funtasticko design

http://funtasticko.net

Proton EMAS (Eco Mobility Advance Solution) Concept!!!

37 Komen

EMAS

UPDATE!! Live Picture from Geneva!!

EMAS Country

EMAS3

INTRO

Emas means “gold” in Bahasa Malaysia and sums up the value of this design project both to PROTON and the future of Malaysian automotive design.

The concept car is a creative collaboration with Italdesign Giugiaro and Lotus Engineering. Based on a hybrid propulsion system, the specially designed chassis also features a raised floor that can accommodate the conventional engine as well as the hybrid system’s batteries in the rear. The concept car leverages on maximising space, while maintaining the overall dimensions of a compact car.

DESIGN

To quote Giugiaro, the Proton Emas is a brand new type of car, a new automotive concept where looks are as important as function, ergonomics and comfort, not to mention environmental impact.

The platform, specially designed by Italdesign Giugiaro for this car family, includes a raised floorpan that is able to accommodate the hybrid or electric system batteries in the centre. The raised position of the seats, all electrically adjustable, allows passengers to make the best possible use of the interior space.

The combination of these two design features makes the actions of getting into and out of the car very user-friendly, particularly at the rear. The levels of convenience are comparable only to those of a few other higher-category cars.

TECHNOLOGY

Designed by Lotus Engineering, a subsidiary of PROTON, the drive system is a series hybrid plug-in. It includes a 3 cylinder 1.2 litre internal combustion engine developing 51 horsepower (38 kW) at 3500 rpm that can run on petrol, ethanol or methanol.

Drive is assured by an electric engine with continuous power of 45 kW and 75 kW peak power. The high maximum torque, 280 Nm at peak, does not require the use of a gearbox.

Acceleration 0-100 km/h takes place in 14 seconds, top speed is 170 km/h and battery range in the hybrid configuration is 50 km. Full recharging of the battery pack takes three hours using a traditional 220 volt power point.

INTERIOR

The first aspect that strikes you is the door handle: an ergonomic design that incorporates a set of secondary controls that vary from place to place.

The dashboard is dominated by two TFT panels in the centre, at a concave angle. The right-hand monitor shows the speedometer and the main car operating indicators in addition to hybrid system energy flows, while the left-hand monitor shows secondary information such as screens for the hi-fi system, telephone and internet access browser plus personalised car set-up parameters.

A third display, located beneath the central console, is a touch screen that controls all the car’s main and secondary functions.

EXTERIOR

The front-end features the PROTON Shield housed in a longitudinal slot below the bonnet. This also incorporates the light clusters and is enhanced by two distinctive diamond-shaped fog lights. The engine cooling air intake, located between the fog lights, is concealed within a dark grey trapezoid motif.

The side is dominated by a belt line that drops down decisively toward the windscreen pillar to increase side visibility during parking manoeuvres. It is enlivened by a sculpted shape, enhanced by a rib that runs from the front wheel arch then swoops up toward the rear.

The large wheel arches are perhaps the most distinctive and substantial aspect of the car body; the wheelbase is generous: 2590 mm for a total length of 3550 mm. The wheels are therefore located at the end of the Proton Emas: this gives the impression of a car much bigger than it actually is.

SPEC

Dimensions and weights

Length (mm) 3555-3000
Height (mm) 1576
Width 1699
Wheelbase (mm) 2590-2035
Front tyres 215/45 R18
Rear tyres 215/45 R18
Front rims 18″
Rear rims 18″
Boot capacity 320-390 litres

Mechanical units and performance

Mechanical architecture hybrid, seriesial, plug-in
Internal combustion engine position front transverse
Technical specifications 3 cylinders in line, 6 valves, 1.2 litres
Power 51 hp / 38 kW at 3500 rpm
Maximum torque 107 Nm at 2500 rpm
Electric engine position Rear
Power 75 kW (peak), 45 kW (continuous)
Maximum torque 240 Nm
Batteries 100 X 31 Ahr Cells
370 Volts
11.47 kWh
Time for full recharge 3 hours with normal 240 Volt, 13A power point
Acceleration 0 – 100 km/h 14 sec
Top speed 170 km/h (peak), 130 km/h (continuous)
Range in electric mode 50 km
Traction Rear
One-speed gearbox final drive ratio 4.214:1
Front & Rear suspension McPherson & Torsion beam

sumber : http://www.protonconcepts.com/index.php

37 thoughts on “Proton EMAS (Eco Mobility Advance Solution) Concept!!!

  1. smart!!! kereta ini!!! nampak menawan gambar yg atas 2!! waw!!! teruja sangat!!! bro!!!! GO PROTON!!!

  2. tunggu gambar rasmi & video lak ni..

  3. Wei, Keta ni besar laa…cuba tegok org yg duduk dlm keta tu..mcm size myvai

  4. walauppun lebih pendek dari Savvy, nampak luas..bijak2.. 😉

    Proton, segerakan proses mass-production…dah xsabar nak replace Savvy ni..

  5. KERETA INI BESAR!!!! MACAM LEBIH BESAR DARI MYVI AJE!!!

  6. rear view sgt menarik.. mcm futuristik design…

  7. “Range in electric mode 50 km”~~maknaya boleh bgerak dalam jarak 50km saje??

    • Adakah ia bermaksud EMAS boleh pilih mode conventional fuel dan electric?That’s mean we can save 50km fuel consumption by using electric mode. As far as i am concern, EMAS is hybrid right?..

