funtasticko design

http://funtasticko.net

Haima Yao kongsi platform bersama Mazda6

18 Komen

Semakin menarik rekaan kereta jenama China sekarang. Model Haima Yao ini dibina menggunakan platform Mazda6 (platform ini juga digunakan oleh model FAW-Besturn B90) yang merupakan hasil usahasama antara FAW bersama dengan Mazda.

Enjin Power 1.8 turbo yang menjana 175hp dipadankan dengan transmisi 6-kelajuan manual/automatik bakal menjadi nadi utama model ini. Enjin tersebut bukan dari Mazda tetapi dibangunkan sendiri oleh FAW. Menurut www.autohome.com.cn model ini dijangka dilancarkan ke pasaran China tahun hadapan.

KLIK UNTUK BESARKAN IMEJ

18 thoughts on “Haima Yao kongsi platform bersama Mazda6

  1. rekaan menarik..
    combination of camry n optima dna
    enjin pun not bad!

  2. Haima Yao + Mazda6 = hasilnya jadi Camry optima
    kalau proton + honda = hasilnya ?

  3. China masih ketinggalan, proton preve lagi bagus, dgr citer sambutan luar dugaan di australia. Pandai drb buat bisniss.

  4. off topic, br baca autoworld n pt psl test drive almera. Br phm nape dpt fc mmg bgs giler. Xnafi, fc almera mmg baik, tp yg test drive tuh, walupun ac on, ada load, tp bwk sejauh 90km ajek, pastuh speed 80-110kmh, xda traffic yg yg sesak,bwk dgn pelan2@gentle acceleration driving, pastuh fill tank. Maksudnya sblm bwk, minyak dah full, tp xtau full tuh brp full coz xjelas, mgkin nissan yg buh dulu. Tp after refil, mmg masyuk fc dia. Tp walupun nampak cam xcontrol, tp sbenarnya masih dlm control environment.
    Tp kat autoworld xnyatakan dgn jelas. Pt ada nyata ckit, tp masih xjelas tang byk mana minyak asal dlm tank, so, masih ada margin of error kat situ.
    Tp klu tgk average sume kete, dpt 16.6km@ lebih kurang 6L/100km, yg bleh katakan hebatlah sebenarnya. Tp klu kondisi yg sama, aku rasa kete competitor lainpun rasa xjauh beza. Klu aku bwk flx se 1.6(rasa xdalah direct competitor kot, tp blehlah dibandingkan), rm 50+- bleh g average 400km++, rasa kondisi lebih kurang, speed antar 90-120kmh. hway lpt, load satu family, klu kira liter, dlm 6.6l/100km average. Waja aku dulu tinggi ckit, dlm 7.5 ke 8 l/100km gentle driving, same speed, same load, same road.
    Jd klu buat perbandingan direct, xjauh,klu ngan flx se aku, dlm 0.4L jek beza utk 100km@ 76 sen bg 100km jimat@utk 1000km jimat dlm 7.60. Maksudnya, klu jln dlm 5000 km 3 bln sblm servis stiap 5k, jimat dlm rm38, dlm sebulan jimat lebih kurang rm12.70. Klu ikut byaran bulanan, aku byr dlm 535, klu almera vspec(sbb nk 2 airbags) dlm 700, beza dlm rm 165 sebulan. Downpayment, 5k flx se, almera dlm 7k++, beza rm 2k. Klu kira beza byrn bln, aku bleh isi minyak dlm rm 152 lg, dlm 80 kiter minyak, n bleh gerak lg dlm 1200km+-, hampir sebulan@3 kali full tank lg.
    Itu akulah kira dr segi penjimatan fc lah coz aku average driver. Tp klu yg drive lebih 10k km 3 bln, mgkin akan benefitlah ckit segi fc nih. So,konklusi aku, klu sealu jln jauh, kakikanan ringan, nk kete boot luas n space dlm, pada rega tuh, almera mmg sesuai. Tp bg average person, terpulang.
    Tp mmg suka cara nissan control environment, tp nampak cam x kontrol. Tp mmg xnafikan, fc almera atas highway, gentle driving, mmg antara terbaik dlm kelas dia stakat nih dlm malaysia.

