya, trime ngan ati terbuka. cer jadi kat prtn, mau xingat siap masuk paper. tahu x klu bearing jem, aper kana berlaku, tyr kete akan terkunci. klu tengah bwk kete, tyr terkunci, aper berlaku, eksiden. xker naya namanya.

    aku bukan aper, biasalah, mgkin lemon car utk nissan almera kata org, tp kiter kena bersikap adil. preve br jek nak jejak setahun, mcm2 update dh buat, kira oklah, diaorg update, bkn duk diam jek, maksudnya ada action,

    oklah, sajer jek luahkan pendapat, cume aku xbrp gemar sikap kita mudah terpengaruh ngat, myvi 1.5 auto extreme, rm 50=300 ke 350km dlm bando = jimat sbb pkai enjin toyota. saga flx se cvt, rm 50=300 ke 350 km dlm bando= parok giler minyak, mentedarah. itu aku banding ngan kwn sekerja yg tinggla berdektan ngan umah aku.

    hrp ada yg phm anologi yg aku bg. harap mohon maaf salah dan silap. salam.

  102. saya baru dapat preve cvt,exec non turbo dlm 2 minggu lpas.milage dah 2100k.setakat ni puas hati.cuma masalhnya bila tekan brek ada bunyi semacam je,dah pergi sc tunggu sampai brek disk baru nak ditukarnya.yang lain minyak mmg kuat time jln sesak atau jln bandar.tapi bila kat highway ok. apa-apa pun berbaloi dapat preve.

    • askum…
      sy bru jer amik preve exec,bile tekan break ade bunyi guk,guk,guk
      bahaya tak masalah nie
      klo tkan pedal minyak ok jer.. best.. hehe
      milage x smpai 1000 bleh antar sc tak utk settel mslh break nie

  103. Salam warga PREVE, saya nak tumpang tanye ada tak mana-mana pemilik preve yang dah pasang reverse camera?

    • Jumlah RM480 = upah + 1 socket + cable + Alpine ALP HCE-C91C – 1 yr wrty – pasang kat TTdi SK AutoMart Shah Alam.
      Mutu kerja bagus dan kemas. Mungkin harga blh kurang lg, tapi pastikan kedai yg bermutu.
      Banyak bantu pasai cermin sisi Preve keta jln baru buka. Seronok pula ada reverse camera.

      Saya hanya copy dari entry Mat Global diatas sana…..

  104. Mohon maklumat Kawasan Johor Bahru mana kedai ada pasang reverse camera…

  105. Bagi pemilik Preve Exe pickup ada berat cikit tapi jika pandai guna mode transmisi cvt, anda akan rasa peningkatan prestasi kereta anda cuma siapkan duit minyak yea ok aku bagi tips Guna mode S untuk memotong .. Mode SAT utk kegunaan di jalan bandaran jalan berliku dan selekoh tajam.. jalan highway Guna D .. jika anda pandai tackle dgn transmisi CVT mudah anda bermain dgn CFE .. oklah .. top speed Preve aku 190 kmj dgn mudah .. syukur sbb aku dapat preve yg berprestasi.. aku dah pakai 6 bulan mmg aku guna lasak ,, millage preve aku sudah cecah 60k ,, aku yakin dgn enjin CamPro ni mmg terbukti lasak cuma satu saja masalah dia kalau ko lenjan minyak kuat gilo.. ha2 apa kesah janji puas hati… jika bawa 100km dibawah 2000 RPM mmg jimat .. dari K.L ke tanah merah kelantan RM 60 sekian

  106. sy dalam survey preve ni..apa mksud 1.6 CFE CVT premium..sbb berdasrkan komen kat atas ni kata cfe using better than cvt..so if combine like that???erm memg x fham…

    • cfe pakai cvt3…kalau exec pakai cvt2.
      cvt3 ni boleh support torque hingga 215 Nm dan ada manual 7-speed
      beza cfe dngan exec pulak…cfe enjin ada turbo

  107. Tgh tunggu preve exec cvt e.brown,beli kt autobinee penang

  108. preve CFE mmg xda revers cmera k?

  109. Tengah pening nak beli preve CFE ke preve executive cvt….

  110. tengah confiusss ni weiii..

    nak beli yang mana satu ni? preve cfe atau inspira premium

    dua dua keta mantap dan value for money, test drive dua dua mcm mantap

    yang mana satu kah harus ku pilih

    • En. Azhar…dua-dua pun kereta nasional…dua-dua pun mantap belaka, cuma yang lebih preve ialah bonet belakang sangat luas…kalau En. Azhar ada keluarga setakat 2&3 anak padan sumbat dalam bonet je….

  111. assalamualaikum….maafkan saya jika saya mencelah…….saya antara pengguna preve Exec Manual………pndapat saya preve mmg best…tp ada 1 masalah yang sy mmg tdk brpuashati….dri hari pertama sy dpt kunci pd bln oktober 2012 sehingga skrng enjin saya brmasalah jerking….dh beberapa kali sy ke CS termasuk ke CS kilang di Shah Alam…tp hingga skrng masalah trsebut blm dapat di atasi……bila ditanya jawapannya Proton belum ada lg Software utk kereta Exec…yang ada cuma pada preve CFE…….apa ceritanya ni…kenapa dijual kereta kalau blm ada software……..kalau jerking tu skit2 je mgkin sy blh trima lg….tp kekerapan berlakunya masalah tersebut hanya saya dan sesiapa yang pernah menumpang kereta saya sahaja yang tahu…..sy brharap sgt pihak proton dapat atasi masalah ini dlm masa terdekat….lbh kurang 5 bln je lg dh nk cukup stahun saya pakai ……tp jawapan yang sy terima tunggu,tunggu,tunggu…..(Persoalannya smpai bila????????????)