      Price it at rm55-60k, I will sale my savvy.haha

  8. AIT! BESAQ RUPENYE KRETA NIH….INGATKAN KECIKKK,…..BAGUSLAHHHHH…TAHNIAH PROTON…50 KM RANGE,,,OK LH 2,,,TMT KRJA PN X JAUH MANER PN

  9. Dalam PT dah kuar gambar live dr Geneva hehe 🙂
    Bhgn dalaman dia memang futuristik abis.

    Pemanduan sblh kiri mgkn masuk pasaran Eropah dulu ke?

  10. Banyak gambar dan sedikit video kat website Italdesign:

    http://ginevra2010.italdesign.it/

  11. Saya musykil la cbt kata kata 2 model akan ditunjukkan, Italdesign tunjuk tiga variasi bg model keta konsep bandar bukan dua. Adakah yg di maksudkan 2 model tu model lain yg berlainan kelas? Persona-R?
    Tunggu dan lihat je lah… 🙂

  12. saya baru je lepas tengok video psal model ni kat paultan.org.. pergh! cun gila kereta ni, bukan sebab yg drive tu girlz.. tapi sebab model ni betul2 buat saya jatuh ‘cinta’ la.. haha~!!

  13. Bagus! Tak tau apa nak komen, 25 tahun untuk sampai tahap ini… Sebab itulah kita kena terus melabur dalam penyelidikan, pembangunan & pemasaran

  14. betul tu Mak Uia.. perlaburan saya jangka, ia sangat tinggi.. namun, saya yakin ia bakal mendapat impak positif di dalam menaikkan nama Proton dan Lotus, serta menaikkan nama Malaysia.. saya bagga dengan kehadiran 3 model tu, Emas3, Emas dan Emas Country..

    model persona tu, saya rasa takde dalam pameran di Geneva ni..

  15. Baru tgok video presentation dia. Tgok EMAS ni kat atas jalan, rasa mcm nak nangis pun ada.haha

    • samala bro mcm nak nangis tgk..terharu gile..papepon sume dah terungkai..pasni tunggu waja R..yg bro render pic unknown sedan tu sama sjibik ngn line sedan yg proton wat iklan tu

  16. dr.M pun dah sound Proton supaya keluarkan model ni dalam masa 18 bulan dari sekarang, nampak gayanya ni la Savvy R nanti..

  17. hehe.. nampak nya model ni bakal ganti Savvy laa bro campro.. 18 bulan lagi..?? hehe, ade mase lagi utk develop model ni utk enjin petrol.. hihi~

  18. mungkin dah ada enjin baru kot..hehe

  19. 50km itu adalah jarak perjalanan sekiranya menggunakan bateri sepenuhnya. Untuk sistem enjin jenis Range Extender, enjin petrol/etanol/metanol yang bersaiz 1.2 liter berkuasa 47hp digunakan untuk mengecas bateri yang digunakan. Secara teori, kalau bateri tinggal lebih kurang 30% (mungkin), enjin akan dihidupkan untuk mengecas bateri tersebut. Maka, kereta ini tidak akan keputusan bekalan eletrik kerana ada bantuan enjin yang sentiasa akan mengecas bateri yang digunakan. Faham ke?

    • sebab tu la nama enjin tu Range Extender, tugas dia untuk memanjangkan jarak perjalanan kereta tersebut dengan membantu mengecas bateri..cuma kena make sure minyak banyak la kalau nak jalan lebih jauh, kalau x nanti tersadai la tepi jalan jawabnya..hehehe..biasanya kereta2 macam ni xsesuai jalan jauh, untuk dalam bandar sesuai la..

  20. pakai campro cps pon dah ok what…

  21. nak menangis pun ada, terharu sangat… tak dapat nak berkata2 masa tgk video presentation kat paultan tu… sampai tak sedar dah terbagi standing ovation kat depan PC tadi… mmg layak pun:) Thanks kat sumer pihak yg bertungkus lumus mghasilkan concept car yg tidak terjangka cantik, moden-urban, futuris, sporty dan tgk ar kat bahagian interior tu… pperrghhh… meleleh, n harap sangat new direction design nie menjadi penanda aras utk model2 proton seterusnya. think thank konsep nie boleh dikatakan genius bro! …
    design depan masih mengekalkan konsep harimau yg handsome, garang, lampu ‘tiger-eye’…waa laa weii..

    bangga siot! Syabas proton…

    cheers!

  22. Kalau pakai Campro CPS, apa motif panggil kereta tu hibrid?

    • saya rasa, maksud bro tu cakap guna campro CPS tu, mungkin model ni boleh di-develop untuk enjin petrol sepenuhnya macam Savvy.. so, yang hybrid tu biarkan dengan hybridnya.. yang guna enjin campro, kena laa develop.. tapi kalau CPS tu, tak besar sangat ke..? hihi~ 1.3 pun dah OK kot.. tapi kalau nak saingi model MyVi 1.5, guna CPS pun xpe.. hehe~!!!

  23. apa cerita dgn phoenix project.. dengar2 banyak variant enjin, transmission dari projek tue..

  24. Besok pagi @ 8 pagi saya siarkan siri pertama Emas. Dijamin 99% dalam bahasa kebangsaan!

  25. Bila saya tengok model nie…satu jer yang saya nampak…HODOHNYA NEW MYVI

  26. Hhehe… saya plak, bila tengok model nie, satu jer yg saya nampak..MEMANG HODOHNYA NEW MYVI TU (jgn mare…gurau) . Muahaha.

    cheers!

  27. cant wait 2 get it!!!

  28. Aku selut lh proton ni…lau dh kuo nti model emas ni..jual murah2 lh ye…RM25 ribu ke…aku nklah…xsbo tgu..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s