funtasticko design

http://funtasticko.net

PANAS : Spyshots Lancer misteri di KLIA!!! Adakah ia …….???

113 Komen

Exterior shots

Interior shots

Video

Yang kita nantikan akhirnya telah ditemui juga, ini merupakan spyshots yang pertama Lancer misteri yang telah ditemui di KLIA. Adakah ia ………..??? Saya dapat gambar ni melalui info dari bro ansys. Spyshots ini diambil oleh bro Doyok Protonmania.

* Post ini telah diedit semula atas sebab-sebab tertentu. Terima kasih, teruskan komen2 anda.. :)

Kredit untuk blog azrilnazli.blogspot.com untuk gambar & video ni.

Sedikit info pasal Lancer misteri ni, xpasti samada betul or tak :

1. Location : KLIA
Spec : 1.8 Manual, 2.0 Tiptronic
Its GEMA engine (Global Engine Manufacturing Alliance).
Latest LANCER, SONATA and FORTE 2.0.

2. Engine type Inline 4 cylinder DOHC 16v, MIVEC
Displacement 2.0 L (1998 cc)
Bore 86 mm
Stroke 86 mm
Compression ratio 10:1
Fuel system ECI multiple

Peak power 108-114 kW (147-155 PS) at 6000 rpm
Peak torque 198 N·m (146 ft·lbf) at 4250 rpm

About these ads

113 thoughts on “PANAS : Spyshots Lancer misteri di KLIA!!! Adakah ia …….???

  1. kredit pada azrilnazli sbb dpt spyshot panas dan hangat ni………finally dpt jgak kita spyshot waja r ni……..skali imbas takde beza dgn lancer shark cuma front bumper rasa lain skit….nmpak ada paddle shifter….ehm nice…….cuma skrg price je yg jadi misteri……..

  2. emm.. nice…Banyak kuat bau… jepang marii…teringat aku kat nautica….hehehe

  3. tp gmba ni kereta tu bru smpai dari jepun ke?

    • ntah la, xpasti..kemungkinan besar baru balik dari testing kot..samada kat UK or tempat lain..jap2, baru ternampak plastik bungkus seat tu, mungkin gak baru sampai kot, kan unit permulaan cbu dari Jepun :)

  4. Kereta ni buatpe kat KLIA?terbangkan utk test drive kat oversea ke?

    Saya dah penah drive Lancer 2.0 EX.(member punyer). Interior-nya seperti yg tuan2 maklum dlm gambr diatas, taklah begitu impressive. biasa2 sahaja.

    Mungkin Proton sekadar nak fill in the loop utk line-up nya. Tiada apa yg perlu dibanggakan dgn model ini.

    • betul tu bro, model ni macam selingan sementara menunggu persona r..sebab lancer & persona r dalam segment c..xkan la proton nak buat kesilapan yg sama macam waja & persona lagi, patutnya dah atur line up untuk bezakan segment & enjin, leh position model2 tu dlm different kategori..xla serabut macam sekarang :)

      • radio clarion+plat VIN tu konpom dah sgt ni memang proton..

        -tapi berat gilerrrr….dekat 1.8tan tu….

        -btw…outer look takkan proton nak biar camtu jer??tukar la sikit…..atleast takdela bosan sgt tengok rupa lancer/evoX ni….sekarang pun dah bersepah atas jalan…

  5. gambar 1st tu dah mcm kereta muscle dodge plk…
    HUnya kemas….
    harga je x de ‘spyshot’ lg…hehe~

  6. gambar kt steering nampak paddle shift tu.. hu hu

  7. Wahhhh…. Akhirnya dapat jugak spyshot waja lancer nie…
    Rasa mungkin keta ni dari jepun, kalau 1st batch ni cbu la…
    Depan mesti guna logo dengan sayap crome tu yg ader kat exora & persona tu…
    X banyak perubahan… minor touch oleh proton…
    Cuma tukar logo & grill depan jer rasanya….
    Yang lain sume sama, lampu depan n belakang sama…
    interior pun hampir sama jugak…
    Mcmana Lancer GT & EX Mitsu nak jual kalau sume hampir sama termasuk enjin sekali…

