funtasticko design

http://funtasticko.net

INFO TERKINI : Proton Prevé hatchback (P3-22A)

50 Komen

* Gambar sekadar hiasan

Info terkini yang dapat,  pembangunan Proton Prevé hatchback (P3-22A) sedang rancak berjalan. Dikhabarkan beberapa buah prototype sedang dibina untuk tujuan R&D dan kemungkinan besar model prototype yang berkoyok bakal mula berada di jalan raya sebelum akhir tahun ini.

Jadi kepada pembaca blog yang ingi jadi paparazzi, siap sedialah ye. Mungkin rezeki anda terjumpa model ini tengah testing. Kalau ada gambar tu kongsikanlah dengan kami ye,🙂

Teringin nak jadi Tony Stark aka Iron Man? KLIK SINI https://funtastickodesign.wordpress.com/2012/10/09/advertorial-tempahan-t-shirt-arc-reactor-edisi-khas-kini-dibuka/

50 thoughts on “INFO TERKINI : Proton Prevé hatchback (P3-22A)

  1. Wow ni mesti cerita org dalamam ni.tahu drb sakitlah

  2. bile agaknye launch???

  3. kalau betul berita ni, diharap ia dpt dilancarkan pd tahun depan. Paling tidak setiap tahun ada model baru atau facelift dilancarkan.barulah meriah.:-)

  4. skrg dh masuk p1-2.xtvt utk assy dh boleh buat.

  5. Based on previous trend, Preve Aeroback ni sure harga lebih sikit daripada Sedan.

    • Mmm… harap2 proton x ikut trend lama tu dri segi harga sedan n hatchback. Platform hatchback nie base on preve sedan, sepatutnya harga pun lebih ‘kontot’ drp sedan sbb guna platform yg sedia ada:) Trend dulu diorg hasilkan model hatchback pastu baru sedan, sbb tu dulu harga model hatchback lebih mahal drp model sedan.

      cheers!

  6. Dengar kata pun, sekarang DRB betul2 kontrol..kalau dapat kontrol kualiti ke arah yang lagi superb, bagus lah. vendor2 pun dengarnya kena tapis betul2.. ada sesapa leh sahkan?

  7. aku sbnrnya lebih tggu proton rebadge mitsu mirage je…hahahahahahaaaa…

  8. April ’14???

  9. tak tahu info ini betul ke tidak…dengar kata kereta ini 2013 keluar….1.6 CFE hopefully ada 6 speed manual box..

    • testing jer tu…. enjin tak kuat tuk 6 speed.. kalau ada pun ada rev limiter… kalau keluar pun tak sempat tuk 2013….. lg pun MT hanya yg hardcore jer guna… buyer sekarang semua ke AT jer… so mmg rugi nak buat… kenyataan dalam dunia automotive.. mmg mengecewakan tapi kalu nak buat untuk segilintir jer pembeli… tiada ROI

      • Memang betul. Satu hari nanti cuma sport version sahaja ada manual. Aku dan kawan-kawan jadi spesis yang Rare yang semakin bertambah rare. Cuma kuantiti berapa banyak gear tu bukan menunjukkan kekuatan gear atau kelajuan. Ia adalah 6 jenis ratio. Supaya orang kurang terkejut bila turun gear dan memberikan ekonomi yang baik sikit dari biasa dalam kesesakkan jalan. DSG tu memang kena ada gandaan 2 giar kerana asasnya begitu. Satu giar engaged, satu lagi, setengah jalan, antara up 1 atau down 1.