    • bab FC ni, aku rasa kena ada 1 guidline yg harus diikut utk menilai.

      contoh:
      documentation iso9000
      environment iso14000
      power piping asme b31.3
      material astm

  5. sapa gune nick aku komen kat sini???xbaik betul, siap requote post aku yg lame. Xbaik bro gune nick org lain, gunalah nick sendiri. Bukan susahpun.

    Apalah, org mcm nih pun ada. Ignore post guna nick aku dlm nih, aku xtulis pun.

  6. sapa gune nick aku komen kat sini???xbaik betul, siap requote post aku yg lame. Xbaik bro gune nick org lain, gunalah nick sendiri. Bukan susahpun.

    Apalah, org mcm nih pun ada. Ignore post guna nick aku dlm nih, aku xtulis pun…

  7. sapa gune nick aku komen kat sini???xbaik betul, siap requote post aku yg lame. Xbaik bro gune nick org lain, gunalah nick sendiri. Bukan susahpun.
    Apalah, org mcm nih pun ada. Ignore post guna nick aku dlm nih, aku xtulis pun…

  8. kenapa perlu gune nick aku… apalah yg bro xpuas hati ? aku ada buat salah dgn bro ker
    apa salah ker aku cakap proton + honda = hasilnya taik

    sikit2 cam tu pun nak terasa ker bro.. jgn sensetip sgt la bro
    nanti serupa pondan…

  9. emm… setahu saya dlm blog ni ade dua org jer guna nick hampir sama iaitu “mat” dan “Matt “. sapa pulak guna nama “mat” ketiga nih… kalau nk komen tu… sivik la sikit…jgn bodohkan diri sendiri…

  10. x per la.. dah org tu berkenan

  11. Baru hang tau perasaan orang lain Mat…cakap ikut sedap hati mmg rasa best.tapi nak ikut cakap ikut akal fikiran….bukan senang Mat.

    • ini mat yg ori bercakap. Klu bercakap, xperlu berselindung. Apsal nak pakai nick aku plak? Pkailah nick sendiri. Ko nak ckp aper, ckplah, tp jgn guna nick org lain.

      Aphal plak kena mengena dgn prasaan org ikut sedap, x ikut akal fikiran???

      Bab nih aku xpaham. Aku dah lama berkomen dlm blog nih, n sume org tau, aku suka kalu kita sama2 berkomen dengan gunakan fakta A.K.A guna akal, bukan hati dan perasaan.

      Rasanye, xpernah plak aku ckp jenama lain bodoh@ aper ker. Kenapa, komen aku dlm post dulu pasal almera buat ko trase ke sampai guna nick aku? Xbaca betul2 ke? Aku puji almera. Cume aku bg pendapat aku ajek. Xda kaitan pun ngan org lain.

      Ke pasal jeremy clarkson tuh? Xkan jeremy pandai ckp melayu kot :-)…

      Xperlah bro, cume aku xsuka ko guna nick aku yg bleh nyebabkan fitnah ke atas aku atas menda yg aku xbuat. Klu xpuas atipun kat aku, guna nick sendiri. Brlah gentleman. Aku xtau brp org pkai nick aku nih coz bile aku baca, lain2 komennya.

      So, klu ko org islam, ko cube nk dtgkan fitnah keatas aku, silakan, esok ko menjawab ler.

    • aduyai, dah la guna nick aku, ckp kasor plak tuh. Aku nih, pyh nak guna bahasa kasar. Org kat forum nih, sume tahu. Apahallah dgn pelempang, penyepak sume kuar gune nick aku. Smoga Tuhan tunjuk jalan yg benar pada kamu yg slh guna nick org lain.

      Dari mat yg ori.

  12. emm tak payah la pakai nickname org lain. nampak sgt komen tak ori huhu

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s