funtasticko design

http://funtasticko.net

Adakah ini model terbaharu Proton?

62 Komen

Ramai sahabat blog telah memberi informasi ini kepada saya. Menurut sumber forum.lowyat.net kereta ini telah ditemui oleh Syazwan M. di kilang casting Proton. Pada pendapat saya ini bukan model terbaharu Proton. Kemungkinan ini adalah salah satu daripada kereta peserta yang mengambil bahagian dalam pertandingan Kereta Inovasi Proton ataupun kereta “mule” untuk P3-22A. Jelas kelihatan lampu Toyota Harrier pada kereta tersebut. Jika ada sesiapa yang mempunyai sebarang maklumat sila lah berkongsi dengan kami di ruangan komen.🙂

62 thoughts on “Adakah ini model terbaharu Proton?

  1. Bukan casting ni..kereta ni belakang cafe kar proton jer… antara model2 yg boleh buat dgn platform exora…

  2. Photoshop je ni..
    Jika perhati betul2, ada bayang bumbung yang macam ‘distorted’ dan tak lurus di tempat yang sepatutnya ada logo Toyota tu…
    Lagi satu Proton kan dah start guna logo BESAR kat Preve dan model2 terkini.. yang ni kecik ke macam tak cukup saiz..

  3. pun bukan coz kereta inovasi tak parking kat area ni.. depan tu inspira polis kalau tak silap

  4. exora kacuk harrier. kete mainan proton je kot.

  5. kreta inovasi nh….apela,bazer dwet je wat kreta bodo2 cmnh….sume kreta inovasi yg staff proton wat adlh pmbzrn….hmmm

    • kereta inovasi guna kereta yang dekat junk & barang2 part dia pun kat area situ, takde timbul soal pembaziran sebab recycle barang terbuang selain beri peluang pada staf merekacipta

    • dulu orang kata pergi ke bulan kerja bodoh.. tapi dah berjaya pergi pun… tapi standard melayu.. semua bodoh… kaum lain nampak kebodohan melayu ni untuk di jadikan modal buat duit….. melayu bodoh pergi beli sebab bodoh

      ini yang aku klasifikasikan kebodohan yang melampau batasan paradigma

    • yer ker membazir, creative fun is not a waste loh

    • alamak terserlah kebodohan kamu…. blajar dulu bang baru komen, ni dah abis exam darjah 2 akhir tahun lom?

  6. Ada projek utk SUV ke?

  7. hermm…kalau tgok btol kt Rear Lamp tu yg boot door tu….lampu dier cam kena sticker jer or cam eye lid..so mmg Harrier la..cuma logo Proton and +bodykit & rim…maybe for Innovasi cam bro Campro ckap..

    • tak perlu nak risau.. kereta nie complete siap dengan lampu.. dari depan hingga pintu belakang semua exora… cuba belakang dia guna harier punya parts.. rim 18 inci kalau tengok tu….
      kalau tak percaya tengok pintu exora dengan pintu harrier sama ker tak… selamat menduga minda

  8. So? adakah ia model test mule untuk benchmark SUV Proton?

    *tahun ni xde model baru lagi dah.. tnggu je tahun depan..hehe

  9. Mmm… nasib baik x betul:) Kalau betul utk pass production proton, kaw kaw kena bash!🙂

    cheers!

  10. Depan exora, belakang harrier..
    bila nak keluar exora turbo facelift? takde berita?

  11. yang depan tu inspira SPAD ataupun JPJ sbb polis tak guna warna biru kecuali lori dan land rover je…
    org melayu mmg bangsa yang tinggi sifat innovasi tp kdg2 cuma salah tempat.. selamat berjaya bangsaku!
    senyap je tentang proton mcm dah nak tutup kilang tak best ler…

  12. bumper belakang mcm bumper exora. tp dlm keadaan terbalik. hehe…

  13. Design language , its not proton

  14. Sejak DRB ambil alih proton, tak banyak perkembangan mereka diketahui. Sendu je rasa.

  15. stuju bro, bukannya taksub ngan barat,tp kan nabi sendiri ckp blajolah sampai negeri cina. Maksudnya menda yg baik, xsemestinya xbleh ikut barat, cume jgn ikut menda yg rosak akidah dah ler. Ini berkaitan ternologi, kita kena blajo n terokai. Atleast, ada gak automotiv yg majoritinya islam, kan fardu kifayah namanya.

    Sbb tulah umat islam xmaju2, sbb ada yg berpemikiran camtuh. Lainlah yg melibatkan agama, brlah kita xikut n pandang. Haishhh.