    Rugi la saper yg baru beli Lancer GT atau EX baru dari Mitsu tu…
    Yang proton ni comfirm lagi murah… Tukar bumper depan & belakang dengan logo mitsu
    terus jadi Lancer GT atau EX tu…
    Rasanya ramai yg akan convert jadi mitsu kalau spyshot ini lah yg proton akan keluarkan…
    Yg design lain pun boleh jadi Lancer seperti Wira Lancer, Waja Lancer & saga lancer…
    Inikan pulak model yang 95% ader lancer punye design…
    Kita tunggu dan lihat…

  8. walaweiiiiii….proton…
    akhirnya ada spyshot..dah lama xde…
    ok..not bad..xbanyak perubahan dr lancer.cume bumper dpn bentuk a dah jd v..tp kat blakang tu saya harap proton wat perubahan sbb aritu dgr cite nak wat lmpu blakang mcm bmw..papepon harap ni bukan final prototaip..coz lampu blakang tu dcover..myb ada yg design lain lg….
    go proton go..

  9. Siapa yang cakap based on Lancer Fortis Taiwan nampaknya telah salah. :-) Sebijik Lancer GT. Enjin 1.8 kan. Tapi lampu depan macam ada DNA SAGA BLM la. Perasan tak.

    • nak wat cam ne… dah deorang bagitau mcm 2.. tapi saya rasa nh still not the final produk.. cosz kalau pikir balik, kete nh bakal lancar bulan 10 betul x. plus they still have about 2 month in progress. saya harap nh masih dalam proses pembikinan.. dan patutla kite x nampak kereta nh atas jalan… deorang letak dalam kontena..
      tapi nak tanya, lancer GT ada side airbag x???

    • sy rasa lampu depan sama je macam lancer gt punya..tadi baru je jumpa lancer gt tengah parking depan ofis member..sama je bentuknya, lampu belakang pun..

  10. Mungkin Mitsubishi akan terus menerus jual 2.0l version dan proton dengan 1.8l version nya.

  11. Boleh check spec engine based on plak tu 4B11. http://en.wikipedia.org/wiki/Mitsubishi_4B1_engine

  12. hmm…apa pulak kata Perutdua nnti…”tengok Proton pun rebadge jugak”, kata XXXXXX…

  13. alamak..panel meter die x menarik la….kureng ckit…macam keta la dah design dia….Kalu ambik design panel meter yg persona edisi 25 tahun proton cantik….

  14. radio cap clarion….memang standard Proton guna brand audio ni…x clarion blaupunkt….

  15. harap proton buat susunan dalam lampu depan & belakang pattern lain skit tapi maintain shape luaran asal..biar nampak beza ketara skit..kalau x sure bengang geng2 lancer nanti, hahaha..

    * apasal link asal gambar ni kat blog tu dah hilang? pelik gak..

    • hmm.. ingat x ms exora dulu pun mcm nie.. ade yg dpt gambar dr insider.. pastu xlama lps tu.. website tu dah x siarkn spyshot tu.. mean.. gambar tu betul2 model yg akn kuar nanti… bro sendiri xde ke sapa2 suruh remove spyshot? hehe…

  16. pergh~ spyshots terbaik untuk Waja nie.. especially bila ade serial number plate + logo Proton kat situ.. sebab, meyakinkan ramai pihak, terbaik laa bro yg amik photo nie, hehe~!!

    pndangan kasarnya, Waja ni masih lagi nampak ciri2 Lancer.. layan je laa eak.. hehe~

  17. Pingback: Spyshots Model Gantian Waja | Autorotik

  18. walaupun lobangmu ade 5….Rim sukanmu x brape cun..x brape kena ngan body…kasi cantikkk laa…baru ngammm..

  19. jaga2 rim 18 lancer GT.. hu hu

  20. dari auto akasia & autorotik:

    credit utk:
    * Doyok Protonmania.com
    * Blog Azril Nazli
    * Funtastickodesign

  21. same sbjik ngn lancer plak.adoi~

    • normal la kalau rebadge..lagipun ni bukan core model proton yg diorg target sales tinggi macam saga & persona.. dari diorg invest develop totally new model, baik rebadge je..leh guna duit tu untuk buat new model macam emas & persona r yg memang leh jual volume tinggi..betul x?

  22. Aku rase model yang dijumpa ni bakal digunakan untuk test drive,kemungkinan tak lama lagi mana tahu kita boleh jumpa kereta ni di jalanan,tapi ape yang aku harap Dari kereta ni compare dengan lancer ialah ride and handling dia lagi hebat Dari lancer sekarang,harga lagi rendah,1.8 tu harap ade auto,mungkin phase pertama lancer ni masih ade ciri2 lancer,tapi harap phase 2 nanti redesign balik lancer ni,terutamanya interior yang agak membosankan tu.

