funtasticko design

http://funtasticko.net

Proton perkenal Prevé dan Exora di Australia

63 Komen

Proton hari ini melancarkan model Prevé dan Exora, yang merupakan dua model terbarunya dipasaran Australia. Prevé, kini secara rasminya dibuka untuk tempahan manakala Exora, MPV pertama Proton bakal berada dipasaran pertengahan tahun 2013.

Kedua-dua model ini telah dilancarkan secara rasmi oleh Pengerusi Eksekutif Proton Holdings Berhad, Dato’ Sri Haji Mohd Khamil Jamil di Australian International Motor Show 2012. Turut hadir Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif Proton Holdings Berhad, Dato’ Lukman Ibrahim dan Ketua Pegawai Operasi Proton Cars Australia, Kaye Amies.

“Prevé dan Exora mewakili tahap yang baru dan standard lebih tinggi bagi kereta Proton dalam semua aspek merangkumi keselamatan, prestasi, keselesaan, kualiti binaan, teknologi, reka bentuk keseluruhan dan kemudahan, ” kata Dato’ Sri Mohd Khamil.

PROTON juga memahami kepentingan mencapai penarafan keselamatan maksimum 5 bintang  Australasian New Car Assessment Program (ANCAP)  serta pasaran lain dan sentiasa bekerja ke arah memenuhi keperluan ini untuk kedua-dua model tersebut.

Proton Prevé

Prevé akan dijual di semua pengedar Proton di Australia dengan penghantaran pertama akan tiba pada Januari 2013. Prevé ditawarkan dalam varian GX menggunakan transmisi 6-kelajuan CVT dan transmisi manual 5-kelajuan, kedua-duanya di jana oleh enjin 1.6L CamPro IAFM+. Ia akan boleh didapati dalam enam warna pilihan seperti Putih, Merah, Coklat, Kelabu, Perak dan Hitam. Proton Prevé berharga dari $ 18.990 untuk GX manual dan $ 20.990 untuk CVT GX. Versi CFE dengan transmisi 7 – kelajuan ProTronic CVT pula akan berada dipasaran pertengahan 2013.

Proton Exora

Exora akan berada dipasaran pada pertengahan 2013 namun harganya cuma disahkan semasa tarikh pelancarannya. Kedua-dua varian akan dikuasakan oleh enjin CFE dengan transmisi 7 – kelajuan ProTronic CVT. Exora akan dilengkapi dengan senarai ciri-ciri standard seperti ESC, ABS dan pemain DVD. Varian GXR akan menerima tambahan ciri-ciri seperti kamera undur, cruise control, lampu LED siang dan spoiler belakang. Model ini akan didapati dalam tujuh warna menarik, Putih, Merah, Biru, Emas, Kelabu, Perak dan Hitam.

KLIK UNTUK BESARKAN IMEJ

Jom pilih calon hos Auto Anda! https://funtastickodesign.wordpress.com/2012/10/13/jom-pilih-calon-hos-auto-anda/

Teringin nak jadi Tony Stark aka Iron Man? KLIK SINI https://funtastickodesign.wordpress.com/2012/10/09/advertorial-tempahan-t-shirt-arc-reactor-edisi-khas-kini-dibuka/

63 thoughts on “Proton perkenal Prevé dan Exora di Australia

  1. Apa beza spec Preve Malaysia & Australia ye?

    • spec dia, aussie dpt 6 airbags with esc dan harga lg murah dr msia..huhu..kt msia dpt 2 airbag without esc..

      • kt msia pon ada 4 airbag bro utk premium,,,aku sikit pon xsalahkan proton klo kat msia dpt 2 and 4 airbag..klo mampu,mintak proton tambah lagi 2 airbag..tengok korang nak komplain lagi ke tak klo harga up

  2. harga macam mana pulak kat sana?

  3. exora pakai DRL,transmisi 7speed mcm preve.hm nape preve cuma dijual Mline je?

  4. teringin jugak nak tgk Exora Aus spec

  5. exora pakai drl..terbaik lahh

  6. we look at vw move, entry level cars are mostly starts with TSI, (except polo sedan).
    any test drive instantly will give vw a thumbs up. its the feel of the throttle.
    so my view is , NA engines shall be excluded in preve and exora. all should be the cfe and they can shave the price through alloys, leather, gadgets, to at least 5k to 7k RM which malaysian could enjoy 75k or 73k RM exora CFE. i think this is the best strategy why people cant avoid a yummy exora, so ,why do i come up with this ,,,? because there are people who still purchasing avanza, *(^*(&^(

    and there are people who are searching a true proton sports car, my opinion is ,CFE engine for smaller one like neo or gen2, with the size and chassis this will be an agile proton sports car.

  7. drl tu ap???

  8. dok tengok blog automotif terpopular MAlaysia tu bnyk yg hentam Proton bila news ni kluaq…frankly dieorg x fham harga sesebuah kreta Proton ni bukn Proton yg tentukan..jd dlm nk kekalkan harga yg kompetitif Proton perlu bijak dalam bermain harga dan speksifikasi yg diberi….setidak2nya utk Exec varian Dual Airbag ABS dan EBD sudah memadai…keselamatan sesebuah kreta tu terletak pada TANGAN YG MEMEGANG STERENG DAN KAKI YANG MENEKAN PEDAL MINYAK TUUU….x ramai org Malaysia ni yg mengambil serius soal keselamatan kenderaan…ye la dekat komen2 blog ni menjerit2..berteriak2 nak kreta yg selamat..kalu bulih setiap sudut ada airbag…nak boh ABS..EBD..ESC…BA…segala macam control nk canggih2…tp benda paaaaaaling asas dalam keselamatan sesebuah kreta FAIL..aku banyak perhatikan kesalahan ASAS yg sering pemandu Malaysia kita ni buat….letak barang2/kotak tisu/segala bende atas passenger airbag compartment….kalu bende semudah tu pon boleh diabaikan..jgn ckp la nk sebuah kreta canggih…

    • Aku tak hentam. Tolong like komen aku kat paultan. hahahah.