    • Maaf, tapi nak betulkan..Nabi tak pernah cakap belajar sampai ke negeri cina..”kata-kata” belajar sampai ke negeri cina itu tergolong dalam kalangan hadis palsu..untuk makluman semua🙂

      • Mmm…. “Tuntutlah ilmu walaupun sampai ke negeri China” bleh dikatogerikan sebagai hadis dhaif (lemah) sbb tidak memenuhi syarat hadis shohih dari segi sanad, periwayat hadis, dan terdapat illah (cacat).

        Syaikh Isma’il bin Muhammad Al ‘Ajlawaniy rahimahullah telah membahas panjang lebar dlm kitabnya n beliau mengatakan bahwa hadis ini diriwayatkan oleh Al Baihaqi, Al Khotib Al Baghdadi, Ibnu ‘Abdil Barr, Ad Dailamiy dan selainnya, dari Anas radhiyallahu ‘anhu. Lalu beliau menegaskan lemahnya (dho’ifnya) riwayat ini. Dinukil pula dari Ibnu Hibban –pemilik kitab Shohih-, beliau menyebutkan tentang batilnya hadis ini. Sebagaimana pula hal ini dinukil dari Ibnul Jauziy, beliau memasukkan hadis ini dalam Mawdhu’at (kumpulan hadits palsu).

        Namun begitu, andaikn sahaja sebagai motivasi diri untuk menuntut ilmu walaupun sangat jauh tempatnya, sebagaimana dituntut agama:)

        Wallahhua’lam.

        Cheers!

  16. Salam Bro Mat,

    Nak koreksi “nabi sendiri ckp blajolah sampai negeri cina” saya rasa ini bukan perkataan nabi s.a.w, ia mungkin kata2 pujangga. Walaupun maksud dia benar tapi ia bukan perkataan nabi, Semua yang keluar dari mulut nabi s.a.w adalah wahyu dari allah azawajal. Hati2 agar kita semua tak kata apa yang nabi tak kata.

    Jom g kuliah…..

    #boring dah proton dok recycle dan kitar projek lama.

  17. Harap2 kalau proton nak buat SUV, buat kecik skit daripada SUV biasa, lebih kurang macam Hatchback+SUV, boleh bersaing dengan kereta sedan lain…

  18. time kasih atas pandangan, tp nk ckp pasal hadis dhaif n sahih,kena ngaji betul2 n sama2. Saya insan lemah. G kuliah kadang2, tp ngaji agama xtinggi mana, stakat sek men agama n di kolej islam ajek. Dapatlah blajo hadis dekat 6 tahun coz masa pas darjah enam, kena masuk kelas peralihan dulu stahun, br tingkatan 1,tp mmg agak penat coz kdg2 stahun ada kat 20 subjek ngaji, paling ckit 18 subjek coz 9 subjek akademik, 9 subjek agama dlm arab. Tp itu kisah lama, akupun dh xberapa reti nk ckp arab coz dh beralih ke bidang lain, menunaikan fardu kifayah.

    Ada gak aku ngaji ngan ramai sahabat Yg balik dr azhar psl hadis, ada byk pendapat, n ada pendapat sbenarnya tiada istilah hadis dhaif.

    Byk menda sebenarnya klu dikaji lebih mendalam dlm agama. Aku hanya insan dhaif n lemah. Tp jgnlah mengatakan kata pujangga coz ada perawi dia. Kena ngaji mendalam matan hadis dulu.

    Maaf, yg buruk itu kelemahan diri aku, yg baik dtg dr Allah.

    Salam semua.

  19. cume sekadar perkongsian, nak dgr tak per, xnakpun xper, cume jgn dgn mudah mengatakan hadis palsu n yg seumpama kerana blajo agama memerlukan perincian yg amat mendalam. kena btl2 blajo. Teringat hadis pertama mula2 aku blajo dulu n hadis pertama aku hafal, man ahdasa fi amrina haaza malaisa minhu fahuwa roddun, au kamaqal…wallahualam. Maaf klu ada trase, mintak ampun byk2. Hamba insan yg lemah.

    • Mmm… setuju. Apa maksud hadis tu? Sorry admin, off topic sat:) … sharing is caring…

      cheers!

      • sorry admin, of topic, sembang ngan bro fauzan jek.salam bro fauzan, sory lambat reply, bz mlayan anak. Erm, td tetiba jek teringat kisah lama, yela, dulu masa org sibuk2 melayan keajaipan amelina yg amik paper yang byk dlm spm, tp sebenarnya, menda nih dah lama sgt2 bg mereka yg blajo skolah agama, n biasa jek. Tp biasalah, duk skolah agama, org xpandang port. Sapalah kami.Kami dulu peksa ada 4, sijil rendah agama, pmr, sjil menengah agama n spm,tp sijil agama tuh uni azhar, madinah,cairo n jordan iktiraf klu nk sambung blaja . So, jumlah subjek sama jek mana2 peksa,sbb tuh kekadang sampai 21 subjek stahun blaja n peksa dlm stahun, dr peralihan n tingkatan satu lg dh blajo 18 subjek n peksa 18 subjek.

