funtasticko design

http://funtasticko.net

Enjin CAMPRO CFE (Turbo) di KLIMS 2010!!!

54 Komen

Info mengenai Enjin CAMPRO CFE (Turbo)

Dengan bantuan bro Unknown akhirnya saya jumpa link ni forum.lowyat.net . Nak juga tau sedikit sebanyak pasal enjin CAMPRO CFE (Turbo) yang dipamerkan di KLIMS 2010 ni kan.. :)

About these ads

54 thoughts on “Enjin CAMPRO CFE (Turbo) di KLIMS 2010!!!

  1. if we can see the timing belt cover. we definitely will know weather its cvvt or not.
    anyway this has been a long wait my malaysian.

    i heard dato has an intention to make lotus europa as a proton affordable sports car powered by campro turbo. said the price is 150k but we hope npt that expensive. (CBT)

    the previous picture we do have seen its cvvt. when it was revealed at lotus uk.

    • Ada vvt

    • maklumat ni dari seorang pekerja Proton Egypt. tataula betul ke tak? tapi dia mmg pekerja situ merangkap Presiden gen2 club egypt.

      Wessam Arafa
      i am sure ;)
      الناس أذواق فعلاً
      Italdesign (Giorgetto Giugiaro) is developing the Persona R, which has 2 lines: Sedan (Persona Replacement) and Lift Back (Gen.2 Replacement) both designs r still under development…. i hope Proton keeps its ED…GE as a sporty car in both Looks and Performance.

  2. camp, demo tok sey gi kelih klims ko.?
    kawe raso mengu depey kawe nok gi ssano.

  3. any idea wat CFE stands for??

    • Campro fuel efficient.
      Saya dah tengok tapi disebabkan ada banyak sangat kereta nak tengok, saya usha cikit2 and sekejap je. Tapi x silap saya ada 3 enjin dipamerkan. IAFM, CFE ngan CPS.

  4. Nice torq.. tak sabar tunggu proton masukkan dalam ejola..

  5. dengar cite exora turbo nak launch tak lama lagi

    • Q1 2011

      • pasal Tuah tu betul ke bukan Persona R? dengar kata si-fu kat paultan ckap Persona R yang real ItalDesign buat lagi cun dari Tuah..harap betul la, ada kemungkinan claymodel xsiap yg display kat Bukit Jalil tu Persona R yg sebenar, tapi masih di sembunyikan rekaan dia lagi, sebab tu saje bawak yg xsiap..hehe

      • apa kata Tuah ni jd Saga 3rd gen? 8-)

        psti meletuop!…hehehe

      • 200% setuju! meletop!

        cheers!

  6. Tahniah Proton. Satu langkah kearah yang lebih baik.

  7. bro camp,sy ad la jgak trbaca komen kt blog KERETAINFO..ad yg ckp,proton ‘tuah’ tu bukan persona r,tp sebaliknya satu model concept shj yg brperann sbg tnda aras hala tuju proton..xde kene mengena ngn persona r..-katanya lah,brdasarkan sumber2 yg sgt2 boleh dpercayai…die ckp,persona r tu,lg cun melecun dari model tuah..

    • sy pun dengar begitu jugak..

      • Wait n see

      • Tapi bila tengok design ItalDesign sejak akhir2 ni nampak kurang menyerlah,bila design Emas keluar nampak macam ada banyak idea baru mereka gunakan.
        SX4 yang diorang design nampak kurang menyerlah tapi saya harap Persona R ni mempunyai design yang lebih hebat dan bersifat global.

    • Bagus la kalo Tuan bukan persona R, sebab aku sangat tak minat kereta yang ada door mounted side mirror (e.g: Civic, City lama etc).

  8. ala theking… cakapla ya atau tak adakah persona-r ada kaitan dgn tuah atau tidak? hehe

  9. campro CFE kena pakai RON97 @ bole masuk RON95?

  10. salam semua….singgah sebentar tadi ditempat selalu sy tgk Proton RnD test kereta,sibuk betul skrag yer Proton,ada Exora,Persona,Blm FL,Inspira,Exora rendah….tp dalam byk2 kereta yang Proton tgh test sy paling berkenan dgn Exora Turbo,kereta sebijik mcm spyshot sebelum ni…peh tp performance dia mmg best..laju berdesup pgi nyer…engine smooth jer bunyi….Exora kecik pun best gak..cumasy tanya sikit kat bro Theking Exora Turbo nanti ada colour baru ke?xsilap sy mcm nampak ada colour baru jer…..al maklum la jauh kena tenungkan….