    • Blog tu dh jadi blog politik dan basher. Aku stkt bace je situ.

      Mmg kalau convert harga tu nampak murah berbanding speks yg ada kat malaysia. Tapi tau tak kos roadtax, insuran dan petrol kat sana berapa? Dari satu segi mmg kita rasa mcm anak tiri, tapi proton tu berniaga, bkn buat charity. Jadi proton ikut kehendak peraturan dan pasaran sesuatu tempat.

      Kutuk proton beria ria, ckp takde safety features tapi vios cap J tu sanggup pulak beli.

      • stuju. Sblm tuh, mereka tahu tax kite tinggi. Pastuh, nk slhkan rega rendah byk spec. Klu tgk,rega preve xjauh ngan rega corolla, mahupun focus. Aku yg adalha blajo ckit ilmu marketing, prtn bleh jual lg murah kat australia, tp klu jual terlalu murah, persepsi org kebiasaannya, murah=brg xkualiti coz camne bleh dpt rega murah klu brg baik. Maka rega agak tinggi ckit,tp cube tgk offering, servis 5 tahun percuma. Istilah percuma tuh xbrp ujud, cume marketing. Cost tuh dh diabsorb dlm rega. So, dr offering rega yg murah(klu tgk, marketing jual murah gagal bg prtn di au,antaranya sbb jenama n of course, bile murah dibanding ngan kete china)maka cube dgn offer free maintenance.

      • den dah lama boikot blog paultan.
        komen politik tak habis2.. macam sampah!
        adakala aku rasa blog paultan ni mcm ada agenda ‘tertentu’ saja (faham sendiri la yer)
        ini hanya komen peribadi saya saje.
        jangan marah kalau ada yg terasa🙂

  9. Teringat aku pada zaman wira dulu..ada sesetengah pembeli dok cari wira UK spec. Maklumlah spec UK lebih canggih. Adakah sejarah itu mungkin berulang apabila org akan mencari preve Aussie spec pulak?

  10. hope preve yg ada 6 airbag dijual gak kt msia..still akan ada org beli wlupun volume dia kecik..sedangkan neo 115K pun habis dijual..xkan model cfe just tmbh curtain air bag tu harga naik smpi jd 115K..

    • Airbag bkn safety features yg terbaik. Ia cuma mengurangkan impak semasa kemalangan. Safety features yg dpt mengelakkan kemalangan adalah lebih baik mcm VSC, TC,ABS,EBD,BA dll. Masalah skrg undang undang kat malaysia tak mensyaratkan semua tu jadi wajib. Jadi sebagai pengeluar kereta mereka mesti nak harga yg kompetitif dan apa perlunya bagi benda yg lebih kalau sale takde utk mass market.

    • akupun harap gak, tp utk preve hatch. Klu preve sedanpun, versi se klu feasible pun krn klu tetiba preve naik rega dgn hanya tambah airbags(pembeli biasa xtaupun ada tambahan airbags@x, bg mereka, klu rega lg mahal, baik beli nippon). Klu se, sekurang2nya mereka nampak ada kelainan coz org malaysia nih, memandang rupa, bukan vokal bukan sekadar rupa, itu hakikat, klu vokal sedappun, xda rupe, artis malaysia xlaku, tp klu artis luar, sure lakunya, org malaysia xkisah, opa gangam…ha…ha…

    • sabar..klo SE preve kuar ngan 6airbag, nnti mesti ada org beli..berbaloi2

  11. yg best tuh, ada yg ckp, stop feeding the G, stop buying prtn coz prtn n cronies amik untung byk.sepatut buat charity.

    Tp diaorg lupe,duk beli kete import, rega lagi mahal, cukai lg tinggi. Pastuh keuntungan diaorg amik lg giler babas. Sapa yg amik untung byk, Kroni jugak. Xsedar sebenarnya diaorglah penyumbang terbeso cukai pada G n kroni.

    Lawak2, itu namanya bodoh sombong. No offence,pada org yg ckp tu jerlah aku tuju.

    Duk banding lancer punya rega n inspira punya rega kat langkawi. Sejak bile prton jd kete import kat sna, mana ada produk tempatan diistihar brg import kat langkawi? So, cukai aper yg dimansuh kat langkawi?

    Ringgit ke ringgit perbandingan, jgn convert. Klu gitu, pengeluar jepun paling kejam kat rakyat dia. Kat australia jual 20k jek corolla, kat jepun, juta yen jual. Bapak cekik drh rakyat sendiri.

    Itulah kecetekan pemikiran org kita. Byklah thumbdown aku dpt coz ckp menda betol…ha…ha…

    • dipetik dr cbt

      Critics of high car prices in Malaysia will be interested to know that according to the 2011 Australian Census data, the average Australian household makes AUD 4,936 a month. A Preve would be equivalent to about four months worth salary for an average Australian family.