      • hmm…6 speed manual sekarang is very common in turbo diesel n turbo petrol cars…sebab u can maximize the torque usage and keep the revs in powerband..in short giving u better fuel economy.. in europe…BMW, MERC and many more european makes and also japanese makes offer 6 speed manual box and the sales are rather good too..but i guess malaysians are too lazy…

    • bukan malas, kl bawak manual lutut jd bengkak tekan clutch baik pki auto…. ni cite dok kat kl…. kl kat kpg lain cite…

  10. so buntut preve ni cm:
    1. gen2, or
    2. polo?

    buntut gen2 cm persona.
    buntut polo hatch xcm polo sedan.

    boleh chop chop chop🙂

  11. pada pndapat aku satu sen yg karat plak, agak syg sekiranya preve hatch xda versi manual kerana ianya lebih sporti n psaran luar juga agak menggemari versi manual. Cume prtn skrg harus kurangkan variant setiap jenis kete dia ikut target market. Contoh, saga utk yg low income. Xperlu byk variant sgt. Gunakan kaedah psikologi dr segi force buy. Bg aku, klu saga hanya kuar exec spec mt n cvt 1.3, mt n cvt 1.6 Se shj, tp bg byk pilihan kaler cam 1.3 jgk, cume kekalkan yg fire red jek. Xjauhpun rega standard mt n cvt. Klu myvi plg byk org beli n rega lagi tinggi diaorg mampu byr, xkan varian paling rendah exec rega 43k xmampu. Dh jimat assembly line. Ramai gak sbenarnya nk beli mt 1.6, tp xda.

    Utk preve sedan, variant skrg kekal, xperlu kuar baseline@standard line coz klu budget xcukup utk exec preve, belilah saga flx se, xmampu, beli saga flx 1.3. Xmampu cvt, beli manual, lg rendah maintenance.

    Preve hatch bg aku kuar versi cfe shj mt n cvt. Cume, upkan ckit dgn twran leather seat. Xperlu versi se n adakan bodykit. Mahal dr sedan skrgpun xper, janji rega itu berbaloi dgn additional equipment, klu bleh 6 airbags.

    Jd mereka yg berduit nk full spec n bodykit n lebih sporti, bleh opt preve hatch. Yg budget limited, bleh amik preve sedan premium. Klu xcukup, preve sedan exec.

    Xdalah byk sgt cam skrg, sampai persona baseline sama ngan flx se, dhlah persona nk phase out, kena gak setup line sbb ada demand walupun xbyk.

    Inspira kekal 2.0 exec n premium cvt ajek.

    Exora jek perlu varian byk coz prtn ada satu jek mpv sekarang. Klu prime 7 seater, rasanya ada jugak permintaan, tp sebab 6 seater, mmg limited. Tp standard spec utk exora perlu kekal utk org yg perlukan mpv yg sederhana, tp pd rega rendah.

    Lainlah prtn nk phase out cps utk exora, maka kena twrkan cfe exec mt n cvt, cfe premium dinaiktaraf mcm prime, tp guna 7 seater. Yg lain bleh kekal mcm sekarang punya bold premium, cume add multimedia centre cam prime kat tgh, dvd kat headrest.

    Tp itu pendapat akulah yg satu sen karat. Salam.

  12. ape yang aku denngar pulak.. sebenarnya saga flx kontot yang nak kluaq… he he…

    • what ever proton have saga especially persona what ever, personally i can accept budget car. but i would like to tell one analogy. its about dress and taylor. you can have expensive or cheap fabric but a good taylor will make you comfortable with shirts or throuses they made regardless weather they are cheap or expensive branded or not. a properly designed car which will make u enjoy to the last.
      ( worst case proton saga’s brake pedal sticking out too high, gen2 rear seat verticals, satria neo narrow butt seat and steering too far. lack of lumbar support,) these are as simple as measurement fault.
      i know some issue has been rectified in preve, but existing product do need some improvement, dont let people to have love and hate relation with their car, let people love their budget car at least they enjoy the car when ergonomcally right. hence they are proud owner of the car

  13. terbaik la…

    dr,
    pengguna preve CFE sedan..

  14. preve estate ade ke nti??

  15. off topic tuan tanah, dengo prtn naik podium swrc lg skali walupun tmpt ketiga rallye de france. Tp ketinggalan total points sebanyak 2 point blakg ford. Saingan 3 penjuru antara proton, ford n skoda. Hrp2 dpt menang keseluruhan swrc. Walau apapun result, prtn dh tunjuk kecemerlangan dlm rally dunia walupun swrc. He…he..ramai bebenor anti aku🙂.

