funtasticko design

http://funtasticko.net

Adakah ini Honda Brio sedan?

13 Komen

Laman sesawang Honda Thailand telah mengeluarkan gambar usikan (teaser) untuk Honda Brio sedan. Enjin yang bakal digunakan juga sama seperti model hatchbacknya, 1.2 liter. Model ini bakal bersaing dengan Nissan Almera yang bakal dilancarkan mingu hadapan. Sekali imbas rekaan belakangnya seakan-akan Honda Civic generasi baharu. Apa pendapat anda?

13 thoughts on “Adakah ini Honda Brio sedan?

  1. Boleh jd model popular di Thailand dan Indonesia

  2. yang saya nampak dia tulis…BARU 1.2 AMSIKU….hehehehehe

  3. bgs2 klu dpt bwk ke malaysia, tp klu malaysia,mgkin kena buh enjin 1.5,mcm jazz,ada 1.2@1.3,xingat dh, tp kat malaysia hanya 1.5 n hybrid ajek. Eh lupe, ni kete honda, shud be no problem. Apapun bleh.

    • Jazz market luar ada 1.3, 1.4, 1.5.

      Kalau kete ni masuk dgn enjin 1.5, dia akan bersaing dgn honda city, tak mungkin honda nak kill varian sendiri.

      Kecuali honda nak create entry level yg baru.

      Kalau zaman 80an-90an, civic jadi entry level, masuk tahun 1997, city jadi entry level mungkin 2013 brio lak jadi entry level.

      • btl2, cume aku heran knp honda xkuar variant rendah bg jazz@city kat malaysia, atleast rega lg murah. Mgkin market malaysia agak unik. Mcm almera gak, ada perbezaan pwrtrain n drivetrain berbanding ngan thailand. Hrp2, apa yg launch kat thailand, segi enjin, gbox n mahupun equipment, jgnlah bg yg agak low pada kite kat sini. Sekurang2nye, klu bg yg kompetitif camtuh, dpt bg tekanan utk prtn kuarkan yg lebih baik n pesaing lain mahupun toyota, klu x, mereka akan settle dgn brand image jek.

  4. Kalau Honda brio sedan ni masuk malaysia, Proton dan Perodua boleh buat benchmark untuk ganti Saga. Mungkin Toyota pun akan masuk model baru, sama ada ganti vios atau A-segment car yang baru. Kia dan Hyundai pun boleh cuba masuk new entry level saing dgn brio ni. Hari tu VW dah intro Polo Sedan, tapi macam tak banyak je atas jalan.

    • Kia mmg akan bawa masuk picanto baru next year. Saga dah almost end cycle, proton dah patut start buat testing utk saga replacement. Toyota mcm biasa, vios masih top, dia xkan tergesa gesa nak replace. Sama kes dgn perodua, myvi baru kuar tapi viva next year dah end cycle patutnya.

      • preve kemungkinan last sedan utk beberapa taun ni c0z skrg ni proton concentrate utk P3 hatchback and GSC…after that mayb bru Saga R…Wallahualam

  5. comel tu comel tp macam pelik pun ader hehehe..

  6. Sorry off topic : Tadi ternampak beberapa unit Mitsubishi Mirage baru di showroom Mitsubishi Jalan Setapak (seberang jalan ke Balai Polis Setapak & Courts Mammoth Setapak).Kereta ini memang da launching ke?

  7. Proton, Honda sign agreement on collaboration

    KUALA LUMPUR: Proton and Honda have signed an agreement to explore collaboration opportunities in the areas of technology enhancement, new product line-up, and sharing of platforms and facilities.

    DRB-Hicom, in a statement to Bursa Malaysia, said Proton Holdings Berhad, a wholly-owned subsidiary of the company entered into a collaboration agreement Monday with Honda Motor Co, one of the leading global manufacturers and distributors of motor vehicles, to explore collaboration opportunities in these areas.

    It said the agreement signified the potential of a long-term strategic collaboration with Honda.

    “Having a strong and renowned global automotive player like Honda as the foreign strategic partner to Proton will provide Proton and the DRB-Hicom group with the opportunity to grow as an original equipment manufacturer (OEM) as the opportunities are endless.

    “This collaboration will provide positive impact to Proton and the DRB-Hicom group in the long run,” it added.

    • Pagi tadi baru dgr rumors, petang dah kuar official news. Hopefully proton belajar betul betul dari honda dan ikut mana yg baik. Jgn lak main rebadge je, sbb DRB mmg dah sedia terkenal sbg pemasang kereta. Sharing platform, technology, etc aku tak kesah. Kita dah ada byk pakar pemasangan, naza, inokom, hicom, cukup cukup la.

      Honda ada 1.6 GDi turbo, proton ada campro CFE 1.6. Yang mana akan jadi enjin masa hadapan mari kita tunggu.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s