      Of course, Australians pay much higher charges for parking, fuel and toll. We are talking about at least AUD 10 per hour in the city centre, street side parking is only to a maximum period of only three hours. Fuel prices are floated on a free market. The police have a very strict zero tolerance on speeding, with a maximum speed of only 100 km/h even on a highway.

  12. lately i saw ausis proton satria gti, gen2 proton s16 in chop shop, couple of years later they will ship the australian CFE engine half cut here,

    THEN, ,,your neo can be converted to neo CFE. followed by persona CFE or saga CFE.

    • banyak dah.. Actually, banyak kereta proton kat sana dan no wander la banyak yg masuk salvage yard..

  13. ramai membandingkan purchasing power dgn rega kete. Dlm dunia realiti, purchasing power xdalah berkaitan sgt dgn kos bahan mentah. Ekonomi menda yg luas, selagi nilai rm xkukuh, xbleh banding dollar equal to dollar.

    Klu kat uk, kete golf basic rega 20k pound contohnya, dia xbleh jual kat malaysia rega rm20k. Rugilah dia coz kite punya currency bukan kukuh n tinggi.

    Klu xpaham lg, beli coklat kat uk 1 pound sterling, balik ke malaysia, xkan nak jual rm1. Itu bukan jek xuntung, rugi plak. Nak xnak, mmg kena convert. Lainlah satu dunia pkai satu currency jek, brlah xyah convert. Tp walupun ringgit = pound nilainya satu hari nanti, i.allah, sama2 doa, tp klu yg pendapatan 300 sebulan, ttp dianggap lower income, yg 3000, ttp dianggap middle income.

    Apa yg org xnampak, kenapa kita venture dlm dunia perindustrian n teknologi, supaya ekonomi negara meningkat, bila ekonomi meningkat, maka nilai ringgit akan naik,klu nilai ringgit = dgn nilai pound, maka murahlah barang2 yg dijual, maka meningkatlah purchasing power, bila purchasing power tinggi, walupun dlm keadaan lower income, tp kehidupan akan jauh berbeza dr sekarang.

    Nilai matawang amat penting utk meningkatkan purchasing power, tp nak tingkat nilai matawang, ekonomi mesti blooming.

    Sbb tuh dr m nak kita meningkatkan industri, bukan just jd hamba org luar jek. Walupun thailand n indonesia dikatakan maju dgn jd hub, tp cube tgk thai bath @ rupiah. Adakah thai bath@rupiah rm1=1 bath@1 rupiah?

    Ramai yg lari berniaga, bekerja kat malaysia, tp blk thai n indo, mereka jd kaya raya sbb nilai matawang kita lebih value dr diaorg.

    Itu sebenarnya…klu kita bg sedekah seekor ikan kat org, dia bleh mkn skali jek, tp klu kita sedekah dia sebtg joran n ajar dia memancing, dia bleh mkn seumur idup dia…

    Tp org kita prefer yg no 1🙂.

    • chery QQ 12k jer dkt langkawi… cuba chek dkt semenanjung harga berapa….

      • bio betui, xsilap aku chery qq tuh klu manual dkt rm18k xtermasuk insurans kat langkawi. Pastuh, bila masa plak chery tuh kete malaysia? Pening2 aku dgn soklan ko. Kan dh ckp, kete luar, dimansuhkan cukai kat langkawi, semestinya murah rega kat langkawi berbanding semenanjung. Nih mesti kes baca post aku setengah jalan.

        Tp klu berminat kete chery, ok gak, cume klu aku x recommend, ko carilah gambo crash test dia n kete chery lain yg lg tinggi segmen nye dr qq, guane crashtest dia. Tgk brp dia score markah utk frontal n side impact test. Ko jgn tgk bintang, coz dpt bintang lebih sbb markah equipments yg bantu, bkn markah crashtest sgt pun. Jauh lg teruk dgn kete tin milo yg kuar tahun 2008, saga blm. Kete yg test tuh yg latest xslh thn 2011 punya. Klu yg 2011 dh teruk, yg tahun sblm2 tuh, phm2 ler sendiri🙂. Sorry no offence pengguna chery especially eastar yg dibuat sblm thn 2011. Kete eastar mmg bgs dr segi value, cume xsuka ada salesman gebang 4 ke 5 star euroncap. Klu ckp 4@5 star ncap, oklah jugak sbb eastar xdjual di europe.

        Tp kete china lain cam geely klu xslhlah, ok gak crashtest dia, bleh kata antara terbaik gak bg kete china.

      • bio betui, xsilap aku chery qq tuh klu manual dkt rm18k xtermasuk insurans kat langkawi. Pastuh, bila masa plak chery tuh kete malaysia? Pening2 aku dgn soklan ko. Kan dh ckp, kete luar, dimansuhkan cukai kat langkawi, semestinya murah rega kat langkawi berbanding semenanjung. Nih mesti kes baca post aku setengah jalan.

