funtasticko design

http://funtasticko.net

Honda Civic facelift 2013

22 Komen

Honda telah mengubahsuai penampilan luaran model Civic untuk pasaran Amerika Syarikat setelah model generasi ke-9 ini mendapat kritikan daripada wartawan permotoran dan pembeli kerana rupanya yang biasa dan kurang menarik. Ini telah memecah tradisi pengeluar dari Jepun tersebut yang melakukan facelift hanya 18 bulan selepas pelancarannya. Apa pendapat anda mengenai wajah baru Honda Civic facelift 2013?

KLIK UNTUK BESARKAN IMEJ

22 thoughts on “Honda Civic facelift 2013

  1. itu la pengguna Honda jangan terlalu berlagak sangat.. setiap pengeluar ada kekurangan dan kelebihan dia.

  2. finally….a civilized design…..hope preve can be better than this….

  3. tunggu preve lak facelift selepas ni, sila buat lagi cantik dari sekarang. tak boleh komen civic fl sebab belum nampak depan mata

  4. mendengar itu sifat yang baik, go honda.

  5. aku minat design lampu blkg civic ni

  6. We don’t know about Malaysian preference. Àccord is from us, when they have euro accord, came civic they void us preference. And proton not trying cfe engine, com used.

    Also Malaysian never have a taste of Retro style. The fact that Malaysian like it. Like the Gino.

    Malaysian comfused taste.

  7. garang, mantap, cantik!

  8. org putih komen jer terus honda dengar
    kalau org malaysia komen satu sen pun tak guna
    sian org malaysia dop angkat angkat jenama jepun

    • ini bukan soal org putih atau org apa
      ini soal negara, negara kaya atau negara miskin, cakap negara miskin sapa yg nak dengar
      prinsipnya sama la mcm antara ckp org miskin dgn ckp org kaya… yg mana satu yg selalu org dgr
      kita negara kelas ke-3, mereka negara kelas pertama

      fakta tu perlu kita terima… itu adalah hakikat

      • Soal negara kelas pertama kedua atau ketiga tu adalah piawaian yg dibuat oleh kuasa barat dan kita dgn mudah terima piawaian tu. lepas tu kita pun mengaku bahawa kita negara kelas ketiga.

        Berbalik pada isu asal, kenapa honda dengar ckp pelanggan kat us dan ambil tindakan. Kenapa bila pelanggan kat malaysia ckp honda tak dengar?

        Sebab:
        1. Pelanggan us ‘cakap serupa bikin’ dgn tidak membeli produk tu bila mana diorang rasa tak menepati kehendak mereka. Maka secara drastik jualan honda jatuh lepas pelancaran civic baru ni. Sbb tu honda cepat ambil tindakan. Berbeza dgn org malaysia, kutuk bagai nak rak dlm blog dlm forum, tapi tetap beli sbb namanya HONDA.

        2. Kalau diambil kira peratusan jualan civic di malaysia dgn di us, berapa peratus perbezaan. Utk bulan ogos 2012, honda us jual civic sebanyak 20,600 unit sedangkan pada bulan july 2012 honda malaysia cuma jual 1090 unit civic (july 2012 adalah rekod tertinggi jualan honda malaysia). Jadi sbg pengeluar global, pasti honda bg keutamaan pada pasaran yg besar dulu sebelum pasaran yg kecil.

        Skrg, kpd peminat kereta honda atau penyokong tegar pengeluar kereta import, sila nilaikan balik sokongan tidak berbelah bahagi anda selama ni, adakah berbaloi? Sbb peniaga tetap peniaga, tak ada istilah tolong dlm kes berniaga, semuanya berbalik kpd keuntungan.

      • berak pun tak pandai flush bukan negara kelas ketiga la sgt🙂

        “kpd peminat kereta honda atau penyokong tegar pengeluar kereta import, sila nilaikan balik sokongan tidak berbelah bahagi anda selama ni, adakah berbaloi?”

        kebanyakkan rakyat malaysia yg beli honda bukan sokong honda tapi mahukan kereta yg ada kualiti.. kereta proton ada ka kualiti?
        bunyi nyit nyet nyit nyet mcm tikus ada la.. tu belum lagi kerusi keras kejung mcm kayu, blind spot berlambak.. speaker senang ‘pecah’ mcm kualiti pasar mlm punya, tak kedap bunyi …bunyi angin macam naik moto

      • Bro apo, apa yang ko ckp tu mencerminkan siapa diri ko. Bila ko ckp berak tak pandai flush ko ckp diri ko la kan, sbb ko yg ngaku ko mentaliti kelas ketiga kan🙂

        Kau pakai kereta apa skrg? Kau ada pakai civic 8th gen or city pre-fl? Kalau ko pakai kete ni ko patut tau apa masalah yg pembeli2 lalui. Jgn agongkan sgt kete luar sbb kete luar pun ada masalah, tapi org malu nak cerita. Aku berani ckp sbb dah pakai vios 1st gen, altis skrg, isuzu d-max, persona, myvi, saga kete kebal dan gen2 cps.