  112. salam sume..15/5..aku ambik kete preve ex.cvt..tgu punya lama warna merah..insyaallah sume tak de blh tahan sampai 5 yr

  113. harap tak de masaalah…kena buat solat hajat dulu..semoga kereta aku ambik mantop ber

  114. sejak sekian lama duk usha2 kereta apa nak ambik ganti kete lama…mmg preve exec jgk pilihan aku. Sb pertama kemampuan la…ke dua sb keluasan dlm dan bonet. Puas hati la tgk bonet. Dulu pikir nak ambik exora….tp tgk preve pun dah ok bagi aku yg anak baru 3… tu pun kecik2 lagi.

  115. salam,
    nak tanye, enjin CAMPRO CFE tu yg korang sumer kat atas cakap terbaik ye? yg tu la yg ade turbo tu ye?
    Protronik tu syok x?nak hadiahkan bini la..huhuu

  116. Saya baharu memiliki Preve CFE petang tadi,cuma ada 1 kemusykilan saya,saya telah cuba Preve saya memecut ke 140-160km/j di Lebuh Raya KL-Seremban,apabila saya menekan brek..Ada bunyi seperti daripada cengkaman tayar hadapan..tersekat-sekat.
    Ada sesiapa yang pernah mengalami masalah ini??..

    • tersekat-sekat=macam vibrate ke? kalau vibrate tu pasal break abs ,tu normal,sy beli mitsubishi mirage pun cam tu.

  117. bro roslan sy pun ade msalah sma bile tkan brek ade bunyi kat disc kn???
    sy dah antar service center tp diorg xnk tkar disc tuh
    door trim ngan power window dah rosak ke blum?? …hehe… tgu jer la

    • Saya baru-baru ni pergi belah utara memandu Preve CFE melalui jalan Jeli – Grik – Kulim, saya cukup berpuas hati dengan memandu Preve sebab memiliki sistem ABS breaknya yang menyakinkan, pada selekoh tajam pula dengan memiliki sistem ESC ( Electronic Stability Control ) langsung tidak membuang dan rasa stabil. Walau ada dikalangan kita tidak yakin dengan kereta tempatan, cubalah sendiri baru tahu kelebihannya.

  118. Nk tnye . Preve exe auto k manual pling ok ??

  119. proton preve masaalah break bergegar cover dekat cermin belakang benkok baru pakai 2 minggu……..?

  120. saya pemilik preve cvt (auto). semasa gear dlm mode ‘p’, rpm hanya boleh sampai ke 2.5 saja apabila pedal minyak ditekan hingga ke lantai. adakah ini normal? mintak sikit pandangan dari otai disini.

    tima kasih

  121. SALAM SEMUA…SY GUNA PREVE CYT…SY NK TNY SAPE2 YANG PKAI PREVE CVT…ENJIN DIA MANG BUNYI BISING KE ADA MACAM BUNYI KASAR DAN BERGETAR…. MCM MANE NK KURANG KAN BUNYI…..

  122. Sy baru pakai preve exec auto tak sampai seminggu. Mmg mantap bila ambik selekoh. Nak tanya cluth adaption boleh buat kat SC mana ye?

  123. semua kereta mempuyai masalah tersendiri..
    tetapi pengguna tidak berpuas hati terhadap service centre proton kerana tidak dapat menyelesaikan masalah dengan cepat dan sering memberi pelbagai alasan,bagi saya proton bukan kereta untuk kegunaan yg lasak ataupun pemanduan yang kasar ianya boleh diguna utk pemanduan santai dengan kelajuan yg sederhana untuk kegunaan tempoh yg lama,ini kerana material yg digunakan bukan lah ditahap yg terbaik,dan masalah yg yang bakal pengguna proton tempuhi adalah saat penukaran timing belt pada masa itu lah perangai engin menunjukkan kan ragam kalu proses penukaran timing belt itu tidak mengikut manual book,example minyak enjin leaking,dan kemungkinan lost power,proton masih lg menggunakan system timing belt walhal jenama kereta lain sudah menggunakkan timing chain.and my advise to all proton user if u want keep your engine nicely use semi syntetic oil suggestion castrol..and im work with toyota in japan before this and now im work in malaysia and i got one prevee in my collection,its nice car nice interrior but medium quality,brek dah berbunyi,day light not function,open trunk not function,tranmission jerking(sometime) when bring my car to sc ,sc just change what they can see like day light and trunk ..my brake and transmission they are not investigate the problem.whant can i do..just smile..cukup masa trade in..pendapat saya sc main peranan yg besar untuk pengguna.toyota sendiri pun ada masalah walaupun dah lama bertapak didalam dunia pemotoran.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s