        Tp klu berminat kete chery, ok gak, cume klu aku x recommend, ko carilah gambo crash test dia n kete chery lain yg lg tinggi segmen nye dr qq, guane crashtest dia. Tgk brp dia score markah utk frontal n side impact test. Ko jgn tgk bintang, coz dpt bintang lebih sbb markah equipments yg bantu, bkn markah crashtest sgt pun. Jauh lg teruk dgn kete tin milo yg kuar tahun 2008, saga blm. Kete yg test tuh yg latest xslh thn 2011 punya. Klu yg 2011 dh teruk, yg tahun sblm2 tuh, phm2 ler sendiri🙂. Sorry no offence pengguna chery especially eastar yg dibuat sblm thn 2011. Kete eastar mmg bgs dr segi value, cume xsuka ada salesman gebang 4 ke 5 star euroncap. Klu ckp 4@5 star ncap, oklah jugak sbb eastar xdjual di europTp klu berminat kete chery, ok gak, cume klu aku x recommend, ko carilah gambo crash test dia n kete chery lain yg lg tinggi segmen nye dr qq, guane crashtest dia. Tgk brp dia score markah utk frontal n side Tp klu berminat kete chery, ok gak, cume klu aku x recommend, ko carilah gambo crash test dia n kete chery lain yg lg tinggi segmen nye dr qq, guane crashtest dia. Tgk brp dia score markah utk frontal n side impact test. Ko jgn tgk bintang, coz dpt bintang lebih sbb markah equipments yg bantu, bkn markah crashtest sgt pun. Jauh lg teruk dgn kete tin milo yg kuar tahun 2008, saga blm. Kete yg test tuh yg latest xslh thn 2011 punya. Klu yg 2011 dh teruk, yg tahun sblm2 tuh, phm2 ler sendiri🙂. Sorry no offence pengguna chery especially eastar yg dibuat sblm thn 2011. Kete eastar mmg bgs dr segi value, cume xsuka ada salesman gebang 4 ke 5 star euroncap. Klu ckp 4@5 star ncap, oklah jugak sbb eastar xdjual di europTp klu berminat kete chery, ok gak, cume klu aku x recommend, ko carilah gambo crash test dia n kete chery lain yg lg tinggi segmen nye dr qq, guane crashtest dia. Tgk brp dia score markah utk frontal n side impact

  14. ramai membandingkan purchasing power dgn rega kete. Dlm dunia realiti, purchasing power xdalah berkaitan sgt dgn kos bahan mentah. Ekonomi menda yg luas, selagi nilai rm xkukuh, xbleh banding dollar equal to dollar.

    Klu kat uk, kete golf basic rega 20k pound contohnya, dia xbleh jual kat malaysia rega rm20k. Rugilah dia coz kite punya currency bukan kukuh n tinggi.

    Klu xpaham lg, beli coklat kat uk 1 pound sterling, balik ke malaysia, xkan nak jual rm1. Itu bukan jek xuntung, rugi plak. Nak xnak, mmg kena convert. Lainlah satu dunia pkai satu currency jek, brlah xyah convert. Tp walupun ringgit = pound nilainya satu hari nanti, i.allah, sama2 doa, tp klu yg pendapatan 300 sebulan, ttp dianggap lower income, yg 3000, ttp dianggap middle income.

    Apa yg org xnampak, kenapa kita venture dlm dunia perindustrian n teknologi, supaya ekonomi negara meningkat, bila ekonomi meningkat, maka nilai ringgit akan naik,klu nilai ringgit = dgn nilai pound, maka murahlah barang2 yg dijual, maka meningkatlah purchasing power, bila purchasing power tinggi, walupun dlm keadaan lower income, tp kehidupan akan jauh berbeza dr sekarang.

    Nilai matawang amat penting utk meningkatkan purchasing power, tp nak tingkat nilai matawang, ekonomi mesti blooming.

    Sbb tuh dr m nak kita meningkatkan industri, bukan just jd hamba org luar jek. Walupun thailand n indonesia dikatakan maju dgn jd hub, tp cube tgk thai bath @ rupiah. Adakah thai bath@rupiah rm1=1 bath@1 rupiah?

    Ramai yg lari berniaga, bekerja kat malaysia, tp blk thai n indo, mereka jd kaya raya sbb nilai matawang kita lebih value dr diaorg.

    Itu sebenarnya…klu kita bg sedekah seekor ikan kat org, dia bleh mkn skali jek, tp klu kita sedekah dia sebtg joran n ajar dia memancing, dia bleh mkn seumur idup dia…

    Tp org kita prefer yg no 1 :-)…

    • “kenapa kita venture dlm dunia perindustrian n teknologi, supaya ekonomi negara meningkat, bila ekonomi meningkat”

      Secara teori nya betul tetapi pelaksaan memang payah sikit la. Org kita kerja x rajin dan kompetetif macam org jepun dan korea. Kalau kita nak maju kena ada anjakan paradigma dalam pemikiran, sikap dan etika kerja dulu. Kalau tak, statement tu jadi retorik semata2. Teringat ceramah Ustaz Haslin Baharim – kalau nak berjaya sembahyang kena jaga betul2. Masa dengar segmen dalam IKIM FM hari tu, ada sorang ustaz ni cakap orang Islam kena anggap kerja dan berniaga ini bukan lagi sebagai satu sumber pendapatan, tetapi sebagai suatu ibadat dan jihad.

      • Saya sokong gak pendapat saudara. Tapi tak semua orang kita tak rajin. Ada yang rajin. Cuma segelintir jer tak suka kalau tak leh pi toilet lama lama. No offence.