        Aku tak larang org nak beli kete luar kalau mampu sbb aku pun pakai, tapi tak perlu nak kutuk or bash kete tempatan. Aku tak kata proton takde masalah, tapi kete luar pun ada masalah. Cuma HU HA nya kurang sbb yg pakai tak ramai berbanding yg pakai kete tempatan.

        Disebabkan ko marah sgt dgn statement provokasi aku tu, maka org macam ko la yg aku maksudkan dlm statement tu… Peace…

      • Bagi aku, aku tak kisah le dari negara manapun produk tu datang. tak kira le even made in msia as long as apa yg aku bayar worth it, value for money. currently aku tak nmpk produk jepun termasuk dlm kategori ni. yg nmpk lead dr segi vaue for money adalah keta yg selalu kena kutuk i.e keta korea.

        proton masih diperingkat menambah baik kualiti. tp still ada yg ditakuk lama. benda yg sgt petty still dibuat seprti baru2 keta kawan persona…nak tutup pintu bukan main susah..kena hentak kaw2.. patutnya isu remeh mcm ni tak timbul. bunyi nyek2 pn sama. tp bunyi nyek2 ni tetap berlaku kat keta korea (tp yg herannya keta yg dipasang di Gurun jek..yg 1st batch CBU dr korea tak de lak kes…) apakh ini bermakna kualiti pekerja du Msia ditakuk lama yg amik remeh isu QC?

  9. but still takde DRL..
    the rest memang superb..
    hopefully preve’s facelifted version would be improved a lot..

  10. tak dp dinafikan Civic yg ni mmg cun

  11. betul2,kete prtn byk bunyi tikus sbb mde in malaysia, kete lain yg psg kat msiapun sbb psg kat malaysia, sbb tuh ada bunyi tikus. Tp byk gak kete psg kat tempat lain ada bunyi tikus cam golf, lexus n sbgainya. Xpasti plak klu kete2 tuh psg kay malaysia kot. Maaf klu tersalah.

    Tp aku nih sentiasa nasib baik, tikus xda sbb dh buh ubat tikus dlm kete

  12. Selalunye org yg give bad remarks pada mana2 model, org tu memang either tak mampu atau memang taknak beli pun model keta tu…
    tak caya tgk komen si callenish tu, satu keta honda pun dia tak penah own….
    Au sendiri pun bole bagi bad remarks pada rear tail light new camry, tapi what’s the point? Aku tak mampu pun nak beli camry tu… At last, aku test drive Altis 2.0V & 8th gen and also 9th gen Civic then chose to buy 9th gen because civic got better handling than altis, altis CVT gearbox too smooth (prefer 5AT gearbox psl previous car is manual gearbox), 9th gen got better accessories such as start-stop button, leather seat 9th gen lagi ok compared to 8th gen (even altis punya leather seat much much better) plus other personal reasons….
    So, aku punye summary:
    1. Nak beli keta test drive dulu psl kite yg akan pakai keta tu bukan org yg sibuk duk komen… Jgn jadik cam member aku, beli sonata semata2 psl exterior looking but bile dah beli & got chance to test drive camry & accord, rase menyesal tak amik either camry or accord….
    2. Klu tak mampu or mmg taknak beli keta tu, tak payah la bagi komen yg mengarut mcm you are the owner of it… even you are the owner of it, klu komen mengarut tu, mmg padan muka la sape suruh beli…. haha….

    • Aku pun klu nk pakai kereta mesti nk test drive dulu, elentra, altis, camry, civic, chery eastar , almera dan preve. dsebabkn dh x banyak pilihan so ak buat pilihan civic 9gen, kenapa aku pilih civic,
      1. Sbb aku dh mampu nk beli
      2. Sebelum ni ak pakai optra chevy, kereta memang best utk famly car, tp buatan korea, tp beli part mak ai mahal gile,
      3. Aku xpenah complain mana mana syarikat automotive, even proton sbb aku dh pakai proton saga warna oren, dh 7 tahun, bunyi tikus tu memang sakit teliga, tp sbb pikir part murah aku trus pakai.

      Apa yang penting test dulu baru beli, tak payah nk complain sangat, ada duit beli, xde duit xpayah nk tulis karangan kt sini, huhu… Ni pendapat aku, sbb aku skrg dh pakai civic 9 gen..

  13. Aku pun klu nk pakai kereta mesti nk test drive dulu, elentra, altis, camry, civic, chery eastar , almera dan preve. dsebabkn dh x banyak pilihan so ak buat pilihan civic 9gen, kenapa aku pilih civic,
    1. Sbb aku dh mampu nk beli
    2. Sebelum ni ak pakai optra chevy, kereta memang best utk famly car, tp buatan korea, tp beli part mak ai mahal gile,
    3. Aku xpenah complain mana mana syarikat automotive, even proton sbb aku dh pakai proton saga warna oren, dh 7 tahun, bunyi tikus tu memang sakit teliga, tp sbb pikir part murah aku trus pakai.

    Apa yang penting test dulu baru beli, tak payah nk complain sangat, ada duit beli, xde duit xpayah nk tulis karangan kt sini, huhu… Ni pendapat aku, sbb aku skrg dh pakai civic 9 gen..

    • Saya memang nak beli honda civic dlm masa terdekat ini tapi confuse antara 9th gen dan facelift 2013. Minta tolong explain.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s