  23. wah.. dah ade spyshot…. hrmm.. rasenye ni dah final product.. design sure dh finalize punye.. mmg xkn ada ubah kot.. selalu nya 2-3 bulan before launch time kritikal tuk solve perkara2 yg xselesai dr aspek fitting body dan trim.. tapi mungkin bley ubah lg.. sbb bumper je kan.. all da best proton.. kalau la mampu beli satu…

    kat vin plate tu tulis No 0007, means unit ke 8 ni.. mane lg unit yg awal2?? tggal kat jepun kot..

  24. ok x pe la… sekarang tinggal harga je lagi…

  25. Bro campro,bumper tu ade nampak lain ke,tengok memang nampak lain,tapi harap cantik la bumper tu nanti bila lanch.

  26. Pingback: Eksklusif : Spyshot pertama Proton Waja Replacement @ Waja Lancer | Arena Kereta

  27. Cantik. Rasanya nie macam pakai Lancer GLS yang awal2 jual kat sini dulu sebab ade paddle shift. Lepas seketika dorang dah tak buat GLS yang ade paddle shift.

  28. Tengok yang gls tu dulu ade tempat buka bonet pakai kunci,tapi tengok macam takde ruang yang boleh digunakan untuk bukak bonet belakang,harap proton improve problem tu.

  29. kalau kunci utk buka boot boleh buat style hidden (flip/under proton logo)..atau remote opening mechanism dari keyfob/alarm

    kemungkinan besar ni dah final design, sbb tinggal 2bulan je utk official launch, by now, semua tooling & production line pun dh ready..sbrg prubahan, lagi lmbt ler launch jawab nyer..

    • ala2 VW buat tu kan? memang menarik ;)

    • persona lama dgn elegen dh lama ada remote trunk opening kat H-line diorang..
      cuma harap yg ni ada keyless entry macam model2 kt pasaran skrg ni..

    • yup..style mcm VW..smart kan kalu camtu…

      pasal exterior/interior styling, nmpk nyer mmg 90% Lancer GT..all the better i say..mmg suka agressive design camtu..

      kpd yg mharapkan major differences or 100% proton design, baik lah tggu persona replacement atau emas..sbb mcm dh dsebut bro campro, those are main sellers for proton, so they put all their effort & resources to those future car development..Waja@Lancer ni tu fill in a niche & proton act wisely to rebadge/share platform in order to save cost..nothing wrong with that..all car manufacturers do so..

  30. Pingback: spyshot WAJA Lancer!!! « Prodas's_afiq Blog

  31. tahniah bro campro!!! kalau boleh kita bongkar lagi gambar2 waja lencer!!!!!

  32. tanya member budak proton dia habaq maybe harga around 75k-89k. depa kata Tun Mahathir tgh dok bincang ngan mitsubishi utk turunkan harga lg.

  33. On a second look, with all the stickers and what not, it looks like a Dodge Charger at the front. lol

  34. hehe.. depan tu diorang cover baik punya… sbb tu nampak mcm model Codge tu ;)

    cheers!

  35. Proton buat design bugatti tetap kena booo jugak, memang dasar manusia tak puas hati ajer. sembang kutuk kutuk last last pakat beli honda civic beli bmw, pastu compare dengan proton gak. kereta belum masuk pasaran dah ada bunyi bunyi busuk.

  36. hi funtastickodesign, i brought up ur post into my fb pages facebook.com/protonlotusiast

  37. Aku dah tak sabar nak tunggu Waja Lancer nih keluar, mungkin ada harapan pakai sebijik lepas tu macam dulu2 convert ke Evolution, maknanya Evo 10 lah…wah, memang mantap.. Bro, nanti kalau ada spyshot lagi inform aku sama untuk dimuatkan dalam blog aku, terima kasih sebab tak ada bantahan bila aku ambil banyak foto dalam nih untuk dimuatkan dalam blog aku..walaupun aku selalu jugak mengkritik (bukan mengutuk ye) Proton, macam mana pun Proton tetap di hatiku..hehehe :)

  38. aku rasa 1st batch nih CBU dari Jepun kot… 2nd batch nanti buat kat sini dan ada perubahan kot design nye…

  39. x silap mmg ye… lepas nh baru ckd nye..