    • Saya nampak Malaysia susah nak naikan status ekonomi negara, jika gaji masih sama tetapi harga makin meningkat, negara2 jiran walaupun masih ketinggalan tapi mereka sedang memecut ke hadapan lebih pantas dari Malaysia,
      Semakin ramai rakyat Indonesia dan Thailand mendapat pendidikan tinggi

    • pergi langkawi masuk kedai chery tanya sendiri… baru ckp bio betul… 15k dah boleh dpt kereta cherry sedan la… ada pulak 18k chery QQ??? … chery tiggo pun baru 40k…. nak tegakkan benang yg basah pun biar berakal… aku dulu pun peminat fanatik proton… tapi sekarang bukan lagi… proton nak buat kereta boleh… buat la tak ada siapa nak marah tapi biar la harga berpatutan.. ini kereta tempatan tapi jual harga kereta import apa benda… baik tak payah buat

      • hi mr la la la, lambat ngat ko b pricelist, maka akupun menggatal tangan kontek cherymalaysia. Rega chery qq mmg rm18999 kat langkawi, tp pada bulan jun tahun ini, mereka buat sales diskaun, chery qq 1.1 dlm rm13k n chery qq850(klu xsilap dengolah,sbb br tau chery ada 850) rm 11k.

        Ini sebab nak clearkan stok lama, n chery qq dh tidak dijual kat sana. Yg tinggal tiggo n sedan j11 xslah aku dia sebut. Yg dia bgtau, tiggo 1.6 dlm 31k, 2.0 dlm 43k.

        Yang sedan, rm 32k. Xda plak dia bgtau pasal diskaun, mgkin aku xtanya. Tp itu adalah rega sekarang.

        So, amacam mr la la la. Nak tegak benang yang basah, bio berakal(ko ckp,bkn aku), tp yg aku tgk yg mudah gelabah n sorry klu kasar, mudah buat kesimpulan@cetek akal adalah ko…

        Haishhh…org malaysia, mudah buat kesimpulan…ni mesti kes masuk showroom, tanya mulut, pastuh terus blah…bkn tgk list price dulu, knp rega camtuh…

        Aku mmg kurang pandai, tp xdalah sampai mudah diperbodoh ngan org lain.

        Yang lemah n kekurangan,
        aku hambaNya.

  15. maaf geng, komputer pening, sampai terpost byk kali. Xda butang delete plak.

    On topic, btl pendpt pasal pyh nk implemen sbb sikap org kite, sbb tuh kite kena berubah.

    Saudara thom, ini skdr pendapat peribadi, walupun gaji xnaik, klu nilai matawang naik, brg akan jadi murah sbb nilai matawang. Sbgai contoh, skang 1 pound = rm 4++ klu xsilap. Klu kete contohnya rega kat uk kos dia(bukan rega jualan)15k pound, klu dgn keadaan matawang sekarang, jadi 15k x 4 = rm 60k(xmasuk cif, sng nk kira). Xtermasuk cukai. Katalah cukai 100%(sng nk kira), maka jadilah jadilah rm 120k. Itu xmasuk insurance n keuntungan pedagang(traders’ profit).masuk profit n insurance, on the road rm 150k katakan.

    Klu 1 pound equal rm 1, klu bwk masuk malaysia, kos dia sama rm 15k(xmsk cif, sng nk kira). So, klu cukai 100%pun, baru rm30k. Gedebuk gedebak insurans n traders profit, br jadi katalah dlm rm 60k. Kan jauh, walupun profit n insuran dikira sama iaitu rm 30k, tp masih jauh beza rm 60k dgn rm 150k. Dkt rm 90k. Walupun gaji kita masih rm 1k, tp klu ikut nilai sekarang, ciput ajek, tp klu 1 pound = rm 1, rm1k skrg umpama nilai gaji org rm 4k sekarang. Kan beza purchasing power tuh.

  16. for local market. last time satria neo 1.6 was sold with a knock down price. due to steel wheels and lack of spoiler. this is to ponder,

    but exora cfe comes is standard leather, alloys , vcd and gps. its a must, but what if the car comes minus those features, customer could saved up nearly 10k.

    we malaysian is so sensitive about price, but the know we want car with power but cheaper. this is typical malaysian. to meet the local market, proton must know malaysian batter,

    exora CFE, expensive , so best option is exora CPS, not for long there will be a frustration due to 1.6 NA.
    so proton shoud come with base line exora cfe.. ( air bags , abs are remained anyway, means no compromise the safety features) . it will be a good possibility that exora cfe BL might be at as low as 70s.
    let malaysian be proud and happy with their malaysian car, ,,,,,,so what means by PROUD and what means HAPPY,?

    my interpretation of PROUD is affordable (compatitive price due to the power spec yeild by turbo unit)
    and HAPPY is powerful car. (not mourning about – lazy car anymore)

    – history tells that people hate EON due to the list of accessories by default, so DRB think about this, BASE LINE EXORA CFE.

    • good opinion, but thats is for us who has a bit knowledge in automotive, but how about a common buyer, the word turbo means makan minyak,kete racing, maintenance tinggi, laju sgt n xselamat.

      They done it b4 if not mistaken offering cps in gen2 and waja, but the impact, even with lower price, still sales is weak. Now they r offering flx se 1.6 with only a friction of price, so, which do u thinl they choose? Persona baseline. Even for my dear friend who just bought persona baseline recently. The reason, dash in persona look attractive(look, visual), regardless the diff in performance which kinda apparent, safety equipment(which less visual) less than flx se, but the only the thing he realise on flx se is bodykit n leather which he miss it so much when choosing, which had him to resort to ahbeng n ahkaw.