    • ye ke, bro kena beli binokular ni..haha..jadi tukang skodeng…exora turbo tu nampak clear ke bro?

    • bro kne bawak teropong ala-ala splinter cell atau metal gear solid 4 nih.. huhu

      • mmg nampak clear,sama mcm spyshot hari tu,tp yang exora colour baru 2 yg x clear,rasa2nya mcm colour hijau PE 2.

      • kalau nmpak macam sedan misteri bartampal2 nti amik la gmbar..kalau la bro ada SLR ngan lense yg jauh alangkah bestnya jadi paparazzi, hahaha

    • Ada features tambahan dalam exora turbo ni yg tak pernah ada dalam sume model Proton wat me ini. Kaler pun mgkin ada yg br.

      • what features tambahan. All around airbags? Sunroof? Panoramic roof??

      • theking. is it true that the entry level proton will at least be iafm vvt.?

        and for now we are confirm with the cvt gearbox. but yet havent any clue of 6 speed tranny.,

      • seat electric? retractable side mirror signal?
        HID?

      • Ikutkan Exora yg tgh test tu..mmg xde apa2 perubahan pun,kecuali sport rim 16inci,lampu belakang mcm Exora DSZ,bumper depan ada perubahan sedikit…sun roof/panoramic roof xnampak pun…

        P/S Exora penyek klau tgok dpan mata..cantik gak

      • Extra airbag?
        Traction control?
        Auto air-con?
        Reverse camera?
        Kereta boleh gerak sendiri?hehe

  11. bru gi motorshow td.enjin cfe ni bnyk gne part dr germany mcm bosch n continental…

  12. 4B11 inspira 2.0 mivec.
    108-114 kW at 6,000 rpm
    198 N·m at 4,250 rpm

    1.6 vvt turbo exora campro cfe
    103 kw at 5000 rpm
    205 N’m at 2000 rpm – 4000 rpm

    so..go figure,

  13. Tngu je exora turbo br bleh komen dgn betul.

  14. theking, exora turbo kluar bila bulan 1,2,3 atau 4 :)

  15. salam,bru tdi berkesempatan pgi KLIMS,Proton mmg meriah,EMAS cantik bila dpan mata,sembang jap ngan budak Power train tdi(itu pun x byk info dpt,sbb dia kata PNC),ok…
    Campro Cfe 140hp/205Nm cuma buat masa tgh buat improvement dkt tork dip sbb x cukup lagi…..Exora akan menggunakan CVT 6 speed,Persona r dan lain2 akan menggunakan CVT 7 atau 8 speed…menarikan info 2.Comment sikit Bro Theking..

    • Campro Cfe 140hp/205Nm tu on wheel atau engine? Ne0 R3 @engine 200 . On wheel 170 . takkan CfE ni on wheel 120 ? hihihi. kalau sebaliknya maka mungkin 170 on engine? huhu

      • mungkin kecik sbb soft turbo je.. tapi mpv yg penting torque.. baru la rpm rendah tapi still power..

  16. zaxk:Campro CFE mmg boleh lebih lagi tp ada satu limit yang telah ditetapkan oleh pihak Proton,so tggu jer la…on wheel atau engine x diberitahu oleh pihak Proton,jawapannya PNC…hehe..tu yg sy mintak Bro Theking tolong ni?

    • Baguslah untuk limit tu.. HP rendah jadi takleh top speed tinggi sangat kot.. tapi NM tinggi.. pickup kuat dan drivability bagus. Sesuai untuk kenderaan berat.. kalau HP tinggi mungkin sesuai untuk kenderaan prestasi tinggi contohnya untuk rebadged europa tu.. ok la tu.

      • betul tu..enjin tu patut disesuaikan dengan kereta pe, baru la betul..sebagai contoh xkan la enjin V8 nak sumbat dlm mpv, bukan nak buat mpv tu bullet train pun..betul x?

  17. delay the wastegate to power up

  18. Kalau Campro CFE ni sekurang-kurangnya 205 Nm,engine iafm perlu at least 160 Nm kat rpm yang lebih rendah,sebab memang saga ni agak underpower,tapi mungkin gearbox yang digunakan tak berapa sesuai,mungkin gearbox 6-speed lebih sesuai.Kita kena tunggu lah tahun depan nampaknya nak rasa buah tangan baru Proton.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Ikut

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 1,462 other followers