funtasticko design

http://funtasticko.net

P3-22A versi Photoshop daripada Amirul Fikr!

82 Komen

150682_461484070556084_287348555_n

337183_460998817271276_120559698_o

Kali ini sahabat kita Amirul Fikr telah membuat versi Photoshop terbaru P3-22A dengan berpandukan gambar spyshots sebelum ini. Nampak lebih realistik dan kemas. Adakah model sebenar P3-22A seakan-akan gambaran Photoshop ini? Kita nantikan spyshots yang lain nanti.🙂

 

iklan side bar salesman

IKLAN : Nak beli kereta? Cari jurujual berhampiran anda di sini!!!

IKLAN : Proton Inspira model 2010 untuk dijual, RM 68 000!!!

82 thoughts on “P3-22A versi Photoshop daripada Amirul Fikr!

  1. Bole tahan jugak photoshop dia.
    Good job🙂

  2. Cun..
    Final dah tak lari jauh sangat dah kot..
    Cuma harap pakai enjin 2.0 Petronas la dan ubah depan kasi sporty sikit kat grill dan bumper depan.. baru tak bersaing dengan Preve..

  3. Thanx Bro Amirul
    ko budak sekolah lg kan?

  4. cantik gak. tahniah.

  5. Bang, taillight bmw x1 eh?

  6. this is such a fine job, but having a huge tail light for preve based hatch is not quite appropriate. its ok with gent 2.
    for Eurasian preve with european body tone with chinese eyes like jhonny english hreoin rosamund pike that makes her a unique looking model,in relation to that, designers require a careful design for preve hatch in preserving this unique eurasian look in every angle as possible.

  7. Lampu belakang Preve hatchback ni macam civic ek

  8. Salam,

    Dapat tgk final 3D sketching di R&D Proton tempoh hari.

    Clue : Rear tail light seakan current Preve, masih ada bar melintang, but chrome colour, just like initial Preve design. Tapi chrome bar melintang tu bersambung dgn rear signal lights. So akan nampak sekata dan blend sebab signal light juga warnanya putih seakan chrome. Cuba bro Amirul sketch tgk🙂

    Side profile dah hampir sama.

    Front ada ubah sikit di bhgn grill. Honeycomb design.

    Enjin still CFE but ECU remapped.

    Tahniah bro Amirul for your PMR results.

  9. campromania : No more LED titik2. Using bar lights. Plate number still on rear bonnet.

  10. campromania : Yes. Siapa2 yg pandai photoshop tu, sila lah sketch kan based on apa yg saya explain td. mana yg perlu adjust lps tu, saya akan beritahu🙂

  11. kita mintak amirul fikr adjust lagi la design tu, lampu belakang dia macam skoda vision d tu kan? sharp skit bentuk dia macam lakaran saya buat ni ke https://funtastickodesign.wordpress.com/2012/09/22/artwork-bayangan-model-p3-22a-proton-preve-hatchback-dari-saya/

  12. wajarian : ECU remapped utk improve sluggishness & sesuaikan dgn weight P3-22A yg lebih ringan.

  13. campromania : Your sketch tu side profile. Mana nak nampak overall rear design. Kalau ada yg sketch rear design shj, baru boleh saya explain. Sebab chrome bar melintang tu main peranan penting utk rear design P3-22A ni.

  14. campromania : Bumper dpn etc saya tak berapa tgk dgn teliti, sebab tak byk perubahan pun di bhgn dpn. Not worth mentioning pun. Lagipun, saya bukannya dpt tgk lama2. Sekali imbas shj. Harap faham🙂

  15. campromania : Cuba anda paste gambar rear Preve yg ada chrome bar melintang kat sini.

  16. matt : Grill honeycomb seakan Tuah, ada petak2 sikit, berbanding Preve yg hanya line2 melintang.

  17. tengok yang theophiluschin buat ni mcm ada sikit gaya yang spyshot tu…kan?

  18. campromania : Ok, cuba rendahkan kedudukan rear signal light tu sebaris dgn chrome bar🙂

  19. sy akan cube yg ade chromeline tu insyaAllah … yang ni yang sy dpt inspirasikan , ade unsur2 mcm tmpat plat waja🙂 sesuaikah?

    sphotos

  20. Cepatla kuar kete ni..eden nak kawin da ni, umor dah lanjut dah ni..nak kawin kono ado keter….tak mahu lah eden pakai keter lain….lambat bonar =P

    Harap2 harga lebih kurang Myvi (bawah RM55k)….

  21. cun gak ye..kt tunggu spyshot yg lain..bersedia sniper semua..