    Tggu preve cukup syarat utk swrc. Best gak dpt tgk preve berentap dlm rally coz dpt promote kete latest. Hrp2, prtn hasilkan kete rally dr preve. Salam.

    • apa gunanya rally bila kereta jalanan tak seberepa?

      Citroen dah memang berapa kali dah berturut-turut…6 tahun…ada ke banyak kereta citroen kat jalan raya?
      Kalau perception teruk susah nak jual… sampaikan inspira kereta yang baik pun tak banyak terjual…

      • Citroen kat Malaysia memang tak jumpe. Tapi jualan worldwide dia lagi banyak daripada Myvi.

        Betul, memang orang Malaysia beli kereta berasaskan perception.

    • In term of size, Preve agak besar kalau nak compete rally. Melihatkan Citroen, Ford, Skoda dan akan datang Hyundai i10 dan Polo R, semuanya bersaiz supermini. Tapi Mini WRC guna Countryman (mini SUV).

      Dalam saingan SWRC/APRC 2012 pun, Proton masih ketinggalan dibelakang Ford dan Skoda. Sesuatu perlu dilakukan utk musim depan.

      Saya mengharapkan Preve hatchback utk bersaing dalam rally. Dan sangat2 mengharapkan Proton membina enjin 1.6 turbo untuk compete dalam WRC.

      P/S : Honda baru2 ni dah reveal enjin 1.6 GDI turbo utk kegunaan WTCC. Ada apa2 update Proton nak guna GDI?

  16. Proton desperately need a compact hatchback city car.. please EMAS come ASAP!

  17. or it might be a reverting process like persona into gen2.
    an effective cost cutting practice, it might be a nice transformation since the design flow will not very much disrupted,
    maybe photoshop experts might want to experiment this,,,??

  18. Ada sape2 tau bila agaknya Saga 3rd Generation nak keluar? Rasanya dah nak 5 tahun model Saga yang sekarang ni…

    Betul kata Mat. Proton patut fokus pada segmen kereta yang tertantu.

    B Segment – Saga untuk bersaing dengan Vios dan City
    C Segment – Preve untuk bersaing dengan Corolla Altis dan Civic
    D Segment – Ini Proton belum ada lagi untuk bersaing dengan Camry dan Accord. Inspira tak tahu la nak letak kat segmen yang mana.
    MPV – Exora
    Compact – EMAS

    Tak der la cam dulu. Gen 2, Persona, Waja, semuanya segmen yang sama.

  19. Satu je mintak, keluarkan kereta hatchback yg sebenar benar hatchback, no more aeroback/sportback mcm wira dan gen2.

    Nak beli hatchback conti, harga tak masuk akal. Nak beli hatchback jepun, tak byk yg masuk sini. Jadi proton tlg berikan hatchback yg mampu milik. Kalau harga mcm preve cfe tu dan rupa elok, mesti ramai nak.

  20. bonet kecik tade masalah sebenarnya market kt malaysia ni .semuanya bergantung kepada mentaliti rakyat malaysia sendiri.kita tengok myvi tu.tade bonet pun.masih tade masalah nak jual kereta dengan harga mahal.yang penting design baik,fresh,kualiti bagus,harga tersangatlah mampu milik,dan mampu menarik minat rakyat kita.masa tu orang akan fikir menyesal tak sudah mana pilihan yang bijak.

  21. Rakyat Malaysia suka jenama Jepun, kalau Toyota Vios x de boot akan laris juga
    Faktor gaji yg menghalang lebih ramai beli kereta spt Vios dan City

  22. Pendapat saya kalau belakang macam nih tak berapa berkenan pasai nampak cam wagon ala-ala Kia Rio lama dulu. Kalau bleh pendek cam honda eg6 ataupun ford fiesta. Jangan la cam lancer sportback atau sewaktu dengannya..

  23. mmm like this?

  24. bro campro… just nak inform proton akan participate dlm sydney motor show minggu ni…
    ikut info preve & exora bold akan dipamirkan… harap bro leh updatekan apa2 info nanti…
    sumber: http://www.motorshow.com.au/AbouttheShow/ExhibitorList.aspx

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s