  40. walawey..gempak n xcited ble dpt tgk gmbr neh..
    tp seolah2 dh keabisan ide utk mghasilkn design kete..
    ape pn,caiyokk..akn den tggu arge kete neh kt market..

  41. Pingback: Tweets that mention PANAS : Spyshots Waja Lancer di KLIA!!! « funtasticko design -- Topsy.com

  42. dlm video ni last2 ade sket side view utk mule persona r tu…

    bole la tgk interior dier sket…

  43. rasa ramai yg x stuju p1 tiru bulat2 lancer shark. harap p1 akan ubah front, rear bumper dgn rear lamp bagi tak nmpak identiti lancer pd waja r. maybe next facelift baru nmpak prubahan ketara kot……

  44. rasa ramai yg x stuju p1 tiru bulat2 lancer shark. harap p1 akan ubah front, rear bumper dgn rear lamp bagi tak nmpak identiti lancer pd waja r. maybe next facelift baru nmpak prubahan ketara kot.

    • hehe… kalau perodua tiru bulat2 utk semua model2nya apa plak komen org ramai? :) Anggap jer ar model ini akan kelihatan lancer evo bercitarasakan proton :) tunggu jer ar bila model nie keluar nanti. kita x tau design disebalik tape hitam tu. perubahan hanya 20% jer dari model asal. ok apa utk model bukan pasaran utama proton. nak puas hati tunggu jer persona R n EMAS yg totally fresh design.

      cheers!

  45. agak2 selain warna hitam dan putih ada warna lain tak?

  46. hujung thn ni mitsu bwk msuk lancer hatchback kt m’sia…
    p1 x nk amik ke bwt gnti gen 2???

  47. model nie da sampai tg malim, ptg nie adik aku da jumpe kt masjid disana tp malang xdpt amek pic coz xbwh hp hehehe….mnurut adik ak kete waja ada beza skit dgn lancer gt, pintu waja lebey kurus skit. so sape2 ade disana silakn la spyshot, skrg proton ngah test kete tue

  48. Lancer misteri…..hehe,yang baru baca article ni tahu2 sendiri lah maksud sebenarnya,hehe.

    • hehehe..tau xpe, kena edit skit untuk bantu kawan2.. tapi sape yang dah tau go on je bagi komen..macam xbiasa la pulak, hehehe.. :)

      • oh..patut la… tengok2 dah berubah jer tajuk… dari tajuk pun mmg bro buatkan lancer nh jadi misteri… menakutkan..kah5

      • info tetap sama..cuma ada skit je pindaan..tapi “semua orang tahu” sekarang..kiranya ni sebagai pre marketing strategi gak untuk diorang, kot2 sempat nak ubah apa2 sebelum launch nanti..banyak dah saya “berjasa secara sukarela” patutnya dah dapat award dah, hahaha

      • oh, kalau mcm 2 saya bagi ” ANUGERAH KEPADA BLOG AUTOMOTIF TEMPATAN(BN) TERBAIK ” kat bro fantastico design..

      • silap2,
        “ANUGERAH BLOG AUTOMOTIF TEMPATAN (BAHASA MELAYU) TERBAIK”
        tadi tersilap taip…..
        apa mcm.. ok x..

      • eh… silap tipe lak…
        Nh anugerah die…
        “ANUGERAH BLOG AUTOMOTIF TEMPATAN (BAHASA MELAYU) TERBAIK”
        amacam….
        pk x.. ke nak yg len..

      • dapat proton sponsor blog ni dah ok sangat..lagi 1 ada relation dengan proton secara langsung & jadi 3rd party source utk bagi maklumat untuk proton..harap lasni leh buat lawatan khas ke rnd proton pulak.. ;)

  49. oh patutlah pic no chasis proton dh xde….

  50. Aku harap kerata ni ada built in GPS, Reverse Camera, Paddle Shift, 6speed gear box,17inch alloy and air cond belakang. Bedasarkan feed back yang aku dapat masa launching New Sonata aritu.
    Harga pulak proton tak perlu takut untuk letak harga yang tinggi sikit kerana sentiasa ada market untuk features yang bangus.
    Untuk perbandingan Proton Exora BCM features adalah 20x lebih hebat dari New Hyundai Sonata dan New Hyundai Tucso. Meraka hanya ada follow me home lamp dan soft touch signal . Lain2 hampeh. Betul2 gila lah siapa yang berani buang duit 140k untuk kerata korea tu. Because qualtiy dan interior dia pun tak tara mana pun.