  22. Hahaha…makin meriah pula orang nak teka2 bentuk Preve Aeroback ni pulak. Tapi bila baca apa yang core6 citer kat ats tu semua, ingat lagi ada isu dengan lampu dan chrome bar tu sebenarnya. kalau siapa yang peka, masa launch Preve ni dulu, ramai juga automotive journalist tanya kat Proton designer kenapa chrome bar tu tak pararell dengan lampu signal tu? Jawapannya? Sebab ada certain market international lampu tak bagi lepas kedudukan lampu signal tu kat belah bawah atas faktor safety dan pengiraan rasanya la. Sebab tu dia dah jadi tak selari macam dilhamkan oleh Jaguar baru macam gambar kat atas tu dan kena adjust jadi ke atas sikit. (Boleh cuba google cerita ni kat motertrader atau autoworld)Bila core6 cakap signal tu kat bawah, rasanya baru concept lagi tu.

    • Di bahagian sisinya menampakkan kegagahan model ini dan sekali imbas ia seperti model kereta dari Eropah. Menurut Azlan Othman, ketua unit Styling Proton, walaupun rupa keseluruhannya tidak radikal namun rekaan sebegini lebih bertahan lama dan tidak terlalu pelik. Secara jujurnya saya kurang berminat dengan rekaan belakang model ini kerana Proton masih lagi mengekalkan bar panjang yang melintang antara lampu belakang. Pada pendapat saya ia lebih sesuai tanpa bar tersebut. Pada asalnya kedudukan lampu signal dan lampu undur adalah selari dengan bar tersebut, namun ia tidak mematuhi peraturan yang ditetapkan dan kedudukannya terpaksa dinaikkan sedikit ke atas.

      https://funtastickodesign.wordpress.com/2012/04/27/proton-preve-menakluk-club-med/

  23. MyDear : Dah hampir betul tu. Cuma lampu signal tu panjang kan sikit mcm bentuk asal.

  24. azrai : Betul kata bro. Market yg x meluluskan tu mostly european. Itu thn 2011. Apa yg saya tgk ialah final design. Bkn concept. P3-22A thn 2013. Lihat Camry baru, Jaguar etc. Boleh pula chrome bar bersambung dgn signal lights?

    • Owh, bukan maksud dia tak boleh bersambung chrome bar tu dengan lampu signal tu. Yang tak boleh lampu signal dengan revrse tu kat belah bawah kan. Kalu tengok design jaguar tu kan dia punya lampu bentuk ‘C’ gitu macam Preve. Design asal Preve sure lampu signal tu kat bawah pararel dengan horizontal bar tu. Sebab tu design lampu tu dengan bar tu nampak takde kesinambungan, macam terputus. Lagipun dia ada dimension tertentu nak comply dengan regulation. Ni En. Dalip boleh explain la.

    • tu yg aku pelik psl lampu tu dulu. jaguar tu dh buat sblm preve kuar lg..

      kalu lampu depan tu ada chrome dr lambang masuk lampu cm model tuah mesti lg hensem.
      http://farghmee.wordpress.com/2012/12/20/spot-the-differences-fotochop-proton-tuah/proton-tuah-depan-1/

  25. azrai : Mmg benar ada regulation sebegitu. Yg tak lulus bila lampu signal tu sampai ke hujung. Kalau tgk P3-22A ni, chrome bar bersambung dgn lampu signal. Tapi lampu signal tu tak berpanjangan sampai ke hujung. Still ade bhgn merah. Tujuan regulation tu supaya pemandu lain di blkg kereta jelas dan dpt bezakan lampu yg sdg menyala. Harap maklum.

  26. rasenye kalau hatchback base on dari tuah yang dihatchbackkan , market msti laju

  27. jum on pasal Lotus Evora Sport Racer pulaa…

  28. Nice render Bro Amirul . . .Saye kt cni ader jugak render. . tapi x la sehebat Bro Amirul just photochopped kualiti. . .anyone komen?? =)

    Preve HatchBack

  29. skrg nie p3-22a sedang naik genting highlands berwarna hijau metalik sambil diekori oleh preve sedan. saya tersadai kat tepi jalan kerana kereta rosak….. gambar di atas memang hampir sama…. memang terbaik….. sorry tak sempat ambil gambar kerana tergamam…..

  30. pakat ramai2 standby kat tepi genting la pasni🙂

    • warna hijau saga blm…. design sisi dah hampir tepat….. depan dengan belakang di tampal dgn sticker celoreng berwarna hitam putih….. so tak nampak design dia macam mana….

  31. just my taste, if i were the designer i would choose a narrow horizontal rear light cluster rather than a big squarish, many example has shown in alfa hatch , lancer sportsback,

  32. kalau bumper depan macam preve sapphire kan best…

  33. PT dah keluar gambar Preve HB semalam!!!

  34. amirul fikr nie anak murid saya….dia mmg smart orgnya….dia selalu fikir out of the box…tahniah….

  35. update , ni imaginasi tail gate saye

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s