        Seskolah ngan ustaz badli shah dulu di skolah menengah agama, dia senior, tp rapat gak dulu coz umah xjauh, satu kawasan. Dulu org kita takut nk hantar anak g skolah agama coz tkt xberjaya dlm akademik. Tp alhamdulillah, kami sume termasuk org umah, berjaya juga dlm bidang masing2, tp org umah teruskan sampai sijil tinggi agama n stpm, n degree pengurusan islam n dakwah kuim(skrg usim).

        Dulu org selalu anggap, anto anak skolah agama mesti nk jadi ustaz@ulama, tp sbenarnya tidak. Masing2 berdakwah dlm bidang masing2. Walupun skolah agama, ada yg jadi majistret di sarawak, ada yg jd doktor, ada jd engineer petronas, ada jadi pegawai bank, ada yg bukak kolej swasta, ada yng manager insurans n mcm2lah,cume aku jek yg xpower cam rkn2 lain🙂. Walupun kami x teruskan dlm bidang agama, tp kami tetap berdakwah dlm bidang masing2.

        Maaf bro fauzan, tercrite panjang, kembali kepada hadis tuh, maksud dlm bahasa brg sesiapa yg mengada2kan apa yg tiada dlm agama kami,maka adalah mereka ini tergolong dlm golong tertolak,yakni murtad.

        Dulu masa blaja hadis, satu hadis, dikupas dr segi ayat,knp pkai ayat camni, kenapa baris dia camni, siapa perawi, latar belakang perawi, penyampai, sbb kdg2 disampaikan oleh isteri2 nabi, anak2 nabi, sahabat2 nabi,camne peristiwa hadis tuh, apa makna tersirat, apa makna tersurat, apa dapatan hadis, sume dlm bahasa arab yg tiada baris. Sbb dulupun semasa alquran dibukukan(sblm tuh dihafal), tiada baris(sbb org arab tau nak baca tanpa baris), tp disebabkan quran digunakan sluruh dunia zaman kegemilangan islam, maka dibariskan.

        Ada golongan anti hadis, ada yg jenis agak keras, ada yg jenis agak lembut, mengikut pandangan masing2 krn ada ulama’ yg ikut pandangan dia sendiri n xnak ikut ijma’. Tp ramai yg sepakat hadis tiada yg dhaif, sumenye sahih belaka. Ini aku blajo teman2 semasa tamat sahabat2 yg balik dr madinah, mekah, kaherah, mereka berkongsi apa yg berbeza, n sbgainya.

        Nak komen panjang, aku bukan ahli(ustaz@ulama),bini aku jek ustazah, tp klu nk dikupas mendalam bab agama nih, klu org tersalah phm, naye plak nanti, mcm hukum laki-laki memakai cincin walupun perak, sebenarnya kalu dikupas, byk hukumnya, ada haram, ada makruh, ada sunat, ada harus. Byk pandangan.

        Hadis yg menuntut ilmu itu pun aku blaja masa skolah dulu, 3 -4 muka surat gak penerangan pasal hadis tu. Dh xingat sume coz panjang n dlm bhasa arab daa…tp apa yg dimaksudkansecara ringkas mcm aku komen sblm nih yg tetiba jadi isusuam ckit🙂.

        Tp bgs gak, perkongsian ilmu sesama kita. Saling tukar menukar ilmu. Hrp maaf kengkawan, aku stop kat sini, wallahualam bisawab, kita on topic smula.

      • sorry admin, of topic, sembang ngan bro fauzan jek.salam bro fauzan, sory lambat reply, bz mlayan anak. Erm, td tetiba jek teringat kisah lama, yela, dulu masa org sibuk2 melayan keajaipan amelina yg amik paper yang byk dlm spm, tp sebenarnya, menda nih dah lama sgt2 bg mereka yg blajo skolah agama, n biasa jek. Tp biasalah, duk skolah agama, org xpandang port. Sapalah kami.Kami dulu peksa ada 4, sijil rendah agama, pmr, sjil menengah agama n spm,tp sijil agama tuh uni azhar, madinah,cairo n jordan iktiraf klu nk sambung blaja . So, jumlah subjek sama jek mana2 peksa,sbb tuh kekadang sampai 21 subjek stahun blaja n peksa dlm stahun, dr peralihan n tingkatan satu lg dh blajo 18 subjek n peksa 18 subjek.

