funtasticko design

http://funtasticko.net

VIDEO : Kereta bergoyang di Lembah Kiara TTDI?

18 Komen

Jom layan video ni… 🙂

Jom pilih calon hos Auto Anda! https://funtastickodesign.wordpress.com/2012/10/13/jom-pilih-calon-hos-auto-anda/

Teringin nak jadi Tony Stark aka Iron Man? KLIK SINI https://funtastickodesign.wordpress.com/2012/10/09/advertorial-tempahan-t-shirt-arc-reactor-edisi-khas-kini-dibuka/

Advertisements

18 thoughts on “VIDEO : Kereta bergoyang di Lembah Kiara TTDI?

  1. bear beromen..

  2. ingtkn toyota dugong td..haha..rupanya nissan dugong…

  3. marketing strategy

  4. wat gapo nissan weeeeee…..buruk bebenor dalaman almira ni…batal le..tak jadi nak tempah….

    • interior & dashboard mmg x ‘berseni’ lgsung bg model baru & lampu blkg pun huduh gak tp sbb ia bkn keluaran proton maka kira ‘halal’ je laa….keta luar mna boleh kena bash…bg kebanyakan rkyat m’sia,yg layak kena bash ni proton je..

  5. bro thom, yg bash luar negara tuh, tgk jugak. Klu bro baca forum kete prtn kt luar, uk, indo,australia n thailand(ownerlah), diorg ok aper, xda plak bash2. Auto journo pun ada puji, ada point weakness, tp kena gak baca n phm. Walupun dia ckp cheap plastik n sbgainya, tp last2 dia ckp rega murah dr persaingan. Tp itu generasi lama. Sejak exora kuar(kat uk, ada 2 review, autocar review ok jek, cume point out kelemahan enjin(tp klu dh ada cfe, no prob dh), kat what a car, dia kutuk. Tp aku xsuka ngat baca yg uk coz dia sentimen ckit coz prtn own lotus, kan diaorg jajah malaysia dulu, malaysiakan negara commonwealth, jajahan diaorg, maka tercalarlah klu jajahan dia beli iconic brand dia).

    Aku suka baca review auto kat thailand n indo coz diaorg xda benefit nk puji kete malaysia. Klu ko baca, ko taulah diaorg puji@kutuk.

    Klu x, xkan exora dpt award kat sana. Cume krn brand masih xsegah brand lain, maka org agak hesitate nak beli. Tp owner kete prtn sana puji kete kite.

    Tp kat malaysia, sebaliknya. Mmg prtn dulu teruk, tp klu ada perubahan, kenala trime. Credit where its due. Tp org kite, masih cite kisah2 lama. Sanggup bayo mahal asalkan dpt kete jepun. Sanggup bayo mahal beli lancer asalkan kete jepun dr inspira(walupun pelanduk 2 serupa), padahal bayo mahal atas profit ajek. Klu cukai, korang2 kembali pada negara gak. Tp klu profit, masuk poket dia org. Dulu, nippon mmg suka ptg kepala org malaysia, tp sekarang, potong kepala gak tp dgn cara lain, charge profit tinggi2, bio org kita byr mahal coz org kita sanggup krn brand, padahal cukai dh kurang n sama jek dgn kete tempatan.

    Pada pendapat aku, ini kerana org kite punya minda. Sbb tuh dulu malaya jatuh ditangan nippon, sapa punya keje, krn org kite gak, skang org kite gak yg skg depa, xubah mcm sejarah :-).

    Perodua,lubuk emas daihatsu,kembar myvi dh xbrp laku dijepun, jualan kat europe dh dihentikan sbb xlaku, alza, dh dihentikan jualan kat jepun sbb xlaku.

    Tp kedua2 kete tuh jadi fenomena kat malaysia. Jualannya mengalahkan jualan kat jepun berlipat kali ganda. Myvi baru, masih kekal pkai chasis lama, gearbox lama, enjin lama(cume ditune ckit sbb katanya emisi,yelor, nk jual kat indon nthailand).
    Suspension, xyah retune, pkai yg dh ada, cume tukar yg blakg pkai kayaba, ready onshelf(mcm kete modified pulak)
    vios trd, nissan impul,jual mahal kat malaysia,xda tukar aper2 dlm enjin,org kata wow.