    Yes Proton

  51. hohoho…dh 1minggu baru dpt post komen.
    firewall ofis dh blok blog..

    ni cdgn aku:

    1. lampu dpn letak daylight running light (led cm audi), angel eye cm bmw.
    2. side mirror ada signal.
    3. lampu belakang led (kalu rajin buat la corak2 cm audi)
    idea: proton kena letak ciri2 estetika supaya ada valuenye waja nih nnt.
    4. port radio tu letak touchscreen lcd la. alang2 buat, biar bagus terus.
    5. nnt, bila campro turbo dh siap, letak la dlm lancer ni. roadtax rendah cket kot? :p

    ni soalan aku:

    apa istimewanya waja ni?
    -harga?
    -r&h?
    -spec?
    -safety?

    kalu aku nk bli, aku nk kaler putih.
    pastu mekap cm evo helang polis. hahaha

  52. aiii…… ada thumb up and thumb down…cam Paul Tan yer,anyway bagussss….

  53. Siapa yang rajin boleh la jenguk kat parking bawah COSE Kesas tu. Ada 2 kereta berbungkus. Satu Waja Lancer dan satu lagi Waja lama yang telah dimodified special luar dalam. Tarikh launched untuk Waja lancer ni tak lama lagi dah. Lepas raya insyaAllah. jadi tunggu dan lihat aje la.

    • waja lama yg dah dimodified tu nak launch jugak ke?

      • Yang tu wallahualam. Kita tunggu dan lihat aje. Mungkin saja nak compare Waja dan replacementnya, sama macam BMW buat masa launch 5series F10 baru-baru ni. Ada kereta lama 5 series masa launching. Lagipun Waja tu dah 2 tahun tak buat lagi kat kilang Shah Alam. kilang Waja tu dah jadi kilang Exora. lancer Waja ni pun made in Shah Alam. Bukan Tg. Malim. Ada info terbaca yang Youngman minta Lotus/Proton develop SUV. jadi possible Proton keluarkan SUV sebab market China besar dan boleh tampung development cost dibandingkan dengan market SUV Malaysia yang agak kecil. Lepas raya ni Lancer Waja. Kalau launch sebelum raya tak sempat nak pakai. yang semapat Cina nak raya tahun depan mesti ramai Ah beng beli tukar logo mitsu.

      • ye betul, tu dah semestinya..hahaha

  54. nampaknya selepas ni ramai la pulak yang datang ke kedai aksesori kereta sebab nak tukar emblem mitsubishi. tapi bagi saya dengan jenama tempatan kita dapat enjin yang bermutu tinggi itu sudah cukup bagusss…

  55. Bagi aku waja lancer yang akan keluar nanti adalah salah satu model yang akan meletop dipasaran..model keluaran Mitsubishi ini yang akan membantu proton lebih berdaya saing dgn pengeluar kete yg lain2..ini tak bermakna proton tak bagus..sbnr dgn cara ini secara tak lansung Proton akan didedahkan dgn teknologi2/RnD/Kepakaran Mitsubishi dalam mengeluarkan produk mereka..aku pasti, silap mat2 Singapore/brunei/Indonesia/thailand akan menjadikan produk Waja Lancer Proton ini sebagai pihan mereka…cuma saranan aku harap org kuat Proton dapat mengubah cara pemikiran..jgn seperti ‘Anak dirumah dibiarkan kebuluran tapi kera dihutan disusukan’…Apa yang ada pada Proton jika tiada sokongan rakyat Malaysia sendiri…kene ingat tu….

  56. Pingback: Proton Waja diganti Lancer. Mantap sendat padat !

  57. kalo tgk gambar interior ni.
    meter RPM model ni di sebelah kiri.
    x silap, kalo lancer, RPM duk sebelah kanan.

    p/s: punya lah detail aku selidik..hehe..

  58. Bgus sgt sbb proton dh save kos r&d tp dpt keluarkn produk dgn teknologi t’kini..klw dapat r3 tune lg terbaik..tp design kne lg best la dri evo..huuu…

  59. price dia dlm 70k..coz abg aku yg cakp..dia work in proton

  60. overallnye ok la jentera ni, tapi depannye tak garang sgtlaa… kasi mengancam la depan skit, barula mitsu lancer gerun. Kalu boleh harga nye jgn la tinggi2 sgt, biar padan2 ptut je.

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 1,460 other followers