      When malaysian buy othermakes, i dont think they really think about the engine n price coz brand already make the car sportier, faster n cheaper.

      I think there will be exec line exora cfe in pipeline.

      My view even quite rare, maybe coz i look at things differently. If for example, preve@even exora bold offering from basic line to premium line, u know which most malaysian will buy? the basic line, even basic still offer dual airbags, but other safety equips are much needed.

      So, if i doing business, why need to set up medium@premium line which not make too much profits coz setting upline cost millions. So, just sell them basic line. But if only offer one choice, example medum line, there is no premium@basicline, interm of business,its not viable.

      People bashing prtn not selling 6 airbags version n esp in exec preve line. But in malaysia, same equip preve cvt with vios g grade or city e grade, just price merely 62k here, but vios n city, beyond 80k, nearly 90k, which is more than 20k despite same just same equip, same tax apply, but people prefer vios n city without complaining on paying 20k more on same equip car.

      Look at fiesta, with better engine, transmission, better equip, compare to vios, its still lost badly in sales compare to vios. So, this is malaysia, maybe what u think is apply to malaysia consumers on other makes, but proton, it wont work. For me, atleast

      • perhaps another factor is resale value.
        even half of the fortune monthly spent on a car. as long as the resale value are good regardless they had already paid extra every month.
        and over-trade tactic by which actually have be taken collectively due the illogical higher price of the car.

        malaysian like to live with perception, yes the good resale value due to (no problem car) but if there is problem. it costs way expensive than a (no class malaysian car) .

  17. if we look at in australia, the entry model in AU is S16 one poin six litre.
    why is that so?

  18. kan aku dh ckp, suka spoon feed dr kecik sampai ke tua,ha…ha…. Dia lebih suka gaji naik, tp matawang turun. Dr seribu, naik 2 ribu, tp lupa ,skang usd 1 = rm 3.8 +-, esok usd 1=rm 7.6. Xda gunanye klu mcm tuh. Naik gaji 2000, kete naik dr 50k jd 100k rega, walupun cukai telah dimansuhkan.

    Org malaysia suka amik jln singkat, ckp org atas xbetul, yg bwhpun sama xbetul. nampaknya, tkr ke, xtkr ke, klu rakyat masih camnih, same jek…sedih…

    • Setuju dgn mat. Org malaysia masih lemah dlm perancangan jangka panjang dan financial management. Dengar ura ura gaji nak naik dah booking kereta baru, tapi lupa nanti harga brg semua naik. Nak bantuan yg segera, subsidi minyak, bantuan rakyat. Tapi kalau kita support supaya dia sambung belajar mcm2 alasan, takde duit, takde masa, susah.

      Berbalik kpd cerita proton. Proton boleh buat sikit variant dan byk variant. Tapi dia kena kira keuntungan yg paling optimum. Jadi 3 ke 4 variant adalah yg paling optimum setakat ni utk market malaysia. Kurang variant org akan ckp tak byk pilihan. Byk sgt variant org akan ckp mcm nak menipu customer. Sbb perception org pada proton masih agak kurang baik.

      Kita tgk mcm mana marketing strategi yg honda dan toyota buat. Contoh vios. Mula mula keluar g,e dan sportivo. Ramai yg teringin nak beli tapi paling murah e pun 79k. Setahun lepas tu dia introduce j yg mmg aku panggil kereta bogel sbb masa mula tu airbag pun satu je dgn harga 71k. Beza harga tu agak significant, berebut org beli. Takde dah isu takde airbang, rim besi. Toyota menggunakan ‘desire’ org sbg daya penarik.

      Civic masa introduce cuma 1.8s dan 2.0. Beza antara dua variant 10k. Org yg middle income nak beli 2.0 pikir byk kali, dgn installment, roadtax dll. Nak amik 1.8s rasa tak berapa best, takde leather seat, takde side mirror turn signal. Setahun lepas tu honda introduce 1.8 vti-l harga up 4k dari 1.8s. Jadi berebut org beli.

      Aku tgk kat sini, org memandang rupa dan brand je. Maknanya instant appearance, bkn benda yg bagi benefit long term. Org luar dah kaji sikap dan tindakan org malaysia utk buat marketing. Jadi jgn salahkan sesiapa kalau kita selalu dpt benda yg tak setanding dgn org lain, sbb cara kita berfikir dan bertindak yg menyebabkan kita dilayan macam tu.

      Dlm list AKPK skrg ada beratus ribu org yg tersenarai. Semua sbb hutang. Paling tinggi hutang kad kredit. Nombor 2 hutang kereta. Statistik tu dah cukup nak cerita kelemahan pengurusan kewangan org kita.

  19. pembaca2 kat funtasticko mesti sedarkan yang antara kos kete paling rendah adalah kia dan hyundai. Klu tgk pada pengistiharan kastam, memang kete kia n hyundailah paling murah dr segi kos kete. Ini kerana hyundai n kia ada advantage dr segi memiliki syarikat besi n juga semi kondukter n elektronik yg merupakan antara penyumbang kos pada satu kete, contoh terdekat, hyundai sonata, hanya rm30k jek istihar kat kastam. Rega jualan, paham2 jelah. Mmg dipersalahkan tax, tp xdalah sampai naik 140k kan dan xpun, sekitar 70k ++ jek(org dh tgk kertas kastam, taulah), tp termasuk keuntungan. Mmg mmg byk giler depa amik untung(yg edar hyundai).