        Seskolah ngan ustaz badli shah dulu di skolah menengah agama, dia senior, tp rapat gak dulu coz umah xjauh, satu kawasan. Dulu org kita takut nk hantar anak g skolah agama coz tkt xberjaya dlm akademik. Tp alhamdulillah, kami sume termasuk org umah, berjaya juga dlm bidang masing2, tp org umah teruskan sampai sijil tinggi agama n stpm, n degree pengurusan islam n dakwah kuim(skrg usim).

        Dulu org selalu anggap, anto anak skolah agama mesti nk jadi ustaz@ulama, tp sbenarnya tidak. Masing2 berdakwah dlm bidang masing2. Walupun skolah agama, ada yg jadi majistret di sarawak, ada yg jd doktor, ada jd engineer petronas, ada jadi pegawai bank, ada yg bukak kolej swasta, ada yng manager insurans n mcm2lah,cume aku jek yg xpower cam rkn2 lain🙂. Walupun kami x teruskan dlm bidang agama, tp kami tetap berdakwah dlm bidang masing2.

        Maaf bro fauzan, tercrite panjang, kembali kepada hadis tuh, maksud dlm bahasa brg sesiapa yg mengada2kan apa yg tiada dlm agama kami,maka adalah mereka ini tergolong dlm golong tertolak,yakni murtad.

        Dulu masa blaja hadis, satu hadis, dikupas dr segi ayat,knp pkai ayat camni, kenapa baris dia camni, siapa perawi, latar belakang perawi, penyampai, sbb kdg2 disampaikan oleh isteri2 nabi, anak2 nabi, sahabat2 nabi,camne peristiwa hadis tuh, apa makna tersirat, apa makna tersurat, apa dapatan hadis, sume dlm bahasa arab yg tiada baris. Sbb dulupun semasa alquran dibukukan(sblm tuh dihafal), tiada baris(sbb org arab tau nak baca tanpa baris), tp disebabkan quran digunakan sluruh dunia zaman kegemilangan islam, maka dibariskan.

        Ada golongan anti hadis, ada yg jenis agak keras, ada yg jenis agak lembut, mengikut pandangan masing2 krn ada ulama’ yg ikut pandangan dia sendiri n xnak ikut ijma’. Tp ramai yg sepakat hadis tiada yg dhaif, sumenye sahih belaka. Ini aku blajo teman2 semasa tamat sahabat2 yg balik dr madinah, mekah, kaherah, mereka berkongsi apa yg berbeza, n sbgainya.

        Nak komen panjang, aku bukan ahli(ustaz@ulama),bini aku jek ustazah, tp klu nk dikupas mendalam bab agama nih, klu org tersalah phm, naye plak nanti, mcm hukum laki-laki memakai cincin walupun perak, sebenarnya kalu dikupas, byk hukumnya, ada haram, ada makruh, ada sunat, ada harus. Byk pandangan.

        Hadis yg menuntut ilmu itu pun aku blaja masa skolah dulu, 3 -4 muka surat gak penerangan pasal hadis tu. Dh xingat sume coz panjang n dlm bhasa arab daa…tp apa yg dimaksudkansecara ringkas mcm aku komen sblm nih yg tetiba jadi isusuam ckit🙂.

        Tp bgs gak, perkongsian ilmu sesama kita. Saling tukar menukar ilmu. Hrp maaf kengkawan, aku stop kat sini, wallahualam bisawab, kita on topic smula…

      • aku amat pelik org yg thumbdown komen bro Mat psl ilmu hadis ni.
        mst ke kita pangkah org itu kalu pandangannya lain?

        aku “up” kn komen ko🙂

      • Kesimpulan nye..nk blajar agama kene lah ade guru,bkn tgk kt google je.kan gitu en mat.hehe

  20. boring lah proton.. slow..

    • tu lah…..saya nak apply keje Proton ni, agak2 bagus ke nak mulakan hidup baru dengan Proton sekarang ni??

  21. tayar nye kecik btol buat la besar2 skit ke

  22. its ok bro farghmee, akupun xpenah pangkah post sesapa dlm funtasticko nih walupun berlainan pendapat, itu akulah. Tp hak memasing. Tp kita on topic smula. Masih tggu btl2 gambo spyshot preve hatch. Bilelah nk dpt🙂

    • betul bro mat, tak salah… tp ni bab agama bkn masalah suka tak suka….. boleh plak mamat tu dislike….. kl nk berkongsi pndpt ikut nas yg betul ok gak….

