funtasticko design

http://funtasticko.net

ARTWORK : Bayangan model P3-22A (Proton Prevé Hatchback) dari saya

40 Komen

UPDATE : P3-22A (Proton Prevé Hatchback) inspired by Skoda Vision D + Ford Focus

Setelah membuat penelitian dan sedikit kajian mengenai model P3-22A (Proton Prevé Hatchback), maka terhasilnya artwork ini. Saya sendiri pun dah lama tak membuat gambaran model kereta sebab kesibukan kerja. Gambaran ini dihasilkan menggunakan perisian Adobe Illustrator CS5, hasil dia tak la sama macam menggunakan Adobe Photoshop. Apa pendapat anda?

KLIK UNTUK BESARKAN IMEJ

40 thoughts on “ARTWORK : Bayangan model P3-22A (Proton Prevé Hatchback) dari saya

  1. bagi la back view skali.. keh keh

  2. nice look , more realistic than the other SUV lookalike…

    got talent……..

    but it look like cheaper league car now lol

  3. hodohnye bontot die

  4. model hatchback nie….demand banyak ke kat dalam msia nie? Klu ada demand kat negara mana? hatchbach or wagon…….i think prefer wagon…wht do u guys think?

  5. Pelik gak aku knp org malaysia tak suka kereta hatchback dan wagon. Kalau nak cerita pasal ruang tempat letak barang kecik, org yg pakai styrex pun ade komplen pasal tak cukup ruang. Jadi salah kereta ke salah individu sendiri?

    Aku sendiri minat hatchback dan wagon.

    • Mmm… sumer nie mgkin mengikut tingkah laku n sosio budaya setempat. Kalau di europe, institusi keluarga x besar, brg keperluan dapur rata2 beli kat pasaraya besar dgn standard bungkusan kertas trobos, dan yg muda2 plak suka bersantai n melaram dan tertarik dgn kelompok2 tertentu. Ini memungkinkn model2 kereta jenis wagon n hatchback laris di sana. Berbanding m’sia rata2 lebih memikirkan faktor murah; bulan2 ada duit utk spend keperluan lain, luas utk barang n famili serta jimat minyak.

      cheers!

    • peengalaman pakai kereta Gen2 yg jenis hatcback.. dengan anak 4… ruang bagasi bagi saya sangat2 mencukupi.. gen2 kete gaya sport keluarga yang bergaya…🙂

  6. Nice render tapi dpan cam pendek smacam jer…n rear lamp tu cam bsar sngat…but overall shape chantekkk…

  7. keep it up bro…nice rendering..tapi saya rasa lebih realistic kalo bro render belakang hatchback ni ala2 focus..sebab kebanyakan daripada info ada ckp menyerupai ford focus..klo side profile focus mmg agak cantik..or atleast cermin belakang tu kasi tinggi lagi..bydway,teruskan update bro..blog bro makin menarik walopon sebelum ni dah suram2 sbb kurang info proton..

  8. cantik tu cantik.. tp harap2 proton buat kereta yg ada wow factor macam Kia Ceed tuh.. simple but nice.. tp ada jugak org yg ckp mcm alien la pe la..

  9. It need to redical at the resr

  10. i’m prefer more like lancer sportback.

  11. Pe kate design untuk global small car lak??

  12. Kia pro feed has a nice rear, its something to follow since preve design is quite dynamic in lines. Having a conventional rear for preve makes preve looks old, so preve need advanterous rear like Megan, or astra or Ford

  13. mmg sah la hatchback preve ni ade iras bontot ford focus..kalo tgk mule test preve sedan dulu pon diiringi ford focus.. mari imbas kembali foto lama…


  14. mcm ford focus jer belakang tu… cuba render mcm satria yg lama tu…

  15. Bro, bghn blkg tu boleh di pertingkatkn lg.
    Sblm ni ada dgr khabar hatchback tu macam Volvo V40
    Tak taulah betul ke x, tapi Volvo tu mmg lawa.