    Tp nk persalahkan diaorg 100%, pyh jugak sbb keuntungankan. Tp klu tgk rega kete hyundai diseluruh dunia kecuali korea, harga sonata xjauh beza dgn rega camry@accord. Rega i40, xjauh dr rega competitor dia, sedangkan rega kos dia jauh beza dr rega kos kompetitor dia. Pertama, klu rega terlalu murah, persepsi org terhadap kete tuh coz murah = menda xbgs.

    Satu lg faktor keuntungan, camne hyundai n kia mampu melonjak diri dlm masa terdekat? Ord lain jual kete untung 10k contoh, diaorg untung 30k. Berkali ganda, so,itu dpt menaikkan income company diaorg n dpt buat rnd n hire org dgn rega tinggi.

    Dikorea, mmg dijual murah, dgn struktur cukai berbeza, xslh aku dr segi protection sbb korea xterlibat dgn afta pun. Dan kete itu sendiri murah sbb yg aku dh ckp kat atas. Kete jepun xleh beat kli dr segi kos ngan kete korea. Honda jazz lg mahal dr sonata tau dr segi kos.

    Proton, dh xda advantage. Kilang besi org lain punya, vendor plak terikat dgn nap, kena local walupun outsourced lg murah, pastuh krn afta, dh cukai jd sama. So, camnelah nk murah, kecuali cukai dimansuhkan(itu cite lainlah).

    Aku dh tgk product briefing p321a dulu,mmg plan awal ada 6 airbags, ada leather n etc. Tp didiscardkan akhirnya setelah team marketing n sales buat research. Ingat, rega spekulasi@rega tentatif adalah slh satu cara diaorg gauge market punya acceptance terhadap produk. Masa rega ura2 rm80k, ramai yg kata terlalu mahal, rega 76k pun org masih lg kata mahal, rega 73k, br org trime, tp masih lg ramai yg ckp mahal.

    Cer tgk preve saphire, apa yg kita missing pada preve sekarang? Tgk handbrake lever, tgk door panel blakg n etc, nampak lg mantap, tp krn cost cutting utk rendahkan rega, menda2 yg bleh didiscard, didiscardkan.

    Preve baseline mmg ada dlm perancangan dgn dual airbags shj, tp mgkin memandangkan diaorg dpt reduce kos dgn menda2 td,maka hanya kuar exec line, atleast dptlah diofferkan dgn abs n ebd pada rega rendah. Klu ikutkan, baseline pakai krusi fabrik biasa jek, cam saga tau.

    Prtn ttp berusaha supaya bleh bg yg terbaik pada rega yg mampu. Tp kite nk rega rendah sgt, camne nl buat dgn cukai tinggi.

    Flx se vs myvi se n myvi extreme, pemenang myvi. Adakah flx se mahal, kurang prestasi, minyak teruk gile, kecik dr myvi? Jawapannya x, flx se sebaliknya. Tp, adakah best seller antara 3 variant itu?x, org beli myvi. Sbb katanya toyota@daihatsu. Pengeluar tempatan mana yg mintak extend undang2 keselamatan bwh unece frontal n side impact, yg perlu kebenaran priciple dia yg luar? Anda dh dpt jwapannya🙂. Binggo, sama gak principle diapun utk kete ckd asean dia:-).

    • Ye agree wth u mat,
      anyway proton does have to make good, the launch of neo CPS for example, ts a boom and then colder and colder, people later know that neo CPS cant even performed as a true sports car, iv tested myself and cancelled the plan to purchase it. manly due to the slacking of ts engne.

      but the ntroduction of saga flx se. its quite satisfyng, generally the engine , gearbox the feel is convincing and i can spot the car almost everyday with latest numberplate , quite a success , well not to compare with myvi se, but the popularty of flx se is on the rise think.

      thats why proton have to stop exora 1.6NA. very a naive person about car who own exora CPS he then jumped in lvina 1.6,,wow thas power. and look nissan is batter than proton. but if proton exora CFE as a standard poweplan. (the person never experenced exora 1.6NA but only 1.6CFE) ,,he then jump in a livina 1.6 , owh lack of push ,nothing special ,samll as well, expensive without reason.

      i think this is the reason why the S16 that was introduced in AU is 1.6 in the frst place. (the feel of the throttle makes mpression)

      so proton have its strength which are CFE and CVT. ———- SWOT analysis,

    • Kia Hyundai = global car maker. mereka ada kilang di Amerika Utara khusus untuk pasaran di sana. Ini belum termasuk pusat RnD di pelbagai negara. Kereta keluaran mereka menembusi pasaran negara lain tanpa banyak masalah. Sebab mereka tahu ramai yg hendak membeli kereta mereka. Modal mereka besar.

      Proton mmg tidak akan mampu mengeluarkan kereta pada kos yg efektif seperti Kia Hyundai. Itu hakikat yg perlu diterima. Rasanya semua tahu puncanya. Berdasarkan harga kereta proton sekarang, maknanya pengedar proton tidaklah mengambil keuntungan yg melampau seperti pengedar2 toyota, honda, kia atau hyundai? Agak2 berapa peratus keuntungan bagi sesebuah kereta proton? Jika benar perkara ini, bermaksud pengedar proton terpaksa menjual paling kurang 3 buah kereta berbanding pengedar kereta import seperti hyundai, toyota dll yg hanya perlu menjual sebuah kereta untuk mendapat keuntungan yg sama?

      so di Malaysia, keuntungan 3-4 buah kereta proton = sebuah kereta import seperti toyota/honda/kia/hyundai?