    Prtn jual r3 version, ditalaenjin, suspensi,bodykit diuji diwind tunnel n dilitar utk aero, jual mahal ckit,org kata mahal gile,alah setakat naik 20hp jek, anto ahbeng lg bgs. 2 thn buat rnd testing neo r3 utk dptkan balance.

    Itulah mind set org kita. Sampaitulerlah kite akan dpt kete low spec n rega tinggisbb org kite rela kpl dipotong oleh mereka. Terbaru, camry tanpa esc, sbb katanya xperlu sbb iku kajian diaorg,org kite xperlu.

  6. cube baca artikel pasal keselamatan oleh ys dlm mtrtrader, local ckd assembler n local automaker menentang kerajaan nk implemen undang2 kete kena capai minimum requirement yg ditetapkan utk pelanggaran, baru bleh jual kete tuh kat malaysia. Mintak extend, alasan, memakan masa utk kautim dgn principle diaorg yg luar, utk buat assembly yg baru,utk hantar parts yg berkaitan supaya mematuhi peraturan pelanggaran tersebut. Aku malas nk ckp siapa, tp local auto mana yg kena mintak kebenran principle diaorg yg non malaysia utk homogolation ikut standard yg ditetapkan, n ckd mana yg mintak…ha…ha…

    Yg aku tau, prtn generasi baru mmg lepas peraturan itu, start dr waja sampai preve. Generasi lama, mintak maaf, xlepas.

  7. xnak beli prtn, itu hak memasing coz aku xsuruhpun, tp klu kite terus menyokong mereka buta2 camnih, sampai bile2 kita akan dpt kete yg lowspec dr segi teknologi n keselamatan coz org kite xkisah,tetap beli. Depa untung, dpt untung byk, clear stok brg lama yg cost dia rendah, dpt untung giler2.
    Bile jepun kuar kete guna outdated tec, org kita kata, why fix if aint broken. New tech unreliablelah.Pandai plak pepatah omputih. Tp knp depa jual yg latest kat indo n thailand n negara lain. Kat jepunpun jual yg latest. Klu xreliable, kenapa jual kat org mereka sendiri.

    Tp klu prtn jual tech lama, jual produk zaman batu, xreti buat enjin, ambik untung byk, bodoh n sbgainya. Klu jual tech br, xreliable, bodoh(kena bodoh jugak), xpower, mahal n mcm2. Apapun x boleh.

    Mana keadilan kat situ?

    Proton recall, bodoh, xtau buat keje, malas, bangang n sbgainya.

    Nippon recall, bertanggungjwb, bagus, cemerlang, gemilang n terbilang…ha…ha…

    Yg penting aku nl sampaikan, bukan soal patriotism, tp kite kena perjuang hak kite,kita mahukan org nippon bg kete yg high spec dr segi equipment n safety. Klu org europe bleh jual dgn rega yg sama, siap cbu lg, xkan kete ckd@cbu asean yg kurang cukainya nk bg alasan cukai klu kete europe yg cukai lg mahal bleh jual ngan murah dr depa n spec yg menepati piawaan. Klu kite bleh paksa euro punya manufacturer bg yg terbaik utk kite, knp kite xbuat menda yg sama pada nippon. Jgn bg diaorg ptg kepala kite.

    Salam.

    • bnyk gak point yg aku guna utk bls argue kwn2 yg hentam proton m’buta tuli…tq skali lg bro..actually,smpai ade sorg kwn aku yg anti proton (padahal family dia sorg pun x prnh guna proton) akhirnya dh t’buka hati nk amik preve utk gnti HONDA CIVIC EK dia…dia ckp lg b’baloi dr amik CIVIC FD.dia yg ckp,bkn aku…

      • dia jd pemecah tradisi family dia yg taksub guna Civic EK dr ayah & abg2 dia…preve CFE diparking antara CIVIC EK? slmt pengantin baru utk kwn aku yg akn b’nikah pas aidiladha…dpt isteri & ‘bini’ baru (preve CFE). tahniah le….

      • kereta civic kuno dibandingkan dgn preve kereta 2012 memang sesuai la…. hahaha

  8. kereta ni 49k jer dkt langkawi… aku dah pergi dealer nissan dkt sana…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s