  16. lampu belakang mcm focus hatch atau preve?

  17. Mmm… nice:) Cuma blakang tu dah mcm rupa skoda la plak. Overall nampak ok, kalau pnjangkan sket bumbung blakang tu tentu penumpang blakang rasa luas n tampak lagi solid kn? Apa2 pun harap proton blh kot hasilkn bentuk blakang yg lebih radikal dan tidak dijangka. Tau2lah mentaliti rakyat m’sia; kalau sebut hatchback kereta m’sia, just pendekkan bontot jer dn lampu blakang tetap sama, jimat kos…

    cheers!

  18. skrg bkn kah semua projek proton on hold.. preve hatchback dan semua projek di tangguhkn..

    • dah jalan seperti biasa. Cume x pasti aper plan selepas tu jer. Senyap nak mampus management baru..

  19. apsl xbuat proton msx je.kn lg cun…aku tggu dah lama sangat dh.

    • proton msx tu dah hampir2 jadi kenyataan bro..sabo2..wat masa ni suv proton dah tolong youngman develpt..bentuk side profile dah mcm msx tp guna platform gen2..adeh..hehe..tp cun..tunggu jela proton launching suv tu bila diorg takeover balik design tu

  20. kalau camni….amacam…

    • blom cukup kick lagi..belakang tak cukup garang..kadang2 theopilus cin nye rendering mmg xsama…kadang2 sama sket dgn actuall..nama pon rendering.tp dia nye photoshop mmg kemas n clean..

  21. Klu blakg mcm subaru XV cun jgak…

  22. Aku harap proton boleh hasilkan design belakang yg lebih menarik untuk model hatchbacknya.

  23. pakai design preve lagi yea.. preve bile da nampak atas jalan nampak pelik sikit(mata aku la ni).. tinggi sangat.. n x futuristik… rim kecik plak tuh..

    • Mmm… cer citer futuristik tu cam ne?:)
      Bgai saya, bumbung tinggi adalah satu drp kelebihan preve berbanding kereta lain bagi segment yg sama. Civic pun x setinggi nie kn? Walaupun tinggi tapi dinamika struktur body masih terlihat stabil:)

      cheers!

    • rim 16 kecik ko kata..
      btw, mungkin sebab org malaysia nh masih x didedahkan dengan design2 modern, tu la pasal. Kat luar negara, ada avantime, dan lain2 yg mmg futuristik..

      • sori.. bkn rim kecik.. nampak kecik sebab bodynye yng besar tuh..

      • cube tgk neo.. neo rim 16 kn? cube tgk plak preve tuh..

      • yep. Mmg satria neo 16 dan oreve 16. Bezanyer sebab wheel arch preve luas dan seba ia family car. mesti la barang banyak. Berbanding Satria neo yg hanya niche market dimana org yg bawak biasanyer family 1-3 org jer.

    • Teman pun nampak gitu jgk.dulu lawa,skrg nampak x solid dan pelik.

      • solid x lawa tu subektif, Sebab aper.? sebab ia dimalaysia.. Kat luar negara org terima pasal mereka lebih prefer clean look dari messy look. Bagi saya, ia still nampak tegap..

      • haaa… mmg la kalu kite tgk conti car tuh nampak simple je dlm dia.. tp material dia plak camane.. xde la nampak plastik sesgt.. tp ape ade hal.. yang penting ramai kot angkat preve.. taste masing2

    • disebabkan tinggi/lebar/pjg/besar preve tu la aku beli kete tu..selesa sunggoh nak jln jauh..tambah pulak seat driver tu aku angkat tinggi..dah mcm naik mpv/suv dah aku rasa tinggi..atleast design preve lagi lawa dari kete2 yg tak payah aku nak sebutkan kat sini.kang ade lak yg tak puas ati lak statement aku..hehe

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s