  23. back to proton,
    in malaysia, 2012 is a true challange between japanese products and europeans.
    vw, peougeot, ford,
    even ford is presenting its focus sport with loads of gaadgetries and 2 litre engne at 128k otr.
    but not that the issue . all i would like to look at is our national car,,,as peoples car.

    so, the leasts are,,
    i wish proton give us car at the heighest satisfactory level.
    -at least a good seat and driving position,
    – a revised power steering system.
    – punchier engine at low end.

    so it will be a good budget car. not a so so ,accepting the fact that is a budget car with shorfalls.
    proton has its obligation to revise the car. instead of facelifting those above mentions are need to be rethink revised and RnD (R3)

    – a true proton owner-

  24. stuju ngan bro awak, bkn sahaja itu, nap juga kena revise, bukan sahaja bab rega kete, tp juga segi protection. Maksud aku, protection utk the whole industri automotive,bkn prtn sahaja. Protection itu ada baik, ada buruk. Dlm xsedar, nap telah meletakkan syarat wajib local contents dr malaysia utk kenderaan tempatan, terutama proton. Walupun itu utk membangunkan industri automotive(pembuatan, engineering, teknologi dan lain2), pada masa yg sama, ada yg amik kesempatan diatas policy local contents tersebut. Contohnya, vendor2 dh tau, klu prtn kuar kete, hanya mereka akan monopoli sbgai pembekal komponen, walupun kdg2, bekalan x mencapai tahap memuaskan dr segi kualiti n sbgainya.

    Ada baiknya, policy itu diubah sedikit, dimana proton harus mengutamakan komponen buatan tempatan, tp sekiranya harga yg di byr tidak setimpal dgn kualiti komponen@komponen yg dibuat tidak mencapai qualiti yg ditetapkan, proton boleh mencari pembekal luar yg mampu membekalkan komponen pada harga yg kompetitif dan juga kualiti yg mencapai piawaian standard tanpa perlu terikat dgn local contents. Jika local vendors hendak mendapat kontrak, mereka perlu bersaing dgn non local vendors. Dgn ini, industri dpt berkembang dan berdaya saing. bkn sahaja industri, tp prtn sendiripun semakin berdaya saing dgn menghasilkan kereta yg lebih berkualiti n design yg tiada kekangan.
    Pasal cukai xmau sentuh coz dh disentuh byk kali kat sini. Satu lagi, proton mmg menghasilkan kete utk rakyat msia, itu objektifnya, tp akhir2 ini, aku lihat proton mampu melangkah lebih jauh sekiranya tidak terikat dgn local contents policy. Bukan itu sahaja, mcm preve, krn memikirkan permintaan rakyat nak rega rendah, maka byk cost cutting measurement dibuat pada preve. Bg aku, biarlah preve,pada rega c segment, tp rendah sedikit dr yg lain. Contoh, sekiranya civic rega tanpa cukai 90k, maka preve tanpa cukai dijual 80k. Tp kualiti setanding, cume bersaing dr segi keistimewaan preve berbanding civic.

    Bg aku, sekiranya preve dijual sekitar 85k-90k dgn 6 airbags,material interior menggunakan lebih byk soft plastik n mmg nampak mewah, mmg syok. Aku yakin proton mampu buat sedangkan preve skrg ni pun, dgn bermacm2 prtn buat n juat pada rega 73k. Bygkan dgn rm10k ke 20k lagi, apa upgrade yg prtn bleh buat pada preve sbgai penambah baikan?

    Tp ini tanpa mengambil kira kewujudan inspira n minda rakyatlah

    tp mmg agak mencabarlah sbenarnya coz org sanggup spend 70k beli vios j manual dr beli preve full spec yg satu segment diatas :-)…

    Tp kira strategi make or breaklah.

  25. satu lg, ulasan test drive preve dr journo indon,mmg memberangsangkan.

    Lg byk positif dr org kita punya komen🙂. Diaorg dijemput utk test drive kat malaysia. Bleh tanya mr google.

    • Basically proton did make a good car but,but if driving with back ach during long distant, or feet hurts in town driving due to a too high brake pedal,
      I think these are basics that should had passed without any complaint.
      But…….where is r and d

  26. Anyway today I still a extensive test on preve its really well balanced between comfort and handling. Steering seat and pedal relation is acceptable, only that some noise that whines. I love the car. I think its suspension comfort level is batter than a Honda civic fb. Its a sweet conti ride batter than pug 308 Turbo that its suspension firms quite overly and no light body motion feel in a Honda civic damn,, preve is good.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s