funtasticko design

http://funtasticko.net

Kereta Hibrid Elektrik Proton menjelang 2014

13 Komen

* gambar sekadar hiasan

Proton dijangka mengeluarkan kereta hibrid elektrik pertama mereka menjelang tahun 2014. Proton seperti juga pengeluar kereta yang lain sedang berusaha membangunkan kereta mesra alam tersbut. Proton sedang bekerjasama dengan firma Frazer-Nash Research (FNR)  yang berpangkalan di UK untuk membangunkan teknologi kereta elektrik mereka sendiri.

Firma tersebut mempunyai keupayaan untuk membangunkan paten intelektual mereka sendiri dalam teknologi bahan api alternatif dan mesra alam. Proton telah memperuntukkan RM500 juta untuk penyelidikan dan pembangunan (R&D) dalam teknologi hijau dan dijangka meraih keuntungan selepas pengkomersilannya bermula pada 2014.

* Nampak seolah-olah projek ini senyap begitu sahaja, apapun kita nantikan pengumuman rasmi dari pihak Proton.🙂

sumber : thestar.com.my

13 thoughts on “Kereta Hibrid Elektrik Proton menjelang 2014

  1. On tetap on… Cuma Tggu technology battery hybrid jer maju

  2. sy lebih suka enjin diesel.. proton tak ada rnd utk enjin diesel ke? dulu masa zmn mahaleel ada gen2 guna enijn diesel.. cmne projek tu skrg agaknya

  3. seminggu lepas raya ada jumper org Proton bawa family gi raya pakai Exora REEV (senang kenal sebab kat pintu tulis REEV full akronim) between seksyen 30(jalan kebun) dan seksyen 32(berjaya park), tapi tak sempat(serta segan) nak ambik gambar, (sebab bebudak dlm MPV tu dah tgk gua sbb gua jeling kreta depa hehehehe) …. bunyi mmg lain, ada bunyi humming, bila exora REEV bergerak kira ok, kuasa digenerate mcm mencukupi tak underpower dan overpower, itu yg saya perhati ketika hari panas gila

  4. bukan ke dulu plan kuar 2013? oh…dah tukar bos…

  5. ni hybrid range extender? generator -> electricity

    kalu fully electric (bukan hybrid) aku yg duk flat ni cm xsetujulah. nk cas guna letrik surau ke? hehe

    • ya aku stuju…aku masih ternanti proton wat rnd tuk hybrid petrol@disel + elektirk…mmg tak praktikal kalo elektrik sepenuhnya…

    • Hybrid lebih efective utk rakyat malaysia
      selagi diesel euro4 x dipasarkan kat Malaysia, selagi tu proton x pasarkan enjin diesel

    • takkan la nak bawak power bank kot. takpun ada ke teknologi wireless charging cam lumia

  6. Harga Kereta elektrik perlu dikurangkan, Ranai masih tak kisah bahawa kereta elektrik perlu dijadikan kenderaan masa depan bagi mengurangkan kos minyak dan bantu kurang pencemaran udara. untuk menggalakkan orang ramai guna dan beli Kereta elektrik, kerajaan kena kurang harga kereta elektrik

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s