  20. latest on CBT
    the preve hatch will be launched in 10 month time.
    there will be a relaunch of satria neo as a malaysian sports car,
    for me relaunching means if proton can do is to revive satria neo into a true sport car like CFE engine and remeasure the interior.
    if we look at the first R3 neo, they have a momo steering with extend steering spacer for more enggaging driving.so for a standard road going sports car they have to revise the steering column so that it is set nearly an inch closer to the driver so that it suits a sportig purpose with airbag still a standard feature.
    its ok to have preve cvt in it, power to weight will translate it as a sports car. good enough if they can find a 6 speed unit. i believe neo stll got fans. drooling about the unreachable star of the golf or polo gti, well ,,neo sport is logical enough.

  21. aku tgk rega yg di gazet diinternet bg chery qq dilangkawi, n ada lg ke chery jual qq kat sana? Bgslah camtuh klu ada lg. Yg xslh aku, rega 12k tuh rega kos campur cif,ada gazet dlm kastam. Maybe bleh lalala share pricelist chery on the road kat sana coz kat sini xda, yg gazet kastam kena semak post lama. Mgkin aku slh, tp itulah rega yg dinyatakan diinternet, so, maybe lalala bleh share coz ada pricelist dr kedai dilangkawi, sharing is caringkan.

    Kan aku dh ckp, berjela2 n telah dibincangkan dlm post sblm nih, pasal cukai. Kenapa kete PROTON mahal kat langkawi n sebagainya.

    Bukan menegak benang yg basah, bukan tidak berakal, tp klu kerajaan kenakan cukai, xkan nak slhkan proton plak. Salahkan kerajaan. Klu mrhkan nyamuk, wat aper kelambu dibakar. Bro lalala tau x camne struktur cukai dimalaysia. Cam bro ckp td, klu nak menegak benang yang basah, bio berakal.

    So, bro baca post sebelum nih pasal cukai, nanti bro paham lebih mendalam.

    Tp cherry sedan 15k, apsal tiggo 40k, jauh benor reganya. Pelik gak chery nih, agak mahal rasanya tiggo berbanding dgn sedan dia. Mgkin sbb suv kot.

  22. hi mr la la la, lambat ngat ko b pricelist, maka akupun menggatal tangan kontek cherymalaysia. Rega chery qq mmg rm18999 kat langkawi, tp pada bulan jun tahun ini, mereka buat sales diskaun, chery qq 1.1 dlm rm13k n chery qq850(klu xsilap dengolah,sbb br tau chery ada 850) rm 11k.

    Ini sebab nak clearkan stok lama, n chery qq dh tidak dijual kat sana. Yg tinggal tiggo n sedan j11 xslah aku dia sebut. Yg dia bgtau, tiggo 1.6 dlm 31k, 2.0 dlm 43k.

    Yang sedan, rm 32k. Xda plak dia bgtau pasal diskaun, mgkin aku xtanya. Tp itu adalah rega sekarang.

    So, amacam mr la la la. Nak tegak benang yang basah, bio berakal(ko ckp,bkn aku), tp yg aku tgk yg mudah gelabah n sorry klu kasar, mudah buat kesimpulan@cetek akal adalah ko…

    Haishhh…org malaysia, mudah buat kesimpulan…ni mesti kes masuk showroom, tanya mulut, pastuh terus blah…bkn tgk list price dulu, knp rega camtuh…

    Aku mmg kurang pandai, tp xdalah sampai mudah diperbodoh ngan org lain.

    Yang lemah n kekurangan,
    aku hambaNya.

  23. aku dulu basher tegar,klu x,xdalah aku suh family members aku beli kete luar,bkn prtn, tp pas aku blaja n ada ilmu ckit pasal dunia auto,kaji knp camnih knp camtuh. Ramai kwn2 kat sinipun bkn pro prtn buta tuli. Masih ada yg komen n komplain, tp bukan secara membuta tuli,tp secara matang. Sume menda ada pros n cons, prtn masih byk kelemahan yg perlu diperbaiki. Hrp2 dgn owner br, mereka lebih mampu, n org2 kite yg bekerja dlm prtn, berubah working attitude n ethic.

  24. emm…off topic..
    dlm BH arini kate proton guna enjin E01 Petronas tahun depan…untuk model baru serta model gantian keluarannya
    http://www.bharian.com.my/articles/PROTONgunaenjinPETRONAS/Article/

    teknikal spec …Petronas E01

    Valve mechanism: Continuous Control VVT (Variable Valve Timing)
    Camshaft: Double OverHead Camshaft (DOHC)
    Displacement: 2 litres
    Induction: Natural Aspirated
    Cylinders: 4, In-line
    Valves per cylinder: 4
    Block: Aluminum
    Weight: 108.9kg
    Max Horsepower: 204.3 PS @ 7300rpm
    Max Torque: 203Nm @ 5300rpm
    Power Output per litre: 100 PS/litre
    Volumetric Efficiency: 107.8%
    Emission Standards: EURO 2

  25. ahh di sini masih lagi blog automotif… xmacam blog auto popular yg satu lagi…… sangat2 bosan baca komen2 macam baca kera buat post…..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s